Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 4x01 - The Loss of the Helen May (Veszteség)

2014. március 08. 10:00 - Gabba

Yesss, megújult a blog, megújult a természet, a kedvező környülállások tehát ideális lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy újra kövessük kedvenc kapitalistánk kalandjait. Amint az előző évadzáróban jeleztem, a harmadik évad után a BBC több, mint két évig pihentette a sorozatot, aminek fő oka Peter Gilmore hezitálása volt, aki úgy érezte, túlságosan belegyökerezik a szerepbe, de végül mindnyájunk örömére mégiscsak elvállalta a folytatást. Kicsit változott a nyitó főcím, az évadok mostantól 10 részesek lesznek, Brian Rowlinson visszatért Robert szerepében, Jessica Benton továbbra is gyönyörű és én se nézek ki rosszul. Hasítsuk hát tovább a hullámokat az eredeti tőkefelhalmozás rögös útján!

Loss00

A hóesésben Liverpool felé nehezen navigáló Oberonnal nyitunk, Baines aggodalmaskodó arccal figyel előre, időnként szól pár biztató szót Tammy McGregorhoz, az újonc kormányoshoz, mögöttük James barátunk ácsorog szokás szerint hajadonfőtt, és a szokásosnál is mogorvább arccal. Valószínűleg csalánra pisilt (bár, hogy télvíz idején hol szerezhette be, nem tudom), mert folyamatosan ekézi Bainest, aki csak a veszélyekről károg, pedig haladni kéne, mert a reggeli dagály idejére el kell jutniuk a Mersey torkolatához. Baines leginkább a ködtől tart, ha az leereszkedik, semmit sem fognak látni, James alig tudja visszafogni magát, hogy ne kezdje el szálanként kitépkedni a jósnőként viselkedő tengeri medve barkóját. Pedig megint az öregnek lesz igaza, hamarosan tényleg leszáll a köd, így kénytelenek lehorgonyozni, James majd felrobban dühében.

Loss01


Váltunk a Helen May nevű gőzösre, ami a Frazer társaság tulajdonában áll, bár most éppen megy, de az erős hóesésben szintén elég nehezen halad Liverpool felé. A kapitánytól megtudjuk, hogy fa hordókban petróleumot szállít Philadelphiából, ez az első ilyen útja, Frazer szenior ezért keményen meghagyta, hogy tartsák a szállítási határidőt. És már látjuk is az idős üzletembert, otthonában ücsörög a gyászruhába öltözött Elizabeth-tel, kezében gyászjelentés: Albert meghalt Argentinában. Szegény, nyugodjék, az üzlet viszont nem állhat meg, Frazer bízik benne, hogy a rossz idő ellenére időben befut a Helen May, mert ha késne, akkor a cég elesik a várható rendszeres fuvaroktól.

Loss02

A petróleum a téma az Onedin házban is, Robert éppen arról tájékoztatja Sarah-t, hogy a petróleum forradalmasítja majd a fűtést, robbanásszerű fejlődést okoz az iparban, ezért tuti üzlet, nemhiába helyezkedik Jack Frazer is ezen a vonalon. Majd pár szóval megemlékeznek Albertről is, akit Robert saját bevallása szerint sosem bírt igazán. Amúgy mit szólsz, milyen silány minőségű papírra nyomtatták a gyászértesítést, pedig dúskálnak a pénzben, mondja nejének. Sarah másik témát hoz elő, új házvezetőnőt akar felvenni James mellé, mert a ház most teljesen elhanyagolt, és ha a nő beválik, a kis Charlotte is beköltözhetne apja házába, mert most vidéken él valami nevelőnővel. A jelölt hamarosan meg is érkezik, Sarah átadja neki a ház kulcsait, hozzátéve: Pontos leltár van ám mindenről, magam készítettem. Fő a bizalom, mi?

Loss03

A Helen May közeledik a torkolathoz, a kapitány a fent említett okok miatt úgy dönt, nem lassít a menettempón, ilyen ködben úgysem mozog semmilyen hajó. Közben a rakomány felügyeletével megbízott matróz ellenőrzi a raktérben a petróleumos hordókat, néhány mintha szivárogna, a matróz a nyílt lángú viharlámpával közelebb hajol, hogy jobban lásson… A ködből ekkor váratlanul előbukkan a lehorgonyzott Oberon, a kapitány gyorsan kiadja a parancsot, élesen balra! James elszidja az ismeretlen kapitány összes felmenőjét, amiért ilyen gyorsan megy, amikor semmit sem lehet látni, ám alighogy a hosszú tiráda végére ér, a gőzös váratlanul felrobban és fáklyaként lángolni kezd. Ennyit a robbanásszerű fejlődésről. A lelkiismeretes Baines indulna menteni, de James nem engedi, ebben a ködben sehova, különben is kizárt, hogy bárki túlélte volna a katasztrófát.

Loss04

Másnap Baines személyesen tájékoztatja az öreg Frazert a balesetről, átadva neki a Helen Mayből megmaradt mentőöv egy darabját. Egyúttal részvétét fejezi ki Albert halála miatt is, Elizabeth hálásan néz. Miután Baines elmegy, Frazer azon kezd dühöngeni, hogy James meg sem próbált mentőcsónakot kiküldeni, pedig lehet, hogy találtak volna túlélőt. Mindenesetre a baleset miatt veszélybe kerül a várva várt szerződés a rendszeres philadelphiai fuvarokról. Az Onedin házban Robert a Liverpool Couriernak nyilatkozott James szavait olvassa fel Sarahnak és Jamesnek: A gőzös kapitánya a legelemibb szabályokat felrúgva hajózott a ködben, ezt jól megaszondtad nekik, tesó. Majd elmondja öccsének Albert halálhírét, a szerencsétlen valami betegségben halt meg, ezért a holttestét nem tudják Angliába szállítani, így csak gyászszertartás lesz, temetés nem. Jamest nem igazán érdekli néhai sógora, inkább a petróleumfuvarról és a várható üzleti forgalomról kezdi faggatni Robertet. Azért elmehetnél Frazerhez részvétet nyilvánítani, próbálkozik Robert, de James dühösen felpattan és „csak mekegtek itt össze-vissza” felkiáltással elviharzik.

Loss05

Később Baines társaságában az irodában tárgyal egy új emberrel és kinevezi kapitánynak az Oberonra, ami hamarosan kihajózik Philadelphiába. Naná, hogy petróleumért, a kapitány utasítást kap a rakodótér megfelelő átalakítására is. Baines csalódott, amiért nem ő kapta a megbízást, szerinte hiba kezdő kapitányra bízni egy ilyen fuvart. Jamest ezt hallva megint elönti a méreg, ordítva közli Baines-szel, hogy majd akkor kap új megbízatást, ha eldönti, Frazer vagy az ő oldalán áll-e. Maga állandóan Frazerhez rohangál, pedig ő a vetélytársam, kiabál. Baines hamar meg is elégeli az igaztalan vádaskodást és visszavág: Igenis, meg kellett volna próbálni menteni a Helen May legénységét, és ezt el fogom mondani a bizottság előtt is, ha kérdeznek róla. Minden ember odaveszett, az ügy lezárva, ezt jól jegyezze meg, sziszegi James, Baines dühösen elmegy. Valami rohadtul nem stimmel a barkókirállyal, azért ennyire nem szokott gyökér lenni. Ráadásul a tenger a partra sodor egy eszméletlen alakot, ennyit arról, hogy nem maradtak túlélők.

Loss06

Odahaza az új házvezetőnő felszolgálja a vacsorát, de Jamesnek nincs étvágya, nem kell neki se a leves, se a frissen sült kappan. Pokrócot játszik a szerencsétlen nővel is, de miután szivarra gyújt és hosszasan ácsorog Anne arcképe előtt, elnézést kér a durvaságáért és beszélgetni kezd vele. Ada Moffatt a neve, gyerekkorában sokszor járt James apjának boltjában, James persze nem emlékszik rá. A férjét viszont ismerte hallomásból, Sam Moffattnak hajóépítő és –javító üzeme volt. Jól működött egészen addig, amíg Jack Frazer fel nem vásárolta a környező telkeket, így elzárta az üzemet a folyótól, ami hamarosan a cég csődjéhez vezetett, meséli Ada. Szegény férjem fiatalon halt meg, de nem emiatt, hanem mert állandóan a pénzt hajkurászta, mindenkivel durván bánt, saját magával sem törődött, csak amikor már késő volt,

Loss07

Csengetnek, Elizabeth érkezik, a két testvér pár pillanat alatt összevész, ahogy kell. Nem jöttél el hozzánk, pedig apósom számított rá, bezzeg Robert és Baines volt nálunk. – Örülj neki. – Köss megállapodást a Frazer céggel, nem tudod megkerülni. – Persze, mert különben körbezár és tönkretesz, ahogy szokta! Osztják egymást rendesen, végül James kivágja, tudja, hogy a Frazer cég nyakig el van adósodva, mert minden pénzét gőzhajókba fektette, és neki esze ágában sincs a vetélytárson segíteni. Majd támadásba megy át: Nálatok minden csak képmutatás, ez a gyászjelentés Albertről, meg a gyászlepel a kanári kalitkáján, pedig már mióta nem éltetek együtt! Talán sajnáljalak Fogarty miatt is, aki birkát nyír valahol? Jack Frazernek nincs örököse, jobban jár, ha eladja a céget, amíg teheti, mert ha nem, akkor belőled legfeljebb masamód lesz és aztán én tarthatlak el téged is! A szőke szépasszony szép szeme szikrákat szór, és szót se szólva elszelel. (Házi feladat az olvasónak: tévesztés nélkül mondd ki tízszer az előző mondatot.)

