Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 5x05 - Öld meg a fiút! (18+)

2015. május 13. 07:22 - sixx

Előre szólok, hogy a) nem ez volt az évad legakciódúsabb epizódja, és b) nem ez lesz a legjobb vagy leghosszabb hogyvolt. Van ez így.

Meereen

Szürke Féreg nem halt meg! Csak nagyon szarul van, viszont Missandei ott ül mellette és simogatja a kezit, meg nagyon szomorú arcot vág a mikrofonfrizura alatt. Később jobban lesz, és szerelmet vall Féregnek, az meg viszont, csodálatos. Ser Barristan nem úszta meg, ott van felravatalozva a trónteremben, Dany meg egyszerre szomorú és rohadt ideges mert hát öreg barátja egy full kontinenst vágott át, hogy védelmezője legyen, erre pár álarcos rohadék legyakja egy sikátorban, és ez milyen már. A faszija azt javasolja, vonuljanak vissza a piramisnegyedbe, és majd onnan csapjanak le a rohadékokra. Danynek más terve van, mi lenne, mondja, ha összefogdosnám a város előkelő családjainak vezetőit? Az időközben a trónterembe érő Hizdahr zo Loraq bizonytalanul aszongya, hogy de hát ő is az, mire lefogják, kellett neked pofázni, baszki.

screen_shot_2015-05-12_at_06_21_01.png

Dany az összefogdosott arisztokratákat leviszi a sitt-szintre, ahol ugye két darab baszott nagy sárkányt tart láncon, és ha már így van, odaviszi a nyárfaklevélként remegő faszikat, hogy tessék, sárkány, ilyen. És az egyiket kicsit előrébb lökdösi, hogy a két sárkány elérhesse. Siker, a faszit hatalmas lángnyelvek sütik meg ott helyben, majd a még égő-sikoltozó faszit a két sárkány kettétépi, és elkezdi zabálni. Hizdahr zo Loraq összeszarja magát, különösen akkor, amikor Dany kicsit nógatja, hogy tessen csak közelebb menni, lehet éhesek még a dögök. Az utolsó pillanatban megállítja, majd legközelebb esetleg. Na, erre a jelenetre ment el a CGI-büdzsé 99%-a.

Missandei, miután lesmárolta Szürke férget, Danyhez megy, aki tanácstalan, mert nem tudja, hogy mi lenne a jó megoldás: megetetni a város lakosságának jelentős hányadát a sárkányokkal, esetleg békés megoldást választani, és megnyitni a harci vermeket vagy mi a faszt, szóval Missandei segítsen. Hát, én egy ostoba tolmács vagyok, hagyjuk ezt, tessen inkább a megérzésre hallgatni. Dany így tesz, lemegy a tömlöcbe Hizdahr zo Loraqhoz, bejelenti, hogy megnyitja a harci vermeket, elereszti a nemeseket, és az egyiket férjül veszi. Mármint őt. Dabummmmm.

A Falon

Samu híreket olvas Aemon mesternek, Dany nincs jól, tessék küldeni befőttet és pogácsát, mondhatná, de nem ezt mondja, hanem azt, hogy külső és belső erők támadnak Danyre, miközben igyekszik a hatalmát megszilárdítani az öbölben. Aemon mester sajnálja a rokongyereket (esküszöm elfelejtettem már milyen viszonyban vannak, tán a dédnagybátyja?) mert hát Targaeryennek lenni egyedül a világban az szopás, ő meg haldoklik, és akkor Dany tényleg tökegyedül marad. Havas jön, mert beszéde van az öreggel, kell a tanács a hogyan továbbhoz. Havasnak van egy terve, ami ha bejön, a bajtársai fele gyűlölni fogja. Aemaon közbevág, vágj bele, nem gáz, eleve rühellnek, mint varjú a rohadt tököt. Hát, az igaz, bólint Havas, de még a tervemet sem ismered. Szarok én a tervedre, ha te azt hiszed jó, akkor hajrá. Vezérnek lenni nem öröm, csak tiszta szívás. Ja, és öld meg a magadban lakozó kisfiút, mert ide felnőtt tökök kellenek.

Havas a következő jelenetben a vörös Vaddal, Tormunddal üldögél, oszt hol vannak a kispajtásaid, kérdezi Havas, de választ nem kap, csak prédikációt, a beledet szaggaták ki a többiek, meg én is. Havas rém pragmatikus gondolkodásmódról tesz tanúbizonyságot, és elővezeti, hogy ad egy, kibaszott hideg van, ad kettő, gyön a tél, ad három, meg a zombik/white walkerek/mindegymik. És ha a falon túli népség a falon túl marad, akkor meghalnak. És az Éjjeli Őrség nem erre tet esküt, hanem az emberek megvédelmezésére, amit 8000 éven át félreértelmeztek, de ideje helyretenni ezt a kis félreértést. És nem tehetek róla, de eszembe jut a Blöff nyitójelenete, amiben Benicio Del Toro elmagyarázza a kereszténység megszületését, ami ugye dettó egy félrefordításnak köszönhető.

screen_shot_2015-05-12_at_17_23_17.png

Tormund minden csak meggyőzött nem, elégettétek a királyomat. Ugyan, spongyát rá, mondja Havas elegánsan, ti is kibeleztetek vagy ötven varjat, szóval hagyjuk. Viszont mi van, ha elengedlek, te leszel a Vadak királya, mert téged követnek, megnyitom a kapukat, és mehettek északra, ahol sok falu áll üresen, van föld bőven, lehet művelni, letelepedni, satöbbi. Tormund, addig, míg Havas le nem szedi róla a láncokat, és le nem gyávaköcsögözi nem hisz ebben, de onnantól igen, és megbeszélik, hogy a Vadak egy halászfaluban vannak, ahonnan csak hajókkal lehet lehozni őket. Jó, akkor kérek hajót Stannistól, és megyünk.

screen_shot_2015-05-12_at_21_56_33.png

Ez a “megyünk”, nagyon nem lesz egyszerű, mert a tanácsban Havas tervét egyértelmű elutasítás fogadja, nagyon sokan vannak itt, akik vesztettek el valakit a Vadaknak köszönhetően, Olly faluját felégették, az embereket lemészárolták, most meg itt szív a Falon, mert nem volt hová mennie, és széjjelfagy, szóval érthetően gyűlöli a Vadakat. Van ezzel még egy csomó más ember is így, és Havas emberkedhet, de senki nem támogatja a döntését, csaj Samu, mert neki van annyi esze, hogy belássa: ha a Vadak kint maradnak és a zombik végeznek velük, akkor élőhalottként csak a Falnak okoznak nagyobb bajt. Stannis közben nyelvtannáciskodik egy sort, de alapvetően férfiszerelmet érez Havas iránt, mert tökei vannak, akkorák, mint ide Kiskunhalas. A varjak nem értik meg, miért fontos az, amit Havas tervez, Stannis azonban igen.

screen_shot_2015-05-12_at_23_50_18.png

Havas és Olly között lesz egy kis súrlódás, mi bajod, kisfiam? Hát, apámat és anyámat az orrom előtt koncolták fel, kibírom röhögés nélkül, ha erre gondolok. Havas a jól bevált gyönatéllel válaszol, pedig azt is mondhatná, hogy heló, te meg a csajomat nyilaztad le az orrom előtt, szóval kuss, eredj dolgodra, de hát Havas sokkal toleránsabb, mint én.

