Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 1x04 - Black Cadillac

2013. december 27. 13:00 - AaannnaaA

Meglehetősen szürreális képpel nyitunk – még szerencse, hogy hamar kiderül Ray álmodik. Mert ha ez valóság lenne, na annak egy kicsit brutál: közös hálószobában van az apjával, s miközben egykedvűen bámul ki az ablakon, az öreg két lovat is megül – először egy ismeretlen fekete csajszik, aztán Abbyt. Szerencsére hősünk erre a jelenetre felriad, de szerintem azért így is az agyába égett. Reggel van, a felesége még szunyál mellette, a szomszédba átpillantva pedig az előző részben megismert zizzent rapper gyereket, Marvint látja idétlenkedni. Megcsörren a mobilja, az embere hívja Bostonból: a tag, akit lefizettél, most jött ki a helyi rendőrségről, azonosította Mickeyt mint a pap gyilkosát, még ma kiadják apád ellen a letartóztatási parancsot. A férfi ígéri, amint megtörténik, átküldi a papírokat Los Angelesbe, hogy Mickey ma már rácsok mögött hajtsa le a buksiját. Ray ezután Avit hívja, és kéri, egész nap figyelje az apját – meglesz, jön a válasz.

Mickey erről mit sem tud, épp Bunchyt ébreszti, mert ma family day van: Daryllal hármasban meglátogatják annak anyját, erősítendő a családi kötelékeket, vagy mi.

1.jpg

Ray eközben szembesül a ténnyel, miszerint ma náluk is családi nap van, méghozzá Bel Air a célállomás, az ottani menő suliba kell az asszonyt és a gyerekeket elfuvarozni, plusz jelen lenni, mindezt kiöltözve, negyvenkét foggal vigyorogva. Hősünk erőtlenül tiltakozik, miszerint ma egy csomó dolga lenne, de Abby hajthatatlan.

A „család" másik fele útra kelt már, Daryll vezet, mellette apja, hátul Bunchy – a két fiú gyakorlatilag folyamatosan egymást basztatja. Daryll betol egy dalt a zenegérbe, amit ő maga szerzett és énekelt fel, a magam részéről a hajamat szaggatom tőle, és ezzel féltestvére is így van, sőt még hangot is ad neki. Apjuknak kell közéjük csördíteni, hogy békén hagyják egymást. Avi persze titokban követi őket, és jelenti főnökének hogy mi a helyzet – aztán Ray kénytelen letenni a telefont, nekik is indulás van. Az autóban ők lájtosan szívatják egymást, nagyon aranyosak, na.

Míg a családja többi tagja világot lát, Terry a terembe érkezik éppen, miután bevásárolt, hogy a randira hívott nővérkének spagettit készítsen. Pie (jó név!), a klub mindenese morgó medveként követi, panaszra van ok bőven – kevés a lóvéjuk, nincs egy normális sportolójuk, csak nyomik állnak hegyekben, azok meg nem hoznak bevételt. Terryt viszont nehéz kizökkenteni, Pie tappancsába ad egy adag pénzt, csak hogy csend legyen végre. A férfi kiakad, de akkor még jobban, amikor rájön, hogy Terry előre gyártott kaját vásárolt, abból akarja főzni a vacsit. Kereken megmondja, hogy műkajával nem fog pinát magának. Mehh.

2.1.jpg

2.2.jpg

Mickey és csapata megérkezett Daryll anyjához és annak férjéhez. Mielőtt bemennének, az öregnek hívása jön: Van Miller, az előző részben már látott FBI ügynök keresi azzal, hogy hol van, mert rohadtul nem szabadott volna elhagynia a várost. Idősebbik Donovan azonban nem szarozik, közli vele, hogy bassza meg magát. A brancs ezután bekopog a házba – Mickey kezében egy kaktusz, ezt hozta ajándékba, Daryll pedig még gyorsan közli a legfontosabb tudnivalót: a mostohaapja, Alan egy fasz. Nos, az emlegetett tag már nyitja is az ajtót, faarccal üdvözli a vendégeket, nem úgy Claudette, Daryll anyukája, aki nagy örömmel ugrik egykori kedvese nyakába.

A Donovan család másik fele megérkezett az előkelő iskolába, és fancsali képpel konstatálják, hogy Stu Feldman is itt van, aki ugye anno megfenyegette Abbyt, hogy a gyerekek soha nem juthatnak be az itteni suliba, mire köszönetképpen Ray megreccsentette a tapmancsát. A haragja, legalábbis látszólag már a múlté (gondolom a félelme vitte el), kissé hamis szívélyességgel üdvözli a családot, sőt magához rángatja a fiát is, hogy kísérje körbe Conort a suliban. Ezután Ray és Stu kettesben marad, utóbbi rögtön Ashleyről kezd beszélni, akivel a feleségét csalja (és akiről azt hitte, Ray megdugta előle). Szóval Ashley két napja betört a házába, és üzenetet hagyott neki, amit a felesége rossz néven vett, Ray lenne szíves megoldani a problémát? Hősünk rezzenéstelen arccal annyit válaszol, hogy „ma nem dolgozom", azzal továbbáll; egy szülőknek szóló előadásra mennek be Abby és ő.

3.1.jpg

3.2.jpg

Az előadáson egy számunkra ismeretlen férfi ül pár székkel odébb, és amikor elkapja Ray pillantását, meglengeti a felfelé mutató középső ujját, sőt pár trágár szót is formál némán. Ray szemrebbenés nélkül tűri, majd megszólal a mobilja, és kioldalog az előadásról. Avi hívja, elmondja hol van Mickey – hősünk rögtön levágja, hogy Claudette-nél. A gond az, ha a letartóztatási parancs bepottyan, apjának Los Angelesben kell lennie, hogy elfoghassák, ezért csak ennyit mond beosztottjának: Mickeynek L.A.-ben kell lennie, és kész. Oké. Mickey és fiai közben Claudette-ék vendégszeretetét élvezik, a férj drága konyakkal kínálja őket, és kissé lekezelően beszél velük, de az öreg egyelőre csendben tűri a modorát.

Az elit suliban pár fiú egy tanteremben beszélget (köztük Conor és Stu fia, Jamie is), a téma a filmsztárok, azok közül is pont Tommy Wheeler (ismerjük a csávót az előző részekből, Ray ügyfele, aki kis híján bukott egy fasszopó videóval). A gyerekek persze odáig vannak a sztárért, mire Conor belóbálja, hogy ő jó haverja, merthogy Ray együtt dolgozik vele (bahh). A többi srác eltátja a száját, ő pedig igazát bizonyítandó, felhívja a tagot, kihangosítja a telefont, váltanak pár szót, és ennyi. Conor azonban nem sokáig díszeleghet a menő csávó szerepében, mert Jamie Feldman lelombozza: az én apám Wheeler producere, és ő mondta, hogy a nagy filmsztár szimplán csak fasszopó, úgyhogy ha együtt lóg veled, nyilván azon testrészedre pályázik – ezzel a fiúk lesajnáló arccal kiballagnak az osztályból, Conor pedig megalázottan marad hátra.

4.1.jpg

4.2.jpg

Bridget jobban járt beszélgetőtársaival, ő is két gazdag csemetét fogott ki, de legalább nem lenézőek. Mikor elmondja, hogy melyik suliba jár most, a másik kettő cefetül irigyli, merthogy olyan helyről jön, ahonnan mások nem, így itt majd újoncként annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Hát igen, azért ez egy tininek vonzó lehetőség.

Otthon az edzőteremben Terry két fiatal edzését irányítja a szőnyeg mellől, Pie közben hozza kóstolni a spagettiszószt, amit rendes hozzávalókból ő készít a nénikéje receptje alapján. Előadja, hogy a nénikéje ronda volt mint a bűn, de rohadt jól főzött, fogott is magának hatszor férjet, ergo a receptje alapján készült kajától Terry csaja is biztos ki fog feküdni. Jókorát vigyorgok ezen a gondolatmeneten.

Palm Springsben Daryll és Bunchy a medencénél ökörködnek, utóbbi hatalmas bombát ugrik, amivel beteríti Daryllt, majd mérgelődő féltestvérét behajítja a medencébe, ahol aztán bunyóznak egyet, ami végül röhögésbe fullad – úgy nézem az eddigi piszkálódó viszonyuk kezd kedélyesebb irányba mozdulni.

5.1.jpg

5.2.jpg

A házban Mickey és Alan kettesben beszélgetnek, bár én inkább úgy mondanám, faszméretet váltanak. Alan gondolja, hogy Mickey a pénzért jött, amit lecsukása előtt Claudette-nek adott, és hajlandó is visszafizetni, ha a férfi szó nélkül továbbáll. Az azonban visszakérdez: és akkor mi van, ha nekem nem a pénz kell? Alan nem tud felelni, mert belép a felesége, Mickey pedig azonnal az asszonnyal kezd beszélgetni – Ray családját mutogatja fényképen, Cloudette férje pedig elsomfordál.

6.jpg

Az irodában eközben Lena lehallgató berendezést figyel, valamely megfigyelt lakásból kefélést hallgat ríl tájmban. Mi pedig a lakásba váltunk, ahol a párocska női tagja „lovaglás" közben meglepő felfedezést tesz: a heves ágymozgás eredményeként a támla fölött lévő festmény alól mikrofon bukkan ki – ez bezony a lehallgatás buktája. Lena a túlvégen azonnal levágja, hogy nagy gáz van, hívja is Rayt, az azonban a felesége utasítására kinyomja a telefont.

Még mindig a suliban vannak, épp hamiszünet van, Abby és ő leülnek egy asztalhoz kávéra és egy falat kajára, amikor a korábban az előadáson már látott férfi, aki jókora lófaszokat mutogatott neki, most megjelenik az asztaluknál és verbálisan is vegzálni kezdi hősünket, egyértelműen célozgatva annak munkájára. Meglepetésemre Abby kaffog neki vissza, de Ray leinti, és udvarias hangon kéri, hogy hagyja őket békén. A tag azonban még óberkodik egy kört mielőtt távozik. Amikor a Donovan házaspár újra kettesben marad, idejük sincs megvitatni a történteket, mert újra megszólal Ray telefonja, ezért a férfi magára hagyja az asszonyt, és távozik.

Abby tíz másodpercig sem marad egyedül, Stu Feldman csatlakozik hozzá, aki a terapeutája javaslatára úgy döntött, elnézést kér tőle a korábbi viselkedéséért. Mehh!! Levág egy érdekes szónoklatot, a nő pedig nem az a haragtartó fajta, így minden oké. Sőt Stu megígéri, szól pár jó szót a Donovan gyerekek érdekében, hogy bekerülhessenek ide. Abby örül, de azért meglehetősen feszült, nyilván az előbbi szóváltás és a magára hagyatottság okozza – végülis ő csak a gyerekeinek akar jót, de ilyen családi háttérrel nem lesz könnyű, ez látszik.

7.1.jpg

7.2.jpg

Ray kocsiba pattant, Lenától már tudja a híreket a lebukott lehallgató berendezésről, ezért mindketten az inkriminált hotelszobához mennek. A jelenet annyira jó (benne a tipikus Ray-féle elintézési móddal), hogy inkább nézzük meg:

A suliban eközben Abby lehangoltan üli végig a következő előadást, immár egyedül. Palm Springsben Mickey és Claudette beszélgetés közben áttették a székhelyüket a ház garázsába, ahol a nőnek meglepetése van az öreg számára: tökéletes állapotban megőrizte annak fekete Cadillacjét, a csomagtartóban még a régi pornókazetták is megvannak. Mickey odáig van meg vissza. A hangfalakból beindul a zene, ők pedig táncolni kezdenek, közben a nő megköszöni, hogy megmentette az életét, mire a férfi kontráz: elloptam miattad fél millert, amivel jópár embert feldühítettem. A következő pillanatban elcsattan egy csók, de Claudette eltolja a Mickeyt, aki azonnal veszi az adást – szóval jól megvagy a férjeddel? Aham, jön a válasz. Hát akkor itt nincs mit tenni, köszöni a kocsit és elkullog.

A suliban ezalatt Conor a többi sráccal focizik, egész ügyesen rúg kapura, de sokáig nem örülhet magának, mert Jamie itt is tovább alázza: fasszopást imitál a szájával azzal a kijelentéssel, hogy ez az, ahogy Tommy Wheeler a farkadat boldogítja – aztán röhögve továbbáll. Conor buksiját elönti a vörös köd, a Feldman gyerek után sunnyog, majd egy óvatlan pillanatban a földről felkapott tárggyal (nem tudom mi az, valamiféle műanyag izé) tarkón suhintja a szarjankót. Jamie vonyítva fetreng a földön, és azt üvölti, hogy Conor megütötte, de a fiú szó nélkül baktat tovább, mintha mi sem történt volna.

8.1.jpg

8.2.jpg

Ray visszatért az iskolába, betámadja a mellékhelyiséget (eltüntetni arcáról a ribanc körmének nyomait), ahol pechjére (mármint nem az övére) azzal a férfival fut össze, aki az előadáson majd hamiszünetben verbálisan vegzálta. Így a négy fal közötti magányban a tag már nem olyan nagylegény, főleg mikor meglátja Ray arcán a karmolásnyomokat. Rögtön mentegetőzni kezd, hogy csak a száját jártatta, mert Ezra nagyon kitolt vele a válásakor, de hősünk csupán egy leereszkedő pillantásra méltatja, majd távozik a mellékesből.

Bridget a zeneteremben magányosan penget a gitárján, amikor apja belép abbahagyja, és arról kérdezi a fatert, hogy vajon bejuthatna-e ebbe a suliba. Az örege biztos ebben, de a mai nap fényében nekem azért vannak kételyeim. Az udvaron eközben Stu Feldman, Jamie, Conor és Abby beszélik át a Feldman gyerekkel történteket. A fiú biztos benne, hogy Conor csapta fejbe, de az konokul tagad. Ekkor érkezik meg Ray, komolyan a fiára néz, és halkan megkérdezi, ő tette-e? Most persze „igen" a válasz. A Donovan család szótlanul elkullog, a két Feldman pedig biztos távolból már bátran óbégat utánuk, hogy tűnjenek el.

9.1.jpg

9.2.jpg

Palm Springsből hazafelé Mickeyék megálltak egy útszéli vendéglőben burkolni. A férfi a pincért lesi, mert rendelne még piát, de ahhoz elég lenne Bunchyhoz fordulnia: a gyerek ugyanis elcsórt egy üveggel Alan drága konyakjából. Hatalmas röhögés közben megbontják az italt, Mickey nagyon büszke a fiaira, és azok is megbékéltek egymással ahogy elnézem, úgyhogy volt pozitív oldala is a mai napnak...

Az öreg kimegy a mosdóba, ahol Miller ügynök várja (úgy látszik a csávó túl sok B-kategóriás hálivúdi filmet néz), és újfent közli, hogy Mickey szíveskedjen vele együttműködni. Az persze megint elküldi a picsába, de nem megy vele sokra, mert az ügynök a legnagyobb lelki nyugalommal közli, hogy tudja, szabadulása után megölt egy papot. Idősb Donovan olyan bűntudatos képet vág, hogy az felér egy beismerő vallomással. Miller ígéri, hogy elrendezi ezt az ügyet, ha a férfi együttműködik, aki erre nagy kínnal megkérdezi, mégis mi a teendője? Ügynökünk már sorolja is: az egész díszes társaságot kellene kötve-fűzve tálalni – úgy mint Ezra Goldmant, Lee Drexlert és Ray Donovant. Ugye. Mickey nem válaszol, csak gyűlölködő arcot vág.

Rayék eközben hazafelé tartanak, meglehetősen komor hangulatban. A családfő nem hajlandó elmondani, honnan vannak a karmolások, Abby rettentő dühös az elcseszett nap miatt, Conornak pedig csak egy, de lényegre törő kérdése van: Tommy Wheeler tényleg egy perverz? Nem kap választ.

10.jpg

Az edzőteremben Terry és Frances vacsoráznak, a Pie által készített spagettit túrják befelé. Ez utóbbi persze körülöttük sertepertél, látványosan a takarítással van elfoglalva. Amikor Frances megkérdezi, Terry mégis hol tanult meg ilyen szuperül főzni, odakint hatalmas csattanással eldől a felmosófa. Terrynek itt lesz elege, és magukhoz hívja Pie-t, hogy üljön le közéjük, majd elmondja, hogy nem ő főzte a vacsorát. Frances jót vigyorog az egészen, és kedélyesen arról kérdezi Pie-t, honnan kapta a nevét, mire a férfi elmeséli, hogy gyerekkorában nagyon szerette a pitét. Annyira aranyosak így együtt, hogy nem bírom ki vigyorgás nélkül.

Ezalatt Mickeyék megérkeznek egy klubhoz (a fiúk Daryll kocsijával vannak, míg az öreg a Cadillac volánjánál feszít), jó lenne még egy utolsót mulatni ma este. A fiúk inkább kihagyják, így csak faterjuk battyog befelé, Avi távolról figyelő tekintete mellett.

11.1.jpg

11.2.jpg

Rayék már otthon csücsülnek, meglehetősen komor hangulatban, Abby épp a vacsinak lát neki, amikor megszólal hősünk mobilja – Bostonból hívja az embere, hogy Mickey letartóztatása ugrott, nem adták ki a parancsot, mert valaki fentről megtorpedózta. Kiakad, azonnal hívja Avit, elmondja neki a szitut, és utasítja, hogy álljon le az örege megfigyelésével. Amikor leteszi a telefont, meglehetősen elszánt arccal bámulja a családját, közben gondolom a történteken agyal, meg azon, "hogyan tovább"?

Mickey pedig boldogan bulizik a klubban, vígan ropja egyedül a táncparketten – nem mellesleg egy meleg bárban vagyunk, helló.

12.jpg

Címkék: Ray Donovan
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitoka 2013.12.28. 00:51:34

Tisztára el vagyok kényeztetve ( megjegyzem, igen hosszú és gyötrelmes nélkülözés után! :) ), 2 hv is egyszerre! :-)

AaannnaaA 2013.12.28. 00:58:34

@zitoka: Ugyehogyugye? Ez a karácsony termése, amikor nem volt jobb dolgom, mint hamizni és írni :)
Végre rendesen jut időm írni, nem kell a melón agyalni, sem korán kelni.
De olyan még tényleg nem volt, hogy két írásom jelenjen meg egymás után. Főnök így időzítette :)

Is 2016.09.26. 11:52:28

@AaannnaaA: Csak magamat tudom ismételni: Mickey hatalmas figura. A záró jelenet óriási volt, ahogy ő minden körülmény ellenére jól érezte magát. :) Végül is, a száj az csak száj. :D
Ray önuralma csodálatra méltó, ahogy nem cakkozta ki a nagyszájú faszi fülét a mosdóban.

AaannnaaA 2016.09.26. 12:08:25

@Is: Spoiler: minden önuralom véges, csak mondom :)

Is 2016.09.26. 14:43:22

@AaannnaaA: Ööö... milyen spoiler is van a majd' 3 éve megjelent részhez kapcsolódó hozzászólásomban? Tényleg nem értem.

AaannnaaA 2016.09.26. 14:45:01

@Is: Nem, én írtam spoliert Neked a későbbiekre nézve: Ray türelme sem véges. Majd rájössz :)
süti beállítások módosítása