Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 1x04 - Semper I

2013. március 18. 09:00 - AaannnaaA

Reggel kezdünk, Carrie a monitorok előtt ülve túrja befelé a reggelijét, közben bámulja a készülődő Brody családot. Persze főleg aput. Ahogy elnézem, kicsit mintha csorogna is a nyála rá, arra ahogy a zuhany alól Ádám kosztümben kilép. Amikor Brody a fürdőszobában belenéz a tükörbe, és Abu Nazirt látja benne. Hátrafordul, de persze nincs ott senki. Carrie rögtön jegyeztel: tévképzetek. Szőkénk annyira beleszokott a kukkolásba, hogy félhangosan sorolja, hogy apu milyen ruhadarabokat vegyen fel, és előbb tudja, hogy hol kóborol az elveszett nyakkendő, mint annak a tulajdonosa. Szerintem ez kissé beteges, de hagyjuk. Látjuk, hogy Brody azért vágta díszmagyarba magát, mert beszédet tart katonáknak. Jókat mond, még meg is nevetteti őket. És hát persze mindezt a tévében is adják.

1.jpg

David irodájában is ezt nézik, méghozzá David, plusz a vele korábban (a 2. részben) Mike irodájában látott tag, és egy nő, akiről hamarosan kiderül, ő az alelnök tanácsadója, Elizabeth Gaines. Természetesen Brody a téma, aki az ominózus tv interjú óta sokat szerepel mindenfelé, amolyan példakép. A tanácsadó azt szeretné tudni, hogy vajon mentálisan rendben van-e? Amikor David rákérdez ennek miértjére, virágnyelven kiderül, hogy azért, mert a politika érdeklődik hősünk után, és nyilván nem akarnak melléfogni. A megbeszélést a titkárnő szakítja félbe azzal, hogy Saul odakint Davidre vár, és nagyon türelmetlen. David ezért udvariasan, de kipaterolja vendégeit. A távozó vendégek futólag találkoznak Saullal, aki a nőt keresztnevén köszönti. Aztán David érdeklődik, mire ez a nagy sietség, Saul fiam? Hát csak Abu Nazir miatt nyüzsgök itt, úgy véljük megtaláltuk a pénzt, amit kerestünk.

A részleteket már Carrie szájából tudjuk meg, aki eligazítást tart kollégáinak. Nyilván az előző rész végi, Saullal történt közös gondolkodásukat - a lopott ékszer sorsáról - tett követte, mert képeket mutat, ahol a herceg házőrzője, kezében egy fekete zsákkal (amiben vagy az ékszer, vagy már a pénz van) egy ismert pénzátadó helyre siet. Lynne megölése után 9 órával. Szerintük ez elég bizonyíték elméletükre. Mindez három hete történt, azóta 51 ember tért be erre a helyre, mindenkit le kell nyomozni. Egyik kolléga logikus kérdést tesz fel. Miért nem kérdezzük meg a tulajtól, kinek adta a pénzt? A kérdésre Saul felel: mert ezzel feltűnést keltenénk, Abu Nazir pedig eltűnne. Egyelőre jobb csendben utána járni, kik a helyi emberei. Öt, egyenként két fős csoport kezdje el ellenőrizni az 51 embert, hogy rájöjjenek, kihez került a pénz. Ahogy a táblán lévő képekre közelít a kamera, rögtön látjuk annak a férfinak a képét, aki a feleségével a reptér melletti házat vette, sőt egy pillanatra látjuk is őket otthonukban, a reptér mellett. Így biztosan tudjuk, az ügynökség jó nyomon jár, a kérdés már csak az, rájönnek-e, mi van az orruk előtt. Az eligazítás után Carrie betámadja Sault, hogy letelt a négy hét, ennyi időre kapott engedélyt a család megfigyelésére, nem lehetne-e meghosszabbítani? Saul nemet mond. Carrie nem adja ilyen könnyen. Ő szentül meg van győződve Brody bűnösségéről, arról, hogy átállt, és előbb-utóbb összefüggésbe lehet majd őt hozni Abu Nazirral. Csak egy kis időt adj még Saul, lééééégysziiiii! Nem azt kap, hanem határozott utasítást, hogy amint lehet azonnal szerelje le sameszaival az összes megfigyelő berendezést. Eléggé megnyúlik a képe, de rábólint.

