Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 7x05 - Javítások

2009. október 03. 15:30 - the black ball

A péháromikszkétszáznyolcvankilencre küldünk éppen egy MALP-ot. A bolygó légköre mérgező, erősen korróziós hatású, viszont egy 2km x 0,5km-es kupola bírja a strapát. Átküldjük rajta a robotot, mivel nem szilárd a fala, és megörülünk, mert odaát fű meg fa meg szobor van. Aztán eltűnik a MALP jele, és már megyünk is utána. A kupolán átérve minden szennyeződés eltűnik a védőruhákról, mi meg a domesztosszal szarakodunk. Belülről a kupola valami hologramot vetít ki, az egész egybefüggő tájnak néz ki. Carter le van nyűgözve. O’Neill észrevesz egy gyereket, Nevinnek hívják, és hajlandó elvinni minket a városba Jack védőruhájáért és baseballsapkájáért cserébe. Már most unalmas a rész.

A városban mindenki jól megbámul minket, aztán Nevin apja, Kendrick üdvözöl minket, ők az egyedüli túlélők. Bele se kezd a törileckébe, inkább elküld minket a tanácshoz, wow. Ott is mindenki bámul befelé az ablakon, mint a hülyegyerek. A tanács 3 férfiből és egy nőből áll, elmondjuk nekik, hogy a Földről gyüttünk, azon a kerek valamin át. Erre mindegyik transzba esik, miután megpöckölték a halántékukon lévő valamit, és már be is ugrik nekik Mahg Mar kapuja, ami egy bizonyos Morrigan istennőhöz köthető (az a dominakukac). A bizbaz a fejükön egy Link nevű nagyon menő router, amivel le tudják tölteni a zinternetet az agyukba. Jacket ez annyira lenyűgözte, hogy el is húz onnan, vissza a MALP-hoz. Teal’c szerint ha félig áttoljuk a kupolán, akkor tudunk kommunikálni a Parancsnoksággal.

Hammonddal megdumáljuk, hogy holnap újra beszélünk, mert ma megvendégelnek, meg Carter is csak holnap merülhet bele a technológiába. Teal’c és Jack Kendrickéknél, Sam és Daniel meg egy Pallan nevű fickónál aludnak. (Christopher Heyerdahl debütál a franchise-ban, történelmi pillanat.) Pallan itt a technogóré, elmondja, hogy geotermikus energia tartja fent a kupolát, a felesége, Evalla meg nagyon úgy tűnik, mintha a cylonok hibridje lenne. A csaj felajánlja a Linket egy nyalásra, de Sam Daniel kezére csap, hogy fujj, büdös, nem szabad, meg lehet, hogy az agya is felrobban tőle. Majd máskor.

Éjjel a női tanácsos hirtelen ötlettől vezérelve elhagyja a kupolát, miközben a Link villog a fején ezerrel. Valaki itt bekapott egy trójait. Másnap Nevin felfedező akar lenni, Daniel átbújja Pallan nejével a fennmaradt könyveket, Carter meg okosodik a kupola vezérlőjében. Amikor is lefut a monitorokon egy kódsor, az emberek meg lefagynak. Carter elmondja Pallannak, hogy mi történt, de a fickó lehülyézi szegényt. Mindegy, a lényeg, hogy megosztják velünk a technológiát. Később Sam felveti az ezredesnek, hogy felajánlhatnánk a költözés lehetőségét. Irány a tanács. A fickók szerint jól elvannak itt, meg aztán a Linken minden elérnek, ami kell. A polgárok meg azt gondolják, amit a tanács, oszt jónapot. Daniel megkérdi, hogy a női tanácsnok hol van. Erre a fickók összeröhögnek egymás között, és közlik, hogy 2 éve volt utoljára nő a tanácsban, ami mellesleg mindig is 3 tagú volt.

Carter szerint ez a Link lehet a ludas, talán megváltoztatja az emlékeiket. Na kutakodjunk. Daniel megtudja Evallától, hogy a technológiájuk miatt lett olyan a bolygó, amilyen, és ezért minden párnak két gyereke lehet, hogy ne legyen miniatűr Kína a kupolán belül. Jelenleg 1373-an vannak. Carter rákapcsolódik a vezérlőre, és felfedezi, hogy a kupola energiaszintje tagnap óta 2%-kal csökkent. Pallant majdnem infarktust kap, ugyanis a normál eltérés 0.01 és 0.07% között szokott lenni. Pallan nem hiszi ezt el, meg az ő gépén minden rendben. Pedig ha igaz a csökkenés, akkor a kupola veszélyben van. Jack és Teal’c a MALP felé igyekszik, amikor Kendrick feltűnik, és közli, hogy ő a fiával velük tartana egy másik bolygóra. Nevin többet érdemel kivetített felhőknél.

