Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 1x05 - The Paper Clock

2008. július 19. 13:11 - missparker

Rendhagyó az indítás, Jarod álmát látjuk. Kisgyermekként a kertben játszik, az anyja tereget, háttal áll neki, hiába szólongatja, nem fordul meg, így nem láthatja az arcát. Óracsörgés, ébredés. Éjszaka a Központban, Broots riasztja Sydney-t, Jarod óramű pontossággal kétpercenként hívja, csak Sydneyvel hajlandó beszélni. Jarodnak pszichiáterre van szüksége, ez rosszat sejtet. Broots megvárná Miss Parkert, Sydneynek fontosabb a zaklatott Jarodot valahogy megnyugtatni, mint az állását félteni. Végre egy szimpatikus húzás, de hogy ne legyen teljesen az, Broots persze rááll a vonalra, hogy lenyomozza.

A megfelelő pillanatban egy gombnyomás és szegény Broots, nem győzi letépni a fejéről az éles sípolást hallató fülest, Jarod udvarias, és bocsánatot kér. Sydney meghallgatja Jarodot, aki szenved ettől az álomtól, nem látja az anyja arcát, elfelejtette, álmában sem jön elő. A beszélgetés nem szokványos apa-fia vagy pszichiáter-betege beszélgetés. Honvágya van, de nem tudja, hol az otthona, Sydneyben sem bízik, de nincs más, akivel ezt megbeszélhetné. Sydney győzködi, a külvilág nem Jarodnak való, ezért szenved, vissza kellene mennie, majd közösen kinyomozzák a múltját (hát persze…). Ezt egyikük sem hiszi, így a beszélgetés üzleti tárgyalásba fordul: a Jarod által ellopott kutatási anyagokért cserébe a múltjának egy darabja. Jarod nem hanyagolja hobbiját, az igazságszolgáltatást, ügyvédnek áll. Az első pillanatban, a bíróság folyosóján értetlenkedik is eleget, mert védence, Mr. Isaac Dexter női ruhában jelenik meg. Transzvesztita. Jarod gyorsan alkalmazkodik, számára Isaac egy furcsa ember csupán, de ő aztán tudja, milyen furcsának lenni. Isaac nem is érti, hogy lehet valaki ilyen rendes és megértő, megkérdezi, hát mióta ügyvéd maga? Hét perce, hangzik az őszinte válasz.

Az ügyet természetesen megnyeri. Az ügyvédi irodában gratulálnak is neki azonnal, Bradley, egy kötekedő fiatal ügyvéd gúnyolódik is a védencen eleget. Sloane, a nagyfőnök és tulaj el van ragadtatva Jarodtól. Felmerül két ügy, a Metzger-fúzió és a Whittaker-fellebbezés, Bradley nyavalyog, a fúzió fontosabb, a fellebbezésből úgysem lesz semmi, csak formaság. Jarod elkéri az ügyet, Bradley nagy lenézéssel oda is adja, annyi utasítással, hogy csak az előző fellebbezést kell lemásolni, újra beadni, Sloane meg ne tudja, hogy kiadta egy kezdőnek a feladatot, majd fogadja Metzgert. Jarod felvillantja gonosz nézését.

Központ. Sydney egy számunkra eddig ismeretlen igazgatónővel alkudozik a Jarod által ajánlott üzletről. Ezzel meg lehetne szerezni Jarod bizalmát, és visszahozhatnák. Tudjuk jól, hogy ezt Sydney maga sem hiszi, de most végre igazán tesz valamit Jarodért. Ez a hit sugárzik róla, nem a Központ iránti lojalitás. Az igazgatónő Miss Parker sikerében jobban bízna, Sydney szerint az erőszak nem válhat be Jarod ellen. Az ajánlat felterjesztésre kerül a Toronyba, ez is több a semminél.

Játsszunk egy kicsit a feszültség után, Sloane titkárnője, Annie, Rubik-kockával küzd. Jarod rákérdez, mi ennek a játéknak a lényege, majd kitalálja, hogy Annie egy frissen leszokott dohányos, ajánl is neki pár alternatív gyógymódot segítségképpen. Maga ügyvéd és orvos is?! Sloane megjelenik egy csomó minikazettával, Annie mindig ezeken kapja az utasításokat. Jarod elkéri a Whittaker-anyagot, a sok bájolgás hatására Annie már nem firtatja, miért kell, az anyag el van ásva az alagsorban, Jarod keresse meg magának. Hálából megkapja a beszélgetés két perce alatt kirakott Rubik-kockát. Jarod, néha igazán pofátlan vagy!

