Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tűzvonalban 1x04 - Amszterdami capuccinó

2007. október 02. 09:40 - kiricsiz

Zsuzsa, azaz Bordás szeretője valakivel mobilon beszélget. Ilyesmiket hallunk: "Nem fogja megtudni, ne aggódj." Bordás pont ekkor érkezik meg táskákkal a vállán, meg a kezében, és a beszélgetés végét valószínűleg elcsípi.

Bordás ugyanis átköltözött Zsuzsához, mert mostmár tényleg válnak a feleségével. Egy kicsit cseszegetik egymást Zsuzsával az átköltözés örömére, de Bordás elmondja a jó hírt, vagyis hogy komoly a válóper, meg hogy végleg ide költözik, úgyhogy innentől szent a béke. De hogy nagyobb legyen a homály, Bordás rákérdez, hogy Zsuzsa a muterjával beszélgetett-e az előbb. A csajszi szemérmetlenül hazudik, kapásból rávágja, hogy igen, meg hogy anyu térde már jobban van, meg hogy üdvözli Attilát. Szóval mostmár csak az a kérdés, hogy Zsuzsa Koloniccsal beszélt-e, és hogy mennyit tudhat az egész Bordás körüli titkosszolgálati, meg egyéb kavarásokról.

Bordás agya pedig a miérteken zakatol. Kezd rájönni, hogy valami rohadtul nem stimmel ezzel az áthelyezéssel. Miért épp a nyolcas körzet? Miért épp most újítják föl? Az az érzésünk, hogy előbb-utóbb az őrnagy is elkezd nyomozni saját maga után.

Vágás. Rendőrőrs, felújítás. Bordás a felújítást vezető nővel beszélget a felújításról. Kriszta meg az öltözőben azon filózik félhangosan, hogy mekkora hülyeség volt belemászni ebbe a buliba. Bejön Pircsi, köszön Krisztának, de az bunkó módon nem is köszön vissza és nem is áll szóba Pircsivel.

Megint váltunk. Bordás fejtágítást tart egy teremben, az egész rendőrőrs ott ül vele szemben, még olyan arcokat is látunk, akiket eddig nem. Az őrnagy arról beszél, hogy meg kell újítani az állományt, meg egyébként mindent. A múltat végképp eltörölni. Ígéretet tesz arra is, hogy ezentúl ki fogják fizetni a túlórákat. Gyönyörű szónoklatot hallunk Frímen szájából arról, hogy a rendőröktől elvárják a túlórát, de fizetni elfelejtenek nekik a fejesek. Reméljük, hogy a sorozatot nézik a fejesek is. Bordás kiadja az utasítást, hogy állítsák össze az egymással járőröző, dolgozó párokat. Ezzel lesznek még gubancok. Önkéntest kér éjszakai ügyeletre, Móricz fölteszi a kezét, Bordás azt hiszi, hogy azért mert bevállalja, de nem. A valóság az, hogy a lúzer Móricz csak azért jelentkezett, mert Krisztát akarta javasolni. Viszont Bordásnak, aki szereti szívatni a főhadnagyot, inkább az az ötlet tetszik, hogy Móricz gubasszon az éjszakai ügyeletben. Móricznak viszont nemhogy semmi kedve éjszakai ügyeleteskedni, de megalázónak és rangján alulinak is érzi az egészet. Szóval Bordásnak sikerült e rész elején is vérig sértenie szegény Lacikámat. Újabb menetrendszerű súrlódás az őrnagy és a főhadnagy között, de már megszoktuk.

Vége az eligazításnak, mindenki szétszéled, de Kriszta bevárja az őrnagyot. Azt kéri, hogy hadd legyen vele szolgálatban. Gondolom, így akarja megvédeni az őrnagyot a sötét királytól, meg a pokol kutyáitól. Ne felejtsük el, hogy ő be van szervezve. Bordás persze lerázza. Kriszta még megpróbálkozik azzal a szöveggel, hogy ő csak tanulni akar Bordástól, de erre Bordás azzal pattintja le a csajt, hogy a legtöbbet nem tőle lehet tanulni, hanem kint az utcai szolgálatban.

Móricz megint Gergő bátyámmal beszél telefonon, épp Bordásra árulkodik, hogy diktatúrát akar bevezetni az őrsön. Gergő bátyám meg talpig vadászgúnyában áll valahol egy erdőben, ugyanis éppen vadászgat, mi mást csinálna. Annyit tud csak mondani, hogy majd beszél Bordás fejével, de a valóság az, hogy nem tud igazán mit tenni Bordás ellen, ugyanis Bordás durván be van védve. Móricz lerakja a telefont, és két kisrendőrön vezeti le a dühét, azzal oltogatja őket, hogy úgyse lesznek kifizetve a túlórák, Bordás csak kamuzott, maguk meg elhitték, idióták.

Pircsi a kávéautomatával verekszik, nem akarja kiadni neki az amszterdami kapuccsínót. Jön Johnny, és segít neki kávéautomatázni. Ennek a jelenetnek csak annyi a jelentősége, hogy így a 4. rész tájékán elkezd közelebb húzódni egymáshoz Johnny és Pircsi. Ebből még lesz valami.

A főnök irodájában a felújítást vezető nő az internetes adatbázist mutogatja Móricznak és Bordásnak. Az adatbázis pedig megmutatja, hogy hol volt sok lopás, vagy betörés a kerületben.

Eközben Johnny és Pircsi tovább folytatja a közeledést. Johnny felveti óvatosan, hogy lehetnének mondjuk egy járőrpár. Pircsi ezen csodálkozik, ugyanis eddig azt hitte, hogy Johnny utálja őt, meg hogy totál hülyének nézi. De Johnny megnyugtatja, hogy nagyon felkészült rendőrnek tartja. Pircsi ezen viszont röhög.

Ennél ezerszer izgalmasabb az az osztott képernyős képsor, ahol az egyik ablakban azt látjuk, ahogy Bordás a csajával telefonálgat, a másik ablakban meg egy copfos csávó ezt a beszélgetést hallgatja le nagy figyelemmel. Kezdjük sejteni, hogy az átalakítás mögött mi rejlik: egy nagy-nagy bedrótozás, bepoloskázás, bekamerázás. Komoly akció kellős közepén vagyunk, és a szereplők tényleg csak sakkbábok, az őrs meg csak a díszlet.

Móricz és Kálmán bá' persze hogy újból arról beszélgetnek, hogy kirúgják-e Bordást, de Móricz már kezdi kapisgálni, hogy nem lesz ebből a kirúgásból semmi. Ennek ellenére mégsem akarja annyiban hagyni a dolgot, vissza akar csapni. Kálmán bá' erre azt a jó tanácsot adja, hogy "ha az ellenség túlerőben van, ne támadj nyíltan." A jelenetet az unalomba fúlástól egy öltönyös fickó menti meg, aki Bordást keresi. Móricz először nem akarja beengedni az őrnagyhoz, de kiderül, hogy ez a Bakos nevezetű, pisztollyal csúnyán befenyített és kalapáccsal szétvert térdű táskatolvaj ügyvédje: Dr. Kirner, a sztárügyvéd. Bemegy a kommandóshoz és rögtön kiderül, hogy ők már ismerik és melegen rühellik egymást régóta. Ezért is vállalta el Kirner ezt a táskatolvajos ügyet, hogy jól keresztbe tehessen az őrnagynak. Bakos ugyanis be akarja perelni Bordást, és kártérítést követel tőle. Kezd bekeményedni a beszélgetés Kirner és a kommandós között. Kirner genyózik egy sort ("hosszabb a priuszod, mint a viszkis rablóé"), aztán elárulja, hogy ki akarja csinálni Bordást és, hogy megvannak a kapcsolatai. Az mondjuk vicces lesz, amikor az ügyvéd úr "kapcsolatai", meg az őrsöt megfigyelő szervek elkezdik zavarni egymás köreit. Reméljük harc lesz belőle.

Bordás a titokzatos "Norbi hogy van?" kérdést dobja a távozni készülő ügyvéd után. Mi, nézők persze nem értjük, de az ügyvéd igen, és először kicsit leblokkol, föltolulhatnak az emlékek, meg ilyesmik. Valami halott emberről van szó. "Azt gondoltam, tartjátok a kapcsolatot, mondjuk a temetőben" - mondja Bordás, erre Kirner rátámad a "te rohadék, tudtam, hogy te voltál" felkiáltás kíséretében. A kommandós elsiklik az ütések elől és röhög az idétlen ügyvéden. Plusz belép Kálmán bá' és ő is majdnem beszáll a bunyóba, de ahelyett, hogy Rejtő Jenős tömegverekedéssé fajulna a dolog, Bordás inkább kikísérteti Kálmánnal az ügyvédet. Szóval újabb ellenszenves ellenségét ismerhettük meg Bordásnak. Ehhez képest Gergő bácsi egy angyal.

Aztán a lehallgatózó copfos fickót látjuk megint. Mobilon a felújítást vezető csajjal beszélget. A parancsnokit már tisztán lehet hallani, mondja, de kép még nincs. Hamarosan lesz, nyugtatja meg a nő, és ebből egyértelmű, hogy ki ő.

Pircsi kávét visz Bordásnak. Bordás cserébe lecseszi, hogy ő nem titkárnő, hanem rendőr, ne hozzon kávét a főnöknek, mert ez egy fegyveres testület. Aztán arról faggatja Pircsit, hogy egyáltalán minek állt rendőrnek, ha volt jó kis titkárnői állása. Pircsi meg elmondja kábé, hogy nagyon tetszett neki a jelvény, meg az egyenruha. Háromszor próbálkozott, mire fölvették. A rendőrlány épp belemelegedne élete történetének taglalásába, amikor beront Móricz, Bordás elé rak egy papírt, és azt mondja: megvan!

Erre Bordás hívatja Krisztát és Johnnyt. A szolgálat elcseréléséről van szó. Tudjuk, Pircsi cserélt Johnnyval. A probléma az, hogy nem szóltak a feletteseiknek. Bordás első körben kiküldi Móriczot, második körben meg ki akarja húzni Pircsiből és Krisztából, hogy fasírtban vannak-e egymással. Kriszta erre elmondja, hogy szerinte Pircsinek el kéne döntenie, hogy színjátszókörözik, vagy rendőrködik. Bordás azt a pedagógiai megoldást választja, hogy közös járőrbe osztja be őket.

Móricz meg igen kiakadt, amiért az őrnagy csak úgy kiküldte az irodából. Ráadásul nagyon nem ért egyet azzal, hogy a két hülye csajt egy járőrbe lehetne rakni. Bordás megkéri Móriczot, hogy mondja már végre nyíltan a szemébe, hogy mi a problémája. Nem ezzel a konkrét üggyel kapcsolatban, hanem úgy általában Bordással. "Nagyon nem tetszik a vezetési stílusa" - halljuk a választ, de semmi új, ezt eddig is tudtuk. Bordás felajánlja Móricznak, hogy haza viszi kocsival, és akkor a főhadnagy egy rögtönzött békítő-show keretében kifejtheti a nézeteit útközben.

Kocsma. Frímen és Szivar biliárdoznak. Szivar mindenáron dugni akar, el akar húzni a csehóból, teljesen be van indulva. Frímen viszont rászól, hogy inkább tegyenek úgy, mintha nem is jöttek volna össze, merthogy mindenki ezen csámcsog. Naná, hogy Szivar teljesen kiborul, mit kell ezen titkolni.

Bordás és Móricz a kocsiban. Végül nem tálal ki Móricz, vagy legalábbis a néző lemaradt a kibeszélő-show-ról. Inkább Bordás válásáról váltanak pár szót, majd arról, hogy Móricz az idős muterjával él együtt és nem is akar a közeljövőben megházasodni.

A rendőrőrs előtt Johnny és Pircsi tovább közelednek egymáshoz. Johnny arról győzködi a teljesen elbizonytalanodott csajszit, hogy azért nem olyan rossz rendőr ő. Pircsi meg rájön, hogy Johnny nem is olyan rossz arc. Az idétlen dumák mögött érző szív dobog és nagy lélek rejtőzik.

Kocsi. Bordás a kisfiát fuvarozza haza, a vele is válásról beszélget, apu, miért nem laksz már nálunk, meg hasonlók.

Aztán Koloniccsal dumál mobilon Bordás, végre megérkeztünk egy híg epizód végén a lényeghez. A tábornok szól neki, hogy ki fog menni egy forgatócsoport a Kékfénytől, az újonnan felújított őrsről kérdezősködnek majd. De gyorsan kiderül, hogy még ez is trükk. Kolonics irodájában vagyunk, vele szemben az a nő ül, aki eddig a felúsítást irányította, de mostmár civilben, álruha nélkül. Magas rangú tiszt lehet. "Gyakorlatilag mindent látunk és hallunk, ami az őrszobán történik" - mondja. Bordást meg akarják futtatni a médiában, jelenjen meg az arca, a neve, a beosztása. Aztán, hogy a nagy ismertség után vissza tud-e menni fedett kommandósnak - az egy huszadlagos kérdés, végül is Bordás csak egy bábu a játékban.

10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csumpitáz Alfréd 2007.10.02. 11:11:36

Bordás = Gerinces, értitek! Ez itt a nagy fantáziájú névadás!

kew1n 2007.10.02. 11:39:09

jo hat nekem ez nem kerek:) miert olyan fontos az az ors? miert kell megvedeni? miert pont bordas? felek h a vege az lesz, hogy valakinek elfertozodik a pattanasa, es bordas szakszeruen az utolso pillanatban ellatja es vege a szezonnak...

kicsit "nagyobb a fustje mint a langja" cselekmenynek tunik, de nagyon remelem h nem lesz igazam.

masreszrol ez a felujitast vegzo no, ez ritka szarul eljatszott karakter... az a ragozas.. ha mar majmolni akarjak az amcsi flegma ragozast, akkor legalabb ne beszeljen mikozben ragja, vagy ne ragja mikozben beszel, es maris hiheto lesz.

na meg az, hogy egy 24/kemeny zsaruk-style sorozat egy resze ugy menjen vegig, hogy nincs benne egy csoppnyi akcio az megdobbento, en a vegen csak pislogtam h "ENNYI?" :S

Aadaam 2007.10.02. 11:52:17

Hmm, lehet lehetne embeddelni a filmet, ha mar az MTV ad embed kodot...

Mint pl. itt:

tuzvonalban.blog.hu/2007/10/02/4_resz_amszterdami_capuccino

(Bovebbet az oldalrol: tuzvonalban.blog.hu/2007/09/16/kezdes_30)

kew1n 2007.10.02. 13:12:16

enyhe reklam a sajat oldaladnak?;)

dupi 2007.10.02. 14:00:24

jó volt ez is, pár idézettel spékelhetnéd :) volt most is poén ami tetszett.

kiricsiz 2007.10.02. 14:49:08

legyen több idézet??

poénügyben igyekszem, de ez a rész elég lapos volt.

báró Csekonics 2007.10.02. 16:09:36

az a baj, hogy minden részben kb. öt perc (maximum) ami jó.
A többi tényleg olyan, hogy na, akkor majd most, majd most, majd most - wadda fakk?! Vége...

Szóval az egész beharangozás (olyan lesz, mint a 24, bla-bla, akció, bla-bla, kidolgozott, bla-bla) után nagyon kiábrándító. A főcím még tök jó - most komolyan, szerintem amcsi szereplőkkel, amcsi feliratokkal simán elmenne egy ottani sorozathoz, persze mínusz a cím feliratozásától az utolsó 5 másodperc.
(Mármint az a huzagolt golyó nem kellene - ez is milyen már, egy fegyverszakértőt azért megkérdezhettek volna - meg az a hülye C64 / űrgammák hangeffekt a főcím végén.
Mág az előzmények aláfestő dümdümmölése is azt sejteti, hogy most aztán jön a Buci Bauer és reszkessen az összes, akinek Ali a neve, aztán semmi.
Egyedül a kalapácsos vallatásnál hittem azt, hogy na, igen, volt bátorságuk valami bevállalósat csinálni, de aztán megint kezd olyan lenni, mint ez:
www.youtube.com/watch?v=WFTTDz-HH8g

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.10.04. 15:37:40

Jó sztori lesz ez, csak nagyon széthúzzák. Nem sorozatot kellett volna ebből csinálni, hanem a főszálból egy mozifilmet.

dupi 2007.10.09. 02:30:44

fedor: hát épp ezért kell széthúzni, h hosszabb legyen két óránál :)

kiricsiz: azért valami idézet szokott akadni, nekem ez a mostani "És ezt holnap reggel újrakezdhetem. Oppá." is ütött. meg izé, tűzvonalban címkét nem lehetne hozzárakni a részekhez?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.10.25. 10:10:14

Szerkesztő urak!

Három résszel el vagytok maradva, miközben a sorozat színvonala folyamtosan javul...
süti beállítások módosítása