Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x16 - Peter

2010. október 06. 09:00 - Tipca

Réges-régen járunk, mikor Walter haja még sötétbarna volt, és kábé olyan fürtös, mint Zsákos Bilbónak. Walter éppen egy csapat katonai fejesnek tart előadást, noha elvileg Bellnek is jelen kellene lennie, ám őt már megint elnyelte a föld, most éppen Európában eszi a fene. Walter egy mobiltelefont ad körbe a katonáknak, de nem ám azt a koffer méretűt, amit akkoriban használtak, hanem egy modernet, amilyet mostanság lehet kapni a boltokban. Walter büszkén áradozik, hogy ez a technológia harminc évvel előttük jár, igaz, sajnos, nem ő találta fel, csupán lemásolta.

Hogy honnan?, teszi fel a jogos kérdést. Hát egy párhuzamos világból. Mert ő és a laborasszisztense, Carla Warren összedobtak egy ketyerét, ami leginkább egy homályos üveglapra hasonlít, de amivel valójában át tudnak lesni egy párhuzamos világba, ahol az égen zeppelinek cirkálnak, melyek az Empire State Buildinget használják dokkolóállásnak, ahogy azt az épület megálmodói eredetileg tervezték. Retró főcím.

 

Vissza a jövőbe, akarom mondani a jelenbe, ahol Olivia kétségek (és whiskysüvegek) között őrlődik, hogy elmondja-e Peternek a „Nagy Titkot”, avagy ne. Walter állít be hozzá az éjszaka közepén, hogy tisztázza a dolgokat, segítsen dönteni, de legalábbis, hogy kibeszélje magából a harminc évvel ezelőtt történteket – végre valahára! Peter gyerekként beteg volt, egy örökletes kór támadta meg, ami halálos volt, és gyógyíthatatlan, legalábbis ebben a világban. Mivel odaát egyes területeken jóval fejlettebbek, mint nálunk, a fiatal Walter éjt nappallá téve az alteregóját, Walternatívot bámulja, aki próbálja előállítani a fia életét megmentő vegyületet – eddig nem sok sikerrel. Telefonál az asszony: ideje lenne hazamennie, így hát Walter fogja magát, és indul. A felesége, Elizabeth attól tart, már nem sok van hátra Peternek, mivel mostanában állandóan az apjával akar lenni, mintha nem lenne rá több alkalma. Walter ígéretet tesz, hogy nem fogja feladni a gyógyszer kutatását, aztán felmegy a fiához. Az a pénzérmével játszik, amit már nekünk is volt szerencsénk megcsodálni az évadzáróban. Peternek végre sikerül az ujjain átgördíteni az érmét, hála apja segítségének, aztán azt mondja Walternek, hogy ha meghal, az övé lehet a szerencsepénze. Walter ellenkezne, de Peter nem fél a haláltól, csak arra kéri az apját, hogy ha vacsora lesz, mindenképpen ébressze fel, nem szeretne lemaradni róla. Apa és fia megölelik egymást, aztán a kis Peter keze lehanyatlik, a fiú ott hal meg Walter karjaiban.

A temetés meglehetősen szűk körű, ami legalábbis megmagyarázza, hogyan támadhatott fel aztán mégis a gyerek. Egyedül a pap, a szülők, Carla és Nina Sharp vannak jelen. A szertartást követően Nina megy oda Walterhez, és bocsánatot kér tőle William Bell nevében, aki a berlini tárgyalások miatt nem tudott hazautazni. Walter kissé hűvösen azt feleli, megérti, aztán sarkon fordul, és távozik. Odahaza a szülők pityeregnek egy sort, Elizabeth amiatt bánkódik, hogy Peternek sosem volt rendes élete, nem voltak barátai, nem mozdulhatott ki a házból a betegsége miatt, Walter pedig abban nem biztos, hogy vajon Peter tudta-e, mennyire szerették őt. Később az éjszaka közepén Walter felébreszti a feleségét, és átviszi a fiuk szobájába, ahol már felállította a dimenzióablakot. Megmutatja Elizabethnek a másik világ Peterét, hogy az asszony tudja, valahol Peter fel fog nőni, valahol boldog élete lesz, csak éppen nem itt. Úgy tűnik, a nőt nem nagyon érdekli a magyarázat, mert mikor Walter kikapcsolja a gépet, először mindenképpen vissza akarja vele kapcsoltatni, aztán mikor Walter erre nem hajlandó, egyszerűen faképnél hagyja.

Walter a szomorú esemény ellenére is megtartotta a hobbiját, csak most már részegen figyeli Walternatív ténykedését. Így is rájön azonban, hogy korábbi feltételezéseivel ellentétben az öreg nem véletlenszerűen kísérletezget a gyógymóddal, hanem igenis célirányosan. Éppen az új vegyület tesztjének a közepén tart, mikor az ajtóban egy régi ismerős bukkan fel: a Megfigyelőnk. Walternatív vált vele néhány szót, így pont akkor nem néz oda, amikor a vegyület stabilizálódik, majd újra széthull, így mire visszafordul, újra ott van, ahol a part szakad. Walter hiába üvölt neki, hogy megvolt a gyógymód, csak finomítani kell rajta, Walternatív természetesen nem hallja. Walter elkeseredettségében belevág egy széket a kukkoldába. A másik világban a Megfigyelő odalép a moziból érkező két társához, Decemberhez és Augusztushoz, és közli velük, hogy elkövetett egy hibát. Jelen volt a gyógyszer megtalálásakor, de Walternatív észrevette (mondjuk nem értem, mit csodálkozik rajta, mikor gyakorlatilag ott állt az öreg háta mögött), ezért most a gyógymódnak lőttek. Augusztus szerint ez egészen új lehetőségeket indít el, de a Megfigyelőnknek lesz alkalma helyrehozni a dolgot, ugyanis a fiú nagyon fontos, az egyensúlynak fenn kell maradnia.

Walter teljes gőzzel dolgozik egy gépen, amivel átviheti Peternek a gyógyszert, ám mikor Carla megérkezik, ő próbálja lebeszélni a dologról. Ha féreglyukat nyitna egy alternatív valóságba, azzal megsértené a természet fizikai állandói, márpedig ennek az lenne az eredménye, hogy egy ember élete miatt elpusztítaná az egész világot. Épp ezért hazudták azt a hadseregnek, hogy leskelődni lehet, de átlépni nem. Walter hadar valamit arról, hogy a család odaát a tóparti házba utazik, mint ők is mindig ilyentájt, márpedig az tökéletes, mert a víz majd felemészti az átlépés gerjesztette felesleges energiát, majd le-„bigott picsá”-zza Carlát, aztán hazaküldi Bibliát olvasgatni. Carla még utoljára figyelmezteti Waltert, hogy bizonyos dolgokkal nem szabad packázni, néhány dolgot Istenre kell hagyni. Mikor Waltert ez sem hatja meg, Carla első útja Ninához vezet. Kész a gépezet, Walter felállítja a befagyott tavon, még utoljára ellenőrzi a zsebében lévő gyógyszert, aztán már indulna is, de beállít Carla és Nina. Nina próbálja lebeszélni a tervéről a férfit, mondván, tudja, mit érez, Peter neki is nagyon fontos volt, de nem ez a módja a megbékélésnek. Ezt még Bell sem szeretné. Walter kiröhögi: William már időtlen idők óta a fülét rágja, hogy miért nem lépnek át végre, ha egyszer a módszer megvan rá. Alighanem tapsolna, ha nem éppen Európában volna. Walter megnyitja az átjárót, és már menne is, ám Nina végső elkeseredettségében ráveti magát; ha kell addig ül az öreg fején, amíg az le nem mond a dimenzióutazásról. Walter nagy nehezen lerázza magáról a nőt, feltápászkodik, majd átlép a kapun, ami becsukódik mögötte, Nina fél karjával a határon.

Walter átérve felfedezi, hogy mikor Nina maga alá gyűrte, a gyógyszert tartalmazó fiola széttört a zsebében, úgyhogy az eredeti tervnek meszeltek. Eközben a parti házban Peternek végre sikerül az ujjain átgördíteni az érmét, hála anyja segítségének, aztán azt mondja Elizabethnek, hogy ha meghal, az övé lehet a szerencsepénze. Az anya ellenkezne, de Peter nem fél a haláltól. Lámpaoltás, de alig fél percig van sötét, Peter szobájába beállít Walter. A beszélgetésre aztán Elizabeth is befut, így hát Walter közli, hogy megtalálta a gyógymódot, de a kezeléshez vissza kell vinnie Petert a laborba. Az anyja gyorsan felöltözteti a fiút, ő is készülődik, de Walter meggyőzi, hogy ő ne jöjjön velük, aludja ki magát, a gyógyulás úgysem azonnali lesz. Elizabeth nagy nehezen belemegy, miután Walter megígéri neki, hogy visszahozza neki Petert, így hát apa és fia kettesben indulnak neki a hóviharnak. Egy idő után Peter gyanakodni kezd, elhangzik a „te nem az apám vagy” mondat, Walter azonban elhessegeti az ügyet „már miért ne lennék az apád”, aztán a pofás kis távirányítójával megnyitja a csúszóörvényt dimenziókaput. Alig érnek azonban át a mi világunkba, a jég beszakad alattuk, és ők fuldokolni kezdenek. Igen, aki arra tippelt, hogy az autóbalesetes sztori is csak kamu volt, nyert, most siet a segítségükre a Megfigyelő, és gyorsan ki-lékhalássza őket.

Walter már a kocsijában tér magához, úton a Harvard felé. A Megfigyelő elmondja neki, hogy Peter fontos, élnie kell, aztán átadja a volánt, és távozik. A laborban megkezdődik a kezelés, Peter színe javulni kezd, de még mindig nem tért magához. Carla rákérdez, hogy Walter vissza fogja-e vinni a gyereket, aztán kicsit megnyugszik, mikor a férfi igennel felel. Közben kiderül, hogy Nina karját illetően Bellnek máris van egy remek ötlete. Befut Elizabeth is, aggódott Walterért, amiért az nem ment haza aznap este, és… elakad a szava, mikor meglátja Petert. Walter elmondja neki, hogy ez az a fiú, akit mutatott neki. Elizabeth magához öleli Petert, Walter pedig hasztalan ismételgeti, hogy ne, ne tegye ezt, vissza kell vinnie – mert ekkor már ő is tudta, hogy sosem fogja betartani a felesége alteregójának tett ígéretét, fejezi be az idősebb Walter a mondókáját. Nem akarta még egyszer elveszíteni. Ez volt az első átjáró, az első repedés a világok között, és minden szörnyűség, ami azóta történt, csakis az ő hibája. De, teszi hozzá, Oliviának fogalma sincs róla, milyen érzés elveszíteni egy gyereket. Erre már Olivia sem tud mit mondani.


 
Érdekességek:
 
- A moziban, ami előtt a Megfigyelő konzultál Decemberrel és Augusztussal a hibájáról, éppen a Vissza a jövőbe című film megy, azonban nem Michael J. Fox, hanem Eric Stoltz főszereplésével. Sokan talán nem tudják, de Fox először tévés elfoglaltsága miatt nem tudta elvállalni Marty McFly szerepét, így a film nagy részét leforgatták Stoltz-cal. Végül azonban úgy alakult, hogy Foxnak mégis lett ideje, így Stoltzot kipenderítették, és az összes anyagot újraforgatták az eredeti jelölttel. A neten itt-ott lehet találni fotókat az eredeti kópiáról, de mozgóképes anyag – tudtommal és sajnos – nem forog közkézen.
- Az új, nyolcvanas éveket idéző főcím áltudományos feliratai a következők: személyi számítógép, hidegfúzió, klónozás, nanotechnológia, DNS-feltérképezés, láthatatlanság, genetikai tervezés, lézeres műtétek, mesterséges megtermékenyítés, lopakodó technológia, virtuális valóság, vagyis csupa olyan dolog, amiknek java manapság szinte hétköznapinak számít.
- A Megfigyelők is szeretik a Slushót!
- Ez az első alkalom, hogy Peter, Astrid és Broyles egyáltalán nem szerepelt egy Fringe epizódban.
- Az előző részben a rendőrök barikádján lévő felirat figyelmeztet, hogy az emberek ne lépjék át azt a vonalat, csakúgy, ahogy Carla is figyelmeztette Waltert ugyanerre.
- A szimbólumok megfejtése PETERS, azaz PETERÖK.
Címkék: rejtély fringe
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.10.06. 09:30:12

Nagyon durván jó rész volt. Végig ide-oda ugrált a becsvágyó köcsög tudós története és a családi dráma között. A retro főcím meg hatalmas. Bell már esetleg ekkoriban is odaát volt, azért nem lehetett elérni? Nina elég jól megbékélt Walterral a korábbi találkozások alapján, annak ellenére, hogy neki köszönheti a szellemkezét. Az kiderült már, hogy Carlával mi lett? Mert eddig nem emlékszem, hogy akár említették is volna a nőt.

Elloth 2010.10.06. 12:29:36

Carla volt az az asszisztens, aki meghalt a labor robbanásában, ami miatt Waltert elmegyógyba küldték.
Bell szerintem tényleg Európában volt, mert ekkor volt az első "kapunyitás".

Kiváló volt a rész, sokkal jobban érti már az ember, hogy Walter miért olyan, amilyen.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.06. 14:28:16

jaj de nagyon korábban kéne ezt vetíteni, ismét elaludtam, nagyjából az ablak bemutatása után..