Jarod tanulmányozza az ügyet. Gyilkosság, Marcus Whittaker követte el, elítélték, Sloane nem tudta felmentetni. Az egész doboznyi cuccot hazaviszi, még nem látjuk a piros füzetet, de már tudjuk, miről fog szólni. Isaac újra megjelenik, felajánlja a taxijával személyi sofőri szolgálatait Jarodnak. Jarod örömmel elfogadja.

Elérkezünk az egyik legmegrázóbb és legszomorúbb üzenethez a filmben. Arcnélküli játékbabák, megható zenei aláfestés. Ugyan nem látjuk, de nem kell jarodi empátiával rendelkeznünk, hogy tudjuk, kit vehet körül ilyesmi. Ez a pár másodperc helyettesítheti a szokásos mottónkat. Kicsit tévedünk, a következő pillanatban már Sydney kísérletezik egy kislánnyal, az arcnélküli babák az ő asztalán ülnek, csoda, hogy nem emlékszik a tanítvány (áldozat) arcokra? Így kezdődik még egy tönkretett élet, Sydney nagyobb rohadék, mint gondoltuk. A beszédes képek alatti nagyon szomorú dallamra most először figyelhetünk fel.

Miss Parker berobban, kérdőre vonja Sydneyt, mégis mi folyik itt? Sydney a kislányról beszél, Parker nem hagyja a terelést. Sydney szerint humánus lépés lenne Jaroddal megalkudni, tekintve mit tesz éppen a kislánnyal, ez felháborító duma részéről. Miss gonoszsága most az egyszer jogos: Syd, ha 30 évig fogva tartottál valakit, akkor ne papolj humanizmusról. Parkernek elege van, elhatározza, hogy ezt az alkut tönkreteszi, és elkapja Jarodot. Megjegyzem, nem csodálom, hogy ideges, én is hisztis lennék, ha ilyen kontyot pakoltak volna a fejemre, ez borzalom.

Jarod vesz egy könyvet, majd végigrugdalja az utcán, bevizezi egy ivókútnál, mi ez? Utána taxizás Isaac-kel, beszélgetnek igazságról, blues-t hallgatnak, majd szóba kerül Isaac stílusa. Azt mondja, ő női szerepben érzi jól magát, tetszik a világnak vagy sem. Az ember nem adhatja ki magát másnak, mint aki valójában. Jarod - lévén nem nagyon tudja, ki is ő igazából - feltűnően belebújik a piros füzetébe, előkerült végre. A cikkekből kiderül, hogy Marcus enyhén értelmi fogyatékos, de folyton az ártatlanságát hangoztatja. Irány a börtön, de még nem megy be hozzá, csak figyeli kívülről az udvaron üldögélő magányos Marcust.

Központ, az igazgatónő utasításba adja Parkernek és Sydneynek, hogy kössék meg az alkut. Ráadásul Parker-apu hozta meg a döntő szavazatot, Miss nem tud mit tenni, de túlságosan nem is ideges. Lehet, hogy köze van ahhoz, hogy a rémes kontyától megszabadult (szerintem még a fodrászt is kinyírta). Az is lehet, hogy gyanakodnunk kellene valami csavarra.

Jarod bizarr házimozijában gyerekként egy terroristát kellene levadásznia, és a túszokat kiszabadítani. De Jarod akkor is az álmáról beszélt. Látni akarta az anyja arcát, Sydney megígérte, hogy segít. Azóta sem kapta meg az információt. Jarod nem végezte el a kísérletet,nem lőtt, mert a túszért aggódott. Sydney magyarázta, néha egy életet fel kell áldozni, hogy megmentsünk másokat. Hm. Ne keseregjünk tovább a múlton, lehet, hogy Marcus is ezért van börtönben? Pez cukor elő, kanapén kényelmesen elhelyezkedni, lássuk az üggyel kapcsolatos videókat. De mire kell a megviselt könyv?

A felvételek alapján, Marcus, a gondnok a vád szerint agyonvert egy nőt annak lakásában. Az ingatlan tulajdonosa Mr. Metzger, aki Sloane-t bízta meg a védelemmel, hogy Marcus jó kezekben legyen. Jarodnak eszébe jut valami, vásárolni megy Isaac-kel.

Ennek nyomán egy cipőbolt eladóin uralkodik el a döbbenet: arra lesznek figyelmesek, hogy valaki már egy órája betegesen a hajóscipők talpát méregeti. Mindegyikből vesz, 7 pár cipővel távozik. Kegyelemdöfésként Isaac is kiválaszt egy topánkát, és 46-ost kér belőle.

Este Jarod a szobájában látogatót fogad, egy utcagyereket, aki tovább rongálta a könyvet, 5 dollárért. A kölyök marketingben is jó, egyéb szolgálatait is felajánlja: ha kell, autót is tönkre tud tenni. Jarod megígéri, hogy majd keresi. A könyv léte végre értelmet nyer: az az ügyész írta, aki Marcust vádolta, és egyetlen lehetséges elkövetőnek tartotta. Elnézve a helyszínen talált véres lábnyom fotóját, az ügyész tévedett. Jarod elmegy hát a dedikálásra a leharcolt fóliánssal, persze felfigyel rá az ügyész. Jarod az ügyész egyik régi barátjának fiaként mutatkozik be, egy ital mellett már a Whittaker-ügyet is átbeszélik. Az ügyész csodálkozik, hogy Sloane abban nem tett semmit, a cipőnyomot például nem használta fel, hogy kétséget ébresszen az esküdtekben. Az ügyész tanúi szerint Marcus megszállottja volt Audreynak, a lakása tele volt Marcus ujjlenyomataival, amikor elkapták a nő vérét próbálta lemosni magáról. A gyilkos fegyvert nem találták meg. Az ügyész úgy gondolja, Marcus gyilkosságban bűnös, Sloane pedig csak rossz ügyvéd. Jarod most megy el Marcushoz a börtönbe. Marcus áradozik, hogy Sloane milyen rendes volt vele, még szendvicset is vitt neki. Istenem, szent együgyűség... Marcus működő papírórákat készít, hogy múlassa az időt, de nem adnak neki megfelelő papírt hozzá. Nem Jarodot akarja ügyvédnek, ragaszkodna Sloane-hoz, de Jarod egy marék papírral megnyeri a bizalmát. Elmondja, hogy minden nap virágot vitt Audreynak, aznap ő találta meg, egy kőbagoly volt a holtteste mellett. A gyilkos fegyver, ami nem került elő. Mr. Metzger pedig rendszeres látogatója volt a hölgynek. Ezeket nem mondta a tárgyalásokon soha, Sloane tanácsára. Most jön a nyomozás és bizonyítékgyártás Jarod stílusában, elsőként Metzger híváslistáját nézi át, a gyilkosság után Sloane-t hívta a hajóján. A szimulációs lemezeket is becsomagolta, ő készen áll az alkura.

Jön az álom és a fájdalmas ébredés megint, Jarod egyre zaklatottabb, hívja is Sydney-t, itt az idő az alkura. A lopott lemezekért cserébe a Központ átadja Jarodnak az anyja fényképét. Meg is érkezik e-mailben rögvest, Jarod bizonytalanul és hebegve egyezteti a találkozót, most először történt valami pozitív fordulat a saját ügyében.

Megrázó jelenet, Jarod is meghatódik. Évtizedeket várt erre a pillanatra, és hiába az igénye a bűntelenségre, ehhez is csak zsarolással juthatott hozzá.

Megírja a fellebbezést, szól Bradleynek, hogy a régiből csinálta, de átolvasta előtte az egész ügyiratot, tett bele néhány megjegyzést. Bradley nem vevő Jarod ötleteire, sőt kifejezetten ideges lesz, ha Jarod nem tud másolni sem, akkor inkább felvesz egy majmot, üvölti, majd elviharzik. Az autója nem indul, de egy jólelkű limuzinsofőr felajánlja neki szolgálatait. Bradleynek idegességében az sem tűnik fel, hogy a sofőr férfi létére tűsarkú cipőben van. Limuzinnal érkezni a déli tárgyalásra, ez igen! De utána a sofőr valahogy nem találja az irodába vezető utat, sőt kifejezetten céltalanul akar kocsikázni. Az ajtók zárva.

Jarod este felkészíti Sloane-t, hogy Bradley szerint az új tárgyalás a Whittaker-ügyben igazi nagy durranás lesz. Sloane kiakad, mi az, hogy Bradley új bizonyítékot akar bemutatni? Mi az, hogy megkerült a gyilkos fegyver? Azonnal elő kell keríteni Bradley-t, de nem elérhető, Isaac már Nevadában van vele. Míg Sloane Annie-vel üvöltözik, Jarod ellop néhány minikazettát az utasításaival. Később Sloane egy csomaggal oson a hajóra, Jarod figyeli, tényleg megkerült a gyilkos fegyver. A lopott kazettákból Jarod készít egy utasítást Annie-nek. Bradley nem került elő, tehát a bíróságra Sloane-nak kell mennie, Jaroddal. Kiadja utasításba, Jarod csak figyeljen, majd ő mindent elintéz. Kicsit csodálkozik, hogy a sajtó is jelen van, még nem tudja, mi vár rá.

Sydney indul a találkozóra Jarodhoz, a reptéren Parker lekapcsolja, bocs, ez kettős átverés. Hát ezért nem volt ideges a döntéstől Miss (akkor talán a fodrász is megúszta)! Szó sem volt alkuról a Központ részéről, egy fényképet megért, hogy csapdába csalják végre.

Tárgyalóterem, Sloane konstatálja, hogy a beadványt Jarod írta és Marcus is őt nevezte meg védőjének, az ügyet Jarod képviseli. Első tanúja maga Sloane. Kérdezi Metzger alibijéről, hogyan lehetséges, hogy Metzger telefonált Sloane hajójára, ha egyszer együtt voltak a hajón. A véres lábnyom pedig egy 41-es hajóscipőtől származik. Végső érvként megérkezik a síkostoba Annie a gyilkos fegyverrel, a kőbagollyal. Elhozta Sloane hajójáról, ahogy a kazettán Sloane hangja (Jarod) kérte rá. Sloane ezzel zsarolta Metzgert, Marcus pedig rosszkor volt rossz helyen. Metzger ellen körözést rendel el a bírónő, Sloane-t letartóztatják bűnrészességért. Jarod elégedetten indulna kifelé, és szembetalálja magát Parkerrel a folyosón. Futás megint. Sam, a gólem átszalad a fémdetektoros kapun, őt elkapják a bíróság őrei, Parker és Sydney még aktív, a futóverseny folytatódik. Az utcára kijutva Jarod eltűnik, elvégre nem is öreg, tűsarkú sincs rajta, futásban is ő a jobb. Parker tombol, legközelebb inkább lőni fog. Sydneyvel a kocsijukhoz érve egy aktatáska vár rájuk. Jarod tartotta volna az alkut? A táskában, amit itthagyott, Rubik-kocka, a piros füzet, az ügyész könyve, Pez cukor, tárgyalási jegyzetek vannak, és egy szemrehányó üzenet, hogy "átejtettetek engem". A lemezeket nem kapta meg a Központ. Miközben Parker ez nézegeti Sydneyvel, Jarod elhúz mellettük Isaac taxijával. Parker beugrik a volán mögé, üldözőbe venné. A kocsi persze nem indul, Jarod igénybe vette az utcagyerek egyéb szolgáltatásait is. Sydney már röhög, ő megmondta: Jarodot nem lehet átverni, és aki megpróbálja, rosszul jön ki belőle. Ilyenkor mindig valami perverz büszkeséget érezünk benne, nem csalódott sem a saját módszereiben, sem a zakkant fiacskájában. Már csak azon imádkozunk, hogy a többi tanítványa is meglépjen, lehetőleg mielőtt tömeggyilkossá válnak akaratukon kívül, mint Jarod.

Végezetül Marcust kiengedik, Isaac várja a börtön előtt limuzinnal, és benne az édesanyjával. Ajándék is van, egy valóban működő papíróra, Jarod keze munkája.

Jarod pedig megint stílust váltott, épp rodeózik.

Micsoda menet!

Címkék: a kaméleon
16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bree-gee 2008.07.19. 13:46:49

Köszi az újabb hogyvoltot, nagyon jó lett!