Loss08

A partra sodródott túlélőt valami rosszul kinéző ispotályba szállították, ott látogatja meg Frazer. Még nem tért magához és gyakran félrebeszél, tájékoztat a helyi dr. House, Frazer kéri, hogy azonnal értesítsék, ha változás áll be a betegnél. Odahaza Elizabeth-tel Albert korábbi munkáiról beszélgetnek, Frazernek rémlik, hogy fia a petróleum biztonságos szállítására is készített tervrajzot, talán Robert tudja, hol lehetnek a rajzok. Eközben a fiatal Tammy gyerek felkeresi a kikötőben ücsörgő Bainest, aki túlvan az ebédre betolt töltött sertésdagadón és most valami kötélre kötözget matrózcsomókat. Találtak egy túlélőt a Helen Mayről, bizottsági meghallgatás lesz, mert lehet, hogy a gőzös túl volt terhelve. Ha ez igaz, akkor az betesz Frazernek, de azt is mondják, hogy ha esetleg több túlélő is előkerül, akkor az meg betesz Onedinnek, amiért elmulasztotta a segítségnyújtást, tájékoztat Tammy. Baines elmegy Jameshez, de Ada nem engedi be, mondván, hogy gazdája elutazott, ezért a tengeri medve Robertet keresi fel a hírrel. A rutinos politikus nem sok jóval biztatja az öreget a bizottsági eljárással kapcsolatban, mert esélyes, hogy Bainesre is ráhúzzák a vizes lepedőt. A baleset időpontjában ugyanis ő volt a kapitány, minden felelősség őt terheli. De hát Mr. Onedin mondta, hogy ne küldjünk ki mentőcsónakot, védekezik az öreg, de Robert felvilágosítja: James mint tulajdonos volt jelen, akinek a törvény szerint legfeljebb tanácsadási lehetősége van, parancsot nem adhat ki.

Loss09

A hajótörött Mr. Harvey végre felépül, James titokban rövid megbeszélést tart vele, majd elutazik valahová. Harvey ezután Frazert keresi fel, vele is beszél valamit, most mi van, kavarja vagy nem kavarja? Eltelik pár nap, kitűzik a bizottsági meghallgatás dátumát, Robert rohan James-hez, de persze nem találja otthon, kétségbeesve panaszkodik Sarah-nak és Elizabeth-nek: James már egy hete eltűnt, biztos megölte valami haragosa. Elizabeth viszont nem izgul túlságosan, ő csak Albert tervrajzaiért jött, amiket meg is kap Roberttől: Köszönöm, tudod, ez nekem mind emlék, búcsúzik Sz Sz negédes mosollyal. Jamest persze nem ölte meg senki, hanem végre törődni kezdett magával és felkeresett egy orvost. Egy ideje ugyanis szúrást érzett a jobb szemében, az orvos szerint vérrög alakult ki, ezért mindenképpen pihennie kell, sem olvasnia, sem hajolnia, sem emelnie nem szabad, teljes nyugalomra van szüksége. Ezért elköltözött otthonról, Ada vállalja, hogy egy bérelt lakásban gondoskodik gazdájáról, ameddig szükséges.

Loss10

Odahaza Robert ismét a Couriert olvassa, az elmúlt hetekben három petróleumot szállító hajó is felrobbant, és tessék, a Lloyds értesítője meg azt írja, hogy az Oberon legénység híján nem tud kifutni Philadelphiából. Elérkezik a bizottsági meghallgatás napja, Harvey vallomást tesz: az út nagy részében kapitányi vizsgájára készült a kabinjában, de a robbanás előtt fent volt a fedélzeten és látta, hogy nagyon gyorsan mennek, legalább 6 - 8 csomóval. Más túlélőről nem tud, neki is határtalan szerencséje volt, hogy megmenekült. A bizottság meghozza a döntést, a felelősség a gőzös kapitányáé, Baines maga olvassa fel másnap az időközben hazatért Jamesnek és Harveynak a hírt az újságból. Tehát önnek volt igaza, uram, hajtja össze az újságot Baines. Tudtam, hogy igazam van, akárcsak Besenyő Pistának, bólint elégedetten James, hozzátéve: Ráadásul az állapotom is javul. Pár percre kimegy, Baines ugyan még mindig nincs teljesen meggyőzve, de Harvey megnyugtatja: Hiába ígért nekem Mr. Frazer állást és egyéb juttatásokat, Mr. Onedint pedig pénzt, nem mondhattam mást, mert a gőzös tényleg túl gyorsan ment és senki más nem élte túl.

Loss11

James állást ajánl Harveynak, majd a kikötőbe mennek, ahol összetalálkoznak Frazer szeniorral és Elizabeth-tel. Nocsak, letetted a gyászt?, gúnyolódik James a hugin köszönés helyett. Frazer fölényes mosollyal közli, hogy előkerültek Albert tervei a tartályban történő biztonságos petróleumszállításról, és már el is küldték Philadelphiába, úgyhogy a Frazer vállalatnak mégiscsak van esélye a szerződés elnyerésére. Közben Elizabeth és Harvey feltűnés nélkül szemeznek egymással, a beszélgetés végén Elizabeth ragyogó mosollyal búcsúzik: Fontolja meg a mi ajánlatunkat is, Mr. Harvey, rendszeres járat Philadelphiába! Amúgy Harvey alaposan meglepődik azon, hogy Mrs. Frazer James húga, hitetlenkedő pislogással néz a távozó Sz Sz után. A húgom úgy viselkedik, mint valami Madame Petroleum, de lehet, hogy a végén tényleg masamód lesz belőle, mondja James fejcsóválva.

Loss12

Címkék: onedin család
55 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.03.08. 11:36:13

Köszönöm szépen, irtó jó lett!!!! :) Jó sok minden történt ebben a részben, elég mozgalmas volt.

Annyira jókat kuncogtam végig az egészen, de ez ismételten hangosan nevetős volt: ", a gőzös váratlanul felrobban és fáklyaként lángolni kezd. Ennyit a robbanásszerű fejlődésről. "

A tízszer elismétlendő mondaton majd dolgozom, egyszer sikerült :)

Majd jövök vissza még kommentelni :)

Gabba 2014.03.08. 12:31:25

@nughop: na jó, jár a pirospont, de a strigulahúzást még gyakorold :)

W.Jack. 2014.03.08. 12:40:52

@Gabba: Szerencse, hogy az ált. isk. elsős anyagról frissek az élmények: tehát a strigulahúzáshoz ceruza az ügyesebb kézbe, és fentről le, álló egyenes, fentről le, álló egyenes..... Gyakorlok :)

Gabba 2014.03.08. 12:51:28

@nughop: ezen az álló egyenesen most elgondolkoztam...

W.Jack. 2014.03.08. 12:53:56

@Gabba: Igen? Rosszul gondolom, és nem így kell csinálni? :)

W.Jack. 2014.03.08. 17:34:08

@Gabba: Na kiextrémsportoltam magamat, és akkor visszatérek az elemzéshez :)

"megemlékeznek Albertről is, akit Robert saját bevallása szerint sosem bírt igazán. Amúgy mit szólsz, milyen silány minőségű papírra nyomtatták a gyászértesítést, pedig dúskálnak a pénzben, mondja nejének. " Jók ezek a jellemrajzok, ahogyan a szereplők jellemző megnyilvánulásai pontos képet festenek róluk.

"Szegény férjem fiatalon halt meg, de nem emiatt, hanem mert állandóan a pénzt hajkurászta, mindenkivel durván bánt, saját magával sem törődött, csak amikor már késő volt" Ezek kemény kijelentések, nagyon illenek James-re is.

"ő csak Albert tervrajzaiért jött, amiket meg is kap Roberttől: Köszönöm, tudod, ez nekem mind emlék, búcsúzik Sz Sz negédes mosollyal. " Jajj ezek a nők micsoda kis számítóak tudnak lenni, emlékek, hát csakis.

A szemező szőke szépasszonyról nekem egy teljesen más P betűs Madame jutott eszembe :)

Ha már gőzös: tudtad, hogy megépítik a Kisfaludy gőzhajó mását, és ha valamelyest tudják tartani magukat a tervekhez, akkor idén nyáron üzembe is áll Balatonfüreden múzeum-séta-rendezvényhajóként?

AaannnaaA 2014.03.08. 21:02:10

Köszi szépen a hogyvótot!! Nonstop vigyorgás közepette olvastam végig :) Közben végig azon agyaltam, hogy ezt az évadot anno adták itthon? Hm?

