Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Életfogytig zsaru 2x04 - Nem a semmiért

2009. április 30. 12:00 - missparker

Charlie a Jack Reese autójára tett poloska felvételeit hallgatja, próbálja megfejteni. 'Hat volt, most öt lett, könnyen lehet négy. Sokat jöttél visszafelé, de nem a semmiért'. Ideges, Teddel is goromba, hagyja már 'dolgozni'. Reese telefonál, van egy halott srác. Nem Charlie-nak való a helyszín: egy egyetem alagsorában Zimbardo-féle börtönkísérletet végzett az igazgató a diákjaival. Charlie megszemléli az átvágott torkú őrt, bokáján egy tetoválás, TX∑. A börtön nem játék többé, a gyilkos köztük van. Amíg meg nem találják, senki sem mehet haza. Bedeszkázott ablakok, rácsok, kamerák. Rabruhás 'fegyencek', egyenruhás 'őrök' ülnek a padlón, fiúk, lányok vegyesen. Bobby rosszat szól, ugye milyen ijesztő ez, Charlie? Zenmesterünk eddig bírta, kettesével szedi a lépcsőket, hogy szippanthasson a friss levegőből. Elismeri, ez bizony rohadt ijesztő. Reese diszkréten rá sem néz Charlie-ra. (Itt már látszik, hogy erre az epizódra lemondhatunk a lökött zenmesterről, kapunk egy ideggörcsöt helyette.)

A gyilkos fegyver nincs meg, de itt kell lennie, innen senki sem jutott ki. Charlie tisztázza magával és Reese-zel: ez csak egy helyszín, ők nyomozók, és ő jól van. Megjött az igazgató, Halliday. A kamerán látta a halott fiút, Ryant, a gyilkost nem látta, beépített áramszünetek voltak néha, nem több, mint egy perc. Meglepi Charlie tájékozottsága a börtönökről, olvasott róla? Olyasmi.

A diákok nem ismerték egymást, véletlenszerűen lettek kiválasztva. Charlie magához veszi az irányítást, először legyen napfény. A deszkák lekerülnek az ablakokról a parancsára.

A fakabátok keresik a fegyvert, de csak négyen vannak. Ebből kettő a srácokra vigyáz, lassan haladnak. Bobby nagy ötlete, hogy be kellene terelni a kölyköket a cellákba. Charlie úgy néz rá, hogy inkább elsomfordál. Reese is ismerkedik a helyszínnel, a magánzárkát egy zongoraládával oldották meg. Halliday hová tűnt? Az irodában nézi a felvételeket, ez már nem az ő dolga, tűnés innen. Több ezer órányi anyag van, át kéne futni. De nem Hallidaynek: Reese a rendőrségi kockákat riasztja. Tidwell telefonál, még két óráig tudja távol tartani a helyszíntől az ügyvédeket, siessenek. Több egyenruhás nincs, a kockafejek sem érnek rá. Közben a kapitánynak is feladata lett, hoztak neki egy részeg és sírdogáló nyomozót. A felesége el akarja hagyni, ezért a depi. Tidwell lelkizik vele, háromszorosan elvált, tehát tapasztalt. Megjön Pityergőt társa is, vow, Davis az!

Charlie a kockák híján Tedet hívja, Reese-t könnyű meggyőzni: ért a számítógépekhez és a börtönökhöz, kell még valami? Kihallgatás, Will, a kémiaszakos, pénzért vállalta a rab szerepét, nem vált ki belőle semmilyen érzelmet Ryan halála. Akit egyébként Destro-nak hívtak maguk közt, utalva a brutalitására. Tate egy irodalomszakos, őrt játszott. A fegyőrség az agyára mehetett, lekezelő mindenkivel, pedig a bemutatkozó videón még bizonytalan kölyök volt. Destro közel állt hozzá, még ugyanolyan tetkója is van. Pedig az alanyok nem ismerhették egymást azelőtt. Halliday be is ront a kihallgatásra, átvertél, kölyök, te tetted. Tate elkezd tombolni, üvöltözni, "vannak ők és vagyunk mi!" Charlie a falra keni, befogja a száját, mert tudja, hogy így kezdődik. Elkésett, skandálás hallatszik kintről, Charlie még mindig a kölyköt passzírozva megkéri Hallidayt, hogy lépjen el az ajtótól.

Nem lép el. Charlie szól, ne kérjem még egyszer. Reese kibiztosítja a fegyverét. Halliday engedelmeskedik. Charlie Reese pisztolyára bízza Tate-et és a dirit, csak ő megy ki. Odakint a fakabátok birkóznak a kölykökkel, egy meglépett. A kölykök gyorsan tanulnak, mégiscsak bezárják őket a cellákba. Bobby-hoz vmi undorító masszát vágnak, Reese sikolya ellenére Charlie megkóstolja a trutyit: börtönkenyér. Ízesítés nélkül készül, a raboktól az ízeket is megvonják, ha már nincs más, amit elvehetnének tőlük. Hozat egy raklap pizzát és gyümölcsöt.

Közben előkerül a szökött ’fegyenc’, Janice. Csak azért szökött meg, mert a pasija megcsalta, a másik csajhoz ment balhézni, ez volt a legszörnyűbb rémálma. Nem vágná át egy ember torkát.

Tidwell Davis-szel küzd, ez vidám lesz! Davis vád alá helyeztetné Pityergőt, mert ő aztán betartja a törvényt, Tidwell rugalmas. Nincs idő vitázni, Pityergő Tidwell fegyverét szorongatja a saját fejéhez.

Ted megérkezett a játékbörtönbe, Bobby vele is paraszt, még ha nem is szándékosan. Tudod-e kezelni? A gépeket, vagy a helyzetet? Charlie és Reese megkeresi TX∑ társaságot. Tate nem tartozott oda. Vissza a helyszínre, a kölykök Charlie-t, a Pizzamant ünneplik a rácsok mögött. Tate kuporog a sarokban.

Charlie-t Jennifer hívja, zenmesterünk rögtön mentegetőzne, jogos volt mindkét pofon, de Jen nem ezt akarja. Aggódva meséli, hogy egy riporter hívta. Csak azt akarta tudni, hogy igaz-e, hogy Charlie elsőre elküldte az ügyvédet, aki az ártatlanságát akarta bizonyítani, és visszament a cellájába. Igaz ez, nem akart szabad lenni? Charlie síkideg, mit mondtál neki???

Jen okos nő, elküldte a francba a médiagecit. Charlie visszakapcsol zsaru-üzemmódra, Tate-tel foglalkozik, egy vizes rongyot csavar ki az asztalra, majd hozzávágja a kölyökhöz. Az tudja a dolgát: letörli a hamis tetkót.

Mert így éli túl a gyenge. Az erőshöz csatlakozik, és Destro erős volt. De meghalt. Tate beismeri a gyengeségét, nem gyilkos alkat ő sem. Ted benyit, talált valamit, vége a kihallgatásnak. Will magára vállalt egy magánzárkás büntetést egy Perry nevű srác helyett, csempészáru miatt. Halliday csempészte be a cuccot, így provokált, de mentegetőzik, nem volt a csomagban semmi fegyvernek alkalmas.

Tidwell Pityergőnek dumál, Davis hülye, mint mindig, de a szexmániás kapitány sikerrel jár a szokásos szöveggel: lőj már, akkor végre elviszik a hulládat, és nyugtom lesz. Ez hat. Nem sokat kockáztatott, az ő fegyvere sosincs töltve a fiókban.

Charlie és Reese Willt hallgatják ki, miért akart magánzárkába menni? Charlie válaszol helyette: inkább egyedül, mint állandó rettegésben, igaz? Janice is mesél, Destro intézte a másik csajt a barátjának. A lelki hadviselés része volt, hogy megmutatta a kompromittáló képeket a mobilján. Janice azelőtt sosem mesélt a barátjáról, Destro mástól tudhatta meg. A fakabátok még mindig nem találják a fegyvert, Charlie viszont égett műanyag szagát érzi a folyosón. A lámpában elrejtve ott a kézi munkával előállított kés: nejlonzacskóból olvasztották.

Hogyan olvasztották meg? Az egyik őr keze nikotinfoltos, ha dohányzott, tüze is volt, Reese közli vele, hogy gyanúsított. Erre Michelle, a cigis lány furcsát válaszol: börtönben vagyok, biztos csináltam valamit – ezt már hallottuk, Hollis is idézte Charlie-tól. Charlie tekintete leírhatatlan.

