Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 2x05 - Különleges képesség

2008. december 01. 10:30 - Deana W.

A békésnek tűnő városkában egy idősebb, jókedélyű férfi sétálgat, amikor is megszólal a mobilja. Nem tudjuk, ki hívta, de kicsit mintha lekonyulna a mosoly az arcáról, ráadásul eközben önmagát egy fegyveres jelenetbe vizualizálja. De talán még sincs olyan nagy baj, hiszen a titokzatos beszélgetés után mintha mi sem történt volna, mosolyogva tovább folytatja útját. Doki, mert így nevezi egy régi ismerőse, hirtelen betér a helyi fegyverkereskedésbe. Az eladó kedvesen köszönti, és meglehetősen hitetlenkedve fogadja, hogy Doki fegyvert akar venni. De gondolja, biztos pulykavadászatra akar menni, így végülis javasol neki egy megfelelő célszerszámot a hozzáillő töltényekkel. Dokinak mintha elmentek volna otthonról, bárgyú mosollyal az arcán ott helyben meg is tölti a fegyvert, és leszarja, hogy ez illegális. Minden rendben lesz, mondja a rémülettől hebegő eladónak, és azzal a mozdulattal, se szó, se beszéd agyonlövi a mukit. A boltban már épp pánik törne ki, ám a fegyveres ámokfutó továbbra is kedélyesen nyugtatja a közönségét: ahogy már mondtam, minden rendben lesz – és azzal a saját maga agyát is szétloccsantja.

Előbbi jelent a heves fejgörcsben szenvedő Sam Winchester agyában zajlott. Valami mocskos mosdóban próbálja csillapítani a látomás okozta kínokat, mikor Dean rátör, hogy ideje tovább indulni, de azért az öccse szenvedését látva még neki is elakad a szava. Később a kocsiban is erről vitáznak még: Dean szerint át kéne gondolni ezt az egészet, ahelyett hogy Ellen kocsmájába rohannak, ahol a többi vadász majd ujjal mutogathat az újdonsült csodabogárra. Sam persze kiakad ezen az új jelzőn, és mindenképp ragaszkodik hozzá, hogy Ash-től kérjenek segítséget, mert ezek a látomások eddig mindig valóra váltak, úgyhogy ki kell deríteniük, hol játszódott a jelenet és tenniük kell valamit ellene. Ráadásul ez az egész médiumosdi összefügg a Sárgaszeművel, akit meg nem ártana végre elkapni.

Így hát a Harwelle fogadóban kötünk ki, ahol Jo éppen legyak egy vadászt valami szarvaslövős játékban és rendkívül izgatottnak látszik a fiúk érkezése miatt. Ezen nincs is mit csodálni, Dean még mindig nagyon szép, Sam meg kicsit paraszt, köszönés nélkül Ash-hez rohan. Ash hozza a szokásos formáját, Dr. Badass feliratú szobájában egy szál kukiban nyit ajtót, de a srácok tiszteletére felöltözik. Hamarosan be is azonosítja a Sam víziójában látott „Blue Ridge” busz logóját: az oklahomai Guthrie-ban üzemel ez a járat. Azonban hiába is keres Sam utasítására démoni jeleket a környéken, semmit sem talál. Sam erre új gondolattal áll elő: nézzék meg, volt-e 1983-ban tűzeset Guthrie-ban, ami a gyerekszobából indult, az ott alvó kisgyerek 6 hónapos szülinapján. Ash kezdi elveszteni fonalat, hogy honnan jönnek ezek az őrült teóriák, de egész egyszerűen, egy üveg sörrel meggyőzhető, hogy fogja be és keressen.

Amíg folyik a kutatás, Jo benyom egy 85-ös REO Speedwagon slágert a zenegépbe, Dean legnagyobb örömére, odavan az effajta zenéért. Ahogy Jo elmés ötletét is, miszerint segít nekik az ügyben. Nem is annyira a csajt félti, mint inkább magát, hogy mit kapna ezért a lány anyjától, Ellentől. A kínossá váló szituációt Sam menti meg: Ash egyezést talált, úgyhogy indulhatnak is.

Sam nem hisz a fülének, mikor A Kocsiban Dean Jo dalát énekelgeti (pedig kb. ezerszer jobb mint az eredeti :) ), ezért dalos pacsirtánk rövid magyarázkodás után gyorsan témát vált. Tehát mit talált Ash? Andrew Gallagher-t. A srác 83-ban született és 6 hónapos korában egy lakástűzben vesztette el anyját. Gyanús, hogy nála is a Sárgaszemű járt anno. Sam látomásai eddig legalábbis vagy a Démon, vagy a természetfeletti képességekkel megáldott kis kiválasztottai körül forogtak. Mivel Max Miller is egy őrült gyilkos volt, és a mostani látomásban is egy közelgő gyilkosság képeit látta Sam, félő, hogy ezzel az Andy gyerekre is ez a sors vár. Csak épp nehéz lesz megtalálni, mert se lakcíme, se munkahelye, se adóhivatali bejegyzése sincs – csak egy csomó pénze több bankszámlán. Érdekes. De egy évvel ezelőttig egy kávézóban dolgozott, úgyhogy jobb nyom híján ott kezdjük a nyomozást.

A helyi pincérlány adóság behajtóknak nézi a srácokat, így lelkesen pletykál nekik: hiába is jöttek, Andy mindig megússza az ilyen ügyeket. Dean persze cáfol, ők bizony ügyvédek, akik egy elfeledett nagynéni örökségét hozták Andy-nek, úgyhogy ki vele, hol van. A lány sajnos már régóta nem látta a srácot, de van neki egy furgonja, aminek az oldalára egy jegesmedvén lovagló barbár királynő van festve – összetéveszthetetlen. A hasznos információ mellett azt is megtudjuk Webbertől, a kávézó egy kissé túlpörgött alkalmazottjától, hogy Andy bárhova képes bejuttatni az embert, őt például egy Aerosmith koncertre vitte be a színfalak mögé.

Bármit is csinált ez az Andy gyerek, Dean már meg is bocsátott neki a gyönyörű furgon láttán. Sam ezzel szemben olyan fejet vág, mintha citromba harapott volna. Amiatt aggódik, hogy Andy már a második „kiválasztott” gyerek, aki nagykorában gyilkolászni kezdett – mi lesz ha nemsokára vele is ez lesz? Őt is megjelölte a Démon, akinek talán az a terve, hogy pszichopata őrülteket verbuvál össze. Dean persze hallani sem akar erről a hülyeségről, Sam nem gyilkos – illetve amiket eddig megölt, azok megérdemelték, úgyhogy az nem számít. Az agonizálást szerencsére félbeszakítja Andy feltűnése. Egy dögös csajtól libeg ki az utcára selyem köntösben, a szembe jövő férfitől elkéri a kávéját, mire az örömmel átadja neki – szóval úgy él mint egy kiskirály. Az utcán szembetalálkozik Dokival, aki Sam látomása szerint lövöldözni fog, és kedvesen elcsevegve kezet ráz vele. Hogy megakadályozzák a történéseket, Sam Dokit, Dean pedig Andy-t követi.

Andy úgy látszik, elég okos gyerek, egyből kiszúrja követőjét. Nem is teketóriázik sokat, kiszáll a furgonból és lazán az Impalához sétál. Dicsérni kezdi a gyönyörű jószágot, amitől persze Dean-nek egyből dagad a mája, de az azért igencsak megdöbbentő, hogy a srác kérésére szó nélkül odaadja neki A Kocsit. Itt valami nem stimmel.

Sam kicsit sikeresebb a feladatával. Mikor észreveszi, hogy csakúgy, mint a látomásában Doki telefonálni kezd, beveti magát a szemközti fegyverboltba és tűzriadót csinál. Így mire a potenciális gyilkosunk odaér, már nem tudja végrehajtani a gaztettet. Ügyes húzás. Miután megkönnyebbült, Sam döbbenten veszi észre az éppen arra hajtó Andy-t az Impalában. Azonnal hívja Dean-t, hogy mi a franc folyik itt. Dean sem érti, egyszerűen nem tudott ellenállni Andynek. Olyan a csávó, mint Obi Wan – az elméjével irányítja az embereket. A nagy meglepetésben Sam azonban megfeledkezett a látomás második feléről, amiben Doki saját magával végez. Így már csak tehetetlenül nézheti végig, amint a fickó egy újabb hívás után a közeledő busz alá sétál, ezzel beteljesítve a vízió egy részét. Sam persze magát hibáztatja…

Andy zaklatottan érkezik a kávézóba, ahol látszólag tényleg megrázva meséli el a pincérlánynak, hogy Dr. Jennings (Doki) meghalt. A lány örül, hogy újra látja, mert már hiányzott neki és kedvesen mosolyog rá. És persze nem felejt el beszámolni az őt kereső két fickóról sem.

A két fickó most épp nem őt, hanem az Impalát keresik. Miután rálelnek, Dean hálát ad Istennek, amiért egyben visszakapta a szerelmét. Úgy tűnik, az akaratátvitel csak élőszóban működik Andy-nél – emlékezzünk csak Dr. Jenningsre, aki épp telefonált, mielőtt öngyilkos lett. Annak ellenére, hogy Andy kihasználva képességét rútul megfosztotta Dean-t az egyetlen igaz szerelmétől, ő mégsem tudja elképzelni, hogy a srác lenne az őrült gyilkos. Túl normális volt. De hogy ezt kiderítsék, ideje felnyomni Andy „lakását”, a festett furgont. De amit ott találnak, az még Sam-et is meglepi. Na nem a diszkógömb meg a másfél méteres vízipipa, ami Dean arcára széles vigyor csal, sokkal inkább a könyvek: Hegel, Kant, Wittgenstein. A csávó nem kispályás, ez az egész nem épp egy pszichopata gyilkosra vall.

Miközben felveszik a megfigyelőállást, A Kocsiban továbbra is Andy-ről vitatkoznak a testvérek. Dean szerint nincs köze a gyilkossághoz, Sam viszont hajthatatlan. A meccs éppen döntetlenre áll, mikor megjelenik Andy, és követeli, mondják el az igazat, miért követik őt. Sam továbbra is kitart az ügyvédes mese mellett, de úgy tűnik Dean megint nem tud ellenállni az újdonsült jedinknek és mindent kipakol: hogy ők démonvadászok, és hogy Sam, az öccse egy médium, aki azt gondolja, Andy gyilkos és ő is a nagy terv része. Andy nem erre a válaszra számított, arra meg pláne nem, hogy van olyan ember, akire nem hat az elmetrükkje. Mert hiába is utasítja a furcsa párt, hogy hagyják őt békén és soha többé ne keressék, Sam csak utána megy és elkapja a grabancát. A fejéhez vágja, hogy tudja, mit csinál, és tudja, hogy egy éve kezdődött a képessége, amikor Andy 22 éves lett. Sam azt is elmondja, hogy vele is ez történik és hogy az anyukájuk is ugyanúgy halt meg. Már épp meggyanúsítaná a doktor meggyilkolásával, amikor váratlanul újabb látomás tör rá: egy szőke hajú nő a benzinkúton egy telefonhívás után fogja a tankolócsövet, meglocsolja majd lángra lobbantja magát. Andy egy szót sem ért abból, mi történik, azt meg pláne nem, hogy egy jövőbeli gyilkossággal gyanúsítják. Bár ugye amíg rajta tartják a szemüket, addig ez nem történhet meg.

Akkor viszont miért robognak a tűzoltók szirénázva a városban? Dean utánanéz a dolognak: úgy tűnik, Sam látomása ezúttal nem a jövőről szólt, hisz az „öngyilkosság” már meg is történt. Így aztán Sam is kénytelen belátni, hogy Andy nem lehetett az irányító, hiszen éppen vele beszéltek, amikor a tragédia történt. Amíg Dean körbeszaglászik, addig a két kis pszichogyerek haverkodik. Andy szerint Sam képessége elég szopás, amíg az övé olyan, mintha megnyerte volna a lottó ötöst. Sam meg örül, hogy új haverja mégsem őrült gyilkos, így talán még van remény, hogy nem mindegyikük – így ő sem – lesz az.

Dean nemsokára hasznos információk áradatával tér vissza: az új áldozat Holly Becket volt. A nő 18 éves korában, 1983-ban szült először – pont aznap, amikor Andy is született. Kiderül, Andy-t adoptálták, ezért nem ismerte az áldozatot, aki nagy valószínűséggel az édesanyja volt. Mivel Andy születési aktáját titkosították, kénytelenek betörni a hivatalba, hogy utána nézzenek a részleteknek. Micsoda szerencse, hogy egy jedi lovag is van velük, így nem is kell betörni, az őr simán beengedi őket. Sam rá is bukkan a hiányzó adatokra, ami megmagyarázza az egész furcsa esetet. Holly Becket orvosa Dr. Jennings volt, így nyilvánvaló, hogy Andy születésével / adoptációjával állnak kapcsolatban az áldozatok. De mégis ki tette mindezt? Sam-nek erre is megvan a válasza: 22 évvel ezelőtt Holly ikreknek adott életet – tehát a hetigonoszunk nem lehet más, mint Andy gonosz ikertestvére.

Ansem Weems. Így hívják őt, és bár az állam másik részén fogadták örökbe, most mégis itt él a városban. A helyi nyilvántartásból gyorsan ki is nyomtatják a képét: a gonosz iker nem más, mint a kávézóban megismert túlpörgött srác, Webber.

Webber épp Trace-szel, a kávézós lánnyal zárja az üzletet, és Andy-ről faggatja. Hogy komoly-e a kapcsolatuk, ilyesmi. Félünk, ennek nem lesz jó vége. A kis csapat már robog is visszafelé, hogy megállítsák Webbert, de egyelőre nem tudják, hol keressék. Andy sem tud róla azon kívül semmit, hogy 8 hónappal ezelőtt tűnt fel a városban és mindenáron a barátja akart lenni. Szerencsére Sam-re megint rátör a roham: Tracey-t a helyi gát peremén látja egyensúlyozni, majd levetni magát a mélybe. Legalább már azt tudjuk, hova kell menni.

És valóban. A gátnál ott van Webber, Tracey-vel az oldalán, aki szemmel láthatólag nem önszántából van a gyökér sráccal. Azért rángatta magával, mert nem akarja, hogy a csaj beférkőzzön az ő családjába, ami Andy-ből áll. Ezért azt parancsolja neki, hogy miután végeztek a kocsiban, menjen a gát széléhez és gondoljon arra, hogy tud repülni – és lépjen le.

Mielőtt azonban bármi is történne, megérkezik a mentőcsapat. Sam kirángatja a kocsiból Webber-t, Andy pedig Tracey-t menti. Gyorsan leragasztják Webber száját, csakhogy hiába: már nem kell kimondania a szavakat ahhoz, hogy irányítani tudja az embereket. Tracey segítségével leüti Sam-et. Miközben a két testvér egymásnak esik, a lány folytatja az utasítást, és már ott álldogál a gát szélén. Andy belátja, hogy Webber erősebb nála, ezért megpróbál inkább beszélni vele. Webber sajnálja, hogy így alakult, de elmondása szerint egy sárga szemű ember nem engedte neki, hogy elmondja az igazságot a testvérének. Azt is mondta neki, hogy nagy tervei vannak vele és még fontos feladat vár rájuk. Az áldozatokat meg azért ölte meg, amiért régen elválasztották őket.

Mindeközben Dean, aki távol maradt, egy távcsöves puskával épp készül célba venni Webbert. Úgy tűnik azonban, a csávó már nagyon erős, mert még ilyen messziről is megérzi Dean jelenlétét, és képes a távolba sugározni a parancsait. Dean már teszi is engedelmesen az álla alá a fegyvert – ám ekkor Andy egy jól irányzott lövéssel megöli testvérét. Tracey is, Dean is megmenekülnek az elmefogságból, hálisten.

Másnap a rendőrök, köszönhetően Andy képességének, egyöntetűen állítják, hogy látták, ahogy Webber lelövi magát, szóval még emiatt sem kell aggódniuk. Szegény Andy húzta mégis a rövidebbet: bár eddig soha nem használta az akaraterejét Tracey-n, a lány már nem bízik benne, így soha nem lehet már köztük semmi. Sam és Dean igazán sajnálják a srácot, Sam még a számát is megadja neki, hogy ha kell, hívja őket. Búcsúzóul meghagyják neki, hogy maradjon jó továbbra is. Mert ha nem, visszajönnek érte…

Testvéreink távozóban még vitáznak egy sort Sam új teóriáján, miszerint talán az a Démon célja, hogy rákényszerítse a kiválasztottakat a gyilkolásra, hogy ráérezzenek az ízére. Dean természetesen ezt (is) hülyeségnek tartja, de mielőtt egymás torkának esnek, hívás érkezik Ellen-től, és a fogadóba rendeli őket.

A fogadóban Ellen legutóbbi vadászatukról faggatja Dean-éket, amiről persze nem igazán szeretnének nyilatkozni. De Ellen nem hagyja ennyiben. Tud Andy tűzesetéről, úgyhogy mindent tudni akar, amit a fiúk már kiderítettek a Sárgaszemű ügyében. Mert valami nagy háború van készülőben, ezért véget kell vetni a családi biznisznek és össze kell fogniuk. Nincs apelláta, úgyhogy Sam kipakol. Elmond mindent, amit eddig tapasztaltak a hozzá hasonló kiválasztott gyerekekről, akiknek különböző képességeik vannak. Némelyikük igen veszélyes, de a jól ismert tűzesetes sablon alapján be tudják őket azonosítani – fűzi hozzá Dean. Csakhogy Sam rávilágít bátyja tévedésére: Webber gyerekkorában nem volt semmiféle tűzeset. A rendszer megdőlt, a továbbiakban már nem tudják ilyen egyszerűen beazonosítani és lenyomozni a kiválasztottakat. És ki tudja, hány van még belőlük odakint…

Címkék: odaát
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deana W. 2008.12.01. 19:46:29

utólag is elnézést a hosszabb kihagyásért. a továbbiakban egyedül folytatom a hogyvoltozást, ezért be kellett szereznem a hiányzó részeket. de most már sínen lesz minden :)

Bejgli 2009.03.04. 12:45:48

Visítottam, amikor Dean életében először kénytelen-kelletlen igazat mondott, aztán hitetlenkedve megfogta a fejét :) imádom ezt a sorozatot :)
Deana W. - még csak most kattantam rá a filmre, de a hogyvoltokat élvezettel olvasom, köszi! :)

deku82 2011.02.27. 16:00:03

Örömmel látom, hogy Jo állandósul. :)
süti beállítások módosítása