Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 2x16 - Silence

2009. március 07. 10:00 - missparker

Megint gyerekkori videóval nyitunk, Jarod megmakacsolta magát, törökülésben ült egy halom kép tetején, és nem szólt semmit. Időnként felemelt egy képet, összetépte, tovább hallgatott. Sydney próbálkozott, ezerszer csinált már ilyet, legyen valaki. Nem ért el eredményt. A jelenben Misséket klasszikus Mesélő fogadja, karneváli eszközökkel foglalkozik. Jarod nála rendezte be a tükörszobáját. Órákon keresztül csak bámulta magát. Találnak egy tükörcserepekből kirakott mozaikot.

Sydney véleménye sokat sejtető, a tükör megismerésével megszületik a személyiség, a gyerek rájön, hogy különbözik az anyjától. Jarod megpróbál újjáépíteni egy összetört személyiséget, egy összetört életet. Amíg Missék Kentuckyban nézegetik a tükreit, Jarod egy Kábítószerellenes Iroda (DEA) menedékházában vigyáz egy fiatal anyára, Carlára, és az ötéves kisfiára, Nickyre. Delaware-ben, nem messze a Kék Öböltől, nagyon okosan választotta a Mesélő helyszínét.

A menedékházat sorozatlövések érik, Jarod a földre rántja Carlát, rávetődik a gyerekre.

A lövöldözésben senki sem sérült meg, másnap Jarod lapozgatja a piros füzetet: Nicky tanúja volt egy DEA ügynök meggyilkolásának, a súlyos trauma miatt 3 hete nem szólalt meg. Dr. Jarod Leary, a DEA pszichiátereként hivatott segíteni az ügyben. Bingham ügynök egyből gúnyolódik, Freudnak szólítja. Legfőbb baja, hogy a parancsnok, Davis úgy gondolja, valaki kiszivárogtatja a menedékházak helyét, és piszkosul nem hiányzik, hogy egy olyan kívülálló, mint Jarod, még beleköpjön a levesükbe. Stess ügynök félti a pozícióját, nahát, Jarod érkezése után alig 30 másodperccel máris megmentette a gyereket. Jarod szerénykedne, csak a munkáját végezte. Stess támad, úgy érted, mi nem? Az egyik fickó bunkó, a másik paranoiás, jó lesz így dolgozni. Davis is szkeptikus, ha Nicky nem tanúskodik, akkor Vasquez, a drogkereskedő megússza, pedig ő ölte meg Cruz ügynököt. Jarodnak két napja van szóra bírni Nickyt, a játékai most jól jönnek.

Központ, a Toronyban vizsgálatot indítottak a Rém ellen, most épp gólemek kutatják át az irodáját. Nocsak. Miss nem túl együttérző, a Rém fenyegetőzik, ha megtudja, hogy Miss van emögött... na mi lesz akkor? És ha Angelo beszélni fog? Vagy Timmy? Raines elvonszolja a palackját, itt nem nyerhet.

Carla számára Jarod új esélyt jelent, bár fegyveres pszichiáterrel még nem találkozott. Elmeséli az aznapi történéseket: ápolónő, délutános műszak előtt még mosodába ment Nickyvel és a macskájával, elfordult a géppel foglalkozni. Nem vette észre, hogy a macska kiszökött és Nicky utánament. Aztán Carla lövéseket hallott az épület mögül. Meglátta a dobozokra esett holttestet, hívta a rendőrséget. Nicky-t csak este találták meg a dobozok közt, végig a hulla alatt volt. Azóta egy szót sem szólt, ezek után nem csoda.

Rainesre rájár a rúd, a kocsijához érve azt látja, hogy a gólemét lecsapták, egy alak borotvakéssel támad rá, felismerhette, mert nevén szólítja (Einnad). Miss érkezik, Einnad elrohan.