2.jpg

Brody hazaér a katonáknak tartott beszéd után, illetve Mike hozza haza. A ház előtt a kocsiban még beszélgetnek. Hősünk azt mondja, nem érti, miért néznek fel rá úgy a katonák, hiszen nem tett semmit. Legfeljebb ismertté vált a tv hírverései által. Mike szerint azonban fontos, hogy felnézhetnek rá. Brody indulna befelé, hívja cimbijét is, de ő nemet mond. Erre Brody neki szegezi a kérdést: kerülsz minket? Már két hete nem jössz be, akárhányszor hívlak. Mike kitérő választ ad. További faggatózásra azért kiböki, hogy nem akarja zavarni a kiccsaládot. Brody hálás neki, és azért is, hogy vigyázott a családjára, amíg ő távol volt. Külön kiemeli, hogy vigyázott Jessicára. Mike képe kicsit megnyúlik, de csak annyit mond, hogy fordítva te is így tettél volna. Brody elgondolkodva néz haverjára, majd annyit mond: ez egyáltalán nem biztos. Majd ezzel otthagyja Mike-ot egy meglehetősen kétértelmű beszélgetés végén.

Anyus és Chris a hátsó teraszon egy szarvast figyelnek, ami kijöhetett a kertet övező erdőből, és most épp a kert végében legelészik. Erre ér haza apu. Mutatják neki az állatot, de ő nem túl lelkes, mondván fog még anyus nyüszögni, ha letapossa a tulipánjait. Azzal eloldalog a garázsba. Anyusék lógó orral maradnak ott, amiért apu nem olyan lelkes az agancsos kullancsfészek láttán, mint ők. A garázsban apu magára zárja az ajtót. Emlékei törnek elő, még a katonaság előtti időkről. Először felesége képe villan fel előtte fehérneműben, csábítóan. Aztán ahogy kezet mos, visszaemlékszik azokra a percekre, amikor bevonult, és épp búcsúzott Jessicától. Ahogy egymást ölelgették, mielőtt ő felszállt a buszra, miközben Mike már a buszról kiabált, hogy gyere cimbi, irány a háború. Aztán véget ér az emlékezés, Brody pedig egy dobozt vesz elő az egyik szekrényből, felnyitja, szépen kicsomagolja a benne található fegyvert, és tisztogatni kezdi. Nocsak.

3.jpg

Másnap kiccsalád készülődik, indulnak otthonról elfele. Az ablakon kibámulva Brody konstatálja, hogy tulipánok letaposva. Igaza volt az agancsos döggel kapcsolatban. Persze rögtön anyus orra alá dörgöli. Szerinte nem nagy ügy, majd kitesz szappant, hogy emberszag legyen odakint, hátha az távol tartja az ebet. Vagy lehet kerítést építeni. Na ja, jegyzi meg pikírten Brody, akkor jöhet Mike, ő végülis ezermester. Azzal kiüget az ajtón, anyus némileg döbben ábrázattal sunnyog utána.

Carrie a monitorok előtt figyeli a család távozását. Virgil érkezik, kiccsalád ugyanis templomba ment, van tehát másfél órájuk, hogy szépen bemenjenek, és leszereljék az egész megfigyelő apparátust. Carrie eléggé elkeseredett. Virgilt kérdezi, hogy szerinte ez jó ötlet-e. Amikor az igent mond, kínjában szőkénk Max véleménye után érdeklődik. De Virgil nem vevő a nyivákolásra, húzzunk a családhoz, és szereljük le a berendezést, különben Saul testületileg szétrúgja a seggünket. Míg tehát kiccsalád a misén énekelget, Carrie két samesze szereli le a kamerákat, mikrofonokat. Szőkénk persze nem bírja ki, hogy ha már erre jár, egy kicsit túrjon is. Bár mondjuk igazán nem értem, mi a francot remél ilyen rövid időn belül találni. Mindenesetre kitartó. Persze feltúrja a garázst is, látja a szőnyeget (immár összehajtva), amin ugye hősünk az első rész végén imádkozott, de elsiklik felette. Nem talál semmit, na. Virgilék a leszerelés végén még kedveskednek is neki: az utolsó kamerát ő iktathatja ki saját két tappancsával. Milyen figyelmes.

4.jpg

A templomban a szertartás után eszem-iszom van. Itt találja meg Brodyt az alelnök korábban már látott tanácsadója, Elizabeth Gaines. Udvarias fecsej, aminek végén a nő arra kéri, hogy következő héten ebédeljenek együtt. Hogy miért, arról nem beszél. Brody igent mond. Eközben odakint anyus és Mike beszélgetnek. Mike elmeséli a kocsiban minap lezajlott párbeszédet. Szerinte Brody tud vagy gyanít valamit. Ki kellene tálalni a viszonyukról, de a nő leinti. Anyus elég feszült amúgy is, de nem mondja el szeretőjének mi baja. Mindenesetre nem jó, hogy Mike kerüli őket, így másnapra meghívást kap, hiszen vendégeket várnak, így nem feltűnő a plusz egy Mike a csapatban.

Az ügynökségnél a célszemélyek háttérelemzését végzik. David is itt van, épp kettesben egyik beosztottjával, bizonyos Galvezzel. Carrie a téma. David arra kéri a férfit, figyelje szőkénk viselkedését, hogy ténykedik-e a saját szakállára. Hát igen, nem véletlenül ő a CIA igazgatóhelyettese, jók a megérzései az biztos. Galvez meglepődik, hogy mire kérték, de azért belemegy, főleg mert főnöke előléptetést lenget be az információkért cserébe. Tovább nem diskurálhatnak, mert Carrie megérkezik. David el, Carrie és Galvez folytatják az alanyok hátterének elemzését. Persze pont az az ember a téma, akiről mi már tudjuk, hogy a pénzt kapta, és amiért nekünk már több, mint gyanús. A neve Raqim Faisel, egyetemi docens.

Este van, kiccsalád otthonába nézünk, ahol apu mosogat, anyu törölget. Anyu először az alelnöki tanácsadóról kérdez, de apu nem tud mit mondani a dologról, majd közli, hogy Mike is a holnapi vendéglistán szerepel. Apunak a szeme sem rebben. Anyu nem folytatja a beszélgetést, a gyerekek után néz. Dana szobájába állít be, rendkívül gondterhelt és zavart fejjel. Először is arra kíváncsi, Dana elmondta-e apjának a Mike dolgot. Nem a válasz. A lány anyjának szegezi a kérdést: el fogtok válni? Nem, dehogy. Oké, akkor ezt mondd meg az öcsémnek is, mert ő bizony nagyon attól fél.

5.jpg

Baszki, Carrie a ház előtt az autóban ül, és figyel. Olyan, mint kutya a koloncon. Csörög a telefonja, Galvez hívja, hogy merre jár. Persze nem kap rendes választ. Nem lesz olyan könnyű kiderítenie, merre jár a szőke, ez már látszik. Amúgy azért hívja, mert talált valamit Faiselről. Méghozzá azt, hogy az elmúlt másfél évben háromszor járt Pakisztánban. Carrie szerint ne forduljanak a pakisztáni titkosszolgálathoz az utazás miértjét firtatni, inkább kérdezzenek körbe az egyetemen amennyire lehet, aztán holnap majd meglátogatják a docens bácsit.

Másnap már az egyetem előtt látjuk őt egy kocsiban Galvezzel beszélgetni. David Estes a téma. Galvez azt próbálja kihúzni szőkénkből, hogy igaz-e a pletyka, miszerint valamikor viszonya volt Daviddel. Némi köntörfalazás után Carrie igent mond. De rövid volt és nem lett jó vége. Érdekes adalék információ, én mondom. Nem tudják folytatni, mert meglátják Faiselt amint a kocsijába ül, ezért indulnak, hogy a nyomában lehessenek. Első körben eléggé elcsodálkoznak, hogy docensünk nem hazafelé tart, illetve nem arra a címre, amit ők az otthonaként ismernek. De azért követik.

6.jpg

Faisel asszonykája eközben reptér melletti otthonukban ténykedik. Csörög a telefon, egy hang kérdezi, hol az ura. Úton. Nos akkor mondd meg neki, hogy másik útvonalon jöjjön. Ez valami titkos jelszó lehet, mert az asszony elhajítja a telefont, és rohan fel az emeletre. Az egyik szobában az ágy mellől előkap egy amerikai zászlót, és kiteszi a ház ablakába. Faisel pont ekkor ér ide, már épp kanyarodna rá a felhajtóra, de a zászlót megpillantva továbbmegy. Ezek szerint ez az egyezményes jelük a feleségével arra, hogy ne menjen haza, mert valaki követi, és így tudomást szerezhet új lakhelyükről. Amúgy ügyes. Szóval továbbhajt, Carrie és Galvez pedig a nyomában. Beszélgetésükből kitűnik, hogy nem vették észre a kis flik-flakkot a kocsi mozgásában.

