Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 1x02 - A mesemondó lány rászolgál a nevére

2012. július 20. 13:00 - nemon

Az előző részt ott hagytuk abba, hogy Sarah eldöntötte: tovább fogja boldogítani kedves és kevésbé kedves nagynénjét, továbbá az egész pereputtyot, hallelujah.  A csendes napok békében folydogálnak egészen addig, amíg el nem terjed a hír: laterna magica előadás lesz Avonlea-ban, ami jelentősen felbolydítja a kisvárost, hiszen ebben a dögunalmas porfészekben a képvetítés igazi kuriózumnak számít. Mindenki izgul, Sarah természetesen előveszi a jobbik formáját, közli, hogy ez az esemény egy szinten van nála a mindennapi esti teázásával, ugyanis Montrealban annyi laterna magica előadáson ült már, hogy még ott megunta az egészet.  A következő jelenetből kiderül, hogy bár unalmas kisváros Avonlea, azért itt is történnek Btk-ba ütköző dolgok:  egy vadidegen ember - Sarah jóhiszeműségét és közreműködését kihasználva - elköti Mr. Biggins lovaskocsiját, így a laterna magica felszerelés meglovasítva (szó szerint), az előadás pedig a távoli jövő egy homályos időpontjára áthelyezve. Azt hiszem, Sarah ezért nem fog dicséretet kapni, tekintve, hogy a manusz kérésére ő készítette elő a lovaskocsit a teljes felszereléssel együtt. A baj nem jár egyedül: a belépődíjból beszedett pénz is eltűnt szőrén-szálán,  így esély sincs arra, hogy az emberek legalább a pénzüket visszakapják. Ráadásul ez a pénz az iskolai könyvtár számára adományként lett felajánlva, így nemcsak az embereket, de a közösséget is megrövidítette a tolvaj, ez kérem, összetett bűneset. Minden szem jelentőségteljesen Sarah-ra szegeződik, na kislány, akkor most megoldod a helyzetet ugye,  ha már ilyen ügyes voltál? 

2.jpg

Hetty néni pampog, mindenki hibás, Sarah a főbűnös, de természetesen Olivia sem marad el mögötte, hiszen -mint utólag kiderült - a pénzt ő bízta rá a vadidegen kocsitolvajra korábban. A megfontolás tárgyát ne kérdezzétek, lehet, hogy a távoli vidék egyenesen aránylik a hiszékenységgel. Itt az idő, hogy további "kedves" avonlea-i kislányokat ismerjünk meg, egyik rosszabb, mint a másik. Lassan nem Sarah viszi a "legundokabb kiscsaj" pálmát, pedig ő is hősiesen küzd a titulusért. Jelenleg a lányok legfőbb problémája, hogy az ellopott pénzt pótoló könyvtári adomány miatt kinek a szülei fogják a legnagyobbra nyitni a pénztárcájukat. A győztes Sally Potts, aki szerint még a nagybátyja is beszáll majd adománnyal a könyvtárba, csakhogy mindenki érezze a törődést. Sallyt nem fogjuk megkedvelni, főleg, hogy még mindennek tetejébe Sarah ruháját felmosórongynak nevezi. Kiderül, hogy Sally Potts nagybátyja valószínűleg bőkezűbb lesz az avonlea-i polgároknál: Alec King például "kemény" 25 centtel járul hozzá az adományokhoz, ez hideg vízre sem elég. Mivel Sarah városjáró koldulási ötlete sem vezet sehová, így mást kell kitalálni. A hír, miszerint Wellington Campbell mágnás Avonlea-ba költözik, felvillanyozza Sarah-t: talán mégis lesz kitől eredményesen pénzt kunyerálni. A gyerekek felkeresik a Fehérhomok Szállodát, ami Mr. Campbell szállásául szolgál jelenleg, itt Sarah, Felicity és Felix minden trükköt bevetve a célszemély közelébe férkőznek. A bemutatkozás nem sikerül túl jól: Sarah éppen párás tekintettel ecseteli a könyvtár nehéz sorsát, amikor Felix - a pincért meglökve - a vizeskorsó tartalmát a célszemély tányérjába zúdítja, na ebből sem lesz lóvé, az már fix. Ezek a King gyerekek remekül értenek ahhoz, hogy hogyan lehet minden pénzszerzési lehetőséget csírájában elfojtani. 

3.jpg

A csalódott Sarah a réten egyedül átvágva egy furcsa fickóba botlik, aki háromlábú fényképező masinájával bőszen kattogtat. Ez a találkozás sem kezdődik fényesen, mivel a férfi egyenesen elmenekül a kíváncsi gyerekszemek elől, Sarah futhat utána. Montrealban valószínűleg volt terepfutási gyakorlat, mivel a kislány végigkergeti a fickót a fél szigeten, aki csak a saját házában lel menedékre, vagy még ott sem. Nem akarok politikai vonulatot belevinni az írásomba, de meg kell említenem, hogy a fényképész - miután kifulladva a kamerába néz - kiköpött Gyurcsány Ferenc, amúgy Jasper Dale néven mutatkozik be. Jasper a "hagyd magad előbb szabadulsz" elvén végül szóbaáll Sarah-val, aki nem engedi könnyen lerázni magát. Amikor már kb. századszor hallom a férfi szájából, hogy "Menj már el!" és Sarah még mindig a kamera látószögében van, már én szeretném a hajánál fogva kipenderíteni a szívós kiscsajt, egyszerűen bosszantó, ha valaki nem veszi észre, hogy baromira zavar. Jasper esetében hatványozottan igaz ez a tétel, mert filmet szeretne előhívni a sötétben, nocsak.  Természetesen Sarah-nak maradnia kell, mert ezt feltétlenül látnia kell, ójaj. Nem elég, hogy lerázhatatlan, de még kíváncsi is, és észre sem veszi, hogy zavar. Arról már nem is beszélünk, hogy filmelőhívás alatt be nem áll a bagólesője, folyton kommentálja az eseményeket. Ha eddig Jasper nem kapott idegrohamot, majd most fog. A képek lenyűgözik Sarah-t és már jön is az ötlet: Jaspernek van laterna magica gépe, vannak képei, mi következik ebből? Pontosan. Nem pénz kell ide, hanem az elmaradt előadás pótlása! Amikor Sarah előáll az ötletével, Jasper először szabadkozik, aztán felveszi a "hát nem is tudom" fejet. A legjobb mimika evör by Jasper (lásd a képet lejjebb), amikor Sarah közli, hogy ellentmondásnak helye nincs, mert karmikus volt a találkozásuk, és ez csak az előadás miatt történhetett. 

1.jpg

Hetty néni először kiakad, aztán természetesen beleegyezik az előadás megrendezésébe. A városlakók nem nagyon bíznak a sikerben, tekitve, hogy Jasper Dale  dadog és teljesen antiszoc, emberek közé csak akkor megy, ha nagyon muszáj. A helyzet kezd alakulni, megjelenik Sally "nagybátyám majd ad pénzt" Potts, és kinyilatkoztatja, hogy a műsor akkor lenne a legszórakoztatóbb, ha Jasper Dale hatalmas lebőgéssel zárná a napot, te jó ég. Az előadás előkészítése folyamatban, kiderül, hogy Jaspernek talán van egy hetedik érzéke: Andrewnak elmagyarázza, hogy hogyan működik a masina, ezután szeretne lelépni. Sarah sajnos elkapja, bociszemekkel győzködi, hogy ne hagyja cserben az előadást és az embereket, de látszólag hatástalanul. Aztán megjelenik Hetty néni és cinikusan odaveti ennek a szerencsétlen embernek, hogy reméli, hogy nem lép le előadás előtt úgy, mint az előző gazember, haha. Ez mindenesetre hatásosabb. Közben Olivia nénitől megtudhatjuk Jasper Dale szomorú életét: a szülei túl szigorúak voltak, soha semmi nem volt nekik jó. Az édesanyja még azt sem engedte, hogy Jasper azt vegye feleségül, akit szeretne - tiszta Rómeó és Júlia - ennek ellenére a férfi a mama halála után megkérte a lány kezét, aki végül nem jött el az esküvőre, mert megszökött egy farmerral. Rájöttem, ez a sztori mégsem hajaz a shakespeare-i történetre, ott legalább mindenki úgy murdelt meg, hogy hűségesek voltak.  Szegény Jasper. Újabb dráma van kibonatkozóban: a szigorú anya által behatárolt Clemmie Ray nevű eddig nem szerepelt kislányt az édesanyja otthon hagyta egyedül, de kikötötte, hogy nem engedi el a fantasztikus előadásra - himlőveszély miatt, ezt a baromságot - de Sarah természetesen ráveszi, hogy menjen velük, mondjuk ez jópont. A helyszínen kiderül, hogy óriási a tömeg, Sarah-nak igaza volt, talán így összejöhet az áhított pénz a könyvtárra. Sally Potts azonban mást forgat a fejében, célja mindenképpen az előadás megzavarása. Más érdekes dolog is történik: a vetítésre eljön Wellington Campbell, aki ugye a vizes sztori után nem hallatott magáról. Elég impozáns a tömeg és a VIP vendég, itt semmi nem sülhet el jól. 

4.jpg

Elkezdődik a produkció: Sarah a "Kis gyufaárus lány" sztoriját adja elő Jasper képei segítségével, no lám csak. A performansz élvezetes, látszik, hogy Sarah a színpadra termett. Az est drámai érzéseket vált ki Mr. Campbellből, aki sietve távozik a helyszínről, de ez még nem minden. Az aljas Sally Potts ráijeszt Jasperre, aki - lelökve a laterna magica gépet  -tüzet okoz. Mindenki menekül, teljes a pánik. Sarah később felkeresi Mr. Dale-t, aki hajthatatlan: ezúttal nem enged bebocsátást Sarah-nak.  Hetty néni otthon a négy fal között savazza szegény Jaspert, pedig az előadás remekül sikerült, leszámítva a végső közjátékot. Közben beesik Hetty néniékhez az a nő, akinek a telkét Mr. Campbell meg szerette volna vásárolni. Teljes a dráma, Mr. Campbell az előadás hatására elviharzott, nincs üzlet, ráadásul egy lánykérés is befigyelt volna a nőnek, nemcsak a birtokcsere, de így az is kútba esett . Sarah-t ez nem köti le, inkább jobbnál jobb vezeklési módszereken töri a fejét: száraz borsó a cipőjébe, vagy borsó helyett pici kavicsok is megteszik. De nem, nem! A legjobb a mezítlábas séta egy hétig. Irigylem a problémáját. 

5.jpg

A következő bolti jelenetből megtudhatjuk, hogy Clemmie megbetegedett, és lehet, hogy himlős, - természetesen, ezt a nagyon jóindulatú édesanyja állítja - és hogy leginkább azok köpködik Sarah-t és az előadást, akik a legaljasabb fajtából valóak: Sally Potts édesanyja - alma és fája esete - no és persze Clemmie bigott anyja, aki szerint a könyvolvasás az ördögtől való. Biztos, hogy ez a film a XX század elején játszódik, és nem a középkorban? Olivia néni eddigi legtökösebb monológja következik: Clemmie anyjának beszól, hogy nem kellett volna a kislányt egyedül hagyni, így legalább vigyáztak rá az előadás alatt, a diagnózist pedig hagyja a doktorokra. Természetesen Mrs. Potts sem ússza meg a dolgot: szépet felvilágosul, hogy az egész galibát a kedves kislánya okozta, így jobb, hogy ha a pofa alapállásban marad. A gyerekek azonban tovább folytatják egymás froclizását: természetesen Sally Potts nem nyugszik, be kell szólogatnia Sarah-nak, szénné cikizve az előadás miatt (miért is?). Meglepő módon Felicity Sarah mellé áll, aki közli, hogy úgyis bebizonyítja, hogy Sally okozta a tüzet. A veszekedés egy tóparton folytatódik, ebből borulás lesz, akárki meglássa. Sally körül fogy a levegő, mert a fiúk elkapják, és a tó felett vallomásra kényszerítik, hogy ő okozta a tüzet, nem Jasper Dale. Természetesen ez a vallomás sem menti meg attól, hogy a fiúk végül be ne lökjék a beképzelt kis libát a tóba. Nincs más hátra, mint előre, Sarah-t Hetty néni kéreti be a suliba: Mr. Campbell áll a háttérben, ebből még valami jó is kisülhet. Kiderül, hogy igazam van, illetve ismerem a mesei dramaturgiát: a férfinek nagyon tetszett az előadás, egyenesen odavolt Sarah-ért és az előadásért is, csak az édesanyját juttatta Sarah az eszébe, ezért menekült el olyan gyorsan. De hogy jóvátegye Zrínyi kirohanását, egy vaskos összegről szóló csekket nyom Sarah kezébe: költse amire szeretné, de leginkább a könyvtár venné hasznát az összegnek, nem igaz? Ezer dollárból már lexikonokra is futja, sőt egy egészen új könyvtárat is fel lehet belőle húzni. Az egyetlen kikötés csupán, hogy az intézmény Mr. Campbell édesanyjának a nevét viselje, szerintem ezen nem érdemes alkudozni.

6.jpg

Nem feledkezhetünk meg szegény Jasperről sem, és Sarah sem teszi. Ismét üldözőbe fogja, és addig nem nyugszik, amíg el nem meséli a csodás történéseket: a valódi bűnös vallomását, illetve a nagyösszegű adomány felajánlását. Sarah nem felejti el megköszönni Jaspernek a segítséget, akinek ez a szó többet jelent minden korábbi élménybeszámolónál. Úgy tűnik, a kislányt végre a férfi is elfogadja, kezet fognak, majd Jasper töredelmesen bevallja, hogy őt mindenki félnótásnak tartja, szegény. Sarah rákontráz, 1-1, mert neki is van gúnyneve: a mesemondó, de hát ilyen végkifejlet után ez kit érdekel? 

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitaygeorgina 2012.07.23. 13:44:27

Én nem emlékszem, hogy engem Sarah idegesített volna. Felicity annál inkább.
Jasper mindig is kedvenc volt, bár a Gyurcsány-hasonlat után másképp fogok már ránézni.

nemon 2012.07.23. 14:27:51

@vitaygeorgina: Sarah inkább a tudálékosságával és akarnokságával idegesít, (főleg így, az elején), Felicity pedig a jellemével. Tény, hogy kettejük közül Felicity az idegesítőbb. :)

Szegény Jasper! Ne ítéld el azért, mert nekem ilyen vízióim támadtak! :D
süti beállítások módosítása