Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szökés 4x09 - Az áldozat

2009. október 27. 11:00 - Freevo

Eljön a nagy pillanat, amire az egyszeri Szökés-néző a legjobban várt: a nyitó jelenetben a Nagyon Félelmetes Fekete Bérgyilkos egy irdatlan maflást kap az arcába, ezzel megadva a mostani epizód alaphangulatát, jessz, ezt már nem lehet elbaszni, gyerekek. Tuskó Lincoln arra akarja rávenni Vader nagyurat, hogy hívja fel a császárt, és mondja el neki, hogy megölte Scofieldékat mind egy szálig. Persze a nagydarab fekának se plüssből vannak a tökei, nem adja be a derekát, de ez nekünk egyáltalán nem baj, így tovább nézhetjük, hogy hőseink pépesre verik a buráját.

Az egyetlen probléma, hogy szegény Mahone ügynök, akinek a fiát olyan kegyetlenül lemészárolta a bérgyilkos, addig nem érhet hozzá egy ujjal sem, amíg el nem intézik a telefonhívást. Miközben a csapat a vallatás morális és technikai kérdésein vívódik, Palpatine császáron kezd eluralkodni a sötét oldal, és üvöltözve adja parancsba, hogy a Cég minden erővel kutassa Scofieldékat. 

Self ügynök is besegít a vallatóknak, beállít egy nagy fémtáskával, és el akar beszélgetni Vaderrel. Előtte Sara játszik jó zsaru-rossz zsarusat, de a feka faszi halál higgadt, mert hogy ő már keresztülment mindenen, ami rosszabb a halálnál, ez neki bolhacsípés, vágd le a másik lábamat is, Arthur király. A vidám fiúknak közben foglalkozniuk kell a Scyllával is, ezért Self ott marad a fogollyal, amíg ők betörnek a Gate vállalat épületén keresztül.

T-Bag becsempészi a csapatot az irodája mögötti helyiségbe, majd konfrontálódik a főnökével, aki most kapta meg annak a munkatársnak a felmondási levelét, akit Gretchen végzett ki, mert majdnem bemószerolta a cégnél Theodore-t. Nemsokára nyomozók is érkeznek, akik az eltűnt munkatárs után kutatnak, de egyelőre T-Bag, pontosabban Kúl Fejfa jól tartja magát.

Odalent a vidám fiúk eljutnak a térkép szélére, a madaraskönyv többi lapja Gretchennél van. A nagy vízválasztó nem más, mint -- nos, egy vízválasztó, ugyanis át kéne valahogy jutniuk a város egyik fő csatornáján, ahol csillió liter víz csobog át minden másodpercben. Ásni kezdenek alatta, és az ezzel járó zajok okoznak némi kellemetlenséget néhány szinttel feljebb T-Bagnek, akire éppen gyilkosság gyanúja terelődik.

Don Self nem hiába babrált a komputerrel, egyszer csak összevág benne egy mondatot azokból a szavakból, amelyeket Darth Vader a Sarával való beszélgetése során hordott össze. A hamis felvételen Vader azt mondja, "Mind halottak. Vége van.", és egyáltalán nem hangsúlyoz olyan furcsán, mint a bácsi a Déli Pályaudvar hangosbemondójában. Egyszóval hiteles a cucc, úgyhogy nincs szükség további kínzásra, végre, végre, végre Mahone ügynöké a pálya, szarrá-fossá alázhatja ezt a gyerekgyilkos mocskot. Sara és Self megértően távoznak.

Mahone, aki a legeslegkirályabb arc a földkerekségen, ha nagy leszek, én is akkora homlokot akarok, amekkorán sakkozni lehetne, hűvös tekintettel besétál a láthatóan egyre idegesebbé váló bérgyihez (na jó, nem láthatóan, mert azt nem tudja eljátszani ez a színész, de mi érezzük), kezében egy defibrillátorral. Biztos beteg a lelkem, de valami ilyesmit érezhetnek a Twilight-fanok is, amikor megjelenik a vásznon Robert Pattison, mert halkan tapsikolok, amikor Alex, ez az istencsászár, előadja, hogy addig fogja kínozni a fekát, amíg az el nem rebegi a telefonba az ő feleségének, hogy sajnálja, hogy megölte a fiát. 

