Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock 3x03 – His Last Vow (ÉVADZÁRÓ)

2016. április 29. 11:00 - PuffCinq

John megnősült, Sherlock szomorú. Minden megváltozott, így értünk el a Sherlock 3. évadának 3. részéhez, ami egyben évadzáró epizód is. Hogy is volt?

last1.jpg

Bizottsági meghallgatás zajlik éppen. Charles Augustus Magnussent, akiről még nem sokat tudunk egy szigorú és határozott nő bombázza kérdésekkel. A kérdések középpontjában az áll, hogy Magnussen úr, mint nagyhatalmú újságtulajdonos, befolyásolta-e valaha a brit miniszterelnök döntéseit. Magnussen úr és a brit miniszterelnök ugyanis igen jóban vannak, ez tudható. Az egyik bizottsági tag azzal próbája támadni Magnussent, hogy nem elég, hogy ő egy pénzes újságtulajdonos (tehát magánszemély, nem politikus), de még külföldi is, így aztán csak ne barátkozzon a brit miniszterelnökkel.

Magnussen mindvégig hideg és nyugodt marad, sokáig még a szemüvegét sem feszi föl, így aztán alig látja kérdezőit. A férfi egészen biztos benne, hogy ő nem befolyásolta a brit miniszterelnököt. Miért is tette volna? A bizottság tagjai már egyre idegesebbek, amikor Magnussen fölteszi a szemüvegét, és nemcsak a tiszta, éles képet látja hirtelen, de még annál is többet. Igazi Google Glass ez, kérem szépen. Ott van rajta minden adat a bizottsági tagokról, és ott van minden gyenge pontjuk is. A bizottsági elnök, a szigorú nő adatai között például ez világit pirossal: FÉRJ. Ohó, Charles Augustus Magnussen nem más tehát, mint a zsarolók királya.

Magnussen hazatér otthonába, amely egyszerre minden luxussal fölszerelt palota és föld alatt húzódó szuperbiztos erődítmény. És hirtelen a világossá válik, hogy Magnussen volt az a szemüveges alak, aki az első epizód végén felvételről nézte, ahogy Sherlock megmenti Johnt a tűzhaláltól. Még öt perc sem telt el, de máris bonyolódik a történet. Magnussen most minden bizonnyal a bizottsági elnök férjéről keresi a terhelő adatokat.

A bizottsági elnök nagy valószínűséggel egy klubban dolgozik, gondterhelten. Az egyik kényelmes fotelból egyszer csak előtűnik Magnussen és annak rendje és módja szerint undorítóan tenyérbe mászó módon megzsarolja a nőt, akit, mint kiderül, Lady Smallwoodnak hívnak. Lady Smallwood férje hosszú évekkel ezelőtt, amikor még nem ismerte a feleségét, a kelleténél nagyobb érdeklődést mutatott egy akkor 15 éves lány iránt. Lady Smallwoodnak számos érve van a férje védelmében: a lány idősebbnek tűnt, a férje csak leveleket írt, és amint rájött, hogy hány éves a lány, abbahagyta. De Magnussent mindezt nem érdekli, a lényeg, hogy neki van egy jó sztorija, amit eladhat, és ezzel tönkreteheti Lady Smallwoodot. Mindeközben izzadó kezével szorongatja Lady Smallwoodot, és a nyomaték kedvért még az arcát is megnyalja. Az egész jelenet túlfűtött és visszataszító. Magnussen távozik, Lady Smallwood összetört. Mi lesz így a bizottsági vizsgálattal?

Lady Smallwood a kocsiban kétségbeesetten próbálja eltüntetni az arcáról annak nyomát, hogy Magnussen lenyalta róla a Clair de la Lune parfümöt, a sofőrje közben aggódó pillantásokat vet rá. Lady Smallwood nincs jól. Ideges, mert nincs Angliában egy ember sem, aki megállíthatná ezt az undorító, alattomos Magnussent. Illetve… forduljunk csak vissza rögtön! Irány a Baker Street!

A főcím után kiderül, hogy John Watson sincs éppen jól. Hiába a családi boldogság, John a harctérről, de leginkább a Sherlockkal átélt izgalmakról álmodik. Kopognak az ajtón, John fölriad, megy ajtót nyitni. Kate, a szomszéd áll az ajtóban, arca könnyáztatta. Kate fia eltűnt, valószínűleg valami drogtanyán lövi magát éppen. Johnt nem igazán érdekli a dolog, biztos benne, hogy Kate igazából Sherlockot keresi, nem őt. De John már egy hónapja nem látta Sherlockot. Katet meg ez nem érdekli, azt se tudja, kicsoda Sherlock. Kate csak a fiát szeretné megtalálni. És ekkor fény gyúl John agyában: itt a kaland, izgalom, veszély. John már rohan is, hogy megkeresse a drogos fiút, Isaacet.

Mary, aki egyébként terhes, nem hagyja, hogy a férje csak úgy egyedül kalandozzon, megy vele ő is, pizsamában és köpenyben. Megérkeznek a drogtanyára. John egy kerékkulccsal fölszerelkezve (kerékcsere vagy támadás, bármire jó lehet még) magabiztosan, egyszemélyes hadseregként közelít az épület felé. (Mary meg is jegyzi, hogy ez így azért egy picit szexi.) A drogtanyán már a bejáratnál megállítaná valaki Johnt, de John Watsont nem lehet megállítani, ha egyszer terminátor üzemmódba kapcsolt. Így lehetséges, hogy John teljes természetességgel kificamítja a bejáratnál késsel hadonászó férfi karját („orvos vagyok, tudom, hogyan kell kart kificamítani”), majd, mint aki jól végezte dolgát, megy az emeletre megkeresni Isaacet. És ott aztán nemcsak őt találja meg. Ó, helló, John. Értem is jöttél? A drogos hajléktalannak álcázott Sherlock Holmes (egyértelmű utalás A ferdeszájú – The man with the Twisted Lip című novellára) csevegő hangon köszönti Johnt egy koszos matracról.

Isaac már az autó felé közeledik, amelynek volánjánál Mary ül. John és Sherlock lemaradt, mert éppen jó nagyot veszekednek. Sherlock állítja, hogy éppen inkognitóban dolgozik egy ügyön, de John szerint nincs mit szépíteni, Sherlock egy hónapja drogozik.

Az autó szépen megtelik. Sherlock, John, Isaac és Mary mellé bekéredzkedik a srác, akinek John nemes egyszerűséggel kificamította a karját. Jól vagy, Shezza? A srác kedvesen érdeklődik Sherlock hogyléte felöl. Mindenki hüledezik egy sort, hogy Sherlock milyen álnevet választott már magának, de aztán csak sikerül elindulniuk. A kórházba. Mollyhoz. Mert John szerint jobb lesz, ha Sherlock pisil egyet, ellenőrzött körülmények között. A vizeletvizsgálat pozitív, Sherlock egyértelműen drogozott. Mollyt ez annyira megviseli, hogy elkezdi pofozni Sherlockot, teljes erőből. Sherlock meg is jegyzi, hogy ugyan sajnálja, hogy Molly eljegyzésének vége (Tom tehát hiába hasonlított Sherlockra, mégsem volt az igazi), annak azért örül, hogy Mollyn most nincs gyűrű. (Amellett, hogy elismerem és tudom, hogy magyarra fordítani nehéz, itt meg kell jegyeznem, hogy ennél a jelenetnél sajnos nagyon nem figyelt a fordító. Magyarul Sherlock ugyanis azt mondja: „Örülök, hogy ez nem egy bokszmeccs”. Ring, mint gyűrű és ring, mint boksz ring, nem mindegy.) John lelkében is vihar dúl annak hatására, hogy a barátja drogozott. Miért nem hozzá fordult inkább, ha problémái vannak? Sherlock erősködik, hogy mindent kézben tart, éppen egy ügyön dolgozik, ezért nyúlt a szerekhez. Én egyébként az egész jelenet alatt nem tudok elvonatkoztatni a ténytől, hogy Sherlock mennyire jól néz ki. Mármint, figyelembe véve, hogy ő most egy hajléktalan drogos. Látom én az igyekezetet, hogy borostás meg kócos meg tréning meg koszos póló, de ettől valahogy csak még vonzóbb lett. Tudom, velem van a baj.

last17.jpg

Sherlock amúgy másra terelné a beszélgetést: nagyon szeretné tudni, miért jár John mostanában biciklivel munkába. John azt se tudja Sherlock erre hogyan jött rá, de nem is akar most biciklizésről beszélni. A srác, akinek John kificamította a karját (a sérülést éppen Mary ápolja) bekapcsolódik a beszélgetésbe. Elmondja, hogy valaki megütötte. Aha, valami drogos, akinek kellett az adagja, motyogja John. A sunyi pillantásából Sherlock rögtön rájön, hogy bizony John az, aki nem bírta már kaland nélkül, ezért gyorsan kificamította egy vadidegen karját. Szép. (Ilyen részletek miatt – is – zseniális ez a sorozat.) De térjünk vissza Johnra meg a biciklire! Kificamított karú csávó sec perc alatt kitalálja, hogy Sherlock a John ingén látható hajtásnyomokból jött rá a biciklire. (John biciklin, hátiságban viszi az ingét a munkahelyére, és ott átöltözik.) Sherlock egészen le lenne nyűgözve a csávó megfigyelőképességétől, ha az meg tudna állni, de éppen csak egy kicsit túlzásba viszi. Azért én mégis azt mondom, hogy spin-offot Billynek! Mert végre azt is megtudjuk, hogy a srácot Bill Wigginsnek hívják. (És Arthur Conan Doyle-nál is létező karakter.)

Sherlock telefonja pittyeg, ettől ő teljesen izgalomba jön. Kiderül, drogos kalandjai végre elérték az újságok címlapjait, és ez valamiért most nagyon jó. Sherlock és John a Baker Streetre tartanak taxival. Sherlock Magnussenről csevegne, hoppá. Aztán hirtelen föltűnik neki, hogy Mary és a drogtanyáról elhozott srácok már nincsenek itt, jé. John belemenne a részletekbe, de Sherlockot nem igazán érdekli, Mrs. Hudsont se hallja meg soha, ha nem mond érdekeset. Időközben megérkezünk a Baker Streetre, ahol Sherlock a kopogtatóból rájön, hogy Mycroft a helyszínen tartózkodik. (A kopogtató egyenes, mert Mycroft kényszeresen kiegyenesíti, Sherlock ezért mérges, így kényszeresen ferde helyzetbe tolja a kopogtatót. Imádnivalóak ezek ketten, komolyan.) Hogy Mycroft (aki egyébként szerintem tuti, hogy egy Kingsman, mit egy, ő a titkos szolgálat feje) itt van, azt még Sherlock elviselné valahogy, de amikor meghallja, hogy Anderson a konyhájában kutat, azt már nem tűrheti. Andersont, és egy ismeretlen, Sherlockért rajongó nőt Mycroft hozta magával. Természetesen azért, hogy kutassanak drogok után Sherlock lakásában. Sherlock nincs elragadtatva, sértődött kisgyerek módjára gömbölyödik bele kedvenc foteljébe.

John ekkor veszi észre, hogy az ő fotelje bizony hiányzik. Sherlock szerint nem kell mélyebb okokat kutatni, egyszerűen csak látni szerette volna a konyhát a foteljéből, és amikor John elment, adódott a lehetőség. Aha. De nincs most időnk Sherlock és John kapcsolati problémáin gondolkodni. Mycroft már azon gondolkodik, miért van Sherlock hálószobájának ajtaja zárva, amikor az öccse egyébként soha be nem zárna egy ajtót sem. Sherlock ideges lesz a hálószobaajtó említésétől, és annak sem örül túlzottan, hogy Mycroft értesíteni akarja a szüleiket arról, hogy a kisöcsi már megint drogozott. De megint csak annyit tud mondani, hogy egy ügy miatt került ilyen állapotba. Végül bedobja a nevet: Charles Augustus Magnussen. Mycroft erre megfagy. A legkomolyabban közli Andersonnal és a rajongó nővel, hogy most van itt az ideje annak, hogy rémülten nézzenek és eliszkoljanak. És jobb, ha tudják, akkor is börtönbe kerülnek, ha csak emlékeznek rá, hogy hallották Magnussen nevét. Juj. Anderson és a nő rémülten eliszkolnak. Mycroft reméli, hogy Johnra is sikerült ráijesztenie. De ezen a feltételezésen még Sherlock is hangosan röhög.

Mycroft azért az öccsét is fenyegetni kezdi: ha Magnussen ellen teszel bármit, velem találod szemben magad. Oké, majd szólok, ha ebből bármit is érzékelek, így Sherlock. Sherlockot tehát nem hatotta meg, hogy Magnussen olyan nagy és titokzatos ember, hogy még Mycroft is őt védi. Sőt, Sherlock már terelné is ki Mycoftot az ajtón, kösz a látogatást, majd beszélünk. Mycoft ekkor követi el azt a hibát, hogy még megszólal. Erre Sherlock az ajtófélfához löki, és úgy hátracsavarja a karját, hogy csak még egy pillanat kell és lesz reccsenés is. Nem szabad Sherlock Holmest ingerelni, amikor be van lőve. Ezt John is így gondolja, javasolja is, hogy Mycoft most távozzon szó nélkül. Mycoft végül így is tesz. A karja még megvan. És az esernyője is.

last29.jpg

John csevegne még Magnussenről, de az események felgyorsulnak. Sherlock elvonul fürödni, mert nemsoká találkozója lesz, amin nem nézhet ki úgy, mint egy drogos hajléktalan, akármilyen jól is néz ki úgy. Az azért még kiderül, hogy a Magnussennel kapcsolatos ügy nagyon veszélyes, épeszű ember nem foglalkozna vele, éppen ezért szeretné Sherlock, ha John is segítene neki. Sherlock ezzel a végszóval a fürdőszobába megy. De mielőtt még John kellően boldog lehetne a kalandok ígértétől, kinyílik a hálószoba ajtaja. És kilép Janine! Az előző részben megismert koszorús lányon jelenleg egy darab férfiing van. És nagyon otthonosan mozog Sherlock lakásában! Közben lazán Mike-nak és Sherlnek hívja Mycroftot és Sherlockot, Mary felől érdeklődik. Mindennek megkoronázásaként bemegy Sherlockhoz a fürdőszobába. John mindeközben láthatóan úgy érzi magát, mint aki egy alternatív univerzumba került. Más magyarázata nem lehet annak, hogy Sherlock nem csak fürdővizet engedett a kádjába, hanem egy meztelen nőt is maga mellé. 

