Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 1x06 - The Good Soldier

2013. április 01. 11:00 - AaannnaaA

Szőkénk egyedül az irodában felvételről nézi vissza azt a jelenetet, amikor Brody és Hamid összeverekedett a kihallgató szobában; mániákusan újra és újra visszatekeri azt a részt, amikor a két kiskakas összekapaszkodott. Gyanítom azt a pillanatot keresi, amikor Brody átadhatta a borotvapengét, mellyel aztán később a fogoly öngyilkos lett. Azonban bosszúsan kell rájönnie, hogy a felvételeken semmi terhelőt nem talál hősünkre. Abbahagyja hát a felvétel további vizsgálgatását, és egy megbeszélésre megy, melyen Saul és David már jelen van, és még egy személy, akit nem nevesítenek ugyan, de mindannyiuk felettese, az rögtön kitűnik. Természetesen Hamid halála a téma, és hogy ezt bezony rettenetesen elbaxták. Miközben Saul bőszen bizonygatja, hogy Hamid maga csempészhette be a borotvapengét, szőkénk közbenyihog: szerinte akár közülük is lehetett valaki, aki a fogolynak adta azt.

1.2.jpg

Beszélgetőtársai csak pislognak. Carrie nemcsak úgy felveti ezt az ötletet, de hozott egy 11 névből álló listát, amit maga állított össze, és amin azoknak a nevei vannak, akik bármilyen módon érintkezésbe léphettek a fogollyal. Szerinte mindegyiküket hazugságvizsgálatnak kellene alávetni, hogy kiderüljön, a soraikban van-e a tégla. Saul védelmébe veszi beosztottját, és támogatja az elméletet, bár szemmel láthatóan olyan fejet vág, mintha a fogát húznák. Daviden eközben rosszul leplezett visszafojtott düh látszik. Carrie tovább megy: az, aki a borotvapengét adta a fogolynak, figyelmeztethette Faiselt, aki ugye eltűnt. Saul ismét helyesel, Carrie pedig üti a vasat: vizsgáljuk meg az embereket, nem nagy ügy, kezdjük velem. A góré morgolódik egy rövid kört, majd áldását adja a vizsgálatokra, aztán dühösen elcsörtet. David ekkor robban ki. Óbégatva vágja Carrie fejéhez, hogy természetesen lehetnek önálló gondolataid kisanyám, de jobb lenne, ha előtte velem egyeztetnél, minthogy rögtön a naffőnökhöz lépsz, egyenesen át a fejem felett. Carrie David irodájából távozva már csak Saulnak bizonygatja, hogy neki akkor is igaza van, így legalább elcsíphetik Brodyt. Saul meglengeti, hogy az előző esti kifakadása után inkább szőkénk felmondását várta, de a nőnek ellibben a füle mellett az irónia.

Otthon apus az ágy szélén egyenruhában bőszen írogat, ahogy elnézem, valamiféle beszéd készül. A kertben készülődés folyik, anyus a szervező. Megemlékezés lesz itt, Brody hallott társára – tudjuk, aki vele együtt esett fogságba, és aki végül nem élte túl. De előbb még szertartás, ahol Brody fog beszélni – na ez érdekes lesz. Anyus is átöltözik, az indulás előtt még nyünyörögnek apuval egy kört, aztán indulnak.

Eközben a CIA-nál épp Carrie válaszol kérdésekre hazugságvizsgáló gépre kötve, mi pedig láthatjuk a műszer által mutatott értékeket. Ami addig nem is érdekes, míg a bemelegítő kérdések zajlanak, és addig sem, míg Hamidról van szó, azonban előkerül a drogok kérdése, márminthogy szedett-e ilyesmit mióta a CIA-nál van, és a nemleges válaszra bizony a műszer kileng. Ugye. Utána David következik, aki – érthetően – bosszúsan válaszol a feltett kérdésekre, meglehetősen kelletlen.

