Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 1x04 - Curious Jarod

2008. július 12. 09:19 - missparker

Klasszikusnak mondható az indítás, sötét háttérben repül egy féldolláros érme. A következő képen már egy napfényes fémhulladék-telepen mesél egy ember Sydneynek és Miss Parkernek egy tudósról, akinek elege lett az utazásokból, és egy hónapig lakott itt. Egyszer 14 órán keresztül folyamatosan dobálta az érméket, fej-vagy-írást játszva, majd azt mondta, hogy negyeddollárossal sose fogadjon, mert nem jó a légellenállása. Ugyanezért csak fejet mondjon, ha féldollárossal fogad. Sokat olvasott, hátrahagyott egy doboznyi könyvet: permutációs statisztika, fizika és valószínűség számítás, esélyek kiegyenlítése. Parkernek nem tetszik a téma, azt mondja, ebből inkább megvárja a filmet. Sydney hiába áltatja magát azzal, hogy közel járnak Jarodhoz, Parker lehűti. Csak annyira járnak közel, amennyire Jarod engedi. Egyikük sem tudja, mire készül most.

De mi már láttuk az Esőembert, kitalálhatjuk, hogy Jarod Las Vegasban is szerencsét próbál egyszer. Most jött el az ideje: vegasi képek, pörgős kaszinói jelenetek. Kétségbeesett biztonságiak rádióznak, ez az alak tönkretesz bennünket, hogy tarthat valaki 8 pakli kártyát fejben. Leitatni nem lehet, csak Dr. Peppert iszik, a konzumlányok legszebbje, Ivy is hidegen hagyja, játszik és nyer, a kamerák szerint nem csal. A kaszinóvezető ideges. Snitt.

Jarod a Marquies kaszinó irodájában, Morgan igazgatóval. Szokás szerint nem veszi komolyan a fenyegetéseket, a zord biztonságiak hiába mondják neki, hogy ez nem játék. Nem-e? Hát ez Vegas, nem? Nem sejtik, hogy Mr. Felson (Jarod) igenis játszani fog velük, mint macska az egérrel, erről szól az élete egyik fele. Jön a biztonsági főnök, lenyomozták Jarodot, van néhány jachtja Monte Carlóban, de aktát nem találtak róla. Jarod rámutat, talán nézzenek meg egy bizonyos oldalt a neten. Megnézik, egy videó: Jarod köszönti Morgant, tudta, hogy ez a beszélgetés meg fog történni. Kaszinósék egyre idegesebbek. Jarod felajánlja, hogy visszaadja a pénzt, és mutat pár hiányosságot a jelenlegi biztonsági rendszerben. Pl. a legjobb blackjack-osztójuk 10 évig volt bűvész, használja is ezt a tudását a saját és a biztonsági főnök zsebének töméséhez. Biztonsági főnök azonnal kirúgva, kell egy másik. Jarod 5%-ért vállalja is a feladatot. Szerény, de vajon csak azért jött, hogy kirúgassa a biztonsági főnököt, vagy ez csak eszköz volt, és még nem látjuk a célt? A piros füzet még nem került elő.

Jarod, a megalkuvást nem ismerő biztonsági főnök megint találkozik valami számára ismeretlennel. A kaszinó Elvis-imitátorával, aki az ő látásmódja szerint kölcsönzött ruhában egy halott énekest utánoz. Érdekes arcot vág hozzá, ez megint kicsit tragikusnak hat.

Központ, Broots és Sydney küzdenek a problémával, mit is csinálhat Jarod. Az összes könyvet átnézték, de semmi ötletük. Üzenetet hagyott, de nem értik: az egyik könyvben összes nyolcast átrajzolta. A nyolcas Jarod kedvenc száma, a "függőleges végtelen". Játék a számokkal, na végre, rájöttek. Parkernek van is egy ismerőse, akit megkérdezhetnek ezügyben. Sydney még gondolkodik a kis majomfigurán, amit az egyik könyvben talált. Jarod meg egy George nevű kíváncsi kismajomról szóló mesekönyvet olvas, kell a pihenés a matek után. De nem tud rájönni, ki a sárga kalapos férfi, lépten-nyomon kérdezgeti.

Kerti parti Morganéknél, Jarod megismeri Morgan feleségét, találkozik a kaszinó tulajával, Hanlonnal is. Le is nyűgözi, mindent tud róla, az előadásairól, a családszerető szemléletéről, az üzletviteléről. Mint tudjuk, Jarod is családpárti, ezért szimpatikusak egymásnak. Vagy ez is csak csel? Morgan szerint Hanlont nem érdekli a társadalom, csak a pénz. De hol van már a piros füzet, vagy milyen epizód ez? Nekem az egyik kedvencem.

