Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Better Call Saul 1x03 - Nacho

2015. március 13. 15:00 - roxig

Kocsikulcs, toll, lakáskulcs és egy bunkofonnak beillő, kezdetleges mobil – ezeket adja le a fogda portáján Chuck McGill. Nem sokkal később piros kezeslábasban és bilincsre verve védence is megérkezik, aki nem más, mint Saul Goodman, aki közepes poénokkal igyekszik oldani a helyzetet, totál sikertelenül. Szexuális zaklatásért ültették le, amit oltári nagy baromságnak tart, így egyből a védekezési stratégiáról és a kiskapukról faggatja bátyját, amivel seperc alatt kikerülhet. Chuck viszont hozzávágja, hogy ahhoz képest, hogy már öt éve nem találkoztak és most sem volt képes személyesen a segítségét kérni, mégis milyen alapon várja el, hogy vállalja az ügyét. És különben is, miért az anyjukat hívja fel sírva, segítségért könyörögve? Goodman ezt persze kikéri magának, ő aztán nem fajul odáig, hogy a megyei börtön nyilvános telefonja mellett fakadjon sírva, magyarázkodás közben viszont eléggé összezuhan és bevallja, hogy nem csak a családjának okozott csalódást, hanem saját magának is, ebből pedig már nagyon elege van. Szinte sírva ígéri meg Chucknak, hogy ha most kimenti, akkor felhagy minden korábbi kétes ügyével és megpróbálja rendbe tenni az életét.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_170836.jpg

A következő jelenetben Goodman a lakása/irodája/menedékhelyeként szolgáló vietnami körömszalonban járkál fel alá, miközben a gyufásdobozára felírt telefonszámot nézi. Hajnali kettő múlt, mégsem tud aludni. Nacho Varga helyett viszont inkább Kimet, a Hemlin&Hemlin&McGill egyik ügyvédjét tárcsázza, aki első blikkre azt hiszi, a szokásos telefonszex miatt hívja, Goodman viszont a Kettlemen-ügyről érdeklődik. Egészen pontosan arról, hogy mégis hová rejtették az elsikkasztott másfél milliót. Miután Kim nem hajlandó részletekbe bocsátkozni, Goodman taktikát vált és a család fényűző életmódjával példálózik, illetve azzal, hogy ha nem vesznek vissza, baromi könnyen célpontokká válhatnak. Kim erre már felkapja a fejét: nem érti, Goodman mire gondol veszély alatt, mire a férfi az alkoholra fogja az egészet és azzal mentegetőzik, hogy csak hangosan gondolkodott. Mindenesetre eléri a célját, bogarat ültet Kim fülébe.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_170953.jpg

Goodman még mindig nem tud aludni, ezért felkel és papírtörlőkendő-gurigából, némi ragasztóból és kendőből hangtorzító eszközt eszkábál, majd autóba ül és egy puszta közepén lévő telefonfülkéhez hajt. Kettlemenéket hívja, akiknek az üzenetrögzítőre felvett szövegük pont olyan degenerált, mint maga a család. Háromszor hallgatja végig a kórusban énekelt üdvözlést, mégis képtelen megszólalni. Negyedjére viszont már egy férfihang szól bele a telefonba, akit Goodman a hangtorzítóba üvöltve figyelmeztet, mekkora veszélyben vannak. A férfi viszont egy szót sem ért az egészből, pont ugyanekkor pedig a feleség, Betsy is a nappaliba siet, hogy mégis ki a fene keresi őket ilyenkor. A férj erre kihangosítja Goodmant, aki még mindig a torzítóba üvöltve közli, hogy mások is tudnak az ellopott másfél millióról, veszélyben vannak. A házaspár még mindig értetlenül áll, ”nagyon rossz a vétel, nem hallunk semmit, hívjon vissza máshonnan” – hajtogatják, mire Goodman kénytelen saját hangján eldarálni a kagylóba, hogy végre észhez kapjanak. Ezt már persze megértik és idegesen néznek ki az ablakon, a ház előtt pedig észreveszik a furgont, amiből Nacho Varga napok óta figyeli őket.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_171021.jpg

Másnap reggel Goodman a bíróság vécéjében győzködi az ügyészt, hogy szabjon már ki engedékenyebb büntetést az egyik védencére, miközben Kim hívja telefonon. A nő számon kéri, mégis hogy értette ezt a tegnapi veszély-dolgot, mire Goodman megint azzal jön, hogy eléggé be volt már rúgva, össze-vissza beszélt. Kim hangján viszont észreveszi, hogy valami nem stimmel. Azonnal kocsiba vágja magát, a kijáratnál pedig próbálja meggyőzni Mike-ot, hogy most az egyszer engedje már ki, nem volt ideje elintézni a matricákat és baromira sietnie kell. A keresztrejtvényt fejtegető Mike persze zsigerből rávágja, hogy kilenc dolcsiért kimehet, ingyen biztos nem, Goodmannél viszont csak öt dollár van, és hiába esküdözik az ükapái lelki üdvére, Mike le se szarja a mentegetőzést. Egy óvatlan pillanatban viszont, mikor Mike nem figyel, Goodman gyorsan benyúl a fülkébe, megnyomja a sorompónyitó gombját és elhajt.

rsz_uj1.jpg

A Kettlemen-házhoz siet, ami immár bűnügyi helyszín: egy tucat rendőrautó, helyszínelők és ügyvédek veszik körbe. Kim azonnal számon kéri, mégis hogyan lehetséges, hogy a figyelmeztetésével egy időben elrabolták a családot, majd arra kéri Goodmant, hogy ha bármilyen információja van az esettel kapcsolatban, mindenképp szóljon, hiszen nem csak a házaspárról, de két gyerekről is szó van. A férfi erre rávágja, hogy ő tényleg nem tud semmit, puszta megérzés volt az egész.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_195538.jpg

Goodman egy telefonfülkéhez hajt, ahonnan egymás után többször is felhívja Vargát. Az ügyvéd azzal mentegetőzik, hogy nem köpött senkinek Kettlemenékkel kapcsolatban, fogalma sincs, ki állhat az emberrablás mögött, az egész csak egy félreértés és jó lenne minél hamarabb tisztázni, úgyhogy megadja a fülke számát és várja a férfi hívását. Pár órával később meg is csörren a telefon, viszont nem szól bele senki, így Goodman is gyorsan lerakja. Mire visszaül a kocsijába, két gyanús férfit vesz észre az utca két végéből. Az ügyvéd azonnal kapcsol: érte jöttek. Kiszáll az autóból és elkezd feltűnés nélkül sétálni, egy sikátorba érve viszont azonnal sprintelni kezd, mint akinek az élete múlik rajta. A férfiak persze könnyen utolérik, menekülés közben pedig egy rendőrautó is kikanyarodik az utcából, mire Goodman megkönnyebbül, viszont hamar kiderül, hogy férfiak rendőrök és csak akkor engedik el Goodmant, miután igazolja, hogy ügyvéd.

rsz_ujuj.jpg

Goodmant a rendőrségre viszik, ahol kiderül, hogy Nacho Vargát bevarrták: őt gyanúsítják ugyanis Kettlemenék elrablásával. Az ügyvéd bemegy a férfihoz és vázolja az esélyeit: elég gázos az ügy, de ő mellette áll, sőt, a rendőrök is hajlandóak egyezkedni, ha együttműködik. Egyébként a szomszédasszony hívta ki a rendőröket egy gyanús furgonra hivatkozva, ami zsinórban két napja Kettlemenék háza előtt állt. A nő felírta a rendszámot, bediktálta a zsaruknak, akik kiderítették, hogy a kocsi Vargáé, amit ezek után könnyen lenyomoztak, átvizsgáláskor pedig vért találtak a furgon padlóján. Elég nagy a baj, már az FBI-t is bevonták a nyomozásba, de ha most megmondja, hol van a család, akkor akár 18 év börtönbüntetéssel megúszhatja ezt az egészet. Sőt, jó magaviseletért akár még kevesebbel is, csak mondja már meg, mit csinált velük - győzködi a férfit Goodman. Varga fapofával hallgatja végig borzalmas jövőképét és csak annyit vág az ügyvédhez, hogy egy utolsó szardarab, amiért felültette és megcsinálta a melót egy másik bandával. Goodman értetlenül áll a kijelentés előtt, mire Nacho elmondja, hogy bár tényleg figyelte a családot, a házba be sem tette a lábát, a vér a furgonban pedig annak a két szerencsétlen deszkásnak a vére, akiket még Goodman bérelt fel a kamubalesetre. Nem érti, miért pont őt varrták be, de ha a zsaruk rájönnek, pontosan milyen bizniszben van Salamancáékkal, akkor Goodman is rohadt nagy bajban lesz. Egy napot ad az ügyvédnek, hogy kivigye, különben durva megtorlásra számíthat.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_172039.jpg

Goodmant a folyosón Kim és a két rendőr várja, akiknek rögtön el is mondja, hogy ügyfelének semmi köze Kettlemenék eltűnéséhez, majd felveti, hogy bizonyíték képpen végezzenek DNS-vizsgálatot a furgonban talált vérről. A nyomozók felvilágosítják, hogy a vizsgálat hetekbe telik, ráadásul nincs is olyan minta, amivel össze tudnák vetni, úgyhogy ez a kiskapu nem játszik. Az ügyvéd erre azt kéri, engedjék szétnézni Kettlemenék házában, hátha észrevesz valamilyen részletet, ami eddig elkerülte a nyomozók figyelmét, és bár a két rendőr erősen tiltakozik, Kim végül eléri, hogy beengedjék.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_195257.jpg

A nappalit durván feldúlták: az asztal felborítva, a párnák széthajigálva, a könyvek szétdobálva a földön - minden jel erőszakos behatolásra utal. Hogy kellően rosszul érezze magát, Goodmant először a felforgatott gyerekszobákba viszik, ahol hasonló káosz fogadja, mint a nappaliban. A hétéves kislány szobájában viszont feltűnik neki valami: mindegyik fényképen, ahol a kislány szerepel, vele van a babája. Elválaszthatatlannak tűnnek. Furcsa, hogy a szobában mégsincs sehol a játék, sőt, a házban sem találták, pedig ha pedig elrabolták a kislányt, aligha volt ideje eltenni. A nyomozók azzal érvelnek, hogy a behatolók biztos megengedték a síró gyereknek, hogy magával vigye a játékot, Goodman viszont felveti, hogy mi van, ha valójában a család rabolta el saját magát? Ha az egész csak egy megrendezett színjáték? Végülis elloptak másfél millió dollárt, így bűnözőkből áldozatokká válnának. A rendőrök persze nem hisznek neki: mégis hová mehettek volna, ha a kocsijukat itthagyták és még a bankkártyájukat sem használták sehol? Goodman erre bevallja Kimnek, hogy igazábóé ő figyelmeztette a családot az elrablásuk estéjén, Vargának tényleg semmi köze az egészhez, viszont ha nem juttatja ki a férfit még ma a börtönből, akkor rohadt nagy bajban lesz. Kim azt tanácsolja, hogy forduljon a rendőrökhöz, Goodman viszont arra kéri a nőt, hogy próbáljon meg beszélni az FBI-osokkal, hátha ők látnak némi logikát az elméletében.

rsz_1kepernyofoto_2015-02-20_172404.jpg

Goodman visszatér a bíróság parkolójába, Mike viszont nem hajlandó beengedni. Az ügyvéd felajánlja, hogy akár plusz pénzt is fizet, de a férfi hajthatatlan és megkéri, hogy keressen másik parkolót. Goodman persze kikéri magának: itt dolgozik, miért kéne máshol parkolnia, és mivel a sorompót továbbra sem engedi fel a parkolóőr, kiszáll az autójából, hogy akkor itt fog parkolni. Mike erre kisétál a fülkéből, mire Goodman pökhendi hangnemben elkezdi kioktatni, majd mikor Mike-ra mutogat, a parkolóőr megfogja a karját és úgy kicsavarja, hogy a földre taszított ügyvéd üvöltve kéri, hogy engedje el.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_172420.jpg

A két rendőr beavatja Mike-ot Goodman teóriájába és ráveszik, hogy csak abban az esetben ejtse a feljelentést, ha Goodman ráveszi Vargát, hogy elmondja, hol rejtegeti a családot. Az ügyvéd hiába hajtogatja, hogy nincs kit keresni, mert a család rendezte meg a saját elrablását, a rendőrök továbbra is hülyének nézik, mire Mike hirtelen benyögi, hogy meggondolta magát és ejti a feljelentést. Goodman ezek után Mike után ered, hogy megkérdezze, mire fel ez a nagy kedvesség, mire Mike bevallja, hogy egyszerűen csak logikusnak tartja Goodman felvetését. Kiderül, hogy korábban rendőrként dolgozott Philadelphiában és volt egy hasonló esete egy bookerrel, aki 6 millió dollárral lépett meg a SuperBowl után. Mindenki azt hitte, hogy a fickó elmenekült a városból, miközben fél évig a háza alagsorában élt. Senki nem akarja elhagyni az otthonát – zárja rövidre az ügyet Mike, ami arra bíztatja az ügyvédet, hogy saját kezébe vegye az ügyet.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_172504.jpg

Goodman a Kettlemen házhoz hajt és felméri a terepet, a megoldásra viszont hamarabb rájön, mint gondolná. A család kocsiján ugyanis észrevesz egy kempingezős matricát, amiből azonnal rájön, hogy a család valószínűleg a hátsó kapun át távozott és az erdő közepén ütött tábort. Elindul utánuk és bőven beesteledik, mire megtalálja az éppen éneklő családot, akikre a frászt hozzá, mikor rájuk töri a sátrat. Felvilágosítja Kettlemenéket, hogy ha nem jönnek vissza önszántukból, akkor a rendőrök rángatják vissza őket. Mivel a család tiltakozik, Goodman megfogja az egyik sporttáskát, amit a nő nem akar elengedni, majd addig huzigálják, hogy szétszakad és kirepül belőle a lopott másfél millió.

rsz_kepernyofoto_2015-02-20_172602.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása