Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 2x05 - Az elcserélt gyermek

2011. szeptember 08. 11:47 - Zenóbia

Még jó, hogy az előző rész elején megmagyaráztam, hogy mi micsoda a felvezetésben, erre most eltűnt, volt-nincs felvezetés. Helyette van magas sarkú cipős, folyosón közeledő, agresszívan csengető, telefonban szájat rúzsozó nő, és nem elhanyagolható Castle is van, csíkos köntösben, nagyapámon láttam ilyet utoljára, csini. A nő Paula, kiélt fejjel is rendelkezik az eddigieken kívül, és valami óriási híre van, amit nem mondhat el, hogy én hogy utálom az ilyet. Gyorsan ledobja a kabátját, hogy érvényesüljön a dekoltázsa, de Castle még alszik, szóval felesleges erőfeszítés. Paula, Castle kiadói ügynöke, és reggel hét óra van, hát ez teljesen hülye. Félinformációkkal dobálózik, hogy izgalmasabb legyen a hír, és a végén tényleg az, még Castle is felébred. Három könyvet kellene írni, James Bond témában, amitől Castle konkrétan elolvad örömében, én nem annyira, nekem Rambo jobban bejön. De ugye itt jön a nagy kérdés, mi lesz akkor Nikki Heat-tel? A sorozat történetében először megtörténik a lehetetlen is, James Bond fontosabb mint Beckett, azaz Castle nem veszi fel első csörgésre a telefont, hogy rohanjon az aktuális hullához.

Így aztán Beckették hármasban vetnek egy pillantást a csatornában talált nő holttestére, akit jól fejbe vágtak hátulról, nagyjából két napja. Végszóra befut Castle is, aki meg is kapja a magáét a késésért, előadják neki a szörny van a csatornában B kategóriás horrorfilmet, félig megevett, zöld trutymóban fekvő hullával, viccesek. Lanie helyett Perlmutter van, ő kevésbé csinos, de nem kevésbé hatékony. Görbe lábujjakkal rendelkező halottunk nincs a nyilvántartásban, nem is hiányzott senkinek, tehát nincs stabil kapcsolata, sem stabil munkahelye, se táskája. Abból, hogy a hídjai rozsdamentes acélból vannak, mármint a fogain, ha ez nem lenne világos valakinek, az következik, hogy Kelet-Európából vándorolt be. Ezt támasztja alá a cukorka papír is a zsebében, amin Castle felismeri a szláv nyelvet, mégpedig onnan, hogy egyszer majdnem rendelt egy orosz feleséget. Postán. Lepecsételt borítékban. Laposra hajtogatva.

Na jó, szóval nincs más hátra, mint megkeresni az orosz cukorkákat áruló boltot. Aminek az az egy eredménye van, hogy Castle minden egyes boltban beszerzett valami hülyeséget, ebben pontosan olyan, mint a férjem, tuti hogy nem jövünk ki egy kisboltból sem véreres szemnek tűnő gumicukor nélkül. A kapitány ezen jót derül, majd említést tesz Castle következő könyvéről, amin Beckett ledöbben, ő abban a hitben élt, hogy csak egy Nikki Heat könyv lesz. Ryanék közben megtalálták a cukorkaboltot, ahol a tulaj fel is ismerte Görbelábujjat, aki hetente odajárt hazai kajákért. Castle meg már eszi is a Kojak nyalókát, ami szerinte szappan ízű, nem is. A tulaj azt is tudni vélte, hogy a lány hol lakott, mégpedig egy illegális cseh bevándorlókat elszállásoló helyen. Görbelábujjnak lett neve is, de most már késő, Eliska Sokol-mi más, az amerikaiak szerint biztosan ez a tipikus cseh név, szóval mindig rendesen fizette a bérleti díjat, és békés volt mint egy galamb. A lakás nagyjából annyira vidám, mint a kórházban az elfekvő osztály. A naptárban sorra át vannak húzva az eltelt napok, biztosan szeretett itt lenni a lány, de szerda óta nincs semmi. Most vajon milyen nap van, költői kérdésnek szántam. Képeslapok a szekrényen, leesett fénykép a szekrény mögött, amin egy kisfiú van, és egy szétsatírozott arcú szőke nő. Valószínűleg nem ő volt Görbelábujj kedvenc barátnője.

