Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E19 – Tomorrow is Yesterday – A múlt fogságában

2015. január 13. 11:00 - Kapitánylány

Csillagidő 3113.2 A részt egy guruló vadászgéppel nyitjuk, gyorsan meg is kellett néznem, hogy jó sorozatot nézek-e, de igen, a mai epizód is különleges lesz. A radaron egy nagy repülő tárgy jelenik meg a semmiből, főkatona rögtön értesíti a parancsnokságot, fel kell küldeni egy-két gépet megnézni az ufót (Ugyan mi a Fene az Ott). A főcím előtt még látjuk, hogy a légtérben az Enterprise kóvályog bizonytalanul.

01.jpg

A kapitányi naplóból kiderül, hogy egy fekete lyuk közelében repültek el, amelynek az erős gravitációja beszívta őket, és miközben ki akartak szabadulni, parittya hatás lépett fel, átlőve őket az egész űrön át. A tartalék generátorok felélednek, Kirk karbantartókat rendel mindenhova, fel kell mérni a károkat. Az első tiszt rögtön jelenti, hogy csak kisebb sérülések vannak, de nagyobb baj, hogy nem működik a térhajtómű, csak az impulzus hajtóművel tudják tartani magukat. Kiderül, hogy a Föld (eredeti úti cél) légterében vagyunk, de túl alacsonyan, Sulu kapja a parancsot, hogy emelkedjen feljebb.

02.jpg

Uhura nem találja a megszokott rádiójelzéseket, helyette rádióadást fog be, ami a Hold expedícióról ad hírt. Jim döbbenten hallja, de hisz az 300 évvel ezelőtt volt, Spock szerint vissza utaztak a múltba, a hirtelen gyorsulás időtorzulást okozott. Uhura ekkor föld-levegő kommunikációt fog be, egy felderítő gép közeledik hozzájuk. A pilóta megkapja az utasítást, kényszerítse a földre az emelkedő idegen hajót vagy tegye azt harcképtelenné. Spock nem nagyon örül ennek, mert a vadászgép fegyverei óriási károkat okozhatnak az Enterprise-ban. Kirk kiadja a parancsot: vonósugárral fogják be a vadászgépet. A felderítő gép azonban nem bírja a terhelést, összeroppan, de előtte még a pilótát a fedélzetre transzportálják.

03.jpg

Jim fogadja a katonát, aki a meglepődés után el kezdi a szokásos szöveget nyomatni (neve John Christopher, rangja százados, Amerikai Légierő, azonosítószám). A kapitány is szépen bemutatkozik, pilótánk is megenyhül kicsit, kérdéseket tesz fel, de Jim nem válaszol rájuk. Spock jelentkezik be, a kapitányra lenne szükség a hídon. Kirk és a vendégünk elindul, Christopher még mindig kételkedik, még a vulkáni bemutatása se győzi meg teljesen. Az első tiszt jelenti, hogy sikerült megfelelő magasságra emelkedniük, és bekapcsolták az álcázást, így már nem találják meg őket. Míg emberünk körbenéz a hídon, addig Spock aggodalmát osztja meg a kapitánnyal, nem engedhetik vissza a századost a Földre, mert a megszerzett tudása akár megváltoztathatja a jövőt.

04.jpg

A kapitányi kabinban vagyunk, Jim épp a naplót egészíti ki, a komputer drágámnak szólítja, Spock erre forgatja a szemét, a pilóta (immáron flotta egyenruhában) meg csak röhög rajta. Az első tiszt szerint 3 hét kell a kijavításához, és azt is csak egy csillagbázison tudják megoldani. Kirk közli a rossz hírt John-nal, velük kell maradniuk, nem mehet vissza a Földre soha többet. Christopher tiltakozik ellene, neki felesége és gyermekei vannak, mi lesz az ő jövőjével? Spock megnézte, John-hoz nem köthető semmi fontos dátum, irreleváns a jövő szempontjából. Scott jelentkezik be, 4 óra kell a hajtómű megjavításához, de nem tudja, hogy ebben a korban hova tudnak menni. A pilóta kárörvendezik, nem csak ő lett az idő fogja.

05.jpg

Spock jelent a hídról, fontos információi vannak a századosról, Kirk be is hívatja a szobájába, de Christopher nem jelentkezik. Jim riadót rendel el, valószínűleg szökni próbál John. A pilóta a transzporter állomás felé veszi az utat, közben hatástalanít egy biztonsági tisztet, elveszi a fézerét is. Az állomáson a fegyverrel fenyegetőzve próbálja visszavitetni magát a felszínre, de Kirk érkezik meg, leüti a férfit. A gyengélkedőn McCoy jelenti, hogy kisebb sérülései vannak csak a pilótának, mindjárt magához is fog térni. Spock érkezik meg, hibát vétett (McCoy: történelmi pillanat!) a keresés során, nem nézte meg a leszármazottakat. A kutatás során kiderült, hogy John fia fogja vezetni a küldetést a Szaturnuszra. A pilóta felhorkant, neki nincs is fia, McCoy szerint éppen ez az, vissza kell küldeniük a Földre, mert különben nem születik meg a gyermek.