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.10.06. 16:04:00

Dettó! Minden hálám Tipcának, amiért a szokott színvonalon interpretálta ezt az epizódot. Először a sorozat magyarországi vetítése során ugyanis nem tudtam végignézni. Egész pontosan féléber állapotban szemléltem az eseményeket. A főcím előtt történtek kimaradtak (a retro-openre aztán persze felfigyeltem), majd az összetört üvegablaknál ismét bealudtam, csak az utolsó jelenet maradt meg. Valahogy módot kerítek arra, hogy újranézzem.
Szóval köszi, Tipca.:)

enzo23 2010.10.06. 17:48:54

Jó kis rész volt, bár ez az ablakos dolog kicsit már erőltetettnek tűnik még a Fringe-hez képest is.
A hogyvolt megint jó lett, és segített 1-2 dologban (meg a kommentek), és most legalább egyszerű volt megtalálni a megfigyelőt :D Viszont a rész végére vmi cliffhanger nem ártott volna.
A retró főcím zseniális ötlet, nagyonnagy volt o.O

timii95 (törölt) · http://www.the-mentalist.mlap.hu 2010.10.06. 18:51:53

brutális volt ez a rész! örülök, hogy ilyen sok mindent megtudtunk a Bishopok múltjáról. a retro főcím pedig tényleg ütött! :DD Peter és a többiek kicsit hiányoztak, de hát ilyen is kell. :) (nem tudjátok, mikor lesz az a rész, ahol csomót énekelnek a szereplők?
--> www.youtube.com/watch?v=-XqZMUde8UM&feature=related )
és köszi a hv-t, Tipca! (:

Tipca 2010.10.06. 19:15:18

Először is, nagyon szívesen a hogyvoltot, én köszönöm, hogy olvassátok, hát még hogy tetszik is!

@Elloth: Nem voltam benne biztos, hogy ez a Carla az az asszisztens volt-e, aki meghalt, utána nézni meg mindig elfelejtettem, de ezek szerint az. :D

@timii95: Ha a megszokott rendben adják az új részeket, akkor négy hét múlva lesz a musical-epizód, a 2x20-as rész. A hogyvolt már készen van hozzá, minden egyes dalhoz Youtube linkkel, szóval nem csak olvasni, hallgatni is lehet a hogyvoltot! ;)

teardrops 2010.10.06. 19:50:41

Érdekes volt ez az epizód, mindenféle szempontból, kicsit nehezen indult -legalábbis nekem:-)-, de aztán meg olyan gyorsan vége lett.;-)

Eric Stoltz-ra nagyon kíváncsi voltam, vajon miért épp őt írták ki, mert nem is hallottam, hogy szóba került szereplőként, sőt, hogy még forgattak is vele.
Carla-ra én sem emlékeztem, jó olvasni a hozzászólásokat is.;-)

Tetszik, hogy így összeállt a kép a múlttal/-ról. Legalábbis nagyjából.
Ha Peter átjött, akkor az egyensúly miatt valakinek/minek át kellene mennie, ugye? Vagy erről is volt már szó, csak nem emlékszem?:-O

A hv pedig szuper!:-)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.10.07. 00:44:51

@Tipca: Musicales rész? Az se lesz semmi. Jelenleg nem igazán tudom hovatenni, mi a fenét akarnak ebből kihozni. :P

Llew 2010.10.08. 09:09:31

@Tipca: @timii95: a musical epizódra (meg az évad zárásra) várnunk kell még egy darabig, mert a 2x17 után leveszik a műsorról a sorozatot, 10.18-án már a Showder Klub folytatódik a helyén

timii95 (törölt) · http://www.the-mentalist.mlap.hu 2010.10.08. 19:26:09

@Llew: épp ma olvastam, de azért köszi. :) (~nézegettem a t-home-os ,,műsorújságot", és mikor megláttam, hogy egy rejtély lesz, csak remélni mertem, hogy elnéztem valamit.. de akkor ezek szerint nem.)
És azt nem lehet tudni, hogy mikor folytatódik? Mert már baromira várom.. (Nem fogom kibírni, komolyan, nemsokára a Dr. Csontot is abbahagyják - az évad közepén - az ,,I love Gjoni" miatt..)

Tipca 2010.10.09. 08:27:00

@Llew: Ne már! Ez komoly? De rühellem a tévéket, hogy most is hat résszel a vége előtt lelövik! Remélem, nem csak valamikor jövő júniusban folytatják...

Llew 2010.10.12. 19:39:56

"A neten itt-ott lehet találni fotókat az eredeti kópiáról, de mozgóképes anyag – tudtommal és sajnos – nem forog közkézen."
Már igen:
blastr.com/2010/10/found-footage-of-eric-sto.php

Tipca 2010.10.13. 15:00:17

@Llew: Nagyon fura így. :D Bár ennyiből tényleg lehetetlenség megállapítani, de MJF-fel jobban tetszik. :)
süti beállítások módosítása