Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 3x18 - Az átok

2010. március 17. 09:00 - Hoppancs

Ecuadorban járunk, ahol egy ásatás során különleges lelet kerül a felszínre. A helyiek riadt arccal csoportosulnak körülötte, és azt mondogatják, „muy malo, muy malo”. A két amerikai régész, dr. Roosevelt és dr. Bilac nem értenek egyet a maradványok további sorsát illetően, ugyanis utóbbi meg van győződve róla, hogy a női sámán – másnéven Amaru – csontjait nem kéne elmozdítani. Ha Roosevelt hallgatna rá, az epizód véget is érhetne, de szerencsére egész más a véleménye, és intézkedik a kincs elszállításáról. Bilacra csúnyán néz egy öreg indián, akinek a külseje cseppet sem megnyugtató. Rosszat sejtünk, de Roosevelt doki nyugodt, lágy muzsikaszó mellett pihenget a sátrában. Odakint közben szertartás zajlik, bennszülöttek ülnek a tűz körül, köztük Bilac. Gusztustalan, zöldessárga, levesnek sűrű, főzeléknek híg trutyit szörcsölgetnek egy körbeadogatott, kétes higiéniájú kanálból, intenzív kántálás közepette. Bilac kissé vonakodva fogyaszt a folyadékból, majd egész más színben kezdi látni a világot. Amíg a kedélyes kis összejövetel zajlik, Rooseveltet szétmarcangolja egy vadállat.

Amcsi múzeum biztonsági őre a szerencsésen megérkezett Amaru maradványok közelében a kiállításon dolgozó tudós helyett nagy mennyiségű vért talál, majd riasztja főnökét, aki nem sokkal később már Mulderéknek mesél a titokzatos ügyről. Szerinte a gyilkosságnak köze lehet a lelethez, amit az indiánok egyébként folyamatosan követelnek vissza. Mulder nem totojázik, azonnal szóba hozza az átkot, mint lehetséges halálokot, Scully meg hivatalból meresztgeti a szemét. Az ügynökök megvizsgálják az urnát, közben elbeszélgetnek az ifjú gyakornokkal, Monával, aki nem zárja ki a természetfelettit. Tud a rengeteg levélről is, amikben a maradványok visszaszállítását követelték, és amik közül az egyiket maga Bilac írta, aki már kiszállt a projektből, mivel az őslakosokkal ért egyet. Nosza, itt az ideje megkeresni a jó doktort.

Bilac kissé álmos és/vagy belőtt fejjel nyit ajtót, de nincs ellenére a kérdezősködés. Lényegi mondanivalója pedig – azonkívül, hogy mennyire rákattant az indián kultúrára- az, hogy a hasonló események mindaddig folytatódni fognak, amíg Amaru vissza nem kerül eredeti helyére. Scullynak nem jön be a szöveg, és gyanúsítgatni kezdi a férfit, de ő nem ijed meg, csak azt bizonygatja, hogy a nyomozás értelmetlen. Kifelé menet rövidke szópárbaj alakul ki Mulderék közt, de semmi komoly, csak a szokásos. Scully szerint Bilac a hunyó, Mulder inkább a mitologikus jaguár-szellemre szavaz. Mona és Bilac telefonon csevegnek, a lány szerint a tudós jobban tette volna, ha igazat mond, és szeretné meglátogatni, de elutasításra talál. Közben megjön a főnök, dr.Lewton, aki arról győzködi Monát, hogy az urnát el kellett hozni, mert különben elpusztult volna. Nem szeretné, ha a csaj egyedül lenne a múzeumban éjszaka, de Mona nagyon bátor (=hülye), és marad.

Lewton a kocsijához megy, de a zöldesen látó, lihegő rém már figyeli, és ha már ott van, el is hurcolja. Scully másnap egy döglött patkány felét találja a motorban, majd Monától próbál meg információt szerezni, kevés sikerrel. Azért megegyeznek, hogy Mona telefonál, ha valami eszébe jut, majd Scully csatlakozik az erdőben bóklászó Mulderhez, akit szintén figyel az a titokzatos valami. Hamarosan vér csöpög Mulder fejére az egyik fáról, amire meglepő módon egy vékonybél csavarodott. Van ilyen… Mona közben Bilachoz siet jelenteni, hogy Lewton halott, és a férfit a korábbinál is rozzantabb állapotban találja. Meglátja az asztalán a zöldes löttyöt is, amiről Bilac azt mondja, „a lélek bora”, Mona pedig jahénak nevezi, és nagyon kiborul, amiért barátja ezt issza. Bilac elzavarja a kétségbeesett lányt, hogy egyedül mulathasson tovább.

Scully elemzi a belet, ami Lewtoné, és feltehetőleg kihúzták belőle, majd egy patkány is megharapdálta. Mona telefonál, totál odavan, mert Bilac furán viselkedik, ő meg úgy érzi, hogy valaki figyeli. Scully utána küldi Muldert a múzeumba, ő maga pedig Bilac lakásába megy. Mona idegállapotán nem javít sokat, hogy a vécéből patkányok másznak elő. Scully nem találja otthon Bilacot, de az undi jahét azért megszagolja. Szegény… Ráakad Bilac feljegyzéseire is, amik szerint ő látta magát Amarut előjönni a fák közül, illetve rendszeresen iszogatja a hallucinogén jahét valamilyen szertartás keretében. Scully szerint ennek során igyekszik Bilac megidézni az átkot, Amaruhoz imádkozva. Miközben mindezt elújságolja Muldernek, utóbbi újabb nagy vértócsát talál, ami semmi jót nem jelenthet, tekintve, hogy Mona eltűnt.

Helyette megvan Bilac, aki igen szarul fest, és elmondja, hogy Mona halott. Az ügynökök kikérdezik, de ő nem tudja, hol a holttest, és tagadja, hogy ő ölte volna meg a lányt, hiába véres a ruhája. Ő csak meg akarta védeni Amarutól, azért jött a múzeumba. Mulder felfedezi, hogy az összes vécé eldugult, méghozzá patkányhulláktól. A biztonsági őr jelenti, hogy Mona kutyája is elpusztult, így végre van tetem, amit meg lehet vizsgálni. Az eb halálát az okozta, hogy megevett egy macskát, ami megevett egy mérgezett patkányt, ami egész mókás. Mulder szerint azért volt olyan sok patkányka az esetek körül, mert ők is a szellem elől próbáltak menekülni. Bilacot hiába őrizték, valahogy mégis felszívódott, a jelek szerint a szellőzőn keresztül, ami szintén véres.

Mulderék lemásznak a csatornába, ahol nem találkoznak Kula Bácsival, helyette hullákat lelnek, köztük Lewton és Bilac testét is. Egy macska figyeli őket, aki ijesztően zölden lát, majd Scully nyakába ugrik, ezután pedig lakótársam legszörnyűbb rémálma válik valóra, mikor egy seregnyi cicus veszi üldözőbe a párost. Az utolsó pillanatban kijutnak a szellőzőn keresztül, néhány karmolással megúszva a kalandot. Később kiderül, hogy a macskák eltűntek, csak a halottak maradtak utánuk, akiket mind sikerült azonosítani. A sokkoló eseménysorozat hatására Amaru urnáját végre visszaküldték Ecuadorba. A zárójelenetben Mulder elmélkedését hallhatjuk arról, miért nem jó a szent dolgokat bolygatni, majd látjuk, ahogy Amarut visszatemetik az öreg indián zöld tekintetével kísérve.

Címkék: x akták
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása