Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 3x06 - Black Gold (Fekete arany)

2013. november 23. 11:00 - Gabba

A gyanútlan olvasó a cím láttán egyből az olajra gondol, de téved, mert a XIX. században a kőszenet és a gumit hívták így, mai vizsgálódásunk tárgya is ez utóbbi. Szokás szerint Liverpoolban kezdünk, Caroline hajókázik valami tiszteletreméltó úriemberrel az öbölben, a neve Henry Wickham és nagy dobásra készül: gumifa magokat akar beszerezni Brazíliából. A Brit Birodalom érdekeit szem előtt tartva a magokból gumifa ültetvényeket akar létrehozni Indiában (ami akkoriban ugyebár a birodalom része volt), mert a gumi előtt nagy jövő áll és jelenleg csak Brazília rendelkezik monopóliummal. Együtt felkeresik Jamest a tuti ajánlattal: Wickham 1000 magonként 15 fontot fizetne, a haszon kecsegtető, de kis szépséghibája azért van a dolognak: a brazil kormány minden bizonnyal nem fogja engedni a magok külföldre juttatását, ezért ki kell azokat csempészni. James némi gondolkodás után úgy dönt, elhárítja az üzleti lehetőségét, jelenleg úgyis minden hajója foglalt, szép és tisztességes haszonnal járják a tengereket, úgyhogy kösz, de nem.

3x06 Black Gold 01

Robertéknál ég a világ, sütik már a csokis tortát, ugyanis a kis Charlotte épp ma egy éves, a rokonság felváltva dajkálja, Baines, Fogarty és Leonora is jelen van. Hazaérkezik James és egy darabig értetlenül nézi a vidám társaságot, de aztán rádöbben, hogy a kicsi születésnapja egyben Anne halálának a napja is, így mindenféle köszöntés nélkül elrohan. Sarah sopánkodik, Robert nyugtatja, Baines tapintatosan lelép gazdája után. A hangulat alábbszáll, de hogy a kicsi ebből ne érzékeljen semmit, mégiscsak előkerül a torta rajta az egy szál gyertyával, amit a rokonság nagy buzgalommal segít elfújni. Később Elizabeth és Caroline beszélget Jamesről, a hugi szerint Jamest idegesítik a családi ügyek, talán újból meg kellene nősülnie. Hát igen, jelentkező lenne is Miss Biddulph személyében, kacarásznak kissé gúnyosan a zasszonyok.

3x06 Black Gold 02

Váltunk az Osirisre, ami éppen kihajózik a kikötőből, fedélzetén Baines, James és Caroline. Onedinünk ugyanis végül úgy döntött, mégis megér egy próbát a gumifák ügye, irány tehát Brazília, ismét. Caroline azért kíséri el, mert ő ismer egy helyi kiskirályt, bizonyos Manuel Ortegát, nagy ültetvényei vannak és majd azt mondják neki, hogy Joseph Hooker, az ismert angol botanikus megbízásából akarnak beszerezni néhány különleges növénymagot. A terv jó, a parton viszont az erről mit sem tudó Leonora néz szomorúan a távolodó vitorlák után. Útközben megbeszélik a tennivalókat, James és Caroline majd előadják magukat, mint látogatók, Baines meg begyűjti a magokat. Valami régebbi kalandjából úgyis ismeri egy helyi törzs vezetőjét, az indiánok így majd segítenek neki a beszerzésben.

3x06 Black Gold 03

Fogarty is útra készülődik, minő meglepetés, ő is pont Brazíliába, indulás előtt még meglátogatja Elizabeth-t, sajnos a kis William nincs otthon, de nemsokára megjön. A két volt (?) szerelmes kicsit romantikázik, elég hamar sikerült elfelejteni a kackiás bajszú Josét, csak úgy mondom. Van itt egy levél, ezt majd vidd el Caroline-nak, ad át egy borítékot Sz Sz. És Emma hogy van?, teszi fel a senkit sem érdeklő kérdést, csak hogy mondjon valamit. Kösz jól, és Albert?, viszonozza Fogarty. Ő is jól, így Elizabeth, aztán csak ülnek és egyre közelebb hajolnak egymáshoz. Már majdnem elcsattan a csók, amikor kopognak, Leonora érkezik, hogy elkérje James házának kulcsát. Kicsit kiszellőztetnék, port törölnék, megszerelném a nyílászárókat és kipucolnám a kéményt, csacsogja az ajtóban állva, ám ekkor észreveszi a nappaliban ücsörgő szakállast ás zavartan elhallgat. Tessék, itt a kulcs, amúgy Fogarty kapitány csak beugrott ezért a levélért, de már megy is, mert nagyon siet, mondja Elizabeth, Fogarty így aztán kényszeredett mosollyal lelép. Sz Sz „a francba, pont a legrosszabbkor zavartak meg" kifejezéssel támaszkodik neki a becsukódó ajtónak.

3x06 Black Gold 04

Az Osiris kiköt Brazíliában és hamarosan megérkezik a levél Ortegától, várja a kedves látogatókat a birtokán, Santarémben. Az innen nincs is olyan messze, kb. 400 km felfelé az Amazonason, majd bérelünk egy kis gőzöst, mondja Caroline. Így is lesz, a gőzös ugyan pöfög és füstöl veszettül, de azért halad, újra gyönyörű képeket látunk a hatalmas folyamról (Verne 800 mérföld az Amazonason c. darabja megvan?). Lágy kanyarok, selymes homokpadok, szárnyaló kócsagok, idill minden vonalon. Ortega megörül a vendégeknek, főleg persze Caroline-nak, akinek régi hódolója, vacsora közben már bókol is neki ezerrel. Ugye, milyen gyönyörű asszony?, fordul Onedinhez, hát igen, tényleg jóvágású, ért egyet a kifinomult bókjairól egyáltalán nem híres James. Baines persze nem vesz részt a vacsorán, hanem felkeresi indián haverjait, akik nagy örömmel köszöntik a tengeri medvét. El is indul velük az éj leple alatt beszerző körútra, az indiánok lelkesen gyűjtik a magokat és közben szemmel láthatóan jól érzik magokat.

3x06 Black Gold 05

Ortegánál a kajálás persze hosszasan elhúzódik, sorjáznak a fogások, amiket sürgő csoport, száz szolga hord, hogy nézni is tereh: feijoada, caruru, gazpacho, paella, tapas, papas, mamas, stb. Onedin már távozna, Caroline azonban maradni akar, James alaposan meg is lepődik, végül aztán egyedül tér a szállásra. Ortega fokozza a sebességet, nyomul a nőre: A hírem ugyan kemény, de valójában én gyengéd vagyok, csak az kell, hogy szeressenek, magáért bármire hajlandó lennék, így sorjáznak szájából a szavak, Caroline elgondolkodva hallgatja. A szálláson James még másnap reggel sem találja a helyét, céltalanul tesz-vesz, csak nem féltékeny? Baines csodálkozva figyeli megbolydult főnökét.

3x06 Black Gold 06

Odahaza Leonora és Sarah fényképeket nézegetnek a kis Charlotte-ról. Leonora igyekszik szövetségest keresni és bevallja, hogy őt igazából az összes férfiak közül csak James érdekli, de James mintha észre sem venné őt. Pedig már többször főztem neki, takarítottam nála, még varrtam is egy csinos kockás szoknyát _Molly kommentelőnk szabásmintája alapján, de hiába, panaszolja. Majd Fogartyra fordítja a szót, és arra, ahogy a múltkor Elizabethre nézett, Sarah erre nagy zavarban csak annyit mond, hogy a kapitány régi barátja a családnak. Majd Robert politikai karrierje kerül szóba, a sikeres kampányhoz viszont nagyon sokat kell utazni. Utazzon sokat, te meg kísérd el, addig én vállalom a kis Charlotte gondozását, ajánlja fel Leonora.

3x06 Black Gold 07

Eközben saját gőzössel megérkezik a brazil partokhoz Mr. Wickham is Fogartyval és egy csapat indiánt felfogadva ők is gumifamag keresésre indulnak. Jó messze felhajóznak a folyón, majd úttalan utakon haladnak tovább, dolgozik a machete rendesen, és végül sikeresen rátalálnak a keresett helyre, az indiánok máris nekilátnak a gyűjtögetésnek. Szakállas barátunk azonban nem nagyon bírja a helyi klímát, egyre rosszabbul néz ki, végül a malária le is dönti a lábáról ezt a szép embert. Rejtő Jenőtől tudjuk, hogy ennek egyetlen gyógyszere a kinin, Wickham elindul, hogy szerezzen valahol. Cinchona fát végül nem talál, csak valami helyettesítőt, jobb híján az ebből készült főzetet adja be Fogartynak, bízva a gyógyhatásban. Három napig izgulunk, de aztán lemegy a láz, hiába, kemény gyerek ez a Fogarty. Wickham örömmel újságolja, hogy az indiánok 90 000 magot gyűjtöttek össze (most tényleg megszámolta?), úgyhogy ha Fogarty elég erősnek érzi magát, indulhatnak is vissza Angliába.

3x06 Black Gold 08

Ortega tovább ostromolja Caroline-t, végül már a zsarolástól sem riad vissza: Tudom, miben mesterkedik Onedin kapitány, de ha maga velem marad, akkor nem jelentem fel a hatóságoknál. Később a nő beszámol Jamesnek, aki feldühödik, micsoda, maga képes lenne hozzámenni Ortegához? Miért, magát úgysem érdekli, mit csinálok, vág vissza Caroline, mire James egy ideig zavartan topog, majd felszólítja, hogy csomagoljon. Caroline mosolyogva engedelmeskedik, és az éj leple alatt Baines-szel hármasban kiszöknek a hajóra, mit sem törődve a farkukkal hevesen csapkodó krokodilokkal és kígyókkal (Fogartyt ezúttal hagyjuk).

3x06 Black Gold 09

Otthon is van ám gond, Leonora vasalás közben a kis Charlotte-ot próbálja vigasztalni, aki rendületlenül sír. Pelenkaellenőrzés, uramfia, a gyerek hasa csupa kiütés, skarlát ez vagy bárányhimlő, esetleg kolera? Leonora beteszi a kicsit a rácsos ágyba és elrohan Elizabeth-hez segítségért, a tüzes vasaló persze ott marad a ruhakupacon. Sz Sz sietve jön, de kiderül, hogy nincs nagy baj, a kislány csak kidörzsölte magát, némi hintőpor segít a dolgon. Leonora megkönnyebbül, és még a vasaló sem kap lángra, mert Elizabeth még időben lekapja a ruháról. Leülnek teázni, Leonora Sz Sz-nek is bevallja, hogy pályázik a bátyjára, de Elizabeth hűvösen közli, hogy szerinte Leonora nem való Jameshez. Nem baj, úgysem tud róla lebeszélni, Mrs Frazer, mondja Leonora, sok sikert, biccent erre Elizabeth és távozik, úgyis kihűlt már a tea.

3x06 Black Gold 10

Wickham és Fogarty minden hatósági packázás nélkül elhagyja a brazil partokat, az Osirisre visszaérkező Onedinéket azonban már várja Ortega pár egyenruhással. Jól befenyegeti az angolokat, ha nem adják át a csempészett magokat, börtön és száműzetés vár rájuk, James azonban nem izgul. Mi meg letétbe helyeztünk egy levelet az itteni brit konzulnál, amiben tanúk igazolják, hogy maga milyen kegyetlenül bánik az embereivel és a helyi indiánokkal, vág vissza. Végül kiegyeznek döntetlenben, Onedinék elmehetnek, de a gumifa magokat át kell adniuk, a többi, kamuból gyűjtött növény magját viszont megtarthatják. Később, már a tengeren Caroline bevallja, hogy ők csupán csalik voltak, mert Wickham Fogartyval is hasonló üzletet kötött, és az ő útjuk sikeres volt. James mérgesen néz, még a frissen készült tojásos nokedli is megkeseredik a szájában, és csak annyit mond: Maga fölöslegesen rabolta az időmet és a hajómat, egyszerűen kihasznált, és én ezt nem szeretem.

