Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Leftovers 1x10 - The Prodigal Son Returns (Évadzáró)

2014. szeptember 15. 09:00 - Szencsike

Embert próbáló kilenc részen vagyunk túl, és most következik az évadzáró, amiben hasonló érzelmi hullámvasúton fogunk ülni, mint korábban. Annyi biztos, hogy a „Jennifer Anniston pasija” jelzőt elhagyhatjuk Justin Theroux neve mellől, mert most már ő lesz Kevin „Fuck” Garvey rendőrfőnök. 

1.png

Akkor vágjunk bele, és folytassuk a sorozat jelenében, vagyis október 13-án este, ahol a nyolcadik részben abbahagytuk a jelen idejű történetet. Kezdjünk Kevinnel, Patti önkezével véget vetett az életének, Kevin a véres holttest mellett ücsörög és talán Patti utolsó szavain gondolkodik, eléggé megzuhant a férfi. Talán pár cigi segít feldolgozni az estét, mindenesetre Kevin telefonál valakinek. Kedves kislánya, Jill épp anyuval játszik némajátékot a Némaházban, a többi tag érdeklődve figyeli a kis padawant. Jill kipróbálja a cigit is, de anyu elszedi tőle, ezt még nem lányom, mondja a tekintete, de akkor vajon mit?

2.png

Ugrás Tomikára és Christine-re, épp úton vannak, ki tudja, merre, ki tudja mióta, de az ifjú anyuci fáradt Ölelős Wayne gyermekének a gondozásától. A pici sír, éhes lehet, tippeli Tomi, a lány nem túl lelkesen nyúl a kicsihez, egy közeli parkban állnak meg egy szoptatásra. A lány fejében lassan, de biztosan összeállt a kirakós, Wayne mester a büdös életben nem fogja őket megkeresni. Sőt, neki is hazudott, semmit se jelentett a néger szektavezérnek. Tartalék pénzük még van, Tomi ezek után is gondoskodni fog mindkettejükről, nem kell ide Wayne. A lány keserűen mosolyog, ebben benne van, hogy nem erre számított mikor összeállt Ölelőssel. A kicsi viszont telerakta a pelust, a lány egyedül megy a közeli mosdóba tisztába tenni. A parkolóban Tomi a kocsiból szedi ki a szemetet, egy kedves úr szólítja meg, aki egy buszos csoporttal van. Tud-e bármiben segíteni, de Tomi köszöni, nem kéri, egyébként a tag mindenkitől megkérdi ugyanezt, mondott már valaki igent? Bizony, mindenkitől és a tag azt mondja, hogy igen, de ez egy nemet jelent. A férfit már várja a csoport, ő elindul a buszára, Tomi pedig meghallja a kisbaba sírását. A nyilvános mosdóba rohan, keresi Christine-t, de csak a síró csecsemőt találja. A lány elhagyta a gyerekét.

3.png

A Némáknál Meg türelmetlen, valahova mennie kell a bandának, Laurie-nak sietni kéne a lányával. Viszont Laurie nem akarja, hogy ezen az estén a lánya itt legyen köztük, mert veszélyes, menjen haza. Jill leírja anyunak, hogy ezeket az utasításokat mondja el, tehát beszéljen, de anyu nem beszél, mellettük Meg egyre türelmetlenebb, Jill  erre leveszi a ruhát és fehérre cseréli, így egyszerűen. Lekapja a fogasról a friss fehér pólót és nadrágot és a saját cuccait elhajítja, más heteket tölt az átnevelő házban, neki alig néhány óra alatt sikerült Bűnös Maradék taggá válni. A Némabanda is büszkén mosolyog a lányra, Meg is biztató mondatot ír Laurie-nak, legalább együtt lehetnek. Viszont tényleg menni kéne, így Laurie is összekapja magját és a társaság elindul a küldetésre, miután Meg sürgetően int nekik.

