Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Szomszédok 1x06

2009. április 18. 14:00 - Milo Rambaldi

Az előző rész tartalmából: Mágen doktor öngyilkos lányt mentett, majd megszabadult egy szem gyermekétől, aki úttörőtáborba ment, kedves felesége azonban ezen is képes volt hisztériázni; Vágási Feriről kiderült, hogy ő a szocialista mintaférfi, én azon sem csodálkoznék, ha egyenesen Sztahanov lenne az apja (a családról még nem tudunk semmit), Jutka bemutatkozó levelet írt az iskolának; a nagy események Takiékra jutottak, Fogtündér dobta Sutyit és Vágyemberre váltott, ez azonban kivágta Lenkénél a morális biztosítékot és az öreglány terminátor üzemmódba kapcsolt.

Taki a T-1000-essel éppen Szabó családot hallgat, megjegyzik, hogy milyen régóta megy már és milyen jó, hogy ehhez nem kell szemüveg, mert a kiborg látásvezérlője az utóbbi időben gyakran ad system error-t, de Lenke utálja a sorállást az SZTK-ban, ezért sosem megy oda. Némi ráhatásra duzzogva csak elvonul, előkerül Alma, aki a meleg víz hiányára panaszkodik, bár ne tette volna, mert nagyapja szentbeszédét hallgathatja a nélkülöző nagycsaládosokról. Fogtündér is éppen nélkülözésben van, a hónap közepére elverte a fizetését, ruhát vett. Nagyapját pumpolja, aki végül is beadja a derekát. A jó kedvnek az érkező Rezső vet véget, aki közli, hogy pénzhiány miatt kivágták a karnagyot, a kórus megszűnt. Taki újabb beszédet tart: amikor elnyomás volt, ingyen énekeltünk, most mikor szabad, majd nem fogunk? Hát meg még mit nem!

Mágenéknál julcsimentes reggel van, apjának hiányzik a csemete (ennek elment az esze). Seniornak nem hiányzik Junior, ő pihenni akar, meg amúgy is elege van, másoknak kocsijuk meg nyaralójuk van, nekik meg semmijük. Fel is teszi az „egész nap csak főzök, mosok, takarítok” kezdetű platinalemezt, de váratlanul Ádám is beszáll a dalpárbajba, ő a „keveset keresek, nincs pénzem, ezért kérek anyádtól” című klasszikust választja. Ádám nyer. Snitt. A T-1000-es az SZTK-ban állomásozik és a kiborg search üzemmód összehozza egy fajtabelivel. Mivel még legalább egy órájuk van a szemészig, mennek a közértbe. Reszkessetek, eladók, már a pillantásuk is halálos lehet, ha éppen látnak titeket!

Mentőközpont, Ádámékat az Erzsébet-hídra riasztják, két ember felmászott. Ha nyár, akkor öngyilkosság. Odaérnek, de nem történt baleset, a meghiúsultan szuicid, mosolygó Reviczky Gábort egy meseautóba ültetik. Snitt. Lenke és Zsóka vásárol, egész kedvesek, biztos vírust kapott a 3.1-es. Zsókáról kiderül, hogy szociális gondozó, Lenke egész fellelkesül ettől. A szemésznél viszont rossz hírt kap. Szürkehályog van a szemén, amit műteni kell. Ezért elküldik Szöllősi doktornőhöz (aki ugyebár nem más, mint Jutka anyja) a Szemklinikára.

A nyomdában vagyunk, Ferit Kenéz elvtárs hívatja. Ő valami főmufti lehet, mert a főnök úrnak láthatóan negatív lett a vérnyomása a név hallatán, Ferit küldi is. A mi fiunk azonban nem beszari, előbb kiadja a kollégának a parancsot: szedd ki a Vágási Franciska és Vágási Ferenc neveket. Mert még nem tudni, fiú vagy lány lesz-e a születendő gyermek. Snitt. Julcsi és Jocó fagyiznak. Julcsi lazán bealázza Jocót, hogy mennyit zabál, és hallott a papától, a sok kaja káros hatásáról, és nem igazán örül annak, hogy ilyen barátja van, aki annyit eszik, mint három másik. Jocót ez nem érdekli, Julcsi alapos szájba vágása helyett betermel még öt gombóc fagyit.

Feri Kenéznél ül, aki egy balatonszabadi beutalóval akarja megvesztegetni, hogy menjen egy tanfolyamra, ahol a modern gépekről tanulnak. Ez Ferinek két hónap kiesést jelent, de utána sokkal többet kereshet. A hülyéje nem fogja fel, hogy ez neki jó, ezért elsőre pofákat vág (pedig pont ő vernyákolt a modern gépekről), de másodikra már azt mondja, hogy na jó, meggondolom.

Alma és Desiré a Halászbástyánál sétálgatnak, Vágyember rögtön dugni akarna, de Fogtündér közli, hogy két csók nem a világ és nem akar járni vele. Még. Tündérke ezzel 10 pontosra teljesítette a „két szék közül a pad alá” című klasszikus mutatványt. Azért mentené, ami menthető, Vágyembert a T-1000-es állomáshelyére invitálja, kávézás nevű tevékenység folytatására, aminek Desiré annyira nem örül, főleg, mert az is kiderül, hogy lebuktak a boltban, de más választása nem lévén, igent mond. Hát Dezső fiam, nekem ez a Gyüminő nem érne ennyit, az is biztos, de te tudod.

Jutka Márta nénivel kávézik, aki totálisan jóváteszi a múltkori agitprop belépőjét. Jutka bevallja, hogy terhes, és ezért akar váltani. Márta néni egyrészt nem haragszik, Jutkára, hogy elmegy, másrészt leinformálja, hogy Hávelnek öt lánya van, így biztosan nem fog berágni a gyerek ügy miatt, harmadrészt meg ha mégsem vennék át, akkor ő fenntartja Jutka helyét. Nekem mikor lesz ilyen főnököm?

A kozmetikába is begyűrűzött az egész sorozatot sújtó válság, a szövetkezeti elnök bejelenti, hogy ezentúl mindenki bevételei arányában részesül a közös költségekből a szövetkezeti díjon felül. Juli felveti, hogy akinek nincs vendége, az csődbe megy, erre az elnök leoltja, hogy ne nyígjon, neki van a legtöbb vendége. Érkezik is Szegvári Katalin, akihez odajön az elnök bájologni, de aztán gyorsan tovább áll. Juli nyíg egy kicsit Katinak is, aki viszont válaszul felmondja neki az országos nyári programfüzetet. Én adok egy 5-öst, ennyi hülyeséget megjegyezni és elmondani nem semmi teljesítmény.

Taki és Rezső rátörik az ajtót Esztikére, a művelődési titkárra, a férfikórus gyilkosára. Taki nekiszegezi a kérdést: ugyan miért? Esztike közli, hogy nincs pénz 30 szmokingra, a vállalati ingyen buszok is megszűntek, és a gyerekeknek is kell egy-két videojáték, meg Commodore 64-es. Takit leelvtársozza, amin Taki begurul, mert korábban bácsi volt, de közli, hogy nem adja fel, egyesületet alapítanak, és majd megmutatják, ha Esztike lesz olya drága és biztosítja a próbatermet. Esztike nem ellenkezik.

Ádám a mentőben egy törött lábú lányt nyugtat, majd rágóval kínálja, illetve Lacit, a társát izzítja, hogy vigye már ki Pilisborosjenőre, ahol Junior táborozik. Eközben Julcsi Jocóval az erdőben futkos, két nagy szatyorral, hegynek felfelé. Jocó nem bírja, Julcsi cseszteti, hogy ha férfi, akkor bírnia kell. Ádám érkezik közben Lacival, és távcsövön keresztül lesi, hogy mit művel leánygyermeke és Moby Dick. A táborban tetemre hívás zajlik, valaki dohányzott. Julcsi magára vállalja Moby helyett, de Moby végül is bevallja, hogy ő volt. Ádám díjkiosztónak nézi a nagy közönség előtti lecseszést, és dagadó mellkassal távozik. Ezt követően az ifjúság egy hiteltelen, őőőőőző szakállas szakállattól kiselőadást hallgat az amerikai szövőlepkéről és annak káros hatásáról. Majd takarodó és „minden fény kialszik”. Az jó, mert akkor szabad a csók! De ebből már sajnos semmit nem látunk.

Juli ismételten nagyjelenettel várja kedves férjét, ezúttal féltékenységi rohamot kap, azzal vádolja Ádámot, hogy csalja, a szedett virágot (amelyből a házba lépéskor Bőhm úr is kapott egy szálat) a sarokba hajítja. Ő tudja, hogy minden szerelem elfárad egyszer. Kérdezi is Ádámot: szebb nálam, jobb nálam? Ádám csak annyit mond: más. Ebben a másban azért minden benne volt. Ezt Julieta is érzi, tombol tovább. Aztán persze kiderül, hogy csak a fantáziája volt jó megint, és férje gyermeket látogatott, mert nem bírta nélküle. A jelenetet csókcsata zárja. Komolyan nem tudom, ebből a párosból kit utalnék be előbb a Lipótra.

Címkék: szomszédok
19 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.04.18. 15:57:14

Eredetileg ez a rész az utolsó - lett volna...

Sylba 2009.04.18. 16:36:10

Jaj istenem isteni.........."kit utalnék be a Lipótba? " Egyébként furcsa, hogy végül azért igaza lesz Nagy Fehér asszonykájának.

