Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dexter 1x12 - Szabadnak születtél

2007. november 18. 06:50 - mg_b

Rudy tehát viszi Debrát, mi meg izgulhatunk, hogy Dexter vajon odaér-e időben. A srác kezdi elveszteni a fejét, túlteng benne az adrenalin, vagy a testvéri szeretet, pedig ő olyat ugye elvben nem is érez – vagy igen? Látod, Dexter, összezavarodtál, ülj le, fújd ki magad! Ha Rudy kinyírja a csajt, legalább nem kerülsz ilyen szituba még egyszer: ugye, hogy jobb lenne, ha hagynád?

Dexter otthon felforgatja a lakást, valami jelet keres, amiből rájöhetne, hová vitte a húgát a főgeci, és persze rá is jön, amikor meglátja az új képernyővédőjét, amihez a Born Free szól (innen az epizód címe). Egyetlen megoldás lehet, a hely, ahol Dexter, a rém megszületett: a konténer a dokkban. De mikor indulna, betoppan Doakes meg LaGuerta a hírrel, hogyRudy a frigós. Doakes viszont rögtön vágja, hogy Dexter elhallgat valamit, és ki is szedi belőle, hogy bizony már ő is tudja. Te Dex, ennek a füstösnek már el kellett volna vágnod a nyakát, a hülye paranoiája még sírba visz a végén!

Közben kicsit családiproblémázunk, Paul felhívja Ritát, hogy figyelmeztesse, Dexter akkor sem az, akinek látszik, ha ő ebbe beledöglik, az zicher, és biztos ő intézte el, hogy – de Rita leteszi a telefont. Aztán felbukkan egy nyámnyila metroszexuális, hogy ő Paul segítője az anonim drogosoknál, és feltétel nélkül hisz Paulnak, és Rita is jobban tenné, mert van egy repedés Paul koponyáján, ami korábban nem volt ott, és biztosan Dexter verte fejbe. Rita őt is lerázza, hagyják már békén, Dexter az egyetlen rendes pasi, akit ismer. De később még kap egy telefonhívást Paultól, hogy ha esetleg meglátná a cipőjét a ház körül, amit nem találnak azóta az este óta, akkor kezdjen gyanakodni. Leeshetett, amikor Dexter kicipelte.Szőkepicsa erre megint leteszi a kagylót: Dexter az egyetlen normális pasi a világon, erről nem nyitunk vitát!

LaGuerta megint embervadászatot indít (ő csak ehhez ért), de közben belibeg az új hadnagy, egy hozzá hasonlóan ronda latina, és átveszi a parancsnokságot. Ebből még lesz egy-két konfliktus, de aztán tisztázzák, hogy egyikük sem akar a kapitány kurvája lenni, sőt!, úgyhogy a végén már egész szépen kijönnek egymással. Az ellenségem ellensége a barátom, ugyebár.

Dexter bejut a konténerekhez, és megtalálja azt, ahol annak idején kinyírták az anyját. Nagy levegőt vesz, megfogja az ajtót, fohászkodik egyet – „Oké, Deb, ne légy halott!” –, és banán. Mármint egy nagy rakat banán van odabent, legalább száz tonna, Debra vagy Rudy sehol. Vazz! És Doakes meg ráront a háta mögül, hogy mit csinálsz itt, te kis pöcs, amikor a húgodat elvitte a frigós? Hogy nem gebedsz meg! Dexter erre úgy felhúzza magát, hogy elkapja a muki gigáját, és hajszál híja, hogy nem tépi ki a helyéről. Esküszöm öröm nézni, ahogy felkeni Doakest a konténer oldalára, csak sajnos megszakítja őket valami dokkmunkás, aztán meg csörögni kezdenek a mobiljaik. Leszámolás elhalasztva, de már tutira lesz!

Rudy közben kocsikázik, leápolja a csomagtartóban dörömbölő Debrát, aztán berángatja valami sötét helyre: gyanús, hogy ott akar majd végezni vele. De ez nem a saját lakása ugye, mert ott már házkutat a rendőrség, Dexterrel az élen, aki valami nyomot keres, bármit, ami segíthet neki eljutni Debrához. Majdnem elmosolyodik, amikor meglátja a Born Free feliratú lemezt, mellette egy Barbie-babával, rajta egy „Otthon, édes otthon!” feliratú pólóval. Hm… ezek szerint Rudy a családi házra gondolt.

