Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szolgálólány meséje 1x02 - Születés Nap

2017. július 05. 09:00 - hektor_

Elöljáróban annyit szólnék, hogy ha sálat terveztél kötni karácsonyra, itt az ideje az első hurkoknak, mert ez a rész nagyon vontatott lesz, kevés dolog történik és az is kurtára szabva - utoljára ilyen sötét és nyomasztó atmoszférát csak a Harry Potter 4-től felfelé láttam. Rövid előzőrészektartalmazás után ránk is dudál a szexvonat: Offred/June a kék színre fókuszálva emlékeket idéz fel a régi jó időkről, miközben Parancsnokunk a torkát köszörülve próbálja kivitelezni a havi pásztorórát. Siethetnél jobban is, öregem - valószínűleg az első alkalom, ahol a főhős és Türkiz/Parancsnokné pontosan ugyanarra vágynak.

handmaids_0102x1.jpg

 

A szolgálólányok a szokásos shopping körút után a Falra Akasztott emberek alatt pihengetnek, láttam már kevésbé nyomasztó panorámát is, az hétszentség. Ofglen és Offred séta közben a rendszerváltás előtti időkről mesél egymásnak, micsoda, te egyetemi tanár voltál?Én meg segédszerkesztő, ki gondolta volna, hogy ez lesz a vége. Ofglen múltbamerengését kettészakítja az eléjük berobbanó rettegett fekete limó. A lányok leizzadnak, de rövid úton kiderül hogy a kicsörtető tekesek nem értük, hanem egy fűben békésen ücsörgő férfiért jöttek. Hazafelé Ofglen kitálal: részese vagyok a diktatúraellenes kapcsolatrendszernek, segíthetnél azzal hogy kiteregeted a Parancsnokod szennyesét, bármi jöhet amit megtudsz róla - majd ezzel le is lép, magára hagyva a gondolataival a ronggyá ázó Offredet.

handmaids_0102x2.jpghandmaids_0102x3.jpg

A házba beérve az előző részben "Szem"-nek titulált sofőr burkolt figyelmeztetéseket puffogtat Ofglenről, a szőke pedig villant egy combot, de az áhított válaszokat így sem kapja meg. A Parancsnok látni akar – adja át a meghívást Nick-, este jobb lesz ha felmész hozzá. Offred értetlenkedik, hisz a handmaideknek tilos kettesben romantikázni a ház urával. Közben odakint felbömböl a szülészautó szirénája, itt vissza is térünk a rész címére: Születés Déj van, a szolgálólányoknak csínján adagolt programokból ez a másik kötelezően választott, amin részt kell venniük. Beszállás után Offred gondolatai az esti vendégségről az egészséges gyermek születésének 1:5 esélyéhez kalandoznak, így valószínűbb hogy a jelenleg már vajúdó félszemű Ofwarren előbb hozza világra az új Minótauroszt, mint egy hibátlan babát. Ebben a sorozatban úgy pattannak oda-vissza az időben, hogy nincs viszonyítási alap, mennyi idő telt/telik el a kiindulóponttól eddig, és egyáltalán az események között – a flashbackek között ugrálva tippelni lehet, hogy csak pár évről van szó. (Bár Rick Grimesék háza táján is többen pilláztunk, amikor azt hittük, a lánya a következő évadban már érettségizik,aztán elénk került a timeline, és kiderült hogy csak most fog rászokni a bilizésre, szóval még bármi lehet) Itt a félszeműt tegnap még jóformán ki sem helyezték, ma meg már szül.

handmaids_0102x4.jpg

Szülőszoba check-in: 6 türkizruhás feleség szőlőt falatozva abajgatja a földön nyöszörgő, szuszogó nem-kismamát, hanem a szülést csak szimuláló ottani parancsnokfeleséget. E fura munkamegosztásra csak úgy dőlnek a dícséretek, ügyesen csinálod, csak lélegezz, igen, nagyon jó. Ha a színészi képességeit ajnározzák, valóban nem volt szar alakítás, a közelítés előtt én is majdnem benyeltem. Offred is így van ezzel, halk nyihogás után tovább áll a kántáló lányokkal teli, hörcsögszagú szobába ahol a valódi teremtés zajlik. Flashback 1: June saját szülésének afterja, a nővér nyugtatja hogy az újszülöttje genetikai és minden egyéb eredményei kiválóak, csak gyorsan elvinnék fürdeni. A full üres fürdőben az akkori June rákérdez, hol a többi gyerek?Hát, szar éjszakánk volt, ketten az intenzíven, a többiek pedig már Istennel vannak. Ennek fényében az 1 az 5-höz számítás nagyon is valós. 

Vissza a jelenbe, Ofglen tűnik fel a konyhában, ő is ráparázik Offred esti találkájára, de biztatja hogy a hálózati barátaitól megpróbálja kideríteni, a multkori összeesküvés miatt hívatják-e a lányt. A parancsnokfeleségek a konyhában sütit majszolva türelmetlenkednek, holvanmár az a gyerek,farfekvés van?Nincs gond, csak a természetre várni kell, elvégre ez egy szülés. Offred kap egy falat süteményt, aminek az elvételét a feleségek egy jól nevelt kutya képességeinek kijáró elismerő szavakkal illetnek, később ki is köpi a lefolyóba.

handmaids_0102x5.jpg

Az official szülőszobába visszatérve halljuk a barna ruhás Lydia nénit, aki négyezer decibelen bömböli a vallási maszlagot, Ofwarren az ágyon zokog a fájásoktól. Behozzák az asszonyát, a szülés a megtermékenyüléshez hasonlóan a ház úrnőjének lábai közt zajlik, szinkronban üvöltéssel megfűszerezve. Megvan a gyerek, makk egészséges kislány, hála az Úrnak. A fake-anyuka befekszik az ágyba az újszülöttel, Ofwarren meg kap még egy nagy ölelést a piros lányoktól, aztán részére nincs itt semmi látnivaló. Flashback 2: June a kórházban ébred, gyerek nélkül. Kirongyol a folyosóra, ahol a halott nővér látványának megemésztése után feltűnik a látóterében egy nő, ki kezében a kis Hannah-val susogja hogy ollé,él a bébim. Az nem úgy van, vakkant rá Offred,akit fogsz, én szültem tegnap. A nő gyerekestül elszaladna, de szerencsére June férje és néhány rendőr is épp a közelben van, így rövid úton visszafoglalják a pólyást.

handmaids_0102x9.jpg

Hazafelé Offred Ofglen mellé shotgunolt egy ülőhelyet, aki tájékoztatja hogy nem tudott meg semmi gyanúsat, így valószínűleg nincs gond, szerinte a parancsnok csak egy szopást valami mást akar. Nick azt mondta,veszélyes vagy - szól Offred; hát veszélyes itt mindenki,ha bizalomról van szó – replikázik a lány - egyébként nem csak az, hanem leszbikus is vagyok, ennek fényében pedig nemi bűnöző - azaz az Öribarit keresek műsorban nem én vagyok a nr1 választás.

Gyors kitérő a kalózék házára: etetés idő van, viszont a nő aki felügyelné a jelenetet, nem várja meg, hogy a zsír új kisbaba bömbölését egy jól irányzott emlővel hamar sikerül-e lecsillapítani. Ofwarrennek így van néhány perce egyedül a lányával: Bob Marleyt dúdolgatva vázolja a családfát, és be is mutatkozik a babának: én vagyok az anyukád. Ebből még baj lesz.

Offred sötét gondolatok társaságában nyit be a Parancsnokhoz, a férfi megköszöni hogy eljött. Nem mintha lett volna más választása,ugye,de azért aki úr, az minden helyzetben úr.A "Nézz rám! - Azt nem szabad. - De itt lazíthatunk kicsit a szabályokon" párbeszéd után az ember azt gondolná, ez csak egy Ofglen korábbi jóslatával végződő előjáték lehet, mikor a Parancsnok kiteríti a lapjait: csak játszani akarok veled,mármint igazi játékot, nézd,ki is készítettem a scrabblet. Elkezdik a játékot, a kirakott szavakra is vethetünk egy pillantást, amiktől csak még gyötrőbb a jelenet csendje. Voldemort Jr nyer, de mielőtt Offred távozna, lebeszélnek egy visszavágót.