Michelle tovább mesél, Will látta őt cigizni, de nem dobta fel. Nem érti miért, mert rászálltak, minden szörnyűséget megtettek vele, ami eszükbe jutott. Destro kapta a parancsot Hallidaytől, törjék meg, kerül, amibe kerül.

Tidwell befejezte a lelkizést Pityergővel, Davisnek ad egy fotót: a századosnő családja van rajta, a beköltözésekor találta az asztal mögött. Egymásra mosolyognak, Davis nem gyűlöli többé. Jófej ez a Tidwell, én is kedvelni fogom.

Charlie-ék Hallidayt hallgatják ki, nem mennek vele semmire, ő sosem tenné a kísérletet személyessé. Charlie-nak van egy ötlete, Jennifert hívja, megvan a médiageci száma? Rejtett szám volt? Akkor adok egy számot, hívd vissza. Az igazgató telefonja megcsörren. Charlie bedühödik, ordít a dirivel: felhívtad a feleségemet? meg akarsz törni? A legszörnyűbb rémálmom?

Megragadja a rohadékot, elvonszolja a gépterembe Tedhez, Reese rá sem szól, hagyja brutálkodni. Reese, kimennél körülnézni? Az igazgatónak most rossz: két sittessel van egy szobában, az ajtó belülről zárva. Oktatás következik. Charlie fenyegetően néz, Ted nem gyakorlott fenyegető, de csatlakozik az erőshöz: a diri mögé állva elrebegi, hogy ha tanulmányozta Charlie ügyét - márpedig megtette, Charlie a saját mondatait hallotta vissza - biztos tudja, hogy mi történt azzal az őrrel a börtönben. (Utaltak már arra, hogy Charlie elintézett egy őrt odabent). De hivatalosan sosem derült ki, hogy ki bánt el vele. Néha megtörténik, hogy emberek megsérülnek a börtönben. Oktatás vége. Szóval mit akartál eltüntetni a felvételeken? A Destróval való vitáját. Átadta neki a fegyencek aktáit, hogy hatékonyabban tudjon nyomást gyakorolni rájuk. De Destro átvette a börtönt. A diri nem hívott segítséget, hanem folytatta a kísérletet. Magyarázkodik, az ajtók nem voltak zárva, a kölykök elmehettek volna. De elfogadták, hogy odatartoznak. Ez a verbális ütés még elérte Charlie-t, szól Bobbynak, bilincs kattan a gyáva dirin. Súlyos testi sértésre való felbujtás, 7 évet per kölyök lehet érte ülni, az 140 év lesz. De ki a gyilkos? Ki játszotta Charlie szerepét ebben a börtönben?

Ha nem voltak zárak, Will kijöhetett a magánzárkából. A videókon látszik, hogy az egyik áramszünet után tűnik el a padlóra dobott zacskó. Michelle öngyújtójával kést készített a zacskóból, majd kinyírta Destrót. Ted szerint Will egy hős, mert nem hagyta magát megtörni, megvédte Perryt. (És mostmár tudjuk, miért ragaszkodik Charlie-hoz.) A kölykök hazamehetnek, csak Will marad. Charlie bemegy hozzá a cellába, leül mellé a padlóra, ellátja útravalóval: fejben máshol lehetsz.

Otthon Teddel újra Jack felvételét hallgatja. Az összegyűjtött régi újságcikkek közül elővesz egy képet. Egy rendőr temetése, 5 rendőr viszi a koporsót, az egyikük Jack Reese. Hat ment odafelé, 5 jött vissza. Könnyen lehet négy. Ez egy életveszélyes fenyegetés. Jack Reese is csak bábu. De kik fenyegetik?

Irány a gardrób, megvan a kiindulási pont. A zenei aláfestésben elérkezett az énekes a dal legfontosabb sorához: 'I shall be free'

7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aya 2009.04.30. 13:46:55

Nagyon jó a hogyvolt Miss! Köszi!

aya 2009.04.30. 13:49:36

Szavaztam a harmadik évadért. Remélem más is megteszi, mert a jelenlegi 1277 voks nyilván kevés a folytatáshoz.

mösi · http://emesetoth.blogspot.com 2009.04.30. 15:10:37

jajj annyira bírom ezt a csajt (Dani), hihetetlen aranyos:)

grat a hv-hoz;)

solol 2009.05.02. 16:34:07

@missparker:
Pushing Daisies óta nem hiszek az online petíciókban...
süti beállítások módosítása