Gabba 2014.03.08. 21:57:15

@nughop: ez a James még soha életében nem volt dokinál, és hiába volt most is szarul a szeme miatt (mert szerintem a betegsége miatt volt mindenkivel a szokásosnál is szemetebb az elején), most is csak azért ment el egy orvos orvosovicshoz, mert a házvezetőnő mesélt neki

milyen P betűs madame-ra gondolsz?

egyébként amilyen szűzies volt Elizabeth az első évadban, mostanra már tiszta férfifaló lett belőle, évadonként 2-3 hímet leápol, ez a Harvey is kinéz egy következő áldozatnak.
Pácsót gyötörheti a féltékenység

@AaannnaaA: örülök neki, mostanra járt le a Deep Purple koncert hatása (és júniusban jön az Iron Maiden! :)
ez a 4. évad téma már az évadzáró kommentjeiben is felmerült, szerintem leadták anno '84 - '85-ben, de még nem találtam rá bizonyítékot

W.Jack. 2014.03.08. 22:02:14

@Gabba: Egyetértek, én is így gondolom, hogy a betegség okozta azt, hogy annyira ingerült volt, és kimondottan emberevő hangulat uralkodott rajta.

Madame de Pompadour-ra :) És igen, sokat veszített a szűziességéből, ahogy halad előre az idő :)
Ha már a szüzeket emlegetjük: Iron Maiden koncert utána mennyi ideig jársz majd a fellegekben? :)

Gabba 2014.03.08. 22:16:45

@nughop: lehetne még madame Recamier is :)

nem tudom, még jegyem sincs, de lehet, hogy utána egész hónapra bezárok majd :)

W.Jack. 2014.03.08. 22:18:45

@Gabba: Lehetne akár az is :)
Ugye nem gondoltad komolyan az egy hónapot? Biztosan nem szeretnéd, ha az összes jegyet fel kéne vásárolnunk, hogy Neked már ne jusson :)

Gabba 2014.03.08. 22:36:19

majd' elfelejtettem, női hölgyolvasóimnak boldog nőnapot, még van másfél óra a napból...

@nughop: elég lesz nekem, ha marad egy stage pass :)
(amúgy a dekoltázst vettem)

W.Jack. 2014.03.08. 22:39:13

@Gabba: Én a magam nevében köszönöm :) Jó volt a nőnapi Onedines évadnyitó hogyvolt :)

Tessék nem tudok kifogni Rajtad..... akkor mást kell majd kitalálni, hogy ne szabadságolódj utána egy teljes hónapra :)

higeona 2014.03.11. 12:32:40

Nekem sehogy se sikerül kimondani 10x egymás után. Pedig már visszafelé is próbáltam... :(

Pácsó Ármándó 2014.03.11. 18:07:10

Az Oberon egy új hajójuk? Vitorlás ugye?
Albertről már csak halvány emlékeim vannak, sorry!
Azt hiszem egy kis munkavédelmi oktatás nem ártott volna a petróleumos hajóra!
Tényleg nem volt jó kedvében James! ilyenkor az ember hajlamos megbántani azokat, akik közel állnak hozzá. (Már nem úgy, hogy a fedélzeten)
Azt hittem egy hajóépítő/javító üzemet eleve a vízpartra építenek.
A kanárit nem azért takarják le hogy ne csipogjon?
Hf: Elizabeth mérgesen távozik x 10
Besenyő István :-))

Gabba 2014.03.11. 18:16:19

@higeona: ja kérem, aki hónapokra eltűnik, az így járt :)

@Pácsó Ármándó: az Oberon már régóta flottatag
a te házidat tényleg könnyebb kimondani :)

W.Jack. 2014.03.11. 19:12:49

@Pácsó Ármándó: Nekem az "Elizabeth" kiejtése messze nehezebben ment :) De kész a házim, kapok Tőled is pirospontot? soundcloud.com/nughop/elisabeth
Ezzel nem lehet vitába szállni, hogy azokat lehet könnyen megbántani, akik közel állnak az emberhez. Abban az értelemben is, ahogy Te írtad, meg persze egy kocsmai verekedésnél is azt a legkönnyebb ütni, aki kartávolságnyira van :)
Valóban az lenne logikus, ha közvetlen a vízparton lenne a hajóépítő üzem, de napjainkban is van jó pár, ami nem közvetlen a vízpartra épült. Érdekes módon ezen még sosem gondolkodtam el, hogy miért lehet így. Neked bezzeg feltűnt :)

@Gabba: Egészen halkan jegyzem meg, hogy én legelőször felolvastam hangosan a velem élő emberpalánta füle hallatára a mondatot (megfeledkezve arról, hogy ebben a korban olyanok, mint a szivacs) és már tegnap ezt kántálta egy teljes elsős osztály :) De el tudják mondani tízszer, kórusban, ami rém vicces :)

Pácsó Ármándó 2014.03.11. 19:53:43

@Gabba: Ó, meglátszik rajtam a két év szünet! :-)

@nughop: :-))
Mi az a csuklás benne Nughop kisasszony? :-))
Bár én nem vagyok tanár (sokak és az én szerencsémre), ezért nem biztos, hogy oszthatok pirospontot, de egy szorgalom zöld 5-ös megszavazok neked a környezetvédelmi keretből :-) Meg egy pohár vizet :-)
És nem egészen iksz tíz, hanem "tízszer" :-)
Igen, én is felismertem közben a kétféle jelentést .-)
Nekem csak azért tünhetett fel, mert híresen jó a logikám és nem értek a hajóépítés/javításhoz, bár a hajókázást kipróbálnám. Persze nem petróleumos hajóval :-)
A gyerekek tényleg ilyen szemfülesek! :-)

Gabba 2014.03.11. 20:04:38

@nughop: @Pácsó Ármándó: lehet, a gyereket is le kell előtte takarni, mint a kanárit :)

W.Jack. 2014.03.11. 20:05:00

@Pácsó Ármándó: Azt hittem, hogy valami tanárnéniféle foglalkozik Veled márciusban, gondoltam ott csak gyűjtöttél Magadnak pirospontokat, amiből nagylelkűen adnál nekem. De a zöld ötös is rendben van, olyanom még úgysem volt :)
Hajókázás kapcsán akkor megemlítem Neked is, hogy nyáron állítólag lesz majd gőzhajó a Balatonon, (ha már a sorozatban is ebbe az irányba akarnak haladni a fejlődésben)
Én maximum vitorlás terén tudok segíteni, petróleumosban ha akarnék sem tudnék :)

Pácsó Ármándó 2014.03.11. 20:14:07

@Gabba: Még szerencse, hogy nem valami disznóságot akartál itt elmondatni tízszer! Mondjuk "Véreshurka, májashurka tömd a hasad fiam Gyurka" :-)

@nughop: Foglalkozik igen, hálistennek! A nagylelkűség a középső második nevem. A középső első pedig a megfontoltság, úgyhogy egyelőre még gondolkodom a dolgon :-)
Ja, igen! Nekem már volt dolgom viszonylag nagy mennyiségű petróleummal!

W.Jack. 2014.03.11. 21:47:13

@Pácsó Ármándó: Azért kíváncsi vagyok, hogy mit tanulsz Te ennyire lelkesen :) Szóval nem szívesen adnál azokból a pirospontokból. Akkor nem erőltetem, jó nekem a zöld ötös is :)
Abban az esetben az petróleu-d, ha a Tiéd? (amúgy szerintem Neked anélkül is kirobbanó sikered szokott lenni :))

Pácsó Ármándó 2014.03.11. 21:56:42

@nughop: Ó, én kíváncsi természet lévén szívesen tanulok :-) a pirosponton meg még gondolkodom, mert ha megfelelő kezekbe kerülne, akkor talán ... :-)
:-)) Petrollololemumomum :-)
Kedves vagy ezért a feltételezésért, de én a buta matrózzal szemben nem robbantgattam azt a petrót, hanem őriztem/adtam még ifjú koromban :-)

W.Jack. 2014.03.11. 22:00:52

@Pácsó Ármándó: Vettem, bölcsészesen nem kapok választ erre a kérdésre :) Tanulsz Gabbától úgy látom :)
Én mondjuk nem a kezembe kértem volna a pirospontot, hanem az ellenőrzőmbe gondoltam, de tényleg nem akarom elvenni azt, amiért Te keményen megdolgozhattál :)
Ifjú korodban? és múlt időben? Már nem abban vagy? :o

Gabba 2014.03.11. 22:46:40

@nughop: @Pácsó Ármándó: szerintem azt jelenti, hogy katonaságnál őrségben volt valami üzemanyagraktárnál

W.Jack. 2014.03.12. 06:13:47

@Gabba: Ez az, amihez nem értek én (meg persze sok minden máshoz sem:)) Mire használtak petróleumot a katonaságnál?

higeona 2014.03.12. 08:48:45

@Gabba: Hát igen, elég furcsák ezek az elvonási tünetek. De majd hozok igazolást a hiámyzásról.

Gabba 2014.03.12. 10:19:03

@higeona: nem tudom, neked voltak-e elvonási tüneteid, de nekem biztos :)

ráadásul így kimaradtál az évadzáróból, de ez esetleg pótolható, egyeztetek James-szel

fofofo 2014.03.12. 13:33:47

na én is kiextrémsportoltam magam, azt hittem, közben lemaradtam vagy három részről.
@nughop: ha érdekel az aerodinamika, ezt ajánlom figyelmedbe (de aki nem akarja beleásni magát, az ne is olvasson bele!) egyébkétn pilóták is úgy magyarázzák a felhajtóerőt, ahogy te is, nincs vele semmi baj, csak ez egy kicsit komplexebb:
www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/airplane/wrong1.html
érdemes lapozgatni az alján, tárgyal még néhány elméletet. ez a legjobb összefoglalás, amit eddig a témában találtam

fofofo 2014.03.12. 13:33:47

na én is kiextrémsportoltam magam, azt hittem, közben lemaradtam vagy három részről.
@nughop: ha érdekel az aerodinamika, ezt ajánlom figyelmedbe (de aki nem akarja beleásni magát, az ne is olvasson bele!) egyébkétn pilóták is úgy magyarázzák a felhajtóerőt, ahogy te is, nincs vele semmi baj, csak ez egy kicsit komplexebb:
www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/airplane/wrong1.html
érdemes lapozgatni az alján, tárgyal még néhány elméletet. ez a legjobb összefoglalás, amit eddig a témában találtam

Gabba 2014.03.12. 18:26:19

@fofofo: lassacskán előkerülnek az elveszett kommentelők, helyes

W.Jack. 2014.03.12. 19:10:46

@fofofo: Köszönöm szépen, elkezdtem nézni, de ez tényleg beleásós lesz :) Mit extrémsportoltál? Már ha nem titok :)

W.Jack. 2014.03.12. 20:08:28

@fofofo: @nughop: Oké, közben láttam Ricsinél amit írtál, és szerintem rájöttem :) De olyan régen nem írt már ő, hogy nem is nagyon jártam arra.

fofofo 2014.03.13. 09:14:44

@nughop: azért nem elvárás, hogy emlékezz összes kommentemre :)

higeona 2014.03.13. 09:18:54

@Pácsó Ármándó: azért te is hiányoztál ám egynagyon kicsit!

Pácsó Ármándó 2014.03.13. 10:14:33

@nughop: Örök ifjúságban vagyok, ez tudott! És. Egyértelműen jár a pirospont! És lehet, hogy a miniruhád segített? :-)) Azt hiszem érzem a tavaszt! :-)

@Gabba: Nem egyszerűen őrségben, mert akkor nem adhattam volna :-) Én voltam a 8.utas a benzinkutas :-)

@higeona: Szijja Higénia! :-) Izé ... , Részletes Karatemester-nő! :-)

@fofofo: Szia! Jó, hogy újra írsz!

W.Jack. 2014.03.13. 11:03:58

@fofofo: Nem? Miért nem? :) Viccet félretéve, most már jobban megrágott az idő vasfoga, és annyira nem perfekt a memóriám, de azért szoktam emlékezni, akár pár kulcsszóból be tud ugrani, hogy azt éppen ki írta és mihez :) Ez az extrémsport most lassabban esett le a szokásosnál, de azért meglett :)

@Pácsó Ármándó: Értem, tehát örök ifjúság :) Köszönöm, hogy kaphatok egyet a pirospont készletedből, bár kicsit összezavartál: ezek szerint nem is én kaptam, és nem is azért, mert el tudtam mondani, hogy "x10", hanem a miniruha? :)

Gabba 2014.03.13. 11:29:28

@fofofo: az extrémsportod esetleg egy országos turné lehetett a P.Mobillal? :)

Gabba 2014.03.13. 11:42:03

@Pácsó Ármándó: itt a tavasz, dagad a... vitorla, mondhatnánk stílusosan

Pácsó Ármándó 2014.03.13. 12:08:07

@nughop: Nem akartalak külön választani kettőtöket. Legalábbis így indult a dolog, de most már, khm .. (képekben gondolkodók előnyben :-)
A tízszer elmondás neked nem feladat :-) A múltkor szívesen válaszoltál a vitorlás kérdéseimre és talán meg sem köszöntem rendesen. Elfogadod akkor inkább köszönetképpen? :-)

@Gabba: Én is így ismertem! :-)

fofofo 2014.03.13. 13:24:51

@nughop: @Gabba: csak laza siklóernyőzés. amiről ki is fejtettem múltkor, hogy mennyire nem extrém sport szerintem. de annyira megtetszett a "kiextrémsportoltam magam" kifejezés, hogy nekem is használnom kellett.

