Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 3x05 - Amber 31422

2013. április 04. 11:00 - Tipca

A másik világban ott hagytuk ugyebár abba, hogy Sebhely Charlie gyanítani kezdi, hogy Olivia nem Bolivia, Walteregó pedig azért ültette be az ő Dunham ügynökük emlékeit Oliviába, mert ki akarja belőle szedni a módszert, amivel biztonságosan lehet utazni a világok között. Megkezdődnek a vizsgálatok, Livvie pedig újra és újra Petert látja maga előtt, aki próbálja meggyőzni az igazságról: ő nem az, akinek hiszi magát. New Yorkban járunk, egy karanténzónában, ahol két férfi épp a borostyánból próbálja kiszabadítani egyikük ikertestvérét. Az akció félsiker, a tesó megvan, él is, de az egyik pasas beleragad az ismét megszilárduló borostyánba, a másik meg fogja a testvérét, és lelép vele.

01_karanten.jpg

A helyszínre Charlie, és a mostanra már teljesen felépült Lincoln érkezik, elsőre úgy tűnik, piti tolvajok voltak az elkövetők, akik a borostyánban ragadtak táskáit és pénztárcáit szerették volna megszerezni, de Lincoln megtalálja a tesó fejformáját őrző borostyándarabot, szóval más áll a háttérben. Charlie-nak meg az tűnik fel, hogy van egy új borostyánszobor, ergo megvan az elkövető is. A csapatnak feltűnik, hogy Olivia nyúzott kicsit, ami nem csoda, mert azóta nem tud rendesen aludni, mióta bolivizálták, de egyelőre még el tudja ütni a dolgot.

02_csapat.jpg

Broyles egy étteremben talál rá Walteregóra, és tájékoztatja az ügyről, bár nem egészen érti, mire kell nekik a borostyánból kiszedett holttest. Walteregó vonakodva bevallja, hogy a borostyánban ragadt emberek élnek, de ha mindet kiszednék, meggyengülne a borostyán szerkezete, és kiszabadulnának a mini-feketelyukak és egyéb tér-idő törések, amiket karanténba vontak vele. Az meg gáz. Broyles egyetértőn bólogat: elkapjuk őket. Lincoln kiöntötte a talált fejformát, így már tudja azonosítani az arcfelismerő. Joshua Rose piti bankrabló volt, csakhogy az általa használt módszer molekuláris lebomlást okozott, ezért minden helyet, ahova betört, karantén alá kellett helyezni. Az utolsó ügyénél nem volt elég gyors, és a borostyán őt is elkapta.

03_bogyo.jpg

Öcsi lábadozik, de még nem tért teljesen magához, aminek egy bizonyos Danielle nevű nő nem nagyon örül. Közben Livék elmennek Joshua egykori lakásába, ahol Olivia meglátja a fotókon, hogy Joshuának ikertestvére van. Peter megint belepofázik: két ember, akik ugyanúgy néznek ki, hahó! Livvie oda sem figyel rá. Charlie megtalálja Joshua rejtett laborját, és a szerkentyűt, amivel behatolt a bankok épületébe. Nekik új, nekünk ismerős a gép, amivel át lehet sétálni a falakon. Eddig jutnak a felfedezéssel, mikor Olivia meghall valamit, majd mindenki rohanni kezd, épp mielőtt rájuk robbanna a lakás. A kórházban, mialatt ellátják, egy pillanatra magára hagyják Livvie-t, a kis kleptomán máris beindul, és elcsór valami bivalyerős gyógyszert, csak hogy szabaduljon Peter látomásától.

04_tesok.jpg

Joshua testvére, Matthew nem olyan együttműködő, mint anno a rablások kapcsán. Mikor megkérdezik tőle Lincolnék, hogy vajon kapcsolatba lépne-e vele a testvére, ha mégis élne, feldúltan azt feleli, hogy az öccse családokat szakított szét, mert borostyánozni kellett a helyszíneket. Miért lépne kapcsolatba vele? Így is elég baja volt belőle, hogy ugyanúgy néznek ki. Amint elmennek azonban Livvie-ék, Matt lesiet a pincébe, ahol Josh azóta magához tért. Végül kiderül a turpisság, mégsem Joshua volt a borostyánban, hanem Matthew, aki jobb belátásra akarta bírni bankrabló testvérét, azért szaladt a helyszínre, és azért ragadt a borostyánba. Joshua pedig átvette a személyazonosságát. Megjön Danielle is, Matt felesége, és sok év után ismét elcsattanhat a hitvesi csók.

05_pancsi.jpg

Megkezdődnek a kísérletek, indulásként Oliviát rögtön bedobják a mély vízbe – szó szerint. Walter vizes tankjának egy modernebb változatába rakják Livvie-t, majd telenyomják drogokkal. 4 órányi sikertelenség után Walternatív megháromszorozza a dózisokat, mire Liv hirtelen az evilági Szabadság-szobor belsejében, a labor helyén lévő szuvenír üzletben találja magát néhány másodpercre. Valamivel később, immár otthon, Olivia próbál rájönni, mi nem stimmelt a délutáni látgatással Matthew Rose-nál. Beállít az anyja, és fecseg össze-vissza, de Peter megadja a választ: a tesók cseréltek. Rögtön rohan Broyleshoz, aki behozatja Matthewt, de addigra az ikrek már visszacserélték magukat, és a Lincolnék látogatását is alaposan átrágták, ezért Olivia nem tudja bizonyítani az igazát.

06_milegyen.jpg

Liv anyuja beszél Broylesszal, aggódik, hogy a lánya még nem elég erős a munkához, furcsán viselkedik. Broyles le is pattintja az ügyről Oliviát, pedig Lincoln rájött, hogy három hete egy gyárból olyan gázokat loptak el, ami Joshua falátsétálós gépéhez kell, tehát egy újabb betörésre készül. Matt felhívja a bátyját, hogy az FBI tud a cseréről, de az egyelőre csak annyit mond, terelje el a figyelmüket, ha követik, ő majd kitalál valamit. Danielle beolvas kicsit Joshuának, és azt tanácsolja, ha tényleg szereti a bátyját, akkor feladja magát, mert innen csak úgy van kiút. Joshua nézi a testvére játszó gyerekeit, és dönteni próbál. Olivia Astridroidhoz fordul infóért: ha Joshua folytatná a tevékenységét, melyik bankot rabolná ki? 37 lehetséges célpont. És mi lenne, ha Matthew lett volna borostyánozva, Joshuát pedig 4 éve enné a bűntudat a beborostyánozott emberek miatt? Ez leszűkíti a kört az elhagyatott területen lévő bankokra, ahol kevesebb a járulékos veszteség. Így már csak három marad.

07_observer.jpg

Liv meg is érkezik az egyik helyre, ahol Josua már javában kilyuggalta a falat, majd elbújt, és leüti Oliviát. Persze a molekuláris bomlást megérzik a Fringe központban is, úgyhogy mindenki oda rohan, Broyles az utolsó pillanatban még meghallja, hogy Astrid azt dünnyögi a bajsza alatt: Dunham ügynöknek igaza volt. Közben befut Matthew is, miért is ne, és meg akarja állítani a bátyját. Nem kell a pénz, ne csinálja ezt. De Joshua nem is csinálja. Nem azért tört be, hogy lopjon, hanem hogy beborostyánozzák, mert csak így tudja megmenteni az öccsét. Ha feladja magát, kiderítik, hogy nem ő volt a borostyánban, és nem fogják futni hagyni az egyetlen ismert embert, aki élve kijutott a borostyánból, Matthewt. Nincs más lehetőség. Közben odafent majdnem megkezdik a karantént, Lincoln és Charlie leszalad Oliviáért, aztán jöhet a mehet. Joshua beborostyánozdik, Matt pedig elmenekül.

08_peter.jpg

Másnap Olivia meglátogatja Matthew Rose-t, közli vele a testvérével történteket, majd kezet fognak. Liv ezután leveszi a Matt bőrmintáját tartalmazó kis lemezt a tenyeréről, és felteszi a kérdést: ha ezt most bevinné a laborba, ott azt mondanák, hogy a gazdája 4 évet töltött borostyánban? Matthew megrémül, nem felel, de nem is kell neki, mert ekkor felbukkan az egyik kisfia, és Livnek megenyhül a szíve. Matt vegye lezártnak az ügyet. Peter-látomás örömködik, azért nem köpi be Mattet, mert ahogy ő bennragadt a borostyánban, Olivia úgy ragadt itt, ebben a világban, s ezért együtt érez vele. Liv végül nem bírja tovább, és válaszol Peternek. Nem tudja bizonyítani, hogy a másik világból való. Peter csak mosolyog: dehogy nem, különben honnan tudna Olivia olyan dolgokat, mint hogy amott a WTC ikertornyai ledőltek, az itt meg sem született unokahúga, Ella pedig most ünnepli a 7. születésnapját?

09_liv.jpg

Olivia ismét látogatást tesz Brandonnál, csinálják meg újra a tesztet. Megint sikerül az átlépés, ám a csodálkozás helyett Olivia ezúttal nyomoz kicsit. A képeslapok között talál egy WTC mementósat, ergo az igaz, majd felhívja Ellát, aki örül, hogy a nagynénje nem felejtette el a szülinapját. A másik világban Walternatívéknak feltűnik az Olivia agyában lévő kortexifan, ami Brandon szerint már gyerekkora óta a szervezetében lehet. Miután Olivia visszatér, Walteregó rögtön faggatni kezdi, de Liv hazudik, és azt állítja, nem látott semmit, csak minden elsötétült.

 

Érdekesség:

- Az előző részben, mikor Astrid meghozza Walter holmiját az új laborba, felmutatja a tudós egyik férfimagazinját, melynek címlapján ikreket ígérnek. Ez utalás erre az epizódra.

- A szimbólumok jelentés EVENT, vagyis ESEMÉNY.

Címkék: rejtély fringe
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sentinel87 2013.08.12. 14:59:29

Akkor ennyi volt?
Nem lesz több Fringe hogyvolt?
süti beállítások módosítása