Lesz ennek még böjtje, van egy olyan érzésem.

3x06 Black Gold 11

Címkék: onedin család
26 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2013.11.23. 12:20:38

Köszi az írást, nagyon jól szórakoztam!
De áruld már el légyszi, éjjel hány órakor kell az embernek írnia, hogy ilyen mondatok sikeredjenek: " az indiánok lelkesen gyűjtik a magokat és közben szemmel láthatóan jól érzik magokat"? :))

Gabba 2013.11.23. 12:42:50

@AaannnaaA: két nap intenzív 8-tól 18:00-ig tartó munkaterápia után ...

éjszaka aludni kell :)

Pácsó Ármándó 2013.11.23. 13:01:28

@Gabba: Jó lett ez!
"éjszaka aludni kell :)" Ó, ha ezt hamarabb tudom! :-)
"még varrtam is egy csinos kockás szoknyát _Molly kommentelőnk szabásmintája alapján" Nem lehet, hogy kövérített? :-)
A magokból kiszámoltak pl. 1000-et, lemérték súlyra, azután az összsúlyt elosztották ezzel és egy kis szorzás után (*1000) megkapták a magok számát.
Azért valószínűleg Fogarty is csapkod lázálmában :-)

Ja, és köszi, hogy engem is megemlítettél a hogyvoltban.

Gabba 2013.11.23. 13:07:27

@St. Pácsó Ármándó: most? vagy még a múlt hetit köszönöd?

Gabba 2013.11.23. 13:14:43

@St. Pácsó Ármándó: mit írtam? nem volt szándékos :)

Gabba 2013.11.23. 13:44:23

@St. Pácsó Ármándó: ó bakker!!!! :D

csak nem megint Amstel Bock adja az ihletet?

Pácsó Ármándó 2013.11.23. 16:38:26

@Gabba: De jó hogy mondod! Mindjárt ciccentek egyet!

_Molly 2013.11.24. 14:49:50

"még varrtam is egy csinos kockás szoknyát _Molly kommentelőnk szabásmintája alapján, de hiába"

Huh, egészen belepirultam, hogy így bekerültem a világirodalomba. Köszönöm, ez aranyos volt.:)))

"Kicsit kiszellőztetnék, port törölnék, megszerelném a nyílászárókat és kipucolnám a kéményt, csacsogja az ajtóban állva"

Imádom a humorodat, mondtam már? :D:D:D

_Molly 2013.11.24. 14:56:51

Apró megjegyzés, amit már egyébként számtalan Onedin-rajongó elődöm is megemlített:
Ha a történet a kis William születésével kezdődött kb. 1860-ban, és jelenleg már (ahogyan Gabba olyan frappánsan kiderítette: (hogyvolt.blog.hu/2013/11/16/az_onedin_csalad_3x05_danger_level_a_veszely_foka ), 1876-ban járunk, akkor a két unokatestvér között sokkal jelentősebb az életkorbeli különbség, amint ahogyan azt később majd a filmben el akarják hitetni...

_Molly 2013.11.24. 15:13:27

Nem tudom nem megállni, hogy ide ne kapcsoljam másik kedvenc sorozatomat, a Csengetett mylord?-ot.:)

Mint tudjuk, lord Meldrum családja is egykor a gumicserjék Angliába történő kicsempészésével alapozta meg a vagyonát. (Bár lady Levender szerint vejének ősei rabszolgákat vásároltak, akiket aztán cukorra cseréltek, ami - ahogyan a lady rosszallóan megjegyzi - rongálja a fogakat).

