Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Murdoch 1x01 - Praktikák (Power)

2012. július 16. 12:01 - parcihocok

1890-es évek, Toronto, 4. számú rendőrörs. Itt dolgozik főszereplőnk, William Murdoch nyomozó. Murdoch minden lányos anyák álma: jólfésült, elegáns, mindig frissen borotvált, öltönyös-kalapos, 30-as éveinek közepén-végén járó agglegény. Ezen kívül: stabil munkahelye van, elkötelezett, felelősségteljesség, gentleman, intelligens, érzékeny. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy rendkívül modern, felvilágosult nézeteket vall, a tudományos eredményeket korát megelőzve használja a munkájában, ami abból áll, hogy torontói rosszfiúkat juttat dutyiba. Szóval adott egy bájos, kosztümös nyomozó, a többiekről majd később, most lássuk a sorozat kezdő epizódját.

murdoch_s1x01_1_1.jpg

Nyár délutáni piknikhangulat, bemutató a parkban, van itt cuki kutya, helyi szépségkirálynő, gazdag pacákok. Várakozásunk ellenére a bemutató tárgya nem masszázsfotel, nem is serpenyő, még csak nem is fantasztikus bivalybasznádi utazás, hanem az egyenáram (kontra váltóáram). Paff, ez nagyon izgalmasnak hangzik. Szóval, a tét az, hogy Toronto utcáit melyik árammal világítsák: egyen avagy váltó. A váltóáram rossz, értem?! Geci erős, de baromi veszélyes, ezt úgy akarják demonstrálni, hogy a szépségkirálynő mosolyogva ráereszti a cukikutyára, az meg majd feldobja tőle a pacskert. Az akkori idők PETA-ja egy kissé vérszegényen küzdő ifjú hölgy személyében képviselteti magát.

murdoch_s1x01_2b.jpg

Érkezik Murdoch is, aki természetesen pusztán tudományos érdeklődésből kívánja végignézni a kutyakivégzést, ehhez pedig piknikkosarat és csinos partnert is hozott magával. Kezdődik a show, a szépséges Alice meghúzza a kart, és lám, valóban feldobja a pacskert. Csak nem a kutya, hanem szépséges Alice. Mivel ez nem pont így volt kitalálva, ideje, hogy közbelépjen a rendőrség. Murdoch és csinos partnere rendkívül intelligensen megállapítják, hogy ez biza áramütés volt, és az áramos cuccot meghekkelték. Az állatvédők megnyugtatására elmondhatom, hogy a cukikutya nem csak hogy túlélte, de a PETA-s csaj magához is veheti, ebben Crabtree közrendőr segít neki, akit el nem ítélhető módon jobban érdekel az élő csaj, mint a hulla.

murdoch_s1x01_3.jpg

Na, akkor a kérdés az, hogy ki követte el a szabotázst, vagyis a gyilkosságot. Izgalmassá az teszi a nyomozást, hogy csupa fejes érintett a dologban: Mr. Faulks, Edison munkatársa, aki a váltóáram lejáratására kutyakivégzésekkel haknizza végig az országot, Mr. Pratt, aki az egyenáramos milliomos főgóré, Mr. Dodd, szintén kőgazdag városi tanácsos, illetve Mr. Tesla, többek között a váltóáram feltalálója. Utóbbihoz maga M. nyomozó cangázik el kihallgatás céljából. Tesla mester igazi illuzionista, van a műhelyében nagy villámló gép meg magától világító izzó, éppen feltalálja a távírót meg a TV-t (kb. úgy, ahogy Rosencrantz és Guildernstein találja fel a hamburgert). M. nyomozó láthatólag Tesla-fan, fel is kéri őt, hogy segítse a nyomozást (az cseppet sem zavarja, hogy egyértelműen ő lehetne a fő gyanúsított).

murdoch_s1x01_4.jpg

Tesla bekocog M. nyomozó irodájába, ami úgy néz ki, mint egy túlzsúfolt MÉH, és együtt kisütik, hogy grafitporral buherálták meg a gyilkos áramgép gumikapcsolóját, amiből gondolom, mindenkinek egyértelmű, hogy gyilkosság történt, a gyilkos pedig nyilván ért valamelyest az elektromossághoz. Közben Crabtree, a nem túl éleselméjű közrendőr önként ajánlkozik, hogy behozza a PETA-s csajt kihallgatásra, aki bár a kutyusok életéért mindent, de bevallottan annyira szőke, hogy azt se tudja, mi az a kapcsolódoboz. (Lássuk be, vagyunk ezzel így még páran.) Ki kéne találni, hogy miért ölték meg a szépségkirálynőt, ebben segít M. nyomozónak bájos partnere, aki - ki hitte volna - bűnügyi kórboncnok, vagyis rendkívül vonzó módon napi szinten hullákban turkál.

murdoch_s1x01_5b.jpg

A szépségkirálynő-hulla öt hetes terhes volt, íme az indíték: vagy Pratt vagy Dodd csinálta fel (és ölte meg), mivel mindkettő pénzes és házas, tehát bármelyikük bukását okozhatta volna a terhes szerető. A szépségkirálynő barátnője megerősíti a nős szerető gyanúját, de csak a pasi hangját hallotta, mást nem tud róla. Jönnek a második körös kihallgatások, itt már M. nyomozó sem finomkodik annyira, kiderül, hogy Pratt volt a titkos szerető, ámbár a gyerekről és ajándék nyakláncról mintha nem annyira tudott volna. Letartóztatásra nem kerül sor, mert jön egy csavar a történetben: Faulks kiböki, hogy tkp nem is a csajnak kellett volna a kart meghúzni eredetileg, hanem Dodd tanácsosnak. Kár, hogy ezt az elején elfelejtette említeni, mert ugye így M. nyomozó kezdheti előlről az egészet.

murdoch_s1x01_6.jpg

Dodd tanácsos maga is sejteni véli, hogy valakinek útjában van, valószínűleg ezért fogadja arcába dugott mordállyal M. nyomozó . Jöjjön az epizód legbájosabb dialógusa: M. „De miért akarták volna megölni?" D. „Ez az, nem tudom. Politikus vagyok, nemes hivatás..." M. nyomozó a főnökével a napi sajtó tőzsdehíreit böngészve kiötli, hogy Dodd tanácsos csak abban az esetben lehet veszélyben, ha hagyta magát a váltóáramosok által megvesztegetni. A tőzsdének pedig annyi a köze az egészhez, hogy a váltóárammal agyoncsapott szépségkirálynő halála után csak akkor mehet feljebb a váltóáram tőzsdepiaci értéke, ha azt továbbra is vásárolják, és csak azért vásárolhatják tovább, mert biztosítva látják torontói bevezetését. És itt jött a gondolatmenetbe a megvesztegetett tanácsos.

murdoch_s1x01_7.jpg

A PETA-s csajjal közben csak Crabtree-nek van ingerenciája foglalkozni, megy is levendulával bepacsmagolva cserepesvirággal udvarolni, kár, hogy a csaj láthatólag nem akar vele priviben ismerkedni. Sebaj, Crabtree tudja, hogy a csaj szívéhez a kutyán keresztül vezet az út, ezért nekiáll gyomorforgató módon udvarolni a kutyának, olyan béna szövegekkel, mint „Hű, de csinos vagy! Na de azért a gazdád se semmi." A végére annyira bevágódik kutyasétáltatás közben a csajnál, hogy az be is invitálja magához a hátsó ablakon. Sajnos mielőtt felnőttfilmbe fordulna az epizód, Crabtree bizonyítékot talál arra, hogy a csaj talán nem is annyira szőke, és lehet, hogy mégis tudja, mi az a kapcsolódoboz.