4.png

 Felvillannak azok a képek, amikor a társaság ellopta a családi fotókat, ahogy Patti a ruhákat válogatta, illetve mikor meghozták az ember nagyságú csomagokat. Nagyon durva lesz az október 14. emléknap Mapletonban. Október 14, reggel. Mozdulatlan bábokat látunk, egyik a parkban ül, másik a konyhaasztalnál, a következő a létrán álldogál és az ereszt tisztítja, másik a bevásárlókocsit tolja. Ők lennének néhányan a városka eltávozottjai. Nórit látjuk, mit sem sejtve ébred, végzi a reggeli rutinját: mosdás után reggeli, de ez nem fog összejönni. A férje, a kislánya és a kisfia már elfoglalták az asztalt. Nóri sírva, kikészülve fogadja a szoborcsaládot.

5.png

Ugrás Kevinre, vajon ő mivel tölti ezt a csodaszép reggelt? Szomorú tekintettel bámulj a táborhelyre bevezető földutat, és a sokadik szál cigarettáját szívhatja. Matt atya lesz a segítő, neki telefonált Kevin este. Látni akarja Pattit, sőt a nő szeme nincs lecsukva, Kevin épp időben szól rá, hogy ne nyúljon a holttesthez, mert tönkreteszi a nyomokat és senki nem fog hinni nekik, hogy nem ők ölték meg a nőt. Matt egészen másképp látja a helyzetet: Patti szándékosan akart Kevinnek fájdalmat okozni, hiszen Kevin valóban ártott Pattinek azzal, hogy megverte és idehozta, ám el akarta engedni. Ez a fontos, hiszen Patti úgy ütött egy nagyon Kevinen, hogy megölte magát. Matt lecsukja Patti szemét, ő benne akar lenni. Pont olyan jó barát, mint a viccben, hozott lapátot, mehetnek temetni. A sír kiásva, valahol elég mélyen van az erdőben, így ha senki nem jár arra, akkor tuti megússzák. Kevin egy sima beletesszük a gödörbe, betemetjük és húzunk innen helyzetre számított, de Matt készült, ez egy temetés, vagyis búcsúzni kell, így kijelölt egy szöveget Kevin számára a Bibliából. Olvassa fel, legyen ez az ő búcsúja, se Patti, se ő nem hittek a tanításban, így még ütősebbek lesznek a szavak. Kevin tartózkodna, de ha továbbra is kell Matt segítsége, akkor olvassa fel. Érdekes ultimátum, de Kevin megteszi, nagyon találó a szöveg, néhányszor el-elcsuklik a hangja.

6.png

A rögtönzött temetés után le kell mosni magukról a földet és a piszkot, Kevinnek meg egy váltás ruhára van szükség. Matt hozott mindent, Kevinnek adományruhák közül váltást, illetve pár liternyi vizet. Kinézem belőle, hogy szenteltvizet hozott, jelképesen lemosva ezzel Kevin bűneit, de miután megtisztálkodott, már a tekintete sem olyan csüggedt, mintha tényleg megkönnyebbült volna. Irány haza, Kevin elpilled a rádió halk duruzsolása mellett, valami tűzharcról számolnak be, balhé volt valahol. Este, Kevint szó szerint kirángatják a kocsiból, bakker, Matt elárulta őt, a diliházba hozta. A két megtermett ápoló betuszkolja a szobájába (=cella) és csak annyit tud kiabálni, amit minden mindenki más egy ilyen helyen: ő bizony nem őrült. Eltelt egy kis idő, Kevin magát nyugtatja azzal, hogy mantrázza a „Nyugi, nem vagyok őrült” szöveget, mikor kinyílik a kajanyílás az ajtón, egy jóakaró becsúsztatja neki a NatGeo jövendőmondó számát és egy üzenetet. Ha lenyugszik, mehet tévézni.

7.png

Kevin lenyugodott, és meglett az eredménye, a néger ápoló engedélyezi neki a tévét, és lesz egy társa: apuval nézheti a vígjátéksorozatot. Apu nem csevegne arról, hogy Kevin őrült-e vagy sem, de tutira elcseszett valamit, az biztos. Három éve, az utolsó estén, mindenki elgondolkodott, hogy miért is vagyunk ott, ahol vagyunk. Az is biztos, hogy neki és a kedves fiának is itt a helye, hogy miért, azt nem tudjuk meg, mert Apunak látomása van, aki ott van a szobában, de Kevinnek nem szabad látnia. A látomás megszólal, egy nő, Kevin hátrafordul, Patti szívja a cigarettát a sarokban. Apu és Szellem Patti elküldik egymást melegebb helyekre, Apu bent marasztalná Kevint, Patti elengedné őt. Apa és fia vajon halottlátók, vagy mi a fene? Patti beleül Kevin ölébe, apu magukra hagyja őket, ha Kevin maradni akar, akkor maradjon. Kevin nem akar, Patti puszilgatja őt és arra kéri, hogy ébredjen fel végre.

8.png

Huh, Kevin felébredt, még Matt kocsijában ül, de kell pár perc, amíg felfogja, hogy nem a diliházban van. Matt csak enni állt meg, Kevin pedig visszasüllyedt a zombimódba. Egy hamburger érintetlenül hever a tányérján, Matt jóízűen falatozik, és arra kíváncsi, mi volt Patti utolsó üzenete, mert így jobban megérti a Bűnös Maradék gondolkodását, és tud rajtuk segíteni. Kevin nagy nehezen elmondja, hogy az utolsó üzenet szerint Kevin megérti. Hogy mit, arra ő nem jött rá, de Matt leinti. Ha Patti nem lett volna biztos abban, hogy Kevinnek leesik az üzenet, nem vágta volna fel a nyakát, szóval gondolkodjon.

9.png

 Kevin összeszedi magát, és kinyögi, hogy arra célozhatott, miért maradtunk itt, miért nem távoztunk el. Ő az esemény előtti este arra gondolt, hogy elhagyná a családját, az első lépést meg is tette azzal, hogy lefeküdt a Szarvasölőnővel. Slusszpoén, hogy pont akkor voltak együtt, mikor az Eltávozás megtörtént. Kevin alig emlékszik valamire ezekről a percekről, mert sokkot kapott a döbbenettől. Már újra rendőrcuccban volt, mikor az emberek tőle várták a megoldást, ám ő egyenesen Jill sulijához autózott. Ott Tomi és a lány várták, boldogok voltak, hogy együtt vannak, hazamentek. Laurie szintén otthon volt, igaz mindegyiküket megrázta az esemény, de együtt voltak. Kevin semmit sem akart, csak velük lenni. Mire ezt elmondja, teljesen összezuhan, zokog és magát hibáztatja, amiért a családja szép lassan széthullott. Matt mindenttudó mosollyal néz rá, nem az ő hibája volt, de mondhat bármit, ez Kevin.

10.png

Kimegy a mosdóba, hátha ott összeszedheti magát, ám az egyik fülkéből elfojtott sírás hallatszik ki. A padlón vérfolt, Kevinből előbújik a rendőr és benyit a wcfülkébe. Na, ki van bent, Ölelős Wayne mester, a hasára szorított véres ronggyal borul a fülke falához. Csak annyit kér Kevintől, hogy ne hagyja egyedül, mert tudja, hogy meg fog halni, és fél. Fél, mert mi van, ha ő egy csaló és semmi értelme az egésznek? Kevin tegyen meg neki egy utolsó szívességet. Kívánjon valamit, és ha ő egy igazi, teljes ember, akkor teljesíteni tudja Kevin kívánságát. Nem kell hangosan kimondani, csak gondoljon rá. Kevin nem is érti, miről dumál a tag, sőt azt sem tudja, hogy kicsoda, így mint embertárs az embertársnak, megteszi amit kér. Gondolkodik, gondolkodik, vajon mi járhat a fejében? A családja, a kutya, Nóri vagy a világbéke? Mindenesetre Wayne büszkén mosolyog, mintha tudná, mi jár alkalmi barátjának a fejében és biztos benne, hogy a kívánság teljesülni fog. Ezután Wayne tekintete elfelhősödik, majd a falhoz borul és meghal. Kevinnek kell pár másodperc, hogy felfogja mi is történt itt, de kommandósok rontanak be a mosdóba, Kevint a földre terítik, Wayne-t pedig kicibálják a klozetból.

11.png

A pultnál egy ügynök kérdezi ki Kevint, elég kimért a tag. Kevin válaszol minden kérdésre, csak a nevét kérdezte, nem mesélt neki semmiről, és nem érintette meg őt. Matt atya lép közbe, Kevin nem ismeri a halottat, sőt, ő egy rendőrfőnök. Az ügynök rögtön stílust vált, hát mért nem ezzel kezdte a kolléga?! Kevin szolgálaton kívülinek nyilváníttatta magát, így az ügynök sem erőlteti tovább a témát, mehetnek haza. Ez a hazaút teljesen unalmasan telik, Kevin néz ki a fejéből, Matt vezet. Hazaérve nem várt fejlemények fogadják őket. A városka teljesen kihalt, néhány autó keresztben áll az úton, két néma rohan egy bábut cipelve, őket az az anyuka üldözi éles pisztollyal a kezében, aki a legelső részben elveszítette a kisbabáját. Kevinből előjön a rendőr, nyugodjon le, fegyvert dobja el és dumálják meg mi történt. Francokat, a nő nem beszélgetni akar, vért akar látni és rohan lincselni. Kevinék a nő után rohannak, egy földön fekvő alakot pillantanak meg, egy Eltávozott szobormása fekszik előttük. Az utcán egyre több és több ember tűnik fel, mindenki a Némákat akarja holtan látni. Matt észrevesz két megkötözött Némát, egyikük Meg, a nő már annyira magáévá tette a tanokat, hogy meg sem szólal, pedig elég csúnyán elverték és ettől sem változott meg. Sőt, az apró kis mosolyból ítélve büszke arra, hogy emlékeztették a népet. Legalábbis Kevinnek ezt írta le a kis füzetébe.

12.png

Kevinék megérkeztek a Némaházhoz, teljes, totális káosz, egy kocsikaraván van az úton, csak gyalog tudnak tovább menni. Mindenki a Némák vérét akarja, aki fehérruhást elkapnak, azt alapesetben megverik, minden más csak ráadás. Lucy polgármesterasszony a tömegben sétál, és szomorúan igazat ad Kevinnek. Mindenben igaza volt a Némákkal kapcsolatban. A Némaház előtti téren az egyetlen talpon maradt rendőr, Dennis próbálkozik a rendfenntartással, sikertelenül. A többi rendőr csak tessék-lássék módon járul hozzá a békéhez. Kevin ráparancsol, hogy tisztítsa meg a terepet a tűzoltók miatt és ő is a tömegbe veti magát.

13.png

 A Némaház ég, a téren egy óriási máglya van, a házból bútorokat illetve a bábukat dobálják rá az emberek. Egyik ilyen bábu azé a srácé, akit az előző részben láttunk, a fogyatékos fiú szülei rakják a máglyára. A házból közben egy tag Laurie-t cibálja ki, Kevin rögvest megmenti az asszonyt és vinné el, ám jön a fekete leves. Laurie Jill nevét zokogja és a ház felé mutat, így Kevinnek sietnie kell. Beront az égő házba, az irodában egy Néma nőt kentek a falhoz, de az nem Jill, a nő így is meg lett mentve, egy időre. Kevin rohan tovább, az étkezőrészben senki, csak egy Néma férfi meditál az égő teremben. Futás fel az emeletre, minden csupa füst és láng, de legalább Jill megvan, egy szobában fekszik ájultan az eszméletlen tagtársakkal. A lányát Kevin kihozza, mindenki más marad, ahol van, nekik már úgyis mindegy. Jill a levegőn észhez tér, Kevin rá se néz Laurie-ra, úgy rohan el mellette a lányukkal, így apa és lánya egymást ölelheti át. A Bűnös Maradék mapletoni birodalma a tűz martaléka lesz.

14.png

Október 15. reggel. Nórinál járunk, szegény nő átvirrasztotta az egész napot a szoborcsalád mellett, és fontos döntést hozott meg. Fog egy tollat és egy papírt, búcsúlevelet ír Kevinnek, talán ő az egyetlen számára, aki az utóbbi időben igazán sokat jelentett neki. A búcsúlevél szövegét halljuk és látjuk a Némaházat, ami porig égett, a földön fehér hullazsákokban az áldozatok. Egyik Néma Matt karjaiban zokog. Miközben Nóri a saját gyengeségeit írja le, és Kevin erős jellemét dicséri, a férfi a lányával törődik. Laurie csak figyeli őket, Kevin nem akar semmit se mondani a nőnek, ő pedig nem tudna mit mondani. Laurie elsétál, Kevinék együtt maradnak. Közben Nóri már csomagol, belátta, hogy hiábavaló volt minden próbálkozás, amivel O14-et zárta volna le. Talán az lesz a legjobb, ha elölről kezd mindent, egy teljesen úgy helyen. Talán egy új kezdet segíthet tisztábban látni.

15.png

Laurie-t látjuk, kiért a folyóhoz és nézi a partot, a hidat, mikor felbukkan Tomi. Ők is kaphatnak egy esélyt az újrakezdésre. Kevin és Jill hazafelé sétál és ők is találkoznak egy ismerőssel. A kutya üdvözli őket, megszelídült és őket akarja gazdinak. Nóri megköszöni Kevinnek a kapcsolatukat, talán több is lehetett volna közöttük. Mindenesetre Nóri ezzel a levéllel érkezik meg Kevinék házához és épp bedobni készül. Viszont valamit meglát: egy kisbaba fekszik a verandán, a fotel mellett, Christine babája. Nóri szinte átváltozott a kicsivel a karjaiban, el is feledhette ezt a sok butaságot, amit írt. Micsoda véletlen, Jill és Kevin pont jókor érnek haza, hogy összefussanak vele és a babával. Nóri mosolyog, Jill-nek nincs hozzáfűzni valója, de egy apró félmosolyt azért megereszt, így Kevinnek is van oka mosolyogni. Ennyi lett volna a Hátrahagyottak első évada, van mit feldolgozni a jövő nyáron érkező második évadig. Köszönöm mindenkinek a figyelmet!

10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JorgoszBaia 2014.09.15. 12:14:05

nagyon köszi! jó voltál :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.09.15. 12:35:43

csatlakozom, én is nagyon köszi.
A fehér némákra egy darabig azt hittem, miután többször mutattak velük kapcsolatban klinikán játszódó jeleneteket, hogy halálos betegek, és ehhez (is) lehet köze a viselkedésüknek. Aztán mégse...Amikor Nora lejött a lépcsőn, és meglátta a családot, hát azon lefagytam a döbbenettől.
Azért hagytak meg nem válaszolt kérdéseket, érdekel is, hogy mi lesz a folytatásban.

Szencsike 2014.09.15. 13:23:07

@aggyistenbrittudós: @JorgoszBaia:
Nagyon szívesen :D
Megszívatták rendesen a népet ezzel a bábakcióval, szemét dolog volt ez tőlük, megértem h utálja mindenki őket...
Hamarosan nekikezdek a könyvnek, már erre is nagyon kíváncsi vagyok, miben tér el, meg talán lehet-e okoskodni a következő évadra.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.09.15. 13:30:34

@Szencsike: Jaja tényleg, a könyv! Biztos vagyok benne, hogy találunk benne pluszt, ami mondjuk a soriból nem jött le, vagy egyszerűen csak kimaradt. Be kell szereznem :)

nicu71 2014.09.22. 01:18:08

Remek volt a hogyvolt,a sorozat pedig egészen egyedi,várom a folytatást

Szencsike 2014.09.23. 15:57:28

@nicu71: Köszi :) Csatlakozz a várakozók közé, csak legyünk türelmesek a következő évadig:)

fepe 2017.04.04. 15:15:06

Lassan jön a 3. évad, de egyelőre a 2. évadról se készült hogyvolt bejegyzés.
Tervben van? Vagy ne is várjuk?
Köszi!

Szencsike 2017.04.04. 15:50:47

@fepe: Tervben van a részemről, hogy írom a következő évadokat, de nem ígérek semmit. Ha más hogyvoltos lecsapna rá, részemről az is rendben :) De most még nem tudom meg mondani, hogy mikor tudnék nekiállni. Türelem és alakul valahogy :)

fepe 2017.04.05. 07:43:13

@Szencsike: Végignéztem a 2. évadot és érdekelne, hogy nektek melyik résszel kapcsolatban milyen észrevételeitek vannak. Sokszor sokat segít a jobb megértésben, ha mellé olvasom a hogyvolt blogot is. :)

Szencsike 2017.04.05. 09:48:42

@fepe: Szégyellem is, de még nem is láttam a második évadot, ennyire le vagyok maradva a sorozattal :(
süti beállítások módosítása