Letudva. Megyünk tovább a MALP-hoz, de a hűlt helye. Carter odaszól, hogy a kupola energiaszintje már 4%-ot esett, ha ez így megy tovább, hamar bajban leszünk. Ezalatt Evalla bezombul, és otthagyva Danielt elsétál a kupoláig, aztán átmegy rajta. Egyeztetünk: Teal’c szerint ki kéne kapcsolni a Linket, de mivel ugyanahhoz a rendszerhez kapcsolódik, mint a kupola, Carter szerint ez felejtős. Viszont megváltoztathatják a Link által küldött dolgokat, de ezt csak Pallan segítségével tehetik meg. Daniel B-tervet eszel ki, a négytagú tanács jegyzőkönyveit előhalássza, és abból majd észhez tér pár ember, hogy jé, hát itten manipulálva lettek. Jackék meg mennek a kapuhoz. A védőruhákért még beugranak Nevinékhez, aki közli, hogy nem is jó irányba mennek, a ház nem arra van.

Teal’c szerint nem abban a házban aludtak az este, ahol most a cuccaik vannak. Megjelenik Kendrick is, akit megnyugtat Jack, hogy nem hagyják itt őket, csak hazatelefonálnak. Kendrick nagyot néz, hogy mi a lóhere, már miért menne el ő innen. Már Nevin sem akar felfedező lenni, helyette inkább a kertészet a befutó. Jack szerint kapják le a linket, mert teljesen meghülyíti őket, de Kendrick szerint a leválás azonnali halált okoz. Carter rájön, hogy maga a vezérlő a felelős a dolgokért, és ezt el is mondja Pallannak, aki persze tarthatatlan. Carter szerint le kell vennie a linket, nem fog meghalni, tegnap a felesége, Evalla is levette. Pallan nagyot néz, életében nem hallott ilyen nevű nőről, és házas sem volt soha.

Daniel befut egy dokumentummal, amit a kupola megépítésekor írtak alá – több mint százezren. Mivel ennyien nem is férnének ide be, Carter arra következtet, hogy a gép kompenzálta az energiaveszteséget azzal, hogy zsugorította a kupolát. A Linken keresztül meg kisétáltatta a kupolából a népesség 99%-át. Akiket Jackék épp most fedeznek fel a kupolán kívül, legalábbis ami maradt belőlük.

Pallan kezd feleszmélni, úgyhogy Carter gyorsan le is kapja a Linket, és elkezdik felülírni a rendszert. Csakhogy az ismét frissíti önmagát, most azzal, hogy a CSK-1 beteg, Linket nekik. Körülveszi a város Teal’cet és Jacket, de Pallan időben bejut a rendszerbe és kitörli a csapatról meglévő emlékeiket. Jön a hepiend, pár nap alatt mindenkit elköltöztetünk, Pallan meg megkéri Cartert, hogy meséljen Evalláról.

Címkék: csillagkapu
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sephinroth 2009.10.03. 21:24:53

Ezt a színész "újrahasznosítást" nagyon bírom:D
Amúgy a rész nekem kicsit bealvós volt.:)

the black ball 2009.10.05. 18:07:36

@Sephinroth: Heyerdahlt jóhogy megtartották, mekkora Todd lett belőle. :]

Faby 2009.10.07. 08:22:45

@the black ball:
Sőt, az athosiak vezére, halling is ő volt.
Érdekes, hogy volt egy dupla rész, melynek az egyik felében Todd, a másikban Halling volt!

Llew 2009.10.08. 13:24:56

@Faby: azért Toddként nagyobbat alakított, mint Halling szerepében

Sephinroth 2009.10.15. 13:15:16

@the black ball: Igen, jól alakítja:D
@Faby: Hallingként nem annyira bírtam, nem volt semmi dolga csak nyavalyogni:)
De én mégis akkor röhögtem egy jóízűt, mikor a CSK1 Elliot hadnagya feltűnt az Atlantisban Kerasként:D Az a csíkozott, jámbor feje áhh:D:D
süti beállítások módosítása