Ezután már azt látjuk, hogy Carrie, Galvez és David este egy sör mellett tárgyalják meg a docens ügyét. Hogy egész nap követték, de semmi. Egy reptér melletti étteremben vacsorázott (na ja, itt már tudta, hogy követik, így haza nem mehetett). Mást nem tudtak róla kideríteni. Gépészmérnök, a pakisztáni egyetem meghívására járt háromszor az országban, sokat publikál, jó tanár stb. Szóval semmi extra. Hát, ezt benéztétek fiacskám, most szólok. Galvez távozik, Carrie és David kettesben marad. Bájolognak egy kört. Virágnyelven kitárgyalják egykori kapcsolatukat. Az is kiderül, szőkénk a szeretői státuszt töltötte be David oldalán, akinek ere ráment a házassága. Bár a pasi szerint az amúgy is tönkrement volna. Carrie bocsánatot kér, úgy összességében mindenért. Ebben maradnak.

7.jpg

Kiccsaládnál tart a party, amit tegnap említettek. Anyus barátnőjével beszélget egy ital mellett meglehetősen őszintén. Hogy milyen újra együtt a férjével, és hogy milyen a szex. Hát, az nincs, vágja rá anyus. Eközben megérkezik Mike, hozott magával egy szőke ribit. Mikor anyus megkérdezi, honnan akasztotta, Mike annyit mond, utolsó pillanatban csak ez volt raktáron. Brody eközben a garázsban van, épp a fegyverét szereli össze. Közben a házba pillantgat befelé, látja is a neje és Mike beszélgetését, és ahogy anyus Mike vállára teszi a kezét. Olyan ádáz képpel néz, hogy rosszat sejtek. Időközben anyus rájön, hogy az ura sehol nincs, így Mike felajánlja, hogy megkeresi. Kimegy a ház elé, és haverját szóllítja. A garázshoz ér. Eközben odabent a házban anyus visszatér a barátnőjéhez beszélgetni. Csak egy fél mondatot váltanak, amikor odakintről két lövés hallatszik. A hátamon áll a szőr. Anyusnak is, mert rosszat sejtve rohan kifelé. És hogy mit lát? Brody a két lövéssel az agancsos bolhazsákot terítette le.

8.jpg

A fél vendégsereg döbbenten áll, Chris is ott van, riadtan mered apjára. Anyus barátnőjét kéri, hogy vigye innen a fiát, Mike pedig küldje haza a vendégeket. Ő először nem akarja magára hagyni a házaspárt, de anyus elzavarja. Amikor ketten maradnak apuval, döbbent arccal vonja kérdőre, hogy ez mégis mi volt? Apu halál higgadtan válaszol: a szappankihelyezés nem használt, letaposta a virágokat, úgyhogy lepuffantottam az ebet. Megyek is egy ásóért elföldelni. De anyus kifakad. Rohadtul nem normális, ahogy apu viselkedik, kerüli a barátait, megijeszti a gyerekeit, és még őt sem tudja jó alaposan megdugni (hogy jön ez most ide?), úgyhogy vagy kérjen segítséget egy pszichomókustól, vagy bármi mástól, vagy végeztek egymással. Apu megrendül.

Carrie érkezik a lakásába, ahol immár nincsenek megfigyelő monitorok. Olyan mint a félig elárvult gyerek. A fali táblájához megy, ami tele van a Brodyról készült képekkel, és magában mélázik.

9.jpg

Docensünk házában másnap feszült a hangulat. A férfi úgy véli, tovább kellene állniuk, hiszen lebuktak. Az asszony szerint azonban ha lebuktak volna már itt lennének a kormány emberei és a házat forgatnák fel, úgyhogy tartsák magukat a parancshoz, és maradjanak a valagukon. Éljék a normál életüket, tanár emberünk menjen órát adni, nem lesz itt semmi gáz.