handmaids_0102x10.jpghandmaids_0102x11.jpg

Zárásnak kapunk egy lassított felvételes kétoldalas vonulást az egyik kiváló amerikaipités zenére, Offred és a sofőr srác épphogy súrolják egymást a kertben. Offred vásárolni indul, magában ujjong mikor meglátja a kapunál szokás szerint háttal várakozó Ofglent, végre van mit mesélnem is, hisz a Parancsnok tegnap este elmondta hogy Washingtonba megy!Kapu nyílik, a várakozó megfordul: zene elvág, a levegő beszorul a tüdőmbe - egy tök más csaj mosolyog ránk a búra alól!! Nyilván te vagy Offred, szól a spiné aki a sunyi képével már most kihúzza a gyufát - naná hogy én vagyok, de azt nyögd már ki, hol van Ofglen? - mire most jön a rész legütősebb replikája: ÉN VAGYOK OFGLEN!

25 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2017.07.05. 15:24:43

Nekem már csak egy kérdésem maradt. Mi lenne az alternatíva? Ha nem a nők szülnek, akkor kik? Ha alig maradna nő a világon, akkor a lehető leglogikusabb és legtudományosabb lépés lenne őket csak és kizárólag szülésre bevetni. Már ha nem akarunk kihalni (mint egyesek kívánatosnak tartanák).

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.07.05. 15:59:58

@Girhes Joe: Te nagyon el vagy maradva! A felvilágosult társadalmakban már elkezdték az (anya)méh férfiba való átoperálását. Vicc nélkül!
Így váltva valóra a jövendölést, miszerint a jövő pi..ja a s.gg.

Wrex 2017.07.05. 16:07:40

@Girhes Joe: Hát még ezt sem tudod? Ilyen maradi vagy?!? Az alternatíva természetesen a szivárványos család. Az egyik tagja egy magát genderfluidnak érző humanoid, a másik tagja egy magát inszeminátornak érző helikopter, a negyedik pedig egy magát kőszáli tevének érző mopszli. Az hogy három tag van amiből az egyik a negyedik természetesen nem hiba, hiszen egy modern család nem hagyhatja hogy az elnyomó patriarchátus által az elnyomott nőkre (meg az egyéb LGBTXYZ-kre) erőszakolt, ún. "számok" által korlátozva legyen a szellem szárnyalása.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2017.07.05. 16:40:57

@Girhes Joe: Ez igaz de ha már olyan nagy baj lehetne némileg tudományosabban is hozzá állni a dologhoz.
Teszem azt mesterséges megtermékenyítéssel és nem azzal hogy a Gazda hetente egyszer megtöcsköli a szolgálólányt, aztán vagy sikerül vagy nem.
Persze ez valami új világrend de azért látszik hogy a technológia meg lenne hozzá hiszen pár? éve még közel oylan volt, mint a mi világunk.

Furcsa mert másik véglet is lehetséges lenne. Hogy úgy élnének a nők mint a Kiskirályok(királynők) mindenből a legjobbat kapnák, csak mindig terhesek legyenek és úgy lenne kommunikálva, hogy ők az emberi faj megmentői.

De ez a csoport (vagyis az írónő) egy másik utat választott.

Wrex 2017.07.05. 17:20:42

@MaxVal BircaMan HJCD: Mea maxima culpa. Úgy látszik még egyszer ki kell járnom egy genderérzékenyítő kurzust a ceun, mert az eddigi nyolc láthatóan nem volt elég, a mocskosszemételnyomó faszistatrappista ciszheteró tudatalattim még mindig előbukkan.

hunter84 2017.07.05. 19:14:30

@Wrex: Régen nevettem ilyen jót! :D

moonshadow 2017.07.05. 19:50:27

aktuális feminista rettegde egy nem létező világ problémáinak kivetítése

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.07.05. 21:07:35

@Prof. William: Mert amikor a könyvet írták nem volt béranyaság sem semmi. A mai kapitalista világban sanszosan ők lennének a csúcson és nem rabszolgák lennének...

Ad Dio 2017.07.05. 22:17:16

Szörnyen szájbarágós, didaktikus történet. Nem szeretem.

isabel417 2017.07.05. 23:11:31

@Prof. William: Ezt nem értem én sem, miért ez a "szertartás", ami mindenkinek vacak, még a férfinak is kínos. Miért nem mesterséges megtermékenyítés. Akkor nem is 5 az 1-hez lenne az esélye az egészséges babának, mert már előtte is megvizsgálhatnák a megtermékenyített petesejtet.

,, 2017.07.05. 23:23:51

@isabel417: nekem is ez a bajom. mondjuk én abszolút tudomány-párti vagyok. Azt gondolnám, hogy ilyenkor a most még tiltott genetikai beavatkozásokat szabadjára eresztenék, és pl. rögtön minimum hármasikreket csinálnának minden megtermékenyített petesejtből. Ez a szertartásosdi übergagyi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.07.05. 23:39:24

@isabel417: Mert a film egy 30+ éves könyvön alapul. Ennyi. Óccsóbb és egyszerűbb volt ezt megfilmesíteni és lehet elmélkedni a diktatúrától kezdve mindenen. Az nem lenne túl izgalmas, hogy a tudomány megoldja...

@,,: Lásd fent... Ebből nem lesz sorozat. Senki nem csinál sorozatot abból, hogy atomerőművet építünk és megoldjuk a világ energetikai gondjait, mert nem igazalmas és szembemenne a zöld propagandával...

al Dajjal 2017.07.06. 08:02:28

Nekem ezek az "Of" kezdetű nevek tűntek fel.
Nem lehet, hogy a "Handmaid of Fred", - of Glen... stb kifejezésekből jön?
Rövid úton megmagyarázná az "új" Ofglent is. (A régit lekapcsolták, de gyorsan kiutaltak egy újat is. És a név az nem is név, hanem csak egy jelzés, hogy kihez tartozik.)
Ha így van, akkor lesz gondjuk a fordítóknak, ha a magyarázathoz érünk. :-)

erkölcsi hulla 2017.07.06. 08:42:35

Igazi feminista mestermű, kár hogy egy undormány logikátlan szar rettegde. De lehet rajta pánikolva hisztizni hogy itt is ez lesz, és hogy férfiak a hibásak.

al Dajjal 2017.07.06. 09:08:01

@erkölcsi hulla: Ha fordítva lenne, hogy nők uralkodnak, s a férfiak a tenyészcsődörök, akkor is lehetne pánikolni pro és kontra egyaránt. (A feministák kiélvezkedhetik magukat, vagy a szemét pasik átesnek a ló túloldalára, hamisan ábrázolják a nőket, stb...)

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.06. 09:12:59

A lényeg: a film szar. Hiába a terrorcenzúra.

erkölcsi hulla 2017.07.06. 09:42:41

@al Dajjal: Igazából az a bajuk ezeknek a retkeknek, hogy mindig is férfiuralom volt, és egészen idáig a nők nagy becsben voltak tartva. Nem igazán tudok olyan társadalomról, ahol nőuralom van, és működik. Persze ott vannak a svédek, de olyan 10-20 év múlva nem nagyon lesznek :D
A társadalmat, szó szerint mindent a férfiak építettek és találtak fel a családjuk védelméért, és jólétéért, szóval a nők eddig is tenyészállatok voltak, akikért a férfiak sok esetben az életüket adták.
De ez változóban van, a femcsi bomlasztás hatására, a nőket a férfiak ellen hangolják, holott egy nő élete során sokkal kevesebbet dolgozik ugyanannyi kevésbé stresszes és nehéz munkával, hamarabb nyugdíjba mehet, és tovább él, több támogatást kap az államtól.
A feminizmus termékei: sok sok millió megvezetett szingli negyvenes nő akiknek sosem lesz sem gyereke se társa, se semmilye, öregen egyedül fognak megdögleni egy beléjük nevelt eszme miatt, persze közben az összes azt hiszi hogy ő büszke és önálló nő.
Idióták, inkább az iszlámtól rettegnének, okkal, de az iszlámot inkább támogatják mint még egy elnyomott kisebbséget. Liberális áldozatpolitika...

