Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 1x09 – Drinking the Kool-Aid

2008. május 11. 13:42 - foxglove (törölt)

Ott folyatjuk, ahol az előző rész abbamaradt: Veronica igyekszik megemészteni az Abel Koontzól hallottakat. Tehát az új felállás mostantól az, hogy Jake Kane az apja és hogy vérfertőző kapcsolata volt a saját testvérével. Ahelyett, hogy önsajnálatban fetrengve a világ végére bujdosna inkognitóban, ahogy ezt mondjuk egy szappanopera-hősnő tenné; úgy dönt, hogy inkább egyszemélyes bosszúhadjáratot indít Jake Kane ellen. Akárki is állt idáig a feketelista első helyén, most fellélegezhet egy időre.

A bosszúhadjárat kiváltó oka (de inkább ürügye) egyébként az a Veronicát ábrázoló fotósorozat, amit Mars-anyuka banki letétje rejtett. Veronica most már egyértelműen Jake Kane-hez köti a zsarolást, és mint általában, most is igaza lesz. Kis utánajárással beazonosítható, hogy pontosan mikor és hol készültek a fotók, és mivel a helyszín „véletlenül” pont egy étterem volt, elég csak visszamenőleg kikeresni az egy évvel ezelőtti számlákat, és meg is van a tettes bankkártya-száma. És a neve, Clarence Wiedman. A Kane-vállalattól. Mr. Kane ezért fizetni fog, méghozzá sokat.

DNS-vizsgálat nélkül nem sok értelme lenne szeletet követelni a Kane-tortából, ezért Veronica kizárásos alapon Mars-apukát beszéli rá, hogy adjon neki vért (egy iskolai projectjéhez). Miközben Mars-apuka mit sem sejtve vért vesz magától, elmeséli, hogy Veronica egyik iskolatársának, Casey Gantnek a szülei jártak nála. Casey belépett egy magukat Holdkeltők Társaságának nevező szektába, és még a Porschéját is eladta, hogy anyagilag is támogassa új testvéreit. Mivel a szülők kezdenek nagyon aggódni a pénzükért a fiukért, a Mars-nyomozóirodát bízták meg azzal, hogy Casey újra az ő kis „sekélyes, elkényeztetett és idegesítő” fiacskájuk legyen. Mars-apuka a nemes cél (5000 dollár jutalom) érdekében megkéri Veronicát, hogy nézzen körül az iskolában, de véletlenül se menjen a tábor közelébe, ha jót akar. Veronica természetesen ártatlan bociszemeket meresztve megígéri, hogy ő, soha (közben valószínűleg épp a megfelelő öltözéket választja ki fejben). Mars-apuka gyanútlanul távozik, Veronica pedig beküldi a mintákat egy apasági tesztet végző internetes céghez.

Szektás Casey egyébként köszöni, jól van; érdekes módon ő nem tűnik szociálisan elszigeteltnek és kapcsolatteremtésre alkalmatlannak, ami Veronica szerint elegendő bizonyíték arra, hogy átmosták az agyát. A régi Casey ugyanis ennél sokkal bunkóbb volt, kiröhögte Weevilt, amikor a széplelkű bandavezér a sajátjaként szavalt el egy dalszöveget irodalom-órán. Ez pedig ritka nagy taplóság.(?) Veronica Casey ex-barátnőjét faggatja, aki egyetért abban, hogy Casey-vel valami nem stimmel. „Egyik nap teljesen jó fej, a másik nap mintha egy flúgos űrszökevény lenne.” Hm, most akkor vagy neki is elgurult a gyógyszere, vagy Duncan is ebbe a szektába jár. Az egyetlen nyom, hogy az exbarátnő szerint Casey-nek viszonya volt Miss Mills-el, az irodalom-magazin szerkesztőjével, máskülönben mi magyarázná a hirtelen érdeklődését a költészet iránt.

Természetesen Veronica rögtön késztetést érez, hogy szavakkal is kifejezze a lelkiállapotát, ami nem is olyan bonyolult feladat, csak néhány mai trendnek megfelelő alapszabályt kell betartani. Például: 1. Furcsa színű tollal kell írni. 2. A fő téma legyen az elidegenedés, szexuális ambivalencia, önutálat, halál, stb. Szinte látom, ahogy emos nézők megértően bólogatnak. Ráadásul Veronicának elidegenedés-témakörben van elég tapasztalata. Nem csoda, hogy az I cut because I can című csali műremek hamar felkelti Miss Mills érdeklődését, rögtön meg is hívja Veronicát a Holdkeltőkhöz.

Veronica tehát rövidesen a Holdkeltőknél találja magát, és kezdheti magát úgy érezni, hogy megütötte a jackpotot, mert a hely maga a szektavadász-paradicsom. Még tiltott csűr is van, amiben titokzatos növényeket termesztenek egy poligámia-gyanús szektavezető irányításával. Veronica meglepően meleg fogadtatásban részesül (Josh szektavezető talán túlságosan is szívélyesen üdvözli). Casey is barátságosan fogadja, és Veronicának még fedősztorival sem kell bajlódnia, mert mint kiderül, ránézésre szekta-alapanyag: „Ha belegondolok, teljesen érthető, hogy végül itt kötöttél ki.” Minden simán megy; Veronica tovább bővíti az ismereteit azzal, hogy a hamburgeren kívül az emberek szoktak mást is enni, és hogy a tej egy tehén nevű állatból jön ki (ezt személyesen is megtapasztalhatja). Este a Holdkeltők összegyűlnek a tűz körül, de drogos kábulatban elkövetett emberáldozás helyett a szeánsz sokkal inkább egy csoportterápiás-gyűlés hangulatát idézi. Nem könnyű eldönteni, melyik a rosszabb. Veronica igyekszik nem hányni, sem röhögni, de ahhoz már nincs elég lelkiereje, hogy a saját versét felolvassa a többiek előtt. Úgyhogy inkább szégyenlősen elszalad, egyenesen a tiltott csűrig. Az ajtót kinyitva egy igen ideges természetű lóba botlik, aki azért van ott, mert megmentették a kegyetlen szomszédtól, és most éppen a gyógyításán fáradoznak. Veronica teljesen ledöbben ekkora jótékonyság hallatán; ő biztos nem hallott olyasmiről, hogy egyes szektákban lovakat áldoznak (például kis hazánkban); de úgy látszik, itt tényleg mindenkinek Disney-madárkák fonják be a haját.

A Mars-lakás a szűkös anyagi keretek miatt határozottan kezd veszíteni a komfortfokozatából (konkrétan: nincs meleg víz), és ez Veronicát nagyon motiválttá teszi az 5000 dolláros jutalom megszerzésében. Ezért másnap megpróbálja visszakönyörögni magát Casey-nél a szektába, aki persze mosolyogva (megjegyzem, nagyon kedvesen mosolyogva) beleegyezik. Veronicát ismét tárt karokkal várják, Josh szektavezető még személyes körbevezetést is tart neki. Veronicának most már Joshtól is végig kell hallgatnia, hogy mennyire „szociálisan elszigetelt és kapcsolatteremtésre alkalmatlan”; azért szar lehet, hogy mindenki ezzel jön. Josh szerint ideje lenne megnyílnia végre valakinek (Veronica már rántaná elő a sokkolót), és hogy jó példát mutasson, Josh végre felfedi, hogy milyen titokzatos és jól jövedelmező növényt termesztenek. Mikulásvirágokat. Komolyan. És még csak pénzadományt sem várnak el. Veronica értetlenül áll a helyzet előtt: „Nem kell a pénzem, nem kell a testem, nem kell, hogy a marihuána-ültetvényeden dolgozzak.” Veronicának ezek után valahogy már nem is kell tettetnie, hogy jól érzi magát. Vígan süt-főz-dagaszt a többiekkel, csak az rontja el az idilli hangulatot, hogy megérkezik Sal, a vízművektől. Mars-apukát tisztelhetjük a személyében. Nem csak Veronica tud beépülni. Mars-apuka nagyon csúnyán néz a lányára, otthon lesz egy-két szava hozzá.

Így is lesz, Mars-apuka szerint ez volt idáig Veronica legidiótább lépése (messze vagyunk még a 3. évad végétől…), Veronica pedig azon háborodik fel, hogy nincs beleszólása a dolgokba. Nyilvánvalóan nemcsak erről az ügyről van már szó, az indulatok már inkább az apasági vizsgálattal vannak összefüggésben. A vitát Casey szülei szakítják félbe, akiknek sürgős bejelentenivalójuk van. Casey nagymamája haldoklik, és mivel 80 millió dollárt szándékozik az unokájára hagyni, mielőbb szeretnék a pénzt Caseyt biztonságban tudni. Bármi áron. Még úgy is, hogy esetleg át kell programozni az agyát. Erre való a magukkal hozott MPSZB (Módszeres Pszichológiai és Szociális Befolyásolás) szakember, aki egészen pontosan „befolyása alatt tartja az alany szociális és pszichológia környezetét, kiírtja a nemkívánatos viselkedést, majd beleneveli a kívántakat.” Mars-apuka tehetetlen ekkora hülyeséggel szemben.

Másnap Casey megkéri Veronicát, hogy látogassa meg vele a nagymamáját. Veronica igent mond, és a kórházban Casey elmondja neki, hogy a szülei mindig is utálták a nagymamáját, csak a pénze volt a fontos. Vele is csak egy éve kezdtek el törődni, amikor kiderült, hogy ő fogja örökölni a milliós vagyont. Veronica már tényleg kezdi elveszíteni a fonalat, hogy kik a jó fiúk és kik a rosszak az ügyben, de hogy tovább bonyolódjon a helyzet, egy tejesdobozon (amin az eltűnt személyek fotói vannak) felismeri az egyik szektás lány fényképét. A lány még kiskorú, és megszökött otthonról, márpedig a törvény szerint kiskorúak rejtegetése bűncselekménynek számít. Mars-apuka is erről próbálja győzködni. Mint volt seriff, neki a törvény szava lebeg a szemei előtt (és az 5000 dollár, amit a Holdkeltők Társaságának lebuktatásáért fognak kapni).

Veronicát nem hagyja nyugodni a lelkiismeret-furdalás, és éppen vallomást készül tenni Miss Mills-nek, amikor Casey érkezik nagyon szomorúan, hogy közölje, meghalt a nagymamája. A temetésen (mi lenne ennél jobb alkalom) Veronica könnyít a lelkén, és bevallja Joshnak és Miss Mills-nek, hogy elárulta őket. Josh megnyugtatja, hogy semmi baj, és nagyon becsüli az őszinteségét. Nem hiszem el, hogy ezeket az embereket nem lehet felidegesíteni. Szerintem robotok. Még Casey is megköszöni Veronicának, hogy igazi barátként viselkedett vele az utóbbi időben. Itt akár még egy románc is kezdődhetne, csakhogy Casey szülei és az MPSZB-fickó egész egyszerűn betuszkolják a fiút egy autóba és elrabolják. Mars-apuka szerint semmit sem lehet tenni, mert nem bizonyítható a bűntény; de legalább a Holdkeltőket sem dobta fel. Utánanézett a szektás-lány hátterének, és az aktáiból rájött, hogy tényleg jobb helye van a biofarmon, mint az eddigi nevelőszüleinél. Casey pedig másnap már megjelenik az iskolában (egy vadonatúj Porschéval), és ugyanolyan normális bunkó, mint a szektás időszak előtt.

Közben megérkeztek a várt teszteredmények. Veronica órákon keresztül szorongatja és nézegeti a borítékot, aztán egyszer csak ledaráltatja az iratmegsemmisítővel. Ő már meghozta magában a döntést; Keith Mars az apja, és kész. Kit érdekelnek a milliók és a meleg víz.

Címkék: veronica mars
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gonoszkiralylany 2008.05.11. 14:16:52

olyan idegesítő vége lett ennek a résznek, nem?
nem a jó győzött :D

Colette 2008.05.11. 22:06:23

már alig várom a következőt... :)

s3v3n 2008.05.11. 22:41:29

lol, hát ez az epizód eléggé meseszerű volt, a gonosz orvosbácsi aki agyatmos :) de ebben a sorozatban az a jó, hogy még ha gyenge is a cselekmény, a karakterek, dialógusok és Kristen Bell :) elviszik.
süti beállítások módosítása