screen_shot_2015-05-12_at_23_49_56.png

Szegfű a könyvtárban nézegeti a könyveket, és a Citadelláról beszélget Samuval, ahol a mestereket képzik ki. Szegfű bocsánatot kér, mert tudatlan, de Samu magyaráz neki, mert Samu szerelmes és rendes. Stannis jön, és Samutől azt kérdezi, hogy ő lenne-e az a varjú, aki megölt egy zombit, mire Samu mondja, hogy ja, obszidiánnal. De hiába keresi a könyvekben, nem talál erre semmit, mármint az ilyen felhasználási módról. Pedig jó lenne, mondja Stannis, mert ezek a kibaszott zombik jönnek, és kell valami ellenszer. Aztán átmegy Ser Davoshoz, és aszongya, lóra, megyünk Deresnek. De hát Havas? És a hajók? És az erősítés? Eh, nem kell az. Jó, akkor viszont a lányod itt marad. Nem marad, hanem jön velem, mert majd én vigyázok rá. És miközben mennek el, látjuk, hogy Stannis serege kurvanagy.

Derestől nem messze

Brienne és a világ legrosszabb vetített háttere előtt kolbászoló Pod egy koszhadt fogadóban tanyázik le, és onnan bámulják Derest sóhajtozva. Valahol érthető, ketten nem mehetne neki egy várnak, ugye. De ezek az északi népek nem azok a felejtős fajták, ez abból derül ki, hogy Brienne az egyik szolgálót megkérdi, hogy ösmerte-e Eddard Starkot, mondja, hogy ja, de az már meghalt, vele együtt meg a Starkok is, mer’ mindet levágták. Hát nem annyira, mondja Brienne, Deresben most is van egy Stark, Sansa, nekem meg üzennem kéne neki. Mert ösmertem az anyját, és esküt tettem neki.

screen_shot_2015-05-12_at_21_59_07.png

Deres

Ramsay, és csontkollekció csaja, Myradna pucéron hetyegnek a várban, van egy kis évődés és egy kis majdnem nemi erőszak is a buliban, meg sok-sok csöcs, Myranda megharapja Ramsayt, aki cserébe istenesen megdugja, de közli vele, hogy elveszi Sansát feleségül, és kész, majd ha úgy szottyan kedve, egy édeshármasra áthívja. Myranda berág, jó, akkor majd én is keresek magamnak valami palit, te gyökér, ezt Ramsay nem kultiválja annyira, és finoman közli Myrandával, hogy aki őt untatja, az nem jár jól. Myranda ettől teljesen összeszarja magát, jó, akkor majd ne untatlak. És jön a beígért dugás.

Sansa a szobájában szomorkodik, egy idős komorna jő, aki megnyugtatja, hogy Észak nem felejt, és ha bajban van, gyújtson gyertyát a csonka torony tetejében, ott, ahonnan Brannt kilökték, de ezt nem mondja, csak én teszem hozzá. Myranda odamegy hozzá, és úgy tesz, mint akit nem dugott éppen rojtosra Ramsay, Sansa ruhájáról beszélgetnek, mert a halott anyjáról, majd Myranda aszongya, mutatok valamit, hogy jobban emlékezz a gyerekkorodra és beviszi a kennelbe, ahol kutyák ugatnak, és Theon alszik. Theon láttán Sansa kis híján sokkot kap, attól meg pláne, hogy Theon a saját nevét is megtagadja. És elrohan, dühösen.

screen_shot_2015-05-12_at_22_15_24.png

Kicsivel később Theon Ramsayt öltözteti, majd bevallja neki, hogy Sansa megpillantotta, és sír, hogy bocsásson meg neki a gazda. Mert Theon agyát szarrá mosta Ramsay, aki messze a leggenyóbb karakter a sorozatban. Ezt nem sokkal később be is bizonyítja, amikor egy családi vacsora alatt szarrá alázza Theont Sansa előtt - mert megteheti, azért. Az esküvőről beszélve megjegyzi, hogy az lenne az igazi, ha Theon adná férjhez Sansát, aztán odahívja Theont az asztalhoz, elárulja, hogy Bűzös az új neve, és egy vallomásra készteti: mondja csak el Sansának, hogy is volt az a gyerekgyilkosság, aminek során két testvérét is lemészárolta. Ami persze nem igaz, de ezt csak mi tudjuk, Sansa nem, és baszki végighallgatja, ahogy Bűzös elmeséli, hogyan ölte meg Brannt és Rickont.

