Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zsaruvér 1x04 - A halott rendőr

2012. március 16. 14:00 - Chat Géza

Egy elhagyatott rakpart szakaszon, sötét alakok sutyorognak, sötét tervükről. Tiszta Star Wars-os, gyere a sötét oldalra biznisz. Az árnyékból kilép a gyémántrablásra összeszerveződött csapat főnöke, aki kiadja a pontosan követendő utasításokat. „Te maradsz a kocsinál. Te meg arra figyelj, hogy a három perc, az három perc legyen.” Közben Reagan apóka becsoszog az őrsre, hogy dobjon egy szenyót Frank-nek, majd egykori szolgálati fegyverét meglátva, „bezzeg az én időmben” sztorikat kezd mesélni. Miután egy másik rendőrségi épületben Jamie gyanúsan bekérdezett Danny-nél, a kék lovagok rendje ügyében, azt is megtudjuk – egy gyors vágásnak köszönhetően – hogy a rosszfiúk a könnyen szerzett gazdagság reményének hangulatában, már a bűn helyszínére igyekeznek.

Jamie és társa, a jóízű falatozást megszakítva a Reagan tesók esti programján hahotázik, amikor a diszpécser közbeszól. Már húznak is a helyszínre, ahol egy házastársi hepajt kell kordában tartani. Közben szépen megy a rablás, a rosszarcúak minden gond nélkül kifosztanak valami gyémánt nagykert, de dolguk végeztével, az épületből kilépve egy arra járó rendőrnő kiszúrja az egyik fegyverét. Kis tűzharc, aztán lépés olajra, elfelé. Frank és apja meghitt szendvicsezését megzavarják a rossz hírrel. Reagan felügyelő nem hagyhatja szó nélkül egy rendőr halálának esetét, mindenkit ráizzít az esetre és kajak leszarja a műszak végét, mindenkit túlórára kötelez.

Danny az új társával az oldalán, kirongyol a gyémánt bankos esethez, ahol a helyi biztos úrral, nagy sebességgel megtémázzák a tudnivalókat. Összegzésként annyit tudhatunk, hogy hárman voltak, az egyikük megsebesült, és egy fehér furgonnal menekültek el. Danny kiadja a parancsot, hogy minden kórházat és egyéb ilyen helyet nézzenek meg, hátha bevittek valakit lőtt sebbel. Legyen ez az első nyom, amit követni kell. Majd szeme sarkából kiszúrja Jamie-t, aki nagyon ügyesen végzi feladatát, a helyszínelős szalag kifeszítését. Bravó! De a jól megérdemelt tűzijáték elmarad.

A nagy rendőrségi tárgyalóban Frank osztja az észt, szórja a parancsokat a levegőbe, de igazából ő sem tud okosabb lenni, mint egy ötödikes. Az ülést berekesztve odatoppan hozzá egy ombre, aki finoman tájékoztatja: „Az áldozat családja az irodádban vár.” Hát nem a meló ezen része miatt állt zsarunak Frank az hótziher, de valakinek ezt is csinálnia kell. Alap, hogy a kedves mama egyből a felügyelő karjaiba borul a rossz hír hallatán.

A két fakabátné, a kinyílt csipájú Sydney és Danny felesége – akinek nem nagyon tudjuk a nevét, mert jó ha egyszer elhangzott a három epizód során – arról trécselnek, ellentmondásokkal telepumpált légkörben, hogy mekkora kár, hogy lelőttek egy rendőrnőt, de mekkora mázli, hogy nem az ő fickójuk állt a golyózápor rossz oldalán. Ugyanakkor az sem mellékes, hogy Frank szőrös szíve és a zsaru etikett miatt lemaradnak az esti Sheakspeare előadásról. Az angol drámaíró is megirigyelné az itt zajló tragédiát.

Danny és a babaházból frissen bontott társa nagyot lépnek előre az ügyben. Az egyik köztéri kamera felvételét, pont kitakarja egy pocakos villanyszerelő. Reagan nyomozó partnere tájékoztatja, hogy cirka 330.000 utcai lámpa van New York-ban, szóval elég szkeptikus atekintetben, hogy pont azt az egyet kellett megjavítani, pont a rablás idején. Danny sem hisz a véletlenekben, úgyhogy hirtelen jelleggel behozatják a vallató szobába a habtestű urat. A lámpás fickó kisült aggyal, bamba tekintettel néz előre, míg Danny kissé fenyegetően üvöltözik vele. Az észérvek is lassan felsorakoznak. „Te tudod kik voltak a rablók. Tehát azt is tudod, hogy ki lőtte le a zsarut. Ez olyan, mintha te lőtted volna le a zsarut. Mész a sittre, faszikám” Ha így áll a dolog, akkor inkább beárulja az egész olasz maffiát, de azt sajnos nem ismeri, így csak a bukmékere nevét nyögi ki, mert ő utasította, hogy segítsen kitakarni azt a rohadt utcai kamerát.

