Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 2x07 - Critical

2013. július 22. 11:00 - AaannnaaA

Éjfél múlt, John a Főncsi által megadott címre üget éppen. Ismétlődő számot kaptak, miszerint valaki ismételten a segítségükre szorul. John nem érti, ki lehet ilyen tök, aki kétszer életveszélyes helyzetbe keveredik, de gyorsan választ kap a kérdésre: egy kocsmaablak üvegén át Leon repül ki a lábai elé. Emlékszünk, Leon Tao volt az évadnyitóban megmentendő célszemély, és akinek Medve nevét köszönhetjük, mert az eb szétcincálta egymillió dollár értékű kötvényét. Két megtermett tag sétál ki a kocsmából, ők akarják Leon vesztét. John kérdi, mégis mibe keveredett Leon ismét? Internetes játékbizniszbe bukott bele, a két rosszarc az orosz maffia tagja. És mivel a szép szóra nem hallgatnak, John kénytelen őket pár jól irányzott ütéssel hatástalanítani. Rosszfiúk letudva, Leon pedig gazdagabb egy törött kézzel.

1.1.jpg

Még éjjel van, mikor visszaérnek az irodába - igen, John idehozta Leont. Na jó, a fejére azért egy zsákot húzott, nyilván, hogy ne tudja az útvonalat. Elég mókásan fest. Azért hozta ide, mert új célszemélyt kell megmenteni, az oroszok pedig még mindig üldözik Leont, és küldetésre (pláne törött kézzel) nem lehet őt elcipelni. Főncsi nem túl boldog, de Leon sem, amikor meglátja Medvét. Mindenesetre muszáj itt maradnia. Kaja van, oroszok nincsenek, úgyhogy minden rendben lesz. Csak Medvének ne adjon az itt fellelhető dobozos kajából, mert különleges diétán van (valahogyan le kell szoktatni az értékes könyvek és a sípoló állatok rágcsálásáról, gondolom én). Főncsi arra inti Leont, hogy maradjon nyugton, és ne nyúljon a számítógépekhez, különben Medve a hátsójába kóstol - ezt már John teszi hozzá. Oké, bólint Leon, de mit csináljak itt? Nos, ez egy könyvtár, találd fel magad, így a válasz, és Johnék már mennek is. Előtte a ráccsal természetesen bezárják Leont (és Medvét). Jó szórakozást!

Főncsi és John kórházba érkeztek, Főncsi nagy összeggel támogatta a kórházat, most körbevezetik, mint megbecsült adományozót. Kísérőjük egy doktornőhöz kormányozza őket, Főncsi pedig suttyomban letesz egy szemüveget. Megtörténik a bemutatkozás: a doki Madeline Enright, szívsebész, Főncsi most ismét Mr. Crane, John pedig Mr. Randall, a vagyonkezelője. A doktornő a bemutatkozás után a szemüvegét keresi, Főncsi pedig sunyin rámutat arra, amit az előbb ő maga helyezett el. Ügyes. Gyanítom ezzel megvan a mai célszemélyünk. Doktornő elmegy a dolgára, immár a lehallgatóval felszerelt szemüvegével, és Johnékat is kiterelik a kórháznak ezen részlegéből. Merthogy itt egy kényes műtét veszi kezdetét, fontos beteget műtenek, óvintézkedéseket kell tenni.

Doktornéninket látjuk, ahogy a műtétre váró fontos páciens embereinek magyarázza a műtét részleteit, próbálja őket megnyugtatni. Johnék persze mindent hallanak. A páciens Mr. Veldt, akinek egy hatalmas energiacége van, és a részvényesek előtt titkolni kell, milyen veszélyes műtét vár rá.

2.jpg

Hirtelen riasztás érkezik, egy meglőtt beteget szállítanak, a doktornő odaszalad. A beteggel van a társa is, aki fegyverrel hadonászik. John már lépne közbe, de dokink határozott fellépésére a fegyver eltűnik, lehet életet menteni. Főncsi levonja a konklúziót: bárki veszélyes lehet Madeline-re, akár egy fegyveres bandatag, egy műhiba áldozatának rokona, meg ugye ott a magánélet is.

A dokinő a pihenőben ücsörög, amikor egy fiatal nő lép hozzá, kicsit beszélgetnek. John figyel, közben Főncsi elmondja, hogy a nő a felesége, Amy, tavaly házasodtak. Doktornőnk nemsokára műti a fontos beteget, veszély egyelőre sehol.

