Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 3x08 - Flesh and Blood

2009. június 13. 14:00 - missparker

Újra egy fantasztikusan átgondolt rész, gyönyörű tájak, rafinált utalások, már előre félek, milyen hosszú hogyvolt kerekedik ebből... Appalache-hegység, Merril-hágó. Sydney Nicholasnak telefonál, küldött neki egy iránytűt ajándékba, még a nagyapjáé volt. Azt kérné, szólítsa 'apának', de a srác addigra leteszi a telefont. Nicholas az írástudatlanság elleni harc önkéntes tanáraként dolgozik itt, épp egy tündéri kisfiúnak olvas mesét, mondókázik vele, megismerteti az iránytűvel, megmutatja az anyjáról készült képet. Jarod hazaért egy lepukkant motelbe, a Binkley Olajvállalatnál dolgozott, Capistranoban. Az újság szerint a vállalatot leállították. Vigyorog, ebben lehetett része. Vacsorázik, tévézik, a hírek szerint négy önkéntes tanárt elrabolt egy fegyveres milícia. Nicholas fényképét látva már szedi is a cuccát.

Központ, Miss kőolajba fulladt fecskét kapott Jarodtól, ilyenje még biztos nem volt otthon, mégsem örül neki. Sydney-t most hívja Michelle, elmondja, mi történt Nicholas-szal. A hágónál az ATF ügynökcsapat hadnagya eligazítást tart, Bemutatja Jarod Miner különleges ügynököt, aki jól ismeri a helyieket és a vidéket. Ezt vajon milyen könyvből tanulta meg 12 óra alatt?

Sydney elmondja Missnek, indul a hágóhoz, fedezzék. A helyiek félnek, az ügynökök hiába kérdezgetik őket. Jarod tényleg tájékozott helyi témákban: két hónapja az ATF lerohanta a milicisták táborát, lefoglaltak egy halom fegyvert. A tábor vezetőjét Hailey-nek hívták, nyilván ez az emberrablás a bosszú. Felfigyel Nicholas tanítványára. A fiúcska büszkén mutatja a könyvet, fényképet. Elmondja, hogy Nicholast elvitték, fel a hegyekbe, itt az iránytű, segít, ha eltévedsz.

Sydney és Michelle megérkezett az ATF területi irodájába, segíteni szeretne a keresésben. A túszokról is kapunk végre infót, Nicholas tartja a lelket a többiekben, ki is vívja ezzel az egyik fegyveres ellenszenvét. Központ, Lyle sajnálja magát a hiányzó hüvelykujja miatt, a hallgatósága Broots. Szegény, azt se tudja, merre nézzen. Mert mit lehet mondani olyan gondolatokra, hogy 'legalább áramvonalas a kezem', 'a kávéscsészét sem tudom megtartani'. Mindegy, lejelenti, hogy Jarod az olajvállalatnál van. És hol van Miss? Ööö, házon kívül. Sürgős irománnyal ront be egy gólem, Lyle elolvassa és indul Capistranoba. Miss visszaért, Lyle hol van? Elment, de mi lesz, ha rájön, hogy hazudtunk neki? Miss nem retteg. Sydney az ATF irodában idegeskedik, most szüksége van rá a fiának, és nem hagyják, hogy segítsen.

Jarodék műholdas adást fogtak Hailey-től, az ATF irodában is látják. Egymillió dollárt kérnek a túszokért. A kamera előtt végignézhetik, ahogy Nicholast kilökik a képből, és utánalőnek, lehet, hogy megölték. Michelle sikolt az irodában, Jarod dühöng a kocsiban. Sydney tombol, majd fogja a kitűzött térképet, és elindul. Még nem tudja, hogy Jarod is rajta van az ügyén. Hívja Misst, hogy szabadítsa fel a számláit, és fizesse ki Hailey-t.

Missnek jobb ötlete támad: majd a Központ állja a cehhet. Ez jó, de Sydney magánkívül van, ő Hailey-t is akarja, mert nála van a fia. Miss ezt hallva eldönti: ők is mennek a helyszínre. Broots gondolkodik: talán Sydney nincs is egyedül, talán van segítsége. Jarod?

Aki eközben a műholdas adásból kitalálta merre vannak a túszok, egy régi bányát figyel, körbeveszik a helyet, a rádióba suttog, csak csendben, fiúk! Sydney most érkezett, piros terepjáróval, hatalmas csatazajjal üvölti Hailey nevét. A legjobbkor. Hailey kijön, fedezi magát és lő. Jarod ráugrik Sydneyre, lövöldözés kezdődik, az ügynökök lemennek a tárnába. Csak hullákat találnak, Hailey milicistái. A túszokat még a tűzharc előtt elvitték. Jarod vigasztalja Sydney-t, biztos, hogy Nicholas életben van. A vezető rákérdez: Sydney-nek szólította, ismerik egymást? Jarod flegmán lerázza, látta a hírekben, ő az egyik túsz apja. A többi ügynök Hailey-t hozza, aki kapott 3 golyót, összevissza beszél, védelemért könyörög, majd elájul. Jarod előhívja magából az orvost, fontos lenne, hogy Hailey beszéljen. Sydney közben megköszöni, hogy Jarod olyan gyorsan válaszolt az üzenetére. Milyen üzenet?! Milyen válasz?! Itt a csel. Broots is megtalálta Sydney kiküldött levelét, de úgy fest, egy követő is volt benne. Lyle. A sürgős iromány, amit a gólem hozott. Jarod is agyal, most ki dobott kesztyűt neki?

Sydney odalép hozzá, ismeri ezt az arckifejezést: azt jelenti, hogy nem tudja a választ. Jarod pont úgy magyaráz neki, mint régen, a szimulációk alatt a Központban.

A tények alapján egy másik csapat rajtaütött a milicistákon, elvitték a túszokat. De minek, ha nem kértek értük váltságdíjat? És Hailey miért maradt életben? Mert ő a postás, azt akarták, hogy elmondja, mi történt. Amint magához tér, beszámol. Még őt, a terroristát is megriasztotta, hogy létezik ilyen őrült, mint az az ember, aki elvitte a túszokat. Különös ismertetőjele van, annyira retteg, hogy kimondani nem is meri, így megmutatja.

Jarod a létező leggonoszabb nézését mutatja.

Broots is kinyomozta, hogy Lyle a hágóhoz ment, Miss repülőt rendel. Sydney értetlenkedik Jarodnak, de miért tett ilyet Lyle? Új extrémsportot talált ki, konkrétan Jarod bosszantását. Csalinak használja Nicholast, így nyert egy nagyon dühös Jarodot a nyakára. Az ő viszonyuknak valójában már sokat nem árthatott. Jarod felismeri, hogy az ATF-nek ebbe nem kéne belekeveredni, egy hamis helyszínre küldi őket. Neki 'sajnos' Haileyvel kell maradnia, elvégre csak neki van orvosi kiképzése. Sydney büszkeséggel vegyes döbbenettel nézi neveltjét. Eddig is tudta, mire képes, csak azt nem látta, hogyan használja a képességét a kinti világban. Ámulhat tovább, Jarod őt is kiosztja, ha már Nicholas nyakig benne van, legalább az apja maradjon ki belőle. Sydney nem tágít. Hailey pánikol, itthagynák őt, egyedül? Jarod játszik egy kicsit, élvezettel nézi Hailey kétségbeesését és fájdalmát, majd flegmán közli: bocs, nem vagyok ATF ügynök, orvos sem. Sydney tovább hüledezik, Jarod ilyen is tud lenni?

Lyle vonul a túszokkal az erdőben, ők Szépfiúban a megmentőjüket látják. Nicholas-szal kiemelten foglalkozik, vállát lapogatja, haverkodik.

A srác meg kínosat kérdez. Mi lett a milicistákkal? Lyle az igazság egy szeletét elmondja, miszerint az ATF-re hagyta őket. A trükköt ismerjük Jarodtól, ő is így tesz legtöbbször, így nem jön le a testbeszédéből a hazugság. Egy elhagyott bányászházba érkeztek, Lyle meséje szerint hajnalban jön az evakuáló csapat, addig a padláson foglalják el a szállásukat. Nicholast arra kéri, maradjon vele a földszinten, társaságnak.

Jarod agyal, a bányászháznak csak egy bejárata van, nincs menekülésre lehetőség. Nem baj, úgyis régóta szeretne szembenézni Szépfiúval. Megölte a testvérét, Kyle-t, ez bosszút kíván. Emlékszünk hogy járt Kenny gyilkosa? Sydney is emlékezhet rá, mert papol, a bosszú nem vet véget a fájdalomnak. Kicsit megpihennek, Jarod előszedi a kisfiútól kapott képet és az iránytűt. Sydney azért adta Nicholasnak, mert úgy gondolta, hogy a múltja egy részlete tetszene neki. Jarod újra kegyetlen, ugye milyen fontos a család, a múlt? Sydney sajnálkozna, tudja, hogy miatta Jarod mi mindenről maradt le, de most sem kell a bocsánatkérése. Eközben a nyomorult ATF ügynökök teljes komolysággal körbeveszik a hamis helyszínt, nem találnak semmit. A hadnagy átlátja a helyzetet: Jarod felültette őket, káromkodás, visszaindulnak. A bányászházat 3 központos gólem őrzi, Jarodnak ez sima ügy. Sydney félti őt, nem hagyná, hogy megölesse magát. Mivel másképp nem tudja lebeszélni, puskatussal leüti Jarodot. Már szédülök a sok csavartól.

Nicholas Lyle-t faggatja, hol van már a mentőcsapat, mi történt a kezével? Szépfiú megint nem hazudik, azt mondja, rossz emberekben bízott, megfizette az árát. Mindezt vigyorogva, hogy kellően bizarr legyen.

Erre lép be Sydney. Nicholas sugárzó arccal meséli, hogy Mr. Lyle megmentette. Hogyhogy ismeritek egymást? Téged sem az eszedért loptak el, fiam. Jarod magáhoztér, feltápászkodik, akció indul. Lerendezi a gólemeket, a padlásra megy túszokért. Miss eközben megérkezett a faluba, beül egy helikopterbe, irány a hegycsúcs. Sydney dühöng Lyle-nak, veszélyeztette a fiát, Lyle kiröhögi, ugyanmár, megmentette, higgyen a fiának. Nicholas szeme csillog, Mr. Lyle-nak az életét köszönheti... Váááá. Most lép be Jarod, kezében puska, Lyle 9 mm-es pisztolya szánalmasan törpül az asztalon. Nem próbálja meg felvenni, el is mondja, hogy nem akar okot adni ezzel Jarodnak a lövésre. Ugyanarra játszik, mint régebben Damon: Jarod csak mások vagy a saját védelme érdekében lőne, hidegvérrel, bosszúból nem. Rászól Sydneyre, hogy vigye ki Nicholast. A srác még mindig/már megint bambul, de hát ki ez az ember? Kifelé, Jarodra hallgatni kell, és kész. Ismerve Jarod beteges bosszúit, nem biztos, hogy a széplélek Nicholasnak való az, ami most történni fog. Sydney gondolkodik, maradjon-e Jarodot nyugtatni, de jobbnak látja, ha nem avatkozik be. A zsenik kettesben maradnak. Szépfiú szabadkozik, ő sosem akarta bántani Kyle-t. Ezt Jarod is tudja: őt akarta megölni, de Kyle szó szerint az útjába állt. Szépfiú kidumálná magát, újra elhangzik az ajánlat, dolgozzanak együtt. Még egy ötlete támad, sokmindent tud, sok infóra szert tehet, amire Jarod kíváncsi.

Nincs alku, Jarod kivégzésre készül. Valószínűleg Lyle is emlékszik Damonra, így mostmár komolyan fél. Van mitől. Térdelj! Szépfiú felfogja, hogy ez a puskacső a tarkójánál komoly, már csak az marad, hogy könyörögjön az életéért. Jarod visszaszámol, Lyle reménykedve hallja meg Miss helikopterének zúgását. 3,2,1 TŰZ. Csattanás, Lyle elterül.

Miss a házba lépve egy nyögdécselő Lyle-t talál, ő is tudja már, milyen, ha puskatussal tarkónvágják. Jarod eltűnt. Lyle pattog, hogy ő elkapta Jarodot, a hülye gólemek meg hagyják meglépni? Miss különösebben nem sajnálkozik, de hajtja a népet a helikopterhez, mert ha megérkezik az ATF, rossz lesz magyarázkodni titkos Központról, szökött csodagyerekről, kétszer már meghalt csonkakezűről, meg ilyenekről. Aztán elmélázik: 'Furcsa egy igazságszolgáltatás ez, Jarod'. Okos nő, de ezt nem értheti: Jarod számára ez volt a teljes győzelem Lyle felett. Térden állva könyörgött az életéért, és életben hagyták. Azzal a tudattal élhet tovább, hogy van, aki a jövőben is bármikor képes tönkretenni őt, hazavágni egy üzletét, ellopni az autóját, kijátszani őt. Akivel nem tud megalkudni soha, és akit hiba lenne megölni, hiszen csak élve hozhat sikert számára.

Záróképek, a kicsi fiú olvas Nicholas-szal, Michelle ül mellettük, Sydney is megérkezik. Nicholas apjaként mutatja be a kisfiúnak. Sydney tehát megkapta a Lehetőséget. Később Jaroddal telefonon beszéli meg a történteket: megköszön mindent, bocsánatot kér az ütésért. Jarod ebben megbocsátó, azt mondja, az az ütés rántott helyre benne valamit. És milyen jó Sydney-nek, már valamennyire családot alkot a fiával. És íme, a tükrös utalás.

Végül marad a tanulság, hogy Jarodnak megint nem jutott semmi öröm. Sőt, olyan fájdalmat él át, amire nem is gondolnánk. A telefont ugyan letette, de még Sydneyhez beszél: őt szereted.

Címkék: a kaméleon
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bree-gee 2009.06.14. 13:42:11

Szegény Jarod! Ennek a résznek a vége olyan szomorú :(

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.06.14. 20:57:11

Igen, ez is tipikusan szomorú véget ér. De Jarod élete nem az örömről, hanem a reményről és a küzdelemről szól.
Emlékszem, mikor először láttam, mennyire meglepett a vége: Jarod féltékeny?

kekhalal21 2009.06.16. 18:23:53

Igen az volt és nem is kicsit volt az.
Ez is jó rész volt az tetszett benne hogy Jarold nem öltem meg missparker · hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon szép fiúkát

Pissta 2009.07.02. 10:38:59

Jó kis epizód! Szépfiúkát eddig sem sokra tartottam, de most végképp le lett nullázva!
süti beállítások módosítása