Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stranger Things 1x01 - The Vanishing of Will Byers

2016. október 01. 13:11 - Ancsinszka

E.T., Stephen King regényei és John Carpenter filmjeinek egyvelegeként kikiáltott sorozatról a trailer megnézése nélkül is majdnem kerek képet lehetett kapni a facebook és tumblr mémek garmadájának köszönhetően. A túlburjánzott hype oka, hogy a közönségnek és a kritikusoknak is egyöntetűen megindult a nyálelválasztás, mert egy igen jó egyveleget kaptunk a 80-as évek sci-fi és horror popkultúrájából, mely lényeges hatással volt elég sokunk gyerekkorára vagy tinédzser éveire. Mindezt kiváló korhű elektro-szinti zenékkel (Survive) és remek fényképezéssel megspékelve. Intró nélkül indul a rész, melyből megtudjuk, hogy 1983. november 6-át írunk, és az egyesült államokbeli Hawkins nevű, rekettyés mögötti városkában vagyunk, melynek különlegessége, hogy itt székel a Hawkins National Laboratory US Department of Energy szupertitkos kutatóközpont. Az objektum nyugalmába a begerjedt vészjelző vág közbe, és a villódzó lámpák fényében egy fehér köpenyes kutató Usain Bolt csúcsaira törve rohan végig a folyosón valami elől. A lifttel próbál tovább menekülni a szintről, és vadul nyomkodja a liftajtót, mint mikor a piacról visszaért, éhes Klári néni szeretne már mielőbb a tizedikre felérni a teli tömött horgolt szatyorral. Emberünk közben hátranézeget, de a valami még nem fordult be a sarkon sem, nem is értem hova ez a nagy sietség. Végre kinyílik a dupla ajtós lift, és a kutató bentről kissé nyugodtabban szemléli a folyosót, mert az ijedelem oka még mindig sehol. Majd szépen lassan fölfele nézve leesik neki, hogy a veszélyforrás a lift mennyezetéről szemezik vissza, és a következő pillanatban a kalimpáló lábakat látni, és hallani, ahogy a valami szörpöli a csontvelőt.

vlcsnap-2016-09-29-15h37m39s339.jpg

Egy családi ház füvét locsoló automata slag a következő kép, és a házban Dungeons and Dragons társasjátékot játszó gyerekek kábé narrálják az első perc eseményeit. Közeleg egy sötét árnyék, vajon mi lehet az? Trogloditák vagy a Demogorgon? Mike a mesélő, és elég hatásosan stresszeli a többieket a Demogorgon trappolásával, Will a tűzgolyót választja, de ahhoz 13-at kell dobni, és puff a nagy izgalomba szanaszét gurul a dobókocka, Dustin meg befogott füllel aggodalmaskodik, mintha mindjárt rájuk szakadna a mennyezet. Az alagsori murinak Mike anyja vet véget, mert eleget játszottak már, holnap oskola. Mike meg nyaggatja, hogy ugyan honnan sejthette volna, hogy 10 órát fog tartani a játék, légyszi hagy folytassák, csak még egy 20 percre van szükség. Anyukának meg csak most esik le, hogy a fia a barátaival 10 órája van lent az alagsorban? Ha én eltűntem volna 10 órára ennyi idősen, anyám már a rendőrséget hívta volna. De ez Amerika eldugott kisvárosa, itt senki nincs veszélyben, a komcsik meg már nem számítanak. A gyerekek szedelőzködnek, Dustin a maradék pizzával megkínálja Mike nővérét Nancyt, aki épp a szobájában  vezetékes telefonon értekezik egy srácról, és válasz nélkül rácsukja az ajtót szegény, ritka betegségéből kifolyólag fogatlan kölyökre. Will felvilágosítja a selypítve beszélő Dustint, hogy Nancy azért ilyen fennhéjázó mostanában mert egy Steve nevű bunkóval jár. Mike szerint meg mindig is ilyen volt a nővére, de Dustin emlékszik még arra az időre, amikor Nancy hajlandó volt elfnek is beöltözni a kedvükért, 4(!) éve. Igen ez tényleg szuperkúlság egy 14 éves kis srác szemszögéből.

