Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 2x05 - 13.1 (Mesterséges intelligencia)

2011. november 15. 10:00 - Gabba

Enyelgő párocskával nyitunk, Claudia és Todd smárol a panzióban – it’s kissing time, USA, énekelhetnénk a Kiss-szel.  Claudia meg is jegyzi közben, hogy olyan izgatott, Todd erre elégedetten mosolyog. A csaj azonban így folytatja: Igen, mert a raktár számtech rendszerét ma fogják egy fejlettebbre átállítani, rohanok is, mert nemsokára érkezik a technikus, majd hívj fel. A raktárban már dolgozik is a szakértő, a rendszert a 13.1-es verzióra fogja átállítani, innen az epizód címe. Artie kellőképpen ideges, mert a Douglas Fargo nevű geek éppen egy halom vezékbe gabalyodva osztja az észt. Pete igyekszik nyugtatgatni: Mrs Frederic nyilván szakértőt küldött ide, ne izguljon már. (A csávó a Global Dynamics nevű cégtől van egyébként, aminek a központja Eurekában található, az Eureka fanok ezzel a résszel pompás crossovert kapnak.) Pedig lehetne izgulni, a szakértő ugyanis a nagy igyekezetben beleejti a lézervágóját valami aknába. Szerencsére pont érkezik Claudia, aki fényt kibocsátó gyűrűt húz fel az ujjára, és a sötét aknát ily módon megvilágítva kihorgássza Doug szerszámát. A srác elkerekedő szemmel nézi a gyűrűt: Ez miezez, foszforeszkál vagy mi? Ó, ez csak Benjamin Franklin gyűrűje, felerősíti és átalakítja az ember belső energiáját, legyint Claudia könnyedén. Akkor tényleg igaz minden, pedig eddig azt hittem, a raktár csak valami netes marhaság, vallja be Doug.

Végül minden vezeték a helyére kerül, az ügynökök izgatottan körbeveszik Dougot, aki éppen végez az installálással. Lekapcsolja a régi rendszert, a raktár fényei elhalványulnak. És most beindítom a továbbfejlesztett verziót, úgyis mint upgrade-et, tádáámm! Azonban a hálózattal nem történik semmi, sőt a raktár különböző pontjain figyelő detektorok emelkednek fel a padlóból. Maga meg mi a frászt csinált?, idegeskedik Artie. Válasz helyett azonban gépi hang hangzik fel: Katasztrófahelyzet észlelve. Ez a szó nem jelent jót, motyogja Claudia. Főcím.

Artie magánkívül pörög, szidja a számtechzseni Dougot. Na, csak nyugalom, majd Claudia a maga módján megoldja, szól kedvenc hackerünk nyugtatólag. Molyol kicsit a számítógépen, viszonylagos eredménnyel, mert a géphang egyszer csak közli: A rendszerek megfelelő szinten működnek. A rendszerbe történő illetéktelen belépést viszont egy külön kütyü gátolja, ami jelszót kér, amit persze senki nem ismer. Artie-nak viszont ismerős a hang: Várjunk csak, ez a hang Hugo Milleré, ő tervezte az eredeti rendszert, igazi zseni volt. Elérte azt is, hogy Bill Gates és Steve Jobs a számítástechnika fejlesztések két eltérő útján induljanak el. És hol van most?, kérdezi Pete. 35 évvel ezelőtt idegösszeomlást kapott, a raktár számítógépes laborja azóta le van zárva, és Hugo most Featherheadben él egy otthonban, feleli Artie. Oké, akkor beszélünk vele, gyere Pete!, adja ki az ukázt Myka.

A találkozó a zsenivel nem indul túl biztatóan, eléggé zakkantnak tűnik az öregúr, Mykáék kérdéseire csak időnkét ad odaillő választ. Kérdezik a jelszóról is, de az öreg erre csak forgásról és táncról beszél, valami Albertről is motyog, és közben egy macskafejet rajzolgat, biztos neki is kedvence a Macskafogó. Így nem megyünk semmire, vigyük magunkkal a raktárba, hátha a régi helyet látva megmondja a kódot, döntik el az ügynökök. Hugo hajlandó is velük jönni, lesz ott fagyi is?, kérdezi reménykedve. Az igenlő választ hallva átöleli Pete-et, de nem a meghatottság, hanem a sokkoló miatt. Ugyanis váratlanul kikapja a Teslát Pete zsebéből és lesokkolja a két ügynököt, majd vihogva és ugrándozva távozik.

Miután magukhoz térnek, ügynökeink átnézik Hugo leleteit, amik azt mutatják, hogy a fél agya inaktív. A forgásról Mykának hirtelen beugrik, hogy hol lehetne nyomára bukkanni az elveszett Hugónak, és a tipp be is jön: megtalálják egy közeli gyerekkörhinta mellett ücsörögve. A biztonság kedvéért Pete magához bilincseli és így ülnek be az autóba. Eközben a raktárban az egyik figyelő detektorból megjelenik a fiatal Hugo holografikus képe és közli a megdöbbent jelenlévőkkel: Leellenőrzöm a raktár operációs rendszerét és a teljes leltárat. Doug hitetlenkedve motyogja: Hologram évtizedekkel a Csillagok háborúja film előtt? Artie szerint lehet, hogy Hugo valami leletet használt az elkészítéshez. Az ellenőrzés végén a holokép visszatér és szenvtelenül közli: Számos emberi hibát találtam, és úgy tűnik, az itt dolgozó ügynökök veszélyt jelentenek a raktár működésére. Kijáratok lezárva, ügynökök bezárva – fasza.

Claudia hívja Toddot, hogy nem tud vele elmenni ebédelni, mert valami közbejött, közben a háttérben Doug folyamatosan közbedumál. Pár pillanat alatt Doug féltékeny lesz Toddra, Todd meg Dougra, gratulálunk a sikeres akcióhoz. Holo Hugo bejelenti, hogy a külső kommunikáció nem engedélyezett és beindít egy védelmi protokollt, ami fagyos mínuszokat kezd generálni annak érdekében, hogy megvédje a leleteket. És most mi lesz velünk?, teszi fel a költői kérdést Claudia. Egyet találgathatsz, drága, de nem izzadni fogsz közben, az tuti. Artie szerint kb. egy órájuk van arra, amíg a hőmérséklet végzetesen lecsökken, addig kell valamit kitalálni. Neki persze máris van ötlete, egy ládából néhány követ vesz elő, és furcsán kezd beszélni. A többiek eleinte értetlenül néznek, de miután ők is kézbe fogják a köveket, megértik Artie halandzsáját. Ezek bábel kövek, ad magyarázatot Artie. A toronyból?, kérdi hitetlenkedve Doug. Naná, majd a délegyházi nudistastrandról, reagál Artie, majd elküldi a két fiatalt arra a folyosóra, ahol annak idején Hugo összeesett idegösszeomlással, hogy nézzenek ott szét. A figyelő detektorokon át sasoló holo Hugó bedühödik, amiért a beszélgetésből egy szót sem ért, és aktivál egy csapat elektromos pókot, amiről beugrik a Gyilkos robotok (Runaway) c. opus, főszerepben Gene Simmons-szal, csak hogy egy újabb Kiss vonatkozást említsünk.

Pete és Myka megáll egy benzinkútnál fagyit venni Hugónak, eközben Artie felhívja őket a Farnsworthön, persze a dumáját nem értik, mert náluk nincs bábel kő. Artie felmutat egy rövid szöveget: Hozzák vissza Hugót, a rendszer átvette az irányítást a raktárban. A kommunikációt persze elfogja holo Hugó, és a benzinkutas csávó tévéjére hamis felhívást sugároz, ami szerint Lattimert és Beringet emberrablás miatt körözik. Több se kell a bátor kutasnak, előkapja a shotgunt és felordít: Na álljanak csak meg maguk ottan! Myka hiába mutogatja titkosszolgálati jelvényét, a kutas nem hatódik meg. Szerencsére a kólaautomata körül molyoló Hugo elvonja a csávó figyelmét, és Mykának ennyi elég is, hogy egy határozott rúgással ártalmatlanítsa.

Claudia és Doug a megadott helyen a polcon talál egy zoetropot (mozgó alakokat mutató optikai játékszer), amit a leltári cédula szerint 1914-ben szereztek meg a raktárnak, és eredetileg Max Wertheimeré volt, aki gondolatátviteli kísérletekre használta. Holo Hugo észleli a jogosulatlan leletelmozdítást és támadásba indítja az egyik pókot, ami hatalmas lángnyelveket kezd lövellni, Dougék menekülnek. Az egyik sarokban lapulva Doug elkéri a Franklin-féle gyűrűt és ráhúzza a véletlenül éppen nála lévő lézervágóra, amiből ily módon pöpec fénykardot sikerül eszkábálnia. (MacGyver, figyelj!) Aztán jediként előugrik és lekaszabolja a pókot, örömében Claudia hevesen le is smárolja. Utána zavartan elnézést kér az érzelmi kitörésért, merthogy ő tulképp Toddot szereti, és elfut. Már tudom, miért álltak át a jedik a sötét oldalra, morogja mérgesen maga elé Doug.