Fuszkó érkezik egy gyilkosság helyszínére, az áldozatot lelőtték. Ahogy átvizsgálja a holttestet, látja, hogy kiürítették a zsebeit. Egyedül egy fecnit talál nála. Azonnal hívja Cartert azzal, hogy ezt a hullát látnia kell. Merthogy a fecni nem más, mint Carter névjegye. Nocsak.

3.jpg

Kórház ismét, doktornőnk a szobájába lép, de meglepődve tapasztalja, hogy valaki van odabent. Egy férfi az, Alistair Wesley, és gazdag cégvezető, Mr. Veldt műtétjéről akar beszélni. Megmutatja doktornőnknek Amy képét egy parkban, méghozzá úgy, hogy egy mesterlövész puskája szegeződik rá. Ha életben akarja tudni a feleségét, annyi a dolga, hogy műhibának álcázva (vérhígítót beadva, majd egy fontos eret elvágva) megöli Veldtet a műtőasztalán. Nehéz dilemma. Johnék szerencsére mindent hallanak, most már legalább tudják mi a helyzet a doktornővel. Kettéválnak, Főncsi marad a kórházban, John pedig megy a parkba Amyhez, hogy körülnézzen

Fuszkó még a gyilkosság helyszínén van, immár Carterrel együtt. Egy biztonsági kamera felvette az esetet, azt szemlélik. Fuszkó szerint nem az áldozat kiléte a fontos (aki egy horvát bevándorló), hanem a nála talált névjegykártya, ami Carteré. A hátuljára pedig ez van írva 6611TH. Carter sem tudja mit jelent, mindenesetre megfogadja társa tanácsát, és lelép a helyszínről.

4.jpg

A kórházban Dr. Enright még pár szót vált Mr. Veldttel és annak üzleti partnerével, mielőtt a beteget elviszik a műtőbe, ekkor kap egy fenyegető sms-t, hogy ideje elkezdenie az előkészületeket (mármint Veldt megöléséhez). Látjuk, amint vérhígítót szív egy fecskendőbe, amit aztán a zsebébe tesz, úgy tűnik egyelőre nincs más választása az együttműködésen kívül.

Főncsi besunnyog doktornőnk irodájába, leül a gépéhez, hogy most innen dolgozzon. Megszerzi a videót, amit Wesley a dokinőnek a feleségéről mutatott, és elküldi Johnnak, aki már a parkban van. John a felvétel szöge alapján megpróbálja bemérni, hogy hol lehet a mesterlövész, aki Amyre céloz. Addig is Főncsi meghekkeli a kórház rendszerét, készlethiányt ír be a Veldt vércsoportjába tartozó vérkészlethez, hátha így leállíthatja a műtétet. Majd kiderül.

John bemérte a mesterlövész pontos helyzetét, meg is érkezik a helyszínre. Némi küzdelem után lelövi a tagot (na jó, csak a golyóálló mellényét), probléma megoldva. Illetve rohadtul nem, ugyanis csörög a tag mobilja, John felveszi, és bezony Alistair Wesley van a vonal végén. Ki kell, hogy ábrándítsa Johnt: igaz, hogy a mesterlövész kiiktatva, de nem ő volt az egyetlen fenyegetés, ezt bizonyítandó többen is bejelentkeznek a főnök szavára – hőseink nagyobb és szervezettebb túlerővel állnak szemben, mint gondolták. Wesley arra kéri Johnt, hogy fáradjon már le a sarki bárba, kicsit beszélgetni.

5.jpg

Az őrsön Carter a horvát tag gyilkossági ügyén dolgozik. Látja, hogy a pasi legutolsó munkahelyének (ami egy elektronikai cég) címe 66 11 th Ave., itt a városban; így jön rá, hogy az ő névjegykártyáján látott 6611TH felirat erre utalhat. Még nem tudjuk meg, mit kezd az infóval, ugrunk vissza Johnra, aki ismét a parkban van, most már Fuszkó társaságában. Arra kéri a nyomozót, míg ő iszik egyet, addig vigyázzon Amyre. Fuszkó nem érti a dolgot, de nem kap bővebb magyarázatot.

John elüget, közben Főncsivel beszélgetnek arról, vajon ki állhat az egész hátterében. Nos, Főncsi a gépei nélkül nem tud információhoz jutni, ezért felhívja Leont az irodában. Az lesz a feladata, hogy derítse ki, az üzleti életben ki lehet Veldt ellensége, hátha így eljutnak a gyilkosokhoz. Leon ugye elég jól ért a gépekhez, és a velük való nyomozósdihoz, ezt láthattuk az első részben, amikor John megmentette őt. Oké, mondja Leon, szívesen segítek, de nem úgy volt, hogy Medve kinyiffant, ha a gépek közelébe megyek? Főncsi arra kéri, hogy hangosítsa ki a telefont, mikor ezt megtörténik, hollandul a helyére küldi Medvét, így szabad az út a gépekhez. Ez jó. Leon munkához lát.

6.jpg

John betér a bárba, és azzal indít, hogy fegyvert fog Wesleyre. A férfi azonban a gépén mutatja Johnnak több kamera képét, ezek szerint elég sok embere figyeli Amyt, úgyhogy kénytelen eltenni a fegyvert és bájcsevegni a sima modorú rosszfiúval. Elsőre megállapítja, hogy Wesley egykori MI-6 ügynök, ő pedig azt, hogy John ex-CIA-s. A rosszfiú lefizetéssel indít, de rossz próbálkozás, John nem eladó. Így marad a fenyegetés, hogy szálljon ki a buliból, különben megöli a nőt. John újra fegyvert ránt, de ekkor Wesley egyik embere rátámad. Legyőzi a tagot, de addigra már Wesley olajra lépett.

A műtőben zajlik Veldt előkészítése, Dr. Enright épp bemosakszik, amikor orvosnak beöltözve Főncsi lép hozzá. Jelzi a dokinőnek, hogy ismeri a helyzetet, és a társa épp most próbálja Amyt megmenteni. Kéri, hogy bízzon bennük, és elmondja, hogy meghamisította a vérkészletek nyilvántartását annak érdekében, hogy a műtét elmaradjon, vagy legalábbis csússzon. Belép egy nővér azzal a hírrel, hogy téves volt a nyilvántartás, van elég a megfelelő vérből, kezdődhet a műtét. A doktornő így már tudja, hogy nincs egyedül a bajban, és kéri Főncsit, hogy segítsen. Addig is Főncsit bemutatja a műtétnél segédkező egyik nővérnek, mint Dr. Crane-t (második sebészként műtéti problémák esetére) így biztosítva, hogy a közelben maradhasson. Ezzel bemegy a műtőbe, Főncsi az előtérben marad.

7.jpg

John újra a parkban, megállapítja, hogy képtelen kiszúrni a többi rosszfiút, Főncsi pedig látja, hogy a doki beadja a vérhígítót Veldtnek. Szarul állunk. Főncsi visszamegy a doktornő irodájába, ekkor hívja Leon, hogy nyomra bukkant. Még nem állt neki teljesen össze a kép, de az már látszik, hogy a cég ügyei miatt akarja valaki holtan tudni, mert visszautasított egy hatalmas anyagi befektetést igénylő üzletet. Jó munka Leon, nyomozz tovább, kéri Főcsi, ezzel visszamegy a műtőbe, és kihívja a dokinőt. Az előtérben beszélnek, Főncsi biztosítja, hogy jó úton haladnak Amy megmentéséhez. Doktornőnk kimegy egy percre pihenni, de Wesley azonnal fenyegetőzve hívja, hogy menjen vissza. Felhívatja vele Amyt, hogy beszélhessenek egy fél percre, aztán irány vissza a műtőbe. Főncsiék így jönnek rá, hogy Wesley azonnal tudott a doktornő szünetéről, tehát a kórházban is van a férfinek informátora. John úgy dönt, kihozza Amyt a parkból.

8.jpg

Carter eljött a címre, amit a névjegye hátulján talált. Be azonban nem jut, mert az épület biztonságisai elállják a kijáratot. Hogy miért? Mert odabent lövöldözés volt. Milyen épület ez, kérdi Carter? A Fujima Techtronics-é, a kutató részlegben lövöldözött egy fickó. Carter ekkor kiszúrja, hogy az épületből Snow ügynök távozik sietve. Egy oldalajtón bemegy egy közeli zárt helyiségbe, Carter utána.