A Mylordék hirtelen elszegényedéséhez végül annak a bizonyos gumiszúnak a megjelenése vezetett, ami miatt szegénynek be kellett zárnia a gumigyárát.:(

Gabba 2013.11.24. 15:36:55

@_Molly: mindent az olvasóért :)

a Csengetett, mylordból csak pár részt láttam, nekem inkább az 'Allo 'Allo a nagyon bejövős.

Amúgy a rabszolga kevésbé károsítja fogakat, mint a cukor? :)

_Molly 2013.11.24. 15:43:29

@Gabba: "a rabszolga kevésbé károsítja fogakat, mint a cukor? :)"

He-he, úgy tűnik, a Lady szerint igen.;P

Amúgy állítólag Thomas Jefferson egy rabszolgájának a kihúzott fogával pótolta a sajátját - szóval eszerint némely szerencsétlen rabszolgák kifejezetten jó hatással voltak a fogakra... Brrr!

Pácsó Ármándó 2013.11.24. 16:18:05

@_Molly: De mivel ragasztotta be a helyére?

A Csengetett , mylord az egyik kedvencem, különösen ifjú Henry menetrendszerű nyaklevesei.

"A Mylordék hirtelen elszegényedéséhez végül annak a bizonyos gumiszúnak a megjelenése vezetett, ami miatt szegénynek be kellett zárnia a gumigyárát.:(" - Gumiból volt a szú? Nem csoda, hogy nem tudták agyoncsapni! :-) Persze most csak viccelek, mert amúgy teljes mértékben megértelek. Mégsem írhattad le rendesen, mert az igen frivolan hangzott volna egy úrilánytól!

@Gabba: Bocs az offért.

Gabba 2013.11.24. 16:27:07

@St. Pácsó Ármándó: itt nincs off, ahogy a Grimmnél se volt :)

fofofo 2013.11.25. 12:58:41

azért is jók ezek a kommentek, mert néha elsiklok magos poénok felett, de így felhívjátok rá a figyelmet, köszi
a kaják felett persze nem siklottam el, országomat egy tojásos nokedliért (a csokitorta szombaton megvolt) :D

Gabba 2013.11.25. 17:39:59

@fofofo: elsiklasz? hát ez nekem magos :)

Amúgy Fogarty mellszőrzete mindenkit hidegen hagyott?

Pácsó Ármándó 2013.11.25. 19:39:04

@Gabba: Engem teljes mértékben. És a krokodiloké is.

Gabba 2013.11.28. 14:48:47

@St. Pácsó Ármándó: Latin-Amerika nagyon dominál ebben az évadban, a kövi részben pl. a karibi térségbe megyünk

Pácsó Ármándó 2013.11.28. 17:03:57

@Gabba: Az sincs olyan messze. Ezek az Ondineék szerettek elmászkálni a hűvös/esős Angliából. Arccal a napfény és monokini felé. És itt most megint nem Fogartyra gondolok.

Gabba 2013.11.29. 07:36:56

@St. Pácsó Ármándó: a szombati részben monokini is lesz!

Gabba 2013.11.29. 09:32:13

@St. Pácsó Ármándó: yes...

de most látom, hogy a főszerk mára élesítette a posztot, délben nézz vissza

Pácsó Ármándó 2013.11.29. 09:56:08

@Gabba: Hú, micsoda izgalmak lesznek ebben a Brit kapitalizmus korai időszakáról szóló gasztronómiai filmsorozatban!

Csigataposó 2013.12.04. 01:54:19

Az megvan hogy "A tetonek a legnagyobb ellensege a szu. Ennek ket fajtaja van a kemenyfa szu es a puhafa szu." Mondta epszerk tanar es nem ertette min rohog a fel eloado.
süti beállítások módosítása