W.Jack. 2014.03.13. 13:25:03

@Pácsó Ármándó: Megnyugtató, hogy nem akarod a szeleburdi szövegelős énemet elválasztani a testemtől :) Elfogadom persze, ide azzal a pirosponttal! :)

fofofo 2014.03.13. 13:28:23

@Pácsó Ármándó: és én is örülök, hogy itt vagy

Pácsó Ármándó 2014.03.13. 14:30:45

@nughop: Tessék, megérdemli kisasszony!
Ó, örömmel konstatálom hogy rokonlelkek vagyunk! Ön is elnevezi kedvenc ruháit? "Szeleburdi szövegelős"-nek nevezni egy miniruhát, igen találó meglátás! Nekem volt egy kedvenc rövidnadrágom amit "egyenes szándéknak" hívtam :-)

Gabba 2014.03.13. 16:15:13

ez tök jó, itt mindenki hogy hiányzott mindenkinek :)

világbéke!

W.Jack. 2014.03.13. 16:39:29

@fofofo: Köszi, én is így gondoltam, sőt én még Andalúziát is hozzátettem :)

@Pácsó Ármándó: Nem pont a ruhára gondoltam, de egye fene :) Örülök, ha örülni tudsz annak, hogy rokonlelkeknek tűnünk :) Nem akarok tapintatlan lenni vagy tolakodó, de már nincsen meg az rövidnadrág, hogy így múlt időben emlegeted? :)

@Gabba: Én ugyan nem hiányoztam a kutyának sem, de éppen azokban a hónapokban nem jártam erre, amikor Ti intenzíven együtt voltatok, de így jártam :) Tök jó, hogy amúgy mindenki mindenkinek. Jó ilyet olvasni, olyan mosolygós kedve lesz az embernek tőle :)
És bocs, hogy közbekotnyeleskedek és dumálok :)

Pácsó Ármándó 2014.03.13. 17:09:51

@nughop: Nem érezlek közbekotnyeleskedőnek téged :-) És szerintem senki sem :-)
A rövidnadrág már a múlté, mint a masamódok :-)

W.Jack. 2014.03.13. 18:38:51

@Pácsó Ármándó: :) Szóval: ha a ma-samódok már a múlté (i?), akkor az helyesen tegnap-samódok már? Vagy ha ma-samódok, akkor tegnap-samódtam? Hogy ragozzák ezt helyesen? :)

Gabba 2014.03.14. 00:39:02

@nughop: @Pácsó Ármándó: nekem még most is van rövidnadrágom és nem félek hordani (ez becézett forma, amúgy hordániel)

W.Jack. 2014.03.14. 08:56:52

@Gabba: Most, hogy már nem vagyok egyedül ezzel, én is el merem akkor mondániel, hogy nekem is van, és én sem félek hordániel :) (Ezen jót nevettem különben :D)

_Molly 2014.03.22. 22:55:13

@Gabba: "lassacskán előkerülnek az elveszett kommentelők, helyes "
Bocsika a késésért, már én is itt vagyok, annyira rohantam, tisztára egy lihegés vagyok. (Emiatt a 10-szer elmondást sem merném egyelőre bevállalni, talán majd később. Bár nem hiszem, hogy sikerülne. Nagyon trükkösen hoztad össze, ezért külön gratula!! )
Nagyon élveztem a posztot! És ahogy látom, a tavasz enyhe sugallata egyre több pajkot hoz ki belőletek...;P

@AaannnaaA: "ezt az évadot anno adták itthon? Hm? "
Igen, ezt biztos, hogy adták, tisztán emlékszem, hogy láttam.
(Mondjuk azt dramaturgiailag már annak idején se nagyon értettem, hogy miért kellett James-nek egy szembajt beleírni a történetbe...)

@nughop: "azokat lehet könnyen megbántani, akik közel állnak az emberhez. Abban az értelemben is, ahogy Te írtad, meg persze egy kocsmai verekedésnél is azt a legkönnyebb ütni, aki kartávolságnyira van :) "

Ezt így, ebben a formában még nem is gondoltam át, de pedig tényleg.:)))

_Molly 2014.03.22. 23:00:23

@Gabba: "nekem még most is van rövidnadrágom és nem félek hordani (ez becézett forma, amúgy hordániel) "

Ez kérem nagyon nagyon nagyon ott van!:))))))))))

(Hogy ilyen jó szövegek nekem miért nem bírnak nekem soha az eszembe jutni?:((( Egész nap csak vigyoroghatnék.:))))

Gabba 2014.03.23. 19:25:57

@_Molly: vigyázz, a nagy rohanásban nehogy leverd az új tévédet :)
süti beállítások módosítása