Mikor Isaac 46-os cipőt kér, az tényleg nagyon vicces jelenet:))

"Sydney nagyobb rohadék, mint gondoltuk" Én bírom mikor olyan kárörvendőn vigyorog a többieken.:)

"Megjegyzem, nem csodálom, hogy ideges, én is hisztis lennék, ha ilyen kontyot pakoltak volna a fejemre, ez borzalom"
Hihi, néha tényleg borzalom, hogy milyen frizurákat csináltak neki.
Magam részéről a miniszoknyán nevetek mindig.Nem is miniszoknya az már, hanem sál.:DD

acheron 2008.07.19. 14:25:04


Ezek a hogyvoltok egyre jobbak!
Csak így tovább!!!

De kérlek, ne bántsd annyit Sydney-t! Én őt nagyon megszerettem. Igaz, nem az első évad alatt.

A stylist néha szerintem eléggé mellényúlt, de akinek ilyen lábai vannak, az nyugodtan viselhet ennyire mini szoknyákat.

bree-gee 2008.07.19. 16:07:04

Sydney igen lassan fedi fel önmagát, de megéri várni erre:)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.19. 18:19:59

Bree-Gee,

Rátapintottál a lényegre: később mindenki felfedi valódi(bb) énjét, de nekem most úgy kell megírni, hogy azok is keresztülmenjenek ezeken a felismeréseken, akik nem látták :) Ez a legnehezebb visszaemlékezni arra, hogy 10 éve, mikor a tv2 adta, mit is váltott ki belőlem egy-egy rész. Sydney szimpatikusként kezdte az aggódásával, most éppen nem szeretem ezekért a húzásaiért, később meg majd meglátjuk :)

bree-gee 2008.07.20. 10:30:51

Én mindig azért morcoskodtam Sydney-re az elején, hogy nem igaz, hogy hogy tud ilyen távolságtartó lenni, mikor tulajdonképp ő nevelete fel Jarodot, és Jarodnak csak ő van, mint "család".

Szerintem sikerült visszahoni a hangulatot, amit akkor éreztünk, uh. még egyszer gratula hozzá!
Várjuk a következőt:)

acheron 2008.07.20. 10:37:55


Oké, meggyőztetek!

Ha jobban belegondolok, itt még én se tudtam eldönteni, hogy Syd akkor most igazán kinek az oldalán is áll.

mininyul 2008.07.21. 00:30:42

sziasztok, kicsit lemaradtam, mikor és hol adják ezt a sorozatot?

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.21. 08:31:55

Szia Mininyul!

Sajnos, sehol, tíz éve adta a tv2 az első két évadot, akkor megszerettük sokan. De DVD-n megvehető.

ChPh 2008.07.21. 10:53:09

Ah én is szerettem, hány évad van belőle?

bree-gee 2008.07.21. 11:46:59

4 évad van belőle, magyaron csak az első kettőt vetítették.

mininyul 2008.07.21. 16:01:36

Igen, én is szerettem régen, azt hittem h lemaradtam róla h adják újra valahol, de akkor nem. Ráállunk a DVDre... Köszi szépen!

Dirky 2008.07.21. 21:10:46

Újabb kitűnő hogyvolt, látszik a posztokon, hogy nem csupán jól vannak megírva, de alaposan át is gondolva. Gratulálok, egy ilyen karakterközpontú sorozathoz nem is lehetne jobb hogyvoltot írni.

Ahogy elnézem, nem én voltam az egyetlen, aki imádta anno a sorozatot. Ki kellene követelni egy teljes sorozatos leadást valamelyik tévén és egy magyar DVD-t. (Valamiért nagyon belémégtek a magyar szinkronhangok.)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.21. 21:30:34

Rambó és Mindenki Más! Köszönöm szépen a biztatást, nagyon jól esik, megyek is írni a következőt :)

Bunnyprincess 2008.09.20. 17:13:12

hát az a konytos rész de hangosan felnevettem mikor olvastam lol:D

hú én má nem is emléxem mit éreztem sidney iránt mikor elöször láttam a sorozatot-ugy kb 12éves lehettem,csak arra hogy már akkor tudtam h jarodhoz akarok feleségül menni!XD
süti beállítások módosítása