last30.jpg

Sherlock frissen és csinosan kilép a fürdőből, és Magnussenról beszélgetne, mert ő a legszörnyűbb ember, akivel valaha dolga volt. John azonban egyre csak egyetlen kérdést ismételget: Neked barátnőd van? Sherlock szerint ez elég nyilvánvaló, igen. Janine is megérkezik, immár ruhában, és Sherlock ölébe telepszik. Sherlock kissé félelmetesnek hat a szerelmes férfi szerepében, de Janine ezzel nem törődik, boldogan tervezgeti, hogy majd lesz dupla randi. Mary, John, Sherlock és ő majd jól együtt vacsoráznak. John már a gondolattól is feszeng. Janine és Sherlock búcsúcsókot váltanak, a lány lelkes, Sherlock kevésbé, de itt úgy is John arcát kell figyelni. Martin Freeman egy zseni, így kell egy jelenetet ellopni. Szóval szegény John mindenre fel volt készülve, csak a csókra nem, olyan arcot vág, mint akinek a fogát húzzák…

last31.jpg

last32.jpg

Sherlock már el is felejtette Janine-t, amint az ajtó becsukódott a lány után. Magnussen az összegyűjtött információkkal sakkban tartja a nyugati világot, vagy még annál is többet, mondja. Ő a zsarolás Napóleonja, birodalmának neve pedig Appledore. Johnt jelen pillanatban mindez nem érdekli. Vacsora? Kérdezi erőtlenül. Sherlocknak barátnője van? Jaj, már, kiált Sherlock, most mondtam, hogy a nyugati világot Appledore-ból irányítják, erre téged még mindig a barátnőm érdekel? Mrs. Hudson érkezik feldúltan. Mivel a csengő valamilyen oknál fogva a hűtőben van, a fiúk nem hallották, hogy látogató közeleg… Nem is akárki, hanem maga Magnussen a testőreivel. A zsarolók királya a halálra vált Mrs. Hudsont is végig méri mindent tudó szemüvegével. Kiderül, hogy az asszony gyenge pontja bizony a marihuána. Azta. Sherlockékhoz érve a testőrök kedélyes motozást rendeznek, majd lazán belép Magnussen. Ez itt most az ő birodalma. Megtudjuk, hogy Johnnak két gyenge pontja van: a felesége és az alkoholista testvére. Akad valaki, aki meglepődött?

Sherlock tárgyalásokba kezdene. Lady Smallwood megbízásából szeretné megkapni a leveleket, amelyeket a hölgy férje írt annak a fiatal lánynak. Közben mi látjuk, hogy Sherlocknak annyi gyenge pontja van, hogy mindjárt kiakad a Google Glass. Rőtszakáll? Magnussen csevegésképpen megemlíti az egyik gyenge pontot, ki is zökkenti vele Sherlockot. Rőtszakállról Mycroft is beszélt már az előző részben, de még nem tudjuk meg, mit jelent. Egy dolog biztos: Magnussen nem adja oda a leveleket, majd hülye lesz, vicces levelek azok, kellenek neki. Magnussen inkább arról tart kiselőadást, hogy az angolok milyen nyámnyila népség, velük mindent meg lehet tenni, udvariasan tűrik. Ezt bizonyítandó Magnussen elegánsan belevizel Sherlock kandallójába, a kéztörlőt a padlóra dobja, majd Lady Smallwood leveleit lobogtatva távozik.

John levegőt nem kap a felháborodástól, hogy Magnussen milyen undorító egy ember, de Sherlockot csak az érdekli, hogy ezek szerint Magnussennél vannak a levelek, tehát el is lehet őket lopni az irodája széfjéből. Szuper, mert ma este úgy sem lesz bent. Hogy Sherlock ilyeneket honnan tud, az rejtély, de a lényeg úgyis az, hogy ő és John ma este lopni mennek. Sherlock most elrohan vásárolni, de John álljon készen az esti akcióra. John annyira nem lelkes, de Sherlock (és Mary) szerint végül úgyis eljön, mert hízott, amióta megnősült (és a biciklizés nem használ a kilók ellen), és amúgy is kell neki az izgalom.

Persze, hogy John megjelenik este Magnussen hatalmas irodaházánál. Sherlockkal be kell jutniuk Magnussen magánliftjébe, amely aztán fölviszi őket egészen a legfelső szintig Magnussen irodájába és lakásába. Ha Sherlock megpróbálná egy átlagos belépőkártyával beindítani a liftet a biztonsági emberek azonnal jönnének, hogy elhurcolják egy sötét szobába a fejét jól szétverni. Ha viszont egy meghibásított kártyát próbálgat a liftnél, akkor nem jönnek a biztonsági emberek, Magnussent mégsem akarhatják elhurcolni, ugye, ha esetleg övé a kártya. Ellenben meghibásodott kártya esetén bekapcsol egy kamera Magnussen irodájában, és Magnussen egyik emberre ellenőrzi, ki áll a liftnél. Ilyen kései órán csak Magnussen személyi titkára van még az irodában, aki nem más, mint Janine. Ohó. Amikor Sherlock a hibás kártya használata után csillogó gyűrűt mutat a kamerába (vásárolt), és tökéletes kiskutya tekintettel arra kéri Janine-t, engedje fel őt az irodába, mert mégiscsak személyesen szeretné megkérni a kezét, akkor a lift természetesen kinyílik. Hiába, az internet szerint Sherlock gyűrűjének Bilbó sem tud ellenállni, hát még Janine. Csak John viselkedik normálisan a jelenetben, totálisan kiakad, hogy Sherlock képes volt eljegyezni egy nőt (aki láthatóan tényleg szereti őt), csak azért, hogy betörhessen valahova. Sherlock szerint ezt hívják emberi hibának. (Az eredeti történetben Sherlock Holmes egy szobalányt jegyzett el, csak azért, hogy a zsarolók királyának közelébe juthasson, az sem volt szép dolog.) És egyébként is, ha elmondja Janine-nak, hogy az egész csak csel volt, a lány egyből kidobja őt. Vagy nem? Végül is John ért a nőkhöz.

Az irodába érve Sherlock újra bekapcsolja kiskutya tekintetét, de hiába. Janine a földön fekszik, valaki leütötte. A biztonsági ember is kifeküdt. Valaki előbb tört be az irodába, mint Sherlockék. És még itt van. Sherlock Clair de la Lune parfümöt érez a levegőben. John megjegyzi, hogy Mary is ilyet használ, amikor Sherlock rájön a megoldásra, és rohanni kezd Magnussen lakása felé. Lady Smallwood, a megzsarolt feleség, hogy férjét védje, fegyvert fog Magnussenre. Ez is az eredeti történetből vett fordulat. És akkor most csavarjunk egyet az eredeti történeten! Nem kellene parfümöt használnia, ha gyilkolni megy! Sherlock jó tanácsokkal látja el Lady Smallwoodot. Ezen még Magnussen is meglepődik, pedig őt éppen fejbe akarják lőni. Lady Smallwood? Hisz ez itt nem Lady Smallwood, hanem Mary Watson! Mary Sherlock felé fordul a fegyverrel. Sherlock próbál nyugodt maradni, bármi is van, ő segít Marynek, megszabadítja Magnussentől. Mary azonban nem hallgat a szép szóra, csak azt akarja tudni, John is itt van-e (igen, egy szinttel lejjebb vigyáz Janine-re), majd golyót ereszt Sherlockba. A férfi szép fehér ingén vöröslik a vér.

Sherlock elme palotájába kerülünk, megjelenik Molly. Kedvesen magyarázza, hogy ez nem olyan, mint a filmeken, nem fröcsög a vér, Sherlock nem repült át a szobán, egyszerűen csak el fog vérezni mindjárt. Három másodpercük van, hogy segítsenek rajta, utána elájul. A golyó még benned van, vagy már távozott, kérdezi hirtelen Anderson. A fegyver típusától függ, mondja Sherlock, és elkezd az elméjében kutatni a különböző fegyverek után. Hogy te mekkora hülye vagy, édes öcsém, jelenik meg Mycroft, nem a fegyver típusa a lényeg. Sherlock mindjárt kisfiúvá is lesz a bátyja szidalmaitól. (A kisfiú Sherlockot Louis Moffat, Steven Moffat kisfia játssza.) Kisfiúként vitatkozik a bátyjával, hogy de ő nem is hülye, és még nem is halt meg. Végül csak kiderül, hogy Sherlockból még nem távozott a golyó, mert akkor összetört volna a mögötte lévő tükör, amikor Mary lőtt. Molly és Anderson úgy döntenek, hogy Sherlocknak hátra felé kell most esnie, így a golyó maga gátolja majd a vérzést. Sherlock mátrixos lassúsággal hátrazuhan.

last45.jpg

És most? Most nem szabad, hogy sokkos állapotba kerülj, mondja Molly. Csak van valami ebben a fránya elmepalotában, ami megnyugtat, jegyzi meg csípősen Mycroft. Találd meg, kisöcsém, hogy mi nyugtat meg, különben jön a keleti szél, és elragad téged. Sherlock végül megtalálja a nyugalmat: Rőtszakáll az, gyerekkori kutyája, akit nagyon szeretett. A nyugalom nem tart sokáig, jön a sokk majd az elviselhetetlen fájdalom. Hogy uralni tudja a fájdalmat, Sherlock egy gumiszobába menekül. A szobában egy kényszerzubbonyba bújtatott alak várja. És már mindannyian tudjuk, kicsoda ő. Te sosem éreztél fájdalmat, igaz? Kérdezi Sherlock Moriartyt. A fájdalmat mindig érezzük, Sherlock. Csak félni nem kell tőle. A láncra vert, kényszerzubbonyos Moriarty szavai és a fájdalom is kínozzák Sherlockot. Időközben a valóságban Magnussen, akit Mary végül csak leütött, magához tér. John pedig odaér barátjához, és nem érti, ki lőtt rá, egyáltalán, hogy mi történt itt. Szerencsére azért hívja a mentőket. Sherlockot viszi a mentő, közben a gumiszobában Jim arról énekel apró kis dalocskát, hogy Sherlock egy unalmas fickó, és amúgy is haldoklik most éppen. Sherlock életért küzdenek az orvosok, leállt a szíve. Csak halj meg, Sherlock! Biztatja őt Moriarty. Imádni fogod! Halálodban senki sem fog téged háborgatni már. Igaz, Mrs. Hudson, a szüleid és még A Nő is sírni fognak, de kit zavar az? John mondjuk veszélyben lesz, egyrészt ő vödröket fog telesírni, másrészt elég rémisztő felesége van, jaj.

last46.jpg

Moriarty legnagyobb bánatára John bizony Sherlock „emberi hibája”. John nevének hallatán, annak a lehetőségnek hallatán, hogy John veszélyben van, Sherlock hatalmas erőfeszítéssel visszatér a gumiszobából, az életbe. Mary megérkezik a kórházba, John újságolja, hogy Sherlock fölébredt, és az első szava az volt, hogy Mary. Hahahaha, Mary kötelességtudóan nevetgél, de mi – ahogy az ilyenkor lenni szokott – látjuk, hogy tekintete komor, ahogy megöleli Johnt. Magnussen a Maryről szóló anyagait nézi, Mary közben bemegy Sherlockhoz és figyelmezteti, hogy John nem tudhatja meg, ki lőtt rá. Sherlock lábadozik, Janine benéz hozzá. A nő eladta a történetét minden olyan bulvárlapnak, amelyik nem Magnussen tulajdonában van, szépen keresett vele, vesz is egy kis nyaralót Sussexben mindjárt (és talán méhészkedni fog, ó micsoda csavart utalás). Szerinte amúgy Sherlock egy szívtelen, manipulatív tetű. Sherlock szerint Janine egy pénzéhes bulvárkurva. Szép pár lennének, én mondom. Pár percig még bántják egymást (és kiderül, hogy Sherlock még mindig szűz), de Janine végül csak ennyit mond: csak nem kellett volna hazudnod nekem, barátok lehetünk volna. És én most úgy érzem, igaza van, Janine Sherlock szövetségese is lehetett volna, ha Sherlock megbízik benne. Janine távozik, Sherlock pedig lejjebb tekeri a morfium adagolót, mert gondolkodnia kell, és az beszívva nem megy. Mary Watson, ki vagy te? Lestrade érkezik a kórházba, jött (kár)örömködni Sherlock állapota felett, le is akarja videózni a szegény beteget. (A videót meg gondolom, fölnyomná a youtube-ra. Ilyen kedves ember ez a Greg, na.) Azonban nincs kit levideózni, Sherlock eltűnt!

Mycroft, Lestrade, Anderson, Mrs. Hudson, Molly mindenki úgy gondolja, tudja, hol rejtőzik Sherlock, ha magányra vágyik. (Mrs. Hudson szerint a Big Ben órája mögött kell keresni, ez több szinten is vicces lenne…) De senki sem találja a nyomozót. Lestrade, Mrs. Hudson és John a 221B-ben ötletelnek. Tuti, hogy Sherlock tudja, ki lőtte le, hiszen szemben állt vele. De akkor miért titkolózik? Csak nem védi azt, aki lelőtte őt? Lestrade tovább indul, John pedig érzékeli, hogy a fotelja visszakerült a helyére. Sherlock tehát úgy gondolja, hogy John hamarosan visszaköltözik. John elgondolkozva bámul egy Clair de la Lune parfümös üveget, kezd összeállni a kép. Csörög John mobilja, Sherlock hívja…

last51.jpg

Mary az utcán keresi Sherlockot, megállítja őt egy koldus. Billy az. Bizony, csak Mary jutott el oda, ahova senki más, Sherlockhoz. Billy ad egy telefont Marynek, Sherlock már hívja is a nőt. Kiderül, hogy ebben az utcában van néhány nagyon különleges ház. Üres házak (az egész jelenet a 3. évad első részére és eredeti történetre visszanyúló utalás, imádom az ilyet), jobban mondva nem is házak, csak homlokzatok. A házakat már rég lebontották, hogy a metró közlekedhessen, de homlokzat, és néhány szűk folyosó megmaradt. Mary is olyan, mint ezek a homlokzatok, nem tudod, valójában mi rejtőzik belül, mert a valóságot eltakarja, álcáz, hazudik. Ja, az üres házak Sherlock tulajdonában vannak, kártyán nyerte őket. (Erről miért nem szól egy külön epizód? Sherlock amúgy azt mondja, hogy a Clarence House kannibáljától nyerte a házakat. Nos, Clarence House-nak egy híres szerencsejátékos lakója volt az internet bugyrai szerint: Erzsébet anyakirályné, II. Erzsébet édesanya.) Sherlock kivetíti Mary arcát a homlokzatokra, mert néha kell egy kis színpadiasság. Lépj be, Mary, beszélnünk kell.

Mary bemegy a szűk folyosóra, Sherlock a folyosó végén ül a sötétben, tulajdonképpen nem is látjuk az alakját, csak a hangját halljuk. Kiderítette, hogy Mary Morstan egykor halva született, az a nő, aki most előttünk áll, ellopta a személyazonosságát. Mert az a nő, aki most előttünk áll, menekül valaki elől. A nőnek szuper a memóriája, szuperül lő (Sherlockot sebészi pontossággal lőtte meg, hogy még éppen ne haljon meg) és egészen biztosan van a múltjában valami, amit titkol. De miért nem rögtön hozzám jöttél, Mary? Segíthettem volna. Sherlock a folyosó másik oldaláról közelít, Mary mögött. Akkor az ott a sötétben egy bábu? Cseles. Nem segíthettél volna, Sherlock. Mondja Mary. Akkor John is megtudta volna a titkomat, és akkor örökre elveszítettem volna őt. John nem tudhatja meg, hogy hazudtam neki.

last52.jpg

Késő. Mert Sherlock még annál is cselesebb volt. A sötétben nem egy bábu ül, hanem maga John Watson, fölhajtott gallérral, és fölborzolt hajjal. Nagyon jól néz ki, egyébként, de érthetően nagyon mérges. Mindent halott, mindent látott. És nagyon szeretné tudni, hogy a felesége miért lő keresztül úgy egy érmét, mint a legjobb bérgyilkosok.

Karácsony van. A Holmes házban öröm és boldogság honol. Azaz Mycroft látványosan szenved attól, hogy Karácsony van, és otthon kell lennie a családjával, a végén még Nagy-Britannia összedől, ha nem figyel. (Bár tudom, ez inkább Mrs. Hudsontól függ…) Sherlock magával hozta Billyt, Billy pedig arról cseveg, hogyha Sherlock meghalna, ő örököl mindent. Mrs. Holmes kijelenti, hogyha rájön ki lőtte meg a fiát, szörnyeteggé változik és elintézi az illetőt. Ezek után teát visz az illetőnek, aki meglőtte a fiát. Mary a kandallónál melegszik, és azt a matematikai könyvet olvassa, amit Mrs. Holmes írt. Kiderül, hogy a Holmes családban a feleség és a két fiú a zseni, az apuka pedig imádja őket, és jól tűri, hogy ő az átlagos, jobban mondva normális a családban. Mr. és Mrs. Holmes imádnivalóak, Mary el is olvad tőlük rendesen. John lép a szobába, Maryt látványosan érdekelni kezdi a matematikai könyv. Visszaugrunk térben és időben egyaránt. Mary, Sherlock és John otthagyták a szűk folyosót megérkeznek a Baker Streetre. Sherlock morfiumot követel Mrs. Hudsontól, mert ő is érzi már, hogy a lőtt sebével a kórházban lenne a helye. Mrs. Hudson azt állítja, neki nincs morfiuma. Akkor mi haszna magának, egyáltalán, üvölt Sherlock. De most Mary és John világraszóló veszekedése van soron… Pontosabban John arról elmélkedne, hogy vajon mindenki pszichopata-e, aki valaha fontos volt neki. Bár John többször kijelenti, hogy Sherlock fogja be, mert most ő akar beszélni, végül mégis Sherlock foglalja össze a helyzetet. Zseniálisan. Nos, igen. Mindenki pszichopata, de John minden cselekedete hozzájuk vezetett. John ment orvos létére háborúba, majd miután megnősült, alig bírt ki pár hónapot anélkül, hogy ne ficamította volna ki egy drogos karját. A legjobb barátja pedig egy szociopata, aki bűntényeket old meg, csakhogy ne drogozzon. Még az a szolid idős hölgy is, akitől lakást bérelt, még ő is drogkartellt irányított egykor. (A férjem irányította, tiltakozik, Mrs. Hudson, én csak gépeltem. És egzotikus táncokat lejtett, mesél tovább Sherlock. Komolyan, Mrs. Hudsonról nem akarnak sorozatot írni?) John vonzódik a veszélyes helyzetekhez, a veszélyes emberekhez, ezt el kell fogadnia. John választotta Maryt, így hát Mary is bele illik a képbe. John tehetetlen dühében fölrúg egy széket.

last53.jpg

Sherlock arra kéri Johnt, hogy nyugodjon meg, és lássa most Maryt annak, ami. John végül belemegy, hogy az történjen, amit Sherlock akar. Hiszen végül mindig az történik, amit Sherlock akar. John leülteti Maryt egy székre, ő a foteljébe ül és Sherlock is a magáéba. És hallgatják Maryt. Hogy eldöntsék, akarják-e őt vagy nem. Mert Mary itt most csak egy ügyfél. Aki a híres nyomozó és barátja elé járult a történetével. Visszatérünk a kandallós szobába, John több hónapnyi csend után újra szóba áll Maryvel. Elővesz egy pendrive-ot, amelyen ez áll: A.G.R.A. (A négyek jelenék egyik fontos helyszíne Agra Vörös Erődje.) A pendrive-val visszaugrunk a Baker Streetre. A.G.R.A. Ezek a betűk Mary nevének kezdőbetűi. A pendrive-on van minden, ami Mary valaha volt, mielőtt megismerkedett volna Johnnal. Ha John szereti Maryt, egyedül nézi meg a pendrive-ot, mert ha látta mi van rajta, már nem fogja szeretni Maryt, és Mary azt nem bírná elviselni. John dühösen zsebre vágja a pendrive-ot.

last54.jpg

Mennyit tudsz? Mary most Sherlockhoz fordul. Titkos ügynök voltál, valószínűleg nem angol, és most menekülsz valami elől, mondja Sherlock Magnussen tudja a titkodat, és zsarolt téged. Azért barátkoztál össze Janine-nal, hogy Magnussen közelébe férkőzhess, és megölhesd. (Na, és Sherlock miért barátkozott össze Janine-nal? John szerint Mary és Sherlock simán összejöhetnének…) Ó, de jó, a feleségem egy bérgyilkos, örül John. De Sherlock szerint Maryben meg lehet bízni, hiszen nem hagyta, hogy John börtönbe kerüljön gyilkosságért. Hiszen ha azon az éjszakán, amikor Sherlock megkérte Janine kezét, Mary Sherlockot és Magnussent is lelövi, akkor a gyanú egyértelműen Johnra terelődik. Emellett Mary Sherlock életét is megmentette, hiszen nem fejbe lőtte, és még a mentőket is kihívta. Egy szó, mint száz, Mary nagyon szereti Johnt, sőt Sherlockkal is jól kijön, és segíthet megállítani Magnussent. Sherlock már alig tudja kimondani, hogy Maryben meg lehet bízni, mindjárt leáll a szíve. Szerencsére már megérkeztek a mentők, hogy visszavigyék a kórházba.

A kandallós szobában vagyunk ismét. John megmondja Marynek, hogy nem érdekli őt a múltja, számára az az igazi érték, hogy az övé Mary jövője. Mary könnyekig meghatódik, szent a béke. A pendrive a kandallóban ég el, John nem nézte meg, mi van rajta.  

last55.jpg

Mycroft és Sherlock a ház előtt cigiznek, és Magnussenről vitatkoznak. Sherlock gyűlöli Magnussent, mert megtámadja a gyengébbeket, mindazokat, akik kilógnak a sorból, és kikutatja a titkaikat. Mycroft mintha nem értené, mi a baj ezzel, és azt sem, miért zavarja ez Sherlockot. Mycroft szerint Magnussen néha még hasznos is lehet, egy „szükséges gonosz” a világban, nem pedig egy sárkány, akit meg kell ölni. Sárkány-ölő? Hát így látsz te engem, kérdezi Sherlock. Nem, te látod így magad, édes öcsém. (Haha, és mit szól ehhez Smaug?) Cigiztek, fiúk? Mrs. Holmes jelenik meg az ajtóban. A fiúk gyakorlott mozdulattal pördülnek meg a tengelyük körül, és rejtik el a cigit. Mycroft tagad, Sherlock Mycroftra keni az egészet. Gondolom, ez is gyakorlat. Mrs. Holmes gyönyörű szeme – amelyet kisebbik fia teljesen örökölt tőle – villámokat szór, miközben az asszony becsukja az ajtót. Nem szabad cigizni, gyerekek. Sherlock kifújja a füstöt. Amúgy van számodra egy munkám, amit szeretném, ha kedvesen visszautasítanál, mondja Mycroft. Sherlock visszautasítja a munkát. Egyébként mi is volt az? Az MI6 Kelet-Európába helyezte volna Sherlockot, olyan titkos küldetésben, amelybe Sherlock félév alatt tuti belehal. Te jó ég, veszélyes hely lehet az a Kelet-Európa… Ha belehalok, miért nem akarod, hogy elvállaljam, cseveg Sherlock. Valóban csábító, így Mycroft. De itthon több hasznodat látjuk. Ölhetsz sárkányokat. Mycroftnak nem esik jól a cigi (még mindig nem tudja, szegényke, hogy neki csökkentett kátránytartalmú kell), visszaindul a házba. Már háttal áll Sherlocknak, amikor megszólal, szinte könnyezik: És ha meghalnál, az én szívem összetörne. Sherlock majdnem megfullad, de nem a cigitől. A válasza annyira brit, és annyira tökéletessé teszi a párbeszédet: What the hell am I supposed to say to that? Mégis mi a fenét kellene mondanom erre? Mondjuk, hogy boldog karácsonyt. De Mycroft utálja a karácsonyt. Megy is, és iszik még puncsot. Mi pedig az epizód (ha nem az egész sorozat) egyik tökéletes jelenetét láttuk.

John és Mary még mindig a kandalló előtt ölelkeznek. Rá kell jönniük, hogy Sherlock okkal hozta ide őket. Azért, hogy lássák, hogy Sherlock szülei milyen szépen élnek, és ennek hatására kibéküljenek. És tényleg kibékültek. Ezek után ne mondja senki, hogy Sherlocknak nincs szíve. De mi történik? Mary elájul. Sherlock pedig „ne igyál Mary teájából” kiáltással ront a szobába. És, ami azt illeti, a puncsból se! Mycroft és a szülők is kidőltek. Billy, Sherlock segédvegyésze kábított el mindenkit. De nyugi, figyelt rá, hogy Mary terhes, nem lesz baja a babának. John azért érthető okokból ideges: mégis mit műveltél Sherlock?! Alkut kötöttem az ördöggel. Visszaugrunk az időben. Sherlock kórházi ruhában infúziós állvánnyal üldögél egy vendéglőben. Kinevezte kórházi kantinnak. Magnussen lép be. Sherlock látni akarja Appledore-t. A titokzatos házat, ahol Magnussen a Maryről és Lady Smallwoodról szóló anyagokat tartja, ahonnan az egész világot a kezében tartja. Magnussen inkább nem hívná meg Sherlockot a házába, nem lesz ő ilyen óvatlan. Ó, de hiszen már óvatlan volt, Mr. Magnussen. Hiszen mindenki előtt használja ezt a szuper Google Glasst, állandóan üres tekintettel néz, mert olvas. Sherlock végre megkaparintja a szemüveget. És kiderül, hogy a szemüveg tök átlagos! Valamint az is, hogy Magnussennek szemüveg nélkül is megy a gyenge pontok keresése. De Sherlock nem adja fel! Akkor nyűgözzön le, Mr. Magnussen! Mutassa meg Appledore-t! Ingyen nem kap semmit, Mr. Holmes! Mit ad nekem karácsonyra? A bátyámat.

last60.jpg

Visszatérünk a Holmes házba. John ki van akadva, hogy Sherlock eladta a bátyát az ördögnek. Azt hiszem, amikor John még a legelső részben azt mondta Mycroftnak, hogy elképzelni sem akarja, milyen egy karácsonyi vacsora a Holmes családban, maga sem gondolt ennyire rosszra… Sherlock megszerzi a bátyja laptopját. Akkor jössz? Kérdezi Johnt. Ha ez most sikerül, a feleséged biztonságban lesz. Persze, ha elbukunk Anglia is bukhat velünk. Ez eddigi legveszélyesebb kalandunk. Sherlock elemében érzi magát. Mintha karácsony lenne. Ja, merthogy az is van. John, a pisztolyod a kabátzsebedben van? Remek. Indulás. Vár minket Appledore. John és Sherlock helikopterrel érkeznek Magnussen birodalmába, a zsarolók királya már várja őket, természetesen megalázó, ahogy bánik velük. Kiderül, hogy Magnussen vetette máglyára Johnt még az első részben (mi ezt persze már tudtuk), de soha nem ölte volna meg. Magnussen nem gyilkos. Ellentétben John feleségével. John nem is lehetne dühösebb, de Sherlockot láthatóan lenyűgözi Magnussen kegyetlen, rideg zsenialitása.

last61.jpg

Szóval, hogy is működik ez? Mycroft Holmes Nagy-Britannia legbefolyásosabb embere. Mycroft gyenge pontja az ő drogos, detektív öcsikéje, Sherlock, akit nagyon szeret, Sherlock gyenge pontja a legjobb barátja, John Watson, akit nagyon szeret, John Watson gyenge pontja a felesége, akit nagyon szeret. Ha a kezemben van John Watson felesége, akkor a kezemben van Mycroft, és ezzel Nagy-Britannia. Kétségtelen, Magnussen jól kitalálta ezt. Sherlock átadja Mycroft laptopját. A jelszót is megmondja mindjárt, de cserébe kér minden információt, amelyet Magnussen Mary Watsonról őriz a titkos termeiben. Azért akadnak itt problémák, feleli Magnussen. Ezen a laptopon GPS követő van. Mindjárt helikopterek fognak itt körözni a házam fölött, és a benne ülő embereknek minden joguk meglesz, hogy letartóztassanak engem, mivel súlyos információkat őrzök a titkos termeiben, és ez a laptop nálam van. Mégis mosolygok, mondja Magnussen. Kérdezze meg, miért mosolygok, Mr. Holmes. Sherlock nem tud megszólalni. Pedig a terve tényleg jó volt. Magnussent elkapják, ő pedig mehet vissza a Baker Streetre, Johnnal és Maryvel nyomozni. És még Mycroft is büszke lesz. De valami hiba csúszott a számításba. Miért mosolyog? John idegesen kérdezi Magnussent. Valami nagyon nem jó. Magnussen elvezeti Johnt és Sherlockot a termeihez. Illetve, termei nincsenek is, csak egy széke van, amelyre leül, és gondolkodik. Minden terhelő adat, amellyel embereket zsarol csak Magnussen elmepalotájában létezik. Nem tesz egyebet, csak visszaemlékszik a dolgokra. Bizonyítania nem kell semmit, elég, ha kinyomtatja az újságjaiban, és a hír elterjed. Bizonyíték ma már senkinek sem kell. Most is mindenki el fogja hinni, ha Magnussen azt mondja, hogy Sherlock és John államtitkokat akart neki eladni. Ó, de jó lesz látni, ahogy a helikopteres emberek letartóztatják Sherlockot és Johnt.

Itt jegyezném meg, hogy figyeljétek meg: Johnnak ugyanúgy sálja van, mint Sherlocknak. Mondom, sálja van! Lehet, hogy ettől magabiztosabbnak érzi magát, de a helyzetet így sem érti. Magnussen szerint ezt kiírhatná egy pólóra. (A hátuljára meg azt, hogy még mindig nem érti.) Magnussen kimegy, hogy várja a helikoptereket, John meg tervért kiált, de Sherlock a szó szoros értelmében lefagyott. John Magnussen után megy, és Magnussennek kedve támad John arcát fricskázni. Így működik ez, kedves John, ha nem hagyod, hogy ütögessem az arcodat, elérem azokat az embereket, akik gyűlölik, akik megölnék Maryt. Tönkre teszem az életedet. Ezt teszem országokkal is. Fricskázom velük. Magnussen már John szemét ütögeti (próbáld nyitva tartani a szemed, Janine-nak egyszer sikerült, nagyon vicces volt), az egész jelenet mérhetetlenül megalázó és undorító. Sherlock is gyűlöli már Magnussent, de még mindig csak nézi, hogy mit művel, tenni nem tesz semmit. Időközben be is sötétedett, jönnek a helikopterek. Végre.

Mycoft szól az egyik helikopterből, hogy Sherlock és John álljanak hátrébb. Magnussen nagyon magabiztos, ő nem bűnöző, nem gonosz, csak információkat gyűjt. Nincs mit tenni ellene. Minden a fejében van. Nincsenek valódi termei, széfjei. És ez lesz a veszte. Mert Sherlock megteszi, amit utolsó esküjével fogadott (His last vow – természetesen utalás a His last bow – Az utolsó meghajlás c. történetre.), bármi áron megvédi Johnt, Maryt és a gyermeküket. Sherlock megteszi azt, amire senki sem számított, fejbe lövi Magnussent. Nem lett hős, csak megvédte azokat, akiket szeret. Most már mindenki biztonságban van. Mycroft a helikopterben alig kap levegőt. Mit tett az ő kisöccse? Sherlock is kisfiúnak érzi magát a fegyverek kereszttüzében. Mycroft már egy irodában beszél. Mint meséli, egy kollégája gyakran mondja, hogy Angliának néha szüksége van egy tompa eszközre. A kolléga nem más, mint M, a tompa eszköz (a blunt instrument) pedig James Bond. De Angliának néha egy pontos szikére is szüksége van, az pedig nem más, mint Sherlock Holmes. Ha ezt a testvéri szeretet mondatja önnel, mondja egy Mycroft mellett álló morc öltönyös ember, felejtse el! Ugyan már, én nem adom át magam ilyen érzelmeknek, egyébként is, tudja, mi történt a másikkal, fakad ki Mycoft. Ohó, ha jön a harmadik Holmes testvér, én kérem, hogy Tom Hiddleston legyen az! Oké, ha ez nem lehetséges, akkor Tom megjelenhet a sorozatban James Bondként is, nekem az is jó!

Az biztos, hogy nincs olyan angliai börtön, amelyikbe bezárhatnák Sherlock Holmest, naponta lázadást szítana a rabok között. Azonban bármennyire fáj is ezt kimondania, Mycoft tudja, hogy az öccse gyilkos, büntetést kell kapnia. A megfelelő büntetéshez Lady Smallwood hozzájárulása kell, és ő végül meg is adja. Sherlock és Mycoft már egy repülő előtt várakoznak, érkezik John és Mary. Sherlock és Mary puszival köszöntik egymást. Mary megígéri, hogy vigyázz Johnra, amíg Sherlock távol lesz, azaz mindig megfelelő mértékben bajba keveri. Sherlock kér pár percet Mycrofttól, hogy beszélhessen Johnnal, és mivel minden optimizmus ellenére sejthető, hogy ez az utolsó alakalom, hogy Sherlock és John beszélhetnek, meg is kapja. William Sherlock Scott Holmes, Sherlock rögtön bele is vág a közepébe. Ez az ő teljes neve, ha Johnék esetleg még mindig keresik a tökéletes nevet a babának. De a baba lány lesz. A társalgás kicsit akadozik. A játszmának vége, mondana John. A játszmának sosincs vége, vág közbe Sherlock. Legfeljebb új játékosok jönnek. A Keleti Szél végül mindenkit elragad. John ezt eddig még nem tudta. Ez egy mese, amit Mycoft mesélt mindig Sherlocknak gyerekkorukban. A mese lényege az volt, hogy az érdemtelen személyt – Sherlockot – a Keleti Szél mindig elsöpörte. Mycoft imádnivaló egy báty. (A Keleti Szélről, és szerepéről Az utolsó meghajlás című novellában itt olvashattok bővebben.)

És akkor hova is mész most, Sherlock? Hát, a félelmetes Kelet-Európába, John. A bátyám szerint belehalok, és a bátyám sose téved. Ezt persze Sherlock nem mondja ki így, szó szerint, de John attól még érti. És most eljött a perc, hogy Sherlock bevallja Johnnak, mennyire szereti őt, mint legjobb barátját. A vallomás Sherlock szájából így hangzik: A Sherlock igazából lány név. John nevet, de nem nem fogja lányát Sherlocknak nevezni. Egy próbát megért. Sherlock és John kezet fognak.

A repülő fölemelkedik, Sherlock könnyes szemmel búcsúzik Angliától. Jön a főcím. Oppá, hé, várjunk csak, hirtelen egy focimeccset látunk a képernyőn. Lestrade egy kocsmában nézi a focimeccset. A tévének hirtelen valami baja lesz. Egy torz hangot hallunk: Hiányoztam? Hiányoztam? Hiányoztam? Csak Greg arcát látjuk, ő azt látja, ki beszél ilyen torz hangon, és fél tőle. Mrs. Hudson porszívózás közben tévézik, ő sikoltozni kezd, amikor meglátja, ki van a tévében. Molly ereiben megfagy a vér a látványtól. Hogyan lehetséges ez? Kérdezi Lady Smallwood. Senki sem tudja. De a titokzatos torz hangú alak megjelent az ország összes képernyőjén, egyszerre. Mycroft nem tudja elhinni, hogy ez lehetséges. Egyébként figyeljétek meg, Mycoft varázsló, az autóban még nincs kesztyű a telefont tartó kezén, amikor kiszáll, akkor meg már van. Pedig le sem tette a telefont.

Mi történt, kérdezi John, aki még mindig a távolodó gép után nézne. Mycroft máris hívja Sherlockot. Milyen a száműzetés? Még bírom, köszi, hisz csak négy perce mentem el, mondja Sherlock. Szuper, remélem, tanultál belőle, jöhetsz is vissza, így Mycoft. Angliának szüksége van Sherlock Holmesra. Mert az ország összes képernyőjén megjelent Jim Moriarty, és azt kérdezi: HIÁNYOZTAM? Igen, Jim, hiányoztál, nagyon. Sherlock már fordul is vissza a történelem legrövidebb száműzetéséből. Mary nem érti, ő úgy tudta, Moriarty fejbe lőtte magát, akkor hogy jöhetett vissza? Akárhogy is, jobb, ha melegen felöltözik, mondja John. Mert Sherlock Holmes, aki felnőtt korára maga lett a Keleti Szél, jön, hogy elsöpörje őt.

Ez volt tehát a Sherlock 3. évada, a 4. évadot már forgatják, jövőre jön. Addigra igyekszem elkészülni a Speciallel is. Benedict Cumberbatch a közeljövőben III. Richard és Doctor Strange lesz. (Lars Mikkelsen alakította az előbbi epizódban Magnussent. Benedict Cumberbatch most tarthat testvére bosszújától. A Doctor Strange-ben Mads Mikkelsen lesz a főgonosz.)  Martin Freeman az Amerika Kapitány: Polgárháborúban tűnik majd föl. Andrew Scott pedig a hírek szerint Hamet lesz jövőre. Lesz mivel eltöltenünk tehát az időt a 4. évadig. De Jim azért hiányzik. Szerencse, hogy a föntebb hogyvoltozott epizód legvégén, a főcím után is látjuk még. MISS ME?

 

Címkék: sherlock
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.04.29. 13:46:52

Összességében egy nagyon jó jelenetekből összerakott, de mégis csak közepes fölé résznek éreztem. Persze tényleg sok jó jelenettel. Mint pl. amikor John a kificamodás után morfondírozik, hogy ennél komolyabb bűnözőkhöz van ő szokva. Vagy amikor Mycroft lefagy Magnussen nevének említésétől. Vagy amikor Sherlock folyamatosan kérdezgeti John a irodájukban a lebukás után, hogy ki is Mary.
Eh, igazából jó volt. :)

Magnussen meg tényleg egy annyira tenyérbemászó, gusztustalan alak, hogy legszívesebben lapáttal vertem volna agyon.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen hogyvoltot írsz a speciálról, mi volt róla a véleményed, mert... nekem nem tetszett benne igazán a kavarás. De majd elolvasom itt. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.04.29. 15:56:42

@Is: már nagyon sokat gondolkodtam a special kapcsán, van véleményem, de akkor azt még nem fejtem ki bővebben. :) Egyébként bocsánat, természetesen a végén is lettek volna képek, de a végére a szerkesztőfelület valahogy elfáradt, és azt mondta, vagy képek, vagy szöveg. Ha beraktam egy képet, eltűnt a szöveg. Úgyhogy maradtam a szövegnél. :) Remélem, legközelebb minden oké lesz!

enzo23 2016.04.29. 22:03:33

Na, csak meglett ez is. Kicsit több Caps Lock-ot vártam volna ;) de azért jó volt újraolvasni, látom a Specialt is hogyvoltozod.

Akkor itt az én kis "hogyvoltom":
élőben jegyzeteltem a rész nézése közben tizenpár percenként megállítva a reakcióimat:

"14 perc
Elég fura...Sherlock drogosok közt, Watson is Sherlockot játszik, meg a drogos csávó is.
Mary jóarc, többször nem írom le. (Magnussen beteg állat)

21 perc
Mycroft arca Magnussen említésére és ami utána volt, hűha.
Barátnő, miafasz.
Tök olyan érzés mintha 2 évaddal lennék az előző rész után.
(idézetből túl sok az epic hogy felsoroljam)

31 perc
Magnussennek milyen kis google glass-e van, először aszittem ő ilyen betűtípussal látja a dedukciós dolgokat :D
ez a Redbeard dolog kezd egyre érdekesebb lenni.
NA JÓ, hogy is gondolhattam, hogy Sherlock normálisan szerelmes, én idióta...

44 perc
MIIIIIIIIIIIIIIII???????!!!!!!!!!
10 perce tátott szájjal nézem hogy mi az isten történik, és miért emlékeztet ez a sorozatepizód a Lostra és az Eredetre egyszerre.
HOLY FUCKING SHIT.
és még csak a felénél vagyok??

52 perc
Tényleg nem tudom mit mondjak. Amikor már azt hinné az ember...én...én nem.
Még a kiszámítható apró részletek is hibátlanok.
Ez egy egészen másik sorozat, mint ami eddig volt.

1 óra 10 perc
"Is everyone I have ever met a psychopath?"
Is everyone producing this show a psychopath?
Hányszor fogok még meglepődni ebben a részben?

1 óra 22 perc
That was his last vow.
Wow.
Mi jöhet még?

1 óra 29 perc, vége.
Most komolyan? Ezt...ezt NEM ÉR bejátszani!!!!"

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.04.30. 15:52:45

@enzo23: köszönöm a hogyvoltot! :) Azért örülök, hogy az enyém is tetszett. :)))

gertrudstein 2016.04.30. 18:27:41

Kitűnő volt! Különösen a karácsonyi idill felidézésének örültem. Hallom, közeleg az új évad:)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.04.30. 18:43:08

@gertrudstein: Köszönöm! :) A karácsonyi jelenetet én is szeretem! Egyébként elnézést kérek mindenkitől az elütésekért! Igyekeztem nagyon átnézni, de azért így is maradt. Andrew Scott például Hamlet lesz, és nem Hamet. :)

@Pácsó Ármándó: nagyon! :))

gertrudstein 2016.04.30. 19:05:08

Olyan izgalmas volt a leírás, hogy az elütéseket nem lehetett érzékelni :))) és kösz a sok plusz infót!!! : "Benedict Cumberbatch a közeljövőben III. Richard és Doctor Strange lesz. (Lars Mikkelsen alakította az előbbi epizódban Magnussent. Benedict Cumberbatch most tarthat testvére bosszújától. A Doctor Strange-ben Mads Mikkelsen lesz a főgonosz.) Martin Freeman az Amerika Kapitány: Polgárháborúban tűnik majd föl. Andrew Scott pedig a hírek szerint Hamlet lesz jövőre. "
De ugye, beszámol majd róluk a Kihagyhatatlan!!! :)

Pácsó Ármándó 2016.04.30. 20:48:32

@PuffCinq: Én is vagy nyolcszor átnézem az enyémeket, mégis van olyan amit a feltöltés után szúrok ki :-)

@gertrudstein: Akkor majd Martin Freeman miatt megnézem a PajzsosHarcost :-)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.05.01. 10:53:04

@Pácsó Ármándó: aranyos vagy, persze, tudom, így van ez. :) És igen, a legjobb, hogy hiába nézed át nyolcszor, ha már éles a poszt, úgyis észreveszel még egy elütést... :)
PajzsosHarcos, ezt így még nem hallottam, de jó!:D

Pácsó Ármándó 2016.05.01. 11:01:33

@PuffCinq: Vagy egy sohasem kommentelő elsőreges nyelvtannáci hívja fel rá a figyelmedet! :-))
Én is kölcsönöztem, mert tényleg jó! :-)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.05.01. 11:55:42

@Pácsó Ármándó: :D Igen, az a másik lehetőség.

Szerintem én is használni fogom!:))

IamSherLocked 2016.05.15. 21:01:36

Zseniális hogyvolt! Ennyi utalásra én fel se figyeltem, ezért nagyon izgalmas volt így végigkísérni még egyszer az egész történetet! A szavazás pedig egészen elképesztően ötletes! I just want Andrew Scott back! :)
Appledore pedig létező hely, én voltam ott. Ott adják a világ egyik legfinomabb fagyiját! (pedig én annyira nem is rajongok a fagyiért)
Várom már a special hogyvoltját. Holvan holvan? :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.05.16. 17:13:03

@IamSherLocked: megjöttél, juj, de jó! :) Örülök, hogy tetszik a hogyvolt! :) Igen, én is akarom Andrew Scott back! :D De azért titkon annak is örülnék, ha Maryről kiderülne, hogy főgonosz... Igen, igen, akartam is írni, hogy Appledore létező hely, csak aztán nem úgy jött a szöveg ritmusa. A special hogyvoltja készül, és még egyéb meglepi ötleteim is vannak, csak ne légy mohó!:)))

ChristineJane 2018.06.16. 15:35:49

Nagyon jó hogyvolt, remélem, a 4. évadról is lesz! Vagy ezt már mondtam?:DD

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.06.16. 15:46:41

@ChristineJane: Igen, mondtad már egy párszor.:DD De nem baj! Igyekszem, ígérem!:)
süti beállítások módosítása