Castle és Martha között zajlik a szokásos ki a sikeresebb és ki van ettől jobban elszállva hadakozás, én meg borzasztóan szeretném, ha valaki elárulná, hogy az asztal közepén az üvegtálban mik azok a szőrős narancsnak tűnő valamik. De most tényleg, mi a jó isten az? Na akkor még egy kis - szerintem Beckett örülne ha nem írnál több Nikki Heatet, szerintem meg csalódott lenne - párbaj, aztán továbblépünk. Beckett megvált a sötétkék mutogatós kabátjától, és visszatért a régi jól bevált bőrhöz. Castle pedig felveti az elméletét, miszerint az összefirkált fotón látható játszóteret meg lehetne találni, és odamenni Görbelábujj fényképével, hátha valaki felismeri. Beckett rezignáltan néz, majd felveszi a telefont, amin Esposito hívja, hiszen ők Ryannel már rég a játszótéren libikókáznak. Castle arcát elnézve lesz itt még lelki válság, hogy akkor most lehet, hogy Beckettnek tényleg nincs is rám szüksége, hiszen láthatólag nélkülem is mindent megold. Attól tartok ez egy férfinak nem annyira jó érzés, a női magazinokban is benne van.

Egy bébiszitter felismeri a fotón levő gyereket, és azt is tudja hol laknak. Az aula úgy néz ki mint egy luxushotel, szóval ez itt nem éppen a szegénynegyed. A portás hasznos ember, közli, hogy Talboték vannak a fotón, Eliska meg ott dolgozott, mint kiszolgáló. Szóval ez tényleg egy luxushotel, személyzettel, teljes kiszolgálással. Görbelábujjat viszont kirúgták egy pár napja, mert összeveszett Talbotnéval (akinek összefirkálta a fejét a fényképen). Talbotné gyöngysorral a nyakában meséli, hogy Eliska nyalókát adott a fiának, Zane-nek, és amúgy is túl kedves volt vele, az pedig nem elfogadható magyarázat, hogy a cseheket esetleg nem úgy nevelték, hogy minden idegen gyerek potenciális sorozatgyilkossá növi majd ki magát. Van akinek semmi sem jó. Így aztán megkérte az igazgatót, hogy figyelmeztesse Görbelábujjat, hogy fogja vissza magát egy pöttyet. Nyilván kirúgták, hát mégis mit gondolt?! A nőt megviseli a gondolat, hogy esetleg a kirúgás vezetett Eliska halálához, aminek meg ő az oka. A férjét viszont nem, ő látványosan szarik bele ebbe a történetbe.

Görbelábujj volt férjéhez, mert hogy az is volt neki, vezet a következő utunk. Férj kis vacillálás után a menekülés mellett dönt, de nem jut messzire. Pontosan a kihallgató szobáig jut, ahol kiderül, hogy ő azt hiszi, a bevándorlásiak kapták el. Annak nem annyira örül, hogy ehelyett a felesége halálhírét közlik vele, sőt még azt is feltételezik, hogy esetleg ő ölte meg. Eliska azért hagyta el, mert túlságosan emlékeztette a férje a fiukra Martinra, aki három éve meghalt valamilyen betegségben. A pasasnál van egy fénykép a családjáról, amin rajta kívül most már senki sem él. Vidám pillanat. Van alibije, így újra végigjárják a helyet, ahol Eliska lakott a lábujjaival. Közben a folyosón lezajlik a jelenet, amiből egyértelmű, hogy Beckett igenis nagyon csalódott lenne, ha nem lenne több Nikki Heat könyv, Castle pedig babonás mint a fene, mert senki sem mondhatja ki a brit titkosügynök nevét, nehogy elszálljon a szerencséje. Én az elején már leírtam, gondolom ezért most hazafelé menet hasba szúrnak majd a buszmegállóban. Amikor éppen megállapítják, hogy a házban lakó összes emberrel beszéltek már, átballag köztük egy lány a bőröndjével, meg egy értelmezhetetlen fülbevalóval felszerelkezve.