Este Jarodot piszkálják a kollégák, nem hallják, ahogy a gyerek mesél a Cruz-gyilkosságról. Bingham sorsjegykaparászás közben odaveti, hogy ő jól elverné a gyereket, Stess újra ráijesztene, hátha az segít, Jarod türelemre inti őket, de leginkább magát, hogy ne tegye még helyre a két parasztot. Főleg, mert önmagában is gyanús, hogy együtt utálták Cruzt, szerintük üzletelt Vasquezzel, és a lefoglalt drogot maga is használta. Jarod később Nickyt figyeli, egy letört fejű műanyagfigurát próbál majdnem sírva összeilleszteni. Carla jön némi vigasszal, tejet, kakaóport hoz. Jarod régen idétlenkedett, most megismerkedik a kakaóval. Hallottam erről a porról, ugye ez valahogy drámaian megváltoztatja a tej összetételét? Elmélyülten kavargatja a kakaót Nickyvel, majd újra lövöldözés tör ki.

Jarod megint a gyerekre veti magát, Carla a karján megsérül, kórházba kerül. Nickyre már csak Jarod vigyáz. A gyerek a törött műanyagfigurát szorongatja, ez tuti jelent valamit. Jarod ajánl neki egy biztonságos dobozt, a saját anyja képét is belerakja, Nicky vigyázzon rá is. A kissrác ezután a dobozzal mászkál mindenhová. Jarod és Davis átvizsgálják a házat, rengeteg járat van alatta, mindet biztosítják.

Raines sebeit Sydney látja el, a gyógyszerektől félrebeszélt. Sydney felfigyelt az Einnad névre. Brootsra vár a feladat, hogy rákeressen.

Stess megrángatja Nickyt, próbálja szóra bírni. Gyereket bántalmazni ocsmány dolog, sőt életveszélyes akkor, ha Jarod meglátja. Nagyon berág, de elegánsan intézkedik. Vesz egy mély levegőt, szól Stessnek, hogy mutatna valamit, mintha semmit nem vett volna észre, Stess erre elengedi a gyereket. Jarod kedvesen megkéri Nicky-t, hogy menjen át kicsit a másik szobába. Ezután ököllel esik Stessnek, velem emberkedj, ne egy ötévessel.

Miért ilyen fontos neked Vasquez? Személyes ügy? Mindegy, hogy álpszichiáteri szaktudás vagy kaméleoni megérzés, erre szerintem ráhibázott. Bingham most érkezik, mi folyik itt? Ingyenes terápia, b+. Nicky még mindig a törött műanyagfigurát próbálja összerakni, Jarod látja, hogy ez fontos a gyereknek, hozott pillanatragasztót. A figura javítva megy vissza a dobozba, megérkezik Carla is a kórházból. Nicky megszólal, hiányoztál, anyu. Siker! A megragasztott figura segítségével? Mit jelent ez?

Missék Willie-t, Raines gólemét követik, mióta is bagózik a fickó? Nem bagózik, az égő cigivel épp felgyújtott egy épületet, Missék még időben eloltják. Einnad igazi neve Daniel Hilton Minor, a pszichiátriai intézeti azonosítószalagját megtalálják, kezelőorvosa Dr. Williams (Dr. William Raines?) az elmúlt 20 évben szorgalmasan ellátta droggal. Enyhe depresszióból így lett súlyos skizofrénia. Most is szerepet kap a tükör, Einnad, azaz Dannie. Egy tudathasadásos személyiség szívesen néz a tükörbe, teljes egészben láthatja önmagát. Ez pont akkor hangzik el Sydneytől, mikor Miss a mozaikot nézegeti, érdekes képet kapunk:

Dannie a Központ egyik tanulócsoportjában volt, az aktáját 20 éve lezárták, a 27-es szint tűzesete után. Raines tehát máshová vitte.