Angelnek ihlete támad a kórházi ágyon, úgyhogy kirántja magából az infúziót (ez egy véres sorozat, nem? akkor miért nem vérzik ekkor?), és kinyomozza, hogy nem egyezik-e véletlenül Rudy ujjlenyomata egy random hibbantéval, azoktól ugyanis mindig vesznek lenyomatot az elmegyógyintézetben. És igen: Rudy az igazi neve Bryan Moser, kezdődhet a nyomozás.

Dexter közben befut a házhoz, ami a néhai drogfüggő és -díler édesanyja lakhelye volt. A kertbe belépve látomásban rohanják meg az eltemetett emlékei, látja önmagát, az anyja ötszínűre festett körmeit (miafranc? EZT honnan tudta a Rudy/Bryan gyerek?), aztán meg a bátyját. A testvérbátyját. Bryant. „Emlékszel már?”, kérdi a frigós, és Dexter emlékszik, hogyne emlékezne, ketten ültek nyakig vérben egykor.

Dexter nagyon kicsi volt még, ő el tudta nyomni az emlékeket, Rudy/Bryan viszont soha: ő ott helyben megzakkant, azóta csak a vért meg a levágott testrészeket látja maga előtt. De hiába társalogna erről, Dexternek eszébe jut Debra, és Rudy mellett beront a házba, ordítva keresi. „Nem így képzeltem a családi összejövetelt”, dünnyögi Rudy, de azért tesz még egy próbát: „Gyere, igyunk meg egy sört!” Ám Dexter csak tovább keresi Debrát, úgyhogy Rudy elkapja hátulról, és ledöfi egy injekciós tűvel.

Következő kép: Rudy ül egy asztalnál, kezében a sör, vele szemben a megkötözött Dexter. Tudod, tesó, nekem szar volt nagyon, mondja olyan szomorúan, hogy már majdnem megsajnáljuk. Egyedül voltam, aztán meg diliházban, aztán meg ez a sok kurva, hát micsoda meló volt megszervezni az egészed. Te meg még csak nem is értékeled. Hát ez a testvéri szeretet? Tudod, milyen volt egyedül lennem, és mennyire örültem, amikor rájöttem, hogy te is gyilkolászol?

Tudom, feleli Dexter, mi pedig értjük, hiszen mi is emlékszünk, mennyire örült a kollegának. Rudy meg elmosolyodik, odaül mellé, kicsit még csevegnek, aztán elvágja a köteleit, a kezébe nyomja a kést, és azt mondja: „Most már készen állsz Debrára. Elkészítettem, úgy, ahogy szereted.”

Csakhogy Dexter mégsem az az érzelemnélküli lény, vívódik ugyanis, megremeg a keze, nem mozdul a kés, csak azért sem akaródzik neki feltrancsírozni a hugicát. „Tedd meg”, súgja neki Rudy. „Ki vagyok én? Gyilkos, igen. De szabad. Szabad vagyok”, súgja neki újra, ám az öcsike csak áll, nézi Debrát, nézi Rudyt, nézi Debrát.

Rudynál elszakad a cérna, kikapja a kést a kezéből, és le akar csapni – ám akkor Debra kinyitja a szemét – és Dexter elkapja Rudy kezét! Jön a bunyó, de Rudy az erősebb – de akkor meg Doakes betöri az ajtót! És jönnek a többiek is! Rudy viszont menekül és meglép valami föld alatti járaton át! Basszátokmeg, csak ennyire vagytok jók? Doakes is izmozhatna inkább a konditeremben ahelyett, hogy Dextert zaklatja, akkor nem sprintelte volna le a testvér.

Jön a picsogás Debrával a mentőkocsiban, aztán meg a kórházban, ahol közlik Dexterrel, hogy a csajnak kutyabaja, viheti haza nyugodtan. Ugrik a kép: Dexter immár otthon beszél a hason fekvő csajhoz, aki arcát a párnába fúrva már mélyen alszik, arra sem mozdul, hogy Dexter simogatja a haját. Kintről meg figyeli őket a Rudy kollega, aki a fekete bárány a családban.

Nem is telik bele két perc, és már bent van a lakásban: ellopózik a díványon szendergő Dexter mellett, odalép az ágyhoz, és ledöfi Debrát! Hátbadöfi a csajt, hogy rögtön kiszalad belőle minden levegő, szisszenve, mintha gumibaba lenne – és tényleg! Pontosabban egy halom művégtag Rudy laborjából, Dexter hozta őket hazajövet a kórházból, ahol Debrát hagyta. „Olyan jó munkát végzel, hogy magadat is megtévesztetted vele, bátyó”, mondja neki, aztán elkábítja.

Ugrunk, és Rudy lakásán vagyunk, ahol Dexter már előkészítette Rudyt. Nem szokványos darabolás lesz, mert rákötözte arra az emelőre, amire Rudy az áldozatait szokta fellógatni a kivéreztetéshez. Amikor látja, hogy Rudy felébred, azt mondja neki: „Nem kellett volna felébredned. Izé… adjak altatót?” De Rudy nem kér, hanem pofázik tovább, hogy még mindig menthető lenne a dolog, és hogy ő az egyetlen, aki igazán megérthetné Dextert, aki mellett nem lenne magányos.

„Nem megy. Végeznem kell veled”, feleli Dexter.
„Harry kódexe miatt?”
„Debra biztonsága miatt.”
„Dexter…”
Nyissz.

„Bocsánat, nem bírom hallani tovább”, nyögi Dexter, miközben Rudy már a saját vérében fuldokol. „De igazad van.” És lekuporodik a sarokba, rémülten néz, mint az a három éves kisfiú.

FIN.

Na jó, igazából az a vége, hogy a rendőrség öngyilkosságként könyveli el Rudy halálát, Rita megtalálja Paul cipőjét a szemetes mellett, tehát neki is gyanús lesz Dexter, Doakes pedig mostantól mindenhová követi, és rajta tartja a szemét.

A magányos Dexter pedig a legvégén konfettiesőt és „We love Dexter!” táblákat vizionál, de engedtessék meg, hogy én a fentebbi jelenettel zárjam, csak mert sokkal kifejezőbb. Bár a konfettieső is cool.

Folytatás a második évadban, valamikor.

Címkék: dexter
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micsike · http://verzse.blog.hu/ 2007.11.18. 11:08:33

Durva! Szegény Dex meg Rudy/Brian...ha nem Debrát választja,milyen szép kis családi esemény lehetett volna..áááh...

beleszolok 2007.11.18. 11:42:33

Elvben maga a kondicionálás akkor sem engedte volna, hogy megölje a lányt, ha nem Debra lett volna, hiszen ártatlanokat, ugye nem ölünk.

akyyy 2007.11.18. 15:47:48

Akkor most a Rudy\Brian megölte a saját apját tvszerelőként?:OOO

sufnudli 2007.11.18. 16:16:40

Lehet, hogy csak az anyjuk volt közös.Amúgy meg naggggyon jó rész volt, mondjuk én már sejettem, hogy tesók.De akkor is, we love Dexter!!

Pancs 2007.11.18. 17:18:46

Csak az anyjuk volt közös!

Thrasher 2008.04.07. 22:52:40

Úbazz, nemtom, van-e értelme ilyen régi posthoz írni, de még csak most nyomtam le az évadot. De. Áh. Voltak itt olyan húzások, hogy ajj... Pl., hogy tesók, Rudy meglógása, meg a fake Deb az ágyon... :S Dexter megingása jó volt, meg minden, nekem tetszik, ahogy építgették a karakterét, de az epizód többi része nekem konkrétan B-kategóriásnak tűnt... :S

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.04.08. 00:03:08

Trasher, írni sosem késő... Látod, ezt lehet kihozni, ha egy megadott (elég gyenge) sztori alapján, annak a fordulatainak a felhasználásával kell sorozatot csinálni... Szerintem kezd el a második évadot, egyhamar nem találkozol ilyen megoldásokkal. :-D

ovits 2008.04.19. 14:33:31

Én is most néztem meg. Ez az "én vagyok az apád(tesód) Luke(Dex)" momentum sablonosnak tűnt. Az utolsó két részbe egy-két nagyobb hiba is becsúszott: túl gyorsan elkészült a dns-ek minták összehasonlítása, Deb mellé -a szabadulása után- nem adtak még egy árva járőrt sem (pedig én a végén azt vártam, hogy Doakes beront pár emberrel és lenyomja Briant)...
De a színészi játék, a karakterek, a belső monológok elfeledtetik a gyengeségeket. Úgyhogy az első évad szerintem összességében szuper volt.

Sultkrumplivalkeri? 2008.11.07. 13:59:25

Tudja valaki, hogy van-e már 2. évad magyarul?

Gabba 2008.11.07. 14:38:59

Én csak azt tudom, hogy a Viasat kezdi adni a 2. évadot nov.11-től.
süti beállítások módosítása