Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E04 – The Naked Time – Gátlások nélkül

2013. december 13. 11:00 - Kapitánylány

Csillagidő 1704.2 Az Enterprise a Psi 2000 fagyos bolygó körül kering, amely nem sokára darabjaira hullik szét, a legénység feladata felszedni egy kutatócsoportot, majd végignézni a bolygó halálát. A felszínre Spock és Joe Tormolen tiszt sugároz le ütős kis védőfelszerelésben. A kutatóállomáson fagyos hangulat fogadja őket, minden jeges, halott kutatótisztek mindenhol. A halál oka mindenkinél más, van akit megfojtottak, és volt aki ruhában zuhany alatt lelte a halálát. Spock-nak ez nem tetszik, elindul körbenézni. Joe vizsgálódna tovább, de viszket az orra, leveszi a védőkesztyűjét, megvakarja a kérdéses testrészt. Nem veszi vissza a keszkenőt, így amikor a fagyott irányító asztalhoz ér egy ismeretlen folyadék szó szerint a kezére mászik. Az első tiszt jön vissza, figyelmeztet a fertőzés veszélyre, azonban nem látja, hogy Joe levette a kesztyűjét. A vulkáni jelent a kapitánynak, a kutatóbázison ismeretlen okból mindenki hallott.

01.jpg

Spock és Tormolen felsugároznak a hajóra, Scott fertőtleníti őket, a kapitány pedig a gyengélkedőre küldi a lent járt tiszteket kivizsgálásra. McCoy egészségesnek nyilvánítja őket, Joe el kezdi mesélni a belépő Jim-nek, hogy milyen szörnyűek lent a körülmények, Spock se érti az egészet, de talán majd a felvételek segítenek. Tormolen tovább drámázik, Kirk pihenni küldi.

02.jpg

Az eligazítóban Kirk-ék a felvételeket nézik a részlegvezetőkkel együtt, senki se tud napirendre térni az emberek furcsa halálai felett. A kapitány aggódik, hogy esetlegesen őket is érinti ez a furcsa fertőzés, Spock inkább a hajó irányítása miatt, nehéz pályán tartani az Enterprise-t a haldokló bolygó körül. Uhura jelenti a hídról, hogy a Psi 2000 elkezdett szétesni, hamarabb mint gondolták, Scott szerint ha a hídon nem kezdenek el ruhában zuhanyozni, akkor az ő motorjai kiviszik a hajót az esetleges bajból.

03.jpg

Az étkezőben Joe az ebédje mellett a kezét törölgeti, ekkor lép be Sulu és Kevin Riley. Leülnek Tormolen asztalához, a tőrözés és a botanika terén vitatkoznak, Sulu próbálja Joe-t is bevonni a beszélgetésbe, de az ordibálni kezd vele. Uhura szolgálati közleményét hallgatja a legénység, mindenki aki a hídon szolgálatos, jelentkeznie kell a posztján. Sulu a távozás előtt még meg akar bizonyosodni Joe jólléte felől, de az elkezd drámázni, késsel kezdi fenyegetni a többieket, végül maga ellen fordítja a kést. Kevin és Sulu próbálja megakadályozni az öngyilkosságot, de a verekedés végén Joe ráesik a késre, Riley hív segítséget, majd elkezdi a kezét törölgetni.

04.jpg

A hídon stabilizálják a hajó pályáját, Spock szerint értékes megfigyeléseket tehetnek most, mert a Föld távoli jövőjét láthatják. A főemberek Tormolen aktáját kezdik el vizsgálni, a tiszt önbizalma mindig is alacsony volt, Spock nem érti miért tört ez fel most ennyire erősen. A háttérben közben látjuk, hogy a navigációs pultnál Sulu és Riley a kezüket törölgetik.

05.jpg

McCoy műti Tormolen-t, míg a hídon a hajót a bolygó gravitációja magához húzza, Kirk lép közbe, hogy ezt ellensúlyozza. A műtétet befejezték, de Joe életjelei tovább romlanak, a doki hiába tesz meg mindent, a tiszt meghalt, bár a sérülése ezt nem indokolja. Leonard a gyengélkedőbe kéreti a kapitányt, el is indul miután mindenkinek kiosztja a szükséges utasításokat. Sulu hívja Kevin-t a konditerembe, de az nem akar menni, ennek ellenére Sulu lelép a helyéről.

06.jpg

A gyengélkedőben a doki közli, hogy Tormolen azért halt meg, mert nem akart élni, kapitány szerint ez csak felvetés. Kirk kezdi gyanítani, hogy Joe megfertőződhetett a bolygón, McCoy ellenkezik, hiszen fertőtlenítették őket, majd teljes kivizsgáláson is átestek. A hídon a jelzők veszélyre figyelmeztetnek, Spock rohan a navigációs pulthoz, Riley-nek sikerül stabilizálnia a pályát. A vulkáni kérdezi, hogy hol van Sulu, ekkor Kevin-ből előtörnek az ír génjei, szemtelenkedni kezd, Spock leváltja és a gyengélkedőbe küldi, majd a kapitányt kéreti a hídra. Riley az orvosiba érve a Christine Chapel nővérkét kérdezi hol van Joe, aki sajnálattal közölné, hogy meghalt, de a tiszt erre már magától rájött közben. Kevin megdicséri a nő szemét, az arcához érve meg is fertőzi, majd mint aki jól végezte dolgát elhagyja a gyengélkedőt. Sulu is felbukkan egy tőrrel felfegyverkezve, a folyosón sétáló tisztekre támad.

07.jpg

Kirk érkezik vissza a hídra, érdeklődik a tisztjei után, majd biztonságiakat küld rájuk, illetve kivizsgálásra küldi azokat, akik érintkeztek velük. Uhura ekkor közli, hogy rendbontás történt, Sulu kergeti az embereket egy tőrrel. Spock már lát egy sémát, szunnyadó személyiség részek törnek fel a fertőződött emberekből. A hajó rázkódni kezd, a korrigálás már nem lehetséges, a kormánymű nem reagál a parancsra, a helyzet tovább fokozódik, semmi se működik, a gépházból nem kapnak visszajelzést. Kirk indulna oda, de a hídra Sulu tör be, megfenyegeti a kapitányt, végül Spock a vulkáni fogással hatástalanítja a támadót. Jim újra próbálja hívni a gépházat, de Scott helyett Riley jelentkezik be, az Enterprise új kapitánya. Kevin lezárja a hidat, Kirk nem tud kijutni, az egész hajó hallhatja ír tisztünk énekét. Végre kinyílik a főajtó, de a távozás előtt Spock közli, hogy még 20 percük van a becsapódásig.

08.jpg

A kapitány 1 perc alatt odaér főgépészünkhöz (19 perc van hátra), aki sajnálattal közli, nem tudnak bejutni a gépházba, Riley lezárta. Nem tudják kikerülni se, mert mindent az énekesünk irányít, egyetlen esély, ha elvágják az ajtó vezetékeit. A hídon Uhura jelenti az első tisztnek, hogy egyre több az összetűzés, Spock elrendeli a szintek lezárását. Kirk is visszaér a hídra, engedélyt ad az átjárók lezárásának folytatására, azonban Riley ezt zokon veszi és leállítja a folyamatot, majd átveszi a teljes irányítást. (17 perc van hátra.) McCoy-nak idő kellene még, mert hiányoznak a tesztek eredményei. Az új kapitány közben sorolja az eszement parancsait, például a női tisztek járjanak mostantól leeresztett hajjal, majd újra elkezd énekelni, Kirk pedig kezd idegbajt kapni. Scott előkészíti a terepet egy szerelő folyosóban (vagy hol), majd visszasiet a gépház ajtajához. Spock közli, hogy lelassult a gyorsulásuk, valószínűleg Scott mókolásának köszönhetően. (16 perc van hátra.) Jim próbálja elérni a gyengélkedőt, de az sajnos nem érhető el, Spock-ot küldi oda, de előtte még elküldi a vulkánit főgépészt cseszegetni.

09.jpg

A gyengélkedőben doki egyre idegegesebb, a szövettan nem válaszol a hívására, maga indul el az eredményekért. Közben már a hídon is kezd elszabadulni a pokol, Janice segédtisztet ülteti Kirk a kormányhoz! (12 perc van hátra.) Spock lép be az orvosi szobába, de csak a fertőzött nővérkét találja. Hívja a labort, de neki se válaszolnak, indulna megkeresni a dokit, de Christine megállítja és meg is fertőzi a vulkánit. A nő elkezd ömlengeni Spock-nak, a végén szerelmet is vall a férfinak, a lamúrt Uhura hívása szakítja félbe.

10.jpg

Scott végre átvágja a falat, Kirk és két biztonsági beront a gépházba, Riley szomorúan veszi tudomásul, hogy este nem lesz tánc. Átváltunk a fertőzött vulkánira, aki épp hosszasan küzd az érzelmeivel (valahogy én is így éreztem a résszel kapcsolatban):

11-1.jpg

11-2.jpg

Uhura hangosbeszélőn közli, hogy beléptek a bolygó légkörébe, de a nagyobb bajt Scott közli, Riley leállította a hajtóművet, 30 perc kell a bemelegedésükhöz (8 perc van hátra). Kirk kockázatos dolgot talált ki, hidegindítást, kellene Spock is a helyes számításokhoz, de az nincs a hídon. A gyengélkedőn a doki kipróbálja az ellenszérumot Sulu-n, hat is az anyag, a kormányos észhez tér. A doki kérné a labortól a szergyártást, de az ott lévő tisztek is megfertőződtek, csak nevetnek McCoy kérésén. Kirk megtalálja az első tisztjét, (4 perc vagy talán 5 perc van hátra), Spock vallomásba kezd az anyjáról, a kapitány próbálja magához téríteni a férfit, lekever neki egy taslást. A vulkáni ekkor a barátságukról kezd el magyarázni, ez még több pofonnal jár, végül Spock is visszaüt. Kirk egyre idegesebb, ő is megfertőződött, a hajóról és a segédtisztjéről kezd el beszélni. (Ennyi érzelmet egy részben, kezdek besokallni.) Spock lassan kijózanodik, szerinte sikerülhet Kirk terve, a belépő főgépésznek adja ki az utasítást az indulásra.

12-1.jpg

Kirk visszamegy a hídra, ahol McCoy várja az ellenszérummal, amit úgy ad be a kapitánynak, hogy letépi a fél ruháját. Jim közli a gépházzal, hogy ők készen állnak, majd utasítást ad ki az útirányra. A hajtómű belobbantás olyan sikeres lett, hogy az idő visszafele kezdett el járni, 71 órával vannak korábban. Spock lehetőséget lát benne, Kirk szerint egyszer lehet, hogy ki is próbálják az időutazást, majd kiadja a parancsot egy újabb kaland felé.

12-2.jpg

Címkék: star trek tos
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2013.12.13. 11:36:07

Nagyon jó kis rész volt, köszi a hogyvótért! Tényleg érzelem túltengés volt a részben, ebből kettőn vigyorogtam jókat: ahogy Kirk a fertőzés hatására kiböki, hogy odavan a kolléganőjéért; és hát persze a lényeg - Spock mutatott végre némi érzelmet. Épp ideje volt.
Viszont ez a szituáció el is gondolkodtatott. Márminthogy ő nem ember (csak félig, ugye), külső jegyekben meglehetősen kevés dologban különbözik egy embertől, arról viszont már volt szó, hogy belsőleg (szervileg és érzelmileg) annál inkább más. Pl. zöld a vére. Így vetődik fel a kardinális kérdés: milyen színű a spermája? :))
Na @Gabba, azt mondtad Téged semmilyen témával nem lehet elriasztani, várom a felvetésemre az ötleted :)
(Privátban beszélgettem erről egyik hogyvótíró társunkkal - most nem nevesíteném őt - és közösen arra a nevezőre jutottunk, hogy szívárvány színű...)
Na jó befejezem, mielőtt Kapitánylány rövid úton kitekeri a nyakam. Ugye..

Pácsó Ármándó 2013.12.13. 18:58:43

Köszi a hogyvoltot! Most legalább sikerült kivédeni ezzel a vissza a múltba dologgal az aktuális emberveszteséget. Nagyon jó az a kecsapszínű pukifólia védőöltözet, a vírusok megrémülhettek tőle, kivéve egyet. Az Egri Bikavírust. Mert az feldühödik vöröstől.
Tényleg, mi lett a nem ismerős mászós folyadékkal?

Kapitánylány 2013.12.13. 20:46:05

@AaannnaaA: hát erre a kérdésedre nem nagyon kaptak rá a kommentelők... :-) én egyébként a lila színre tippelek :-)

@St. Pácsó Ármándó: na már most, amikor láttam ezt a részt kedvem támadt pukisfóliát pukkasztani XD
sajnos az emberveszteséget nem úszták meg, Joe ugyanúgy halott maradt
a mászós folyadék pedig ott pusztul majd 71 óra múlva... :-) a hajón pedig a doki mindenkit kigyógyít, letépve mindenkiről a ruhát :-)

Gabba 2013.12.13. 21:44:17

@Kapitánylány: @AaannnaaA: a kommentelők nem hittek a szemüknek...
váratlan és kemény kérdés, a válasz sem könnyű, de talán zöldessárga (az is elég gusztustalan szín)

Pácsó Ármándó 2013.12.14. 08:46:33

@Kapitánylány: Én szoktam pukisfóliával csomagolni :-) [Gondold el, 120cm magas akkora guriga, hogy nem éred át (lásd Döbrögi tölgyfája). Fent van az emeleten és egy keskeny betonlépcsőn lehet lehozni. Legjobb módja ennek, hogy kiállítod a lépcső szélére és egy nagy "This is Spartaaaa!! ordítással és mozdulattal hasba akasztod, amitől lebucskázik talajszintre} Priceless! :-)

Akkor ez nem olyan fajta időutazás volt, mintha meg sem történtek volna a dolgok, de mégis és emlékeznek rá hogy mi történt és ezért nem követik el még egyszer azokat a hibákat. (Ezt már jó pár filmben megjátszották). Szegény Joe. Ezek szerint ha új színész tűnik fel a rész elején, akkor számítani lehet rá, hogy feldobja az űrbocskorát :-(

@AaannnaaA: @Gabba: Bennem számtalan kérdés felmerült, de nagyon örültem, hogy nem én lettem megszólítva vulkáni sperma ügyben, így boldogan hallgattam :-)

Is 2013.12.15. 22:20:14

@AaannnaaA: És tényleg feltetted a kérdést... :D

AaannnaaA 2013.12.15. 22:57:33

@Is: Naná. Csak sajnos a kívánt hatást nem értem el, hogy a kedves kommentelők alaposan kitárgyalják, míg a hogyvótíró infarktust nem kap / agyonüt :))
De ha már témánál vagyunk, szerinted mi a megfejtés? :)

Is 2013.12.16. 00:17:18

@AaannnaaA: Igazából nem tudom.

Lehet, hogy csak senki nem mer hozzászólni :)

Flandry 2013.12.20. 22:59:45

Tegyük hozzá, hogy erre a részre a TNG egyik részében van is utalás, és újra feldolgozzák a témát kicsit más körülmények között (TNG S01e03 The Naked Now)
süti beállítások módosítása