Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Poldark 1x04 - Demelza éneke

2017. november 15. 11:00 - Ancsinszka

Jud és Prudie károgásával kezdődik a rész. A cselédek nagyon kibuktak a gazdájuk és cselédtársuk házassága miatt, és nem sok jövőt adnak a kapcsolatnak. Valóban egy érdekes helyzet, hogy gyakorlatilag minden különösebb előzmény nélkül - mert azért egy-két mosolyra, meg pár beszélgetésre még nem lehet házasságot alapozni - Ross elvette Demelzát. Nem tudni, hogy polgárpukkasztásról van szó, esetleg Elizabeth-et így akarja elfelejteni Ross. De lehet őszinte a vonzalom, és Ross tényleg csak egy nyugodt kispolgári életre vágyik, ahol a feleség egyben a házimunkát is elvégzi. Mondjuk elhiszem, hogy elege lett az úri világból, és mitől is tartozna jobban a társaságba egy Warleggan, akinek csak pénze van, de semmi nemesi értéke, míg Demelza szívében és a lelkében több nemesség van, mint Warleggan összes befektetésében. Ross azzal nyugtatja meg feleségét, hogy nem kell megértenie miért történt, csupán el kell fogadnia a helyzetet.

vlcsnap-00001.jpg

Ross találkozik Francisszel a Grambler bányánál, és Francis egyből felhorkan, hogy talán a felesége kérésére ellenőrizgetni jött unokatestvére? Ross elég csúnyán néz, hogy talán nem véletlenül aggódik Elizabeth. Francis meg visszavág, hogy a kurvázás, meg az ivás az néha-néha belefér egy nemes úr életébe. Hát barátom, neked kijárna a csőd és a szifilisz is. De Ross nem ezt mondja, csak azt, hogy vannak még rendes emberek, mint saját maga, és hogy elvette Demelzát. Francis állát úgy kell összekapargatni a földről, és persze ő egyből a társadalmi kirekesztésre hívja fel unokatestvére figyelmét, aki ezt persze pont leszarja. Persze az úri sleppen egyből végigmegy a sztori, és mindenki csak sopánkodik, és már feladják a kenetet Ross társasági életére. Egyedül Verity gratulál levélben az ifjú párnak.

vlcsnap-00002.jpg

Judék is számon kérik Demelzán a dolgot, hogy akkor most hogyan is kéne őt szólítani, mire Demelza elküldi őket a sunyiba, mert ők okították ki annyira, hogy most már jobban végzi a munkát, mint ők ketten együtt. Na ettől egyből más lesz a szitu, és Jud meg Prudie elégedetten hümmög. A befektetők is gratulálnak Rossnak, és a Doki kivételével mindenki ad pénzt Rossnak a robbanóanyagra a bányászáshoz. Ross megajándékozza Demelzát egy hajpánttal és egy könyvvel, hogy megtanuljon írni és olvasni. Ugyanakkor Demelzának kötelességei is vannak, mint vendégek fogadása, és látogatást tenni a bányába, mert Poldark úrnőjeként ez a teendő. Csakhogy Demelzának nem sok kedve van az ilyen kötelező programokhoz, és nem tudja, hogyan kell viselkedni. De hát ez van, ha magasabb kasztba házasodunk.

vlcsnap-00003.jpg

Charles bácsinak elege lett fia töketlenségéből, aki se a bányát nem tudja irányítani, sem Trenwith-et. Lóra pattan az orvos tanácsa ellenére, de azzal a lendülettel újra szívrohamot is kap. Demelza tovább sopánkodik, Nampara úrnőjeként tett első bányalátogatása után, és nagyon parázik attól, hogy fogják fogadni majd az előkelő társaságban. Már éppen hazaérnek, mikor Demelza meglátja a pitéjét faló Judot. Nem éppen úrinő módjára leteperi a mohó férfit, Ross pedig iszonyatosan kiakad, mert ez aztán végképp nem járja. Ross felveszi Jinnyt szolgálólánynak, hogy Demelzának segítsége legyen, és jobban belejöjjön a parancsolgatásba. Ross meglátogatja Charles bácsit, aki jókat kacarászik Ross házasságán, és, hogy ez majd talán megnyugtatja Francist, hogy Ross leszáll gondolatban a feleségéről.

vlcsnap-00004.jpg

De sajnos eddig tartott az öröm, mert Charles bácsi szíve nem bírja már tovább. Halálos ágyán megesketi unokaöccsét, hogy vigyáz Francisre, és a családra, mert Francis sajnos nem képes rá. A temetés rendben zajlik, Demelza távol marad, mert az alkalom nem megfelelő az antrézáshoz. Francis elnyögi Rossnak, hogy igaziból megkönnyebbült, hogy halott az apja, és hiába lett most ő a megye legfontosabb embere, ha a fele birtok jelzálog alatt van. Warleggan a temetésen megint Ross türelmét teszi próbára, és mivel nem jár sikerrel, a Dokinál próbál Wheal Leisure-ről információkat kiszedni, sőt próbálja megkenni a Dokit, hogy adja el a részét neki.

vlcsnap-00005.jpg

Verity jön látogatóba Namparába, Demelza meg kicsi erőltetetten örül a helyzetnek, mert még igencsak ódzkodik a bájcsevegéstől. Ross viszont a vacsi közben lelép a bányába dolgozni, és úgy dönt majd Verity segít Demelzának eltanulni az úri asszonyok hétköznapjait, mint szövögetés, és hogyan beszéljünk a semmiről tartalmasan. De Verity nem az az üresfejű és üres szívű hölgy, és elmeséli Demelzának, hogy ez a házasság reményt adott Rossnak. Demelza tisztán látja a helyzetet, és habár nagyon szereti Rosst, meg Verity legnagyobb döbbenetére elmondja, hogy a szex is szuper, de szerinte Ross nem szereti úgy viszont őt. Verity szerint nagy kincs szeretetet is adni, és őt meg aztán pláne nem érdekli, hogy Demelza honnan származik. És innentől már garantált, hogy Demelza és Verity igen jó barátok lesznek. Verity a kézimunkázás után táncolni, pukedlizni, és egyéb előkelőséghez hozzátartozó dolgokra tanítja legújabb barátnőjét. Sőt még soppingolni is elmennek, és új ruhákat vesznek Demelzának. Demelza viszont elárulja Veritynek, hogy nem sokáig lesznek már rá jók ezek a ruhák, merthogy gyermeket vár.

vlcsnap-00006.jpg

 A bányában közben az utolsó robbantásra készülnek, hogy végre keresztül jussanak a vasércen a vörösrézhez. Az egész részen keresztül ácsorogtak a parton a falu asszonyai és lányai, és várták, hogy a halászok megérkezzenek a szardínia fogással, mert e nélkül éhen maradnának télen. Ross és Demelza is lemegy segíteni, és mindenki über boldog ezen az estén. Rossnak sajnos viszont nem sikerült az utolsó robbantással a bányában elérni a kívánt eredményt. Kellenek még befektetők, csak hát Ross meggondolatlan házassága nem segíti elő a helyzetet. Eljött közben a Karácsony is, és Rossék meghívást kaptak Trenwith-ből, hogy töltsék ott az ünnepet. Ross persze elfogadja, csak Demelzának nem igazán akaródzik a bájvigyorgás. Nem csak a társadalmi különbség aggasztja a lányt, de nyilvánvaló számára, hogy Ross még mindig rajongással tekint Elizabeth-re.

vlcsnap-00008.jpg

Demelzát bemutatják a családnak, mindenki kedvesen fogadja, persze Elizabeth is. Agatha néni, aki már 6 Poldark generációt élet meg - és az egy mondatos alázások mestere -, összehasonlítja Elizabeth-tel, és megállapítja, hogy nem annyira kifinomult, mint Elizabeth, de még az lehet. Francis mikor kettesben marad nejével, egyből megvádolja, hogy csak azért kedves Demelzával, mert Rossnak akar vele bájologni. Demelza rendelt egy ruhát az esti vacsorára, Ross meg elég bunkón leszólja, hogy nem kell túlzásba esni, meg ne húzza olyan szorosra a fűzőt, mert tudja milyen zabás a felesége. Na, kösz bazzeg! Ross elcseveg Elizabeth-el, és megköszöni a kedvességét, mire az asszony elpanaszolja, hogy most van nagyobb gondja is. Grambler csődre van ítélve, Francis tutyi mutyi, és még félre is kúr állítólag. Ross nem erősíti ezt meg, és Francis is éppen ekkor lép be a szobába.

vlcsnap-00009.jpg

A vacsora nem telik teljesen családi körben, mert beállítanak Warlegganék, meg Dömper Doloróza, aki elvetette magát Ross egyik befektetőjének fiával végül. Persze Dömper egyből megjegyzéseket tesz Demelzára, hogy talán a mosogatófülkében bujkál? Talán egy szájas lenne a helyes replika, de sajnos ezt itt most nem lehet meglépni. Elkészült a vacsora, mindenki az asztalhoz fáradt, és Demelza rettegve lép be utoljára a terembe. Ross bazsalyogva siet oda hozzá - szóval mégsem volt olyan ördögtől való az a ruha -, és bemutatja a társaságnak feleségét. A vacsora viszonylag kellemes hangnemben telik, Demelzát mindenki nagyjából elfogadja, csak Dömpernek bassza a csőrét a dolog, és megemlíti, hogy a cselédlányok milyen nagyravágyóak manapság. Warlegganék összesúgnak, hogy Dr. Choake eladta George-nak a részvényeit Wheal Leisure-ből. Ez mondjuk fura, hogy csak így a többiek beleegyezése nélkül megtette a Doki, de hát az események alapján már lehetett erre következtetni. Dömper nem csak Demelzát alázza, de még Veritynek is beszól, hogy 23 éves kor felett még miben reménykedik egy lány? Hogy játszanál a kenyérpirítóval a kádban, te aljas dög! – mondaná Demelza, ha lett volna akkoriban kenyérpirító, de helyette csak finoman oltja le Dömpert.

vlcsnap-00011.jpg

Vacsi után a társaság a szalonban üldögél, és hallgatják Elizabeth hárfázását. Demelza a végszóra tér vissza a terhessége miatti hányás szünetből, és Dömper egyből letámadja, hogy játsszon valamit most Poldark úrnője. Demelza visszakozik, mire Dömper tovább basztatja, hogy na mi van, a nevelőnője nem tanította meg? Ekkor Ross szól közbe, hogy Demelza énekelni szokott. Demelza el is énekel egy szívet melengető dalt, amit mindenki teljes áhítattal hallgat végig. Ross most szeretett bele fülig feleségébe, és később a szobájukban, a már békésen szunyókáló Demelzát szerelmének hívja. Ross kivételesen hálás családjának, hogy befogadták őket, és jó kívánságokkal búcsúznak el másnap a trenwith-iektől. A fiatal pár éppen hazafele tart, amikor a bányában elkezdenek kongatni. Végre vörösrezet találtak! Megy az örömködés, mindenki fellélegezhet. Este otthon Demelza felteszi a nagy kérdést, hogy miért vette el őt Ross? Ross bevallja, hogy eleinte, csak enyhíteni akarta a megbántott szíve bánatát, de Demelza megváltotta őt, és immáron beleszeretett teljesen. Demelzának most jött el a tökéletes pillanat, hogy elmondja, áldott állapotban van. Olyan tökéletesen alakult minden, hogy ha itt érne véget a történet, az minimálisan sem lenne életszerű.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.11.17. 22:38:31

Ez az egyik kedvenc részem az évadból. Ahogy Demelza énekel... köszi a hogyvoltot, nagyon jó! :)

Ancsinszka 2018.01.02. 16:16:35

@ChristineJane: ez nekem is az egyik kedvencem, über romantisch jelenet! :)
süti beállítások módosítása