06.jpg

Az eligazítóban a százados visszaküldésén gondolkoznak, nem tudják, hogy legyen, hiszen a vadászgép roncsai körül nyüzsögnek a katonák. John szerint egyéb gond is van, felvette kamerával az Enterprise-t, illetve a rádióadás is rögzítették. Kirk nem aggódik ezen, emlékei szerint a múltban minden ilyen eseményt eltitkoltak, most se lesz ez másképp. Spock nem osztja ezt, szerinte ez most más, hiszen megsemmisítettek egy gépet, és ezt csak egy idegen támadással fogják tudni megmagyarázni. A vulkáni gondolkozott már a visszatérésükön is, de az elméletét még sok tényező befolyásolja. Kirk először a felvételeket szeretné visszaszerezni, a százados menne segíteni, de a kapitány nem engedi, John látszólag belenyugszik, de így is segít, lerajzolja a katonai bázis alaprajzát.

07.jpg

A bázis folyosóján Kirk és Sulu jelenik meg, gyorsan megtalálják a felvevő berendezést, csak annyi a gond, hogy beriaszt a szerkezet, ha hozzányúlnak. A fedélzeten McCoy aggodalmaskodik, régóta lent vannak már, nem kellene utána menniük? Spock szerint még van idejük, a doki gyorsan odavágja, hogy a vulkáni inkább a számításokkal foglalkozzon, az első tiszt rögtön közli is, hogy eddig is ezt tette, fejben, McCoy szeme elkerekedik. Kirk és Sulu már éppen megszerzi a felvételeket, de az ajtón egy katona lép be, elveszi tőlük a fegyvereket és a felvételeket. Az Enterprise-on most már Spock is jobbnak látja, ha felveszik a kapcsolatot a lentiekkel, de a kommunikátort a katona veszi fel, őt transzportálják fel a hajóra, még egy gonddal több.

08.jpg

A kis csapat elindul a fotólaborba, a kamera felvételeit is szerezni, persze ott is bejelez a riasztó. Kirk az aktákat akarja még átnézni, elindul kifele a sötétszobából, ekkor érnek oda a katonák. Jim gyorsan becsukja az ajtót, majd rátámad a három férfira, de végül csak sikerül lefogniuk a kapitányt. Sulu-nak még sikerül feltranszportálnia, de sajnos kiderül, hogy rossz felvételeket loptak el. Közben Kirk kihallgatása is folyik, de nem mennek sokra, Jim csak a nevét mondja el, valamint azt, hogy úgy se hinnék el, hogyan jutott be a bázisra.

09.jpg

Spock a századossal egyeztet Kirk holléte felől, de John nem segít, ha őt nem viszik magukkal, a vulkáni végül beleegyezik. Sulu, Spock és Christopher együtt érkezik meg a felszínre, majd lefegyvereznek mindenkit, és kiszabadítják a kapitányt. Közben látjuk, hogy a százados sutyiban szerez egy lőfegyvert magának. A kapitány egyeztet a navigátorral, a felvételek mégis jók, mehetnek vissza a fedélzetre. John nem akar visszatérni, és ezt az ellopott fegyverrel akarja véghez vinni. Jim próbálja lebeszélni: mégis miként fogja megmagyarázni, hogy életben maradt? A százados kötelességének érzi jelentést tenni mindenről, majd Spock-ot parancsolja ki a szobából, ahová korában ment be, de az első tiszt közben a háta mögé kerül, vulkáni fogással elkábítja a pilótát, irány vissza a hajóra.

10.jpg

Spock és Scott tervvel áll elő, a Nap felé hajózva hirtelen felgyorsulnak, az elszakadás újra időtorzulást hoz létre. A százados és a biztonsági tiszt úgy jut vissza, hogy először úgy is a múltba térnek vissza, visszatranszportálják őket oda, ahonnan eljöttek, olyan lesz mintha semmi sem történt volna, nem fognak semmire se emlékezni. Scotty a megállás miatt aggódik, ha nem fékeznek időben, akkor túlfuthatnak, ha pedig idő előtt állnak le, akkor pedig a felgyülemlett felszültség szakítja szét a hajót.

11.jpg

Mindenki a helyén, az Enterprise a Nap felé tart, eddig az elmélet beválik, a hajó az időben visszafele kezd el haladni. Az elszakadás is sikerül, a százados és a katonatiszt már a transzporter állomáson várja a visszatérést. Először John kerül vissza a vadászgépbe, a radarról pedig eltűnik a hajó, a parancsnokság visszahívja a felderítőt, nem foglalkoznak délibábbal. A biztonsági tiszt következik, ő is sikeresen visszatér a helyére. Az Enterprise lassan eléri a saját idejét, Kirk kiadja a lassításra a parancsot, Scott azonban aggódik, a hajtóművek megterhelődtek, lehet fel is robbannak. A fékezés teljesen igénybe veszi a hajtóműveket, de végül csak sikerül leállniuk. Uhura ekkor jelenti, hogy a Csillagflotta Parancsnokság felvette velük a kapcsolatot, Kirk örömmel közli, hogy végre hazaérkeztek.

12.jpg

Címkék: star trek tos
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.01.13. 14:04:48

A HV alapján jó kis rész lehetett. Kösz, már szinte el is felejtettem, hogy van ilyen hogyvolt is :)

Gabba 2015.01.13. 17:37:02

Gyakrabban lehetne, bizony :)

időutazás rulez
süti beállítások módosítása