THaruca 2017.07.06. 10:08:36

@al Dajjal: a könyvben Fredé, Glené, Warrené a nevük.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2017.07.06. 10:37:51

@al Dajjal: Anno volt egy ilyen Sliders rész. :) Ott is kihaltak egy háborúban férfiak a túlélők pedig tenyészcsődörök lettek. De ott legalább meg volt magyarázva, hogy genetika sosem érte el a megfelelő szintet, hogy megoldás lehessen.

@isabel417: Szerintem is furcsa hogy úgy tűnik ez a rendszer senkinek sem jó. Az "alja népnek" se de ugyanakkor hatalom csúcsán állóknak sem. Akkor meg miért létezik még egyáltalán?
Mert az 2-3ad osztályú állampolgárokat el lehet nyomni terrorral de ha maguknak a vezetőknek sem tetszik... Őket mi akadályozza meg ,hogy megváltoztassák a rendszert olyanra, ami nekik is bejön?

@,,: Az lenne a minimum. Egy ilyen esetben tuti hogy szabad kezet kapna az összes ilyen irányú genetikai kutatás és mindenki minim 3as ikrekkel lenne terhes folyamatosan. + ilyen esetben (1 az 5 -höz az arány ugyabár) lenne lehetőség hogy már genetikai szinten ellenőriznék + a babákat méhen belül is folyamatos kontroll lenne. Nem ilyen a Nagyúr megdugja a handmaidot, aztán vagy sikerül, vagy nem, vagy torzszülött lesz, vagy nem...

Egyszerűbb lenne ha valami nagy atomháborús vagy hasonló összeomlás után játszódna a sztori és így meg lenne magyarázva, hogy miért nincsenek, komolyabb kórházak meg genetikai kutatások.

Röhögnék ha kiderülne, hogy az összeomlás előtte akkora nagy femnácizmus volt és

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2017.07.06. 10:41:45

Folytatás...

Röhögnék ha kiderülne, hogy az összeomlás előtte akkora nagy femnácizmus és genderszabadság volt, hogy ezért ez hatalmas visszahatás, mert ez emberek torkig lettek vele. :)

isabel417 2017.07.06. 21:30:19

És szerintetek az előkelő nőknek miért kötelező a türkizkék ruha? Én itt nem csak szolgálólány nem lennék, de elit sem; meghülyülnék ha csak 1 színben járhatnék. :P

Faxni 2017.07.07. 11:19:47

@erkölcsi hulla: szerintem nem elsősorban feminista. csak kézenfekvő volt ezt a megoldást használni a lényeghez. Merle Védett férfiak c. könyve hasonló kérdéskört feszeget és ott a férfiakon csattan.
amúgy szimplán annyi, amennyi általában a poszt-apokaliptikus sztorik lényege: felborul a világ vmi katasztrófa járvány bármimás miatt, meghülyülnek az emberek mert amúgy is hülyék és profin hülyítik is őket, majd egy szűk kör kezébe veszi a hatalmat és csinál diktatúrát.
ennyi. lehet ebből jót is rosszat ki kihozni. talán mad max volt az első, nem tudom.
tele van vele a filmvilág.
amit nem értek, h milliárdok nézik és nem értik ezeket a filmeket.
hogy mennyire valóságosak.

,, 2017.07.07. 12:55:16

@Faxni: "talán mad max volt az első, nem tudom.
tele van vele a filmvilág."
Most erről eszembe jutott, hogy az ultrafilmszerelmem A fiú és a kutyája (pár évvel előbb volt, mint a Mad Max) mind2 oldalt bemutatja, a film első felében posztapokaliptikus földön a férfiak a kevés megmaradt nőt szabadon erőszakolgathatják, megölhetik, és nem így finomkodva, mint itt....
A második felében meg fordul a kocka, és a föld alatti zakkant társadalomban férfit használják tenyészcélokra (persze aktus nélkül, csövekkel stb)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2017.07.07. 13:13:35

Közben már ki is jött a férfi verzió, avagy a Handmen's Tale. :)

www.youtube.com/watch?v=ciPszqk703k
süti beállítások módosítása