Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 3x01 - Tin Man Is Down

2015. augusztus 31. 09:00 - AaannnaaA

Megrázó eseményekkel zártuk az előző évadot, ám az újat nem a felrobbant CIA romjai között futkosó emberek képével kezdjük, hanem személyes kedvencem, Quinn ügyködésével, aki épp házilag bombát készít otthon (?).

Carrie kihallgatáson vesz részt, vizsgálóbizottság állt fel a CIA ellen elkövetett terrortámadás miatt, ahol őt is meghallgatják – a sajtó kizárásával, hogy terepen lévő ügynökeit védjék. Megtudjuk, hogy 58 nap telt el a robbantás óta, amikoris 219 ember meghalt, és azóta próbálják kideríteni mi is történt. Sztenderd kérdésekkel kezdik: mióta dolgozik a cégnél, milyen beosztásban, de ez nem macskasimogató, a keménykedés ezután következik. Elhangzik, miszerint hősnőnket kirúgták a cégtől majd visszavették, és betették egy titkos akciócsoportba, mely Abu Nazir amcsiföldön tervezett terrortámadásait derítette (volna) fel. Carrie válaszol a ki nem mondott kérdésre: igen, Nazir okosabb volt nálam, és nem, sosem bocsátok meg magamnak ezért.

1.jpg

A CIA megmaradt épületrészébe Saul és Dar Adal érkezik, előbbi zabos, amiért nincs ott ő maga is Carrie meghallgatásán, úgy érzi mellette lenne a helye. Dar Adal azonban virágnyelven arra céloz, hogy inkább felhasználhatnák hősnőnk betegségét, és odalökhetnék a kutyáknak koloncnak. Még mit nem! – jön a riposzt, ám Adal rámutat a realitásokra: a CIA épülete félig romokban, de még egy kapavágás sem történt az elmúlt két hónapban, ergo a kormány el akarja őket tüntetni a süllyesztőben.

Az eszmecserét egy ügynök érkezése zavarja meg, aki arról tájékoztatja őket, hogy Quinn jelentkezett Caracasból (ezek szerint ott van és nem amcsi földön), és azt a tájékoztatást adta, hogy minden a helyén. Mi még nem tudjuk pontosan miről van szó, de Saul bólint a hírre, megbeszélés összehívását rendeli el, plusz értesíteni kell a Fehér Házat. Hm, ezek szerint ő lenne a cég góréja? Mi a manó!

2.jpg

Közben tovább zajlik Carrie kihallgatása, az őt kérdező Lockhart szenátor eléggé vérmes, épp Brody ügyét csócsálja, és arra céloz, a CIA tudott arról, hogy a képviselő terrorista. Egy papírt tol a nő orra elé, miszerint az igazságügyi miniszter felmentést (kegyelmet) ígért Brodynak, ha segít elkapni Abu Nazirt.

A kihallgatott kiakad, de úgy tesz, mintha most látná először a dokumentumot – ha ugyanis beismeri, hogy tudtak róla, hogy Nicholas Brody képviselő terroristákkal cimbizett, akkor végső soron ők maguk tehetők felelőssé a robbantásért. Így hát veszettül tagad, sőt még azt is belóbálja, hogy szerinte nem Brody robbantott. Ügyvédje próbálja elvenni a kijelentés élét azzal, hogy a cégnél ezt kevesen gondolják így, majd szünetet présel ki a bizottságból.

3_1.jpg

3_2.jpg

Carrie az épület folyosóján füzetébe rajzolgat megrögzötten, mikor ügyvédje csatlakozik hozzá, és bejelenti, hogy azt mondta a bizottságnak, hogy rosszul van, és halasszák holnapra a meghallgatást. Kéri, hogy hősnőnk szíveskedjen nem védeni Brodyt, hiába hiszi ártatlannak – gondolom a népnek bűnbak kell, és az ellenkezőjét úgysem tudják bizonyítani. A nő kirohan levegőzni, ügyvédje pedig döbbenten szemléli hátrahagyott jegyzetfüzetét a benne lévő összeesküvés-hálóval.

Nem csak levegőzni ment ki persze, dühösen felhívja Sault, tájékoztatja a dokumentumról amit az orra alá dugott a bizottság. Úgy véli valaki kiszivárogtatta nekik a Brodynak mentességet biztosító nyilatkozatot.

4.jpg

Helyszínt váltunk, Dana valamiféle csoportos terápián vesz részt, illetve már csak vett, épp az utolsó foglalkozáson búcsúzik el a többiektől. Gyanítom az apjával történtek viselték meg annyira, hogy itt kössön ki. Édesanyja jött érte, de előtte a kezelőjével beszél, így tudjuk meg, hogy a kislány otthon a fürdőszobában felvágta az ereit (!), emiatt volt hosszú ideig tartó, bentlakásos terápián. A kezelő azt javasolja, az egész család menjen terápiára, ám az asszony elutasító: nincs bevételük, ezt a kezelést is az édesanyja fizette hitelből, kizárt, hogy többet tudjanak áldozni a dologra.

A pszichomókus azonban kíméletlen: muszáj a dolgok mögé nézni, hiszen a kislány egyértelmű jeleket küldött tette előtt, amit Jessica egyszerűen nem vett észre. És a stressz, ami Danát érte akkor sem fog elmúlni, ha innen hazamennek, hiszen az emberek továbbra is kiközösítik őket, sőt ellenségesek, stb. Míg a terapeuta kitrappol egy családsegítő telefonszámáért Jessica kinéz az ablakon, aholis lányát látja az egyik csoportbeli sráccal viháncolni.

5_1.jpg

5_2.jpg

Mi pedig követjük őket oda, ahol édesanyja már nem láthatja mit művelnek: a park egyik kieső részén smárolnak vadul. Nyígva búcsút vesznek egymástól, a srác pedig távozás előtt átad egy mobilt – ezen tarthatjuk a kapcsolatot, akkor is, ha a családodat az FBI tartja megfigyelés alatt. Ügyes. Anya és lánya alig lépne ki az épület ajtaján, mikor jókora halom újságíró ugrik rájuk, keményen meg kell küzdeniük, hogy beülhessenek az autójukba.

A CIA egyik tárgyalótermében Saul jelentést hallgat, miszerint holnap este húsz percen át hat ellenséges személy elérhető közelségbe kerül, hogy megmurdeljék őket. Az elnök képviselője vitatkozni kezd: talán meg kellene várni, míg Brody is előkerül, úgy megölni mindenkit. Hát, az nehéz lesz – így Saul – mert Brody tudja, hogy keresik, míg ezek hatan nem; célszerű legalább őket kiiktatni. Sajnos az egész brancs vezetőjét, az iráni Majid Javadi-t nem sikerült fellelni, így őt most nem tudják elcsípni. Javadi volt a CIA elleni merénylet fő szervezője – Saul ismeri korábbról, elég hidegvérű gyilok, ám ő most nincs képben; a többi hat rosszarc kinyírása, akik részt vettek a merénylet szervezésében így is elég szép találat lesz. Oké, mondja az elnök embere, akkor indul az akció? Még nem, visszakozik Saul.

6_1.jpg

6_2.jpg

A megbeszélés után Dar Adal letolja, jobb lett volna határozottabban kezelni a kérdést, és utasítást adni az akcióra, szerinte úgy tűnik, mintha Saul félne valamitől. Pedig a cég megroggyant presztízsének jót tenne egy jól kivitelezett támadás az ellenség vezetői ellen. Igen, ért egyet felettese, de egy elkúrás kurvára nem hiányzik. És bezony az is benne van. Egyelőre ebben maradnak, holnap estig van még idő döntést változtatni.

Hősnőnket otthonában édesapja várja, aki a falitáblán található összeesküvés-ábrából (ami Brody esetleges lelőhelyeit mutatja) rögtön tudja, hogy lánya nem szedi a gyógyszereit. Ő először tagad, aztán elismeri, hogy így van, alternatív gyógymódokkal tartja magát karban, úgy mint testedzés, táplálkozás, stb. Apja szerint ez nem elég, főleg, hogy mellé rengeteget piál – igen kiszúrta az üres üvegeket a lakásban. Carrie végül előjön a farbával: úgy érzi ő a felelős a robbantásért, amiért nem tudta megakadályozni. Faterja próbálja megértetni vele, hogy a tragédia nem azért történhetett meg, mert szedte a gyógyszereit, de a nő igenis úgy érzi, hogy emiatt nem hozta a formáját, és nem vette észre, ami a szeme előtt folyik. Hülyeség, én mondom.

7.jpg

Danáék végre hazaérnek, otthon Chris és nagyanyjuk (Jessica édesanyja) várja őket. A két tesó boldog ölelést vált, majd a lány elvonul a szobájába. Útközben konstatálja, hogy anyja felújíttatta a fürdőszobát (pff!), de tetszik neki. A szobájában azonnal derékig meztelenre vetkőzik, készít magáról egy fotót – gondolom a terápián látott srácnak küldi el.

Késő este otthonukban Saul és Mira beszélgetnek. A CIA esetleges feloszlatása, és a holnapra a cég által tervezett támadás a téma – persze csak nagyvonalakban, hiszen az asszony ilyesmikről nem tudhat. Közben finoman le kell fognia ura kezét, mert túl gyakran emelgeti a viszkis poharat, és inkább ágyba parancsolja. Ami jó alkalom arra is, hogy saját dolgaikról beszélgessenek. Hiszen Mira már két hónapja visszatért (a merénylet után), de még mindig külön hálószobában alszanak – ez nem éppen a kapcsolatuk rendbetétele. Hát, ez a mai estén sem fog megtörténni, mert Saul nem úgy néz ki, mint akinek ilyesmin járna a buksija, így felesége némán átballag a saját ágyikójába.

8_1.jpg

8_2.jpg

Másnap reggel Carrie és ügyvédje visszasétálnak a bizottság elé, aholis az elnök megállapítja, hogy ügynöknőnk visszavont pár dolgot a tegnapi vallomásából, így azokat nem feszegetik tovább (gondolom a Brody ártatlanságáról szóló passzus lesz az). Helyette arról kérdezik hol volt a robbantás után, ő pedig köti az ebet a karóhoz, miszerint ezt már jelentésében is megírta: a mellékesben volt a támadás alatt, aholis elvesztette az eszméletét, ezért kellett némi idő, míg megtalálták. 14 óra? Nehezen hihető. Főleg, hogy van egy tanúvallomás, mely szerint látták őt és Nicholast az épületből távozni.

Ügyvédje ekkor jelzi, hogy az egész meghallgatás lassan boszorkányüldözésre kezd hasonlítani, ezért védence úgy döntött élve alkotmányos jogával nem tesz vallomást saját maga ellen. Lochart közli, hogy sejti, titkol előtte valamit a cég, és ha rájön mi az sitten végezheti hősnőnk és kollégái is.

9.jpg

Saul az egyik félig lerombolt irodából bámulja az udvaron tátongó bomba ütötte krátert, majd Dar Adal lép hozzá, akinek némileg fanyar arccal kiadja az utasítást: este mehet a terroristák levadászása. A következő jelenetben már Caracasra váltunk, ahol Quinn motoron követi a kiszemelt áldozat autóját. Mikor egy közlekedési lámpánál mellé ér élesíti a szerkezetet amit nemrég sk készített, ám ekkor a kocsi ablakát kisfiú tekeri le, ő pedig úgy dönt nem akar gyereket ölni, ezért nem dobja a kocsira a bombát.

A CIA irányítótermében minden készen áll az akcióra – beazonosították a célpontokat, egyedül Caracasból nem jött jelentés. Hívják Quinnt, aki elmondja, hogy nem likvidálta a célpontot az autójában ülő gyerek miatt, ám most itt áll a villája előtt parancsra várva. Az épületet rendkívül jól őrzik, de műholdas segítséggel bemehet és kiiktathatja akit kell. Hát, a műholdas támogatás nem fog menni, lévén a csoportos likvidálásig 15 perc van hátra, annyi idő alatt nem lehet megoldani. Saul kiadja az ukázt: Quinn próbáljon meg akciózni mindenféle segítség nélkül, 10 percet kap, ha sikerül annyi idő alatt bemennie és gyilkolnia, akkor a többieket is levadásszák, ellenkező esetben az akció lefújva. Ügynökünk bólint.

10.jpg

Először az általa készített bombát az egyik falhoz viszi, átmászik, elmegy a kapuig aztán felhívja a detonátorra kötött telefont, ami így felrobbantja a szerkezetet. A kapu felé futó őröket lelövi, majd határozottan halad befelé az épületbe, miközben több testőrt kiiktat. Feltöri a dolgozószoba zárját, belép – az előtte posztoló őrt is lelőtte – gyorsan felméri a terepet és jobb búvóhelyet nem látván beleereszt pár golyót az íróasztal hátsó falába. Jól tippelt, a célpont valóban alatta gubbasztott fegyverrel a kezében, a következő pillanatban pedig holtan bukfencezik ki onnan.

Lefényképezi a tagot, majd sietősen nekiáll az asztalán lévő iratokat aktatáskába pakolni, de hirtelen elemlámpa fényét látja felvillannia folyosón, ezért kilő a dolgozószoba ajtaján. Mikor mindent összeszedett távozik a helyiségből, ám a küszöbön borzalmas látvány fogadja: utolsó áldozata nem egy újabb testőr, hanem a célpont kisfia volt. Ó bazmeg!

 

A műveleti szobában konstatálják, hogy letelt a Quinnek biztosított 10 perc, de Saul kéri, hogy várjanak még egy felet, és igaza lesz: pillanatokon belül megérkezik telefonjáról az áldozat fényképe egy kódolt üzenettel: „Tin Man Is Down” (elég érdekes kódnevet adtak a célpontnak). Így már a többi művelet is mehet, pillanatok múlva pedig az ügynökök mindegyik akciót sikeresnek jelentik, „Dorothy” teljes csapata múlt időbe került. Öröm és bódottá. Saul kissé megfáradtan battyog ki ünneplő kollégái köréből.

Carrie eközben boltban vásárol, jókora mennyiségű piát pakol kosarába, mikor egy idegen pasi megszólítja – persze nincs más közös téma, mint az ital, de ismerkedő dumának pont jó lesz. Nem sokkal később hősnőnk lépcsőjén végzik vad kefélés közepette.

12_1.jpg

12_2.jpg

A Brody család maradék része a vacsoraasztalnál ül, aholis anyus elpötyögi, hogy állásinterjúkra jár, merthogy valamiből meg kell élniük a családfenntartó távozása után. A gyerekei szerint szuper ötlet, ám anyja vitatkozik, mert nem érti, miért nem kap valamiféle állami segélyt egy egykori katona felesége. Azért, mert ha az ember férje áruló, nincs juttatás sem. Anyja szerint ideje lenne beperelni a tengerészetet, de Jessica leinti, semmi ilyet nem szándékozik tenni. A feszültséget oldandó Dana bedob egy béna viccet, amin feszengve kuncognak egy kört.

Másnap reggel telefon csörgése ébreszti hősnőnket (úgy nézem egyedül aludt), apja tájékoztatja a mai újságok szenzációs cikkéről: Brody képviselő a CIA elleni merénylet előtti időben viszonyt folytatott a cég egyik alkalmazottjával. Persze nevet nem írnak, de akkor is rettenetesen megalázó, hogy ezt képes volt valamelyik kollégája kiszivárogtatni.

13_1.jpg

13_2.jpg

Dar Adal, Saul és még néhány céges fejes étteremben zabálnak és kulázzák az okosságot, mikor megjelenik a rettentően dühös Carrie, és felelősségre vonja főnökét az újságcikk miatt. Mikor megpróbálják lenyugtatni, majd ennek hiányában kivezettetni dühösen Saul fejéhez vágja: ne feledd, hogy a Brody-féle művelet a te irányításod alatt zajlott. Többet nem tud mondani, mert két karos lajos kiráncigálja a kajáldából a vendégek csodálkozó tekintetétől kísérve. Főnöke annyit mond Dar Adalnak, hogy a nőnek igaza van, és rákérdez, ő volt-e az újságok adatforrása, de nemleges választ kap. Szerintem meg ő volt, csak szokása szerint hazudik.

Dana a szobájában szedegeti le a falon található plakátok egy részét, mikor üzenetet kap terápiás cimborájától – a csávó viszonzásul a tegnapi képre maga is elküldte a meztelen felsőtestét. A kislány vigyorog egyet a dolgon, de most annyiban hagyja, inkább megindul a szemetes felé összepakolt cuccaival. A folyosón haladva azonban anyja és nagyanyja róla folytatott párbeszéde megállítja, és hallgatózni kezd. Nagyanyja arról győzködi lányát, hogy ne vigye túlzásba az aggódást Dana iránt, szerinte ez az öngyilkossági kísérlet csak figyelemfelkeltő akció volt, nem is gondolta komolyan. Ezen a ponton a kislány úgy dönt nem óhajt többet hallani, inkább visszakullog a szobájába.

14_1.jpg

14_2.jpg

Másnap folytatódik a bizottsági meghallgatás ezúttal Saul Berenson kikérdezésével, és mivel a CIA igazgatójáról van szó, így nemcsak, hogy szép számban felvonult a sajtó, hanem élőben közvetítik az eseményt. A férfi azzal kezd, hogy felolvas egy győzelmi jelentést a tegnapi akcióról, amit Lockhart nagyon köszön, de inkább a reggeli újságcikk híre érdekelné közelebbről. Hát, az mást is, többek között a tévé előtt kucorgó hősnőnket.

Saul válaszában egy elegáns de határozott mozdulattal hátba szúrja kolléganőjét, és a nagy nyilvánosság előtt elismeri, hogy egyik – hangsúlyozottan bipoláris személyiségzavarban szenvedő – kollégája viszonyt folytatott Nicholas Brodyval. Ez mekkora egy mocskos húzás már!!

Címkék: Homeland
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.09.02. 11:30:31

Végre újra, köszi!

Ez a Dar Adal k. ellenszenves, tutira ő szivárogtat. Quinn meg olyan kemény, hogy csákknorisz csak jelenthet neki.
Dana öngyi kísérlete kissé kiakasztott, még jó, hogy csak utólag értesültünk róla.
Kíváncsi vagyok, hol lapul Brody.
A kódnevek az Ózból voltak, ez vicces. Jessica meg hosszú hajjal még szebb, mint volt :-)

AaannnaaA 2015.09.02. 11:49:49

@Gabba: Igen, tudom, hogy a kódnevek onnan voltak, azért is nevettem nagyon :)
Quinn hatalmas nagy kedvencem, de ez már rég kiderült. Dar Adal nekem sem a szívem csücske, de egyelőre még nem száműzném a csatornába patkányokat számolni.
Jó kis évad lesz ez!
süti beállítások módosítása