murdoch_s1x01_8.jpg

Hamarosan kiderül, hogy drága nyomozónk gyanúsítottja (Mr. Pratt) meglehetősen halott, és cseppet sem meglepő módon áramütésbe halt bele, meglepőbb módon olyan halálos tevékenység közben, mint a telefonálás. (Itt jegyezném meg, hogy M. nyomozó az egyetlen általam ismert detektív, aki keresztet vetett a hulla felett.) A gyanú így rögtön két személyre is ráterelődik: Dodd-ra és a PETA-s csajra (utóbbi érthető módon már nem akar annyira felnőttfilmeset játszani Crabtree-vel). M. nyomozó sokáig nézve egy, a nyomozati részeredményeket összefoglaló táblát (amilyet majd 120 évvel később az FBI profilozói is sokat használnak majd) összerakja a sztorit: Dodd-ot megvesztegették a váltóáramosok, Pratt rájött, ki akarta nyírni, de sajna a szépségkirálynő állt Dodd helyébe, így lényegében a saját szeretőjét csinálta ki. Dodd bosszút állt, és kinyírta Pratt-et.

murdoch_s1x01_9.jpg

Na már csak bizonyítani kell, itt jön újra a képbe a zseniális Tesla, aki készít egy bőrönd méretű, szobaantennával felszerelt poloskát, ezt viszi magával a lebuktatásba bevont Faulks, hogy találkozva Dodd-dal kiszedje belőle a beismerő vallomást. Dodd vall, ő nyírta ki Pratt-et, és valóban meg lett vesztegetve. Az ügy azonban még nincs lezárva, mert a boncolós csaj elmagyarázza M. nyomozónak, hogy Pratt nem lehetett a szépségkirálynő gyerekének az apja, ugyanis nemzőképtelen volt. Ezen a ponton lényegében már csak egy szereplő marad az epizódból, aki még nem volt gyanúsított (vagy halott): Faulks. A szépségkirálynő barátnője pedig a bőrönddel felvett hangfelvétel alapján azonosítja a titkos szeretőt.

murdoch_s1x01_10.jpg

És hogy miért kellett megölni a csajt? Mert Faulks épp valami gazdag családba akart beházasodni, szóval a terhes barátnő meglehetősen kényelmetlen volt neki. Micsoda egy szemét. A szépségkirálynő meg, ha nem is dubajozott, de nagy ribanc volt. Könnyed lezárásképpen PETA-s csaj elhozza Crabtree-nek a kutyát, mert az  a dög szétrágta a házinéni papucsát, így mennie kell. De majd sétáltatják együtt sokat.

murdoch_s1x01_11.jpg

Bár a sztori elég nehézkes, itt-ott érthetetlen volt, és a nyomozás is elég döcögősen ment (lényegében utoljára sikerült a valódi tettest meggyanúsítani), a karaktereket megkajáltuk, várunk még szaftos afférokat M. nyomozó és a boncolós csaj között, szóval itt a vége, de folyt.köv.

Címkék: murdoch
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malevil 2012.07.17. 09:52:10

Nahát, Murdoch hogyvolt, de jó!!! Örülök, hogy más is szereti ezt a sorozatot.

vitaygeorgina 2012.07.19. 17:30:34

Én is szeretem ezt a sorozatot. Többször használtad azt a szót, hogy bájos. Ez szerintem is igaz. A karakterek és a hangulat szerethetők.
Mi alapján írod a hogyvoltot? Úgy tudom, hogy a sorozatot a Story tévé adja, de gondolom, nem azt követed, vagy igen?

parcihocok 2012.07.19. 21:43:35

@vitaygeorgina: Valóban bájos az egész sorozat, olyan békebeli hangulata van, kicsit esetlen, itt-ott naiv, de nagyon emberi. A Story valóban adja, de én valóban nem tv-n követem:-)

parcihocok 2012.07.19. 21:45:01

@malevil: kosztümös-nyomozós, naná, hogy jó! :-)
süti beállítások módosítása