Parti után Jarod kórházba megy. Maggie-hez, aki kómában fekszik, és nincs is esélye a felépülésre. Róla szól a piros füzet: a kaszinóban dolgozott, megtámadták az alagsori garázsban, összeverték. Egyedül élt, nincs senkije, úgy tűnik, egyedül is fog meghalni. Jarod ezt nem hagyná, megkéri az ápolókat, értesítsék, ha változna az állapota. Parker is intézkedik, Johnny nevű alvilági ismerőse kap egy képet Jarodról, találja meg, mert az illető balhét tervez egy kaszinóban. Johnny passzolná a feladatot, de Miss jelzi, hogy tudja, mikor indul a legközelebbi csempészhajó a cuccaival, ha elindul egyáltalán.

Újabb beszélgetés Jarod, Morgan és a tulaj közt, ez már nem annyira baráti. Jarodnak tán hanyagolni kellene a régebbi számokat, nem véletlenül nem stimmel a könyvelés. Maggie esete miatt csökkent a bevétel, ezt meg kellett oldani. Azóta a lányok nem is mernek egyedül lemenni a garázsba, Jarod kísérgeti őket. Ivytól megtudja, hogy Maggie boldog volt, a teltházas show-esteket neki köszönhette a kaszinó, de el akart utazni. Jarod felfedezi, hogy egy kamera pont látta Maggie esetét, nekiáll hát kazettákat böngészni. Nahát, a felvételeken nem stimmel a dátum. Gyerekkori videóemlékek megint, Jarodnak Marilyn meggyilkolását kell követnie, a gyilkos szempontjából. Egyedül senkinek nem kéne meghalnia, most ez a kulcsmondat, erről szól a történet is, a videó is. A kísérlet nem ment jól, a gyerek Jarod is az áldozat halálára koncentrál. Jarod, légy óvatos, így hibázni fogsz! A kaszinónak egyre jobban megy, Morgan örül. De repül a sötét háttér előtt az érme megint, valakinek elfogyott a szerencséje.

Parker jön nagy örömmel, Johnny eredményre jutott, el kell érni a gépet. Elvist közben kirúgták, csomagol. Jarod pedig tartja a kapcsolatot Sydneyvel, most egy csomagot küld neki. A kismajom figurája egy ketrecben.

Maggie nem volt egyedül a halálakor, Jarod vele volt. Úriemberként ki akarja fizetni a kórházi számláját, de már más elintézte. Ki lehetett, kinek van bűntudata miatta? Maggie temetésén csak két ember van jelen: Jarod és meglepetésként Morgan felesége, Kitty. A kaméleoni megérzések nem csaltak: a hölgy megtalálta az igazi biztonsági felvételt. Morgan Maggie-vel távozott, viszonyuk volt: Jarod megint nem kíméli a titkok tudóját, lerántja a sötét szemüveget az asszonyról, bingo! Őt is összeveri néha Morgan. Legutóbb csak azért hagyta abba, mert megcsörrent a telefonja. Morgannek már voltak ebből rendőrségi ügyei, néha elveszti a fejét. A Kitty-t meggyőző végső érv, hogy egyszer majd nem csörren meg a telefon időben. Jarod megkapja a kazettát.

Parker tárgyal Johnnyval. Igazi lúzer a fickó, százezer dollárért adja ki az információt. Parker 200-at szánt volna rá.

Jarod készül Morgan lekapcsolására, a kazetta nem elég bizonyíték, bár sokat elárul. Bizonyítékot kell gyártani, és bosszút is állni. Jarod személyiségi nem engedi azt, hogy közvetlenül ő verje laposra Morgant, de általában nem szokott válogatni az eszközökben, ha bosszút kell állni. Márpedig Morgant össze kell veretni az ő igazságérzete és logikája szerint. Egy hívás Hanlonnak, begyakorolja Morgan aláírását, és kell Ivytól is egy kis szívesség. A kazettát postázza a rendőrségnek, és másnap délelőttre Hanlonnal is, Morgannel is négyszemközti találkozót beszél meg, ugyanarra az időpontra. Elvisre is szükség lesz, civilben úgysem ismeri meg senki a kaszinóból.

Készülni kell a lelépésre is, csomagolás a szállodában, a szobalány már aggódik, mert Jarod 5 napja nem aludt. Dolga volt. Beszélgetnek egy kicsit spanyolul, az ugyan nem derül ki, hogy ki a sárga kalapos férfi, de Jarod tőle is kér egy kis szívességet.

Másnap, akció. Morgan és Jarod a legújabb biztonsági résről beszélnek, napi százezer sétál ki a kaszinóból. Parker és Sydney eközben taxit fog a reptéren. Hanlon megérkezik a megbeszélt találkozóra, Ivy a biztonsági irodába kíséri, átad neki egy borítékot. Jarod Morgant dupla kifizetések, pénzszállítók megvesztegese és egyéb zavaros elméletek felvázolásával fárasztja, Morgan inkább rendőrségre menne az üggyel. Ugyan Morgan, ha ezt véghezviszed, te leszel Hanlon 20 milliós hőse, na vedd csak át a borítékot a pénzszállítótól (aki nem más, mint az álruhás Elvis). Érdekes beszélgetés kerekedik a ’pénzszállító’ és Morgan között, business as usual. Hanlon döbbenten nézi a biztonsági kamerák képeit, a borítékban egy svájci bankszámlára történő átutalások kivonata, Morgan aláírásával (Jarod aláíráshamisításban is nagy). Miss és Sydney megérkezett. Morgan győzelemittasan megy be biztonsági szobába, hogy ezek milyen idióták, elhitték neki a mesét, átvette az egész hálózatot, le tudja buktatni őket, a mennybe megy ezzel. Hanlon nem így gondolja, Morgan nem tudja megmagyarázni a beszélgetést, a svájci bankszámlát sem. Jarod Hanlonnak sajnálkozik, hogy későn vette észre, Morgan hiába mondja el az igazat, senki nem hisz neki. A biztonságiak jó lehetőséget kapnak, hogy kifejezzék főnökük iránti szeretetüket, nem bánnak kesztyűs kézzel Morgannel. Most ő áll a dörgő pofonok rossz oldalán. Remélhetőleg a gyilkosságiaktól érkezett nyomozó még időben benyit az irodába, bár Jarod nem sietteti. Akció befejezve, nyakkendőtől még a folyosón megszabadulni, jöhet a szórakozás, fütyörészve távozás. Már megint kapkodsz, Jarod.

Kilépve a játéktérbe, tőle 10 méterre áll Sydney. Most vége mindennek. Halvány remény, a biztonsági kitűző még megvan, hát akkor futás. Sydney kérleli Jarodot, hogy ne fusson el, Parker az összes kijáratot lezáratta, szemtől-szemben áll Jaroddal, fel is kiált nagy örömmel: ez a szerencsenapom!

Elnézve Jarod tekintetét, biztos vagy te ebben, Miss?

A kaszinó biztonsági emberei szintén megérkeztek a kijárathoz. Jarod a főnökük, elhiszik neki, hogy ez a banda (a csinos nő, az öregúr és a két gólem) csalni próbált a ruletten. Misst és társait lekapcsolják. A számunkra vidám pillanatok után Jarod még elmegy Maggie sírjához, csakhogy ki ne maradjon a brutális kontraszt a filmből. Sydney és Parker megtalálják Jarod szobáját. Piros füzet, újságcikkek Maggieről. Sydney megkapja a kismajmos könyvet a szobalánytól, benne a sokatmondó üzenet: A sárga kalapos embernek, a majomtól, aki megszökött.

Sydney, most már tudod, mit gondol Jarod az életéről, és rólad.

Szeretett szökevényünk pedig vadőrként épp egy kismajmot enged szabadon valahol.

Címkék: a kaméleon
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bree-gee 2008.07.12. 10:55:17

Köszi ezt a hogyvoltot is!Ebben a részben a legjobb pillanat, amikor Sydney és Jarod találkoznak.

rosszfem 2008.07.12. 11:43:18

Megint egy szuperül sikerült hogyvolt missparkertől! :D
Köszi!

jeanny 2008.07.12. 12:35:26

Jaja, köszi ismét, a végén tisztára izgultam, ahogy olvastam, h jajjmileszmost! :D

chemotox 2008.07.12. 14:37:11

Nagyon jó ez az epi, humoros és komoly jelenetek váltják egymást pont megfelelő arányban.A legjobb az amikor Jarod javasolja a biztonságisoknak, hogy szabadítsák meg Miss Parkert a ruháitól, hátha van nála pár lopott zseton :))

Köszi a hogyvoltot!!

Pissta 2009.02.20. 10:21:36

Egyik kedvenc részem, ez is jól sikerült (mármint az írás!) Jöhet a következő! ;)
süti beállítások módosítása