Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Glee 1x05 - The Rhodes Not Taken

2010. október 01. 09:00 - candyperfumegirl

Közvetlenül az 5. epizód kezdete előtt megismerjük a Glee legújabb sajátosságát, a gyengébbek kedvéért eddigi eseményeket frappánsan összefoglaló turbósított „That’s what you missed on Glee” gyorstalpalókat, melyek már önmagukban is élményszámba mennek. Most becsatlakozóknak annyi a lényeg, hogy Quinn terhes, és azt hazudja, hogy Finn az apuci, pedig Puck az (wow). Rachel otthagyta a glee klubot, hogy a Cabaret-ban vállaljon főszerepet, így Sandy és Sue Sylvester, a darab védnökei egyelőre röhöghetnek a markukba. Ez valóban válsághelyzet a klubnál, nem az igazi a csapat sztár szólistájuk nélkül, most pont Quinn próbálkozik a Don’t Stop Believing szólóval, de némileg rontja az összképet 2 dolog: 1. Ő nem Rachel Berry. 2. Minden második sor után kirohan hányni. Hát igen, ételmérgezés, mentené a helyzetet Finn, de a csapattagok már így is gyanúsan pislognak egymásra, ez a bili hamarosan kiborul.

Will kedves nejével ebédel, és Terri módszeresen pusztítja az étlap teljes tartalmát. Furcsa is, hogy mialatt Quinn folyamatosan az Ördögűző remake-re gyakorol, Mrs. Schuesternek egészen kiváló az étvágya, de mivel Willről van szó, hamar eltemeti magában a gyanút. A pincér amúgy egy régi tanítványa, aki most a rivális Carmel középiskola padjait koptatja 24 évesen, szándékosan megbuktatják évek óta, mert ő a Vocal Adrenaline egyik legjobb szólistája. Érdekes megoldás, sőt, egészen gondolatébresztő.

Ezalatt Finn Emmához hivatalos tanácsadásra, ez biztosan hasznos lesz, elvégre Emma nagyon penge a szakmájában. Persze csak egészen véletlenül szeretne Finn-nel a fiatalkori apaság és felnőtté válás nehézségeiről beszélgetni, nem tud róla semmit olyat, amit egy bizonyos spanyoltanárnak nem kellett volna kikotyognia. Lényeg az, hogy ha Finn el akarja tartani leendő nejét és gyerekét, akiket soha nem akart (persze ez is csak egy hasraütés-szerű példa), akkor gyúrjön zenei ösztöndíjra. Ehhez persze nyerniük kéne a területi döntőn, na de Rachel nélkül? Necces. Persze ha van egész véletlenül valaki, aki Rachelt jobb belátásra tudja bírni, az esetleg megpróbálhatná, célozgat továbbra is nagyon tapintatosan Emma, és Finn el is szánja magát a küldetésre.

Közben Rachel éppen interjút ad a suliújság szerkesztőjének, és egyben a Rachel Berry Rajongói Klub alapító tagjának, Jacob Ben Israelnek, aki magabiztosan teszi fel kérdéseit Rachel melleinek. Miután Rachel kifejtetette, mekkora megtiszteltetés volt megkapni egy szerepet, amit maximálisan megérdemelt, a perverz srác egyre kellemetlenebbé válik, főleg, amikor a díva értésére adja, hogy a címlapért villanthatna némi bőrt is. Beállít Sandy is, hogy még tovább rontsa a helyzetet, és csak úgy mellékesen meglebegteti, hogy tervezi az Equus színpadra állítását is, mindezt célzatos tekintetekkel megfejelve Jacob irányába, köszi a rémálmokat, Glee. Szerencsére a két kéjenc lelép a balfenéken, és jön helyettük valaki sokkal kellemesebb, Finn, aki azonnal meg is kezdi célratörő manőverét Rachel visszacsábítása érdekében. Mármint a klubba. Bár ha Rachel kicsit félreérti a szándékait, hát az sem nagy probléma, és a biztonság kedvéért még belép a személyes szférájába, és ráküldi a híres ágybacsalogató pillantásait is. Még mondja valaki, hogy ebben a srácnak nincs esze? Glee klub említése nélkül kilátásba helyet Rachelnek némi segítséget a Cabaret szövegtanulásához, szigorúan romantikus körülmények között, majd sokatmondó mosollyal távozik, Rachel pedig remegő térdekkel próbálja megőrizni a lélekjelenlétét.

