Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 4x19 - Őstehetség

2009. április 04. 15:30 - the black ball

Daniel a CSK-11-gyel lófrál, Carter előadást tart elméleti asztrofizikából, Jack és Teal’c meg kap egy nevetséges és unalmas küldetést: egy tucat tudós felett kell bébiszitterkedni egy másik bolygón (vagyis annak holdján). És Jack nem szereti a nevetséges és unalmas küldetéseket. Carter tudományos spoilerekkel bombázza a légierő akadémiájának lelkes tanulóit. 10 dimenzió, féregjáratok, hipertér, egyéb finomságok. A háromtáblányi fizikai blablába azonban beleköt egy bizonyos Jennifer Hailey kadét, mert szerinte hibás a levezetés. És igaza van.

O’Neill és Teal’c átveszi a műszakot Griff őrnagyéktől, és tátott szájjal figyelik, mennyi kalandban volt már részük: dr. Thompson elhagyta a szemüvegét, és elromlott a mikroszkóp. Ráadásul dr. Hamilton nem kapta meg az alkatrészeket a generátorhoz. Nem semmi. Carter utánajár a zseni kadétnak. Kiderül, hogy még Carternél is jobbak lehetnek az eredményei, kitűnő lövész és pilóta, csak sajnos egy beképzelt ribanc, így dióhéjban.

Sam elbeszélget vele. A csaj írt egy dolgozatot, ami a „Többszörös valóságok új kozmológiája” néven fut, de kettest kapott rá, mert nem ez volt a feladat. Carter nem érti, hogy Hailey honnan veszi, hogy egy féregjáratba az anyag mindkét irányban tud haladni. Haily szerint amíg nem mutatnak neki egy egyirányú féregjáratot, addig ez van. De Carter közli, hogy ez csak az ő egyéni feltételezése, úgyhogy térjen észhez.

Jack megtiltotta a tudósoknak (köztük dr. Lee-nek is, aki itt tűnik fel először), hogy a barlangban játsszanak, mert veszélyes lehet. Előbb körülnéznek. Ott nem találnak semmit, viszont az erdőben egy repkedő fénybizbazra lelnek, ami képes áthaladni a szilárd dolgokon. A dokik azonnal rákapnak a dologra, de Jack megrántja a pórázt. Elvégre olyasmi ellen nehéz védekezni, ami mindenen átmegy. Hamilton szerint O’Neill nem tudja megítélni, mi veszélyes és mi nem. Erre felpattan Teal’c, és kedves arccal közli, hogy pedig de.

Carter észreveszi, hogy Hailey a tudta nélkül kezdte el vizsgálni egy új szempontból a kozmológiát, ami figyelembe veszi a párhuzamos világok érintkezését és a változó fénysebességet. Kár, hogy az imént törte be egy másik kadét orrát. Sam meggyőzi a főnököt, hogy ne rúgják ki, mert ahhoz túl értékes. Sam fordított pszichológiázik: szerinte Hailey azt hiszi, hogy a rang nem számít, hiszen nála senki sem okosabb. Úgyhogy nyugodtan elhúzhat innen a fenébe. De Hailey tagad, és maradni akar. Maradhat. Bár nincs sok értelme, hisz ezek után jó esetben is csak katonai alsógatyát szállíthat repülővel. De Carter ennél többet ajánl. Valami sokkal hihetetlenebbet.

A holdon Hamilton nyála elered, amikor megjelenik a laborban a fénybizbaz. Elkezdik üldözni az erdőben, aztán rátalálnak még úgy 20 másikra. Mögöttük meg elmegy egy autó, mert az mindennapos egy idegen holdon. Hamilton örül, mint aki hatost dobott, mert a fények nem bántják őt. A bázison Hammond aggályait fejezi ki Hailyvel kapcsolatban, de Carter biztos a dolgában. Elviszi őt a holdra. Szegény csaj majd kitüsszenti az agyát ijedtében, amikor létrejön a féregjárat.

Hamilton elkapott valahogy egy fénybizbazt, és elektromos tartályba zárta, ahonnan nem tud kijönni. Mivel energia alapú életforma, Hamilton szerint úgyse fáj neki. De Carter szerint intelligens lehet, úgyhogy ki kéne engedni. Lee meg Thompson ezután elkezdik keresni a rajt, hogy távolról tanulmányozzák. Thompson megtalálja őket. A fények kissé zokon vették a társuk rabságát, és szétlyukasztják az emberünket. Lee rohan vissza, hogy a fények támadnak, úgyhogy Jack evakuáltat. Azonban a mostanra százas nagyságrendre duzzadt fénytömeg az útjukat állja, úgyhogy bemennek a laborba.

Teal’c van olyan bátor, hogy rámutasson: a falak rohadtul nem védenek meg minket. Carter szerint talán a zat elbánhat velük. Egy csapat fény megtámadja Hamiltont, akit Jack lezatol, így otthagyják. Ebből terv lesz, már látom: mivel a labor falai fémből vannak, Carter rájuk köti a 220-at. Így az elektromosság kint tartja őket, mint ahogy a tartály bent. Már amíg van áramunk persze. Utoljára Thompson töltötte fel a generátort, úgyhogy fogalmunk sincs, mennyi ideig bírja.

Carter ki akarja terjeszteni az elektromos mezőt a csillagkapura, így gond nélkül elsétálhatnának odáig. De előbb aktiválni kell, hogy létrejöjjön a mező. Carter úgy véli, a zatlövés megváltoztatja az ember elektromos mezejét, így a fények békén hagyják. Viszont nem tudni, meddig tart a hatás. Jack nem érti, miért támadtak rájuk. Carter szerint a társuk fogva tartása miatt. De Hailey szerint ez hülyeség. A hold olyan pályán kering a bolygó körül, hogy meg szokta közelíteni a pólusait. A fények ekkor hülyültek meg, valószínűleg a mágnesesség miatt. Ha várunk, amíg a hold továbbmegy, ők is lenyugodnak.

Jack szerint nem számít, kinek van igaza. Megy tárcsázni. Hailey nem fogja fel, hogy miért nem számít az igazság. Carter közli, hogy így O’Neill csak a saját életét kockáztatja, ha viszont vár, akkor mindenkiét. Touché. Teal’c lezatolja Jacket, mehet a buli. A kapuig nem támadnak a fények, de amikor O’Neill tárcsázni kezd, elkezdenek átmenni rajta. Szerencsére Teal’c nem maradt nyugton, és besegít.

Jack aktiválja a kaput, a fények meg szétszélednek. Viszont elméletileg ők is a mezőn belül voltak, szóval nem tudom, hogy mentek el. Valami biztos kimaradt nekem hirtelen. Hamilton Jack bocsánatáért esedezik, Carter és Hailey között meg egy olyan borzasztó zárópoén zajlik le, hogy le se írom. A viszontlátásra!

Címkék: csillagkapu
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2009.04.04. 20:22:23

Az elején az a Ryan tábornok, akitől O'Neill úgy el volt ájulva, valami igazi fejes lehet? A creditben úgy volt, hogy General Ryan as Himself.

"Mögöttük meg elmegy egy autó, mert az mindennapos egy idegen holdon."
:D Ez fel se tűnt.

kla 2009.04.05. 02:03:55

Elég magas rangú fejes, konkrétan a légierő vezérkari főnöke. A későbbi vezérkari főnök, John Jumper is feltűnik majd. (A 7. évad fináléjában)

the black ball 2009.04.05. 20:06:00

Az amcsik biztos örültek a cameonak, de szerintem hanyagolható jelenet volt. O'Neill nem is tisztelgett. :]
süti beállítások módosítása