Most jön a legjobb rész, amikor a kínzó elmondja, hogy a módszerének milyen következményei vannak: Mahone egy 13(!) centis tűt készül belebökni Darth Vader ujjbegyébe, aminek a gondolatától is beszűkül a segglyukam, Vadernek viszont elképzelhetetlen kínokat kell majd átélnie. Mahone tájékoztatja, hogy a ekkora fájdalomtól az ember szervezete hajlamos leállni, de aggodalomra semmi ok, ezért hozott defibrillátort. Ő majd újraéleszti, ha elviselhetetlenné válik az ujjából félig kiálló tű, és addig fogja újból és újból defibrillálni, amíg nem könyörög azért a hívásért. Ezt nyomatékosítva rápaskol a bérgyilkos ujjából meredező tűre, és tövig benyomja azt.

Self felhívja a bérgyi' telefonjáról Palpatine-t, és némán lejátssza neki a felvételt. A kopaszember simán beveszi a dolgot, és önelégült mosollyal állítja le a kutatást a Fox River-i Nyolcak után. Ekkor, OMG, megjelenik Gretchen, és egy pisztolyt szegez a főgecire. Könnyen bejutott, mert a belépőkód a császár két lányának a születésnapja. A kopaszember gyorsan átveszi az irányítást a fegyveres Gretchentől, miután kiküld mindenkit a szobából, addig édesgeti a nőt, amíg meg nem sikerül csókolnia. Oké, ezzel egy opciót kilőttünk, tuti nem ő a lánya, pedig már kezdtünk aggódni. Ellenben érdeklődni próbál Gretchen kislányáról, ami azt feltételezi, hogy... brr, belegondolni is rossz.

Vader nagyúr néhány meghiúsult elhalálozási kísérlete után feladja a küzdelmet, így Mahone felhívja a feleségét, a bérgyilkos pedig elhaló hangon bocsánatot kér az asszonytól. Ezután Alex kocsiba rakja a gonosztevőt, és elfuvarozza a kikötő szélére. Azt most simán elnézzük neki, hogy hogyan öntötte rá a harminckilós betonbilincset a bérgyi' kezére, mert túlságosan örülünk a szitunak. Vader az utolsó perceiben még megpróbál bevetni némi pszichológiát, de Mahone magasról leszarja, és Clint Eastwoodot megszégyenítő pillantással beletaszítja a magatehetetlen testet a tengerbe. A kamera alulról tisztelettudóan ráközelít Mahone megkönnyebbült arcára, valószínűleg itt még a rendező is tisztában volt azzal, kivel van dolga. 

Michaelék ásási kísérlete kudarcba fullad, a vízvezeték fölött pedig hasonló nehézségek miatt képtelenség közlekedni, így egy választásuk marad, keresztül kell fúrniuk rajta. Bellick továbbra is elképesztően sokat pofázik, több műsoridőt és háttérsztorit kap, mint az előző nyolcvan részben, úgyhogy tuti nem áll jól a szénája. Lincolnnal megbuherálnak valami kapcsolót az épület tetején, amitől eláll a víz a fővezetékben, így Michael és Sucre nekiállhatnak lyukat vágni rajta, hogy aztán egy másik csővel alagutat képezzenek benne. Scofieldra pont eközben jön rá valami roham, amitől hirtelen húsz dioptriás lesz a szeme, ezért mostantól Sucrénak kell fedeznie.

Mire Lincoln és Bellick visszaérnek, Sucre és Michael átfúrja a vízvezezeték jelentős részét, így nekik már csak azt a csövet kell beemelniük, amin keresztül majd közlekednek. Tíz perc van, amíg újból megnyitják a csapokat, gyorsnak kell lenniük. Nem is A szökés lenne ez, ha nem jönne közbe valami a művelet közepén, és valakinek nem kéne a cső belsejéből megtámogatnia az emelést. Sokáig nem kell tanakodniuk, Bellick vállalja magára a dolgot, szerencsére sose volt annyira kidolgozva a karaktere, hogy ne tudjunk neki elhinni egy ekkora áldozathozatalt. A Scylla és a csapat érdekében bemászik a vízvezetékbe, és megtartja a keresztben áthúzott csövet, amit a fiúk beillesztenek a helyére. A víz újból elárasztja a vezetéket, és Los Angeles lakosságának egynegyede egy darabig börtönőr ízű csapvizet fog fogyasztani. Nem gondoltam volna, hogy képes leszek ennyire sajnálni ezt a csókát.

Palpatine mézes-mázos szavakkal maga mellé édesgeti Gretchent, aki úgy viselkedik, mint egy lobotomizált palotapincsi. A kopaszember bevonja őt is a Scyllával kapcsolatos szervezkedésbe, visszahívja az irodájába a válságstábot, és mindent megbeszélnek Gretchen előtt. A Lisa nevű nő, akivel a császár szintén belsőséges viszonyt ápol, és olyan, mint Michelle Forbes gagyi kiadásban, féltékenykedni kezd Gretchenre, szóval levágós, hogy ő az egyik leánykája a teknősképű tábornoknak. Annak ellenére, hogy ők úgy tudják, a Scofield-Burrows testvérek halottak (amiről a bérgyinő most értesül), a Scylla áttelepítését zavartalanul folytatják, mert itt a jelek szerint nincs kellő biztonságban a cucc.

Címkék: a szökés
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2009.10.27. 13:11:38

Én sose értettem ebben a sorozatban, hogy négy évadon keresztül ki akarták tépni a srácok szívét, de amikor ők véletlenül fegyvert foghattak a leggecibb legfőbb legellenségesebbre, akkor nem húzták meg a ravaszt.

Azért ha éveken keresztül szopatnak keményen, és lehetőséged adatik viszont szopatni, akkor automatikusan megteszed, nem? Elvégre ilyen az emberi természet.

És akkor megúsztuk volna két évaddal. :D

hallgato_k 2009.10.27. 15:07:57

mahone nagy arc! ez a kínzási technika meg állat.. jól kitalálták szinte sajognak az ujjaim. "Bérgyi'" megérdemelte volna a 20 centiset is. ehh.
Bellicket sajnáltam, de ő már nagyon felesleges volt, az 1. 2. ben volt király szerepe, igazi geci őr volt, de a 3.ban hogy miért nem nyírták ki??!
Gretchen és geci nagyfőnök csókja; OMG hányási rohamok jöttek rám. :@

király lett ez a hogyvolt, nagyon tetszet! hajrá!

hallgato_k 2009.10.27. 15:10:23

@Johnny336:
"Azért ha éveken keresztül szopatnak keményen...."
pár hónap telt el eddig a szökés óta. :-) de igazad van, emberi természet a revans.

Johnny336 2009.10.27. 18:54:10

@hallgato_k: jó, megzavart a 4 évad :)

hallgato_k 2009.10.27. 23:07:05

@Johnny336:
nem azért írtam ;-) amúgy nem csak mi nézők kavarodunk bele az időbe, olykor még az írók is :-D (lásd: pánsíp mihály szülegési éve)

Lodra 2009.10.29. 14:07:34

sixx! iszonyat jól írsz! most találtam rá az oldalra és majdnem egyszuszra elolvastam az összes Szökés hogyvoltot! Vinnyogva röhögtem mindegyiken :D
kérdésem lenne. hol találom az első évad első 10 részét??

Lodra 2009.10.29. 15:28:53

jaj bocs látom már nem is sixx nyomja. most olvastam el a 4x06-ot amit egy másik fülön találtam meg...
nos akkor van valaki aki segíteni tudna a fenti kérdésben? köszi
süti beállítások módosítása