Willhez Emma érkezik ideges tekintettel, és egy 15 éve érettségizett diák aktájával. Will előkerestette vele egy bizonyos April Rhodes adatait (amiért Emmát ki is rúghatják!), ő volt ugyanis az akkori legenda, glee klub sztár, vagyis Schue szerint az egyetlen ember, aki minőségben helyettesítheti Rachel Berryt. Még azt a mellékes infót is bedobja, hogy annak idején fájdalmasan bele volt zúgva a sztárba, amire Emmának felcsillan a szeme, tehát Will érzett valaha valamit más iránt is Terrin kívül, még nincs veszve minden! Amúgy April kibukott még pont az érettségi előtt, tehát akár vissza is lehetne hozni a suliba (és persze a klubba), akármekkora őrültségnek hangzik is ez, úgyhogy most Will indul küldetésre.
Meg is találja Aprilt, éppen csak arra nem számított, hogy az egykori üdvöske azóta egy szánalmas kiégett, alkoholista ribanc lett, aki mások házába surran be a dobozos borával, hogy pasikat szedjen fel, és nem hogy Willre, de a reggelire sem emlékszik. De egy olyan álmodozónak, mint Will Schuester ez a pár negatív körülmény még nem szegi kedvét, Aprilnek csak 3 kredit, és némi alsónemű hiányzik az érettségijéhez, beiratkozik Will spanyolórájára, meg persze a glee klubba, és mindenki jól jár.

Egy átöltözés és kijózanodás után pedig April ott áll a klub előtt, srácok enyhe szkepticizmussal méregetik, Puck nyíltan flörtöl vele, többiek a korára fanyalognak, meg persze, hogy ő nem Rachel. Miért, hol van most Rachel, ez a ti primadonnátok? Hát a Cabaret főszerepét próbálja, válaszolja mintegy kihívásként Kurt, és April fel is veszi a kesztyűt, a Maybe This Time zongorakíséretét kéri, majd ő megmutatja ezeknek a pofátlan kölköknek, hogy kell ezt csinálni. Méghozzá nem is akárhogy, azt el kell ismerni, hogy az előadás profi, srácok álla a padlón, de a jelenet akkor lesz igazén zseniális, és a sorozat egy magasan kiemelkedő darabja, amikor egy párhuzamos montázs segítségével beszáll Rachel is, és duett lesz a számból. Az egyik talán utolsó esélyét akarja most megragadni, és egy csapat tizenévesnek bizonyít, a másik élete első nagy esélyével a zsebében, de az üres színházterem előtt próbál; az egyikben benne van egy fél élet pofáraesése, a másikban a kudarctól és magánytól való félelem, de egyértelmű, hogy mindkettő maximálisan magáénak érzi a szöveget, és ettől lesz az egész jelenet valami hátborzongatóan jó. Ami azt illeti, Kurt el is bőgi magát tőle, ahogy kell.

April ezek után megpróbál beilleszkedni az iskolába. Glee-s srácokat meg kell nyernie magának, először is tölt Kurtnek a saját bejáratú vidám flaskájából 1-2 pohárral, majd megdobja pár Muscle magazinnal. Egy rajongó biztosítva. Tinát és Mercedest trenírozza, hogy próbáljanak nőként viselkedni, fiúk után meg nemes egyszerűséggel besomfordál a szaunába egy szál futballmezben, megy ez! Sokall jobban, mint Rachelnek a Cabaret, ugyanis Sandy megállás nélkül alázza, hiába teszi ki a lelkét is, tipikus idegbajos rendező, jól tökön kéne rúgni. Rachel azért sem törik meg, most éppen Finn-nel próbálják az izgalmas párbeszédeket, és kölcsönösen táncolnak egymás körül. Finn némi fortéllyal meggyőzi, hogy menjenek el randizni bowlingozni, bár Rachel egy elszökést sem utasított volna vissza. Pont ekkor állít be Will Aprillel, közölve, hogy gyakorolniuk kell a Don’t Stop Believing-et, szóval Rachel lesz szíves átengedni a terepet, és mély döfés volt. Egyértelmű, hogy sem ő, sem Finn nincs oda a szituációért, vagyis eddig remekül halad minden.

Ezek után Emma egy enyhén zilált, keresztbe álló szemű, alkoholbűzt árasztó Kurtbe botlik a folyosón, zavar az erőben! Srác nagyon nem úgy néz ki, mint aki tudja, merre hány méter, de amikor Emma szemébe néz, őszinte együttérzéssel mondja neki, hogy „ó Bambi, én annyit sírtam, amikor a vadászok lelőtték az anyukádat!” (epic!), majd a nyomaték kedvéért lerókázza szegény Emma cipőjét, aki komolyan mondom, csoda, hogy túlélte ezt az incidenst. 4 fertőtlenítő zuhany után és egy teljesen friss toalettben megy Willhez, hogy megossza vele ezt a kedves kis történetet. És amikor már azt hittük volna, hogy Kurt vitte el az epizód legjobb beszólása címet, Emma képes bedobni ezt: „nem hiszem, hogy hamis személyivel jutott volna alkoholhoz, tekintve, hogy úgy néz ki, mint egy 11 éves tehenészlány.” És nem ártana valamit csinálni Aprillel is, mert épp hogy csak betette ide a lábát, és máris zülleszti az iskolát, nem lesz ez így jó.

Rachelnek meg nem mennek túl jól a Cabaret próbák, fogytán az önbizalma, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy Sandy artikulálatlanul, lassított felvételben üvölti a fejére, hogy SZAAAAAR VAGY! Ezek után nem sokból tart, hogy Rachel sírva kössön ki a lányvécében. A Hisztis Myrtle különszámba pont April fut bele, és próbálja a megértő „been there done that” lemezt feltenni, meg persze egy kis piát kunyerálni, ha esetleg akad. Rachel nem kér belőle, őt eleve idegesíti ez az őskövület, nincs helye a suliban, hát még amikor April kifejti, hogy Finnt igazán szívesen felpróbálná. El a kezekkel nyanya, Finn foglalt! – így Rachel, végül is az egyik osztálytársával jár, és hogy bebizonyítsa, hogy ezt ő maga is milyen komolyan veszi, el is indul a már korábban egyeztetett randira Finn-nel.

A randi egyébként aranyosan indul, Rachel életében először bowlingozik (és ennek megfelelően megy neki), Finn tanítja, és a fene se mondaná meg, hogy csalárd fondorlat vezéri csak ebben, hiteles alakítás. Pár pályával arrébb April tarol, Will lengeti a pomponokat neki, „látod, milyen jól megy, ha józan vagy?” Ezt sosem tudjuk meg, April ugyanis mattrészeg most is, mint rendesen. Will pedig bevallja neki, mennyire csodálta glee klubos srác korában, és minden vágya az volt, hogy duettet énekelhessen vele. Ezt akár meg is lehet valósítani most azonnal, gondolja April, és már húznak is a közeli bingo/karaoke klubba, ami ma este igaz, hogy bingo, de Aprilt ez a legkevésbé sem zavarja, egy kis zenei aláfestés még jót is tehet a játéknak. Belekezdenek az Alone-ba, és Will vágya teljesül…ne, ha April tudna/hajlandó lenne duettezni, de jelenleg csak annyira telik, hogy indokolatlan hangerőn üvöltözik Will feje fölött, esélyt sem adva partnerének az érvényesülésre, de Willnek már ez is több mint amiről álmodott, vigyorog is nagyokat.

Közben Finn és Rachel már a pizzázásnál tartanak, és Rachel a glee klubról kérdez. Mindenkinek hiányzik, biztosítja Finn, de Rachel ezt nem veszi be, csak a hangja hiányzik nekik, nem ő, és akármennyire is szeretett a klub tagja lenni, mert fogja olyanokra pazarolni az idejét, akik nem értékelik. „De én igen!” –reagál gondolkodás nélkül Finn, hopp, ez kicsúszott. A dolgok kezdtek határozottan veszélyes irányba haladni, úgyhogy javasolja, hogy térjenek vissza a bowlingozáshoz, és Rachel végre valami csoda folytán tarol. Azt a tapsikolós-ugrálós-.kislányos örömködést, amit bemutat, tanítani lehetne, a nagy vidámság ésszerű folytatása egy összeborulás, majd egy csók Rachel hirtelen ötletétől vezérelve. Finn úgy érzi ez az alkalmas pillanat, amikor be lehet dobni a kulcsmondatot: gyere vissza glee-be. Hát persze, hogy visszamegy, még akkor is, ha ezért ott kell hagynia a darabot, mert Finn még olyat is mondott, hogy Quinn ki tudja, hol lesz pár év múlva, ő most Rachellel akar lenni. Rachel ezek után a lehető legtökéletesebb boldogsággal bújuk hozzá, miközben Finnt a jogosan rághatja a bűntudat.

Másnap a többi glee klub tag azon morfondírozik, hogy mik okozzák Quinn egyre gyakoribb öklendezéseit. Talán tejérzékeny, vagy boldogtalan a glee klubban, találgatnak, hát ja, vagy talán valaki levetítette neki a Lost finálét. Ti tényleg ennyire sötétek vagytok? –kérdez be Puck, amikor már végképp nem bírja tovább, és igen, robbantja a bombát, Quinn terhes, welcome to the real life. De azért a teljes igazságot nem köti a klubtagok orrára, az apa Finn című hazugságot nyomja ő is, és ez az a pillanat, amikor Rachel Berry úgy dönt, hogy bejelenti ünnepélyes visszatérését. A virágeső, állótaps és ováció elmaradását nem igazán tudja hova tenni, úgyhogy a társai készségesen felvilágosítják a nagy hírekről. Ezt nem kellett volna, Rachel már rohan is, hogy némi jogos megtorlást eszközöljön.

Finn közben már be is adta a pályázatát a zenei ösztöndíjra, és roppantul elégedett magával, egészen addig a pillanatig, amíg Rachel utol nem éri a folyosón, fel nem pattan egy sámlira, és le nem kever neki egyet. Nem kellett volna ez a színjáték, csak meg kellett volna mondani neki, hogy kell az ösztöndíj, hogy el tudja tartani a családját, de így most mindent elcseszett, mert Rachel nem megy vissza a glee-be. Pedig az a csók valódi volt, és valóban érez valamit iránta (hoppá!), mondja Finn, de ez most nem hat. Rachel azt teszi, amit a lányok tesznek ilyenkor: dühösen elviharzik, hogy a srác jó szarul érezze magát, de előtte még egy többszörösen összetett mondatot vág Finn fejéhez, amiben legalább 3 olyan szó van, amit Finn nem ért, de a lényeget azért csak fogja: „remélem, boldog leszel Quinn-nel, engem meg felejts el.”

A folyosón nem messze egy szélvész söpör végig, magával sorodva a glee klub első nyilvános fellépéséről szóló szórólapokat. Már értem, mitől volt hiányérzetem, Sue Sylvester még nem is szerepelt ebben az epizódban! Rachel bejelenti neki, hogy ha visszatér a darabhoz, teljes irányítást akar, amibe Sue azonnal bele mis egyezik, hiszen egyrészt Rachel a kulcsjátékosa, másrészt Sandy legújabb ötlete az volt, hogy beírja magát a darabba Kleopátraként. Szóval gratula Rachel, most már megvan mindened, amit akartál, igaz?

Közben a glee klub már beénekel, és roppant izgatottak a fellépés előtt. Csak egy tag hiányzik, szerencsétlenségükre pont az, akire az első számot építették: April. Az említett nemsokára betántorog, és bár mindenkiből kettőt lát, majdnem elhasal, és csak Puck szájába kapaszkodva tud talpon maradni, készen áll a fellépésre. Will sok jót nem néz ki ebből az egészről, de ha April nem lép fel, a csapat sem, szóval színpadra mindeki, és kezdhetünk imádkozni. A számot maximálisan Aprilre építették fel, amit könyörgöm, soha ne akarjon a sorozat megismételni, mert nem véletlen lett a címe Glee, és nem April Rhodes Show. A dal gyakorlatilag a hölgy élettörténete, a srácok csak asszisztálnak hozzá, de a közönság tombol, úgyhogy April most megkapja azt, ami hiányzott az életéből, tapsot és elismerést.

Ezek után viszont Will nem engedheti vissza a színpadra a második számhoz, örül, hogy ezen is talpon maradt. April is belátta, hogy ez most nem az ő pillanata, most a srácoknak kell a reflektorfény, megérdemlik, és nem is érthetnék ezzel egyet jobban. April elmegy kijózanodni és egy új álmot keresni, így viszont a glee klub ismét bajban van a változatosság kedvéért. Vezető szólista nélkül nem tudnak színpadra lépni, akár le is mondhatják a második számot, na most kéne kihúzni egy titkos ászt a pakliból. A segítség pedig már érkezik is, Rachel reménykedve áll az öltöző kapujában., végignézte persze az előző számot, és pokolian érezte magát, hogy nem vett részt benne. Otthagyta a Cabaret-t, mert rájött, hogy sztárnak lenni egyáltalán nem olyan jó érzés, mint egy baráti közösség tagjának lenni, és most itt van szükség rá. A dalszöveget is kívülről tudja (mert hogyne tudná), bár a koreográfiát nem, amint arra Quinn siet minél előbb rámutatni. Hát akkor majd segítünk neki, mondja mosolyogva Finn, és ezzel a kérdés el is dőlt, Will küldi megtért báránykáját átöltözni, és Rachel végre ott van, ahova tartozik.

Emma és Will közösen várják ezek után a fellépést, ami ütősnek ígérkezik így, már Rahellel kiegészülve, hát még amikor az első hangokból egyértelművé válik, hogy ezek a srácok nem kisebb számot vállaltak be, mint a Queentől a Somebody To Love-ot. WOW. Az előadás meg sokszorosan wow, mindenki él és ragyog a színpadon, Rachel minden gyakorlás nélkül is vérprofi, Finn aranyos és segítőkész, és az izzás ismét ott van köztük, Mercedes hangja fergeteges, a csapat pedig együttesen baromi jól szól. Emmának el is kell morzsolnia egy könnycseppet, és azt hiszem, nem sok olyan Glee rajongó van, akinek ne lenne benne ez a szám a személyes Glee Top 10-ében.

Címkék: glee
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2010.10.01. 11:42:04

Köszi a hogyvoltot, változatlanul minőségi!

Is 2010.10.01. 12:14:43

Egy részt nem láttam belőle, de a hogyvoltok nagyon élvezetesek, köszönöm. :)

Valandil 2010.10.03. 07:47:39

A szinkron sajnos kritikán aluli (nem a fordítás, hanem a hangok: Emma kivételével mind mellé ment :/), de sorozat (talán) még ezt is elbírja.
Bevallom, nem kedvelem Aprilt, de megnéztem, hogy kicsoda-micsoda IRL, és azóta kicsit másként nézem az ő részeit (is).

candyperfumegirl 2010.10.05. 22:14:26

Hát igen, én nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy szinkronnal nézze, mert aki nem tud angolul, végre az is nézheti, és ez jó, de a fordítás a poénok felét megöli vagy lebutítja...én most a Vitamin D magyar változatát kapcsoltam ki 10 perc után, annyira felidegesített, ahogy elvették az élét a sorozat amúgy nagyon is bevállalós humorának.

De többen is mondták már, akik a szinkronos Glee-vel találkotak először, hogy beleszerettek, és ez a lényeg.

Katy Mersai 2012.07.12. 13:14:54

Nekem speciel nincs benne a Glee Top 10-es listámban ez a szám, de cserébe 112 Glee szám van a telefonomon :D Plusz a csengőhangom a Puck által prezentált Bigg Ass Heart :D
süti beállítások módosítása