Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x22 – Leave It to Beaver

2008. augusztus 17. 11:30 - foxglove (törölt)

Ki ölte meg Laura Palmert Lilly Kane-t, ez itt a nagy kérdés. Annyit tudunk, hogy ki nem: Abel Koontz, például, gyakorlatilag ő az egyetlen, akit kizárhatunk, mert rajta kívül mindenki más potenciális gyanúsított. Mars-apuka a frissen előkerült bizonyítékát – Cheyenne-t – egy szerkesztőségbe viszi: ha már úgyis balhé lesz, legalább legyen nagy. Hazatérve meghökkentően idilli kép fogadja. Kedves felesége Veronicával együtt főzöget a konyhában, nagy nevetgélések közepette, és legfőképpen: józanul, mintha mi sem történt volna. Úgy tűnik, Veronica is hajlik rá, hogy megfeledkezzen a múltról, de Mars-apuka gondterhelt arca elárulja, hogy nála ez nem lesz olyan egyszerű menet. Sokkal szívesebben maradna Aliciával, de a család érdekében nem találkozik vele többet. Ráadásul megérkezett az apasági teszt eredménye is, de erről majd később.

Másnap az egész város az újságcikktől hangos, a Neptune High-t is beleértve, de a Casablancas-tesók reakciója a legkülönösebb. Kisgyík rettentő ideges lett attól, hogy újra elővették a nyomozást, de Dick emlékezteti az „ígéretükre”: meg kell őrizniük a Titkot. Hogy kiét és mit, az persze még nem derül ki.

Duncan is olvasta a cikket, be is pörög tőle rendesen. Megelégeli a titkolózást, tudni akarja, mi történt. Az apja úgy dönt, hogy joga van hozzá. „Te tetted, fiam. Rohamod volt. Megölted a húgodat.” Duncan velünk együtt értetlenül néz: ennyi lenne? Duncan ölte meg Lilly-t? Ilyen egyszerű? Természetesen nem, de a flashback elég meggyőző: Duncan Lilly holtteste mellett kuporog, a testvére vérével a száján. Ijesztő. Jake Kane megpróbálja megnyugtatni Duncan-t: baleset volt, nem tehet róla. Szerinte. És ha ez nem lenne elég, Mars-apuka beperelte őket, mehetnek a bíróságra.

Kisgyík „az én nevem Cassidy” Casablancas sem bírja magában tartani a Titkot, ezért úgy dönt, megosztja Veronicával. Azon a hétvégén, amikor a gyilkosság történt, Dick, Logan és ő Mexikóban voltak – meséli „Cassidy” – de aznap, mikor Lilly-t megölték, Loganre rájött egy féltékenységi roham, és visszament Neptune-ba. Ezek szerint mégiscsak találkozhatott Lilly-vel aznap. Mars-apuka megerősíti a gyanút: a lefoglalt tárgyak között megtalálták azt az ajándékot, amit Cassidy szerint Logan vitt Lilly-nek Mexikóból. Mint mindig, Veronicában most a nyomozói véna győz a személyes érzelmek felett, ezért valahogy kimagyarázza az eddigi bujkálását Logan előtt, hogy közben árgus szemekkel figyelhesse a fiú minden szavát. Amelyek persze tele van gyanús kétértelműségekkel. Veronica a megszerzett információkat azonnal továbbítja Mars-apukának, de a beszélgetésüknek akad egy fültanúja is: Weevil. A fiú hamar leszűri a lényeget: Logan Lilly gyilkosa.

Eljött a Mars vs. Kane per első felvonása, ami egyelőre kimerül az ügyvédek jelenlétében történő egyezkedésben. Celeste Kane érdekes ajánlattal áll elő. Hajlandó kifizetni Mars-apukának a Duncan megtalálásáért járó jutalmat, egy feltétellel. Veronica lemond minden jövőbeli követelésről a Kane-vállalattal (értsd: Jake Kane-nel) szemben. Mindenki jelentőségteljesen néz a másikra, csak szegény Cliff nem ért semmit. Honnan is tudhatná azt, hogy ha Veronica Jake Kane lánya, jóval több pénz illetné meg, mint 50.000 dollár. Mars-apuka Veronicára bízza a döntést. Veronica szó nélkül aláírja a papírokat, Mars-apuka pedig elcsukló hangon megkérdezi tőle: „Tudod te, hogy miről mondtál le? Semmiről!” Azzal előhúzza a teszteredményeket, amelyek hivatalosan is igazolják, hogy Veronicának Keith Mars az apja. Veronica megkönnyebbülten sírni kezd. Mars-apuka még egy jó hírrel fokozná a hangulatot, ezért elújságolja, hogy mivel Logan alibije megdőlt, végre a hatósághoz fordulhatnak. Veronica megpróbál lelkesnek tűnni.

Pedig Mars-apuka nem a levegőbe beszél, pár órával később már őrizetbe is veszik Logan-t. De így legalább megmenekül Weevil önkényes bosszújától. Egy ideig. Lamb seriff és Logan kölcsönösen kóstolgatják egymást, amíg Logan meg nem unja. Telefonál a „titkos fegyverének”, akit Veronica Marsnak hívnak, elkéne most a Veronica-bűbájból. Lamb seriff, aki végighallgatta a beszélgetést, fetreng a röhögéstől, és készségesen elmagyarázza Logannek, hogy éppen Veronica adta fel. Sőt, Lamb seriff annyira segítőkész, hogy Logan távozása után Mars-apukának is beszámol arról, hogy a lánya és Logan egészen biztosan együtt járnak. Ez elég is ahhoz, hogy Mars-apuka Pusztító-üzemmódba kapcsoljon.

Logan a parton találja Veronicát. Nagyon bölcsen megállapítja, hogy a kapcsolatuknak vége. Ha valakit a barátnője titokban gyilkosság vádjával feljelent, az egy elég egyértelmű jel. Kőszívű ribancnak hívja Veronicát, aki válaszul ráuszítaná Erősítést, az egyetlen hiba ezzel az, hogy a kutya imádja a célpontot. Logan bevallja, hogy tényleg látta aznap Lilly-t, de nem beszélt vele, csak egy levelet és egy ajándékot hagyott neki a kocsijában, búcsúzóul. Mars-apuka érkezik közben tombolva, és mivel ő láthatóan nem osztja Erősítés rajongását, Logan jobbnak látja villámgyorsan távozni.

Logan szavai nem hagyják nyugodni Veronicát. Ha tényleg létezik ez a levél, akkor az most csak Lilly titkos rejtekhelyén lehet, a szellőzőben, ahogy azt már az előző részből megtudtuk. Kane-ék éppen partit adnak a kormányzó tiszteletére, remek alkalom, hogy Veronica megcsillanthassa felszolgálói képességeit egy újabb álruhában. Miután bejutott Lilly szobájába, észreveszi, hogy a szellőző csavarjai már meg vannak lazítva. Duncan ront be a szobába, és hisztérikusan szorongatni kezdi a lányt, egészen addig, amíg Veronica nem ismerteti vele az elméletét Loganről. Duncan lenyugszik, viszont a kameraállásból megtudjuk, hogy valaki más is figyeli őket titokban.

A rejtekhelyen levél helyett videofelvételeket találnak, méghozzá nem is akármilyeneket. Az első kazettán az előző epizód végének kísértetiesen hasonló mását láthatjuk. Lilly az Echolls-vendégházban várja a „partnerét”, és ő is megtalálja a vezetékeket, a kamerákat. Veronica Lilly ruhájából felismeri, hogy a felvétel aznap készült, amikor a lány meghalt. A második felvétel korábbi, konkrétan egy szexvideó Lillyről és a partneréről…azaz Aaron Echolls-ról. Veronica félúton az ájulás és a hányás között elrebegi: „Tudom, mi történt.” Aaron Echolls ölte meg Lilly-t, az történt. Pontosabban, Lilly-nek viszonya volt vele, és miután rájött, hogy videóra veszi őt szex közben, bosszúból elhatározta, hogy kiteregeti ezt a nyilvánosság előtt, a szennylapok/szennycsatornának biztos kapkodnának a felvételekért. Azt pedig tudjuk, hogy ez egy elég érzékeny pontja Mr. Echollsnak, mint ahogy azt is, hogy hamar eljár a keze.

Veronica megkéri Duncan-t, hogy amíg ő hazaviszi a felvételeket az apjának, tartsa szemmel Aaront (ő is a partin van). Búcsúzóul megosztja vele a jó hírt, hogy a vizsgálat szerint nem testvérek. Mars-apuka után Logan-t hívja másodiknak, de ő sajnos nem ér rá felvenni a telefont, mert éppen részegen imbolyog azon a hídon, ahol az anyja meghalt. Ráadásul Weevil és a motoros cimborák is odagyűlnek, és bár Logan élete jelen pillanatban amúgy sem ér egy lyukas garast sem, ők nem fogják megkönnyíteni a dolgát. Logan nem tűnik ijedtnek, sőt, mintha élvezné a helyzetet.

Ezalatt Veronica hazafelé tart. Megcsörren a telefonja. Duncan az, aggódik, mert sehol sem találja Aaron Echolls-t. Nem csoda, mert a férfi Veronica autójában van, és a kazettákat akarja. Veronica a kezdeti pánik után úgy dönt, hogy nem fogja könnyen megadni magát. Jobb ötlet híján egyenesen egy fának hajt. Mikor magához térve látja, hogy a férfi eszméletlen, visszaveszi a kazettákat, de a telefonját már nem tudja, mert Aaron lassan ébredezni kezd. Egyetlen egy ház van csak környéken, Veronica rögtön odasiet segítséget kérni. Hiába kopogtat és kiabál, senki nem nyit ajtót, viszont Aaron eltűnt a kocsiból, és ez baj. Gyorsan elrejti a kazettákat a ház körül, és kétségbeesetten újra próbálkozik. Végre előkerül a lakó, de mielőtt segíthetne, Aaron Echolls leüti először őt, aztán Veronicát.

Veronica egy régi hűtőben találja magát. Aaron érdeklődik újfent a kazettái felől. Ha megkapja őket, kiengedi a lányt. Veronica köszöni szépen, de inkább maradna a hűtőben. Rossz döntés, mondja Aaron Echolls és elkezdi lelocsolni benzinnel. Közben Mars-apuka, aki az aggodalom miatt elindult megkeresni a lányát, megtalálja az összetört autót és a házat. Aaron és Mars-apuka egymásnak ugranak, és már úgy tűnne, hogy az utóbbi javára dől el a küzdelem, de Aaronnak valahogy még sikerül az öngyújtójával meggyújtani a benzint. Mars-apuka inkább Veronicát menti meg, aztán Veronica Mars-apukát, mivel a mentés közben megégett. Aaron Echolls közben addig szerencsétlenkedik az úttesten, amíg elcsapja egy teherautó, végre. A sofőrnek nagy nap ez a mai, Aaron Echolls híresembert ütötte el személyesen. Ünneprontó módon Veronica jelenik meg, pisztollyal kezében, és felszólítja, hogy azonnal hívja a rendőrséget. És a mentőket. És a tűzoltókat, sűrű volt ez az este.

Vége van, Mars-apukát és Aaron-t hordágyon szállítják el. Jake Kane is megjelenik, Duncannel. Ha nem lenne ott a rendőrség, Jake egészen biztosan végezne Aaronnal, így azonban őt is letartóztatják, bizonyíték visszatartásáért. Kórház. Mars-apuka öntudatlan állapotban van, de az orvos szerint rendbe fog jönni. Viszont nem ártana, ha lenne valaki mellette, amikor majd felébred. Veronica gondolkodóba esik, aztán hazamegy, és kidobja az anyját. Ő is képes áldozatot hozni, főleg úgy, hogy Lianne egyáltalán nem szokott le az ivásról, nem csinálta végig az elvonót, és ezt Veronica főiskolára félretett pénze bánta. Lianne másnap reggel távozik, és a nagy lelkifurdalásában magával viszi az 50.000 dolláros jutalmat, basszus. Mikor Mars-apuka magához tér, Aliciát találja maga mellett.

Veronica még aznap gyönyörű álmot lát. Lilly és ő egy vízililiomokkal teleszórt medencében napoznak. Lilly nyugodt és boldog. „Ne felejts el, Veronica”- kéri mosolyogva, aztán eltűnik. Veronica szintén mosolyogva felébred. Valaki kopogtat, Veronica ajtót nyit, és kedvesen köszönti a valakit: „Reméltem, hogy te leszel.”

Ennyi lett volna az első évad. Köszönet a Veronica Mars fordító-csapatnak, hogy elérhetővé és főleg élvezhetővé tették mindenki számára a sorozatot, akik „esetleg” elégedetlenek lennének a szinkronos változattal. Galád módon tőlük idéztem idáig (és fogok is). És persze köszönet azoknak is, akik eddig olvasták a hogyvoltokat.

Címkék: veronica mars
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s3v3n 2008.08.17. 12:29:36

köszi a remek hogyvoltokat

ez a finálé... á, legjobb. egyik kedvenc tv-s epizódom.

nem hiába választotta be a futoncritic a legjobb tvs epizódnak asszem 2005-ben.

eszméletlen ütős konkluzió, logikus mégis "AZTAKURVA" érzést vált ki az emberből.

Aród 2008.08.17. 13:05:47

Osztom s3v3n véleményét. A medencés jelenet pedig szintén fantasztikus volt. Annyira odaillő. Imádtam.
süti beállítások módosítása