Többet most nem tudunk meg, ismét a parkban járunk. John Fuszkóra bízza, hogy vonja magára a figyelmet, míg ő Amyért megy. Fuszkó ezért beleköt a parkban egy járőrbe, hangosan ordibálni kezd vele. Wesley is itt van, felfigyel az eseményekre. John kihasználja a helyzetet, Amyhez lép, de még nem viszi ki, csak valamit beletesz a táskájába. Úgy nézem Wesley ebből nem vett észre semmit.

9.jpg

Leon hívja Főncsit (aki újra a dokinő irodájában van), hogy további eredményre jutott. Közben egész jól összecimbizett Medvével, már egy tálból cseresznyéznek. Úgy nézem a széttépett egymillió dollár ezennel meg van bocsátva. Szóval Leon további nyomozása alapján úgy tűnik, valaki Veldt cégétől állhat a háttérben. Főncsi kéri, hogy minden adatot küldjön át neki, a többit már ő intézi.

A parkban Amynek csörög a telefonja. Nem a sajátja, hanem az, amit John az előbb a táskájába tett. Ügyes. Amy felveszi, John van a túlvégen, arra kéri a nőt, lassan induljon el a kijárat felé, mert veszélyben van. Némi értetlenkedés után a nő rááll, és elindul.

Ismét láthatjuk Cartert, ahogy Snow ügynök után üget. Úgy nézem, egy épület alagsorában vannak. A férfi után kiált, fegyvert fog rá, aki erre végre megáll. Snow virágnyelven annyit mond, hogy szóljon Johnnak, mert valami nagy dolog készül. Carter értetlen, de ekkor Snow széthúzza a dzsekijét, és előtűnik a rá szerelt bomba. Carter a tűzszerészekért menne, de Snow szerint a nő nem fogja ezt hagyni. Milyen nő, kérdi Carter, de választ már nem kap, mert lövések dördülnek, és Snow elmenekül. (Én is csak tippelek, hogy Kara Stantonra céloz Snow, de majd meglátjuk.)

10.jpg

A kórházban egy padon ülve Veldt üzleti partnere várja a műtét végét. Főncsi csatlakozik hozzá azzal, hogy rájött, ő áll az egész ügy mögött, felfogadta Wesleyt társa megölésére. Az partner csak les, így Főncsinek gyorsan világos lesz, hogy mégsem ő a hunyó. Ez bizony gáz. Főncsi visszaüget a műtőbe, és virágnyelven jelzi a doktornőnek, hogy Amy ügye még folyamatban. A doktornő döntésre jut, mindenkit kizavar a műtőből, csupán egy nővér ajánlja fel, hogy marad segíteni. (Úgy látom, Wesley a fülesén minden szót hall, baszki!)

Amy a parkban John utasításait követve a kijárat felé halad, amikor Wesley utasítást ad az embereinek, hogy öljék meg a nőt (mivel a doktornő nem ölte meg a pácienst). A rosszfiúk azonban már nem látják Amyt, aki sebesen sétál a kijárat felé. Mire végül megpillantják, szerencsére John mellé ér, aki néhány jól irányzott ütéssel padlóra küldi bérgyilkosokat, majd elvezeti a nőt.

Fuszkó is távozik a parkból. Összefut egy járőrrel, odaszól neki, hogy kérjen elnézést a társától a nevében, akivel az előbb kellemetlenkedett, de a járőr közli, hogy neki nincs társa, egyedül van a parkban. Fuszkó ledöbben, mi pedig már látjuk miért: ahogy John elfele üget Amyvel, az előbb bántalmazott járőr jön velük szemben, és fegyvert fog rájuk. Baszki! Sokat nem árt Johnéknak, mert Fuszkó ideér, rákiabál a járőrre, Johnak pedig ez a kis figyelemkiesés elég ahhoz, hogy kiüsse a tagot. Ezt megúszták.

11.jpg

Már csak a műtőben kell sikeresen befejezni Veldt műtétjét. Azonban ez sem megy simán, sípolnak a gépek, jelzik, hogy baj van; a doktornő nem érti mi történt. A nővér szerint dokink elvágott egy artériát. Én, kérdi a doktornő döbbenten? Talán inkább te! Nos, igen, mondja a nővér, én vagyok ugyanis a B-terv, ha te nem engedelmeskednél. Azzal szikét ragad, doktornőnket fenyegetné, de Főncsi közbelép: két kézzel lehúzza a műtőslámpát, és kiüti vele a nővért. Gond elhárítva, most már „csak” a haldokló beteget kellene megmenteni. A műtőben viszont csupán a doktornő és Főncsi van, nekik kell helytállni.