Egy kisebb hadsereg kommandózik a buki, Ricky Vintano lakása felé. Berúgják az ajtót, kicsit szétkúrják a házat, de sehol senki. Danny-ben életre kelt a skizofrén Columbo, és a pulton felejtett sörös üveg hőmérsékletéből megállapítja, hogy nemrég mehetett el a rohadék. (És ha a meleg sört szereti és azért hagyta a pulton?) Gyorsan lefoglalják az ember laptopját, majd abból kiszednek valamit a számítógép szakik. Frank is megérkezik a helyszínre, hogy helyzetjelentést kérjen a nyomozóktól. A lassan presztízsharcba torkolló ügy jelenlegi szakaszában Danny megígéri apjának, hogy a zárt ajtókat is berúgja ha kell, de elkapja a zsarugyilkost. Frank büszke, mint az atom. Ez az én fiam, gondolja magában.

Végre a furgonról is van valami infó, de ez is vakvágány, úgyhogy mehet a levesbe. Még mielőtt mindenki egy emberként indulna a mosdóba eret vágni, egy eddig sosem látott rendőr haver szól Danny-nek, hogy megint akciózhat a kedvenc vallató termében. Reagan keménykedik. „ A maffia lehet, hogy kinyír téged, de én atomonként foglak szétporlasztani, a puszta jelenlétemmel.” kemény szavak hallatán, a gumibűnöző, aki még egy napot sem képes börtönben tölteni, simán felnyomja a rablásban érdekelt három amígót. Van egy Ricky Vintano-nk, egy Jimmy Costello-nk – mely neveket, a nagy maffia névhatározóból importáltak a sorozatba – meg egy név nélküli acélember, akcentussal és 185 cm-es testmagassággal. Ja meg, hogy az ismeretlen ombre, egy bérelt Cadillac-kel furikázza a valagát.

Frank hazahúzza a belét, ahol már sok szeretettel várja Erin, és az ő San Francisco-ból visszatért lánya. A kiscsaj bőszen regél, hogy mekkora faszaság volt ott lenni és nem itt, meg hogy két hétig NO suli… Frank egy bajuszrándítással félbeszakítja a gyerek mondandóját, és egyből kiadja az esti programot: „Irány a konyhába! Könyv fölé görnyedési pozícióban tanulni, vagy minimum tanulást színlelni!” Erin meg már nyújtja is Frank felé a jól megérdemelt italt. A nagyfater is becsatlakozik, és ezzel kezdetét veszi a három generációt felölelő szakmai továbbképzés. A zsaru szleng kiskönyvem fölé görnyedve sikerül leszűrnöm a beszélgetés lényeget, hogy Frank nem a halálba küldi az embereit, hanem a nagybetűs jó ösvényre terelgeti őket. Ez olyan, mint egy versenyen utolsóként célba ért ember szájából azt hallani, hogy ő nem veszített, csak újraértelmezte a célt.

Az őrsön Danny meg a kisfőni az öreg ’vidám Jack’ (Ricky Vintano apja) megfigyelési felvételeit nézik, de kurvára feleslegesen, mert az öreg cápa nem vén cápa. Nem csinált semmi illegálisat az ex-gengszter. A jó hírrel a hóna alatt belibben az új nyomozó nyest és elrángatja Danny-t a friss levegőre, hogy lecsekkolják a bérelt Cadillac-et. Közben a nyugdíjazott Reagan sem bír a seggén maradni, csak elmegy ’vidám Jack’ piaci standjához. Már csak az hiányzik, hogy a parkban ülve galambot etessenek, és úgy csevegjenek a régi idők szép zenéiről. A maffia papa sem tud semmi használható infót adni a kiló citrom mellé, úgyhogy viszontlágytojás. Egyik balra, másik jobbra. Mennek haza, karosszékben üldögélni.

