Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Egy óra múlva itt vagyok! - A feketefuvar - 1x02

2011. szeptember 12. 16:00 - Sigismundus

Komlóssy kegyelmes úr elégedett Brennerrel, Brenner is elégedett Luitnerrel, öröm és boldogság a legfelsőbb szinteken. A felügyelő utasítja a spiclit, rejtőzzön el, ne lássák az arcát. Majd közli a kegyelmes úrral, a véletlenül ölükbe hullott szemetesfickó vallomása meglesz. A meggyőzés eszköze, Katica őrvezető. Neve félrevezető, nem egy szexis rendőrnő, hanem egy, nem épp lepkesúlyú verőember. Épp Mészároson dolgozik kissé, mikor jön Brenner. Próbálja meggyőzni a cipészt, hogy ismerje be, a kommunisták merényletre készültek. Az őrizetes viszont, már tudja amit tud, rendőrkelepce volt, amibe beleléptek.

Brenner végül úgy tesz, mint akit meggyőztek, behivat egy csomó, razzián fennakadtat, válassza ki Mészáros a támadót. A cipész pedig egyből kiszúrja Vincét, aki hülyén néz, a felügyelő pedig magában jót nevet, megint sikerült a csapda.

Sajtótájékoztató, a kegyelmes főfelügyelő úr, határozottan jelenti ki, a tegnapi merényletet szocdem munkásszervezet követte el. A Népszava tudósítója persze tiltakozik az általánosítás ellen, de kiröhögi a több újságíró. Hiába no, 1919 bélyege még mindig ott van a szociáldemokratákon. Azért sikerül a főfelügyelőt zavarba hoznia, azzal a kérdéssel, például, hogy van-e már bizonyíték az állításra? Hááát, izé, elsőre megnevezik Láng Vincét, akit már fel is ismertek, és pisztolyt találtak nála, vallomás majd lesz.. De Katica úr már dolgozik az ügyön, pár pofon után berakják Vincét a szocdem letartóztatottak 17-es cellájába. Itt várakozik Mészáros, meg haverja Mackó, meg még egy tucatnyian. Itt aztán újra felismerik, és megpokrócozzák Vincét kissé. Katica úr öt perc után kimenti és elé teszik a megírt vallomást. Ez szerint Mészáros nevű kommunistától kapta a revolvert, amivel lőtt. Lúzerünk nyöszörög, hogy nem akar ő senkit bajba keverni. Brenner nyájaskodik, és emlékezteti hogy az a piszok komcsi már bajba keverte őt, amikor rámutatott, szóval, adja vissza a kölcsönt! Vince erre úgy tesz, mintha aláírna, de kidönti a tintát, így kap Katica úrtól egy harmadik verést is.

Láng végül 18 hónapot kap. Plusz büntetésként közös blokkba kerül Mészárosékkal, úgyhogy egypár extra pofon minden napra jut neki. Végül szabadon engedik, legyen hasznos magyar hazánkfia eme sorsdöntő időkben, és fejezze be a hazudozást. Vince megígér mindent, ő sem szeretne újra találkozni az itteniekkel. Aztán, amikor vezetik kifelé – fatális véletlen – a folyosón szembetalálkozik Luitnerrel. Láng csak les, értetlenül.

Levente egrecírozás, valahol a Duna parton. Dóczi leventeoktató a fajok alsóbb és felsőbbrendűségét magyarázza a Szent Biblia alapján, meg az elszakított területekről tart kiselőadást. Aztán jön egy felderítője, jelenteni. Kiderül, hogy a szemben levő szigeten a cserkészek táboroznak, velük játszanak a leventék számháborúsdit. De egy hadüzenet szerű levelet át kell vinni hozzájuk a szabályok szerint. Itt a gond, mert a cserkészek hamar elkapták a hírvivőt, ez már mindjárt 10 pont nekik. Dóczi kicsit kurvanyázza a cserkészeket, és fő patrónusukat, gróf Teleki miniszterelnököt. Aztán tervet kovácsol. Van itt egy frissen szabadult lúzer, aki segített az ellátmányukat a táborba kocsizni. Öt pengőért meg egy ebédért, vigye már át, a szigetre a hadüzenetet. Neki ugyebár nem eshet baja, hisz nem levente. Vince pedig - mert ő az – hagyja magát megint rábeszélni valamire, amiből semmit sem ért.

Át is viszi sikeresen a Hadüzenetet, kitűzi, aztán napozik egyet. Mikor kinyitja a szemét egy csomó cserkész fogja körül lándzsákkal. A Főcserkész elkezdi vallatni, ismerje be hogy levente ő is! Vince persze dühösen tagad, már megint valaki másnak nézik, mint ami !! Főcserkész nem hisz neki, és szabadjára engedi elfojtott hajlamait.

Közli hogy bekenik mézzel, és kiteszik a hangyák és darazsak elé, ha nem ismeri be! A kegyes szándékot szerencsére nem követi tett, mert jön a túlparttól Dóczi leventeoktató, motorcsónakon. És közli, lefújták a hadijátékot. Az történt a világban, hogy a lengyelek megtámadták a gleiwitz-i Német Birodalmi Rádióadót, a németek meg visszalőttek, szóval, lehet hogy háború lesz.

Forray Aliz egy váratlan látogatáson Késmárkinál. És észrevétlenül kihallgat egy telefonbeszélgetést, melyet vőlegénye egy másik nővel folytat. Nehéz félreérteni a dolgot, így a lány sértetten távozik. Otthon persze őszintén beszámol erről apjának. Forray tábornok, sóhajt erre, és beavatja lányát néhány dologba. Neki meggyőződése – miután elolvasta a Mein Kampf, magyarokra vonatkozó tételeit - hogy akik németekkel akarnak szövetkezni, kígyót melengetnek keblükön. Ő ezek ellen van, míg él. És ezért kéri lányát, maradjon kapcsolatba a hírhedt hitlerimádó Késmárki Ödönnel. Még ha nehéz is, a Haza érdekében, de tudniuk kell a németbarátok lépéseiről.

Komlóssy kegyelmes úr gondban van. 1937-ben még vígan lehetett nyilast veretni a rendőrségnek, de ami két éve még erény volt mára bűnné vált. 1939-re megváltozott a helyzet, a nyilasok a Parlamentbe kerültek, Hitlernek köszönhető a Felvidék, és a németek belekezdtek a háborúba. Kell hát tenni valamit, amivel ki lehet mutatni az új szemléletű vezetés felé a hasznosságát.. Szerencséjére Brenner a fentiekre már hetekkel korábban rájött, és tett is egy-két lépést. Az első bécsi döntésnek köszönhetően, a Felvidék magyarok lakta részei visszakerültek, ez örvendetes. Az már kevésbé, hogy egy csomó, új kommunista sejt is a Királyi Magyarországhoz került. Viszont Luitner egy sikeres beépülésének köszönhetően, elkaptak belőlük pár tucatot. És már kész a terv a többi begyűjtésére is, és mi is lehetne hazafiasabb tett mint a Visszatért Területek megtisztítása?. Láng visszakerült szemetesnek, persze nem a körutakra, egy külváros és egy börtön az új körzete. Azért igy is van mellékes, mert a szeméttelepen, Valkó ócskás vásárolja fel az egészet 40 fillérért. Az ócskásnak amúgy is sűrű napja van. Előbb a kehes Kecelit utasítja el, nem akar vele társulni, még háborús időkben sem. Aztán felvásárlója érkezik, bizonyos Gulyás, akivel félrehúzódik tárgyalni.

És itt derül ki, miért is veszi meg a börtön mit sem érő szemetét.. Valkó ugyanis ’Drót’ fedőnéven a kommunista hálózat tagja, és a szeméten keresztül tud üzenni a börtönnel. Gulyás meg, az összekötője, a hálózat vezetője, bizonyos ’Kenyér’ felé. Most a börtönírnoknak, (építészmérnök, fedőneve Kavics) üzenetet tárgyalják meg, egy ’Cső’ fedőnevű emberüket átviszik Szegedre, útközben nem kellene kiszabadítani? Végül Gulyás elveti a dolgot. 'Cső' amúgy is hamar szabadul és egy látványos akció jó indok lenne egy újabb statáriumra. Pedig most meghúzódni kell, a háború miatt.

A hadügyben összegyűlnek a rendőrség, a sajtó, a cserkészek és leventék vezetői. Forray tábornok, az országos légvédelem parancsnoka tart beszámolót. Közli, hogy nagy országos gyakorlatot fognak tartani, Budapesten holnap, 4.-én reggel. Ennek a lebonyolításában kéri a megjelentek segítségét. A börtönben közben, a börtönírnok (szintén titkos kommunista), és Mészáros meglepve látja meg az igazgatói irodában Luitnert, akiről azt hitték eddig hogy Láng, és nemrég szabadult. Luitner amúgy azért van itt hogy a már letartóztatott felvidékiek aktáit tanulmányozza. És titokban végighallgatják Brenner eligazítását. Ez szerint Luitner hétfőn utazik a felvidéki Komoródra, ahol átvesz egy bizonyos táskát, és elhelyezi egy bizonyos tribün alá.. Vasárnap van, Mészáros azonnal dönt, szöknie kell, megvinni a hírt sürgősen.

Vincénk közben tovább élvezi a szabadlábat. Spillerrel kimennek a Duna partra strandolni, és örömmel fedezi fel itt, az őszikeszemű nővért a MÁV kórházból. Mindjárt rohan is bemutatkozni, a lány meg nem érzi magát veszélyben a tömegben, így ő is elárulja nevét, Vera. Egy szó mint száz, délutánra már hagyja megfogni a kezét is. Vincénk meg, az Isten lábát is megfogta újra.

Podweisz és Késmárki Zotoviccsal üzletelnek. Gróf úr, (mivel továbbra is pénzükében) időközben bevonult, főhadnagyi rangban pont beszerzőtiszt lett a Honvédségnél. Az üzlet, a Honvédségnek rendelne 25 vagon első osztályú bőrt, a minőséget az elfogulatlan, független civil szakértő, Késmárki igazolná. A szerbnek kissé gyanús a dolog, a mennyiség, meg miért nem jó katonáéknak a másod és harmadminőség? No meg hogy szállítás után két hónappal fizetnének? De végül belemegy.

4-e korán reggel. Börtönírnok osztja a napi munkát, Mészárost szeméthordásra. Jön Vince és Spiller a kocsival, lúzerünk közben meséli büszkén, ma újra randiznak Verával. Spiller szkeptikus, ő már ötször nősült. Leszállnak a bakról, e kocsit persze fegyőrök viszik be és ki. Közben meg, Mészáros bújt el a szemétben.
 
Reggel 8 óra, megszólalnak a légiriadó szirénái. Archív felvételeken Budapest népe fegyelmezetten vonul a kijelölt óvóhelyekre, miközben a rádióban Forray tábornok mond beszédet honfitársainak. Felhívja a figyelmet, hogy a mai feszült helyzetben, a versailesi békeszerződés következményeként, bármilyen, hangsúlyozza, bármilyen irányú konfliktusra fel kell készülni az országnak. És ez a mai modern időkben, már nem csak a Honvédséget, hanem a civil lakosságot is érintheti. Ehhez fegyelemre, és tájékozottságra van szükség. Szó esik azért ezeréves múltról és jövőről, meg régi dicsőség visszaszerzéséről is, persze. Közben a kísértetiesen üressé vált utcákon, archív felvételeken, csak a rendőrség és polgári védelem gyakorlatozik némán. Vince és Spiller is egy óvóhelyen vannak már. Itt jut eszükbe hogy a féket elfelejtették behúzni. Spiller dolga lett volna, így ő megy a felszínre rendbe hozni.
 
Mészáros ezt a pillanatot használja ki, némi fejbe veréssel egybekötött ruhacserére, majd elrohan. Légiriadónak vége, újra nyüzsgővé vállnak a pesti utcák. Láng itt fedezi fel a szemétrekeszben Spillert aki, csak annyit tud mondani, kihoztak ők egy rabot a börtönből. A rend egy éber őre kiszúrja az alsógatyára vetkőzöttet és beviszi igazoltatni. Vince megígéri, hogy lerakja a telepen a kocsit és egy óra múlva ő is visszajön, becsszóra !

 

Címkék: 1 óra múlva
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.13. 13:34:35

Az elején mikor elkezdtem nézni, irgalmatlan szenvedés volt. Borzalmasan irritált a Harsányi által megformált karakter. Hiába, Svejket se bírtam. Valahogy, ha nem bolondra hajazó, hanem épeszű emberekkel történnek tragédiák, az sokkal jobban mellbevág. Aztán, ahogy fejlődni kezdett Láng karaktere, "felnőtt a feladathoz", elbámultam, milyen jól van megírva a szerep. Nomeg, hogy Harsányi micsoda színész.

Itt figyel a polcon. Lehet a HVk elővetetik velem újra. Bár a Bors emészthetőbb darab.

2016.02.24. 12:36:13

Tudja, kedves sixx úr, nem értem az ön arroganciáját ... Mikor az előző rész alatti kommentelést lezárta, talán nem gondolt arra, hogy ebben a filmsorozatban kiemelten POLITIKA, és egy 1990 után erőteljes újraértelmezést igénylő magyarországi történelmi időszak a téma, tehát e filmek megvitatásánál ELENGEDHETETLEN, hogy a korabeli, ill. a mai politizálás témái is a felszínre kerüljenek? Vagy hogy mai szemmel miért más az, amit annak idején az ember egy másik világban nézett-olvasott-hallgatott, mire jöttünk rá utólag, miket tudtunk meg arról, hogy milyen manipulatívan hazudtak nekünk, a film készítésének koráról, meg a filmben ábrázolt korról? Még ha félig-meddig kalandfilmes elemekkel átszőve, és parodisztikusra véve is?

Ön szerint nem fontos és lényeges megvitatni, hol kezdődik a propaganda, és mitől lesz másabb azért, mert művészi tehetség segítsége útján kreálják meg? Évszázados vitatéma ez, úgyhogy nem tudom, mi a maga baja. MITŐL FÉL ÖN? Vagy miért haragszik? E blog számtalan más oldalán vitáznak egyébiránt a napi politikáról, úgyhogy tényleg nem tudom, mi a gond. Művészet és politika pedig ŐSIDŐKTŐL FOGVA járnak kéz a kézben, amúgy is, és speciel az egyik utolsó nyilatkozónak ott a Jud Süss-el totál igaza volt. Mielőtt ön lezárta volna a kommentelést. Csodálkoztam is, hogy nem törölte ki, de eszerint az esze mélyén még Ön is belátta.
süti beállítások módosítása