Dr. Enright felnyitja Veldt mellkasát, Főncsinek tartania kell a kampókat, amik a bordákat feszítik, míg a doki szívmasszázzsal újraéleszti a beteget. Szerencsétlen Főncsi majdnem elájul, de végül hősiesen kibírja, és a beteg is életben marad. A műtét befejezését szerencsére már nem nézzük végig, csak azt látjuk, amint utána doktornőnk John jóvoltából végre megölelheti a feleségét.

12.jpg

Másnap reggel Főncsi és John az utcára kíséri Leont (a fején zsákkal, hogyan máshogy), majd megköszönik a segítségét (szerintem az egészet ő élvezte a legjobban, csak mondom), és útjára bocsátják. Csörög John mobilja, illetve nem az övé, hanem az, amelyiket a mesterlövésztől vett el: Wesley hívja azzal, hogy már emlékszik John nevére, volt már afférjuk egymással még aktív ügynök korukban Isztambulban. Ígéri, hogy megkeresi Johnt, és találkoznak még.

Kicsit később egy kis pubban John és Carter beszélgetnek egy asztalnál. Carter Snowól mesél, arról, hogy bomba volt rajta, és valaki kényszeríthette; azt is elmondja, amiket a férfi mondott neki, de szerintem John sem tudja milyen nőre utalhatott egykori főnöke. Szóval Carter kéri, John ossza meg vele, mi ez az egész egyáltalán? John vesz egy nagy levegőt, de csak annyit mond, hogy Carternek ott az élete, a fia, inkább ne akarjon többet tudni (gondolom a gépről, és Johnék munkájáról). Valaha Johnéknak is voltak szeretteik, de már nincsenek, Carternek még van élete, inkább élje azt. Jogos.

... a végén pedig szokásos Medve adagunk....

Bear1.jpg

Bear2.jpg

egy tálból, mint említettem...

Bear3.jpg

Bear4.jpg

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

higeona 2013.07.22. 23:20:31

Vègrevègrevègre!!!! Szuper lett, mint mindig! Csak az, hogy az elejèn nem egèszen egyértelmü: Leonnak ugye nem John töri el a kezèt?
És Medve is sokat szerepelt :)

AaannnaaA 2013.07.23. 07:11:16

@higeona: Nem, Leon kezének az ablakon kirepülés árt meg :)

Neoprimitív 2013.07.23. 16:36:05

"Does it look like I play video games Leon?" - majdnem leköptem a képernyőt a reggeli kávémmal, amikor először néztem. :) Wesley pedig nagyon "hangulatos" ellenfél lehet majd később a csapatnak, amikor újra előkerül.

AaannnaaA 2013.07.23. 16:48:43

@Neoprimitív: Igen, ez a szokásos faarcú John beszólás, zseniális. De az is hatalmas, amikor Cartert biztosítja, hogyha elmélyülnek a dolgok Beecheerrel, majd kiszállnak a vonalból. Én ezen nyihogtam fel jókorát.
És igen, Julian Sands amúgy is nagy kedvenc, a karaktere jó lett, szóval visszatérhet bármikor :)

nyauuuuu 2013.07.27. 01:55:24

Végre megnéztem (ma sem alszom :D), imádtam. Nagyszerű lett a hogyvolt is (egy dolgot hiányoltam: én akkor röhögtem nagyot, amikor Főncsi a Büntető Törvénykönyvet adta át elolvasásra Leonnak :D), egészen zseniális, mint mindig. És a Medve-adag! :) Gondolom, imádnád, ha te lennél egy napig összezárva a jószággal :).

AaannnaaA 2013.07.27. 09:44:44

@nyauuuuu: Igen, az egy nagyon jó poén volt - nemcsak Johnnak, Főncsinek is jó a humorérzéke.
Én egyénként nagyon örültem, hogy végre volt egy visszatérő célszemély, akinek így megismerhettük a megmentése utáni dolgait.
Ja igen, és Medve. Simán összezárhatnának vele egy napra, sőt kettőre is. Épp múlt héten írtam egy olyan rész hogyvótját, amiben egyáltalán nem szerepel, nincs fényképgaléria sem a hv végén. Konkrétan hiányzott :)
(Nyugi, csak kivételes eset a Medve-hiány.)
süti beállítások módosítása