Megvan a Cadillac, meg a csomagtartójában figyelő Jimmy Costello hullája. A lelőtt rendőrnő ugyan halálos sebet ejtett az előttük heverő rablón, de csórikámnak nem volt ideje elvérezni, mert leginkább a fojtogatásba halt bele. Állapítja meg Danny. Úgy tetszik, nem nagyon dukál a betyárbecsület a gyémántrablós hármas fogatnál. Reagan nyomozó már az irodában oktatja a tudatlanokat, mert ő már tudja, hogy ki is az a bizonyos harmadik figura. Elég annyit tudni, hogy nagypályás ékszer tolvaj, az Interpol is körözi, nem komázza az osztozkodást és a beceneve pedig: ’Szörnyeteg’. Beszarás. Az új feladat az, hogy mihamarabb elkapják Ricky Vintano-t, nehogy a ’Szörnyeteg’ megrövidítse az életét.

Frank a lépcsőn ücsörögve keféli lakkos cipőjét a temetési ceremóniára, míg apja fel-alá mászkálva osztja neki az észt, hogy miért is volt forradalmi ötlet a ’vidám Jack’-es bridzs parti. Hát azért, mert így majd kiugraszthatja a fiát (Ricky Vintano-t) a bokorból. A nem annyira idős Reagan úgy tesz, mintha értené a gondolatmenetet és némán igazat ad a faternak. A templomban már visít a skótduda, majd mindenki leül. Frank végre elkezdheti szívszorongató beszédét a becsületről, a példamutatásról, a tiszteletről, az elkötelezettségről és a családról. Könnyeivel küszködve a koporsóhoz sétál, lágyan megérinti annak tetejét, mire az elhunyt rendőrnő hat éves kisfia feláll és szalutál neki. Az alábbit látva jobban ellágyult a szívem, mint egy teli üveg nutellától.

Danny kirongyolva a templomból, jó híreket követel társától. A kocsiban majd megkapja a kért tájékoztatást. Sikerült lefülelni Ricky Vintano-t, szóval skera valami megözvegyült nőszemélyhez, aki amúgy – a helyszínre érve kiderül – egy nagyobb bőrönddel, pont menekülőre vette a figurát. A nyomozó nyest rárepül a repedtsarkú menyecskére, Danny meg a jólszituált maffiózóra. A csaj nem érdekes. Ott hagyják, mint eb a sza(ha)rát. Ricky-t azonban megutaztatják/megizzasztják a zseka mobil hátsó ülésén. Danny pipa, mint az atom. Látszik rajta, hogy most nem a vallatószobás tekintet figyel az arcán. Reagan közli partnerével, hogy talán az lenne a legjobb, ha ő egy percre becsukná a szemét, aztán bekussolna a továbbiakban. A csaj rábólint, mire Danny egyből kipattintja a rosszfiút a kocsiból. Egy tök elhagyatott hajókikötő szerűségen zajlik a : „Menjél már! Szedd a lábad! Mi van? Nem hallottad!„Térdhajlaton rúgja, majd elmagyarázza, hogy mi is lesz akkor, ha nem fogja kiadni a rendőrgyilkost. Ricky nem annyira hülye. Jobban szeretne a sitten szar kaját zabálni, mint két golyóval a tarkójában a halakkal vacsorázni. Dalol is, mint a jómadarak.

Egy egész hadiflotta vonult fel a Ricky által megadott raktár-hoz. Mindenki állig felfegyverkezve. Fegyverek kibiztosításának hangjától izzik a levegő, majd a raktár ajtó felnyílik. Koromsötétség van odabent. A fakabátok semmit sem látnak. A rendőrgyilkos kilép a sötétségből, elereszt egy lövést, mire az egész testület 100/100 pontos lövésekkel szitává lövi. Danny nyugtázza az eseményt, és a  „most már nyugodtan alhatok” jeligével, elhúzza a belét. Közben Jamie és társa megint elnéznek a degenerált családi perpatvar helyszínére, ahol a következő köpni-nyelni nem tudok szitu fogadja őket. Voálá.

Most sem maradhat el a családi ebéd. A konyhában idős és még idősebb Reagan beszélget. Papóka a meghalt feleségét fikázza, mire Frank így kontráz: Ne szidd anyámat, hé! Na, meg azt se feledd öreg harcos, hogy a nyugdíjasok feladata nem az, hogy a zsekákat baszogassa. A te dolgod, hogy nézzed a Teleshop-ot, meg az hogy folyamatosan panaszkodj. Már mindenki az étkezőben flamózik, és a ’jó rossz’ bűnözőkről – teli szájjal – pofázik. A nagyfater egy Lady Gaga hasonlattal próbál bevágódni, miközben Danny felesége úgy be van baszva, mint a Trabant ajtaja. Idilli pillanat.

Címkék: zsaruvér
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása