Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x13 - The Transformation

2009. június 15. 08:25 - Tipca

A sorozat visszatér a gyökerekhez, legalábbis abban az értelemben, hogy az új epizód a pilothoz hasonlóan, egy repülőn kezdődik. Az egyik utas orra vérezni kezd, mire kitámolyog a mosdóba, és elvégez pár gyors kísérletet a nyálán. Az eredmény nem túl jó, a fickó rohan is a stewardesshez, hogy szedjen össze annyi altatót és nyugtatót a többi utastól, amennyit csak tud, és hozza utána a mosdóba. De csak akkor nyisson be utána, ha ő bentről válaszol, és a válasz emberi hangnak tűnik. A sztyuvi nem igazán pörög rá a témára, biztos nem nézett elég X-aktákat gyerekkorában, így hát csak akkor néz nagyot, mikor a mosdóból állati morgás és üvöltés hallatszik, majd az ajtó tokostól kiszakad, és az orrvérzéses fickó átalakulva, megvadult vérsün képében kezdi szedni áldozatait.

Olivia unokahúga magára aggatta a nagynéni minden ékszerét, sőt a teljes sminkkészletet is magára kente, és most a tükör előtt illegeti magát. Szép vagy, szép vagy, mondogatják neki, de most már fürödj meg egy kád hígítóban, akkor talán lejön rólad a cucc. Ella balra el, az anyja meg kezdi összepakolni a szétszórt bizsukat. Megakad a szeme John Oliviának szánt eljegyzési gyűrűjén, és kiderül, hogy mégsem tud még mindenki Liv és John viszonyáról. Mindenesetre Olivia kicsit kiakad az eset felemlegetése miatt, ám épp jókor jön az új ügy: a repülőgép földet ért – valahol egy erdő közepén.

A roncsok között megtalálják a sünember egyik felét is, el lehet képzelni Walter örömét. Közben Charlie Olivia kezébe nyomja az utaslistát; 147-en ültek a gépen, ám Olivia csak belelapoz a vaskos paksamétába, belekukkant egy kicsit John emlékeibe, és már rá is bök a vérsün emberi formájának fotójára: ő lesz a mi emberünk. A laborban Walter felboncolja az állatkát, elmereng egy kicsit a mellbimbó-törvényen (az egyes emlősöknek annyi mellbimbójuk van, mint az átlagos alom kétszerese), aztán talál valamit a teremtmény tenyerében, egy apró üvegkorongot. Ugye emlékszünk még, mikor láttunk ilyet utoljára? Ezalatt Charlie utána nézett az utasnak, és lehívta az üzleti kapcsolatait, akikben Olivia megint ráismer valakire, egy bizonyos Hicksre. A fickó éppen hozzá tartott, mikor a repülőn elszabadult a vérsün, s vele a pokol. Charlie eléggé szkeptikusan áll hozzá a dologhoz, úgyhogy Olivia elmeséli neki az egész „összekapcsolódott a tudatunk, és látom az emlékeit” mizériát, ami csak rátesz egy lapáttal, de legalább Charlie is hagyja a fenébe a kérdezősködést.

Peter értesíti Oliviát a korongról, de Livnek egyelőre kisebb gondja is nagyobb annál. Behozzák Hickset kihallgatni, aki egészen addig tagad mindent, míg el nem kezd vérezni az orra. Akkor aztán kiköpi, hogy feltehetően egy Conrad nevű ember fertőzte meg őket, aztán elájul a belenyomott nyugtatómennyiség hatására. Walter mesterséges kómába helyezi őt, ám ez csak lassítja az átalakulást, és nem valószínű, hogy a doki elkészül az ellenszerrel, mielőtt Hicksből is vérsün lenne. Olivia bánatában, hogy semmilyen adatbázisban nem talál egyetlen Conradot sem, aki kapcsolatba hozható lenne Hicksszel, felvagdossa Hicks tenyerét, és csodák csodájára, ott is talál egy korongot. Irány Broyles, exhumálni akarja Johnt, hátha benne is van egy lemez, de a kopasz először próbál félremagyarázni, végül azonban bevallja Oliviának, hogy a korongok adathordozók, és a drogügynökben talált diszk nem a nemzetbiztonságiakhoz került, ahogy azt korábban állította, hanem a Massive Dinamichez. John „holtteste” dettó.

Nina Sharp bevezeti Oliviát és Broyles a kórterem szerűségbe, amit már láttunk korábban is, és elmeséli, hogy feltételezéseik szerint az üvegkorongokon tárolt információk odavesznek, ha meghal a hordozója, ezért tartották életben John testét (úgy egyébként viszont John agya halott – legalábbis Nina ezt állítja), és a kinyert adatokból egyre biztosabbnak tűnik, hogy az ex-ügynök egy bioterrorista sejt tagja volt. Conradról is vannak infók John lemezén, ő egy tudós, aki vegyi- és biológiai fegyvereket árul a feketepiacon, ráadásul egyes értesülések alapján úgy tűnik, hogy Conrad legközelebb Chicagóban akar fegyverterjeszteni, valamikor a közeljövőben. Olivia visszafekszik a tartályba, hogy John emlékeiben nézzen utána Hicks és Conrad piszkos ügyeinek. Ismét megtörténik, ami legutóbb, az álom-John ismét cseverészni kezd Oliviával, aki ettől kiakad, és miután a férfi nem válaszol a kérdéseire, mellbe lövi. Ettől aztán elszáll a berendezés, Walterék nem tudják kihozni károsodás nélkül Oliviát, csak ha maga talál ki.

John megmutatja Oliviának Conrad kocsiját, és magát is, mikor az volt a küldetése, hogy kinyírja Conradot, aki egy igazi szörnyeteg. Mivel senki nem tudja, hogy néz ki Conrad, a küldetés nem sikerült, a gonosz életben maradt, a nemzetbiztonságiak meg nem nagyon örültek, hogy befuccsolt az akciójuk. Mert hogy John bevallása szerint ő, Hicks és az első vérsün mind titkos kormányügynökök voltak. Olivia nem hisz Johnnak, csak ha elárulja, hol tervezi Conrad nyélbe ütni az üzletet. Johnnak persze fogalma sincs, hiszen már hónapok óta holtan fekszik a Massive Dinamicsnél, de azt javasolja, Liv kérdezze Hickset, ő tudni fogja. Amint ezt kinyögi, John köddé válik, Peterék pedig kirángatják Oliviát a tartályból. Walter mégiscsak elkészült közben az ellenszerrel, legalábbis feltehetően, mivel elméletben hat az anyag, gyakorlatban viszont a mintákon nem használ. Mindenesetre felébresztik Hickset, aki leadja a drótot Conrad üzletéről. Elkapják az egyik közvetítőt, akinek Olivia és Peter veszi át a helyét, és Hicks utasításait követve mennek a helyszínre.

Az eladók üzlet előtt letesztelik Oliviáékat, s a kérdések javára Hicks tudja a választ, ám Peternek improvizálnia is kell, amit meglehetős sikerességgel tesz. Végül megjön az áru, ám Olivia kivár, ugyanis kiderül, hogy Conrad is a helyszínre tart. A tesztek egyre inkább elfajulnak, ráadásul az ellenszer nem a legjobb, és Hicks megint kezd átalakulni, úgyhogy kibújik a szög a zsákból. Szerencsére Conrad az utolsó pillanatban befut, Olivia pedig riadóztatja a csapatokat, és mindenkit elkapnak. Ügy lezárva, mindenki boldog, csak Olivia örömére borulnak sötét fellegek, főleg, miután Broyles kijelenti, hogy Johnt erről függetlenül még mindig árulóként tartják számon.

Liv visszamegy a Harvardra, Peter és Astrid bevitték Hickset a kórházba, a nyugtató megint megállította az átalakulást, míg megérkezett a Conrad csomagjában lévő ellenszer. Hicks állapota javulóban. Olivia megkéri Waltert, hadd menjen vissza újra a tartályba. Walter kevés esélyt lát az újbóli találkozásnak, mivel az agyhullámok alapján Liv agya végre kezdi kilökni magából John tudatát, de azért belemegy. Olivia egy gyönyörű tóparton találkozik az álom-Johnnal, romantikáznak egyet, majd John az álomban átadja Oliviának a jegygyűrűt, amit a valóságban nem sikerült, s mielőtt végleg(?) semmivé foszlana, még szerelmet vall a nőnek és vica versa.


 
Érdekességek:
 
- Az epizód elején lezuhant 718-as járat lezuhanásakor összesen 147 ember lelte halálát, épp annyi, mint a pilot epizódban a 627-es járaton elterjedt vírus hatására.
- Mint a rész legvégén kiderült, a francia Conrad teljes neve Conrad Moreau volt. H.G. Wells világhírű scifi regényében, a Doktor Moreau szigetében a doktor istent játszott, és ember-állat hibrideket tenyésztett ki. A vérsün feltehetően erre utalt.
- Az előző epizódban, mikor Walter a halott autókereskedőt vizsgálta, a háttérben egy akciós feliratot lehetett látni, mely havi 718 dollár megtakarítást ígért. Ez a 718-as járatra utalt.
- A reklámszünetek alatti jelek mostani megfejtése: AVIAN, vagyis MADÁR(SZERŰ).
Címkék: rejtély fringe
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.06.15. 09:33:30

Peter elég jól improvizált. Viszont ezt az Olivia családi szálat nem tudom minek erőltetik. Láttuk, hogy vannak rokonai köszönjük, elég volt.

sélli_ 2009.06.15. 10:16:59

@Llew: Gyanítom be fogják hozni őket is valami nyomozós szálba. Ha mást nem is, zsarolni tuti.
'menj, fürödj meg egy kád higítóban' :)) Ká jó a hogyvolt! köszi!!!

s3v3n 2009.06.15. 14:24:56

ez fasza rész volt, bár 5/5-öt nem adnék neki, mert a 14.-nek akkor 6/5 kéne :)

Tipca 2009.06.15. 15:55:56

A következő rész olyan jó lesz? Hurrá! :D
Olivia pereputtya már engem is untat egy kicsit, de én is arra számítok, amire sélli, hogy egy ügy kapcsán majd előkerülnek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.17. 10:12:13

Tipca, korábban azt írtad, hogy mindig raksz be képet a megfigyelőről, de most nem találom. Vagy esetleg ő az egyik hárompixeles figura a második képen? :-) De most komolyan, a rész nézése közben se emlékszem, hogy láttam volna feltűnni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.17. 10:21:26

@Fedor: Közben rákerestem a Fringepedia-n: tényleg ott kell lennie valahol :-)

fringepedia.net/index.php?title=Observer

Llew 2009.06.17. 11:08:04

@Fedor: Szerintem ő az ott fekete kabátban, kalapban, akta táskával a bal szélen, középen, a két kocsi közelében.

Tipca 2009.06.17. 11:55:07

Jól mondja Llew, a második kép bal szélén, a kocsi mellett. :D Van ilyen, hogy csak pár pixelben bukkan fel. Ez még a legjobb kép, amit készíteni tudtam róla - bár tény, hogy mozgás közben valamivel jobban látszik.
süti beállítások módosítása