Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Black Donnellys 1x01 - Pilot

2009. február 20. 10:00 - Sonrisa

„Family above all” - The Black Donnellys (magyar keresztségben fantáziadús A Donnelly Klán címet viseli, jelenleg a TV2 műsorán fut) 2007. február 26-án debütált az NBC műsorán. A pilot sokat tetszését elnyerte akkor, ám hiába mutatott viszonylag egyenletes színvonalat az ír-maffia történet, a sorozat csupán 1 évadot élt meg. Csak az első 7 rész került képernyőre (az utolsó április 2-án), a maradék csak online volt megtekinthető! Az NBC azóta sem adott hivatalos magyarázatot a „cancel”-re.

A nyitókép egy börtön, ahol a rosszarcú lúzer Joeynak (alias „Ice Cream”) választ kell adnia néhány hulla hollétére – különben a kényelmes magánzárkából átkerül a tömegszállásra, s ezzel saját testi épségét sodorná veszélybe. Így hát vonakodva ugyan, de Joey belekezd Jimmy Donnelly történetébe. Visszaugrunk az időben, a D. fivérek (Jimmy, Tommy, Kevin és Sean) mindig együtt lógtak Joeyval. Jimmy szerzett/lopott egy kis pénzt, így a délutáni látványosságként szolgáló „félhold hinta” (vidámpark kicsiben) felé vették az irány. Hiába, gyerekek voltak. Velük lógott még Jenny is, akibe Tommy titokban mindig is szerelmes volt. Az idillt félbeszakítja egy arra száguldó fekete autó, mely elgázolja Jimmyt, s bár csak a lába tört el, ez egy életre meghatározta a későbbieket. Főcím (néhány másodperc, amíg feltűnik a cím, illetve stílusosan pisztolylövések hangjaira jelennek meg a színészek nevei – atmoszférateremtés ötös eddig).

Joey tovább mesél (állandó narrátora a történeteknek, lévén ő maga is jelen volt), kicsit színezi az eseményeket, nem volt ő soha olyan gazdag, hogy legyen pénze taxira és jó nőkre. Ennyi belefér. 2005-ben járunk, Joey még az anyjával él, a helyszín New York, a Hell’s Kitchen városrész – a „mai nyócker dzsungele keveredik a filmekből ismert amcsi gettókkal, megfűszerezve egy kis szicíliai maffia utánérzéssel”. S ami a legfontosabb: a pokol konyájában az írek dirigálnak.

Rövid ír eredettörténet, majd egy szülinapi partin járunk. Nem is, egy virrasztáson inkább, a színhely Jimmy saját kocsmája, amit egy évvel azelőtt egy kockajátékon nyert el Donny McQ nevű tagtól. Ezzel ellentétben Kevin egy vesztes, hiába kísértette Fortunát, csak adósságokat tudott felhalmozni, amiket rendszerint csak családi segítséggel (főleg Tommyéval) képes törleszteni. Tommy a jókisfiú a tesók között, aki ha épp nem azzal töltötte az idejét, hogy valamelyik fivérét kihúzza a bajból, szorgosan rajzolgatott vázlatfüzetébe.

Sean volt a szépfiú titulus birtokosa, a nők kedvence. Az összejövetelen még ott volt Jenny, aki hozzáment egy tanárhoz, csak azzal nincs tisztában, hogy férjura csúnyán összebalhézott a drogdílerekkel, így most házon kívül van. Felbukkan Frankie, a nyomozó is, és társa, s egy ellopott teherautó után érdeklődik. Azt csiripelik ugyanis a verebek, hogy Jimmynek talán köze van hozzá, s tekintve az előéletét, a zsaruk úgy gondolták, hogy érdemes csekkolni a dolgokat. Az írekről mindenki azt tartja, hogy kötekedő, részeges népség, így nincs semmi csodálkozni való azon, hogy pillanatok alatt heves kocsmai verekedés robban ki (naná, hogy Joey kezdte a zenegéppel).

A fivérek kereket oldanak azzal a teherautóval, amit Jimmy ugye nem lopott el, a raktárban pedig kb. ezer darab hawaii-fílinges ing lapul (LOL). Jimmy ismer egy ürgét, aki minimál áron átveszi a lopott ingeket, csak van egy kis bökkenő: amíg a bárban verekedtek, valaki meglovasította a készletet. Könnyen jött, könnyen ment. Kevin 4000$-ral lóg, s az nem fog előteremni a semmiből, így indul a brainstorming. Persze a „raboljunk el valakit váltságdíjért”-ötletnél többre egyelőre nem futja.

Louie Downtownnak tartozott Kevin, ő pedig Sal Minetta embere volt (az unokaöccse), aki a helyi kiskirály szerepében tündökölt. Kevin, és erősítésként Jimmy elment ehhez a Louiehoz, hogy kérjenek egy kis haladékot. Joey beavat minket abba, hogy mi volt a második motivációs tényezője Jimmynek: kvázi jelen volt, amikor Donnelly-papát agyonverték az olaszok. L.D. is olasz volt. Így Jimmyéknek esze ágában sem volt haladékot kérni, elrabolták az ipsét, s váltságdíjat fognak követelni érte Saltől.

Tommy épp ismerkedik a gyengébbik nemmel, mikor a beszélgetést Huey Farrelly szakítja félbe, aki éberen őrködött az írek területe felett. L.D-t elrabolták reggel, s Hueynak az a sanda gyanúja támadt, hogy talán a Donnelly-tesók baromkodtak már megint. Tommy ártatlan képpel állítja, hogy semmi közük hozzá, de tudja, hogy Huey jó nyomon jár. Tommy számonkéri testvérein az emberrablást, akik bátorkodtak a kocsma pincéjében lakat alá zárni a fickót – persze, hogy Jimmyéknek fogalma sem volt a rokoni szálról Sallel. Ezalatt megtörténik mindaz, ami Tommynak 3 hónap alatt nem jött össze: Sean vadul smárol a kocsiban az előbb látott szöszkével.

Jimmy nem igazán fogja fel, mekkora bajban is vannak, Tommy pedig szokás szerint próbálja rendbe hozni a dolgokat. A vitát az érkező Kevin zárja rövidre, Louie megszökött, az utcát pedig ellepték az ellopott lopott ingek. Tommy a szökevény nyomába ered, egy romos, kihalt negyedben utol is éri, zuhog az eső, csetepaté, minden rendben. Sal igencsak zokon vette, hogy egyik családtagját személyes szabadságában erősen korlátozzák, főleg, hogy Jimmyéknek van képük 30 rongyot kérni érte. Nicky Cottero, Sal jobbkeze megemlíti, hogy talán Huey kezdi elveszíteni az irányítást a területe felett. Egyúttal őt is el kellene intézni, nehogy már az írek mindent megússzanak. Csak szép sorjában mindent, először az unokaöcsit kell visszaszerezni.

 

Kevin annyira őslúzer mindennemű kártyajátékban, hogy még a gúzsbakötött Downtown is lealázza. Tommy eközben azon agyal ezerrel, hogyan is másszanak ki ebből a slamasztikából. Érdekes módon pont ott támadt kedve ücsörögni, ahol Jenny pultoslányként dolgozik. Frankie bukkan fel, ezúttal már nemcsak sejti, hogy Jimmy lopta el a teherautót, hanem biztos is benne, van egy szemtanú. Az sem jópont, hogy Jimmy fegyverrel a kezében lógott meg a kocsival. A kérdés az, honnan volt Jimmynek fegyvere? Szegény Tommy, zűrös család ez. Jenny átlát Tommyn, feltűnik neki, hogy el van havazva, de néma gyereknek anyja sem érti a szavát.

Leszállt az éj, Jimmy a kocsma biliárdasztalán szunyókál, a pénzátadás időpontjára várva, ő aztán nem fog agyvérzést kapni semmi miatt, össze is verekszik Tommyval, nem mellékesen kiderül, hogy J. drogozik. Csodás. Kevin sem akar kimaradni a bunyóból, ám sokra nem jutnak vele. Éjfélt üt az óra, misztikus „kukába dobom a pénzt”-jelenet, de ez csak figyelemelterelés, Nicky és bandája addig szépen kis híján agyonveri Seant két utcával arrébb. Így húzzon ujjat valaki Sal Minettaval. Jimmy elégedetten számolja a kapott pénzt, mikor arra lesz figyelmes, hogy testvérei a keresztutcán rohannak, Sean nevét kiáltozva. Jimmy agyát elborítja a bosszú és a düh, hazarohan a kocsmába, és hidegvérrel agyonlövi Louiet. Hoppá.

Tommy Hueyval értekezik arról, hogy mi is lesz Jimmy sorsa. Sean kórházban fekszik, eléggé szar állapotban van, a váróteremben ott van mindenki, aki számít. Huey tartja magát a szavához, beszél Sallel, hogy mi lesz belőle, majd később kiderül. Jenny is befut, aggódva figyeli Tommy önmarcangolását, kis eszmefuttatás a lány részéről: Sean esete rádöbbentette az élet múlandóságára, így bevallja, hogy már nagyon-nagyon régóta odavan Tommyért. Mielőtt a meglepett ír fiú válaszolhatna, Huey érkezik a helyzetjelentéssel: Jimmy büntetése jobb esetben néhány törött csont, rosszabb esetben az életével fizet. Plusz Sal kéri vissza a mocskos pénzét. Huey elárulta őket.

 
 

Frankie letartóztatja Jimmyt az utcán, valami ”a gyanúsított önként adta fel magát”-szöveggel jön. A kórház ablakából Tommy figyel, rájött, hogy így átmenetileg biztonságban tudhatja forrófejű tesókáját. Rácsok mögött van ugyan, de odáig Sal keze sem ér el. Tommynak és Kevinnek lesz ideje szépen elsimítani a dolgokat, lényeg a családi összetartás. Jenny megállítaná őket, nulla sikerrel. Első a család.

 
Felcsendül a Snow Patrol – Open your eyes, tökéletes választás: Joey pedig beavat abba a töredéksztoriba, amit az elején elfelejtett említeni: a fekete autót, ami elgázolta gyerekkorában Jimmyt, Tommy vezette. WOW! Joey volt az egyetlen, aki látta, s eddig ezt még senkinek nem mondta el. Ezért Tommy világéletében vigyázott Jimmyre, s megfogadta, hogy nem engedi, hogy a testvéreinek bármilyen baja is essen. Kevin és Tommy ezért elmegy Salhez, Tommy hidegvérrel öli meg a kiskirályt, nem hagyva senkit életben. A hullákat otthagyták, ahol voltak. Utána mi lett velük, azt csak az olaszok tudják megmondani.
 
 
 

Vissza a börtönbe, ahol Joeyt az egyik rendőr szájonvágja egy könyvvel, ugyanis nem ezekre a hullákra voltak kíváncsiak. De az már egy másik történet.

 

Megjegyzések:

 

Az eredeti pilotban a Snow Patrol – Open your eyes cimű száma helyett az Arcade Firetól a Rebellion (Lies) szól.  (Nekem személy szerint az SP-s verzió jobban bejön.)

 

Paul Haggis a a sorozat címét egy, a 19. században Kanadába emigrált, majd meglincselt ír családtól kölcsönözte.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walcott 2009.02.22. 11:43:05

A gyenge nézettség nem elég hivatalos magyarázat a cancel-ra?
Amúgy meg inkább a feltámadó ER nyírta ki inkább, mert eredetileg annak a helyére került volna, de ugrott egyet a nézettség és így kértek még részeket (azóta még évadokat) és így a sorozat nem csütörtök estére került, hanem hétfőre a Heroes mögé, ahol a Heroes nézettségének a felét is alig tudta megtartani...

Sonrisa 2009.02.24. 14:16:20

Azért itt nem pusztán arról van szó, hogy a csökken a nézettség, és helló. Sokat nyomott a latban, hogy csatorna túl erőszakosnak, durvának találta sorozatot - ezt persze nem ismerte be soha (erre akartam utalni a "hivatalos magyarázat hiányával")

Sonrisa 2009.04.05. 17:05:14

Az érdekességekhez még annyit, hogy mielőtt Haggis hallott volna a Donnellykről, az eredeti címe a sorozatnak "The Truth According To Joey Ice Cream" (Az igazság Jégkrém Joey szerint) lett volna a s
süti beállítások módosítása