vlcsnap-2016-09-29-15h38m51s143.jpg

Will Byers hazabiciklizés előtt még bevallja Mike-nak, hogy 7-est dobott, úgyhogy a Demogorgon elkapta, de most jóccakát, holnap találkoznak. Igen valószínű. Miután Lucas és Dustin lemaradt, Will természetesen a labor fele bringázik, és a kábé vaksötétben egy csápos kezű alak villan fel egy pillanatra, Will meg félrerántja a kormányt a susnyásba és elhasal. A lény tovább morog, Will pedig a bringára pattanás helyett a köddel borított kertek alatti futást választja. Szerencsésen hazaér, de otthon tök sötét van, se anyu, se tesó nincs, csak a kutya. Az ijedt kölyök megpróbál telefonon segítséget hívni, de a kintről behallatszó szörcsögés immáron a telefonból jön, majd egy árnyék jelenik meg az ajtóban. Will a fészeresbe rohan a puskáért, majd elköveti a liftes kutató hibáját: egyértelmű irányból várja a szörnyet, ami természetesen már mögötte hörpög. Csak a fiú ijedt arcát és az erőteljesen világító lámpát látjuk, és a következő totál képre mindketten eltűnnek, se vér se nyálka. És még csak most következik a zseniálisan letisztult, fülbemászó elektro-szintis intró.

vlcsnap-2016-09-29-15h40m05s321.jpg

Az előző esti áramszünet híreit bemondó helyi tévére és a kutyaugatásra felébredő borostás fickó szörnyülködik, hogy elaludt, de indulásig még elszív pár cigit, például fogmosás közben. Klasszikus munkanapindítás egy tipikus kisvárosi serifftől. Közben Will anyja és testvére a reggeli kapkodásban végre észreveszik, hogy Will nem szunyál, mert otthon sem aludt valószínűleg. Szóval mikor hazaértek egyikük sem csekkolta, hogy megvan-e a gyerek. Aha! Ja, bocs Amerika egy amerikai sorozatban, oké-oké. Anyu gyorsan felcsörgeti Mike anyját, de ők sem látták Willt tegnap este óta. A haverok is észlelik Will hiányát, de egyelőre azt hiszik már bent stréberkedik a teremben. De gyorsan elterelik a figyelmüket, mert jönnek a nagypofájú antagonista iskolatársak, akik rá vannak repülve Mike-ék szekírozására, pedig csak ketten vannak, ráadásul nem mondanám háromszor bukott nyolcadikosnak a kinézetüket. A srácok  simán lenyomhatnák őket, de valamiért csak hagyják, hogy bunkóék végig trappoljanak az önérzetükön. Nancy is beér a suliba, és kevésbé dekoratívnak öltöztetett barátnője, Barb rögtön mellécsapódik, hogy folytassák a tegnap esti telefon beszélgetést a srácról, akivel nincs semmi és mégis körülötte forog most Nancy holdja.

vlcsnap-2016-09-29-15h41m38s733.jpg

Steve elhívta Nancyt egy cetlin randira, amit gyorsan le is bonyolítanak a wc-ben, egy smaciparti keretében. De Nancy indulna órára, mert becsöngettek, ezért Steve elhívja komolyabban is randira, persze a lány dolgozatírásra hivatkozva nemet mond. A főcsődör nem hagyja ezt ennyiben, és bedobja, hogy tanuljanak együtt, akár be is mászik majd az ablakon ha kell, anyuka nem vesz észre semmit belőle. Nyilván! Közben Will anyja, Joyce kétségbeesett állapotban berongyolt a seriffhez bejelenteni a fia eltűnését. A seriff még nem józanodott ki teljesen a sebtiben betömött fánktól, és merev unalommal kezeli a helyzetet, hogy a gyerek 99%, hogy valamelyik rokonánál, mondjuk az apjánál van. Joyce pedig belemegy, hogy beszél ő a volt férjével, Hopper Seriff meg teszi majd a dolgát, habár ez Hawkins, ahol a jelenleg a kerti törpékkel történik a legnagyobb vandalizmus.

vlcsnap-2016-09-29-15h46m23s258.jpg

Sok komoly ember érkezik komoly kocsikkal a laborhoz, és a Frank Drebin hadnagyra emlékeztető laborvezető, Dr. Brenner fogadja a különleges alakulatot, hogy lezárják az épület keleti szárnyát, onnan mászott ki ugyanis Hörgő-Morgó. Mindenki beöltözik nukleáris védőöltözetbe, és alászállnak lifttel, hogy szemrevételezzék a helyszínt. Fekete foltokkal, és szörny takonnyal borítottak a falak, ami ráadásul mocorog és cuppog is néha. Elérnek a bazi nagy, fő szörcsögő nyílás szobájához, ahol apró vattapamacsok is szállingóznak a levegőben. Szóba kerül valami lány, aki eltűnt és nem mehetett túl messzire Dr. Brenner szerint. A tüsire borotvált fejű tizenegy-két éves lány mezítláb és pizsamában menekült el, és most egy étterem konyhájába szökik be. Rögtön rácsap egy tál félig megevett sült krumplira, de a falatozás nem tart sokáig, mert a jól megtermett szakállas szakács észreveszi, és egyből eltángálná szerencsétlent, plusz fiúnak nézi, ami valljuk be nem nehéz így első blikkre. Will haverjai a suliban épp kémia-fizika-biológia óra után vannak, és a tanár úr megörvendezteti a nörd fiúkat, hogy megérkezett a amatőr szuper turbó rádió adó-vevő kézi készülék. A srácok ki is próbálhatják a cuccot, és igaziból most összeállt nekem a kép, honnan ismerősek ezek a fiúk. Dungeons and Dragons, képregény fanok, fizika és a legújabb elektro-kütyük imádata; ők akár a Big Bang Theory nördjeinek gyerekverziói is lehetnének.

vlcsnap-2016-09-29-15h59m06s028.jpg

A mókának a seriff vet véget, mert ki kell hallgatnia Will legmélyebb haverjait. A srácok elmondják, hogy utoljára a Bakacsinerdőnél látták Willt, a Seriff meg kezd ideges lenni, de kiszedi a srácokból az útkereszteződés földhivatalnál is bejegyzett nevét, és egyúttal letiltja a srácokat bármiféle egyéni nyomozásról. Közben a tüsi hajú lányt megsajnálta a nagydarab és szőrös kinézete ellenére aranyszívű vendéglős, és kisüt pár hamburgert neki. Próbálja szóra bírni, hogy kik a szülei meg hogy került ide, de a lány nem igazán tud válaszolni, meg úgy tűnik nem is akar, csak tömi magába a burgert. Nagy nehezen a lány karjára tetovált 11-esből kiderül, hogy ez a neve, Eleven. A szakácsnak nem áll össze teljesen a kép, úgyhogy felhívja a szociális hivatalt. Eleven tovább eszik, majd hirtelen idegesíteni kezdi a ventilátor, úgyhogy csúnyán ránéz és a ventilátor inkább abbahagyja a pörgést. A Seriffék kimennek az erdő mellé Willt keresni, és meg is találják a bringáját. Joyce közben próbálja utolérni exférjét, de csak az aktuális asszonypajtással tud beszélni, aki nem hajlandó Lonnie-t adni. A Seriffék visszaviszik Joyce-éknak a bringát és együtt logikáznak a továbbiakon.

vlcsnap-2016-09-29-15h53m51s025.jpg

A Seriff szétnéz a fészerben, megtalálja a kiborult töltényeket, és a felfigyel a sarokból jövő szörcsögésre, de nem lát semmit, mert kimegy a villany. Már majdnem történne valami, de az egyik okos rendőr betrappol és visszajön az áram a lámpába. Hopper Seriff keresőalakulatot szervez, mire az okos rendőr kolléga megkérdezi: miért valami probléma van? Ahha, nem ettél ma még elég fánkot, nem pörög az agyad. Mike otthon szintén Will keresésén pattog, de az anyja ráparancsol, hogy maradjon a seggén, ez veszélyes is lehet. Ugyanez vonatkozik Nancyre, aki nem mehet el Barbhoz tanulni, vagyis Steve-vel hetyegni. Mike indulatból elkotyogja a családnak, hogy Steve Nancy új fiúja, a nővére meg persze ezerrel bepörög az árulkodáson és bontja az asztalt. Így tesz Mike is, majd az anyjuk a legkisebb tesóval, és apuka egyedül marad, mert kb. annyit tett eddig hozzá a családi élethez, hogy megcsinálta a 3 gyereket, amúgy leginkább csak papucsállatka, aki néha megszereli a tévét.

vlcsnap-2016-09-29-15h55m41s691.jpg

Estébe nyúlik Will keresése az erdőben, a Clarke tanár úr meg elmondja a Seriffnek, hogy Will okos és jó gyerek. Elbeszélgetnek a suliról, tanárokról, és kiderül, hogy a Seriffnek is volt egy lánya kiváló érzékkel a fizikához, de az anyjával él egy másik városban. A Seriff tovább bandukol egyedül, a tanárt meg felvilágosítja az egyik ott menetelő lakos, hogy igaziból meghalt a Seriff lánya egy pár éve. A srácok nem tarthattak a keresőkkel, így a legmodernebb walkie-talkie segítségével felveszik egymással a kapcsolatot. Mike szerint Will az előző esti játékban is feláldozta magát, hogy segítse a többieket, lehet valami hasonló történt vele most is. Lucas és Mike megbeszélik, hogy 10-kor találkoznak, és Mike elmenőben otthonról meglátja az eresznél ólálkodó Steve-et, de nem szól semmit csak „semmi közöm hozzá” arccal továbbhajt. Nancy beengedi Steve-et az ablakon, de letolja, hogy idejött annak ellenére, hogy már telefonon felhívta a szobafogság miatt. Mondjuk nem értem anyuék miért vannak ledöbbenve, hogy Nancynek fiúja van, mikor saját vezetékes telefonja van a szobájában, gyakorlatilag azt csinál, amit akar. 

vlcsnap-2016-09-29-15h56m24s005.jpg

Szakállas szakács épp mosogat és barátkozik Elevennel, mikor kopogtatnak, de este 10 van, úgyhogy bárki is az majd elhajtja őket. Egy szélesen mosolygó családvédelmis nő (már ez gyanús lehetne) áll az ajtóban, és Benny gyanútlanul beengedi. Szerencsétlenségére hátat fordít a nőnek, aki a következő pillanatban lepuffantja. Eleven gyorsan reagál a helyzetre, és ismét futásnak ered, a hátsó ajtón azonban két pisztolyos alak tartja fel. Dr. Brenner is megérkezik, és mire hátra érnek Elevennek már nyoma veszett, a két fickó pedig holtan fekszik a földön. A srácok közben kiérnek az erdőhöz, és a piros kordon előtt leparkolják a bringáikat majd elindulnak Will keresésére a zuhogó esőben.

vlcsnap-2016-09-29-16h08m09s134.jpg

Steve lendületesen kérdezi ki Nancytől a kémialeckét, de hamar smárolásba fordul az este. Nancy viszont leállítja az amorozót, mert nem akar strigula lenni, így végül folytatják a tanulást, illetve Steve folytatja Nancy ruhátlan testének elképzelését. Joyce idősebbik fiának, Jonathannak siránkozik, hogy milyen rossz anya volt eddig, mert egyedülálló anyaként hülyére dolgozta magát azért, hogy a gyerekinek meglegyen, ami szükséges, de igazán törődni már nem volt ideje velük. Megdicséri milyen szépen fotózgat Jonathan, akinél viszont most törik el a mécses, és ő is nekiáll magát hibáztatni, mert nem volt itt, hogy megvédje Willt.  Joyce szerint Will itt van valahol a közelben, és a közös pityergést a telefon csörgése szakítja félbe. Nem szól bele senki csak sistergést hallani, meg zihálást, ami Willének tűnik. A kásás vonalba a lény szörcsölése is behallatszik és Joyce jól megfenyegeti, hogy ne merje bántani a fiát. A következő másodpercben a telefon kb. kiég, és tönkremegy. Joyce szinte 1000%-ig biztos benne, hogy Willt hallotta. A BMX banditák a zuhogó esőben tovább keresgélnek az erdőben, zseblámpafény segítségével, tehát bruttó nullát látnak igaziból. Dustin szerint haza kéne menni, mert kb. ugyanazt a kört teszik meg már másodjára. Lucas lepuhányozza haverját, de talán mégse volt hiába az esőben csatangolás, mert Mike hall valami zörgést a bokorból, de nem Will az persze, hanem Elevennel néznek farkasszemet a lámpafényben.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MacákékIcukája 2016.10.03. 21:20:34

Koszi, ez jo volt! Most neztem meg az elso reszt, baromira tetszett, paraztam ezerrel. A zene 100%-os valoban. HorgoMorgo szerintem inkabb puttyogott es csettegett, kb mint Predator :))))
Milyen gyakran terveztek hogyvoltozni? Netflixen nezem a sorozatot, nem tudom milyen idokozonkent vetitik a tv-ben.

Ancsinszka 2016.10.12. 17:14:29

@MacákékIcukája: Köszi, igen, nagyon összerakták a sorozatot, színtiszta hommage, és a zenéjével meg a sztorival igazán különleges hangulatot teremtettek. Találóak, amiket írtál, Prediét viszont nem ismerem annyira. :) Szeretnék hetente posztolni, mondjuk már elcsúsztam ehhez képest, de a napokban jövök a második résszel. További jó olvasást. Köszi!
süti beállítások módosítása