Jarodnak már van ideje aktákat nézegetni, Stess kitüntetett ügynök volt, majd testvére meghalt túladagolásban. A drog Vasqueztől származott. Azóta csak a baj van vele: túlzott erőszak, vitatható módszerek. Stess segítségére pedig szükség van, de újra összeverekednek. Végül megtalálják a közös hangot, Vasquez számláját átnézve, Cruz halála után még ment az üzlet, Cruz tehát tiszta volt. Jön Nicky a dobozzal, nem tudott aludni. Meglátja Vasquez képét, felismeri, aztán megy aludni. De ha Vasquez a gyilkos, miért nem ijedt meg tőle Nicky? Vissza a gyerekkori videóhoz, Jarod már 36 órája nem szólalt meg, de újra és újra megpróbált lerajzolni egy nőt, arc nélkül.

Sydney próbált segíteni, ki ez?, de ő csak azt hajtogatta, 'nem emlékszem'. A felnőtt Jarod elmegy a gyilkosság helyszínére, hátha ott jut valamire. A törött figura kalapját találja meg, elviszi Nickynek. Ez egy ápolónő kendője, így a figura mostmár Carlát ábrázolja. Nicky eljátssza a figurákkal, hogy mi történt. Megtalálta a macskát a dobozok alatt, de jött két ember, nem mert kijönni. Kettő??? Az egyik Vasquez volt, a másik helyett Nicky egy lekapart sorsjegyet vesz elő. Bingham. Táskát cseréltek, és jött egy harmadik ember. Cruz. Összevesztek, Bingham lelőtte. Siessünk a mesével, Stess jelez, hogy Bingham megérkezett. Szóval Nicky, aztán jöttek a rendőrök, és minden rendben lett? Nem. Bingham félrehívta, letörte a figura fejét, 'ha beszélsz, ez lesz anyuval'. Bingham most nyit be, valami előrelépés? Semmi.

Jarod ideje lejárt, Bingham kiadja Nicky átszállításának útvonalát Vasqueznek, megbeszélik, hogy aznap este a lefoglalt drogot is visszajuttatja. Ezt már Stess is hallja. Missék visszamennek Dannie házába, Einnad rájuk támad a borotvakéssel, megvágja Miss kezét, de aztán könyörögni kezd, hogy állítsák meg.

Jarod szervezi Bingham lebuktatását, az alagutak és a csatornafedél a kocsibeállón jelentős szerephez jut. Este, Stess és Bingham marad a házban, Jarodék beszállnak kisbuszba, az felrobban. Stess az első sokk után indul riasztani a csapatot, Bingham 'körbejárja a házat', valójában Vasquezt várja az új szállítmány droggal. Jarod megjelenik, jelzi a fegyverét szorongató Binghamnak, hogy a barna heroin minőségével bajok lehetnek, és valóban, ez kakaópor. Jarod üzletet ajánl, ha Bingham elmondja, mi volt Cruzzal, le tudja állítani Vasquezt, nála van az igazi heroin. Oké. Vasquez helyett a DEA csapata jött, Bingham ezzel sem járt jól.

Központ, Raines megint odanyikorog Misshez, hol szerezte a sérülést? Kézilabda. A Torony újabb anyagokhoz jutott, a külső tanulmányairól, Raines fenyegetőzik. Ismert valakit, aki hasonlókat csinált régen, pont úgy nézett ki, mint Miss. Miss nem ijedős, 'én nem az anyám vagyok, ezt ne felejtse el'. Sydney jön örömmel, Dannie mostmár az ő betege, és kezelhető a mesterségesen kialakított skizofréniája.

Jarod és Stess visszaviszik Nickynek a macskáját. Stess hangosan gondolkodik Binghamen, nahát azt hiszed, ismersz valaki, és valójában azt sem tudod kicsoda. Jarod vigyorog. Még egy telefon Sydneynek, el lehet-e felejteni a gyerekkori szörnyűségeket? Nem, de felhasználhatjuk őket, hogy erősebbé váljunk. Az utolsó kérdés, látom-e majd magam valaha egésznek, Sydney?

Nem tudjuk, csak reméljük.

Címkék: a kaméleon
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanna 2009.03.07. 14:34:54

Szuper volt a hogyvolt! Köszi!

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.03.08. 14:17:44

Szívesen :) Én imádtam ezt a részt, azok a játékok a tükrökkel! Zseniális volt.
süti beállítások módosítása