Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 5x08 - Rideghon (18+)

2015. június 02. 10:12 - sixx

Meereen

Dany ugyan a harci veremből kihozatta Ser Jorah-t, a titkos vírusgazda/hősszerelmes lovagot, és kistermetű kísérőjét, Tyriont, a nagyszájút, de ez egyelőre csak azt jelenti, hogy nem egy poros gladiátorarénában fejezik le őket, hanem mondjuk egy piramis belsejében. Jorah mondana valamit, de Dany úgy néz rá, hogy élő embert nem tudok mondani, beleértve a magyar politikai élet 99,99 százalékát, aki nem szarná össze magát tőle. Jorah elhallgat, jöhet Tyrion, téged miért ne fejezzelek le, ha tényleg az vagy, akinek mondod magad? Mert én két Lannistert is kinyírtam, mármint mutert és a fatert, és ez azért csak számít valamit. Ja, és akkor rögvest fogadjalak a szolgálatomba, kérdezi Dany enyhe félmosollyal, mire Tyrion műfelháborodik, hogyhogy, még csak most találkoztunk, korántsem biztos, hogy beállok hozzád.

Ez így folytatódik egy ideig, Tyrion elmeséli, mit tud Danyről, akin a fehér ruha alatt jól láthatóan egy melltartó feszül, ami nekem anakronisztikus, de gondolom, Emilia Clarke szerződésében kikötésként szerepel, Dany meg arról érdeklődik, hogy oszt? Ismered a sztorimat (jó, nem minden részletet, pl. Drogo hajnali nemi erőszakolását, a lószívevést meg a sárkánykeltetést kihagytad, de mindegy), és ettől most kezdjek hullámozni? Tyrion arca sem rezzen, nem, úrnőm, de uralkodni úgy, hogy nem ismered Westerost, nem fogsz tudni. Én meg ösmerem azt a vidéket. Hát, nekem meg nagy hadseregem van és nagy sárkányaim, szóval kussbavagy. Tyrion azzal zárja le ezt a részt, hogy na ja, de a pogrom és a politika csak az első két betűt tekintve illik össze.

screen_shot_2015-06-02_at_05_59_54.png

Jorah mindeközben alig mer levegőt venni, és most ő jön, mert Dany aszongya Tyrionnak, hogy jöhet az első tanácsod, mi legyen ezzel a palival, akinek azt ígértem, hogy lefejezem, ha még egyszer meglátom? Hát, ez egy kicsit elhamarkodott lenne, felség, ha minden bizalmasodat kinyírod, nem sok marad a végére. De az igaz, hogy Jorah nem állhat melletted, amikor bevonulsz majd Westerosba, bármennyire is megváltozott az évek alatt, és bármennyire is szerelmes beléd, mert az, ugye. Erre Danynek könnyes lesz a szeme, és aszongya, de hát nem vallotta be a bűnét, az meg nem megbocsátható. Na, akkor száműzöm Joraht MEGINT, remélem, ezúttal tartós lesz. Jorah elkullog, és a városkapu előtt sokat sejtetően nézegeti a kőemberek által megpocsíkolt alkarját. Hja, meg fogsz halni. (Ha ez a rész ennyire tömény lesz, sose végzek a hogyvolttal.)

Az epizód egyik csúcspontja jön, Tyrion és Dany kettesben tárgyal, Tyrion iszik, és amikor Dany kérdi, miért ölte meg a fatert, aszongya, hogy majd ha Dany úgy dönt, hogy nem fejezi le, és ha kap még sok bort, akkor elmondja, mert azon túlmutat a dolog, hogy nem jött ki az apjával. Dany úgy dönt, viszont a bort elveszi tőle, na hogy is van ez a dolog akkor? Tyrion inkább témát vált és óvatosan rámutat, hogy itt Meereenben, meg végig az öbölben Dany csak a köznép segítségével uralkodik, de nagyon okosan hozzámegy egyik gyűlölt ellenségéhez, ami előtt le a kalappal, viszont mindez Westerosban nem lesz elég, mert a nagy házak soha ne fogják támogatni. Dany erre azt mondja, hogy ezek a házak csak egy-egy küllő a kerékben, Tyrion meg bólint, azok, te meg ezt akarod megállítani. Dehogy, mondja Dany, össze akarom törni. Szóba kerül Varys is, aki még mindig Volantisban kóringyálhat, és Dany annyira nincs odáig érte, hiszen ki akarta nyíratni, és Jorah is az ő parancsára kémkedett utána, de Tyrion szerint ő az egyetlen ember, akiben megbízik - és az ilyen emberek jól jönnek ám a westerosi expedícióhoz. (A két színész, de különösen Peter Dinklage, ebben a jelenetben kivételesen jó.)

És ha azt tetszett volna hinni, hogy Jorah csak úgy elmegy a naplementébe és valahol a hegyekben válik kővé, hát kurvára nem, visszamegy a rabszolgakereskedőhöz, aki megvette a kalózoktól, és fizet érte, hogy Dany elé kerülhessen a nagy arénába. Hogy aztán ezzel mi a terve, azon felül, hogy megfertőzzön mindenkit a környezetében, nem tudom, de van egy olyan érzésem, hogy az íróknak sincs határozott elképzelése.

screen_shot_2015-06-02_at_07_29_16.png

Királyvár

Cersei kicsit leamortizálódik a Főveréb vendégszobájában, ahol inni is csak akkor kap(na) ha gyón, de de nem gyón, így elég hamar cserepesek lesznek azok a lefelé biggyedő ajkak. A ruháját lecserélték a Prison őszi-téli kollekciójára, a szappant hagyjuk, de a gerinc megmaradt, és úgy küldi el az anyjába az őt vízzel zsaroló apácát, hogy az kénytelen nevelő célzattal párszor szájba verni, tessék már gyónni, királynő kend, mert sose megyünk haza. Megdöglesz, sziszegi, majd üvölti Cersei, mert majd jön a fiam, és ellátja a bajod. Ugyanarról a Tommenről beszélünk, ugye?

Pár nappal(?) később Qyburn is meglátogatja a kissé leépült Cerseit, és ugyanazt mondja neki, mint az apáca, vallani kéne még a tárgyalás előtt, egyébként nem lesz kijutás. És Tommen, kérdezi Cersei, hol a fiam? Hát, toporog Qyburn, bezárkózott a szobájába és nem jön ki, még nekem sem nyit ajtót. Mondjuk ezt megértem, én sem engedném be a lakásba ezt a nyomorutat. Cersei nem gyón, inkább üvölt, a Qyburnt kísérő apáca meg szépen a földre önti a vizet. Cersei nem túl királynős mozdulattal elkezdi felnyalni.

screen_shot_2015-06-02_at_07_30_46.png

Braavos

Arya egy története mesél Jaqennek Lanáról, az osztrigaárusról, aki tök úgy néz ki, mint Arya, csak nem zsákruhába van, és a haját oldalt két, idétlen kis hajfonatba kötve hordja, és hát naphosszat osztrigát árul a kikötőben és figyel, mert az a dolga. Amikor a sztoriban téved egyet, Jaqen ráhúz egyet a pálcájával, de mintha mi sem történt volna, Arya gyorsan vált, és mesél tovább. Megkapja az első feladatát is: a kikötőben van egy faszi, rosszarcú gyökér, aki fogadásokat köt mindenféle hajóskapitányokra és azok tengerbe veszésére, de néha, amikor sokat bukik, nem fizet. Arya először csak négy, ipari mennyiségű ecettel leöntött osztrigát ad el neki, de legközelebb már az ecet helyett valami mérget kell rálocsolnia a portékára, mert az egyik átvágott a sokarcú istenhez fordult, és ilyenkor ez történik. Amint Arya kihúzza a lábát, Jaqenhez odalép a másik szolgálócsaj és kissé féltékenyen megjegyzi, hogy Arya kurvára nem áll készen a gyilkolásra. Jaqen vállat von, az istennek rohadtul mindegy.

Deres

Sansa végre kiszedi Theonból hogy az öccsei élnek és Hodoroznak valahol az országban, persze ez nem ment ilyen egyszerűen, de most a lélektani hadviselés minden lépését nem fogjuk booncolgatni, mert nem vagyok Dr. Csernus. Szóba jön az árulás is, mármint Theoné, a szerencsétlen annyira fél Ramsaytől, hogy nem merte nem elárulni Sansát, és még ideológiát is gyárt hozzá: azért pofázott, mert meg akarta menteni, hiszen Ramsay mindent tud, és nem akarta, hogy Sansának baja essék. Hát, a rendszeres erőszakolás az elég nagy baj, Theon, szóva ezen túl vagyunk már, de mesélj tovább, hallgatlak.

Ramsay és a fater hírt kap, hogy Stannis hatezer katonával készül az ostromra, ebből 3000-nek egyelőre még van lova, pillanat, csak 2994-nek, hat megfagyott, mire leírtam a mondatot. Roose csak a vállát vonogatja, oszt? A falak megerősítve, ha jön Stannis, fejjel megy neki, hajrá. Nekünk van kajánk fél évre előre, ha Stannis támad, vagy halálra fagy, vagy fellázadnak az emberei, vagy ez így mind egyben. Ramsaynek nem tetszik a terv, fater, te északi vagy, Stannis meg egy déli tapló, akit el kell taposni. Üssünk rajtuk, mondja. Roose szerint egy okos hadvezér nem adja fel az előnyét, és ebben, valljuk be, van valami. Mellesleg térdig érő hóban nem fogja kivezényelni ez embereket, mert minek. Ramsay nem az egész sereget kéri, csak húsz embert, akivel lecsaphat gerillában.

A Falon

Samu nincs még jól, de Szegfű két dugás között szakít egy kis időt arra is, hogy a sebeit nyalogassa helyette, szóval jól lesz. Megjön Oly, a legidegesítőbb kiskölyök evör, és Jon hogy- és holléte felől érdeklődik, közben úgy meregeti a szemét, mint akinek Batmankomplexusa van, és bosszút akar állni, amikor meg Samu aszongya, hogy nyugi, visszajön az, mert ilyen családból származik, Oly megkönnyebbül, mert ez egy pszichopata kis genyó/sérült lelkű kisgyerek, aki, ha összeáll Ser Alliserrel (márpedig össze fog, mert az meg egy hatalommániás gyökér), akkor még hogyismondjam, sok borsot törhet Jon orra alá.

screen_shot_2015-06-02_at_07_49_27.png

screen_shot_2015-06-02_at_07_49_43.png

Rideghon

Az epizód felénél vagyunk (tényleg, pont a felénél), és Jon most kerül elő Tormund és a kis szarka haverjai társaságában egy ladikban. Éppen egy hegyorom alatt, a sziklafal oltalmában felhúzott viskósor felé tart, ami előtt az amerikai hadseregben rendszeresített, ún. közelegatél-álcaruhát (pocokprémmel és műgyantából faragott, emberi csont-imitációval súlyosbított verizó) viselő szakállas népek várják igen savanyú/morcos arcot vágva. Jon is kibírja röhögés nélkül, itten a varjak halni szoktak ugye, nem parádézni. Az öbölben kurva sok hajót látunk, amiket ugye Stannistól kaptak (kösz, kommentelők) és végre a CGI is stimmol, asszem erre a részre tolták oda a költségvetés java részét, pedig ez még csak a nyolcas, a nagy hepajok mindig a 9.-ben szoktak lenni.

A helyi erők vezetője, a Csontkirály egy kicsit emberkedik, lebuzizza Havast és Tormundot, és hallani sem akar Jon ajánlatáról, sőt, gyilkolászást helyez kilátásba, mire Tormund nemes egyszerűséggel agyonveri, mert neki ne pofázzon már egy ilyen csontruhás rohadék, ugye. Tormund határozottan szimpatikus faszi, problémamegoldó képessége jóval fejlettebb, mint sok kollégámnak. A döntés: a vének/elöljárók tanácsa meghallgatja Havast, akinek nem tetszik, forduljon a Tormund vezette panaszkezelő osztályhoz, köszönjük.

A megbeszélésre egy nagyobb viskóban kerül sor, aminek a tetejét egy ponton kivágták, hogy egy óriás is beférjen, ez vicces. A sok szakállas faszi között jó látni egy nőt, a dán Birgitte Hjort Sørensent, a Borgen című sorozat szőke tévériporterét (tessék nézni, nagyon fasza sorozat, és nem a csaj miatt), aki egy Karsi nevű Vadat alakít, mellette áll egy rakás szakállas és pár emberevő Thenn, Havas meg elővezeti a dolgot, az van, hogy közeleg a tél, és azzal együtt a Mások, vagy mi az isten a magyar elnevezése a White Walkereknek, és ez nem jó, sőt. Mert ezeknek van zombihadseregük, és az pláne nem jó, szóval tessék szépen nekem hinni, eljönni a falhoz, azt kinyitjuk, átmentek, kaptok földet, letelepedtek és amikor jönnek a Mások, akkor harcoltok.

A Másokat nem lehet legyakni, mondja egy Thenn, és mindenki bólogat, ja, nem tudsz te semmit Havas Jon, az meg erre kicsit ideges lesz, anyátok picsáját, ez már nagyon szar poén volt az előző évadban is, tessék, obszidián, itt van egy zsákkal, ez viszi a Mások bőrét. És ezt honnan tudod, Varjúkirály, kérdezik gúnyosan, tán kinyírtál egyet? Nem, Samu volt az, a kövérkés haverom. Ez az a pont, ahol Havas elveszti a hallgatóságot, Tormund viszont vesz egy nagy levegőt, én hiszek neki, ez az egyetlen megoldás, gyertek velem, és meglátjátok, jó lesz. Pár szakállas, az óriás és a csaj odaáll mellé, a Thennek viszont nem, ők inkább embert ennének, és coki Havas.

Az evakuáció elkezdődik, telnek szépen a ladikok, és amikor Karsi éppen a gyerekeit pakolja be az egyikbe, az ember rosszat sejt, hiszen ha egy vészhelyzetben levő nőt a gyerekével mutogatják sokat, akkor az olyan, mint a fronton harcoló katonának a kezében a kedvese fotója, csak pillanatok kérdése, hogy bekapjon egy skulót. És mintha csak engem akarnának igazolni az alkotók, elkezdődik az a mayhem, amihez foghatót még ebben a sorozatban nem láttam, meg úgy amúgy nem sok helyen: egy nagy hóförgeteg érkezik a viskókat körülvevő falon túl, és a hóból előjönnek a zombik, azok a holtak, akiket a Mások keltenek életre, kék lesz a szemük, és még akkor is mennek előre, amikor már csak csontvázak. És kibaszott sokan jönnek, olyan frankón megcsinálva, hogy csak na.

A Thenn vezér hoz egy nehéz döntést és bezáratja a kapukat, ezzel nem sok jót téve saját magával, mert a kint rekedt Vadak automatikusan zombik lesznek, amint meghalnak és feltámadnak, és kész, fel van találva a folyamatos utánpótláshadsereg. A zombik nekiesnek a kerítésnek és átrágják magukat rajta, ez egy ideig csak idegesítő, de utána már nem vicces, mert a kerítés megadja magát, és megindul a betörés, elszabadul a pokol, olyan mészárlás kezdődik, hogy ihaj. Erről írni minek, ill. nem lehet nagyon, mutatunk képeket inkább.

A harc közben minidrámák is vannak:

  • a nép menekül a ladikokhoz, nők, gyerekek, öregek le vannak szarva,
  • az óriás hátán fürtökben lógnak a zombik, de lesepri őket, és egy csomót el is tapos,
  • kurva sok zombi van és nagyon gyorsak,
  • Havas, Tormund és a Thenn vezér a legény a gáton, azt is kitalálják, hogy a kerítésen ütött rést egy talicskával tömjék el,
  • egy Más is bejut, akit ugyebár hiába ütnek mindenféle eszközzel, lepereg róla,
  • Havas megy az obszidián hegyekért, összecsap a Mással, de szív, a kardját elejti, a Más hajigálja, mint egy rongybabát,
  • aztán Havas odakint felkapja a karját, ami valíriai acél,
  • ÉS KINYÍRJA A MÁST, MERT OBSZIDIÁN IS VAN A KARDBAN A VALÍRIAI ACÉL VISZI A MÁSBŐRT, HELLÓ,
  • Karsi nagyon keményen harcol, de amikor zombigyerekek jelennek meg előtte, akkor feladja és hagyja, hogy megöljék - gyereket nem öl,
  • még több zombi jön: a hegygerincen, halott lovakon ülő Mások utasítására leugranak, meghalnak(?), felpattannak, rohannak,
  • bukó a csata, menekülni kell.

És a végén Havasék ladikba szállnak, az óriás meg belesétál a tengerbe és úgy megy az egyik hajóhoz, a parton meg megjelenik egy Más, a fején koronaszerű kinövésekkel, ő, kérem szépen az Éjjeli király vagy mi, aki annak idején a Falon volt parancsnok sorban a 13., azaz kurva régen, (Havas a 998.) de szerelmes lett egy Más csajba, és lelépett vele, de ez most mindegy, a lényeg, hogy szépen kilépked a partra, egy szót nem szól, csak felemeli a karját lassan, mire az összes hulla feltámad, köztük Karsi is, kék szemmel, zombiként, bazdmeg, és Havas a ladikból nézi az erődemonstrációt, és tudja, hogy Westeros kibaszott nagy bajban van. Irány a Fal, menteni a menthetőt.

Címkék: 18+ trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Economix 2015.06.02. 10:14:08

Egyik legjobb rész volt evör!

lilcsi manó 2015.06.02. 10:32:47

en is imadtam, nem ertem ha ilyet is tudnak miert volt olyan bena a tobbi

az Ejjeli kiraly tortenetet kulon koszonom nem tudtam rola :-)

Mókuscic 2015.06.02. 10:36:57

Baromi jó rész. Honnan van az infó az "Éjjeli király"-ról?

R.T. Flakfizer 2015.06.02. 10:38:27

"Az öbölben kurva sok hajót látunk, (honnan vannak?)"
Stannis adta, mielőtt elindult Deres felé.

furmintszaraz 2015.06.02. 10:39:13

Köszi! Azért remélem, hogy visszatérve még nem kell Ser Allisterékkel is nagyon leizmozni a dolgot, miután beszámoltak a történtekről...

Két apróság:

"Az öbölben kurva sok hajót látunk, (honnan vannak?)" - Stannis hajói, ő adta kölcsön őket Jonnak.

"Az óriás egyelőre nem dönt." - de döntött, ő is odadörmögi, hogy "Tormund", ami a döntése meghozatalát jelenti :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.02. 10:39:37

Az óriás döntött, mondta, hogy tormund.

naysayer 2015.06.02. 10:40:59

Obszidián van a valyriai acélban? Mióta?

Kangabéka 2015.06.02. 10:46:58

Sansa kezd megkeményedni rendesen, remélem valahogy ki tudja használni hogy ott vannak Briennék.
Dany meg Tyrion tényleg zseniálisan játszottak, kicsit erőre kapott a csaj megint, de a sárkányokra tényleg szüksége lesz.
Hát a Mások nagyon nagyon nagyon durvák, én teljes sokkba voltam végig, az ábécé összes magánhangzóját elmondtam szerintem az utolsó 10 percben, tényleg ultranagy gázban van elsősorban a fal, aztán westeros

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.02. 10:48:55

@naysayer: a kérdés jó én se tudtam.

Az óriás az utolsó a fajtájából?

Dekatlon 2015.06.02. 10:49:19

@naysayer: tipp: nincs. Más oka lesz annak.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.06.02. 10:51:05

ok, javitom majd az ipari mennyisegu elirassal egyutt

NAR 2015.06.02. 10:52:44

@naysayer: Szerintem nincs, inkább a sárkányokhoz lehet valami köze (Valyriában voltak sárkányok, obszidián meg van Sárkánykőn).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.02. 10:53:09

@sixx: még egy. Nekem úgy tűnt, hogy a zombik ölnek a lovas feltámaszt.
A harapástól nem lesz senki zombi...
Nem olvastam a könyvet.

Dekatlon 2015.06.02. 10:54:10

Egész fantasy-sra sikeredett rész volt. Szinte önálló film!
Arya a level 1 assassin megkapja első küldetését, elég klasszikus :)
Az viszont nagyon laza volt,a hogy az okvetetlenkedő, féltékeny kiscsajt leoltják. MI lesz, ha nem áll készen? Hát semmi, vazze. Mindenki meghal. Szimpi vallás. Egész következetes. :)

A film második fele meg... heroikus volt, komolyan. Az a Lich King fagyottfasz-lengetése ott a végén, hát a szar is belémfagyott.

Legokocka 2015.06.02. 10:54:25

Tény, ez a rész nagyon ütős volt, habár eddig ez tért el leginkább a könyvtől...
Viszont szerintem sincs obszidián Jon kardjában, csak "szimplán" valyriai acél, amiben ölég sok a mágia (meg gondolom a sárkánytűz). Mondjuk ezzel a felfedezéssel nem jártak sokkal jobban, mert a valyriai kardokból még az obszidiánnál is kevesebb van Westeroson...
A csatajelenet engem néha egy kicsit frusztrált, fogalmam nem volt, hogy most ki kicsoda és mikor hal meg (tudom, pont így lett megcsinálva). A zombik mozgása és harcstílusa eléggé emlékeztettek a Reaver-ekre a Fireflyból - pluszban még a hangjuk is hasonló volt

Leadfoot 2015.06.02. 10:54:35

Az kurva jó volt, ahogy a W Walker fegyvere nem viszi Jon kardját, és mindketten kurvára meglepődnek.

Amúgy mikor színre lépett a csaj, azt hittem, Havasnak meglesz élete 2. vad nője is, de aztán mégse.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.06.02. 10:55:03

@doggfather: tudja a faszom, haraptak ezek a zombik, gondoltam azert, hogy haverokat keszitsenek

Dekatlon 2015.06.02. 10:58:06

@sixx: azok csak agyatlan gyilkológépek. A Lich-ek/Wraith-ek/Öreg pékek támasztgatnak fel vala mi medzsikkel.

Dekatlon 2015.06.02. 10:59:41

@Leadfoot: jah, ilyet én is gondoltam, itt az új nő... aztán bevágták a gulyásba. Fasza. :(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.02. 11:01:52

@naysayer: Ezt én is meg akartam kérdezni. Aki meg írta a részt elég figyelmetlenül nézheti a sorozatot, mert Stannis adta neki. Annyira régen azért nem volt ez...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.02. 11:04:06

@sixx: nu csak azért, mert az új kedvencemet a wutang nevű óriást is tuti sejhajon harapták párszor és meg se kottyant neki.

Kangabéka 2015.06.02. 11:05:46

@Dekatlon: pedig már akkor imádtam mikor mondta hogy " I fuckin' hate Thenns" :( azért remélem lesz aki túléli a hazautat, meg hogy a kiscsávó aki idegesítőbb mint Carl a Walking deadben, addig nem robbant ki lázadást Ser Allisterrel :/

nota19 2015.06.02. 11:05:55

Stannis adta kölcsön, még említette is, hogy jó lenne visszakapni. Az Éjkirály szerintem nem volt benne a sorozatban, de a könyvben többször említik a történetét, mindenesetre így még pikánsabb, hogy ő is LC volt. Hatalmas volt, amikor Jon lesújtott a Másra Hosszúkarommal, milyen csodálkozó képet vágott az illető : )
Isteni volt ez a rész.

ShylaD 2015.06.02. 11:07:08

A végén csak egy kérdésem volt: Jonék mi a ...ért nem eveznek mint a hülyék???

NAR 2015.06.02. 11:12:46

@debcsillu: Nincs náluk evező? Mondjuk a végén azt hittem, hogy az Éjkirály a tengert fagyasztja be és a zombik megindulnak a jégen...

Cifu78 2015.06.02. 11:13:57

Pár észrevétel:
-A hajókat (ahogy fent is írták) Stannis adta kölcsön, két résszel (?) korábban volt róla szó.
-Havas Jon kardja nem obszidián (vagyis sárkányüveg), hanem Valyriai acél ( gameofthrones.wikia.com/wiki/Valyrian_steel ), ami szintén hatékony a Mások ellen. Jon a kardját (Hosszú karmot, Longclaw) ugye Jeor Mormont-tól kapta, ez a kevés ismert Valyriai acélkard egyike.

ShylaD 2015.06.02. 11:14:07

@NAR: de, ott lógott az evező a ladik két oldalán, ők meg ott ültek lefagyva...
ja az durva lett volna, de sztem már kicsit így is túlzás volt ez a zombicsata kicsit...

Csoszi_ka 2015.06.02. 11:14:30

@naysayer: Nincs benne :) Sárkánytűzzel edzettek a kardok, azért ennyire erősek.

Dekatlon 2015.06.02. 11:15:40

Ja mégegy!
Arya első munkája.. az ember aki fogadásokat köt a kikötőbe:
Tehát fogad, hogy meghalsz, ha meghalsz a családod nyer, ha nem halsz meg ő nyer.
Akárhogy nézem, ez a KLASSZIKUS KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁS leírása.
Szóval Arya első munkája egy csaló biztosítási ügynök!!! :))))

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 11:16:22

@debcsillu: Ott már lényegében mindegy volt:) Ha tudnak úszni a kis csontik, akkor vége a dalnak. Megfordult a fejemben, hogy amikor liccsking elkezdi emelni a kezét, akkor nemes egyszerűséggel befagyasztja a tengert a faszba és hát akkor is vége. Az lett volna még szép, de ha megölik a havast akkor ugrott volna a női nézők fele :)

naysayer 2015.06.02. 11:17:19

@Csoszi_ka: @NAR: @doggfather: @Dekatlon: Én vágom, nem véletlenül hívják sárkányacélnak, csak ugye senki nem tudja hogy pontosan hogyan is készül, mágiának több köze van hozzá valószínűleg mint a felhasznált anyagnak.

Duke Silver 2015.06.02. 11:17:54

@Leadfoot: kár is érte, jóféle volt a hölgyemény :D

egyébként meg beszt rész evör :D

XocoLatte 2015.06.02. 11:25:38

@Legokocka:
"Tény, ez a rész nagyon ütős volt, habár eddig ez tért el leginkább a könyvtől..."

Talán pont azért?
Így KELL filmre átültetni valamit, ami százoldalakon keresztül körülbelül a semmiről szól. Akinek nem tetszik, nem kell néznie.

Dany+Tyrion priceless volt és lesz is, ez a beváltott jóslat kategóriája volt, hála a sorozatíróknak...
Cersei talán életében először rácsodálkozhat, merre vannak a határai, amiket ráadásul ő maga plántált (Tommen mint erőtlen, valós hatalom nélküli "király", Veréb főnök, mint szinte korlátlan hatalommal felkent csuhás senki, a hivatalos morális és jogrend kettőssége, ami alól saját maga mindig és bármikor a neki tetsző oldalon állt, stb.). Jamie-ben sem túl sok fantáziát láthat, hiszen pontosan ugyanazokkal a vádakkal őt is azonnal becsuknák. Kíváncsi vagyok, hogy kik lesznek a megoldás szállítói, Kisujj kisujja vajon benne lesz-e?

NAR 2015.06.02. 11:29:06

@XocoLatte: Cersei szemében Jamie még mindig a legyőzhetetlen harcos, akinek a vezetékneve miatt akár egy hadsereg is rendelkezésére állhat és mindent megtesz Cersei-ért.

XocoLatte 2015.06.02. 11:30:04

Az persze nyilván csak az én kis elégedetlen agyam miatt van, hogy hol a 'csába héderezett ez a nagyságú zombisereg az elmúlt másfél-két évadban, illetve miért pont most bukkant elő, amikor Jon partot ért Tormunddal...

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 11:31:15

@XocoLatte: Amikor a mester aszongya folytatja a munkáját, akkor gondolhatott a zombi Hegy-re is akit már elég régóta istápol. Az még okozhat riodalmat a csuhások közt.

Kangabéka 2015.06.02. 11:32:18

@Andrei Chikatilo: azért Havas ennyire nem jó pasi szerintem :D (vagy csak nekem nincs szemem)

sixx · http://comment.blog.hu 2015.06.02. 11:33:48

na letisztázva minden félreértés, elbaszás, elírás, ha van még benne, tessen szólni. kösz a türelmet.

Dekatlon 2015.06.02. 11:35:23

@Kangabéka: rája vannak arra cavarodva rendesen... főleg, hogy mostanában tököt növesztett.

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 11:39:47

@Kangabéka: Szerintem sem, de egyrészt nem az én tisztem megítélni és csak abból indultam ki, hogy a külföldi kolleginák mind érte nedvesednek.

Dekatlon 2015.06.02. 11:41:17

@Andrei Chikatilo: fog még az a húsgólem krasszálni a fővárosban :D

Cifu78 2015.06.02. 11:41:37

@sixx: Hozsánna érte, ezért tisztelünk Sixx. :)

NAR 2015.06.02. 11:42:23

@XocoLatte: Most jön a tél, az időjárással jönnek a zombik.

Duke Silver 2015.06.02. 11:42:47

@XocoLatte: gondolom a Mások se hülyék, és vhogy hírét vették,h donquerki lépésre szánták el magukat az emberek, ezzel jó sok lehetséges zombitól megfosztva őket.

Nekem egyébként kicsit úgy tűnt, amit lehet csak belemagyarázok, hogy elszámították magukat ők is. Az oromról lezuhanó zombikat szerintem már nem akarták bevetni. Az pedig, hogy veszteségeik is voltak ( a csávó, akit Havas lezúzott) teljesen meglepte őket.

A csajért kár, de az óriás hatalmas volt :D :D Őt vajon felcibálják egy hajóra, vagy csak hozzákötözik a hajótesthez?

Kangabéka 2015.06.02. 11:43:03

@Andrei Chikatilo: @Dekatlon: akkor én vagyok a béna :( hát szomorú... oké mostanra tényleg összekapta magát, bár az is igaz, hogy itt mindegyik pasi elég stiklis, nem tudom kit választanék helyette ha választani kéne

cherrycoke 2015.06.02. 11:48:01

Amúgy a zombi király az véletlenül nem Stark? És nem azért nézte mert a leszármazottját látta Jonnba?

furmintszaraz 2015.06.02. 11:50:02

@XocoLatte: Azért nem olyan nagy hátránya egy fantasynek, ha vannak benne ilyen epic koincidenciák :) Egyébként kb. az utolsó pillanatban történik már mindez, Jon azért is sürgette annyira az expedíciót. A zombik pedig gyorsan közlekednek, mint láttuk, fáradhatatlanul.

Celia Mae 2015.06.02. 11:52:23

Sziasztok! Tuti hülyeséget kérdezek mert nem nézek zombis filmeket, de ha meg gyújtják őket, az nem nyárra ki őket?

Asszem 2015.06.02. 11:52:34

@sixx: nekem csak az in mereen res kezdes furcsa kicsit, vártam volna valami általános bevezetőt.

Dekatlon 2015.06.02. 11:53:52

@Celia Mae: De kinyírná. Szokták is. Ha lehetőségük adódik.

Celia Mae 2015.06.02. 11:55:40

köszi!
már kezdem gondolkodni h ehhez is csak a sárkányok lennének jok. Szívesen néznék pl egy ilyen részt is, bár ezek alapján rövid lenne:)

Dekatlon 2015.06.02. 11:56:19

@Duke Silver: ezen én is gondolkodtam... szerintem úszik/gázol egy ideig, aztán gond lesz, mert fel nem fér, le meg nem ússza.

Dekatlon 2015.06.02. 11:57:11

@Celia Mae: erre a hideg-meleg ellentét a sorozat is ráépül rendesen.

Duke Silver 2015.06.02. 11:57:16

@Celia Mae: de, az első évadban azt is tették azzal a kettővel, akik "bejutottak" Feketevárba

Duke Silver 2015.06.02. 11:59:53

@cherrycoke: a legtöbb régi északi házzal kapcsolatban meg van említve, h lehet az ő ősük volt az Éjkirály. Legalábbis a Starkoknál, Boltonoknál és azt hiszem az Umbereknél is láttam megemlítve. Amikor legyőzték, minden infót kitöröltek róla a győztesek, így biztosra nem lehet menni. Én mondjuk Boltonra tippelek... Ramsayből még azt is kinézem,h önként csatlakozik hozzájuk, amilyen abberált :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.02. 12:00:42

@cherrycoke: inkább a fekete ruhája tetszett neki, nem?

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:04:11

Húúú, tegnap határozottan olyan érzésem volt, hogy Westerosnak reszeltek.
Ez az Jani, aprítsd az ellent!

Esetleg ha valakit érdekel, onnan tudjuk hogy a kvázi koronás dudoros fejű zombigeneráló Más az Éjkirály, mert a rendezők mondták. Az Éjkirályban az a fasza, hogy ahogy fentebb is írta sixx, ő is Lord Commander volt és beleszeretett egy Más asszonyba, és kikiáltotta magát az Éjkirálynak mármint a Nightwatch királyának. Hát ennek Észak királya (Brandon the Breaker (Stark)) és a Falon túli király (Joramun)nem örült, és összefogtak ellene, és legyőzték közösen. Megállapodtak, hogy a nevét tilos lesz kiejteni, hogy mindenki elfelejtse, milyen házból született. Öreg Nan persze tudni véli, hogy szintén egy Stark ;). Joramun pedig azért érdekes, mert volt egy kürtje, amit állítólag ha megfújnak, felkelnek az óriások a földből, és a Fal leomlik. Hát remélem ez a kürt nem az Éjkirálynál van.

Brail Kast 2015.06.02. 12:05:52

Jo resz volt, tetszett, de azt erdekes volt latni, hogy a Tronok Harca atmegy TWD-be.

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:06:59

@Celia Mae: Első gondolatom az volt, hogy mi a faszért nem gyújtják fel azt a fakerítést, amin olyannyira keresztül akarnak jönni a zombik. (Gondolom drágább lett volna a cgi tűzzel is), A második meg, hogy mi a faszért nem tudnak "tüzes nyíllal" lőni rájuk.

cherrycoke 2015.06.02. 12:07:02

Ja tényleg, Öreg Nan mondja azt, hogy Brandonnak az öccse az Éjkirály. Hát akkor ez nem 100% csak 99 :D

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:07:51

Remélem Wun Wun-nál maradt véletlenül a táska obszidián.

furmintszaraz 2015.06.02. 12:13:48

@vastyúk is ..: "Lord Commander volt és beleszeretett egy Más asszonyba"
Volt egy ízlése az öregnek :) Amúgy ezek a Mások valamiféle humanoid fajba tartoznak, vagy élőhalottak?

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:14:03

A látottak fényében, mármint hogy a valyriai acélkard is viszi a Másokat, már nem is haragszom annyira Tywin Lannisterre, hogy kettészedette Jeget. Az egyik fele Hűség éppen Winterfell mellett várja, hogy Brienne bevesse, a másik meg gondolom Thommen ágya alá van betolva.

furmintszaraz 2015.06.02. 12:16:50

@vastyúk is ..: Szerintem elég keményen meglepte őket a horda, nem volt idő ilyen trükkök kiagyalására, tűzgyújtásra...

Legokocka 2015.06.02. 12:17:23

@XocoLatte: ja, nem negatívumként írtam az eltéréséket, csak szimpla ténymegállapítás volt - cserébe végre elindult végre Arya és Cersei történetszála is

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:21:04

@furmintszaraz: Nem élőhalottak. igazából Martin papa azt állítja róluk, hogy valamifajta jégdémonok lehetnek. (Gondolom amiatt, hogy ilyen varázslat lakik bennük). Az a sorozatból derült ki, a könyvben csak sejtetve van, hogy az emberekből a Mások képesek újabb Másokat létrehozni és mivel csecsemőket szoktak átváltoztatni, tudni lehet, hogy nem élőhalottak, mert növekednek. Annyi még, hogy képesek hibernálva aludni a jég alatt, várva, hogy újra eljöjjön az idejük, tipikusan a sötétség. Azt elfelejtettem leírni egyébként az Éjkirályról, hogy úgy , mint Craster, ő is áldozott a Másoknak, a csaj, akit meg megszeretett állítólag nagyon szép volt. Először kábé csak annyit tudunk meg róla, hogy olyan fehér volt a bőre, mint a holdfény és a szeme kék mint a csillagok. (azaz az olvasó fordítója egyből jelezte, hogy bakker, pont mint egy Más)

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:23:22

@furmintszaraz: Hát ez az, de ha én vad lennék, és a fő motivációm a túlélés lenne, mindig gyújtanék tetszőlegesen kicsi sugarú környezetembe egy tűzet, biztos ami biztos. Igazából általában ezt is teszik a vadak, csak nem tudom, hogy most miért nem jutott eszükbe. Mindegy, most legalább tényleg a Fal ellen vonulhatnak :D

JorgoszBaia 2015.06.02. 12:23:49

@Andrei Chikatilo: gondolom, mindegyiknél volt forgatókönyv, meg hallották, ahogy az asszisztens szólítja őket, színbe álltnak, aztán felhangzott az éstessék!... :)
és persze az is lehet, hogy ott voltak ők már rég, csak hát Jonék most értek oda, ezért őket is csak most mutatta a kamera :)

furmintszaraz 2015.06.02. 12:27:02

@vastyúk is ..: Köszi az infót :) No, de amit még nem értek, hogy az Éjkirályból, aki ember (volt), hogy lehetett Más? Pláne, ha jól értem, a Mások vezetője?

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 12:28:50

Emilia Clarke nem csináltatta meg a melleit?

teszt123456789 2015.06.02. 12:29:00

@aysak: Nagyon köszi a spoilert... rohadtféreg.

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 12:29:56

@Brail Kast: minden twd-be megy át, remélik a sikert a farvizén

XocoLatte 2015.06.02. 12:30:43

@Legokocka: értettem, nem is konkrtan vagy direktben neked írtam -- nagyon klassz volt ez az epizód, úgy tűnik, szükség van minden évadban a fele évadnyi zsibizésre, hogy a vége ilyen feszes és csattanós legyen...

furmintszaraz 2015.06.02. 12:31:19

@aysak: Újabban nem szokás használni a könyves spoiler jelzést?

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 12:31:34

@sixx: aztán Havas odakint felkapja a karját, ami valíriai acél,
(bocs) (bár nekem karral is tetszene)

XocoLatte 2015.06.02. 12:31:53

@dog chapman, bounty hunter: ha igen, nem ott, ahol a magyar celebek szokták... azt már olvastuk volna a Blikk vagy Bors címlapján... =)

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 12:37:30

@XocoLatte: :D
persze, lehet, h csak én tévedek

BillyMack 2015.06.02. 12:38:33

@aysak: remélem bannoljátok ezt a seggfejt, a kommentjét meg töröljétek, nehogy más is bele fusson a spoilerbe! az agyam eldobom az ilyen birkák miatt, komolyan, ezek mindenhol ott vannak már?

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:42:54

@furmintszaraz: Hát úgy lett belőle Más, ahogy Craster gyermekeiből, hogy megérintette őket egy Más. Gondolom, ha kefélget egy Mást, azzal is el lehet érni ugyanezt a hatást. Az biztos, hogy az asszony ambiciózus volt, mert őt meg Éjkirálynőnek kellett nevezni. Amiről nem tudni, hogy képes-e egy Más asszony Más gyereket szülni, illetve, hogy élte túl az Éjkirály. Az biztos, hogy amikor ez történt, a Mások nem voltak olyan gyakori jelenség, szóval nem ilyen csapatban vonulgattak, mint "mostanában", így azzal, hogy túlélte az Éjkirály, a főnök szerepét ugyanúgy kivívhatta a többi Más között, mint az Éjjeli őrségben. Persze ezek csak tippek. Elég kevés a fix információ

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 12:43:18

@aysak: Te most komolyan egy spoiler miatt regisztráltál, hogy rohadnálmeg?!

XocoLatte 2015.06.02. 12:44:40

@dog chapman, bounty hunter: nekem nem számít, én sunáznám így is...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.02. 12:46:09

az összes könyvet olvasó és ide spoilerező elmegy a jó kurva ...

Mi azistenfaszáé kell ezt minden kibebaszott héten eljátszani??

Nincs valami oldal nektek külön ahol tudtok játszani?!

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:49:14

@dog chapman, bounty hunter: áá nem, csak tényleg egy melltartót visel, ahogy azon sixx is felháborodott. Hátha tudná, hogy a könyvekben fél melle állandóan kint van, mert az a népviselet ;D

XocoLatte 2015.06.02. 12:50:08

@doggfather: hagyd már, ne etesd -- különben is, szerintem már a papírzsepit keresgéli, hogy törölgessen...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 12:50:51

Hát ez atomjó rész volt. Végre.

@XocoLatte: +1, szerintem sem az a megfilmesítés, ha egy az egyben ugyanaz történik. Ez bizonyos szempontból jobb így.

Azért az érdekelne, ki az a 0,01% a magyar politikusok közül, aki nem szarná össze magát Danytől.:D

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 12:57:09

@vastyúk is ..: A kváziközépkorban létezhetett kvázimelltartó nem?:)

vastyúk is .. 2015.06.02. 12:57:30

@XocoLatte: Szerintem Cerseit a jó istenek sem tudják megsegíteni. hihihihihi

teszt123456789 2015.06.02. 12:57:35

@aysak: ó hogy rohadna ki a tüdőd

akdestroyer 2015.06.02. 13:00:43

@aysak: spoiler alert? vagy elképzelhetetlennek tartod, hogy van aki még nem olvasta a könyvet, baszod. :/

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:02:14

@Andrei Chikatilo: egyébként azon gondolkozom, hogy melltartó nem is olyan régóta létezik. A kurva nagy melegben meg nem hiszem, hogy még egy textilt magukra vettek a mereen-iek :D

Duke Silver 2015.06.02. 13:05:15

@doggfather: lassan úgy is elébe megy a sorozat a könyveknek... Így ez a probléma magától megoldódik. Sőt... a legtöbb szálon szerintem már meg is történt ez, ha nem tévedek

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:06:35

@dog chapman, bounty hunter: Hát én nem. Ideje volt már, hogy az univerzum vele is kibasszon picikét. Meg majd valahogy biztos kimászik a szarból. Pl mielőtt elfogják, megkérdezi, hogy úszhatnák meg a Tyrell gyerekek, és azt mondja neki a főveréb, hogyha vallanának, akkor az Anya kegye alapján nem lenne bírósági tárgyalásuk, hanem ilyen egyénileg kiszabott egyszeri büntetés. Ugye most mindenki azt mondta neki, hogy valljon. A másik meg, ha mégis tárgyalásra kerül a sor, akkor csak azt kell csinálnia, amit a tesója szokott; kérvényezni a párbaj-os tárgyalást. Ahhoz meg már csak egy erős ember kell.

Dekatlon 2015.06.02. 13:06:41

A törpike öt mondattal az ujja köré csavara. Ha ez így megy tovább, ész+tűzerő szimbiózis, ezek leverik Westerost mint vak a poharat, aztán középen randi a Licskirállyal.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 13:07:38

Jorah az arénában szerintem nem gyúr többre, mint egy látványos utolsó bevetésre. Meghal ígyis-úgyis, akkor már legalább furdalja Danyt a lelkiismeret.

Lena Headey annyira tökéletes Cersei, hogy lassan neki is járna valami díj. Egyszerűen eggyé válik a karakterrel. Zseni ő is.

akdestroyer 2015.06.02. 13:08:58

@teszt123456789:
Egy dolognak örülök, de kurvára, hogy a 6. évad, a még meg sem jelent 6. kötetből lesz (lett) leforgatva, (vagy annak vélt tartalmából) így a sok gyűrűsféreg nem tud majd spoilerekkel bombázni.
Ezúton szurkolok Martin bácsinak, hogy kurvára ne legyen kész az s06e10-ig, mert tuti hogy lesz pár patkány, aki 2 nap alatt gyorsan kiolvassa csak azért, hogy noname reggel trollkodhasson. 12 éves pattanásos pöcsök, úgy szétverném a fejüket egy szívlapáttal.

Dekatlon 2015.06.02. 13:08:59

@vastyúk is ..: vajon mindenféle tárgyaláson lehet párbajozni? Ha igen, akkor a Hegy 2 nevű izének érik a premierje...

Dekatlon 2015.06.02. 13:10:25

@Littlewood: és egy dolog, hogy egy rohadt gonosz ribanc. De valahogy siekrül olyan keményre venni a figurát, hogy lassan kezdem tisztelni ezt az elszántságot benne. :)

XocoLatte 2015.06.02. 13:11:58

@Littlewood: a stáb néhány jeles tagja egyértelműen, teljes pályafutására GoT szerepével lesz azonosítva - és ez az abszolút elismerés jele!

XocoLatte 2015.06.02. 13:14:02

@Dekatlon: ennek a tárgyalásnak a szabályait a Főveréb mondja meg, nem vennék rá mérget, hogy a divatos 'párbajjal majd eldöntjük' lenne az ő kedvence is...

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 13:14:07

@vastyúk is ..: Nekem sokkal érdekesebb a Cersei-féle genyóskodás (is) mint pl a Havas-féle kínlódás és Arya kalandozása. Persze nem olvastam és a karakter szempontjából Cersei szerintem többet mutat fel, mint az előbb említett kettő.

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:14:28

@Dekatlon: Szerintem igen lehetne ezt kérni, mert eleve annak az a "magyarázata", hogy döntsenek az istenek. Meg mintha az is elhangzott volna valahol, hogy amikor meghallgatták Lorast, az tényleg csak egy ilyen meghallgatás volt, ami alapján "beperelte" a Hit a Tyrell gyerekeket, és hogy onnantól lesz egy ugyan olyan tárgyalás, amit már megszoktunk, három bíróval, "szemtanúkkal" meg persze párbajjal :D.
Ami meg a Hegyet illeti, Cyburn nagyon odakacsintott Cerseire, hogy a munka ugyanúgy halad :D

teszt123456789 2015.06.02. 13:14:35

@akdestroyer: Jaja, megoldódik a dolog magától, meg ahogy hallom, egyre több ponton elválik a sorozat sztorija a könyvétől, és így felkereshetjük hétfő hajnal 4kor ezeket a seggfejeket, hogy elszpoilerezzük a legfrissebb részt nekik! :) Mondjuk én nem regisztrálnék be valahova csak azért, hogy spoilerezzek, mint ez a fasz.

Dekatlon 2015.06.02. 13:15:31

@XocoLatte: lehet nála vetőverseny lesz, vagy valami egyéb népes cucc, amit lehet zsákruhában tolni.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 13:16:38

@XocoLatte: Nem biztos az még. Igaz, ekkora popkulturális hatású film/sorozat kevés van, de azért van egy csomó nagy dobás (könyvben), amit még megfilmesíthetnek. És az utóbbi szerep általában elmossa az előbbi emlékét. A fiatalokban még főleg sok van (Arya sztem lesz még más is az emberek fejében, mint Arya pl.)

Dekatlon 2015.06.02. 13:18:59

@Littlewood: Natalie Portman se a Léon a profi kiscsaja. De azért az a szerep eléggé hozzá tartozik.

XocoLatte 2015.06.02. 13:19:20

@vastyúk is ..: a korábbi epizódban Főveréb azt mondta Cersei-nek, hogy 7 bíró vagy mi lesz, amelyikek egyike ő maga lesz.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 13:20:19

@Dekatlon: Az igaz. Sőt, Harrison Ford sem maradt csak Han Solo, de azért.:)

szepi79 2015.06.02. 13:21:34

@XocoLatte: "Jamie-ben sem túl sok fantáziát láthat, hiszen pontosan ugyanazokkal a vádakkal őt is azonnal becsuknák."

szerintem meg nem. amikor incest miatt lecsukták a nőt, szerintem Lancel-re gondoltak. először én is a tesóra asszociáltam, de aztán rájöttem, hogy nem, különben elkapták volna a királyt is azóta. amilyen határozott, még simán hagyta is volna.

Dekatlon 2015.06.02. 13:24:15

@XocoLatte: Az oké. Változó számú bírói testület az eddigi párbaj végű tárgyalásokon is volt.

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:25:48

@XocoLatte: hoppá. ha hét lesz, akkor lehet, hogy nem lehet kérni a párbajt.

@dog chapman, bounty hunter: Megértelek, de ezzel meg én kb úgy vagyok, mint Melisandre, hogy igazából, hogy mit szarakodnak Westeroson teljesen mindegy, mert jönnek a Mások, és mindenkit megbasznak.. Szóval nekem valahogy az izgalmasabb, hogy mi lesz már Északon :D. Aryát unom, mindig is untam.

Dekatlon 2015.06.02. 13:26:13

@szepi79, első ezen a néven: Bizony! Az a kiskölyök volt összeboronálva Cersei-vel. Ő amúgy is ott van tanunak kéznél.
A másik változat a Töviskirálynőnek se lenne nagy üzlet, mert akkor a király nem király, csak egy fattyú, és az onokája se királynő.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 13:27:34

@szepi79, első ezen a néven: Szerintem sincs Jaime a képben, csak és kizárólag Lancel, mint incest. Viszont ha párbaj, azért nem mellékes, hogy Jaime-nek csak egy keze van.

Dekatlon 2015.06.02. 13:30:20

@vastyúk is ..: azért amikor a "tánctanárával" gyakorolt, meg utána az öreg Lanisterrel nem volt olyan rossz. Most az első pár hónapja az orgyilkosképzőben valóban unalmas volt

Economix 2015.06.02. 13:34:59

Kérdés:
Ha a valyriai acél, ami sárkánytűzzel készült + a sárkányüveg öli a másokat, akkor az azt eredményezi, hogy a sárkányok is ölik a másokat, ugye?
Ezek szerint valamikor majd kell lennie egy Mások-Sárkányok gyiloknak is?
És akkor a sárkányokon ülne valaki? Danny? Vagy Tyrion? Vagy a már kőember Jorah? Az epic lenne.

A sok mém hatására én még várom, Benjen bácsi előkerülését, először azt hittem a házban lévő Másra, hogy ő az. De sajnos nem.

XocoLatte 2015.06.02. 13:36:37

@szepi79, első ezen a néven: a vádpontok hogyan is hangzanak? murder, incest és valami még. Murder: a saját férje meggyilkoltatása (tanú: Lancel, mint felbujtott), incest: unokaöccsel létesített szexuális kapcsolat? Az unokaöccs mint incest szerintem nem igazán állja meg a helyét, az annál közelebbi rokonra szokás használni (szülő vagy testvér elsősorban).

szepi79 2015.06.02. 13:39:07

@Economix: mivel a tűz ráadásul öli a kiszombikat, igen erős a valószínűsége annak, hogy a sárkányok is simány gyakják a másokat, illetve az egész (regény)ciklus cime az, hogy "jég és tűz dala", azért ez elég egyértelmű utalás arra, hogy a végén valami über-hirig lesz. illetve a könyvekben többször is feltűnik egy jóslat 3db sárkányról meg 3 db lovasról. azóta megy a találgatás, hogy vajon ki lesz az a 3db lovas. nekem is van pár tippem, de ide nem irom le, mert spoileres, de ha érdekel, irjál privátban, és elmesélem.

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:39:52

@Dekatlon: igaz, nem indult olyan rosszul, de valahogy nem szimpi, mióta ő is a pszichopatává válást választotta egyetlen lehetséges életcéljául. Valószínűleg ezért unom, pedig a Lány csak teszi a dolgát.

Economix 2015.06.02. 13:41:15

@szepi79, első ezen a néven: Köszi szépen! Ezt nem tudtam. A címet meg nem kötöttem így össze. Akkor lesz még power a sorozatban! :)

szepi79 2015.06.02. 13:41:31

@XocoLatte: az incest vérfertőzést jelent, szerintem unokatestvéreknél és unokaöcs/húg esetén szerintem még simán számit. (mármint a sorozatban. a való életben valami harmad- vagy negyedunokatestvér után nem játszik már, ha jól tudom.)

murder, incest és tán még treason volt, de nem vagyok benne biztos.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 13:43:02

@Economix: Logikusan hangzik, hogy igen. A tűz és jég dala, mint sorozatcím, azért remélem, még nem számít spoilernek.:)

XocoLatte 2015.06.02. 13:47:52

@szepi79, első ezen a néven: igen, tisztában vagyok a jelentéstartalommal, a kiterjesztés fokára nem, főleg nem a képzelt régmúltban.

Incest is sexual activity between family members or close relatives. This typically includes sexual activity between people in a consanguineous relationship (blood relations) [...]
Third-degree relatives (such as half-aunt, half-nephew, first cousin) on average share 12.5% genes, and sexual relations between them is viewed differently in various cultures, from being discouraged to being socially acceptable.

Na erre az utóbbira utaltam, mint Cersei-Lancel rokoni kapcsolatra, ami tipikusan third-degree, azaz még a mai világban sem minden kultúrában bizonyul vérfertőzésnek.

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:49:03

@Economix: jaja, az egész sorozat úgy épül fel, hogy felszopja az utolsó nagy csatát. Kíváncsi vagyok, hogy látjuk-e majd úgy a vastrónt, ahogy Dany a második évadban; tető nélkül, behavazva. :D

XocoLatte 2015.06.02. 13:49:49

@XocoLatte: ... és emiatt lenne kellemesen "odabasz" kategória, amikor a Főveréb az incest vádpont kibontásakor nem a Lancel-Cersei kúrogatásra, hanem a Jamie-Cersei viszonyra építené a vádat...

Economix 2015.06.02. 13:51:29

@vastyúk is ..: Tényleg! Mikre nem figyelsz! Pedig nemrég újra néztem az első 2 évadot, így már emlékszem rá, de magamtól nem jutott volna eszembe.

vastyúk is .. 2015.06.02. 13:52:19

@XocoLatte: Jogos gondolat, ráadásul Tywin felesége Joanna is az unokatesója volt. Meg Sansa is az uncsitesója Robinnak, mégis simán tervben volt egy ideig (két rész erejéig) a frigyük. Szóval szerintem Westeroson ér uncsitesóval hálni.

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 13:54:53

@XocoLatte: de, bármilyen rokoni vonatkozásban megállja a helyét

szepi79 2015.06.02. 13:56:57

@XocoLatte: értettem, mire gondolsz, csak szerintem nem a testvéri kapcsolatról volt szó. na mindegy, majd kiderül. szegény cersei, most még azon is gondolkozhat, hogy ha vall, akkor melyik incestet vallja be, nehogy az legyen, hogy a bírák csak a másikról tudnak :D

vastyúk is .. 2015.06.02. 14:00:26

@Economix: úú, hát az nagyon beleégett a retinámba, de lehet, hogy csak egy szimpla jelenés volt, mint Drogo és a kis Rhaego a jurtában.

Duke Silver 2015.06.02. 14:01:12

@XocoLatte: Ausztriában pl teljesen legális. :D :D :D

JorgoszBaia 2015.06.02. 14:03:24

@XocoLatte: vagy fordítva.. a Főveréb - a Lancel-Cersei afférra gondolva - ráveszi, hogy valljon, Cersei meg bevallaná Jamie-t az ő csodalámpájával :)))

sipi119 2015.06.02. 14:05:40

amúgy a lich king nem tök olyan mint Star Wars 1-ben Darth Maul? (csak az ugye piroskás volt)

www.filmuniverzum.hu/wp-content/uploads/2012/09/DarthMaul.jpg

Zsoofka 2015.06.02. 14:09:05

@dog chapman, bounty hunter: Én is! Akármilyen sérült (remélem a múltjáról még tudunk majd meg dolgokat, mondjuk Apuka tetteitől - ami pont úgy, mint Jamie-nél, árnyalja a csajról kialakult képet.) szimpatikussá teszi az ereje!

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 14:10:58

@vastyúk is ..: Szerintem tuti, hogy látjuk. Én legalábbis már rákészültem lélekben.:)

Az incest szerintem itt csak mint minősítő eset van az össze-vissza paráználkodáshoz. Szóval házasság keretében rokonnal dugni szabad, hivatalos áldás nélkül meg nem. Egyébként ha jól emlékszem, máshogy ítélték meg a valóságban is azt, ha unokatesók, mint ha nagynéni/bácsi-unokahúg/öcs, mert az utóbbi egy vérségi fokkal közelebbi (kimarad egy "keveredés", amit a tesó házastársa hoz be).

pocokman 2015.06.02. 14:15:35

@sixx: Nem akarod AYSAK-ot bannolni ezért az undorító spoilerlavina miatt?

vastyúk is .. 2015.06.02. 14:17:25

@mokamini: Hm. Oberyn nyilatkozata és Maggy-s jóslat alatt is kiderült, hogy Cersei már gyerekkorában is egy megátalkodott kis gyökér volt. Nem hiszem, hogy az apjának ehhez sok köze lett volna. Pl.: Tyriont Jamie szerette, Cersei meg utálta. Ha atyai hatás lett volna, mind a ketten utálták volna. Cerseinek csak annyi a problémája, amit Tyrion is meg az apjai is megmondott neki, hogy túlságosan okosnak és tévedhetetlennek hiszi magát.

valackyatömegből 2015.06.02. 14:21:33

Ebben a részben, azon kívül, hogy végre kaptunk apró részletet a Lényegből - Night's King nem akárki! Dorne ábrázolása tetszett legjobban. Végre úgy foglalkozott a Déli területtel, ahogy eddig is kellett volna.

vastyúk is .. 2015.06.02. 14:23:38

@sipi119: hihihihihi, van hasonlóság, kétségtelen. hihihihihihi

@Littlewood: juj remélem igazad lesz, én is várom :D

Szerintem a főveréb tuti tud a pletykákról, hogy Cersei meg Jamie. Mikor Tommen meg akarta látogatni, az egész utca ordította, hogy fattyú, meg hogy vérfertőzés szülötte. Szerintem behallatszik az ilyen, pláne egy szentélybe :D.
Tommen meg azért nincs letartóztatva, mert szülei bűnéért nem felel. Hogy miért van még trónon, az jó kérdés. Sajnálom szegénykét, merthát 1. elvette feleségül Margaeryt, ami elég szar ómen, másrészt meg tudjuk, hogy Cersei gyermekei a korona után kapnak aranyszemfedőt is. Szegény gyereknek nem áll jól a szénája.

Zsoofka 2015.06.02. 14:24:01

@vastyúk is ..: Én úgy gondolom Apuka elég kemény lehetett vele, ez lejött a flashblack-ből is... Szerintem van ott elég boncolgatni való! Én kíváncsi lennék a kislány/nagylány Cercei-re is. :)

Zsoofka 2015.06.02. 14:25:55

@valackyatömegből: :))))))))))) Nekem azért nagyon hiányzik Jamie és társa... Szegényeket jól odaszáműzték :( A kígyók egy percre sem hiányoztak... :)

Zsoofka 2015.06.02. 14:27:24

@vastyúk is ..: Szerintem a főveréb kezdetektől fogva C-re pályázott és már rég tud a Lancel-es afférről és tutira tud Jamie-ről is... Nagy g.ci az öreg. Vajon a Töviskirálynő és Kisujj mit lép?

Dekatlon 2015.06.02. 14:29:22

@mokamini: tippre Bronn épp alagutat ás a másik cellába... nem túl nagyot, épp csak hogy a kígyója átférjen :D

Zsoofka 2015.06.02. 14:31:28

@Dekatlon: Ezt most elképzeltem és hangosan röhögök.....:)
J. meg tördeli a kezeit unalmában?
Bár nem tudja, de sokkal jobb helye van ott, mint gondolná...

Nemzeti Dohányos 2015.06.02. 14:31:48

Az első fél óra jó volt, aztán a második fél órát elbaszták a vadakra. Megszakítás nélkül basszki. Mennyire tudnék örülni, ha ez az ostoba fantasy szál kimaradt volna a sorozatból.

Zsoofka 2015.06.02. 14:33:26

@mokamini: Viszont ezt most továbbgondolva: tuti elérnek a hírek Dorne-ba is, és vajon kap e sereget a királytól, hogy megmentse Királyvárat a suttyóktól ?

És még egy kérdés: hol a francban van Varis? Még mindig keresi Tyriont? Vagy már rájött, hogy az ajándéka célba ért Danynél és ő is odatart?

Zsoofka 2015.06.02. 14:34:57

@Nemzeti Dohányos: Valaki írta, hogy Running Dead lett belőle... :)))))
Én is jobban szeretem az egyéb szálakat, de ez mégiscsak egy fantasy és ez egyre inkább így lesz, ha beszállnak a sárkányok is :)

valackyatömegből 2015.06.02. 14:36:29

@Legokocka: Nem tért el a könyvtől, csak ott ugyanezt _mittoménki_ levelei és Mel látomása során "látjuk."

Legokocka 2015.06.02. 14:40:27

@valackyatömegből: Lehet, hogy bizonyos részeket "látunk" így meg úgy, de Dany és Tyrion pölö még nem találkoztak, és a vadakat se rohanták le a Mások Rideghonban

szepi79 2015.06.02. 14:41:37

@pocokman: fölösleges, 1 kommentes user. direkt arra hozta létre, hogy ezt ide beböfögje. én sajnálom szegényt, máshogy tuti nem áll fel neki a fasza. legalább ennyi öröme had legyen az életben.

valackyatömegből 2015.06.02. 14:43:02

@Legokocka: Debizonyhogy lerohanták, csak ezt a Jonnak írott levelekből és Melisandre látomásaiból tudjuk. Onnan viszont tudjuk.

Zsoofka 2015.06.02. 14:43:26

@szepi79, első ezen a néven: Mellesleg egyszer sem biztos, hogy így lesz... Ezért is örülök annak, hogy elválik a könyv és a film. Two in one.

nota19 2015.06.02. 14:44:26

@mokamini: nem hinném, hogy Doran meg akarná menteni Királyvárat. Ki nem állhatja a Lannistereket, és ezen Myrcella sem változtat.
A Főveréb szerintem is mindent tudott, látszott azon is, ahogyan ránézett Cerseire. Az az ostoba, óvatlan liba, pedig a saját "ravaszságától" eltelve önként és dalolva sétált bele a csapdába. Annyira csak arra koncentrált, hogy a Tyrelleket kikészítse.

Zsoofka 2015.06.02. 14:45:30

@nota19: Ja. Pedig ordított a helyzetből, hogy vissza fog nyalni a fagyi... :)

nota19 2015.06.02. 14:46:30

@valackyatömegből: Cotter Pyke a Keleti Őrségtől, ő írja meg, hogy valami nagy gáz van, élőhalottak a vízben, a szárazföldön.

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 14:49:11

@mokamini: igen, én pl kíváncsi lennék erre a testvéri szerelem kialakulásának miértjére, pl apuka esetlegesen megrontotta-e (csak fantáziálás nem olvastam könyveket), és nagyon jól játszik, szóval egy esélyt adnék neki :D

Winter is coming 2015.06.02. 14:52:41

- Szerintem Főveréb nem vádolja be Jamie-Cersei kettőst, mert arra nincs fix tanuja. Feltéve, hogy Cersei nem árulja el saját magát.

- Nekem nem nagyon tetszettek ezek a rohangáló zombi/csontvázak, a lassabb komótos kékszemű élőholtak "reálisabbak" voltak.

- Dany fél mellének kint kéne lennie a hivatalos népviselet miatt, de gondolom az első két évad után már tudott olyan szerződést kötni, hogy ne kelljen már folyton mutogatnia magát...

- Minden valamirevaló nemesi családnak van valíriai acél kardja (pl Mormontoknak is, amit Jon "örökölt"), kivéve a Lannistereknek, mert azok elvesztették.
Szóval nem olyan nagy ritkaság, pl. első évadban is egy olyan tőrrel akarták megölni Bran-t. Más kérdés, hogy nem valószínű, hogy egységesen lemondanak a családi fegyverekről az Őrség javára :)

Zsoofka 2015.06.02. 14:52:59

@dog chapman, bounty hunter: Apai és (lévén félárvák) az anyai szeretet teljes hiányában egymás felé fordult a két gyerek... Mivel ikrek, még egy + kapocs is volt köztük... Egy kvázi-középkorban ez elég lehet a szerelemhez... :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.06.02. 14:56:55

Kíváncsi leszek mi lesz Cerseivel?

A börtönben előadott örjöngős-üvöltős-boszút-esküdős magánszáma után miért is hagyná bárki életben?

Cersei egyértelműen az kategória, akit, most hogy végre elkaptak az ellenfele egyszerűen nem engedhetnek ki. Ha kiszabadul az tuti, hogy legközelebb az őt börtönbe juttatók vérével lesz kifestve a trónterem.

Elég leküldeni pár gyilkost a cellába, vagy ha nem akarnak sok mocskot akkor szépen megmérgezni az annyira áhított vizecskét aztán meg bekamuzni, hogy szegény királnyé belehalt a bánatba/megrázkódtatásba vagy mibe...

Zsoofka 2015.06.02. 14:59:00

@Prof. William: Szerintem előbb minimum nyilvánosan megszégyenítik.... nem ússza meg olyan szárazon, hogy csak úgy csendben átjárja testét a méreg... :)

Joji 2015.06.02. 15:08:29

@aysak: ird már oda, h spoiler bazd meg!

szepi79 2015.06.02. 15:08:55

@nota19: azt én sem mondtam, hogy a főveréb nem tud (vagy legalábbis nem sejti) a két tesó kapcsolatáról. de hogy mit tud, meg hogy mit tud bizonyitani, az két külön dolog.

teszt123456789 2015.06.02. 15:33:59

@Nemzeti Dohányos: Egy fantasy sorozatból. Gratulálok.

31/48 2015.06.02. 16:11:04

@XocoLatte: de hát ebben az esetben nem az számít, hogy a való világban milyen kultúrában mi számít vérfertőzésnek, hanem hogy a westerosi andal kultúrában mi számít annak. Ugye ha nem együtt lettek szoptatva (nem tejtestvérek) akkor muzulmán országokban (a legtöbb hagyományos közösségben) elfogadott és viszonylag gyakran elő is fordul, hogy akár elsőfokú unokatestvérek házasodnak össze.

Westerosban pedig ugye a valyriai tradíciók szerint az is teljesen rendben van, ha két testvér házasodik össze, sőt a Targaryen dinasztia kimondottan támogatta ezt, hogy megóvja a tiszta vérvonalat. Azonban a Főveréb a sorozatban is hangsúlyozott módon az andal tradíciókra és Hét vallására épít, ahol pedig ez a jelek szerint tilos és megvetett dolog.

@Economix: nem akarok spoilerezni, nehogy sixx innen is kivágjon, de nekem a könyvek alapján úgy tűnt, hogy egy ponton Danny rákényszerül majd, hogy szembenézzen a sárkányaival és a nagy hadseregek helyett megpróbáljon egy innovatívabb, technológia/mágia/biológia -központúbb stratégiai eszköztárat kiépíteni, de most hogy Ser Barristant kiírták a sorozatból, nem tudom hogy azzal a szállal egyáltalán mi lesz.

De hacsak nem húznak a Mások valami új szuper varázslatot elő a kalapból, nekem úgy tűnik a repülő, óriásoknál is nagyobb tűzokádó sárkányok könnyedén verni tudják a közelharcra felszerelkezett jégdémonokat vagy miket.

De persze lehet, hogy keletenek valami vihart és akkor a sárkányok nem tudnak repülni, vagy Danny elkap valami nyavaját és meghal és a Törpe fog sárkányokkal repkedni, ki tudja.

Mészáros Laci 2015.06.02. 16:12:06

Jaj de gáz ez a zombi thread.
Lesznek vámpírok meg tinédzser varázslótanoncok is?
Aztán meg reality-celebek?

akdestroyer 2015.06.02. 16:13:49

Ja amúgy meg szerintem erős válasz volt ez a rész, azon fanyalgóknak, akik szerint Sansa karaktere visszalépett a sorozatban.
Mostanra ért el odáig, hogy rádöbbenjen, a saját lábára kell állnia, mert senki nem fog csodát tenni helyette, és ennek első lépéseként úgy elküldte a k.annyába Theont, (talán az egyetlen embert aki segíthetne neki), hogy öröm volt nézni. Ilyen eddig nem volt, az legelső nagy családirtás után simán lement kutyába.

Nagyon érik a nagybetűs Revenge, remélem sajátkézből. :P (Aztán lehet koppanok, mint mikor azt hittem, hogy Ned kegyelmet kap, és megy Jon mellé a falra. :D)

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 16:18:12

@Mészáros Laci: Végül is csak ez S1E1 kezdődik a white walkerekkel, szóval lehet ott kellett volna kikapcsolnod a készüléket. Brann meg ott ücsörög a fa alatt carcosában a "gyerek" varázslókkal, szóval nem sok jóval kecsegtet ez számodra :)

akdestroyer 2015.06.02. 16:20:11

A könyvet olvasóktól kérdezném, van olyan karakter akinek a sztorija még nagyon le van maradva a könyvekhez képest, vagy a maradék 2 résszel akkor várhatóan ténylegesen be is érjük a (4.-5.) könyv végét?

Mészáros Laci 2015.06.02. 16:24:54

@Andrei Chikatilo:

hát ez engem nem vigasztal. egyébként nincs tévém, a hogyvoltot olvasom (hézagosan). alapvetően nem szimpatikus a deusexmachina típusú történetvezetés, amikor a kiégett forgatókönyvírónak nincs más ötlete, hirtelen bevet valami rettenetes eszköz, majd kiderül, hogy annak is van egy még rettenetesebb ellenszere... vááááááááááááá gyenge. a könyvben nem ez jön át.

Knapp75 2015.06.02. 16:26:36

@akdestroyer: Nem lehet tudni, mert a könyvben szereplő karaktereknél kevesebb van a filmben.
Néhányan teljesen kimaradtak vagy ha benne is voltak a sorozatban, mostanára eltűntek.
De akiket látunk, ők közel vannak az 5. könyv végéhez. (vagy már előrébb is tartanak)

Knapp75 2015.06.02. 16:28:15

@Mészáros Laci: A könyv is a white walkerekkel kezdődik, mi a probléma?

Ruadhnait 2015.06.02. 16:29:49

Valahogy ezutan a tegnapi resz utan egyaltalan nem erdekelt mar, hogy mi lesz egy Sansaval vagy egy Cerceivel. Az o problemaik nagyon nem ernek fel ahhoz ami ott eszakon folyik. Nagyon durva volt vagy a kis Aryaval, nagyon beszartam :D Mar csak azt varom, hogy Brienne is csatlakozzon Jonhoz a kis valiria acel kardjaval es egyutt nyirjak a jegembereket. Meg Dany is szedje ossze magat es jojjon a sarkanyokkal.

Egyebkent valaki meg tudna nekem mondani, hogy a white walkereknek mi a celja? Jegbe boritani a vilagot? Es aztan? Meg minek nekik ember gyerek atvaltoztatasa, ha vannak koztuk nok is? Meg miert fogadnak be embereket, ha utaljak oket? Ha nem utaljak oket miert akarjak mindet kinyirni? Mit csinalnak majd azzal a rengetek zombival, ha vegeznek? :D
Koszonom a valaszokat elore is.

vastyúk is .. 2015.06.02. 16:32:17

@teszt123456789: igazat szólsz, nézd el a helyesírást, plíííz ;)

@mokamini: Nekem is az volt az érzésem, hogy Cersei van a célkeresztben. Töviskirálynénak meg csak az unokái számítanak most. Őket akarja menteni. Kevan Tommenhez hű, ahogy a Tyrellek is :D. Kisujj meg csak nevet a markába

sipi119 2015.06.02. 16:38:10

@Knapp75: jaja, én pl nagyon sajnálom h Victarion és Euron Greyjoy-t egy az egyben kihagyták :(
Victarion nekem full szimpi volt, Eurom meg iszonyat érdekes szereplő lehetett volna

Knapp75 2015.06.02. 16:41:52

Ez a rész nagyon ütős lett, éjszaka monitoron néztem meg, aztán ma kedvem támadt a második félórát nagy képernyőn is visszanézni.

Nekem kicsit gyermeknapi különkiadásnak tűnt... (special guest: Oly és a zombigyerkőcök).
Hiába no, Halász Jutka is megmondta: vannak még rossz gyerekek.
(nekem az albino Darth Maul is a Havas által kinyírt Más gyerekének/helyettesének tűnt elsőre, nem királynak, de hiszek nektek...)

Azt nem értettem, hogy a thennek maradása miatt miért bánkódnak annyira. Kicsit nehéz lett volna megoldani az integrációjukat a fal túloldalán! Mégis mivel foglalkoznának békeidőben? Kifőzdét nyitnának, ahol emberhúsból készült ételek kaphatóak?!

Az ugye megvan, hogy Bravoosban Arya egy olyan jelenetnek lesz tanúja, ahol a "gonosz" biztosítási ügynök éppen nem akar biztosítást kötni! (nem fogadja el az ügyfél pénzét)
Máskor meg az vele a gond, hogy nem fizet az örökösöknek...
Eh, van rajta sapka vagy nincs, a sokarcú istennek mindegy.

Sansa rokonsága meg exponenciálisan nő!
Pár hete még nem tudta, hogy van-e egyáltalán életben családtagja, aztán kiderült, hogy Havas parancsnok a Falon, most meg "visszakapta" Brant és Rickont.

Cersei jeleneteit látva Királyvár ostroma jutott eszembe, mikor az "óvóhelyen" folyamatosan ivott és itatta Sansát: "Drink!"

akdestroyer 2015.06.02. 16:46:38

Az azért szép húzás volt Martintól, ahogy a Vastrónért való civakodásról átbillentette a mérleget az élők vs. halottak játszmára, szinte észrevétlenül. Az elején még tényleg volt respectje a Vastrónnak, aki ott ült az volt a hétkirályság ura, de ma?

Teszem azt Cersei valahogy kikecmereg a sittről és beletud ülni + kap egy közepesen nagy hadsereget is maga mellé, szerintetek számít valamit, kit tud irányítani a fián kívül? Mert szerintem kb max a Királyvárnak csúfolt pöcegödröt :D
Nyilván északot nem uralja, sosem tudták uralni, hiába vannak ott a Boltonok, ha úgy adja érdekük simán beintenek a trónnak. A Greyjoyok nem tényezők, Sasfészek kvázi bevehetetlen, Dorne detto, meg alapból szarnak a Vastrónra, ahogy Stannis is, (hacsak nem ő ül ott) :)

Ezért sem értem más fórumokon a sírást, akik az első pár évados trónos-intrikákat meg cselszövést hiányolják (amiből amúgy van most is), van értelme? Jönnek a WWk aztán mindenki meghal és vége. :D

Brail Kast 2015.06.02. 16:48:06

@sipi119: Következő évadban állítólag szerepelni fognak.

szepi79 2015.06.02. 16:48:46

@31/48: "Westerosban pedig ugye a valyriai tradíciók szerint az is teljesen rendben van, ha két testvér házasodik össze, sőt a Targaryen dinasztia kimondottan támogatta ezt, hogy megóvja a tiszta vérvonalat. Azonban a Főveréb a sorozatban is hangsúlyozott módon az andal tradíciókra és Hét vallására épít, ahol pedig ez a jelek szerint tilos és megvetett dolog."

szerintem itt azzal a résszel van nagyobb baj, hogy nem voltak házasok. a targaryenek között ez bevett szokás volt, ergo szvsz csak akkor lesz ez probléma, ha úgy van vérfertőzés, hogy nincs "szent kötelék" a két ember között.

szepi79 2015.06.02. 16:51:51

@Ruadhnait: "Egyebkent valaki meg tudna nekem mondani, hogy a white walkereknek mi a celja?"

ezt senki sem tudja. vannak olyan elméletek is, hogy ők a jó fiúk, és azért most kezdtek el mozgolódni, mert felébredtek a sárkányok, és tőlük akarják megszabaditani a világot, az emberiség javára :D (és azért ölik meg az embereket, mert muszáj, kb. mint a watchmen végén)

nyilván ennek nem sok esélye van, de lehetségesnek lehetséges.

Ruadhnait 2015.06.02. 16:56:22

@szepi79, első ezen a néven: En is gondoltam, hogy lehet, hogy a sarkanyok felebredese miatt jottek elo. Csak akkor meg az nem vilagos, hogy hogyhogy a sarkanyok csak parszaz eve haltak ki, mig a white walkerek tobb ezer eve "alszanak". Meg ezek a regi nepmesek tartalmaznak barmifele walker-sarkany harcot? Meg hogy tervezik a walkerek legyurni a sarkanyokat zombikkal akik nem tudnak repulni? :D erthetetlen :D

Ruadhnait 2015.06.02. 16:59:09

@Bockó: :D csak gondoltam hatha volt errol valami info a konyvekben.

akdestroyer 2015.06.02. 16:59:11

@szepi79, első ezen a néven: Lehet nekik a is a Vastrónra fáj a foguk???

Alhazred 2015.06.02. 16:59:20

@aysak: akkor neked a tetves, bárcás kurva anyádat, faszfej.

Parasite 2015.06.02. 17:01:03

nem volt rossz rész, de az éved ettől még továbbra is gyenge és töketlen. ha kinyírja jon snow-t szerintem nem fogom nézni, onnantól nem érdekel ki honnan hova mikor és merre. rajta kívül minden karakter unalmassá vált és a jövőjük szempontjából teljesen érdektelenné.

Ruadhnait 2015.06.02. 17:05:48

@Bockó: Most ezt miert kellett?

Alhazred 2015.06.02. 17:08:27

@Bockó: rohadj meg akkor te is.

Andrei Chikatilo 2015.06.02. 17:10:30

@Alhazred: Jót kacagnék, ha a spoilerező faszok pofára esnének és mégsem így történne :)

Parasite 2015.06.02. 17:12:05

@Bockó: jajj idáig látom mennyire büszke most a szánalmas nyomorék pofád :D örülsz, lett egy jó napod? remélem ez az utolsó! :)

Alhazred 2015.06.02. 17:14:57

@Andrei Chikatilo: én meg annak örülnék, ha aszfalton esnének pofára százötvennel, bukósisak nélkül.

susmussándor 2015.06.02. 17:15:44

most mit szidjátok, aysak már elspoilerezte, akkor már nem mindegy? rühellem ha valamelyik fasszopó spoilerezik, de ha már elspoilerezték akkor teljesen mindegy.

nota19 2015.06.02. 17:16:26

@Ruadhnait: igazából a Másokról nem sok derült ki, inkább csak tényleg népmesei színvonalon. Az, hogyan készülnek a mások a csecsemőkből csak a sorozatban volt, a könyvben nem. Öreg Nan is mesélt erről Brannek, hogy a hosszú éjszaka alatt jöttek el először, és kb 8000 éve, és Építő Brandon miattuk épített ekkor a falat. És még azt hiszem az Azor Ahai is szóba került, de már nem emlékszem jól. Az indítékukról vagy bármi másról nem derült ki semmi.

nota19 2015.06.02. 17:17:48

@susmussándor: egyáltalán nem biztos, hogy így volt, ahogy a trollok írták.

Parasite 2015.06.02. 17:18:28

@Bockó: u.i: a blogodat elnézve ver téged az isten rendesen. tudod, ha egy senkiházi vagy, és arra vágysz, hogy észrevegyenek, akkor nem bizots, hogy jó gyökérnek lenni. az nem segít, attól csak rosszabb lesz. sajnálom, hogy szánalmas a magányos életed, de erről főleg te tehetsz és nem mások, ezt próbáld meg figyelembe venni.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.02. 17:23:29

Örülök, hogy az óriás megmaradt... azok úgyis veszélyeztetett faj. :) Viszont az a white walker, ami megtámadta Jon-t... valamelyik nap láttam a parkban, amint galambokat etet. Igaz, neki nem volt kék szeme, meg jégkard helyett is csak botja volt, de a csontos állkapocs rendben. Szóval rendben lett volna, ha designer valami olyan pofát talál ki ezeknek, ami nem az apróadási kényszert indítja be, hanem a végbél perisztaltikát.

Ruadhnait 2015.06.02. 17:24:37

@susmussándor: Nem mindegy, mert elso f@szfej csak annyit mondott, hogy megbicskazzak ,amit meg tulelhet. Meg ha azt kitorli sixx, akkor aki ujan erkezik nem latja, de a masodik f@szfej hatarozottan elspoilerezte, ugyhogy ne vedjed!

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 17:30:11

@naysayer: Obszidián van a valyriai acélban? Mióta?

A valyriai acel varazslattal kovacsolt es jo a whitewalkerek ellen is.

nota19 2015.06.02. 17:30:44

@Ruadhnait: akkor a második nem olvasott elég figyelmesen. Nem kell izgulni, nem derül ki semmi végleges a könyvben sem.

akdestroyer 2015.06.02. 17:35:03

@Ruadhnait: Én nem olvastam a könyvet, de ahogy hallom, olyan ütemben távolodik a könyv és a sorozat egymástól, hogy már nem vennék sok mindenre mérget. Ha képesek voltak Sansát átírni Sasfészekből Deresbe, akkor ennek a szálnak sem kell majd feltétlenül így végződnie.

vontod75 2015.06.02. 17:39:48

@XocoLatte: Annyira nem, hogy Magyarországon már az unokatestvérek közötti sem büntetendő.

Knapp75 2015.06.02. 17:43:38

@Bockó: Te viszont nem fogsz annyira hiányozni, ha a spoilerezésért esetleg kibasznak innen...

vontod75 2015.06.02. 17:44:31

@Nemzeti Dohányos: Banyek, ez egy fantasy. Mégis hogy maradjon ki a fantasy? Olyan lenne mint a rántott hús hús nélkül....

Balfars 2015.06.02. 18:12:11

Én sem hiszem, hogy a főveréb a Jamie-Cersei vonalon akar elmozdulni. Arra nincs semmi bizonyítéka. Max Kisujj hozhat elő egy szajhát aki látta amint Robert fekete hajú fatyját leölik az aranyköpenyegesek. +Akkor az általa töviskirálynőnek beígért fiú is lehet Gendry* mint bizonyíték arra, hogy honnan is vannak a "trónörökösök". Bár erre szerintem nincs esély mert a Tyrellek akkor bukják a trónt, Cersei nagy szopatása meg nem ér meg nekik annyit. Főleg, hogy főveréb jelezte is, hogy itt bizony részéről jöhet egy forradalom is. Szóval a status quo-t szerintem most nem bolygatná meg ennyire a nagyi.
*Gendry amúgy nem Bravosban van véletlenül? Mert akkor Arya már 2 ismerősbe is belefuthat nagyon hamar.

Cersei, Jamie kapcsolat amúgy szerintem az önimádat legfelsőbb foka nem igazi szerelem. Vannak emberek akik annyira el vannak maguktól telve, hogy igazából csak önmagukkal tudnának jókat dugni. Olyan magasan van a léc. Nekik meg volt erre lehetőségük, az ikertesójuk képében.

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 18:14:19

@Parasite: Na ja. A negyedikhez keprs visszalepes volt, foleg a Kiralyvari olcsoskodas. A Freyek meg Greyjoyok kihagyasat nem is emlitem...(ok ott van Theon meg Roosey dagi felesege reprezentalasnak).

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 18:17:45

@Balfars: Seaworth a fovarosban tette ki. Ne spoilerezzunk, rn mar azt varom, hogy leomoljon a FAL.

rest of boys 2015.06.02. 18:26:25

Az eddigi legjobb rész a sorozatból, a legsokkolóbb/elborzasztóbb látvány a sziklafalon lovaikon némán lefele tekintő Mások voltak és igen, az immár sajátjává vált élőhalott-hadsereget karjai lassú, vésztjósló felemelésével kreáló Éjjeli király...Az Apokalipszis egyik lovasának is elment volna.

susmussándor 2015.06.02. 18:28:35

@Ruadhnait: nincs igazad. de sajnos nem tudok vitába szállni, mert csak spoilerrel tudnálak meggyőzni.
az eseményt amúgy jó szarul írta le, mázlitokra. gyakorlatilag nem tudtok semmit :)
és ezt komolyan mondom, meg örülök is neki, hogy amatőr trollal volt dolgotok.

vastyúk is .. 2015.06.02. 18:36:12

@Bicepsz Elek77: nyugalom, Bran sincs kiírva a sztoriból, csak erre az évadra jegelték, azt hiszem ez a helyzet a Greyjoy és Frey famíliákkal is. Onnan gondolom, hogy az olyan szálakat, amiket kivagdalnak helyettesítik/összevonják másokkal, mivel ez a fenti családokkal még nem történt meg, van rá simán esély, hogy előkerülnek. :D

Knapp75 2015.06.02. 19:08:30

@Bockó: Ha fontos történésekről előre ugatsz, az spoiler.
Az én szórakozásomat nem tudod vele elrontani, másokét viszont igen. Fura, hogy ezt nem fogod fel.

Economix 2015.06.02. 19:16:12

Mindenesetre ütős rész volt!
Arya szintet lép a bérgyilkos suliban
Dany és Tyrion együtt
Theon vall Sansának
Cerseit csúnyán szívatják
Jon, Mások, Vadak pedig epic.

Hát várom a következő részt! A dán-vad csajért meg igazán kár! Valaki írta korábban, hogy azt hitte Jon behúzza a második vadlány strigulát. Hát én is azt hittem!

Az csak a rossz világításnak köszönhető, hogy Sansa kezd Kövér Waldára hasonlítani? Valamitől nagyon ki volt kerekedve ebben a részben. Ritkán veszek észre ilyet, de most meglepődtem.

Ruadhnait 2015.06.02. 19:19:03

@susmussándor: Jolvan. Annal jobb, ha nincs igazam. :) Elhiszem, nem kell bizonyitek :D Nem ellened iranyult a duhom. Elnezest kerek. Viszont ha 6 ember spoilerezik, a 7. is ugyanakkora paraszt marad, es nem kell megvedeni, mert azt hiszi jo uton jar. Pedig csak egy seggfej. :)

Zsoofka 2015.06.02. 19:19:06

@Economix:
a.) K.rva hideg van és be van öltözve 8 hacukába.
b.) Sok ruhát vesz fel, hogy nehezítse R. esti dógát, ha jön megdugni.

Economix 2015.06.02. 19:23:50

@mokamini: Ez jó! :) "szegény" Ramsay!

vastyúk is .. 2015.06.02. 19:26:55

@Economix: időnként nekem is az az érzésem, hogy ki van kerekedve Sansa, de általában csak optikai csalódás. Pl van egy kis tokája, így bizonyos helyzetekben simán húsosabbnak tűnik, vagy attól is simán méretesnek látható, hogy tényleg nagyobb ezeknél a pálcikaember Ramsay-nél és Bűzösnél. :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 19:36:40

@Balfars: Van valami ebben a tükörképemmel dugok elméletben. Szerintem eddig ez ragadta meg legjobban.:)

@Bockó: Addig oké, hogy olvastad. De némi szövegértés is kéne ahhoz, hogy legalább rendesen tudj spoilerezni.

nota19 2015.06.02. 19:39:51

Hát nem vicces, hogy a vad leányzó ezzel a rövid fellépésével szimpatikusabb lett, és nagyobbat ütött, mint a három sikló?

Zsoofka 2015.06.02. 19:44:47

@nota19: +1000 Ott a pont. Egyszerű a válasz: ez a casting k.rva jól sikerült, a siklóké meg valahol nagyon félrement. Se nem szépek (talán azt a két ominózus mellet leszámítva) se nem jó színészek.
Nekem egyébként Emilia is kevés. Így, hogy Tyrion mellette van, így se hiszem el, hogy jó királynő lesz, pedig bárki+Tyrionsegítő az már a tökéletes uralkodás szinonimája..... :)

Knapp75 2015.06.02. 20:06:09

@Bockó: Persze, az a lényeg, hogy te jól szórakozz... Tudom, hogy nem véletlenül linkelted a wikipédiát, hanem azért, mert igazi kretén vagy, aki valamiért angolul csak a spoil szó jelentésével nincsen tisztában.
Arról ne nyissunk vitát, kit kéne pofán verni, de ha egy ilyen filmes fórumon játszod a jól értesültet (a magad szórakoztatására), akkor bizony az elsők között leszel említve. ;)

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:15:37

@Bockó: én nem olvastam a könyvet, és a wikipédiát sem olvasom, azért letört az infó elhiheted. Ebactad a szórakozásom, másképp néztem volna jon történetét, most már előre szomorú vagyok. Kösz szépen, ez legyen a legnagyobb örömed az életben hogy idepiszkoltál.

,, 2015.06.02. 20:16:01

most jutottam csak ide, már mindent elmondtatok:)
(természetesen azt akartam írni, h Dany+Tyrion mennyire jó páros, és hogy megérte várni a találkozásukra. Meg azt h a hentelelés EPIC volt!)
Na de. Ez az Éjkirály engem nagyon érdekel, ellopta a sót. Nagyon-nagyon szeretném, ha kapna egy szép hosszú flashbacket az a sztori, hogy lett belőle Más.
Meg mi az h beleszeretett egy Másba? És most érjem be ennyivel? Mindent tudni akarok erről! Nem hiszem el h itt csigáznak! Látni akarom milyen volt emberi alakjában!
A másik aki ellopta a sót a vadóc leányzó volt...
Jonnak nagyon drukkolok.
Jöhetnének már azok a sárkányok:////////// Már azon gondolkodom h elég lesz-e az a 3.
Mi vár mééééééég?:)

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:18:28

Kérdéseim: ha jorah kőemberként megérintene egy mást, azzal milyen kombó jöhetne létre?
Ha a sárkikat befogná dany fegyógyártásra, lehetne egy kicsivel több valíriaiai acél fegyó?

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:19:19

Ja meg még: a vastrón sárkánytűzzel lett egybekovácsolva? Ha szétszednék a kardokat?

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:22:08

Remélem a töviskirálynő végre Tommen közelébe fér és ráveszi hogy szedje elő a testőrségét, levágják a verebeket. Lehet hoyg Tommen belehal, megvan a 2 szemfedő is, és elő lehet szedni Myrcellát mint következő királynőt. A nyomi csajoknak se lesz érdekükben kinyírni így, mert trónra kerülhet egy martell, mint király

furmintszaraz 2015.06.02. 20:25:42

@Bockó: Ja, hogy te jól szórakoztál! Így már mindjárt más, ez a legfontosabb, ne haragudj, a mi k....a anyánkat, tényleg. Azért a blogod nevét érdemesebb volna lassan "trollkabát"-ra módosítani.

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 20:26:36

@foxglove (F6): Nem azert de ez a konyvben voly. Miert lenne a ketto ugyanaz a szenely? A WWk sem elnek orokke gondolom...

,, 2015.06.02. 20:33:24

@Bicepsz Elek77: mi az a voly? és milyen két személy?

Balfars 2015.06.02. 20:33:44

@Cérnahuszár: Kőember-Más kombó? XD amúgy lehet, hogy semmi. Végül is az emberről se terjed át minden kór a minket körülvevő állatokra.

A vastrón sima acélkardokból áll. A valyriai acél készítése nincs pontosan leírva de van benne valami magic is.

Alhazred 2015.06.02. 20:34:33

@Bockó: ne magyarázkodj, hanem rohadj meg.

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 20:37:39

@foxglove (F6): én is az ő találkozásukat vártam :) (d+t)

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:40:32

@Balfars: én úgy tudom hogy a valíriai acél a sárkányok tüzéből nyeri a mágicot

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:44:40

ha a trónt a sárkányok lehelték össze, akkor az ott egy rakás valíriai acél nem?

dog chapman, bounty hunter 2015.06.02. 20:47:37

@foxglove (F6): most le vagyok maradva, de a hv-ból ítélve a White W-k lesznek a kedvenceim :DDD

Cérnahuszár 2015.06.02. 20:52:42

na mondom én, mondom én, a hbo fogalomtárában olvastam
"Az ebből az acélból készült kardokat még akkor kovácsolták, amikor a Targaryenek szülőhazája, az azóta elpusztult Valyria virágzott. A legenda szerint a fegyverek azért lettek ennyire élesek, elpusztíthatatlanul erősek és méregdrágák, mert a készítésük folyamán varázslatot is alkalmaztak, a sárkányok tüzében izzították a fémet. A Stark-család pallosa, Jég, illetve Havas Jon fattyúkardja, Hosszúkarom is valyriai acélból készültek. "

hülye barom 2015.06.02. 20:55:36

@Littlewood: elnézést, hogy bátorkodom beleszólni: az általatok tárgyalt jelenség legrégebbi ismert feldolgozása a görög mítosz Narkisszoszról, akit egy kikosarazott nimfa kérésére a bosszú istennője azzal büntett, hogy a folyóparton beleszeretett a saját tükörképébe, de hát ez a szerelem ugye sosem tudott ugye igazán úgymond beteljesülni, szóval a szép ifjú inkább virággá változott bánatában. (Nem is ragozom, melyik pszichológiai fogalom származik Freudnak hála a történetből.)
Örülök, ha esetleg segíthettem, stb.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.02. 21:08:47

@hülye barom: Ja, rémlik valami.:) Köszönöm.

@Cérnahuszár: Igen, szerintem is lesz valyriai acél megint dögivel. Ami ennyire fel van vezetve, és ilyen logikus, abból kell, hogy legyen valami.

,, 2015.06.02. 21:33:21

@dog chapman, bounty hunter: majd meséld el, hogy tetszett:)

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 21:53:36

@Cérnahuszár: mar rossz :(
awoiaf.westeros.org/index.php/Main_Page
Itt keress!
Jeget(a sorozatban Robb kardja) beolvasztottal es 2 ot kovacsoltatott brlole Tywin. A regeny szerint csak 3 kovacsmester kepes meg valyriai acelt kovacsolni es az egyiket bizta meg Tywin.

R.T. Flakfizer 2015.06.02. 21:57:38

Csak egy kérdés - Ramsay királyi vérnek számít e? Mert az feloldaná a Stannis-Melisandre konfliktust, mert akkor ő megégethető, nem kell Shireent feláldozni.

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 22:10:26

@R.T. Flakfizer: A Boltonok sohasem voltak kiralyok.

Nemzeti Dohányos 2015.06.02. 22:11:11

@vontod75: Akkor egy kurva jó alternatív középkori "West Wing" lenne. Hülyeségek nélkül. De ezeket elviselem, mert többnyire egy kurva jó alternatív középkori "West Wing", csak nem kéne fullba nyomni a kretént fél órán át.

Cérnahuszár 2015.06.02. 22:11:28

@Bicepsz Elek77: á ok, a filmből ez nem derült ki. A könyvet meg nem olvastam, akkor ez a lehetőség kilőve hogy a trón fegyverraktár

R.T. Flakfizer 2015.06.02. 22:14:12

Nem tudom, hogy fogalmazzak óvatosan, mert a könyvben Mance gyereke is számít, holott ... a sorozatban hiányzik ez a szál, de az elv még meglehet, nem?

Nemzeti Dohányos 2015.06.02. 22:19:03

@Ruadhnait: Én az elsőt sajnos olvastam, de a másodikat nem, nekem most te spoilerezted el :D

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.06.02. 22:43:40

Szerintem ez a hirig arra szolgált hogy bemutassa hogy mi vár(hat) egész Westerosra ha mások átjutnak a falon. Nem hiszem most ,hogy mostantól minden részben zombigyilok lesz.

A fal esetleg majd a hatodik évad végén omlik le...

vastyúk is .. 2015.06.02. 22:45:28

@Bicepsz Elek77: @foxglove (F6): Elek arra gondolt, hogy a könyvben szerepelő és a sorozatos Éjkirály nem feltétlen ugyanaz a személy, mert azóta kurvasok idő eltelt és a Mások sem élnek elvileg örökké. Végül is alig tudunk valamit a Másokról, és tényleg lehet, hogy csak lányos zavaromban megörültem, hogy ugyanaz a név, ugyanaz az "ember", pedig tényleg nincs rá semmi bizonyíték. Lehet hogy az Éjkirály csak egy titulus, amit a Mások örökítenek egymás között a főgonoszra :D

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2015.06.02. 22:49:08

@Knapp75: Whatevs.

@Cérnahuszár: Levegőt kapsz azért, remélem. Azt pedig jól tennéd, ha olvasnád a wikit, legalább ezt a konkrét cikket.

vastyúk is .. 2015.06.02. 22:51:36

@Prof. William: Ahogy megszokhattuk a sorozat cliffhanger gépezetét, addig próbálják majd húzni, ameddig csak lehet. Lehet, hogy le sem omlik, csak simán kikerülik a Mások. Egyébként azon csodálkoztam, hogy ezek a zombik, nem szeretik a vizet? vagy miért nem mentek a vadak és az éjjeli őrök után? Meg furcsa az is, hogy a korábbi évadokban azzal is jelezték egy Más közeledtét, hogy befagyott a vizes edény, ilyesmi, itt meg semmi extra, egy móló megállította őket. Persze nagyon örültem, hogy legalább az a pár ember megmaradt szemtanúnak.

vastyúk is .. 2015.06.02. 22:53:54

@Bicepsz Elek77: esetleg még annyi, hogy Jég sosem volt Robb-é. Eddard magával vitte Királyvárba, és azzal is fejezték le. Tywin nagyúr meg simán rátette a kezét, és a negyedik évad elején kettékovácsoltatta.

Cérnahuszár 2015.06.02. 23:00:23

@Bockó: majd én eldöntöm mi a jó nekem, ettől persze te veheted semmibe és nyilatkozhatsz róla ugy hogy picsafüst, demokrácia van

vastyúk is .. 2015.06.02. 23:01:07

@Cérnahuszár: nem feltétlen, mert a valyriai acélkard megjelenésében és egyszerű "fizikai" tulajdonságaiban sem hasonlít a sima kardacélra. Azaz attól még, hogy sárkánytűzzel összekovácsolták őket még nem válnak valyriai acéllá. Szerintem vannak ott még titkos összetevők. Ha nem lenne, Kisujj már régen eladta volna a trónszéket, hogy így enyhíttesse a korona adósságát. Viszont Kisujjnak is van egy ilyen valyriai acéltőre, azzal próbálták megmerényelni Brandon Starkot, és mikor Cat okoskodni próbált elvitte neki megmutatni, ott is maradt.

Knapp75 2015.06.02. 23:03:58

@Bockó: Szerintem tesztelhetnéd először a saját blogodon, hogy mennyire kíváncsiak az emberek a wikipédiás spoilereidre! ;)

Az úgy megvan, hogy aki ide jár, az alapesetben a tévésorozat aktuális részéről akar olvasni és nem a következményekről és a várható folytatásról?
Nem azért nézzük a filmeket, mert ez a leggyorsabb módja a sztori "felgöngyölítésének"...

Klegan 2015.06.02. 23:08:29

Egy kis adalek/erdekesseg

Valyriai kardok es jelenlegi birtokosaik listaja:
1. Longclaw (Hosszúkarom) - Jon Snow
2. Oathkeeper (Huseg) - Tarth-i Brienne (Ned Stark kardjanak, Jegnek egyik fele)
3. Widow's Wail - Joffrey Baratheon, majd Tommen Baratheon? (Ned Stark kardjanak, Jegnek masik fele)
4. Heartsbane (Szívölő) - Randyll Tarly (Sam nem-tul-kedves apja, valoszinuleg erkezik a hatodik evadban)
5. Lady Forlorn - Ser Lyn Corbray (eddig nem szerepelt a sorozatban)
6. Nightfall (Alkonyat) - Ser Harras Harlaw (eddig nem szerepelt a sorozatban)
7. Red Rain - Drumm Ház, Vas-Szigetek (nem szerepeltek a sorozatban)
+
- A tor, amivel Bran Starkot probaltak megoletni az elso evadban (Petyr Baelish)
- Caggo (dothraki verlovas) arakhja (ha jol emlekszem nem szerepelt a sorozatban)
- Celtigar haz csatabardja (nem szerepelt a sorozatban)
Ezeken kivul meg 7 penget emlitenek a konyvek, de ezeknek holleterol nincs info, azaz elvesztek.

vastyúk is .. 2015.06.02. 23:13:23

@Klegan: hú engem nagyon érdekel a Arthur Dayne Hajnala, hol lehet, mikor Joffrey a negyedik évadban pont ezt a Királyi testőrt olvasta fel Jaime-nek összehugyoztam magam a boldogságtól. Persze lehet, hogy ez is csak azért van, hogy szívassák azokat, akik olvasták a könyvet :D

Cérnahuszár 2015.06.02. 23:17:26

@Klegan: á ez tök jó, nekem is kell egy ilyen, valahogy ragassz már a listához és jól kipróbálom hogy bocko vajon más-e. Ha nem, akkor benéztem :)

furmintszaraz 2015.06.02. 23:30:00

@vastyúk is ..: Az szerintem logikus lenne, hogy az élőhalottak nem komálják a vizet (ebben speciel épp nem poszttolkieni lenne a GoT, hiszen a Gyűrűlidércek ott sem annyira bírtak átmenni a Borbuggyan folyón), ez akadályozza meg őket abban, hogy a falat megkerüljék valahogy - arra kell menniük...

vastyúk is .. 2015.06.02. 23:33:04

@furmintszaraz: el tudom fogadni, csak azért fura, mert a Mások meg kimondottan szeretik a jeget, ami végül is a víz rokona :D. IGena gyűrűlidércek tényleg nem szeretik a vizet :D

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.02. 23:44:31

@sipi119: jövőre, azaz a hatodik évadban színre lép Euron Greyjoy és alaposan megkavarja a szálakat. hiányzik is az Ironborn klán, nem véletlenül voltak ők a legerősebb família a Targaryenek megjelenéséig (ld: Harrenhal).

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.02. 23:49:33

@Ruadhnait: Martin szerint a hatodik, megjelenés alatt álló könyvben számos dolog kiderül a white walkerekről. van már olyan elmélet is, mely szerint a Wall is az ő művük, pont az emberek távol tartása végett. ahogy elérik, egyből ki is derül, melyik verzió az igaz (emberi vs. w.walker)

amúgy az eddig kiderült jelekből inkább csak amőba-mód terjeszkednek, ennél komolyabb célkitűzést még nem láttunk a walkerek részéről.

Gogyi 2015.06.02. 23:55:59

@furmintszaraz: Lehet hogy azért mert víz a Drowned God(Vízbefullt Isten) birodalma és a Mások se a holtak nem léphetnek be oda, ha ez így van akkor felmerül a kérdés, hogy isteni erő vezeti-e őket.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.03. 00:06:57

@vastyúk is ..: pontosan, a House of the Undying álom roppant fontos, mivel Dany úgy látja a Wallt, hogy még sosem járt ott. biztos nem véletlenül került oda ez az álomkép

furmintszaraz 2015.06.03. 00:12:21

@vastyúk is ..: Attól függ, hogy a víz mint elem zavarja-e őket bármilyen formában (ezt a jég, fagy iránti vonzódás kevésbé valószínűsíti), vagy a nagykiterjedésű vizek: tavak, tengerek, folyók mint természeti képződmények. Vagy ahogy @Gogyi: is mondta, mint másvalaki birodalma (aminek a hátterét nem könyvolvasóként én nem értem, de ez nem baj :D )

Felagund 2015.06.03. 00:12:46

@vastyúk is ..: Ez egy aránylag könnyű kérdés: a kard Hullócsillagban (Starfall) van, gondolom valami főhelyen, amíg a Dayne-házból valaki nem lesz ismét méltó a Hajnal Kardja titulusra.

Hajnalt amúgy maga Ned Stark vitte vissza az ominózus összecsapás után, és ekkor történt ugye az is, hogy Ashara Dayne (akinek, hogy még bonyolítsuk a dolgokat, a pletykák szerint afférja volt Neddel, mi több, egyesek szerint Jon Ned és az ő fia) levetette magát egy alkalmas szikláról...

Ami meg a Másokat és a Falat illeti, elég kevéssé valószínű, hogy a Mások emelték volna az emberek ellen, nekik voltak jobb módszereik is. Azon kívül ezerszer bizonyított tény, hogy az emberek át tudnak menni a Falon minden további nélkül, a Másokról ellenben ezt nem lehet tudni, igen jó eséllyel nem. És ebben nem a Fal magassága akadályozza meg őket, hanem a "beleépített" mágia (thx to Erdő Gyermekei).
És mivel mágia, ezért nyilván játszik az úgynevezett "mystical fucking" intézménye, vagyis nyilván nem lehet ilyen egyszerűen megkerülni a tengeren. A Fal egy ideaszintű akadály Westeros és az északi világ között, ha mond ez bárkinek bármit :D

limbekcs 2015.06.03. 00:37:41

@Felagund: "mystical fucking" - hát ezt majd igyekszem észben tartatani... : )

(amúgy a bockó blogja tényleg eltűnt? ejnye...)

vastyúk is .. 2015.06.03. 01:18:44

@Felagund: Így van, haza került. Csak olyan szokatlan, hogy nincs "gazdája". Szívesen láttam volna, mert végül is Hajnal egy "fényhozó". Szóval azt sajnálom, hogy nem tudni, "hol" kinél köt ki.

Abban is igazad van, hogy a Mások elméletileg nem jöhetnek át a falon, de ugye az elmélet és a gyakorlat között simán lehetnek kiskapuk. Pl Lehet, hogy alatta illetve alagútjain nem kelhetnek át, de mondjuk felette megmászva igen. Ki tudja. Azért gondolom, hogy valamiféle kiskapu létezhet, mert 1. akkor felesleges lenne aggódni, ott a Fal, és az megállítja a Másokat, és 2. Mikor először találnak ilyen fagyott zombikat, simán át tudják fuvarozni őket a Fal túloldalára, ahol persze sötétedés után elkezdhettek garázdálkodni. Szóval magyarázatra szorul még a Fal működése az is biztos :D

WmWinters 2015.06.03. 01:34:30

@vastyúk is ..: Szép estét :)
A WW-k nem is jöhetnek át de a zombik igen, ahogy mondtad, innentől kezdve van miért védeni a Falat! :)
Nem tudom olvastad e könyvet, ha igen, talán emlékszel a Bran-Sam/Szegfű találkozásra az Éjvárba(?) és h hogyan mentek át úgy h nem mászták meg a Falat! :) mert ha emlékszel -mert olvastad, ha nem elmondom szívesem, mert spoilernek nem minősül mert túl van a sorozat azon :) - akkor ott elég egyértelműen kiderül h a WW-k miért nem tudnak átjönni a Falon.
Mondjuk mérget nem iszok rá h nem tudnak átjönni, de van egy elméletem h miként lehetne ezt megoldani ... de azt nem tudom h spoiler lenne e vagy sem :D -túl is van ezen a sorozat meg nem is :D -

Aszusz 2015.06.03. 06:38:07

@vastyúk is ..: Arra őszintén szólva tippem sincs, hogy miért nem tudják befagyasztani a tenger: lehet, hogy túl nagy a víztömeg, és nincs ekkora energiájuk.
Az viszont érthető, hogy miért nem mennek a vízbe ( a Mások, nem a zombik): Ők maguk mégiscsak iszonyú hidegek, és ha bemennének a vízbe, villámgyorsan befagyna körülöttük - és nagyon hamar egy jégkockába zárva találnák magukat, ahonnan esélyük sincs kijönni, hiszen a meleget nem komálják. :)

Nemzeti Dohányos 2015.06.03. 07:12:40

Aludva még egyet a részre, igazából számomra egyre kevésbé érdekes-fontos, mekkora veszélyben van Westeros. Tywin halott, Arya, Tyrion, Varys Essosban, még Kisujjat meg Margery-t, esetleg Sansát kell átmenekíteni, oszt' onnantól azt csinálnak a WW-k, amit csak akarnak. Jó kis kopp lenne, ha ez tényleg megtörténne, és onnantól úgy állnának hozzá, hogy jó, Westerosnak ennyi, építsünk birodalmat ideát, max ha vége a télnek visszamegyünk. Semmiféle nagy végső csata, csak egy hatalmas koppanás :D

vastyúk is .. 2015.06.03. 07:13:21

@WmWinters: helló. Jaja megvan a rész, amit említesz, ezért is vagyok benne biztos, hogy a falon keresztül a mások nem tudnak átjönni, de szerintem felette még simán. A trükk a falban van, nem felette. És ilyen értelemben szerintem a zombik is csak úgy tudnak átmenni a falon, ha szépen áttalicskázzák őket. Olyasmire gondolok, mikor az erdőgyermek mondja Branéknek, hogy a barlangban a zombik nem tudnak mozogni, mert az erőnek, ami mozgatja őket nincs hatalma ott. Szóval a zombik esetében is inkább ilyen átmászást tudok elképzelni.

vastyúk is .. 2015.06.03. 07:20:42

@Aszusz: Hihihi, hát ez a jégkocka téma nagyon jó, de inkább úgy képzeltem el, hogy a víz nem teljes térfogatában fagy meg, hanem szépen csak a teteje. Szóval így a Más bácsik járhatnának rajta.

Gyula_80 2015.06.03. 07:27:16

Szöget ütött a fejembe, hogy egyesek néha meglehetősen könnyelműen bánnak a valíriai acéllal. Amennyire tudjuk, nyilvántartásban van körülbelül tíz ilyen penge, de legyünk nagyvonalúak, legyen mondjuk száz, elfekvőben itt-ott nemesi családoknál, amikről eddig nem esett szó.
Namármost nem tudom ponsotan, mekkora lehet Westeros, de a térképet elnézve, illetve figyelembe véve, hogy korábban elhangzott, hogy Királyvárból Deresbe gyalog kb. egy hónapig tart az út, tegyük fel, hogy Westeros nagyjából akkora, mint Európa. Na most egy Európa méretű kontinensen ha valamiből van összesen száz darab, és azt a valamit sokan áhítják,
akkor annak az értéke elég magas, magyar pénzben kifejezve milliárdos nagyságrendű lehet. Ezt nem tartom túlzásnak, tekintve hogy Tywin Lannister fénykorában egy, de inkább hét királyságot meg tudott finanszírozni, mégsem tudott valíriai acélt szerezni, pedig vágyott rá nagyon.
Na most ehhez képest akinek mégis van valíriai acélkardja, annak csak úgy lóg az oldalán, ha épp nem használja, akkor sem esik róla szó, hogy különösebben biztos helyen tárolják.
Fura volt, hogy jön Jeor Mormont, aszongya Jonnak, te most megmentetted az életemet, nézd, itt van családunk legféltettebb kincse, eddig mindig apáról fiúra szállt, az én fiam sajnos nem méltó rá, én ezt most neked adom, tessék. Jon előszőr szerényen visszautasítja, de másodikra simán elfogajda. Milliárd. Köszi. És a Night's Watch persze kíváncsi rá, mégis furcsa, hogy egy társaságban, ahol ugye tolvajok és egyéb gazfickók is megfordulnak, senkinek nem jut eszébe lenyúlni a kardot és megszökni vele, akár a halálbüntetést is kockáztatva ezzel. Ja és Jon mintha el is hagyta volna a kardot egyszer-kétszer talán?
Vagy ott van a pöcsfej Joffrey, aszongya a bérgyilkosnak, tessék, itt van, valíriai acél tőr, légyszi öld meg vele a nyomi gyereket, jobb lesz az mindenkinek. És a bérgyilkos azt mondja, hogyne, megyek is rögtön, hát én tuti az ellenkező irányba indultam volna, tőr elad, árából kurvák, alkohol megvan egy életre. Háddenem?

vastyúk is .. 2015.06.03. 07:28:45

@Nemzeti Dohányos: figyelmedbe ajánlanám Melisandre aggájait, és ismeretanyagát, miszerint legutóbb, mikor dorbézoltak a mások, bizony Essos -ra is átmentek kirándulni. Az ő szemszögükből uncsi is lenne a világnak csak a kisebbik részén divatba hozni a világítós kék szemet. Sajnálom, de nincsenek biztonságban az essosiak sem.

vastyúk is .. 2015.06.03. 07:40:39

@Gyula_80: az a baj, hogy ezek név szerint ismert kardok, tehát nem tudod csak simán feketén adni-venni őket. Tywin egy önhitt ember volt, akit azért zavart,hogy a családjának nincs ilyesmi a birtokában, mert így nagyon is látszik, hogy csak egy felkapaszkodott családról van szó, akik ugyan jelen vannak a targ hódítás óta, de nem mondhatók ősinek. Kisujj ugye szerzett egy tőr, de szerintem keletről hozatta. Ha az ember áttúrná Valyria romjait, lehet találna még ott egy-két darabot.
Jon-meg Hosszúkarom meg szerintem nem annyira elrugaszkodott páros, merthát Mormont elhagyta a családját és az éjjeli őrségen belül adományozta tovább. Lord Commander a jövendő Lord Commandernek.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.03. 08:09:45

@Gyula_80: De ha ennyire ritka, akkor valószínűleg az is igaz, hogy nem fordítják le pénzre az értékét, az inkább eszmei. Abba meg bőven belefér, hogy annak adjuk akit a legméltóbbnak tartunk rá, vagy lóg a falon, mint ereklye.

Gyula_80 2015.06.03. 08:28:29

@Littlewood: @vastyúk is ..: Értem, köszönöm. WoW-ban az ilyesmire azt mondtuk, hogy BoP-os és csak disenchantra jó.

,, 2015.06.03. 08:32:01

@vastyúk is ..: ó:( én valamiért ezt a következtetést vontam le a posztból és néhány kommentből, de abban van valami, h a cím öröklődő is lehet... most kicsit csalódott vagyok

dog chapman, bounty hunter 2015.06.03. 08:50:51

@foxglove (F6): ez a valyriai vagy nem valyriai kard ilyen jelentős dolog?
bevallom engem legkevésbé sem foglalkoztat

Cérnahuszár 2015.06.03. 08:52:02

De az értéke akkor is nagyon nagy azoknak a fegyóknak, most hogy másírtásra is alkalmas, még értékesebb.
Ezen agyaltam már hogy jamie simán lepasszolta Briennek, tuti lesz ebből még valami köztük, ekkora ajándékot adni csak azért mert Brienne harcos....

Fordítsuk meg a dolgot, a tenger nem járható út, mert akkor már rég kikerülték volna a falat a mások sztem. Annak le kell omolnia, vagy el kell végezniük egy ipari alpin tanfolyamot.
Szerintem ez az évad fog úgy végződni hogy leomlik a fal, vagy út nyílik, had egye a fene a népeket hogy mikor jön már a következő évad. Mindig ütős szokott lenni a 10 rész vége.

Cérnahuszár 2015.06.03. 08:54:10

@dog chapman, bounty hunter: ja eddig csak a villogásból akart valaki valíriai fegyót szerezni, az ember már belefárdt a gondolatra is hogy "milliárdokat" fizessen érte, most már van ennél fontosabb ok is :D

Cérnahuszár 2015.06.03. 09:02:13

@Gyula_80: jamie adta a tőrt nem? Mondjuk nem értem akkor tényleg, ő nem utálta tyriont hogy rá terelje a gyanút, ha cercei adta volna értem. Vagy az hazugság volt anno kisujjtól hogy tyrion nyerte el tőle a tőrt? Arra a részletre nem emlékszem.

,, 2015.06.03. 09:03:15

@dog chapman, bounty hunter: a valyriai kard abból a szempontból jelentős, h ez az egyetlen ellenszer a Mások ellen (mint a TWD-ben az agy elpusztítása) na meg az obszidián. Meg a sárkányok:)
most mondanám, h a 3 sárkány elég lesz majd arra, h a sokak által feltételzett sorozatzáró gigantikus ütközetben (mindenki vs Mások) legyakják őket, de nem... akkor kelleni fognak vszínű ezek a pengék is.
Egyébként tegnap kicsit utánaolvastam, mert azt sem tudtam h volt olyan h Valyria, és egész érdekes ez a mitológia ami a történet előtt létezett). GRRM iszonyatosan jól kialakította ezt a világot.

Gyula_80 2015.06.03. 09:12:48

@Cérnahuszár: Én úgy emlékszem, hogy az egyik deresi reggelinél mondta King Robert Cerceinek, hogy szegény gyerek mozgásában korlátozott lett, és jobb lenne neki, ha meghalna, ezért nyúlta Joffrey a tőrt valahonnan és adta a bérgyilkosnak, mert az apjának akart imponálni, aki addig leszarta őt, de hát miért is ne tette volna, amikor Joffrey mindig is egy pöcs volt, az is maradt.

tryambakam 2015.06.03. 09:14:01

"az Éjjeli király vagy mi, aki annak idején a Falon volt parancsnok sorban a 13."
Erről van bővebb infó? Mert nem emlékszem, hogy a könyvekben említve lett volna

Nemzeti Dohányos 2015.06.03. 09:15:29

@vastyúk is ..: A sorozatban ez nem volt.. és valahogy kevéssé féltem őket a sivatag közepén a jégemberektől, mint északon.

XocoLatte 2015.06.03. 09:26:00

@Aszusz: a sós víznek alacsonyabb a fagyáspontja, arra meg már nincsen kalibrálva a WW fagyképző generátora. =)

dog chapman, bounty hunter 2015.06.03. 09:30:36

@foxglove (F6): köszönöm szépen ez tényleg megér egy utána olvasást :))))

tryambakam 2015.06.03. 09:31:49

@tryambakam: Utána olvastam az éjkirálynak, beugrott miről is van szó, de semmi köze nincs a Másokhoz. Egyszerűen csak egy őrült parancsnok volt.
Hibás összekötni a jelen részben szereplő Mással

Aszusz 2015.06.03. 09:32:35

@Cérnahuszár: Most nem túrom fel a könyveket, hogy pontosan hogyan is volt, de valami ilyesmire emlékszem:
A tőr Kisujjé volt. Azt állította, hogy egy lovagi tornán fogadott Tyrionnal, hogy Jaime nyerni fog-e, a tőr volt a tét. Mivel Jaime akkor pont veszített, Tyrion elnyerte a tőrt.
Amikor ezt Cat előadja Tyrionnak, ő állítja, hogy ez biztos nem igaz, ő ugyanis sosem fogadna Jaime ellen.
Aztán valahol kiderül később, hogy a sztori amúgy igaz volt, de Kisujj nem Tyrionnal, hanem Roberttel fogadott (ő simán fogadna Jaime ellen). Így a tőr Roberté volt, a fegyveres szekéren, vagy hol kallódott, és Joffrey onnan nyúlta le.

Klegan 2015.06.03. 09:35:59

az "Éjkirályról" :

"Ahogy a nap egyre lejjebb süllyedt a látóhatáron, a tornyok árnyéka lassan megnyúlt a szél pedig feltámadt, és sodorni kezdte a száraz leveleket az udvarokon. A sűrűsödő homály Öreg Nan újabb történetét juttatta Bran eszébe, az Éjkirály legendáját. Ő volt az Éjjeli Őrség tizenharmadik vezetője – mesélte az öregasszony –, félelmet nem ismerő harcos.
– És éppen ez volt a legnagyobb hibája – tette hozzá Öreg Nan –, mert a félelmet mindenkinek ismernie kell.
Egy asszony okozta a végzetét, egy asszony, akit a Fal tetejéről pillantott meg. A bőre fehér volt, mint a hold, a szeme kék, mint a csillagok. Semmitől sem tartva utánaeredt, elkapta és magáévá tette, bár a bőre hideg volt, mint a jég, s amikor nekiadta a magját, a lelkét is odaadta vele. Visszahozta Éjvárba, királynévá nyilvánította, saját magát királlyá, különös boszorkányságokkal pedig Felesküdött Testvérei akaratát is az övéhez hajlította. Tizenhárom éven át uralkodtak, az Éjkirály és halott asszonya, míg Deres Starkja és a vad Joramun össze nem fogtak, hogy megszabadítsák az Őrséget a rabságból. A bukása után, amikor rájöttek, hogy áldozatokat mutatott be a Másoknak, az Éjkirály minden írott nyomát eltüntették, s nevének puszta említését is megtiltották.
– Van, aki szerint egy Bolton volt – fejezte be a történetet Öreg Nan. – Mások szerint Skagos Magnarja, megint mások azt állítják, hogy Umber, Flint vagy Norrey. Néhányan egyenesen azt akarják elhitetni veled, hogy Falábú volt, akik a Medve-szigetet uralták a vasemberek megérkezése előtt. Egyik sem. Stark volt, annak az embernek a fivére, aki a vesztét okozta. – Ilyenkor mindig megcsípte Bran orrát. A fiú ezt sohasem fogja elfelejteni. – Deres Starkja volt, ki tudja? Talán éppen úgy hívták: Brandon. Lehet, hogy éppen ebben a szobában aludt, ebben az ágyban…"

Felagund 2015.06.03. 09:38:31

@vastyúk is ..: Nana, a Lannisterek majdnem olyan ősi család, mint a Starkok, évszázadokon keresztül a Szikla Királyaiként uralkodtak, és"természetesen" volt valyriai acél kardjuk is, Brightroar (Fogalmam sincs a magyar fordításról), amit azonban még a Hódítás előtt elvesztettek egy túlbuzgó házfő miatt.

Tywin a presztízs miatt akarta megvásárolni a szegényebb családok kardját, ha már a legfiatalabb öccse eltűnt valahol keleten a kutatás során.

Aszusz 2015.06.03. 09:40:23

@XocoLatte: Azért nem olyan sokkal... Anno fizkém gyakorlaton -14 °C alá nem sikerült levinni a fagyáspontot, pedig sóztuk rendesen. És a tenger sótartalma jóval kevesebb. Ez max pár fokot jelenthet. Inkább a nagy víztömeg lehet a gond.
És a Mások azért nem 0°C fok körüliek. Északon ennyi a hőmérséklet nyáron (tekintve, hogy a Fal még mindig áll...). A Télből simán kinézem a -50°C-t is, de legfeljebb -30.

tryambakam 2015.06.03. 09:49:05

@Klegan: csak a sorozat készítői tették a Mások királyának, jó ötletnek tűnt összekötni a két szerepet

Bicepsz Elek77 2015.06.03. 09:50:07

@vastyúk is ..:  az a baj, hogy ezek név szerint ismert kardok, tehát nem tudod csak simán feketén adni-venni őket. Tywin egy önhitt ember volt, akit azért zavart,hogy a családjának nincs ilyesmi a birtokában, mert így nagyon is látszik, hogy csak egy felkapaszkodott családról van szó, akik ugyan jelen vannak a targ hódítás óta, de nem mondhatók ősinek.

Nana. Meg csak nem is andalsok, hanem first men~ek leszarmazottjai. Tehat a legosibb csaladok.
@Gyula_80: Szerintem amugy keptelenseg lenne az, hogy egy Europanyi kontinens legyen. Magyarorszagot gyalog atszelni volt kb. 60 nap (loval kenyelmesen 15/20 kiveve a futarokat, akik valtott lovakat hasznaltak), persze az utviszonyokat is figyelembe veve. Masreszt Westeroson nem elhet 5~8 millio embernel tobb, ami azert Europaban a kora kozepkorban is mimimum 40 millio lehetett. Szerintem kb. egy Skocia+Anglia+Franciaorszag meretu terulet lehet.

vastyúk is .. 2015.06.03. 09:51:42

@Nemzeti Dohányos: Rosszul emlékszel, ugyanis a sorozatban is elmondják ezerszer, hogy Melisandre küldöldről jött, Assaiból, és azért jött, mert Azor Ahai reinkarnációját keresi, aki annak idején is véget vetett a sötétségnek, meg szolgái uralmának.

@foxglove (F6): semmi sem biztos, egyből én is arra gondoltam, hogy ugyanaz a név, az az ember lesz az, de jogos volt a felvetés :(

@Felagund: Köszönöm a helyesbítést!! Ezt totál elfelejtettem, szégyen, gyalázat :D

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.06.03. 09:52:03

Azért egy bögre víz befagyasztás és kitudja hány(száz)ezer liter sós tengervíz között van némi különbség. Lehet, hogy be tudták volna fagyasztani csak nem 5 perc alatt.

Kata Dudás 2015.06.03. 09:52:30

@vastyúk is ..: megírnád nekem, h a mások miért nem tudnak átjönni a Falon? Én már erre nem emlékszem. Köszi

vastyúk is .. 2015.06.03. 09:52:49

@Bicepsz Elek77: Igaz, én vétkem, kössz a korrekciót!! ;)

Bicepsz Elek77 2015.06.03. 09:53:19

@tryambakam: Ez azert is a HBO hulyesege, mert a sorozatban nincsenek WWK nok, hanem csakis fiucsecsemoket rabolnak majd injekcioznak be masnak.

Cérnahuszár 2015.06.03. 09:54:44

@Gyula_80:
Aszusz

köszi az infókat, annyi részlet van hogy belegabalyodik az ember :) végig kellene nézni ismét a régi részeket, de hát annyi órát leltározni...ihaj

Bicepsz Elek77 2015.06.03. 09:59:58

@Prof. William: Szerintem a wwk~k kepessegei is korlatozottak a termeszethez kepest, kulonben legyozhetetlenek lennenek. Asszem pont az a kulonbseg a tenger es az obol/to stb. kozott, hogy a tenger sohasem fagy be az aramlatok miatt(sem).
A valyriai acel meg valoszinu sok volt regen, foleg keleten(a Targeryenek csak egy kis csalad voltak a nagy keleti dragonprinc~ekhez kepest). A konyvben volt, hogy mar csak 3 kovacs ismerte a kovacsolasuk titkat(Essos nyugati reszen).

Klegan 2015.06.03. 10:00:04

@tryambakam: ezt mondjuk pont nem tudhatjuk, hiszen jelen pillanatban - ezen a szalon - a sorozat kisse elorebb jar, mint a konyvek. GRRM erre meg nem tert ki, eddig nagyon keveset irt a Masokrol. Siman lehet, hogy ez tenyleg AZ az "Ejkiraly" (a HBO hivatalosan igy hivja a karaktert), hiszen annyit azert tudunk, hogy a Masok/White Walkerek evezredekig kepesek "aludni a jegbe zarva".

vastyúk is .. 2015.06.03. 10:07:05

@Kata Dudás: A könyvben a harmadik kötetben szerepel, -aki nem szeretné ne olvassa tovább- erről egy mondás, mikor Sam és Gilly (Szekfű) átkelnek a Falon (mikor találkoznak Bran-ékkel), egy varsafából készült ajtó nyit nekik átjárót, miután elmondja Sam az éjjeli őrség esküjét. Akkor ott elhangzik az is, hogy ezen a nyitott ajtón, ha akarnak sem tudnak átkelni a Mások, mert a Falban vannak olyan mágiával létrehozott biztonsági rendszerek, amik ezt nem engedik. Persze érdekes kérdés, hogy ezt a hatást a varsafa okozza-e, és mondjuk mennyire érvényes a Fal többi részén, de később Melisandre nyilatkozza, hogy a Fal környékén egyszerűbben erősebb varázslatokra, képes, merthát a Fal egy mágikus képződmény is.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.06.03. 10:07:47

+ Más nők még lehetnek, csak lehet hogy nem túl sokan ezért kell némi emberi "vérfrissítés".

Cérnahuszár 2015.06.03. 10:12:36

@Bicepsz Elek77: Gendry essosba menekült amikor Davos szélnek eresztette nem?

Gyula_80 2015.06.03. 10:14:02

@Bicepsz Elek77: Erről most kurvára ez ugrott be:
Gimli: It's true you don't see many Dwarf-women. And in fact, they are so alike in voice and appearance, that they are often mistaken for Dwarf-men.
Aragorn: [whispering to Eowyn] It's the beards.

vastyúk is .. 2015.06.03. 10:28:46

a Mások "királyválasztása":
- Minden kedves fázisa összegyűlt a jégnek?
- Igen!
-Ok, és ki legyen a királyunk?
-Szerintem legyek én, már így is olyan kinövések vannak a fejemen, mintha korona lenne.
-Kedves Sötétség gyermekei, mindenkinek megfelel?
- Aha-
-Jó és mi legyen a királyunk neve?
- Egyértelmű; Éjkirály, had pörögjenek az arcukon, akik olvasták a könyvet, aztán majdcsak rájönnek, csak baszakodunk velük. hehehehe

vastyúk is .. 2015.06.03. 10:33:17

@Cérnahuszár: Hát nekem Királyvár rémlik. Legalábbis az volt tervben.

Cérnahuszár 2015.06.03. 10:35:02

@vastyúk is ..: valaki mintha azt írta volna korábban hogy arya simán találkozhatna vele, mert épp bravosban van

vastyúk is .. 2015.06.03. 10:42:52

@Cérnahuszár: hm. hát azon csodálkoznék, persze bármi megeshet. Amikor utoljára látjuk a sorozatban, akkor éppen Davos ad neki tanácsot, hogyan jusson vissza Királyvárba evezős ladikjával. Braavos meg nem esik abba az irányba. Szóvasl infó alapján Királyvárban kéne lennie.

Gyula_80 2015.06.03. 10:44:57

IMDB-n olvasható pár szó az S05E09 cselekményéről, spoiler nincs benne, de találgatni lehet bőven.

sipi119 2015.06.03. 11:41:29

ha már szóba került Azor Ahai, van egy olyan wikipage h awoiaf.westeros.org , érdemes olvasgatni, rengeteg mindent meg lehet tudni a világról meg mi mivel függ össze, minek mi az előzménye stb

itt van egy nagyon érdekes bejegyzés, de tényleg csak az keressen rá aki nem bánja h >valószínűleg< spoiler (legalábbis sztem nagyon úgy alakul a sztori h ez lesz az egyik főszereplőnk sorsa, és nagyon epic) : Azor Ahai/Theories

lOc (a pasztafáriánus) 2015.06.03. 12:03:00

Csak annyit helyesbítenék a hogyvolton, hogy Arya nem EGY történetet mesél, hanem azt meséli ami vele történt. És a történetben nem téved, hanem hazudik. Szándékosan, hogy kipróbálja Jaqen H’ghar rájön e.

Dr. Fred Edison 2015.06.03. 13:40:59

Engem inkább az érdekelne, hogy az a hófelhő mi a rák volt. Csak takarta a zombikat, akik lemészárolták nyílt terepen ragadt a népeket(megjegyzem ha ez a megfejtés, akkor azért ahhoz képest hogy a palánk mögöttiek úgy-ahogy ellen tudtak nekik állni, rajtuk aránytalanul gyorsan átmentek)vagy akik belekerültek azok automatikusan zombifikálódtak? Ha előbbi, akkor az azt jelenti hogy nyílt terepen esélytelen hogy bármekkora sereg ellenálljon nekik, utóbbi esetén meg még nagyobb a gáz, mert akkor harcra sincs szükség mindenki lemészárlásához.
Nekem ez az első felvonás ugyanolyan értelmetlen túlzásnak tűnik, mint amikor a Király Visszatér filmben Pelennort + Minas Tirith-et kipucolja a Holtak Serege. Az is legalább ilyen wtf volt, ott küzdenek egymással a jók meg a rosszak, aztán egyszer csak jön egy különösebb magyarázat nélküli szuper erő, ami lényegében zárójelbe teszi az egész addigi csatát.

WmWinters 2015.06.03. 13:59:30

@Dr. Fred Edison: Nem a felhőnek nincs köze a mészárlás szintjéhez :D
Szerintem az a felhő "helyettesíti" az iszonyú hideget ami a Mások jelenlétét követi/mutatja és ahol van Más ott van zombi is -a filmben vagy egy olyan jelenet sor mikor palánkon kívül mutatják a zombi sereget ott lehet látni egy mást lovon, valszeg ő élesztette újra a kint ragadtakat, ha ezt közelséghez kell kötni, h kit milyen távolból lehet feléleszteni-
A másik meg, képzeld el azt h menekülsz be a "biztonságba" becsukják előtted az ajtót és irdatlan mennyiségű zombi támad rád! Mert amikor a bentieket támadták akkor csak pár helyen tudtak bemenni a zombik, de a nyílt terepen meg semmi nem tartotta vissza az a több ezer izét! :D
Remélem nagyjából érted mit akartam :)

Cérnahuszár 2015.06.03. 14:24:04

a hófelhő egy bónusz, ami alatt bármi lehet, amit később húznak elő mint a nyulat a kalapból

milyen feri.... 2015.06.03. 14:57:44

egy kérdés: az a Más, aki Havassal csap össze és Havas kinyírja, az nem az öreg Mormont, aki Havas Jon előtt volt Parancsnok a Falon??? Eléggé hasonlít....

WmWinters 2015.06.03. 15:05:52

@milyen feri....: Kétlem hogy az lenne, Lord Commander max zombi lehet, de ha jól emlékszem Casternél elégették a halottakat -ebben nem vagyok biztos- viszont abban igen h oda adta Caster fiát az egyik áruló a WW-nek és gondolom ezért nem mennek arra szerintem.

Dr. Fred Edison 2015.06.03. 15:10:17

@WmWinters: Jó de ez így is durva volt. Gondolj bele, hogy ha nem csak halljuk hogy több ezer ember sikoltozik, majd pár másodperc alatt elcsendesedik, hanem mutatják is, akkor milyen villámgyors mészárlást láttunk volna.Pár pillanat alatt szó szerint eltűnt egy kisebb stadionnyi ember. Akik ilyen gyorsan gyilkolnak, azok ha egyesével jönnek is szinte ellenállhatatlanok, kb. egy csíkot kellene belőlük látni.

WmWinters 2015.06.03. 15:13:42

@Dr. Fred Edison: Persze értem mire gondolsz, de szerintem egy stadionnyi ember nem volt kinn. :D Viszont azt aláírom h mutathattak volna belőle vmit ... amit mondjuk megint nem értek, h a kapun dörömböltek és lenn lehetett látni asszem az árnyékot, mikor "zombisodtak" akkor meg semmi nem volt ott mikor a Magnar kinézett ... Fura volt az a jelenet az biztos .. :D

WmWinters 2015.06.03. 15:20:03

@Dr. Fred Edison: nam ost megnéztem újra, tényleg k.va sok ember volt ott, de nem mind a kapu előtt úgyhogy szép fokozatosak lehettek :DDD

vastyúk is .. 2015.06.03. 17:51:38

@Dr. Fred Edison: azért kell a hóvihar, mert a zombik abban mozgékonyabbak. Valszeg erősebben tudják őket uralni a Mások, ha hideg van, és sötétség. Mert az alatt a hóvihar alatt sötétség van. És igen, az hogy ilyen gyorsan végeznek a kint rekedtekkel sajnos nem túlzás.

vastyúk is .. 2015.06.03. 17:53:55

@WmWinters: a lokális hóvihar miatt nem látszódott semmi szerintem. De mekkora egy pszichológiai hadviselés már ez. Teljesen beszaratja a még élő védőket.

Bicepsz Elek77 2015.06.03. 18:00:09

@milyen feri....: Karl ivott a koponyajabol.
A kiralyukon kivul mindegyik WWk egy prototipus, ahogy lattam.
Igazandibol kiralyt sem valasztanak, mert a kiralyon kivul egynek sincsen.onallo akarata max. affele jeg terminatorok
.@Cérnahuszár: A sorozatban Davos Kings Landingban tette ki.
A nepeknek nem volt fegyveruk a zombik es a masok ellen(obszidian es tuz).

WmWinters 2015.06.03. 18:15:13

@vastyúk is ..: Jaja egyet értek, nagyon kemény volt és szerintem teljesen átjött a képernyőn az arcokra kiült félelem. Nagyon jól megvolt csinálva!

agnesko 2015.06.03. 18:33:31

Szerintem elég sok minden utal arra, hogy a Mások ellen a sárkányok lesznek a megoldás. Az obszidián másik neve sárkányüveg. A Valyriai acélt sárkánytűzben edzették. Szóval, szerintem Dany-nek a legégetőbb problémája nem a Vastrón megszerzése lesz első körben...

vastyúk is .. 2015.06.03. 22:30:50

@agnesko: jah, csak az a vicc, hogy Dany azt sem tudja, hogy vannak Mások.

Balfars 2015.06.04. 08:34:48

A hófelhő + még spórolást is jelentett a CGI büdzsében az azt követő akcióorgiára.

Dany sárkányait és Dany állattrenírozói sikereit elnézve az a mentés úgy fog kinézni, hogy a sárkányok kedvük szerint gyújtogatnak mindenfelé és véletlenül pár más meg zombi is belekerül a szórásba. :)

agnesko 2015.06.04. 08:47:56

@vastyúk is ..: Gondolom, ha fél Westeros befagy, annak már messzebbre is elér a híre. :D

sipi119 2015.06.04. 13:15:03

amúgy a hófelhő valami olyasmi lehetett mint a II. éved végén amikor megjöttek

www.youtube.com/watch?v=bT7RkRK6qkk

emlékszem h szabályosan kirázott a hideg amikor a harmadszor megfújták a kürtöt :D

Duke Silver 2015.06.04. 13:29:02

@vastyúk is ..: Tyrion viszont volt a falon, találkozott Mormonttal is, amikor embert kértek, akkor ha jól emlékszem ő reagált egyedül komolyan a levélre, mindenki más csak röhögött a kistanácsban. Hátha ő mesél Dannynek is.

vastyúk is .. 2015.06.04. 13:42:53

@agnesko: @Duke Silver: Persze-persze. Csak nem szeretek Danyre, mint megmentőre gondolni. Mentse meg valaki olyan a világot, aki az eleje óta komolyan vette a fenyegetés, és nem azért megy, mert így jó pontokat szerezhet a trónigényéhez. Danynek már most akkora arca van, hogy alig bírná el egy sárkány, akkor mi lenne, ha még "megmentené" a világot?! Remélem ő csak egy másodhegedűs lesz.

vastyúk is .. 2015.06.04. 13:47:08

@sipi119: hát azóta sem értem, hogy Samu hogy maradhatott életben abba a jelenetben. :D hihihihiihi

vastyúk is .. 2015.06.04. 13:55:59

@Balfars: Egyébként azon beszartam, mikor a jurtában látták Jonék közeledni a Mást, és elaludt a tűz körülötte. nem tudom, hogy ezt a trükköt képesek-e eljátszani a random szűnyegbombázó sárkányokkal is, de az biztos, hogy Melisandre arcát megnéztem volna, ahogy az Istene épp veszít.

agnesko 2015.06.04. 16:21:32

@vastyúk is ..: Végül is, nem Dany kell, csak a sárkányok. :D Bár, ez nem olyan egyszerű elszedni tőle őket, ezt már az egyszeri kopasz rabszolga-kereskedő is belátta, pedig akkor még kisebbek voltak a sárkányok.
Melisandre meg a sárkányok tüze is mágikus, nem? Szerintem azért azt a Mások sem oltják el olyan könnyen.

Duke Silver 2015.06.04. 17:08:08

@vastyúk is ..: Danny Tyrion megjelenése által nézhetővé vált... hátha Tyrion munkába állásával meg uralkodásra alkalmassá fog :)

nota19 2015.06.04. 19:08:43

@vastyúk is ..: hát én sem szeretném Danyt megmentőnek, nemcsak az arca hatalmas, de a tettei is teljes alkalmatlanságot árulnak el. Elküldi azt az embert, aki a tanácsaival segítette, megmentette az életét, nélküle lehet, hogy a Hegyek Anyjánál fonná a gyapjút : ) Persze elárulta, igen, nem is vallotta be, ez tényleg csúnya dolog volt. De ha a mérleg két serpenyőjét nézzük, több a pozitív, mint a negatív momentum Jorah-val kapcsolatban. Már akkor amikor elzavarta nálam leírta magát, előtte is valamennyire, de itt végleg.
Csak attól félek, hogy Dany megkerülhetetlen lesz egyrészt a sárkányai miatt, másrészt mert Targaryen.

Dekatlon 2015.06.04. 20:44:02

@vastyúk is ..: Azért a Melisandre féle tűz gondolom táposabb, mint a sima szalonnasütő típusú...

vastyúk is .. 2015.06.04. 20:56:00

@Dekatlon: hihihihihihi. oké, de azért mégis ilyesztő volt, ahogy kialudt a szalonnasütős tűz. Remélem a vörös rébék villant majd valami Másölést. :D

@nota19: @agnesko: Jaja. Dany megkerülhetetlen a sárkányai miatt a francba is. :D Persze biztos vagyok benne, hogy a sárkánytűz kicsit felsérti majd a Másokat és leolvaszt belőlük egy darabkát, de kíváncsi vagyok, hogy ők még mit tartogatnak a tarsolyukban, hogy van-e ellenszerük a sárkánytűzre meg persze Melisandre-ra.

@Duke Silver: Jó, de akkor uralkodjon inkább Tyrion, Dany meg menjen fizetetlen szabadságra ;) hihihihihihi

agnesko 2015.06.04. 21:15:19

@vastyúk is ..: Nekem nagy kedvencem volt amúgy még Dany az első évadban, tök érdekes volt, ahogy ijedt kislányból nővé érik, aztán ráébred a saját erejére, de aztán nagyon ellaposodott a karaktere, meg teszetosza lett. Értem én, hogy bele kell jönnie a királynősködésbe, de nem lehetne ezt valahogy érdekesebben megoldani? A másik meg: elvileg a sárkányok a gyermekei. Na most, basszus, az ember, ha rossz a gyereke, bezárja egy sötét pincébe?! Ezzel biztos megszeretteti magát velük, és kezelhetőbbé válnak. Ha nem megy a királynősködés, meg a sárkány idomítás egyszerre, akkor inkább idomítson sárkányt, mert így nem sok hasznukat veszi majd. (Vagy, vegye ki dvd-n az Így neveld a sárkányodat :D )

nota19 2015.06.04. 21:34:52

@agnesko: szerintem Danynek fogalma sincs, és nem is volt soha, hogy mit kellene kezdenie a sárkányokkal. Csak úgy lettek egyszercsak, még arra is menet közben jött rá, hogy csak sült húst esznek (hehe). Gőze sincs mit kezdjen velük még most sem. Talán Tyrion tud valamit segíteni, hiszen ő rengeteget olvasott a sárkányokról. Igazából nem derült ki, hogy a régi sárkányurak hogyan irányították a sárkányaikat. Mágiával, a pokolkürttel, vargolással, vagy mivel? Valahogyan csak irányították őket Aegonék, amikor letarolták Westerost.

sipi119 2015.06.04. 22:13:58

@vastyúk is ..: amúgy ez is sokszor előkerült h mivan ha a Mások valójában jó arcok. könyveket olvasva ezt nem hiszem, de pl érdekes h ugye Sam-et életben hagyták abban a jelenetben, és most kb ugyanaz volt Jonnal, simán kinyírhatták volna ott azon a szaros csónakon, és megint csak nézték

ő + Sam kb a két leghűségesebb Varjú -- nem tudom
de sztem Jon előbb utóbb vhogy máglyára kerül és ott majd kiderül vmi (ez az én teóriám)

vastyúk is .. 2015.06.04. 22:30:42

@agnesko: HIhihihihihi. Igen, valószínűleg még idomított kutyát sem látott, hogy semmi ötlete sincs, hogy egy sárkányt hogy lehetne lábhoz szoktatni. Szerintem Hablaty módszerét Dany túl melósnak találná. hihihihihihi

@sipi119: Húúú, érdekes, amit írsz, ha egyszer bekövetkezne, rágódjunk majd rajta :D

Wyrfarkas 2015.06.04. 22:32:00

Elgondolkodtam kicsit.Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Cersei Braavosba küldte az öreg Tyrellt,Ser Merynt kíséretében,aki bizony rajta van Arya "listáján".Lehetséges egy Ary vs.Merynt fight?

vastyúk is .. 2015.06.04. 22:47:06

@Wyrfarkas: Hogy a viharba ne. Nagyon gyanús, ha két kebelbarát egy szigetállamba kerül találkoznak. Bár ki tudja, ment már el Pod és Brienne mellett Kisujj szekere Sansástól. Persze végül találkoztak a fogadóban.. Az ötlet nem rossz a következő két részből pedig biztosan ki fog derülni, hogy beigazolódik-e. Legalábbis reménykedjünk benne, hogy Mace Tyrell valahogy elvergődik a bankig.

Aszusz 2015.06.04. 22:49:17

@vastyúk is ..: Lehet, hogy Jon Snow nem véletlenül ment tanulmányútra Hablatyékhoz? :)

Wyrfarkas 2015.06.04. 23:03:18

@vastyúk is ..:
erre számítok(titkon)én is,csak hát Cerseit ismerve nem biztos,hogy azért küldte vele Merynt,hogy nyugodt útja legyen.....

vastyúk is .. 2015.06.04. 23:06:32

@Aszusz: hihihihi. hát persze hogy nem. Először is, a forgatókönyvíró küldte, másodszor meg sokat tanult, és nulla aranysárkányába került. Jó persze hideg volt időnként, de összejött neki egy barlangfürdőzés is all inclusive, happy ending, rájött hogy léteznek wargok. Szóval akárhogy is, Havas Janinak már lenne fogalma, hogyan is szoktasson lábhoz egy sárkányt. Végül is van háziasított farkasa is. Persze még nem próbálta ki, hogy a wargolás menne-e neki is. A lényeg; kimondottan kifizetődő kis tanulmányút volt északra menni :D

vastyúk is .. 2015.06.04. 23:11:12

@Wyrfarkas: Igaz. Amit leművelt Cersei a többi Tyrell vezetéknevű emberrel Királyvárban, tesze-tosza Mace bácsi sem számíthat sokra. A Feketevízi-csatában is meg volt bízva egy királyi testőr egy Kistanáncs tag meggyilkolásával, de Tyrion szerencséjére ott volt pont Pod. Szóval akár az is lehet, hogy Cersei terminálni akarja az öreget, de csak persze miután kialkudott valami hosszabb futamidőt a bankároknál.

Wyrfarkas 2015.06.04. 23:18:35

@vastyúk is ..:
Az eddigi évadokat tekintve,én a következő(9.)részt várom a tetőpontnak.A 10."csak"valami levezető epizód lesz/lehet.

vastyúk is .. 2015.06.04. 23:24:18

@Wyrfarkas: Érdekes, én most nem várok akkora tetőpontot a kilencedik részben. Valahogy az az érzésem, hogy a bazzzzmegolást a 10. részre kell tartogassam. DE persze lehet, hogy tévedek. Ez csak ilyen tippféle. Valószínűleg csak azért leszek annyira rosszul, hogy megint várnom kell áprilisig :D

WmWinters 2015.06.04. 23:26:34

Szerintem ez h Samu életben maradt kicsit hajaz a könyves menekülésükhöz ... Mert a könyvben akkor öl meg egy WWt mikor lemarad a "tűzgyűrűtől" a sorozatban viszont amikor Szegfűvel van akkor öli meg -asszem- és gondolom amiatt mert a könyvben is láttak egy csomó félholtat -valaki javítson ki, rég olvastam azt a részt ...- lehet h e miatt, aztán fogalmam sincs :D Lehet megsajnálta a WW h "Szegény dagadt fekete ruhás gombóc, ejjj, ne bömbölj megmarad az életed :D"

WmWinters 2015.06.04. 23:28:48

@vastyúk is ..: én is így vagyok vele ... és az se nyugtat h Martin még nem tervezi kiadni a 6. könyvet ... :DDD
Am tuti olyan lesz a 10. rész amit mondtál, végig b+ és mellé fel leszel spannolva 1 évig h adják már ki! :D

kisPocok 2015.06.04. 23:36:02

@Wyrfarkas: viszont ha lesz harc ott, akkor a Tyrell dédimama milyen levelet kapott fekete pecséttel 1-2 résszel ezelőtt? Ezek szerint nem Mace halálát hozták neki? Kiderült már valami a levéllel kapcsolatban?

vastyúk is .. 2015.06.04. 23:36:39

@WmWinters: hihihihihi. a Mások meg a kegyelem. Hát nem tudom. Mondjuk úgy inkább hogy ez egy aprócskának tűnő változtatás. Egyébként kábé jól emlékszel - nekem is ilyesmi rémlik. Akárhogy is legyen, kivárjuk!! ;)

kisPocok 2015.06.04. 23:43:32

@vastyúk is ..: tőled is kérdezem: Tyrell nagyi fekete pecsétes levelet kapott pár résszel ezelőtt. Mi lehetett benne?

vastyúk is .. 2015.06.04. 23:45:23

@kisPocok: A fekete pecséten egy poszáta volt, ami Kisujj címerállata. Szóval Kisujj üzent a néninek. Ezt támasztja alá az is, hogy a következő snittben kábé már Kisujj feltúrt bordélyában beszélgettek arról, hogyan kéne kibaszni Cersei-el.

Wyrfarkas 2015.06.04. 23:52:17

Ja,és még valami.A Töviskirálynő és Kisujj milyen ajándékra gondolt?

WmWinters 2015.06.04. 23:52:41

@vastyúk is ..: Nem tom ez már ilyen késő esti gondolat volt :DD
Megelőztél a pecsétes válasszal .. :D

WmWinters 2015.06.05. 00:11:05

@Wyrfarkas: mmint arra gondolsz h Kisujjnak van egy ajándéka a nyanyának ? "Egy jóképű fiatalember?"

vastyúk is .. 2015.06.05. 00:17:49

@Wyrfarkas: Hát szerintem Kisujj az alkalmazottját ajándékozta (Olivart- aki vallott a Tyrellek ellen) Cerseinek, és a Töviskirálynőnek pedig Lanselt testvért, vagyis inkább azt az információt, hogy a Főveréb közelében van egy szintén vallásos fanatikus, aki tud ezt-azt Cerseiről, szóval legyen csak türelemmel a Töviskirálynő. és hát csak a rész végéig kellett várnia. Legalábbis szerintem

Aszusz 2015.06.05. 00:20:17

@vastyúk is ..: (Én tanulmányút alatt inkább arra gondoltam, hogy Kit Harington szerepelt az Így neveld a sárkányodat 2-ben. Ő Eret fia Eret, és még sárkánya is lesz a végére :) )

Wyrfarkas 2015.06.05. 00:27:21

@vastyúk is ..:
tényleg így volt,köszönöm a mindig gyors,és szuper válaszaidat.

vastyúk is .. 2015.06.05. 00:34:24

@Wyrfarkas: A Lány megteszi, amit lehet. ;)

Cérnahuszár 2015.06.05. 08:42:51

@WmWinters: már én is gondolkodtam miért marad időnként életben valaki a másokkal való tali után, ez random náluk vagy sem? Arra jutottam hogy aki nem rohan el, megáll és csak néz, annak van némi esélye.
De lehet hogy aurát látnak, és a bekrémelteket hagyják a fenébe mert úgy sem veszélyesek.

Dekatlon 2015.06.05. 10:21:42

@Cérnahuszár: Szerintem sima statisztikai hiba. Ha nyugton vagy (mert betojtál, elájultál, vagy te vagy a rejtőzködő Rambo) egyszerűen nem vesznek észre.

vastyúk is .. 2015.06.05. 10:45:44

@Aszusz: jaaaaa, Na ez a poén nem esett le. Bocsesz. hihihihihihi

Gyula_80 2015.06.05. 13:44:57

@sipi119: Megégette a kezét a lámpával még az első évadban.

sipi119 2015.06.05. 14:40:14

@Gyula_80: nemá tényleg? az viszont borítja az én elméletemet .. :(
melyik részben volt az, esetleg emlékszel? visszanézem

Gyula_80 2015.06.05. 14:53:02

Itten e: www.youtube.com/watch?v=M2TlSM-2SyI&noredirect=1
De attól még ne boruljon az elméleted, elvégre Visszeres is csak ideig-óráig viselte jól az aranykoronát...

nota19 2015.06.05. 15:45:42

A Targaryenek NEM TŰZÁLLÓAK ! Egyik se az, Dany sem. Az első évadban a vérmágiának köszönhette, hogy nem sült meg, egyszeri és megismételhetetlen volt. Sok Targaryent feljegyeztek akik a tűz által haltak meg, pl. az a fószer, a nevére már nem emlékszem, aki futótüzet ivott, vagy aki ki akarta kelteni a sárkánytojásokat, és ennek következtében leégett a Nyárodunak nevezett vár?, birtok?, vagy valami. Olyan sárkánylovas is volt akinek a fél oldala belesült a páncéljába, a nagy harci hevület közepette.

Gyula_80 2015.06.05. 15:51:10

@nota19: Részben egyetértek, abban azonban nem, hogy egyszeri ésmegismételhetetlen alkalom volt. Dany legalább háromszor bizonyította, hogy jól bírja a hőt, egyszer a legelső epizódban, amikor pucéran belesétál a forró vízbe, másodszor amikor kiveszi a tojásokat a tűzből, és neki semmi baja nem lesz, a szolgálólánynak viszont pikkelyes lesz a tenyere, és harmadszor van az, amit te is említettél.

sipi119 2015.06.05. 16:20:09

@nota19: meg amikor Viserys meghal, akkor mondja Dany h nem volt sárkány, mert a tűz nem öli meg a sárkányt (de akkor most Dany hőálló, Viserys meg nem?)

www.youtube.com/watch?v=5M-ROiCBh-s&t=4m40s

nota19 2015.06.05. 16:22:17

@Gyula_80: jól bírja a hőt, sokkal jobban mint egy egyszeri halandó ez rendben van, de nem tűzálló. Nem tudom, hogy könyves utalások érdekelnek-e, nem akarok spoilerezni, de van olyan jelenet, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem tűzálló. Remélem a sorozatba is bekerül.

nota19 2015.06.05. 16:26:25

@sipi119: Dany kb. semmit nem tudott a családjáról, csak amit a defektes Viserys mondott neki. Az a mondat nagyon jól hangzott, de vajon mi az értelme? Szerintem igazából semmi. Viserys is telivér Targ volt, ebben senki sem kételkedik, így eleve az, ahogyan végezte, cáfolja a tűzálló teóriát. Nem volt igazi sárkány- ez igaz, de más szempontból.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.05. 18:23:34

@vastyúk is ..: pont Meryn igyekezett eltenni Tyriont Blackwaternél.
+1 Arya vs. Meryn találkozásra Braavosban: bár ha Arya okosan tanult eddig, Merynt meg fogja lépni és csak haldoklásakor fedi fel magát.

William Hunter 2015.06.05. 18:35:32

Tetszik, hogy Richard Brake-et választották a Night's King szerepre. Bár a "sorozatgyilkos" fizimiskájából semmi nem látszik, azért a magas, szikár alakja szerintem illik a karakterhez.
(Érdekesség: A Batman Begins-ben ő gyilkolja meg Bruce Wayne szüleit).
www.imdb.com/name/nm0104114/?ref_=nmbio_bio_nm

Rubiusz 2015.06.05. 20:06:37

@adamskij: Ser Mandon Moore próbálta kinyírni az Imp-et, akit aztán Pod megölt. ezzel szemben Meryn még vígan éldegél

Duke Silver 2015.06.05. 20:45:06

@adamskij: Meryn az volt, aki kardlappal püfölte Sansát Joffrey parancsára.

,, 2015.06.05. 20:46:03

@Wyrfarkas: tetszik a neved:) Ser Wyrfarkas:)

Duke Silver 2015.06.05. 20:46:24

@vastyúk is ..: nem tudok azonosulni Cersei karakterével (nem is baj), de én MAce Tyrrelt nem bántanám. Az egyetlen a családból, akivel nincs gebasz, mert ostoba és lojális + pénzt is ad. Elküldeni is azért küldte el valszeg, h a többiekre rácápázhasson

Dekatlon 2015.06.05. 21:22:43

@Duke Silver: ez mellett szólnak érvek, de akkor miért azzal a hóhér testőrrel küldte el, mikozben jelentőségteljesen ránézett...
Aztán amikor a vénember mejegyezte, hogy egyre kevesebben vannak a kistanácsban, az is értelmezhető egy gyilkosság miatti rosszallásnak, amire Cercei válasza az volt, hogy de még mindig nem elég kevesen. Ami meg értelmezhető,egy kuss, vagy te is megdöglessz, fenyegetésnek.

vastyúk is .. 2015.06.05. 21:26:25

@Duke Silver: persze-persze. én sem bántanám, csak azt mondtam, hogy Cersei-nek megfordulhatott esetleg a fejében. Ki tudja.

Duke Silver 2015.06.05. 22:17:06

@Dekatlon: @vastyúk is ..: azért egy nagy ház fejét ilyen nyíltan... végül is Cersei azt hiszi,h ő mindent megúszhat.

Ettől függetlenül én őt nem bántanám. Irányítható. Nem egy Ned Stark vagy egy Tyrion :D

vastyúk is .. 2015.06.05. 22:40:23

@Duke Silver: hát ez épp nem nyílt. Hosszú tengeri úton egy viharban bárki beleeshet a vízbe. ;)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.06. 00:04:29

@Rubiusz: @Duke Silver: én kérek elnézést, ezt elnéztem.

Mace Tyrellnek szerintem nem esik baja, ez az Iron Banknek biztos nem érdeke - és Cerseinek /Lannistereknek sem.

Bicepsz Elek77 2015.06.06. 00:33:13

@Duke Silver: Szerintem az o karakteret nagyon elb..tak a filmben. Amugy meg ajtonyitogato szolgara(statisztara) sem tellett??? Randyl Tarlynak minimum ott kellene ulnie a tanacsban. Meg 3 karaktert beletenni nem lett volna nagy kiadas(par kezdo szinesz ingyen is megcsinalta volna es makogtak.volna 3 mondatot). Epp az ilyen kis dolgok miatt nem eri el a 3~as es 4~es sorozat
szinvonalat.
Az Iron Bank meg futhat a penze utan, mintha csak devizahitelre adta volna..
Mandon Moore meg nev szerint csak a konyvben van emlitve. Bar az, hogy Eyre~bol valo megmagyarazhatja, hogy ki volt a megbizo...

Wyrfarkas 2015.06.06. 10:56:47

@foxglove (F6):
nagyon köszönöm,am.egy debreceni zenekar neve,de ide is passzol :-)

Wyrfarkas 2015.06.06. 11:03:56

@Dekatlon:
én azért bízom benne,h eljutnak Braavosba,összejön a "randi",és Arya törleszthet,törölhet egy nevet a listáról. Márcsak Syrio Forel miatt is.

nota19 2015.06.06. 11:55:05

@Bicepsz Elek77: hogy érted, hogy elb..tk? Mace Tyrell a könyvben is ugyanilyen teszetosza szerencsétlen volt. Aki a családból igazán ér valamit az Lady Olenna. Persze a könyvben népesebb a család, Garlan, Willas, stb. de egyiknek sincs igazán jelentősebb szerepe Lorasnál. Garlan együtt érez Sansával, Willast, pedig nem is látjuk, csak említik.

Balfars 2015.06.06. 20:06:22

Tyrell apu szerintem se lett tökéletes. Ok, egy mamlasz mindkét helyen, de a könyvben legalább 2-3 dologban irányítja a házukat. A Lannister szövetség tekintetében mindenképp és a Margery mint királyné témakör is eléggé az ő erőltetése. Itt meg csak sodródik az árral végig. Így elég furán jön ki, ez a szövetség is. Mert ha ő nem tolta ezt a szekeret mint családfő akkor Loras rövid életű bosszúhadjárata+Margery indíttatása a királynői címért nem tudja ellensúlyozni Lady Olennaát aki kb. a legelső jelentében megmondta, hogy részéről ez a Lannisteres, királyvári játék nagyon nem pálya.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.07. 08:36:33

@Balfars: pontosan, elkelt volna egyszer már egy Tyrell családi vacsora jelenet, ahol több belső kapocs és feszültség kiderül erről a házról. sajnos ez a hajó már elúszott, így most az Iron Bankkel tárgyalás lesz az első alkalom a sorozatban, amikor Mace Tyrell önállóan dönthet.
Randyll Tarlyra meg szükség lenne, talán a legerősebb Tyrell-csatlós.

,, 2015.06.07. 21:11:46

@Wyrfarkas: jó választás volt:)
nemsokára jön az új rész:)

Bicepsz Elek77 2015.06.07. 22:57:11

@nota19: csak egyszeru gondolkodasu(atverheto), de kozel sem teszetosza(ajtonyito, tolllvivo csicskas), akinek egy onallo gondolata sincs. Manipulalni sem egyszeru. Annyiban sikertelen, hogy ugye, hogy Storm's End~et (most s)nem tudja bevenni, de az affele bevehetetlen erod amugy is.
Na de nem az elteressel van a baj, hanem azzal, hogy emiatt elegge igenytelenek es osszecsapottak lettek ezek a jelenetek.
Nem Garlan es Willas lenne a fontos, hanem az, hogy a Tyrellek a tanacsban fontos szerepet toltottek be(a hadiflotta parancsnoksaga pl.), es Cersei ugyesen tavolitotta el oket, mielott Margareyt elkezdte volna tamadni. Persze Olena az esz, Joffrey megmergezesenek a tervet csak o, Kisujj es talan par(az elok sorabol eltavozott) ember tudta, na es persze mar Margery is csak.utana lett beavatva. Na de Mace Tyrell nem volt pipogya korantsem(ilyenekre adni kellett volna. pl. Stannis is mindig hivatta Jon~t es sohasem o ment hozza(etikett). Na es Jonnak mindig le kellett elotte terdelnie. Ugyanugy egy nagyur is kikerne maganak, hogy kifutofiu legyen, meg nyitogassa az ajtot.
@sipi119: nem mindegyik Targeryen sarkany(=tuzallo). Az utolso Rhaegar volt Barristan Selmy szerint(valamifele mutacio). Bar szerintem az iro nem eppen kovetkezetes ezzel kapcsolatban(sem), mert Jon pl. megegeti magat mar az elejen(ergo o sem "sarkany").

Bicepsz Elek77 2015.06.08. 12:52:23

Ez a 9 es resz durvan depresszios...

warr 2015.06.08. 13:52:44

@Bicepsz Elek77: reméltem, hogy ez a lépés nem lesz meglépve... :(

Duke Silver 2015.06.08. 16:14:40

@warr: Stannisnek bizony a jó kurva anyját

Bicepsz Elek77 2015.06.08. 16:25:58

koemberkent ugguse elt volna sokaig...
De ha ket dardatol elbogi magat egy sarkany akkor nem nagy jovot josolok Dannynek...

William Hunter 2015.06.08. 17:05:49

SPOILER - SPOILER (ha nem láttad még az 5x09 részt) SPOILER - SPOILER
@Bicepsz Elek77:
Szvsz a sárkányok nem túl intelligensek, viszont mindhalálig hűek az “anyukhoz”.
Drogon részéről felért egy öngyilkossággal, hogy berepült, az aréna közepére.
Viszont egy megfelelő lovas irányításával, a levegőből hatékonyak lehetnek.

@DUKE SILVER:
+1
Vajon az a bizonyos amerikai szenátorasszony aki azt ígérte, hogy nem nézi tovább a sorozatot, miután Sansa-t "megerőszakolta" a férje, most mit szólna, hogy az egyik legszeretetreméltóbb gyerekszereplőt máglyán égette el a saját apja? Családon belüli erőszak a legmagasabb hatványon. :(

Cérnahuszár 2015.06.08. 17:11:24

sixx írta hogy előre fél a 9 résztől

kaneki 2015.06.08. 18:10:33

@Bicepsz Elek77:

Még elég kicsik a sárkányok, a kifejletteken nem hiszem hogy könnyen áthatolnának...

Bicepsz Elek77 2015.06.08. 18:17:19

@William Hunter: Ernek a perek:
~homofob gyilkossag
~afroamerikai hajoskapitany kinzasa es leolese
~hazassagon beluli nemi eroszak
~elevenen elegetes sarkany es maglya altal
~sajat gyerek ellen elkovetett gyilkossag
~szomjaztatas
....
~

Bicepsz Elek77 2015.06.08. 18:22:28

@Bicepsz Elek77: Bocs afrowesterosi vagy sothoryosi~westerosi

High Marshal of the Reach 2015.06.08. 20:42:14

@Duke Silver: Én inkább Stannisről érzem, hogy a könyvekhez képest el...ták. Könnyen irányítható, kritikátlan vallási fanatikust csináltak belőle.

Bicepsz Elek77 2015.06.08. 22:57:59

Ja es mi a f...om lett Havasek hajoibal???

YessicaHard 2015.06.08. 23:17:41

Bocsi ha baromságot kérdezek, de a Mások meg a zombik nem ugyanazok? Mindenkinek kék szeme van, nem? Nem értem...

Centurio Q 2015.06.08. 23:20:30

@Bicepsz Elek77:
Az nem nagyon lett kifejtve, dramaturgiailag érdekesebb volt, hogy a szűk kapun vonulnak át mindahányan, nem szimplán megkerülik hajókkal az egész falat és kiteszik a vadakat a másik oldalon.
Az nem baj, ha változtatnak a könyvhöz képest, az sem, ha egyszerűsítik a vén idióta által túlbonyolított, inkoherens, széttartó, teljesen felesleges szálakat felfuttató, majd azokkal ötlet hiányában százoldalakon keresztül szerencsétlenkedő sztorit - így akár a következő évadban már a végére járhatnak -, csak az ilyen logikátlan húzások nem annyira segítenek...

vastyúk is .. 2015.06.09. 00:11:11

@YessicaHard: A sorozatban vannak azok a lények, akik egyszer már meghaltak, és valami furcsa hókusz-pókusz segítségével feltámadtak, és tényleg totál agyatlanul írtják azt, akiben van még némi élet. Őket Wight-nak hívják következetesen az angol verzióban, a magyarban szimplán csak holtak. Vannak azok, akiknek a bőrük ilyen jeges-fehér árnyalatú, tipikusan ráncosak, esetleg fehér haj és értelemmel rendelkeznek, és képesek irányítani a már meghalt és el nem tüzelt holttesteket a már említett hókusz-pókusszal. Őket hívják következetesen White Walkernek. Az Others gyakorlatilag gyűjtőnév rájuk (Wight + White Walker), viszont a magyar fordításban asszem csak a Másokat használják, és tipikusan a White Walkereket értik alattuk, a zombikat meg simán holtaknak szokták címezni.

Bicepsz Elek77 2015.06.09. 01:38:10

@vastyúk is ..:
En ugy latom a WWknak sincsen sajat akarata a kiralyukon kivul(max. be vannak programozva).

vastyúk is .. 2015.06.09. 02:08:20

@Bicepsz Elek77: Van nekik. Gondolj arra, mikor az első évad első 10 percében először látunk Mást (WW). Simán kinyír mindenkit, de egyet életben hagy hírvivőnek. Sehol a közelben nincs ott a királyuk és a halott gyereket simán irányítani tudja, feltámasztja. Szóval azt mondanám a film (is) alapján, hogy van akaratuk, és van hierarchiájuk, tehát ők is parancsot teljesítenek. Az is jó pl, hogy amikor Janival harcol a Más bácsi, meglepődik, mikor megáll a kardja Hosszúkarmon. Számomra ez azt jelenti, hogy önálló helyzetfelismerési képességgel és "érzelmekkel" rendelkezik.

YessicaHard 2015.06.09. 16:08:13

@vastyúk is
Nagyon köszi! Most már mindent értek. :)

shred 2015.08.14. 11:25:21

Már lehet, hogy szóba került, de én nem jöttem rá, vagy nem figyeltem jól: hogyan lettek Kiráyvárban a Verebek a rendfenntartó erő? Eddig az egész város hemzsegett a Lannister-katonáktől és a testőröktől, akik egy mukkanásra legyaktak bárkit. Most meg ezek a botos szerzetesek uralják az utcákat. Ennyire kézivezérlésű lenne a hadsereg, hogy ha Tommen király otthon durcáskodik, akkor ők is a töküket vakargatják a kaszárnyában?
süti beállítások módosítása