A raktár elé megérkezik Myka és Pete Hugoval, de bejutni nem tudnak, mert a bejáratnál figyelő detektor lézersugárral kezdi lőni őket. Eközben a számítógépes laborban Artie kihívja holo Hugot torpedózni, mert felidézi, hogy az igazi Hugo mennyire szerette ezt a játékot. Egy eléggé gyermeteg csalós trükkel meg is veri a gépet (fel sem tette saját hajóit a táblára), amin a hologram jól bedühödik. A hologramtól megtudjuk, hogy a Régensek nem értettek egyet az igazi Hugo kísérleteivel, aki ezért azt találta ki, hogy a gondolatait az egyik lelet segítségével átmásolja a számítógépbe, de csak a bal agyféltekét sikerült átmásolnia. Artie arra kéri a hologramot, engedje be a raktárba az igazi Hugot, hogy újra egyesülhessen a két agyfél.

Claudia és Doug befut a zoetroppal, holo Hugo pedig beleegyezik, hogy újra egyesül az igazi Hugoval, de a komputerben, nem az emberi testben. De akkor Hugo Miller meghal, mutat rá Artie. Nem, nem, éppen hogy megmenekül, veti ellen a hologram. Ennek megfelelően kinyitja a raktár bejáratát Mykák előtt, hogy bejussanak. Hugo, you go first, tessékeli Pete maga előtt Millert. A laborban Artie a zoetroppal előkészül a másik agyfélteke átmásolására, bízva abban, hogy az eljárás során a rendszer energiája lecsökken és így be tudnak jutni a hálózatba. A folyamat beindul, de a hálózatba mégsem tudnak belépni, mert nem tudják a hatbetűs jelszót. Pár másodpercük van rá, hogy kitalálják, röpködnek a variációk, végül Pete dobja be a megoldást: Albert!, így hívták Hugo macskáját! A jelszó stimmel, a folyamatot sikerül visszafordítani és az igazi Hugo elméje hamarosan újra ép, a hologam eltűnik, és a rendszerlezárás feloldódik. Hugo Miller meglepődve pislog a körülötte álló ismeretlenekre, hiszen neki az idő a 35 évvel azelőtti pillanattól foytatódik, abból az időből pedig csak Artie-t ismerte a jelenlévők közül.

Artie lassacskán elmeséli az eseményeket, Hugo örül, hogy ennyi sok minden technikai fejlődés történt, amit ő most majd alaposan kiélvez. És mondd csak, Bill Gates végül megcsinálta azt a fejlesztést, amin dogozott?, kérdezi Artie-tól. Nagyjából igen, feleli somolyogva a szakállas. Aztán majd összejöhetnék még MacPhersonnal is, javasolja Hugo. Már nem sokan maradtunk a régi időkből, hárít Artie. A panzióban viszont korántsem ilyen kedélyes a hangulat. Az érkező Toddnak Claudia zavartan igyekszik mentegetőzni, amiért miatta nem jött össze sem az ebéd, sem a vacsorameghívás, de Todd hideg, mint a jég: Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha nem találkozunk többet, mondja és lelép. Claudia csak áll döbbenten, mi pedig szemünk sarkában elmorzsolunk egy könnycseppet.

Kíváncsi vagy Sixx exkluzív videóira, ajánlóira, kritikáira? Csatlakozz a UPC Magyarország Facebook-oldalához!  

Címkék: warehouse 13
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2011.11.18. 17:59:30

Amennyiben valaki követi az Eurekát, ennek a crossovernek a második részét ott mutatták be a 4x05 részben Crossing Over címen, aminek keretében Claudia tesz látogatást Eurékában.

Ha pedig valaki a Deep Space Nine-t is nézte anno, Hugo Miler szerepében felfedezhette Odot, azaz Rene Auberjonois-t. 18 év elteltével a színész is alakot váltott :)
süti beállítások módosítása