Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos számok 5x17 - Első törvény

2010. április 23. 12:41 - Hoppancs

Nagyképűnek látszó figura lép be egy kütyükkel teli terembe, ahol szívélyesen köszönti a mesterséges intelligencia, ami ezúttal egy képernyőn megjelenő hideg női arc és a hozzá tartozó hang formájában jelenik meg. A „nő” köszön Daniel Robertsonnak (mert ez a neve az illetőnek), de a pasas bunkó módon nem fogadja, majd még jól ki is kapcsolja a gépet. Vagyis szeretné, de a rendszer újraéled, és közli, hogy a biztonsági protokoll aktiválódott. Robertson riadtan mered a monitorokon MI kisasszony megtöbbszörözött képére. Hamarosan ki is nyiffan, amiről Charlie a kosár-projekt kidolgozása közben értesül, és Amitával együtt a helyszínre siet. Colby és Don már a hullát nézegetik, megállapítva, hogy Robertsont – aki egy titkos védelmi projekten dolgozott – nem érte komoly trauma azon kívül, hogy meghalt. Jane Karellen, a védelmi minisztérium munkatársa elmondja, hogy katonai célból akartak létrehozni gondolkodó gépeket, és Robertsonnak köszönhetően már igen jól haladt a dolog. Karellen reméli, hogy a gép ölte meg a tudóst, elvégre az nagy előrelépést jelentene a fejlődésében.

Colby szkeptikus, nem hiszi, hogy az MI rosszalkodott, Charlie nem zárja ki a lehetőséget. Felvétel is van Robertson haláláról, aki láthatóan tök egyedül volt, mikor minden ok nélkül (?) megállt a szíve. Karellen ezt mutatja Donnak és közben megjegyzi, hogy a tesója zsenijét minél előbb komolyabb célokra kéne hasznosítani, mert nemsokára kárba vész. Amita olyan izgatott, amilyen az ádámkosztümös Charlie hatására sosem lenne. Biztos nem látta a Terminátort, mert a magától gondolkodó és fejlődő gép gondolata folyamatos vigyorgásra készteti. Larry is befut, aki régi ismerőse Karellen asszonynak, legalábbis erre enged következtetni a nő viselkedése. A fogdosás és jópofizás azonban fura hatással van Larryre, aki elárulja, hogy régebben a nő alkalmazottja volt. David és Liz felkeresi Robertson özvegyét, Jessiet, aki egyedül maradt a nagyon intelligens házában. A férje elvileg öt évig dolgozott volna a nemzetbiztonságiaknak, aztán élhették volna az életüket, de közbejött ez a sajnálatos baleset. Jessie kérdezi, beszéltek-e már Joe Baskinnel, Daniel főnökével, aki állítólag félt, hogy a beosztottja átveszi az irányítást, és ezért halálra szekírozta.

Baskin tagadja, hogy köze lenne a történtekhez, mivel ő be sem mehetett a számítógépes terembe. Bedob azonban egy új nevet, Claire Wellsét, aki Robertson asszisztenseként bejáratos volt MI barlangjába. Közben kiderül, hogy Robertson megfulladt, mert valami tűzelnyomó rendszer aktiválódott, ami argon gázt használ. Ehhez csak Baley (az MI) férhetett hozzá, úgyhogy a „hölgy” erősen Skynet-gyanús. Amita elmondja, hogy létezik egy teszt, amivel mérni lehet a mesterséges intelligenciát, oly módon, hogy összehasonlítják az egyes kérdésekre adott emberi és gépi válaszokat. Ennek segítségével talán kideríthető, hogy Baley képes-e ölni. A tudós párocska be is megy csevegni a méltóságos asszonnyal, aki azonnal közli velük, hogy parasztok, mert be sem mutatkoznak. (Az már szóra sem érdemes, hogy ők sem köszöntek vissza.)

Amita születési anyakönyvi kivonatának rövid elemzése után Baley kizavarja Charliet, amiért kinevette, de a lány szimpatikus neki (hiába röhögött ő is), úgyhogy ő maradhat. Charlie kénytelen kettesben hagyni nőjét a félelmetes szerkezettel, de egyelőre nem látszik rajta az aggodalom. Baley kicsit feszegeti Charlie és Amita tanár-diák viszonyból kifejlődött románcát, és azt is világossá teszi, hogy tudja, milyen tesztnek készülnek alávetni. Át is megy, ami eddig egy gépnek sem sikerült, szóval hőseink kezdhetnek félni tőle. Mivel tulajdonképpen gyanúsított, mostmár egész más szempontok alapján kérdezgetik, de állítása szerint nem emlékszik a Robertson halála előtti pillanatra. Bejött, dolgozott, aztán egyszercsak ott feküdt holtan. Azt bevallja, hogy a tűzelnyomó rendszert ő kapcsolta be.

Amita tovább vizsgálgatná Baleyt, elvégre az argon gázt már kivonták a rendszerből, így elvileg nem bánthatja. Elvileg… Karellen közben Charliet győzködi, hogy dolgozzon neki. Okoska nem mond semmit, inkább Larryvel nézi a kosárcsapat menthetetlennek tűnő szerencsétlenkedését. Az ex-űrhajós elmeséli, hogyan alakította fegyverré Karellen csapata az ő csodás teleszkópját, majd az emlegetett hölgy meg is jelenik, hogy kicsit kóstolgathassák egymást az egykori kollégával. Don megosztja aggodalmát apjával, miszerint lehet, hogy rossz ötlet lenne, ha öcsi elkötelezné magát a nemzetbiztonságnak. Karellen a Robertson nejével való újabb találkozás előtti utolsó pár másodpercet tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy arra célozgasson, a férfinak szeretője volt. Jessie kicsit villog a beszélő-táncoló csodalakásával, majd Karellen nyomására beismeri, hogy néha besegített a férje projektjében. Beviszi az érdeklődőket Daniel stúdiójába, ahol többek között egy emberi idegrendszerhez csatlakoztatható robotkart találnak, amit a házaspár közösen készített.

Amita Baleyt faggatja, aki újabb részlettel szolgál az ominózus estéről, elárulva, hogy Robertson elnémította őt. Ezt Amita is szeretné kipróbálni, de Baley erre az ötletre zavart tiltakozással reagál, majd ugyanazt a szöveget nyomja, amit Robertson „balesete” előtt. Miután a biztonsági protokoll is aktiválódik, Amita kezdi nagyon-nagyon kínosan érezni magát, úgyhogy hívja Charliet, közölve, hogy Baleyt valaki meghackelte. Bár az argont kivonták, a rendszer még mindig kiszippantja az oxigént a teremből, úgyhogy jobb lesz sietni, ha Amitát ki akarják szedni onnan élve. Jessie segítségével sikerül lenyomozni, honnan jönnek a zavaró jelek, valahol a föld alatt Liz és Colby el is kap egy laptopozó fiatalembert, majd utóbbi kihúzza a kábelt, amihez a hacker csatlakozott, és a veszély el is múlik. Amita azonban rendes kis sokkot kapott, húz is a helyszínről, amilyen gyorsan csak tud.

Charlie kicsit ölelgeti barátnőjét, és megemlíti a Robertson stúdiójában talált „csatlakozási mesterséges intelligenciát”, ami egész másképp működik, mint a szilikon alapú mesterséges létforma (oké, bevallom, nem értem, mit beszélek). Miért is vesztegette volna az idejét Robertson olyasmivel, ami totál ellentétes az eredeti céljával? Larry Alannel sakkozik, és Karellennel folytatott rövid viszonyáról mesél. Az antipatikus hölgyemény közben rossz hírt kap, mivel Amitáék rajöttek, hogy Baley nem is olyan okos, csupán arra programozták be, hogy átmenjen a teszten. Itt azonban véget ér a tudománya. Karellen csalódott, de mostmár megengedi, hogy az FBI átnézze a könyvelést, hisz’ ezek szerint mégis egy ember áll az események mögött. Ezt az elméletet erősíti a tény, hogy Claire Wellst, a szerelőt valaki csúnyán vérbe fagyasztotta. Feltehetőleg ugyanaz tette, aki Robertsonnal is végzett, valamint letörölte Baley memóriáját.

A hacker kis biztatást követően elárulja, hogy Joe Baskin bérelte fel, hogy törölje Baleyt. Utóbbit elkapják, de a gyilkosságokat nem hajlandó beismerni. Ugyan ő és Robertson ellopták a cég pénzét, de azt bűntársa megölése nélkül is megúszhatta volna. Wellst sem fizették le, bár egy csomó pénzt költöttek rá teljesen feleslegesen. Pontosabban Robertson költött rá, aki a szeretője volt. Hoppá! Már viszik is bilincsbe verve Jessiet, aki nem is tagadja már, mit tett. A kosárcsapat edzője lemond, Alan mostantól maga kénytelen kézben tartani a csodacsapat felemelkedését. Amita kesereg, amiért hamisnak bizonyult a szupergép, de Charlie majd megvigasztalja.

Címkék: gyilkos számok
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása