Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 2x02 – A bohóc

2008. október 28. 10:00 - Deana W.

Dean nagyszerű feltámadása és Apa nagyszerű halála után tovább folytatódnak a szupernaturális kalandok, kettesben (na nem mintha Apa eddig is sokat segített volna). A wisconsini Medfordban vagyunk, egy sokak által kedvelt vándorcirkuszban. Szerintem épeszű ember nem megy ilyen helyre, napfényben is totál para, azzal a sok fura alakkal. Úgy tűnik, a sok ember mégis élvezi a tűznyelőt meg a sikoltozást az eszeveszett körhintán (biztos nem olvasták a Gonosz lélek közeleg c. remekművet), bár van egy jólfésült apuka, aki szerint a bohócok rémisztőek, amivel mi mélységesen egyetértünk. Kislánya viszont odáig van értük, lelkesen integet egy szakadt és ijesztő alaknak, aki a zenéből ítélve _tényleg_ gonosz bohóc, ráadásul köddé is tud válni. Illetve meg is tud jelenni, ha úgy tartja kedve: már a hazafelé úton is újra látja a kislány az útszélen, éjszaka pedig egyenesen az ablaka előtt álldogál. Mivel a kislány szereti a bohócokat, szó nélkül beengedi a házba a hívatlan vendéget. Hogy ennek mi lesz a vége, az egyelőre nem derül ki, de nem sok jót sejtünk.

A Winchester árvák eközben valahol a szabad ég alatt máglyarakást készítenek Apából (kötve hiszem, hogy ez legális módja lenne a temetésnek). A szertartás közben bőgőmasina Sam arról faggatja könnyes szemű Dean-t, hogy Apa mielőtt meghalt, mondott-e neki valami fontosat – mondott hát, láttuk, hogy valamit a nagyfiú fülébe súg, de Dean persze tagadja. Szóval ez még biztos fontos lesz egyszer.

A „temetés” után egy héttel a srácok még mindig Bobbynál dekkolnak, Dean a tropára tört Kocsit próbálja újjá varázsolni. Közben Sam folyton a nyakára jár, hogy jól van-e, szüksége van-e valamire, ami persze kiakasztja Dean-t. Köszöni szépen tök jól van és nem vágyik másra csak egy kis nyugalomra. Vele ellentétben Sam igazi bőgőmasina lett, és csak a bosszúra tud gondolni, buzog benne a tettvágy. Azt persze elfelejtette, hogy halvány lila lövésük sincs, merre lehet a Sárgaszemű, ja és mellesleg eltűnt az egyetlen fegyver is, amivel meg lehetne ölni. Azért talán valami nyom mégis akad: míg Dean olajos, izzadtságfoltos pólóban fetrengett (nyami :)), Sam feltörte Apa hangpostáját, és talált egy négyhónapos üzenetet egy Ellen nevű nőtől, amiben arra kéri John-t, ne legyen olyan makacs, hívja fel, mert ő talán tud neki segíteni. És még a címét is lenyomozta, úgyhogy akár indulhatnak is hozzá. Impala híján egy Bobbytól kölcsönkapott tragaccsal.

Dean ki is van akadva a megaláztatástól, hogy egy ilyen nagymamis autóval kell furikáznia, de sajnos mivel Bobbynak roncstelepe van, nem akadt más működő kocsi kéznél. Túllépve a megrázkódtatáson, gyorsan körül is szaglásznak az útszéli fogadónál, ahova a nyom vezette őket. A hely kihaltnak tűnik, ezért jobb híján betörnek. A kricsmiben egy biliárdasztalon hortyogó részeg fazonra bukkannak. Nem túl valószínű, hogy ő lenne Ellen. Nem bizony, más is akad itt: egy bájos szőke lány egy hatalmas puskával köszönti Dean-t, aki persze egy laza mozdulattal elveszi a csajtól a fegyvert. Arra viszont nem számított, hogy a lány ugyanazzal a lendülettel egy kemény jobbegyenessel durván orrba vágja. Kiált is gyorsan Sammy-ért, de már ő sem tud mit tenni: őt ugyanis egy idősebb hölgy tartja sakkban egy helyes kis pisztollyal.

A hölgy azonban hamar levágja a nevekből, hogy ők bizonyára John W. fiai, így ő is bemutatkozik illedelmesen: Ellen vagyok, az a szöszi meg a lányom, Jo. És ha már ilyen jól összebarátkoztak, rá is térnek a lényegre, vagyis hogy miben szeretett volna segíteni Apának. Természetesen a Démon ügyében, mi másban. Sam és Dean meghökkenve nézik, hogy ezt vajon honnan tudja a hölgyemény. Honnan, honnan? Onnan, hogy van egy kocsmája, amit gyakran látogatnak démon vadászok – mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga… Na akkor már csak az a kérdés, hogy miért is szorulna John Ellen segítségére. Ellen erre felhúzza magát, hogy neki ugyan ne tegyenek szívességet, de biztos benne, hogy John nem küldte volna ide őket, ha nem lenne fontos az ügy. A fiúk hallgatagságából azonnal megérti, nem John küldte őket, sőt, ha itt vannak, bizonyára nincs túl jól a papa. Hát bizony. És mivel a srácok azt gyanítják, a Démon ölte meg, jó lenne, ha végre kibökné, miben tud segíteni. Ellen semmiben, ellenben Ash igen. Ash? Az meg ki? A biliárdasztalon szunyáló, furahajú fickó. Jo szerint egy zseni. Arra befizetünk…

Bár kételkednek a kiakasztóan focista frizurás srácban (hátul szép, elől praktikus), mégis átadják neki az Apa Összegyűjtött Munkái a Démonról c. mappát. Ash alig hisz a szemének, nem gondolta volna, hogy valaki ilyen közel tud kerülni egy démonhoz. Az anyag tökéletesen alkalmas arra, hogy a jelek alapján követni lehessen a démon útját, úgyhogy csinál is nekik belőle egy nyomkövető rendszert, ha adnak neki 51 órát. Ám legyen. Mivel ezt a hosszú időt jó lenne elütni valami hasznossal, Dean úgy gondolja, megpróbálja felszedni Jo-t. A bemelegítő beszélgetésből megtudjuk, hogy az ő apja is vadász volt, de még Jo gyerekkorában meghalt – innen ered anyja jártassága démonvadász ügyben. A szomorú sorsközösség akár össze is hozhatná a fiatalokat, de meglepő módon nem megy most Dean-nek a csajozás. Pedig Jo abban bízott, hogy a „kapjunk be egy pizzát és igyunk meg néhány sört, csak mi ketten” dumával fog jönni, mint az összes démonvadász. Ó, dehogy, Dean nemolyan… Dehogynem, csak most épp rossz helyen és rossz időben hozta őket össze a sors. Peched van, Jo….

Sam-nek persze egészen mást jelent a hasznos időtöltés: Ellentől megismeri egy rejtélyes helyi ügy részleteit, úgyhogy szerinte akár ezzel is el lehetnének a következő két napban. Mivel Dean-nek nem megy a csajozós duma, rááll a melóra, úgyhogy rövid kitekintés után vissza is térhetünk a hetigonoszhoz: a gyilkos bohóchoz.

Dean szerint ez csak egy rossz vicc lehet, de a túlélő kislány szerint a szüleit egy bohóc marcangolta szét. Ugyanaz a bohóc, akit délután a Cooper cirkuszban láttak. Persze lehetne ez egy simán elmebeteg, bohócruhába öltözött ember műve is, de mivel a rendőrség nem talált semmilyen nyomot, és a kislány szerint a bohóc köddé vált, Sam úgy véli, ez mindenképp nekik való eset. Ebben biztos az is közrejátszik, hogy Sammy fél a bohócoktól, szerinte mind gonosz – Dean szerint Ronald McDonald láttán még most is sírva fakad. Kivételesen megértem Sam érzéseit, a bohócok igenis rémisztőek. És Dean meg a repüléstől fél, az se sokkal férfiasabb :)

Különben is, volt már hasonló bohóc gyilkos a történelem során: 1981-ben hasonló esetek történtek a Bunker Testvérek Cirkuszában. Namármost, ha szellemmel van dolgunk, akkor nehéz ügy lesz, hiszen azok általában egy helyhez vannak kötve, a korábbi esetek azonban három különböző helyen történtek. Tehát vélhetően egy elátkozott tárgyhoz van kötve a szellemünk, amit egy hatalmas vándorcirkuszban megtalálni, a tű a szénakazalban tipikus esete lesz.

Amíg a testvérek a helyszínre tartanak, a cirkuszban egy újabb kisfiúnak jelenik meg a rejtélyes bohóc. Bár a kissrác először megrémül tőle, vesztére azt mondja neki az apja, hogy nem kell félnie a bohócoktól, ők kedves barátok. Ennek tudatában a fiú éjszaka lelkesen beinvitálja a rémisztő alakot a házukba, így az ő szülei is az őrült bohóc martalékává válnak.

Másnap reggel hogy megkezdhessék a kutatást, Sam és Dean munkát vállalnak a cirkuszban. Nem megy simán a dolog, mert Dean akaratán kívül először egy vak késdobálót sért meg, majd egy törpe lelkébe gázol bele a „kicsi” szó egészen más kontextusban való használatával. Azért átvergődik magukat a cirkusz mondhatni igen sértődékeny alkalmazottain, és végül a cirkuszigazgató, Mr. Cooper színe elé járulhatnak. Megpróbálják beadni az öregnek, hogy rendkívül nagy tapasztalatuk van a cirkuszi munkában, de Mr. Cooper nem most jött a falvédőről, már az apja is egy torzszülött társulatot vezetett. Szerinte az ilyeneknek van helye a cirkuszban, nem az olyan jóképű nyikhajoknak, mint amilyen Sam és Dean, nekik inkább suliba kéne járniuk, vagy épp családot kéne alapítaniuk csinos csajokkal. Sam azonban kikel magából, hogy márpedig ő nem akar normális életet élni, neki ez a meló kell. A meggyőző előadásnak köszönhetően az öreg cirkuszos végülis alkalmazza őket – szemétszedőnek.

Dean furcsállja Sammy kirohanását a normális élet ellen, eddig azt gondolta, hogy amint megvan a Démon, öccsének első dolga lesz visszatérnie az egyetemre. Meg különben is, mióta akarja Sammy azt csinálni, amit Apa akart volna, egész eddigi életében ez ellen lázadt. Furcsa ez a változás, de úgy tűnik, mikor Apa meghalt, a régi Sammy is vele ment.

A srácok új munkakörükben körbejárják a cirkuszt az EMF ketyeréjükkel, de egyelőre semmi gyanúsat nem találnak. Sammy az elvarázsolt kastélyban felfedez egy valódi emberi csontvázat, talán ez lehet a bohóc-szellem földi maradványa, meg kéne jobban vizsgálni. A teóriát természetesen telefonon közli Dean-nel, akit a vak késdobáló éppen kihallgat. El is kapja Dean-t, hogy miben sántikál, mire a lángész előáll a tesómmal könyvet írunk a szellemekről sztorival és megosztja a bohóc-szellem legendáját a vak fickóval. Szerencsére éppen lerázza a mutatványost, és csatlakozik Sammyhez, amikor egy kislány lelkesen mutat anyjának egy feltűnő-eltűnő bohócalakot. Megvannak hát következő áldozataink, már csak követni kell őket.

Ezt is teszik, ott dekkolnak a család háza előtt. Amíg várják a bohócot, addig Dean elmeséli újonnan szerzett információit Mr. Cooperről: a cirkuszigazgató korábban a Bunker testvéreknek dolgozott, úgyhogy jó eséllyel ő hordozza magával azt a valamit, amihez annyira kötődik a szellemünk. Az idő ezután lassan telik, de az éjszaka közepén a kislány lámpát gyújt és beinvitálja a megjelenő bohócot. Már épp vinné be a szülei hálószobájába, de szemfüles vadászaink addigra már belopóznak a házba és mielőtt bajt okozhatna, egy sorozat kősót eresztenek a bohóc-alakba. A lövés ledönti a bohócot a lábáról, ami nem csak őt magát, hanem Dean-t is igazán meglepi. Ezért aztán köddé válik. A bohóc, nem Dean. Na de már biztos, hogy ez a valami nem szellem, legalábbis azok nem így reagálnak a kősóra.

A lövésekre felriadt szülők persze félreértik a szitut, azt hiszik Dean-ék a rosszfiúk, ezért gyorsan elmenekülnek. A lepukkant verdát egy elhagyatott út szélén hagyják, biztonsági okokból Dean a rendszámot is elcsomagolja, nehogy rájuk találjanak. Visszafelé bandukolva megint veszekednek egy sort azon, hogy Dean miért keménykedik és miért nem bőg Apa halála miatt. Ez már kezd uncsi lenni, Dean ki is kel magából és jól leugatja az öccsét: hiába is próbál most úgy élni, ahogy Apa szerette volna, már túl késő, hogy jóvátegye azt a sok vitát, amit egész életükben egymással vívtak. Samnek el is akad a szava, inkább felhívja Ellent, hátha tud segíteni nekik a bohócruhás-nemszellem ügyben.

Rakshasa – ez Ellen tippje. Egy ősi hindu teremtmény, ami emberi formában jelenik meg, emberhúst eszik, képes láthatatlanná válni és akkor tud csak belépni egy otthonba, ha behívják. Így már érthető a bohócruha is: ezzel tud a gyerekek közelébe férkőzni, és belépést nyerni az otthonukba. A gyerekeket meg talán azért nem eszi meg Sammy szerint, mert nincs rajtuk elég hús. Jajj. Van még egy különös ismertetőjele ezeknek a lényeknek: mocsokban, döglött rovarokból készült ágyon alszanak. És csak 20-30 évente kell enniük. Ki volt az, aki a korábbi eseteknél is ott volt? Cooper! Meg kéne hát nézni, min alszik a jóember. És kéne szerezni egy tiszta rézből készült tőrt, mert a legenda szerint azzal lehet megölni ezt a lényt.

Este visszatérnek a fiúk a cirkuszba: míg Sammy Cooper ágyát vizslatja, Dean a vak késdobálótól próbál használható tőrt szerezni. Ahogy azonban a ládájában turkál, kés helyett egy bohócjelmezt talál. Mire megfordul, a „vak késdobáló” már magára is ölti a bohócpofát, majd hirtelen köddé válik. És ebben a láthatatlan állapotban lelkesen késekkel kezdi hajigálni Dean-t.

Dean egyelőre sikeresen elszalad, de sajnos a használható fegyver nélkül. Szerencsére összeakad Sammy-vel, akinek természetesen van egy jó ötlete – amihez be kell menni a kísértetkastélyba. Miért is ne… Sam a magától játszó orgonához siet, és az egyik sípját próbálja kifeszegetni – mert hogy az rézből van! Dean próbálja fellelni a rakshasa-t, de egyelőre hiába, megint csak kések repkednek felé a semmiből. Az igen jól célzott dobások a falhoz szegezik, de micsoda mázli, épp úgy, hogy a keze ügyében van a füstgép csapja. Jól kiereszti a gőzt, amiben a láthatatlan alak körvonala kirajzolódik. Éppen Sammy háta mögött áll, aki így az időközben megszerzett orgonasípot egy jól irányzott mozdulattal épp a gonosz lény gyomrába tudja szúrni. Bohócunk egy halálsikollyal elűzetik, csak a ruhája marad utána. Ez a teremtmény sem fog több embert bántani.

A jólvégzett munka után a srácok visszatérnek Ellen fogadójába. Dean és Jo ismét egymásra találnának, de hiába is próbálkozik a kislány, mint említettük, pechje van, Dean most nincs formájában. Rosszkor, rossz helyen… Ash is alig várta már őket, mert elkészült a nyomkövetővel. Egyelőre nem találta meg a Démont, de a hiperszuper műszer nagyon tudományosan fest, és állítólag ha mostantól bármikor és bárhol feltűnik a Sárgaszemű a világon, ő tudni fogja és azonnal hívja a srácokat. Leesett az állunk.

Végülis a srácok visszatérnek Bobby roncstelepére, hiszen Dean-nek még dolga van A Kocsival. Sam továbbra sem tud lekattanni az Apa témáról, bőg egy sort és beismeri, hogy tényleg túl késő már jóvá tenni a sok veszekedést, de hiányzik neki a fater, bűntudata van a halála miatt és szarul érzi magát. Ahogy szerinte Dean is. De a továbbiakban békén hagyja ezzel a témával bátyját. Lehet valami a mondókájában, mert Dean magára maradva dühtől elborult arccal egy feszítővassal szétveri az Impala csomagtartóját, ami egyrészt nekünk fáj, másrészt nagyfokú kétségbeesésre utalhat jóképű hősünknél. Izgatottan várjuk a folytatást.

Címkék: odaát
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KiWiSaGe 2008.10.29. 11:24:49

Véres Mária, Úton álló szellem és még ki tudja mi..ez mind meg se kottyant, de amikor meg láttam az angol címet vagyis, h Mindenki szereti a bohócokat na attól már előre sikító frászt kaptam.

Deana W. 2008.10.29. 19:42:13

hu, nekem a véres mária is legalább olyan para mint a bohóc/vándorcirkusz téma, vagy a babák. meg az a madárijesztő ember. brrr... szerencsére ezek pont hogyvoltíró társamnak, Annácskának jutottak eddig :)

Brokkoli 2009.01.14. 18:30:39

Félelmetes rész volt:) nemtommit esznek a kisgyerekek a bohócokon...én útlom őket..

Sonrisa 2009.01.15. 09:57:42

Vajon mi készteti a bohócokat arra, hogy álarc mögé rejtsék az arcukat:) innentől kezdve pedig para van ezzerrel :S
(bár ha megnézzünk a kultclassic A gyilkos bohócok támadása az űrből c. B-moviet, akkor talán inkább röhelyesek:)

Bejgli 2009.03.03. 11:27:38

Tegnap láttam újra... imádom ezt a részt. csak a bohóctól szartam be :)

Ditti82 2009.06.17. 23:11:13

Szegény Sammy, neki jutott a bohócos szék. :)

deku82 2011.02.27. 14:45:26

A bohócokat mi sem szeretjük. :)
süti beállítások módosítása