Carrie az irodában Galvezzel kizárja a gyanúsítottak listájáról Faiselt, és további embereket kezd vizsgálni. Saul érkezik. Arról beszélgetnek, hogy jó lenne már valami eredményt elérni, de hát informátorok nem potyognak az égből, csak úgy. Carrie megpróbálja kikuncsorogni, hogy Saul engedélyezze: Virgil és Max váltott műszakban követhessék Brodyt. Saul szokás szerint nemet mond. Rámordul szőkénkre, hogy hagyjon fel a Brodyval kapcsolatos elképzeléseivel, mert már a politika is érdeklődik a férfi iránt, most óvatosnak kell lenni. Szerintem nem fog ez menni, Carrie annál kitartóbb. Este otthon ugyanúgy a falitábláját bámulja, rajta Brody képeivel. Vihar közeleg, ő pedig egyre nyugtalanabb. Foglalkoztatja valami, látom a fején. Aztán útnak indul.

10.jpg

Anyus otthon a teraszon ücsörög. Ő is a vihar kitörésére vár. Apu csatlakozik hozzá. Váltanak pár szót, majd apu kiböki: készülök elfele. A templomban gyűlést tart egy veterán csoport, elhatároztam, hogy elmegyek. Anyu boldog. Brody elindul, és igen, Carrie kint ül a kocsijában, a nyomába ered. Brody bemegy a gyűlésre, Carrie is odalopakodik az ajtóhoz. Amikor beles, rájön, hogy hova jött hősünk, ezért visszafordul. Aztán ahogy Brody odabent épp helyet foglalna, ki ütközik neki? Hát persze, hogy Carrie. Döbbent egymásra ismerés, majd szőkénk elrohan, hogy neki nem szabadna itt lennie. Brody csodálkozik, majd utána veti magát. Követi az utcára, ahol Carrie már az autójába készül beszállni. Brody kiváncsi, hogy a nő miért rohant el. (Nagyon is érdeklődő fejet vág, annyi szent).

11.jpg

Carrie azt mondja azért, mert az ügynökségnél nem tudhatják meg, hogy ilyen helyekre járok. Nem is megyek sokszor egy helyre, itt is most vagyok először. Brody is. Szóval menjünk vissza, jó? Nem és nem. Akkor konzultáljunk idekint, veti fel Brody. Elmélkednek egy kört arról, hogy a szolgálat gondjait miért csak a hasonszőrűek értik meg, aztán bájcsevejüket az eleredő (na jó ömlő) eső szakítja félbe. Carrie ekkor otthagyja a férfit annak minden kérlelése ellenére, de neki hátat fordítva olyan fejet vág, mint az a bizonyos macska kanárievés után. Brody pedig ott marad a szakadó esőben.

Címkék: Homeland
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.03.18. 13:00:36

Erdekes, azt mondom erdekes. Eddig az egyetlen sorozat ami ugy nezek hogy elobb a hogyvoltot olvasom el.

AaannnaaA 2013.03.18. 13:41:40

@vágtázó halottkém: Lelövöd magadnak előre a poént, vagy pedig így döntöd el, merd-e tovább nézni? :))

Gabba 2013.03.20. 10:34:22

Carrie tuti módszert talált, Brodynak szemmel láthatóan ő jobban bejön, mint a saját felesége. (Marha, teszem hozzá Miss Baccarin rajongójaként.)

Amúgy a tappancs az nem láb? Carrie ügyes, ha úgy szerelte szét a kütyüket :-P

AaannnaaA 2013.03.20. 11:18:55

@Gabba: Nálam néha kéz is. Nem mindig a rendeltetésének megfelelően használom a szavakat. Pl. a macskára is mondom néha, hogy eb.
Ez csak egy rossz szokás, ami rajtam ragadt, mint szamáron a fül :)

Gabba 2013.03.20. 11:33:51

@AaannnaaA: minden hv írónak van vlmi fejlövése :)

Azt amúgy lehet tudni, mire utal az epizód címe?

AaannnaaA 2013.03.20. 13:10:51

@Gabba: Hát, ezért én is feltúrtam az internetet. Végül azt a magyarázatot találtam, hogy utalás a Semper Fidelis-re (ez szóba került az előző részben a gyaloglós interjúban is), ami a tengerészgyalogság jelmondata az amcsiknál. (Persze attól még ez csak találgatás.)

AaannnaaA 2013.03.20. 13:13:11

@AaannnaaA: Ja, és kb. annyit jelent, hogy "örökké hűségesen".
süti beállítások módosítása