Moby Dickért plusz pont.

Köszi!

váj mí 2009.04.18. 17:02:49

@vadász2:
Komoly? Hűűhhaaa ...! Egyik szemem sír, másik nevet. Nevet, mert kár lett volna megfosztani a magyar népet a kétheti panaszadagtól, másrészt zokog, mert az életben nem ismertük volna meg az irritálóan káráló Tyúkanyót, alias Etust, alias Karcsi doktornőt.

ericcartmen 2009.04.18. 17:06:57

A T-1000-ért is jár plusz pont

Kösz, jók a hogyvoltok

Acron 2009.04.18. 17:32:01

Ez megint óriási volt, nem lehet überolni:)
T-1000-sen kifeküdtem!!!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.04.18. 18:00:58

@váj mí: Horváth Ádám mondtam ég egy korábbi interjúban, hogy eredetileg 6 részes lett volna (ugye az első részben emlegetett Nyolc évszak nyolc... minő meglepetés:-), aztán mivel nagy siker lett, ezért aztán folytatták. Még 11 évig :-)
Amúgy érdekes, hogy - mint látható is - voltak változások a sorozat kiállításában is. A korai részeknél az elején lefut a főszereplőgárda (ezt később elhagyták), az első rész végén nem írták ki a karakter nevét, csak színészét a másodiknál ez már változott), és ugye a később oly emblematikussá váló végszavak ötletét sem kreálták meg (az ötödik résznél a legvégén Takiék polemizáltak két mondatban az ágyról, tehát ez kezdemény:-)

váj mí 2009.04.18. 18:16:38

@vadász2:
Köszi az infót.
Húúú ... apropó a sorozat kiállítása. Csak én emlékszem rosszul, hogy anno fejezetek voltak nem részek?
Illetve, lehet hülyén fogalmazok, de most az M1-en már az első adásnál is I. rész jelent meg. Ha még jól emlékszem, anno I. fejezet volt, és ez ki is tartott az 1999 év végi utolsóig.

arnoldx999 2009.04.18. 18:47:30

Hé Vágási Feri nem most megy el a fejtágításra, ami után majd jól belenéz a kamerába és a windows 3.1-et kezdi isteníteni, hogy ilyen fejlett szoftverrel mennyivel többet tudnának gyártani meg mittudomén?
Amúgy én Lenke néni aranyigazságait bírtam legjobban a Szomszédokban, meg Kenéz elvtársat, akit v.Feri meg valami haverja oltott állandóan.

váj mí 2009.04.18. 19:12:45

@arnoldx999:
Húúú.. az sokkal később lesz. Még csak a '80-as évek vége felé járunk. Hol van még a 95-ös vinyó, amibe a Feri gyerek be akar szállni? ;)
De mivel Feri megmarad a sztahanovista élmunkás kategóriában a teljes '90-es években is, így érthető, hogy összekevered azt a sok előléptetést, ami éri ;)

mándruc 2009.04.18. 19:18:59

Hú, milyen jóképű, sármos gyerek ez a Jocó, nem csoda, hogy Julcsi belezúgott.

******SPOILER******
Gáborx2 melyik évadban bukkan fel?
******SPOILER Vége******

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.04.18. 19:38:45

Jocó ha jól tudom nem más, mint Schobert Norbika. :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.04.18. 20:05:19

@mándruc: Sopjler: Abban amelyikben Oli úr is :-D Egyébként Koltay nemsokára felbukkan.

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.19. 02:35:26

@mándruc: Gábor Gábor a kozmetikusversenyen jön majd, azaz nem sokára.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.19. 08:32:22

"enke és Zsóka vásárol, egész kedvesek, biztos vírust kapott a 3.1-es."

Hát ha ezzel a kódszámmal a Windows-ra célzol, akkor rosszul teszed, mert az csak sok-sok évvel később jött...

@mazsi6000: nem jól tudod, viszont a mai napig színész, de mivel nem túl jelentős, így a neve se ugrik be...

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.19. 12:45:57

@Fedor: kösz, egyébként tudom... by the way nem Számítástechnikai Történeti Magazint írok :o)

NCI 2009.04.20. 09:37:11

@Fedor: "@mazsi6000: nem jól tudod, viszont a mai napig színész, de mivel nem túl jelentős, így a neve se ugrik be..."

Filmekben nem igazán, ellenben a Katona J. színházban...

Leadfoot 2009.04.20. 10:58:18

"Vágyembert a T-1000-es állomáshelyére invitálja"

Jó, hogy csak ketten vagyunk az irodában, a kollégám meg tudja mit olvasok, így megérti, ha sírok a röhögéstől.

Neton 2009.04.21. 02:40:24

A T-1000-es elnevezés maradhat szerintem végleg, mert annyira jó. :)
süti beállítások módosítása