Látta Görbelábujjat egy férfival vitatkozni a gyilkosság estéjén, akiről a fantomkép alapján kiderül, hogy Talbot úrról van szó, aki látszólag szart bele ebbe a történetbe, most majd annyira nem fog. A munkahelyén keresik fel, a pasi tagad, de minek. Eliska Talbot előző munkahelyén is dolgozott, végül bevallja, hogy viszonyuk volt. Elhangzik a kedvenc mondatom, én próbáltam szakítani, de ő nem engedte. Hogyne. A lány kirúgása után pénzt akart neki adni, akkor vesztek össze a folyosón, amit az elcseszett fülbevalós lány is látott és hallott. A gyilkosság ideje alatt állítása szerint dolgozott. A beszélgetés végére befut Talbotné a gyerekkel, mennének meghitt családi ebédre. Beckett jó fej, és nem köpi be a férjet, de azért látszik rajta, hogy egy büdös görénynek tartja. Az asszisztens simán leigazolja Talbot alibijét, estig leltároztak. Közben telefon egy másik kerületből, valaki két éve feljelentette Görbelábujjat, nocsak. Majd reggel kiderül, hogy miért, addig irány a könyvbemutató. Castle állatira élvezi a felhajtást, a mellekre dedikálást meg főleg. Megérkezik Beckett, na ő már nem élvezi annyira a felhajtást, és nem bírja ha arcba vakuzzák. Éles váltás a bőrkabáthoz képest, nagyon jól néz ki, ő az a nő aki egy zsákban is, a kapitány is megdicséri, és javasolja neki, hogy olvassa el a könyv ajánlását.

Miközben ezt teszi, Castle ügynöke kicsit féltékenykedik, hogy mi le is feküdtünk, mégsem írtál egy egész könyvet rólam, nagyon különleges lehet ez a nő, és Castle arcán látszik, hogy tényleg az, ez ilyen hiszünk még az örök szerelemben lányoknak való nézés. Kiélt fejű ügynökünk szerint a megoldás Beckett megdöntése, majd a lelépés az új szerződéshez. Az ajánlás pedig a „különleges KB-nek” szól, ettől Beckett azért erősen meghatódik, de persze Castle a megfelelő mondat helyett inkább nekiáll az ügyről beszélni. A hiszünk még az örök szerelemben lányok most mind csalódottak. Na megint ott tartunk, hogy elfogadja-e a szerződést vagy ne, most Beckett éppen azt bizonygatja, hogy neki eddig csak bajt okozott Nikki Heat, innen egyenes út vezet odáig, hogy benned úgysincs már több megírni való, dehogy nincs csak te úgysem tudnád megírni, mert nem vagy elég jó. De szép is ez. Castle másnap reggel bemegy a napszemüvegéért az őrsre, ahol Beckett a matrjoska babáit is elhajtja vele együtt. A jelentésben amúgy az van, hogy Eliska túl sokat ólálkodott egy játszótéren mások gyerekeit nézegetve, miközben nála nem volt egy sem. Közben a gondnok érdeklődik telefonon, hogy kiadhatja-e Görbelábujj lakását, vagy még akarnak ott valamit, de nem akarnak. Castle hallgatózik erősen, akkora a füle mint egy elefántnak. Mégiscsak van valami haszna Castle-nak, mivel nem érti, hogy fizethette ki Eliska a lakást most péntekig, mikor heti bért fizetett, és múlt héten csütörtökön már halott volt.

A gondnoknak az utolsó heti bért az ajtó alatt csúsztatták be, nyilván, hogy ne vegyék észre olyan hamar a lány eltűnését. A gondok közbevetőleg megjegyzi, hogy a maradék holmit majd elviszi Eliska barátnője, aki a postáért is szokott jönni. Vajon ki az? Hát persze, hogy Talbotné, nyertetek egy csokit. Miközben várják, hogy feltűnjön, Castle és Beckett kibékülés gyanús beszélgetést folytatnak az autóban, és zavartan néznek közben egymásra. Még sincs csoki, elnézést. A nő nem is Talbotné, hanem az asszisztens, akivel Talbot leltározott a gyilkosság idején. A kihallgatás során kiderül, hogy Talbot megkérte, keressen egy bizalmas feliratú borítékot, amiben elvileg csekket küldött Görbelábujjnak. Ezt kellett volna megsemmisíteni, hogy ne derüljön ki a viszonyuk. Az alibi sem stimmel, mégsem leltároztak együtt, a doki hamarabb lelépett. Befutnak közben Ryanék, akik kiderítették, hogy a nő aki anno feljelentette a játszótéren ólálkodás miatt Eliskát, egy kórteremben szült vele, ugyanazon a napon. Abban a kórházban, ahol Talbot is dolgozik. Castle szerint a Talbot gyerek is ugyanott születhetett és ugyanazon a napon. Azt hiszem erre már mi is rájöttünk, csak jóval előbb, mert mi tudjuk mi a címe ennek a résznek. A boríték mégsem csekket rejt. Talbotékat behívják az őrsre.

Talbotné szegény, ezt hívják nagyon szar helyzetnek, egyáltalán nem érti a történetet, ezért elmagyarázzák neki lassan. Görbelábujj a nyalókával valójában nyálmintát vett a gyerektől, amivel elvándorolt egy laborba, ahol átadott két DNS mintát elemzésre. A gyerekét és a sajátját. A férj összeomlik, és vall. Tudott a gyerek betegségéről már a terhesség alatt, de nem mondta meg, mert tudta, hogy Talbotné úgyis ki akarná hordani. Így aztán megtalálta a régi bevált módszert, cserekereskedelmet alkalmazott, csak itt ez a módszer most mégsem vált be. Persze, hogy a gyilkosságot is ő követte el, Talbotné nem boldog. De hát tönkretette volna az életünket, mondta Talbot. Ja, mert így aztán tényleg sokkal jobb mindenkinek. A megoldás korrekt, mert Talbotné rendes nő, beengedi a gyerek apját, azaz Eliska volt férjét az életükbe. Meghatódás van, mi sírunk, a gyerek vonatozik.

A lépcső alján Beckett búcsúzik Castle-től, de immár békésen, köszi mindent, jó volt veled. Összeborulás helyett kézfogás, amit megszakít mindkettőjük telefonjának csörgése. Castle-t az ügynöke hívja, hogy írjon inkább három Nikki Heat könyvet borzasztó sok pénzért, Beckettet meg a főnöke, hogy a polgármester újraválasztása érdekében smárolja le, dolgozzon együtt Castle-lel még vagy harminc évig. Mielőtt még Beckett nekieshetne, Esposito telefonál egy újabb hulla miatt. Most mi van nem jössz? És Castle fut.

Címkék: castle
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimbo75 2011.09.08. 12:28:47

Dughatnának már:)

Zenóbia 2011.09.08. 16:46:01

na ja :) Ez nagyjából szerintem úgy a tizenhatodik évad tájékán várható. :)

lady with an attitude 2011.09.08. 19:06:29

Komolyan ez volt a magyar cím? Csak a lényeget lövi el éppen... :/
Egyébként szerintem ez az egyik legjobb Castle rész, eset szempontjából is hihetetlen erős, az a jelenet a végén az apával meg a másik anyával...wow.
Meg ahogy a könyvtémánál soha nem mondják ki a nevet, csak anynit, hogy "a certain very popular british spy" :)

Zenóbia 2011.09.08. 23:15:52

Hát igen, nem voltak gátlásaik a címmel kapcsolatban.:)

Khes 2011.09.08. 23:38:39

@Zenóbia: Most miért vagy ilyen, a Bonesnál is elég volt "csak" 6 év. :-)

Zenóbia 2011.09.09. 10:06:59

@Khes: Jól van, jól van, azt a pár évet csak kibírjuk valahogyan. :D

Neoprimitív 2011.09.09. 12:02:07

Az RTL klubnál tényleg járna egy sünös vécépapír annak, aki a címet kitalálta, bár igazság szerint az eredeti is elég árulkodó volt a kintieknek. (A When The Bough Breaks kifejezés egy altatódal egyik sora, "ha letörik az ág, lezuhan a bölcső" és rendszeresen adoptálás, gyermekágyban meghalt gyerekek kapcsán bukkan elő a neten.)

Pappagiv 2011.09.09. 18:13:58

@lady with an attitude:
Végig az volt az érzésem, hogy nem vették meg a James Bond név használatának a jogát, és ezt próbálják elügyeskedni. :D

Courtney (törölt) 2012.06.18. 13:53:31

A kedvenc részem az volt mikor a könyvbemutatón Ryan és Esposito üvegből isszák a pezsgőt miközben Ryan megszólal hogy: szóval így élnek mások
süti beállítások módosítása