2.2.jpg

Saul érkezik tanárunk házához, ahonnan az már asszonyostul távozott, a CIA azonban most vizsgálja át. A szomszédok persze kíváncsian bámulnak, ő pedig szóba elegyedik egyikükkel. Így tudja meg, hogy Faisel nem egyedül élt itt, hanem egy nővel. Úgy látom ez az információ meglepi, ezek szerint eddig nem tudtak a nőről. Talán hivatalosan nem is a felesége? Mindegy, nemsokára megtudjuk. Addig is láthatjuk tanárunkat bőszen menekülni: asszonykájával kocsiban utaznak, a nő vezet. Nyilván hagyják el a várost, de legalábbis tűnnek el olyan messze, amennyire lehet; az asszony szerint egy biztonságos helyre. Közben beszélgetnek, kölcsönösen vádakat vágnak egymás fejéhez, hogy hogyan fordulhatott elő a lebukásuk. Úgy nézem a férfi sokkal idegesebb, az asszony a körülményekhez képest meglepően hidegvérűnek tűnik, sőt elnézést kér a férfitól, hogy mindebbe belerángatta. Nocsak.

Közben zajlik a megemlékezés, egy templomban, ahol először Brody elhunyt társának (Tom Walker) egykori felesége, Helen Walker beszél. Szeretné lezárni a múltat, a helyére tenni férje emlékét, elbúcsúzni tőle, most, hogy már bizonyosan tudja: meghalt. Carrie is eljött a megemlékezésre, amit nem értek ugyan, de gondolom nem véletlenül. Helen után Brody veszi át a szót, és miközben beszél, emlékeibe pillantunk, amiket már láthattunk, és amiben látszik, hogy ott volt egykori társa kínázásánál, sőt részt is vett benne. Miután mond néhány dicsérő szót Tomról, társait szólítja, akik nevük hallatán mind vigyázzba vágják magukat a padsorok között. Végül Tomot szólítja, aki ugye már nem tud csatlakozni hozzájuk. A megemlékezők megrendülten hallgatnak.

3.jpg

Később a templom előtt beszélgetnek a meghívottak, hősünk félrehúzódik kissé, amikor Carrie lép hozzá. Szőkénk meginvitálja másnapra hazugságvizsgálatra, a vizsgálat apropóját azonban nem mondhatja el.

Saul izgatottan rongyol be David irodájába az újonnan szerzett információval: Raqim Faisel egy nővel van, aki kinézetre nagyon is amerikainak tűnik. És ha már erre jár, kéri főnökét, hogy ha ezt az ügyet megoldották, gondolja át, hogy őt Indiába helyezteti – a felesége miatt akar oda menni. Oké.

Időközben megtalálták Faisel autóját egy autópálya kameráján egy pár órával korábbi felvételen, így megpróbálják kisakkozni, merre tarthat. És a felvételen jól látszik a mellette ülő nő, ideje használni hát az arcfelismerő rendszert, hogy végre kiderüljön, ki ő.

4.jpg

Látjuk is menekülőinket, amint megérkeznek egy vidéki házhoz, ami úgy látom meglehetősen kieső helyen van, lakott területtől távol. Körül néznek, és készülnek bemenni a házba, mikor a nő kiszúrja, hogy az ajtóhoz robbanószer van erősítve - gyaníthatóan őket várják ilyen sok szeretettel. Azonnal távoznak, azt pedig csak mi látjuk, hogy az úton, kissé távolabb, egy kocsiból figyelik őket, és így a rosszfiúk, akik parancsára ide jöttek, tisztában vannak azzal, hogy élnek és továbbálltak. Távozóban az autóban veszekednek. A nő elpöttyinti, hogy azért ismerte fel a bombát, mert kiképezték, ezen Faiselnek leesik az álla. Ezek szerint a nő lenne kettejük ügyködésének értelmi szerzője? Faisel szerint fel kellene adniuk magukat, hiszen semmi rosszat nem tettek (még, teszem hozzá), de a nő nemet mond, így aztán menekülnek tovább.

5.jpg

Közben Brodyék kertjében zajlik a megemlékezés. Anyus Helenhez lép, és elnézést kér tőle azért, hogy mérges volt rá korábban, mert ő tovább lépett, és férjhez ment, mikor sok év után sem került elő egykori férje. A nő nem haragszik. A katonatársak már jó hangulatban vannak, nyilván néhány üveg sör után, vígan csinálják a hangulatot. Aztán beszélgetni kezdenek, először Brodyt kérdik arról, hogyan fogták el és hogyan élte túl. Ekkor egyik – láthatóan rokkant – bajtársa, Lauder veszi át a szót, aki bezony már felöntött a garatra. Alapos fejmosásban részesíti hősünket, hogy örülhetne, hogy egészben hazaért, és különben is annyi borzalom van a világ háborús színterein, szégyellje magát, hogy díszpintyként szónokol mindenhol bevonulásra, harcra ösztönözve, toborozva az embereket. Brody megadóan tűri a kiosztást. Aztán Lauder felhozza, hogy amíg nem voltál itthon fiacskám, mindenki a feleségedet akarta gerincre vágni. Ekkor lép közbe Mike, aki egy ütéssel földre viszi Laudert, majd eszeveszetten ütlegeli. Brody eddigi nyugalma itt véget is ér, leszedi Mike-ot Lauderről, és behúz neki párat, miközben azt morogja, hogy a barátom voltál. Nyilván eddig tartott a visszafogottság, hogy úgy csinálok, mintha nem tudnám, egykori haverom a feleségemet kezelgette, amíg én távol voltam. Miután bemos neki párat, dühösen elszelel, anyus és a többiek döbbent tekintetétől kísérve.

6.jpg

Eközben az irodában a CIA-sok végre rájöttek kicsoda Faisel nője. Aileen Morgannak hívják, 28 éves, egyelőre ennyit tudunk, azt még nem, hogyan lett egy leendő terrorista tevékenységgel gyanúsítható férfi barátnője. Saul utasítja a csapatot, hogy nyomozzák le a nőt, a bugyija méretéig minden információt szedjenek össze; de ekkor megzavarják a megbeszélést, mert Saulnak jelenése van a hazugságvizsgálaton. Rögtön cefet morcos lesz, lévén itt nagyobb szükség van rá, de azért kelletlenül elmegy a vizsgálatra. El is kezdi, de annyira feszült, hogy amikor azt kérdezik tőle, adott e borotvapengét Hamidnak, bejelez a műszer. Kérdezője rászól, hogy nyugodjon meg, de ez csak olaj a tűzre, leszedi magáról a berendezést, és dühösen elcsörtet, vissza a műveleti helyiségbe.

Időközben a csipet-csapat kiderítette, hogy Aileen szülei dolgoztak Szaúd-Arábiában, amikor a nő még kislány volt, és abban az időszakban Faisel is ott tartózkodott. Tehát így ismerkedhettek meg, valószínűleg gyermekkori barátok. Carrie vadul elméleteket gyárt, és az is megfordul a fejében, hogy Aileen az ötletgazda, és egyben „terrorista”, nem pedig Faisel. Az elgondolásaiban azonban most nem jut tovább, mert cseng a telefonja, a vonal végén pedig nem más, mint Brody. Hősünk elrebegi, hogy mennyire szar napja van, Carrie pedig kapja magát, és elüget a bárba, ahol Brody épp leissza magát. Pont egy fontos megbeszélés közben csak úgy elsétál a CIA-tól, mi? Na mindegy, ilyesmin ne akadjunk fenn.

7.jpg

A bárban aztán látja, hogy Brody túl van már néhány italon, úgyhogy ő is belehúz, miközben megtárgyalják, hogy a kihallgatáson miért tett úgy Carrie, mintha nem találkoztak volna a CIA-n kívül, illetve megrágják a férfi szar napjának okát. Szőkénk eközben édeleg és incseleg, hősünk pedig úgy látom vevő rá. Aztán már csak azt látjuk, hogy enyhén dülöngélve távoznak a bárból. Mikor Carrie kocsijához érnek, a nő elcsipogja az amúgy titkos információt, hogy miért kell holnap Brodynak a hazugságvizsgálaton átesnie. Hősünk erre válaszként nekiesik a szőkének, és a kocsi hátsó ülésén egy gyors numerával boldogítja.

Ezalatt Faiselék úgy nézem egy motelben húzták meg magukat, itt agyalnak a történteken, és azon, mit kellene tenniük. Aileen kicsörtet a mosdóba. Ekkor érnek ide a rosszfiúk, gyanítom ugyanazok, akik már a háznál is végezni akartak velük, és megeresztenek néhány sorozatot a lakásra. Faisel azonnal meghal, Aileen azonban a fürdőszobában megússza. Amikor konstatálja, hogy a párja halott, a hátsó ablakon kimászva elmenekül.

8.jpg

Másnap reggel van, Saul épp hazaér. Felesége ébren, tudnak beszélgetni. Örömmel meséli, hogy kérte Indiába helyezését, így az asszonnyal tarthat, a nő azonban nem kér belőle, és kerek-perec közli, hogy ő bizony egyedül óhajt visszatérni Indiába. Gyanítom a házasságuknak ezzel lőttek.

Brodyt is látjuk, amint hazaér. Anyus épp a gyerekeket terelné iskolába, amikor megjelenik a kissé megviseltnek látszó férje. A nő nem áll meg, nem szól férjéhez, csak az autóhoz irányítja a gyerekeket, majd elhajtanak. Érdekes, úgy nézem, még ő van megsértődve.

Carrie beér az irodába, még pont hallja Saul újbóli vizsgálatát. Felettese eléggé maga alatt van, a házasságát firtató ellenőrző kérdésekre – bár ilyesmiről itt nem kellene beszélnie – részletesebben válaszol, jelezve, hogy komoly gondok vannak. Amikor vége a vizsgálatnak, Saul és Carrie együtt várják, hogy Brody megérkezzen. Carrie meglehetősen zavartnak tűnik, ami a tegnap esti történések fényében érthető. És már jön is hősünk, kivételesen nem egyenruhában, hanem öltönyben. Rohadt jól áll neki, csak mondom.

9.jpg

Elkezdődik a vizsgálat. Bámulatos hidegvérrel válaszolgat, bár mi ugye már tudjuk, hogy tökéletesen tisztában van ittléte okával, így a kérdések sem lepik meg. Carrie és Saul egy másik szobából figyelik a vizsgálatot. Carrie kínban van, és rettentően ideges, de még így is kiszúrja, hogy valami nem stimmel, hősünk túl jól teljesít, a Hamiddal kapcsolatos kérdéseknél sem tér el a műszer. Sőt mintha az látszana a fejét, hogy tisztában van vele – Carrie látja őt. Végül szőkénknek mentő ötlete támad: a fülesén utasítja a kihallgatót, hogy kérdezze meg Brodytól, megcsalta-e valaha a feleségét. A választ zavarba ejtő nyugalommal mondja Brody: nem. A műszer még csak meg sem rebben. Saul ezzel tisztázottnak látja Brodyt, Carrie pedig hiába tiltakozna, mit is mondhatna: tudom, hogy hazudik, mégpedig onnan, hogy igenis megcsalta a feleségét, tegnap este velem. Így hát nem szól semmit, csak dühösen elrohan. Amikor aztán a parkolóba ér, Brody vág elé az autójával, majd rámorran: szállj be!

Címkék: Homeland
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2013.04.02. 19:20:27

Kezd bővülni a gyanúsítottak köre: Brody mellé Saul is felkerült... Talán Carrie vele is lefekhetne :P

AaannnaaA 2013.04.03. 17:16:05

@Gabba: A magam részéről most még nem raknám fel a gyanúsítottak listájára Sault. De azért már bonyolódunk :)

Gabba 2013.04.03. 20:45:34

@AaannnaaA: csak mert bejelzett a műszer... :)
süti beállítások módosítása