screen_shot_2015-05-12_at_22_37_55.png

Roose Bolton érzi, hogy Ramsay megölte a bulit, és rátesz egy lapáttal: a nejem terhes. És a magzat úgy fekszik, hogy igencsak fiú, a mesterek is megmondták. Végre fiam lesz, jegyzi meg Roose, mire Ramsay kis híján infarktust kap, hiszen ő már hivatalosan is Bolton, ugye. Sansa meg vigyorog óvatosan, nesze, bazdmeg. Később Ramsay és Roose megbeszélik, hogy ez a vacsora egyrészt nem volt kóser, másrészt te, fater, hogy az istenben férsz te hozzá ahhoz a lyukhoz? Roose ettől kicsit ideges lesz, mi meg tudjuk, hogy Ramsay az újszülöttet elemészti, ha egyáltalán megszületik.

screen_shot_2015-05-12_at_22_53_16.png

Roose egyet forgat még Ramsay szívében, és elmeséli, hogy az anyja egy parasztlyány volt, aki az engedélye nélkül ment férjhez, ezért a palit felakasztotta, majd megerőszakolta a nőt ott, a fa alatt, amin a férje lógott. Kilenc hónappal később a nő megjelent Ramsayvel, akit Roose majdnem a folyóba dobott, de meglátta az arcát, és tudta, hogy ez a gyerek az övé. Ezzel le is zártuk a Családi kör ma esti adását, Roose egy térképen mutatja meg, hogy Stannis majd hogyan jön le északról, és támadja meg Derest, mert anélkül nem tud délnek menni. Márpedig Királyvár ott van. Észak viszont a Boltonoké. És meg kell védeni.

Valyria romjai között

Tyrion és Ser Jorah Valyria felé hajókáznak, ahol elgondolkodnak az elmúláson és a világ dolgain, közben verselnek, és megjelenik Drogon is az égen, amitől Tyrion menten hülyét kap, sárkány bazmeg, és látjuk az arcán, hogy mostantól Dany-hívő lesz. Már ha túléli ezt a kalandot, mert kőemberek támadnak rájuk, miközben a romok között hajókáznak (Dany rokonai Valyriából indultak meg Westeros felé sárkányháton, csak mondom), a kőember az meg olyan, mint egy leprás zombi, ha hozzád ér, elkapod a szürke betegséget, ami Stannis lányát is emészti.

A harc heves és rövid, Ser Jorah legyak jópár ellent, de az összekötözött Tyrion csak kiabál, majd beleesik a folyóba, és a képernyő elsötétül, HA KINYÍRJÁTOK BAZDMEG, FELGYÚJTOM A SZÉKHÁZAT, de aztán magához tér, Ser Jorah megmentette, és eloldja a köteleit is, mert rendes. Tyrion megkérdezi, hozzáértek-e, Ser Jorah aszongya nem, majd amikor megy fát gyűjteni a tűzhöz, látjuk a kezén a nyomokat: Ser Jorah nemsokára nagyon meghal, vagy Kőember lesz belőle. És mennek Danyhez ugye, akinek más sem hiányzik, mint Westeros világának legfertőzőbb betegsége.

Címkék: 18+ trónok harca
80 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Costanza 2015.05.13. 07:41:55

Osszekeverted Mellisandret es Missandelt picit...

E28 524TD 2015.05.13. 07:56:21

könnyesre röhögtem magam megint. kössz.

minden luk 2015.05.13. 08:17:28

Az évad eddigi legjobb epizódja, minden jelenetét imádtam!

Kimagaslott a Falon játszódó összes párbeszéd, nagyon bírtam Stannis király és Samu párbeszédét, amikor még nem volt net és google, elég nagy meló lehetett összerakni egy háttéranyagot a cégben a jövő nagy kihívásairól. Havas János meg a Trónok Harca Gyurcsány Ference. A volt miniszterelnök hiába próbálta elmagyarázni a magyaroknak a szektoriális reformok lényegét, az öngondoskodás fontosságát, a vizitdíj bevezetésének értelmét, egy emberként hurrogták le őt egy népszavazáson, mint a varjak, Havast.

Leadfoot 2015.05.13. 08:18:48

Kíváncsi vagyok, mikor és hogyan bukkan föl Bran és kompániája. Gyanúsan nagy a hallgatás velük kapcsolatban.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.05.13. 08:20:34

@Leadfoot: ha jól tudom, nem szerepelnek az évadban.

minden luk 2015.05.13. 08:25:30

@Leadfoot: Samu elmondta, hogy az obszidián, amivel megölte a zombik/white walkerek/mindegymiket a Gyermekeknél van, simán mehetne oda egy missön a Falról, ha Samu összerakja a puzzle-t vagy Brannék mennek le a Falig?

Leadfoot 2015.05.13. 08:26:33

@sixx: Jaaaa, hogy ők most ennyire talonban vannak?

Egyébként érdekes, a múltkor volt tán az IMDb-n egy szavazás. A kérdés az volt, melyik karaktert látnád legszívesebben holtan, és Ramsay a top3-ban se volt (Cersei lett az első). Pedig akkora szadista állat, hogy Joffrey hozzá képest Kalkuttai Teréz Anya.

Cérnahuszár 2015.05.13. 09:14:44

"Tyrion csak kiabál, majd beleesik a folyóba, és a képernyő elsötétül, HA KINYÍRJÁTOK BAZDMEG, FELGYÚJTOM A SZÉKHÁZAT, de aztán magához tér, "

hehe szívemből szólsz.

furmintszaraz 2015.05.13. 09:15:07

@Leadfoot: Ramsay simán TOP1. Ő ugye nem az a fajta negatív karakter, akivel az ember azonosulni is tud (ellentétben Cersei-vel).

R.T. Flakfizer 2015.05.13. 09:15:51

az epizód legjobb jelenete volt a genyózó Ramsay. :)

furmintszaraz 2015.05.13. 09:15:57

Rickonnal mi is a helyzet most? Ez nagyon nincs meg...

Cérnahuszár 2015.05.13. 09:23:44

Tyrion tök jó, lassan mindenhez ért már, tudja mi a dörgés a falon, harcolászott is már a termete ellenére és jó taktikus volt, volt politikai mahinátor mint királysegítő, volt pénzminiszter, tudja hogy mozognak a szálak, és most megnézi mi van a sárkányos csajjal. Mindenről tud, mindenre lesz rálátása.
Tök jó király lenne, a vörös rébéknek szólni kéne hogy van egy jobb alany, lobbizzon az istenénél az érdekében stannist meg hagyja a fenébe.
Ja meg vegye el Dannyt, hogy mindenki padlót fogjon hogy övé a legjobb csaj, meg a sárkányok. Cerceit megütné a guta, most építi a birodalmát meg tervez az új királyné ellen, a nagymami megszólítást nem fogja megbocsájtani. A sok erőfeszítése meg menne a levesbe :)
Na jó tudom ez nem leányregénynek készül jóvanna

XocoLatte 2015.05.13. 10:12:51

@sixx: én is pont ezt akartam írni, pontosabban azt, hogy Osha tanítja az élet rejtelmeire... =)

XocoLatte 2015.05.13. 10:17:31

A könyveket lexarom, ezt már korábban tisztáztam, így nem is érdekel, hogy ott is így van-e, de nekem egy elhamarkodott és buta lépésnek tűnik Dany férjválasztása. Annyiban még OK, hogy Mereen fölötti hatalmát megszilárdíthatja vele, de ennek komoly hatása nem lehet a Vastrónra bejelentett igényét illetően. Neki Westeros-i királyt kellene férjül választania, vagy minimum trónörököst. Rosszul gondolom?

XocoLatte 2015.05.13. 10:23:08

@minden luk: Stannis meg elmesélte, hogy Samu apját nagyra tartja, mert ő volt az egyetlen hadúr, aki csatában legyőzte Robert-et, a bátyját. Persze odaszúrt Samunak, nem nézel ki harcosnak, he? Stannis a visszafogott de állandóan fortyogó indulatával elég szépen büntet. Azt hittem, hogy Melissandre legalább néha könnyít rajta, de úgy néz ki, hogy mostanában ki sem veri neki.

Tűrhetetlen 2015.05.13. 10:37:34

@sixx: Még mindig látok egyet: "megetetni a város lakosságának jelentős hányadát a sárkányokkal, esetleg békés megoldást választani, és megnyitni a harci vermeket vagy mi a faszt, szóval Mellisandre segítsen"

furmintszaraz 2015.05.13. 11:27:30

@sixx: @XocoLatte: Köszönöm! Azért a Starkok új generációja még szépen tartja magát.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.13. 12:28:54

Na, megnyugodtam, hogy lement a négy kiszivárgott rész, így biztos nem írok olyat, ami még nem aktuális.
Szerintem jó kis rész volt. Kezd érdekessé válni, és egyre több WTF moment bukkan fel. Én pl élvezem, hogy nem sima feldolgozás, így sokkal izgalmasabb.
Azért ezek a Boltonok azért még westerosi léptékekben gondolkodva is teljes munkaidős elfoglaltságot adnának egy komplett pszichiátriának.

Veder1 2015.05.13. 12:39:22

@sixx: egy kis családfakutatás, hátha valakit érdekel. (nem)

Szóval:
1. az öreg Aemon mester öccse V. (Esélytelen) Aegon (aki a Kóbor lovag novellákban Egg néven szerepel). V. Aegon dédunokája Daenerys
2. Ami még viccesebb, hogy V. Aegonnak volt lánya is, Rhaelle Targaryen, aki hozzáment egy Baratheonhoz, és ezek unokái lettek Robert, Renly meg Stannis. Tehát ha úgy vesszük Aemon mesternek rokona Stannis is, meg a lánya, sőt Robert király fattya is az a kovács gyerek. Nagyobb ez a család sem mint gondolnánk :)

Balfars 2015.05.13. 12:44:17

@XocoLatte: Rosszul. Danynek joga van a westerosi trónra már alapból mert Targaryen. Igazából Robert trónigénylése is azon alapult, hogy valamelyik nagyszülője Targaryen lány volt. (Eltekintve a szétvert királypárti erőktől)

nota19 2015.05.13. 12:47:42

Ajaj! Kezdem egyre jobban megkedvelni Stannist. Féltem őt, mert ez nem jelent jót.
A Feketevár és Deres is nagyon jó volt szerintem.
Halálra idegesít, hogy senki nem érti meg, hogy amennyiben nem fognak össze a vadakkal, akkor annyi nekik. Még a leendő zombihadsereg képe sem gondolkodtatja el őket.( Olly szerintem esélyes Bowen Marshra.)
A Boltonok őrültek ez egyértelmű. Nekem nagyon tetszett Iwan Rheon és Alfie Allen, mind a kettő hatalmas volt.

NAR 2015.05.13. 12:54:52

@R.T. Flakfizer: Azért érdekes lett volna, ha Sansa megkérdezi, hogy van-e még más is, aki szeretne bocsánatot kérni azért, mert megölte két rokonomat...

NAR 2015.05.13. 12:55:34

@Cérnahuszár: Tyrion éppen készül elinni az agyát, ami nem túl szerencsés.

NAR 2015.05.13. 13:01:25

@XocoLatte: Dany trónigénye erősebb, mint bárkié Westeroson (közelebbi hozzátartozója az utolsó Targaryen királynak), szóval ebből a szempontból nem kell neki onnan férj. Ha szövetséget akarna, akkor persze jól jöhetne (a könyvben volt is egy ilyen szál, nem spoiler-ezem el, bár úgy néz ki, a sorozatból kimarad), de ő a világ megmentése során inkább kisöpörné a Lannistereket, Starkokat, stb., nem szövetkezne velük.

Meg aztán bármikor folyamodhat a VIII. Henrik-féle váláshoz, Hizdahr zo Loraq könnyen sárkányeledelként végezheti.

nota19 2015.05.13. 13:08:05

@NAR: Dany házassága egyértelműen a Meereni hatalma megszilárdításához kell, semmi köze Westeroshoz. Annak ellenére, hogy elég légbőlkapottnak tűnik, az eddigi értelmesebb lépéseihez tartozik, a küzdővermek megnyitásával egyetemben.
Persze én azt szeretném, ha hagyná az egészet a fenébe és végre indulna már haza, de erre egyelőre semmi nem utal.
Jelenlegi tudásunk szerint mint Aerys egyetlen egyenesági leszármazottja, ő a trón jogos örököse. Ha viszont a hódítás jogát nézzük, akkor Stannis.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.13. 13:12:56

@nota19: nekem is úgy jött le, hogy csak a helyi nyugi miatt kell a férj, amúgy nincs sok előnye.

@Vödör: Engem pl érdekel. Leszármazási ügyekben is elég realista, mindenki mindenkinek valamilyen ágon és fokon a rokona, elég nehéz átlátni.

NAR 2015.05.13. 13:41:50

Felmerült bennem egy dramaturgiai probléma. Amikor Sansát kicsempészi Kisujj Királyvárból Joffrey halála után percekkel, akkor Kisujj aprólékos gondot fordít arra, hogy senki ne tudja, hogy ő viszi el az utolsó élő Starkot. Sansa ráadásul minimum társtettes-gyanúsított, hiszen az akkori férje a fő gyanúsított és bőven volt indítéka is.

Ehhez képest egy évaddal később meg az álcázás legkisebb jele nélkül leszállítja Sansát a Boltonokhoz, akik ugye Lannister-szövetségesek, szóval simán beszámolhatnak erről Cersei-nek. Aki pedig bármennyi bort is iszik, csak összerakja az 1x1-et, hogy kedvenc fia gyilkosának társtettesét Kisujj óvta, netán még a gyilkosságban is benne volt, szóval Kisujj magasságát is gyorsan csökkenteni kellene egy fejjel...

nota19 2015.05.13. 13:48:37

@NAR: ezt már én is szóvá tettem egyszer, nem értem Kisujj viselkedését. Ha jól emlékszem Roose is megemlítette a sorozatban.

NAR 2015.05.13. 13:53:31

@nota19: Közben hasznos volt a hogyvolt, el is felejtettem, hogy a sorozat szerint a Boltonok tudják, hogy Bran és Rickon nem halt meg, így volt egy extra csavar Theon bevallásra kényszerítésében...

lilcsi manó 2015.05.13. 14:01:49

@NAR: nem is értem minek mentette ki és vitte el a Boltonoknak, ennyi pénzt adtak volna érte??
Sansa meg tök hülye hogy önszántából ment a Boltonokhoz, engem 6 ökörrel sem vontattak volna el a kis hülye robert mellől, ott biztonságban volt

Dany kezd hasonlítani a bátyjára

valackyatömegből 2015.05.13. 14:05:13

Dany Maester Aegon öccsének (V. [Unlikely] Aegon) dédunokája. Stannis ugyanúgy. Azaz Danyhez és Stannishez pont ugyanakkora rokonsági fok fűzi Aemont.

valackyatömegből 2015.05.13. 14:06:59

@valackyatömegből: És ez az a rokonság, ami miatt anno Robertnek volt valamekkora joga a Vastrónhoz.

sélli_ 2015.05.13. 14:09:06

Szerintem egesz jo kis resz volt. Ha nem is egy Black Water, azert volt benne kicsi akcio!

Havas Jon kifejezetten elonyere valtozik szinte reszrol reszre (eddig ot utaltam a legjobban a male szajaval, most viszont feljott Top 3-ba) Detto ugyanez Stannisszel: tok felesleges karakternek tartottam, a voros rebekkel egyutt most viszont egyre hangsulyosabba teszik a szemelyet.
Erdekes, mert Arya meg ezzel egyutt egyenes aranyban veszit nalam a nepszerusegebol. Erdekesen forog a `kocka`.

Egy pillanatra en is beszartam hogy Tyriont kinyirjak :) :) Viszont azt nem ertem hogy osszekotozott kezzel elkezd sullyedni, mikozben a laban log egy koember, ergo huzza le magaval, megis hogy a francba elte tul? Ertem en hogy Mormont kihuzta, de hagyjuk mar... eppen egy masik koember gyakott le amikor Tyrion beleesett a vizbe, nem is latta hova esik.

+1: leggyuloltebb karakter Ramsey. Remelem Brianne kinyirja a francba es a pocsenel fogva logatja fel a torott toronyra :)

vastyúk is .. 2015.05.13. 16:06:03

@NAR: Bolton mondta, hogy szövetséget Tywinnal kötött, ő meg halott. Kevan Lannister meg Cersei a füle botját sem mozdítaná, ha esetleg észak fellázadna a nyúzók ellen. Ezért hát a szövetség a Völggyel, és a talonban tartott Stark. Bár a Boltonok tudják, hogy Rickon és Brandon élnek, legutóbb Locke (vagy hogy írják, aki levágta Jamie kezét) kapta a küldetést, hoyg megölje őket, szóval biztos, ami biztos kell nekik egy Stark. A sorozat szerint Rickon-t az Umberekhez vitte Osha, szóval van olyan fegyverhordozója a Starkoknak, akik tudják, hogy van életben Stark örökös, meg persze a rémfarkasa.

NAR 2015.05.13. 17:10:05

@vastyúk is ..: Tywin halálával a Boltonok elvesztik a Lannister-szövetséget (de akkor miért állnának ellen Stannisnak?) Sansa rejtegetésével viszont kifejezetten ellenséges viszonyba kerülnének Cersei-vel. Nekem nem áll össze...

vastyúk is .. 2015.05.13. 17:48:40

@NAR: Tywin halálával a Lannister hadvezért veszítették el, de Cersei még mindig a szövetségeseinek hiszi őket. A Boltonok azért állnak ellen Stannisnek, mert papíron a királyt szolgálják, amiért Észak Őrzőjévé tette őket. Stannisnek sem érdeke megállapodni velük, mert Stannisnek az északi urak kellenek, akik tudják, hogy Roose jelen volt a vörös nászon, és ahelyett hogy elhalálozott volna a többi északival és Robb Starkkal, észak Őrzőjeként ment haza. Szóval megcsinálták a matekot, és feltehetően rühellik a Boltonokat. Addig amíg erőre nem kapnak, nem tudnak ugatni, mert Ramsay egyenként megnyúzatja őket a macskáikkal együtt. Ezért Stannis, hogy elnyerje az északi urak szimpátiáját, kénytelen lenne kiverni Deresből a Boltonokat - akik tényleg elég szar helyzetben vannak, mert bármi lesz is, Cersei nem valószínű, hogy küld nekik katonákat, el van foglalva azzal, hogy a Tyrellek töviseit tépkedje. Persze a Boltonoknak van még egy kurva nagy ütőkártyájuk, a tél. Ha jön, a termálfűtéses Deresben simán átvészelik, míg Stannis jégcsapokat nyalogat a mezőn. Most azért is sietnek annyira, hoyg előbb odaérjenek, mint a fagy.

vastyúk is .. 2015.05.13. 17:57:51

@NAR: ja és hogy Kisujj miért csinálja? Ezt kifejtette a kriptában Sansának. Akárhogy is lesz, lesz egy embere Winterfell-ben, vagy úgy, hoyg Sansát Stannis kinevezi Észak Őrzőjének, vagy úgy, hogy Sansa hozzámegy Ramsay-hez. Persze valamiért az a tévképzete, hogy Sansa majd idomítani tudja a vadállat Ramsay-t. Személy szerint itt hibázik kicsit a számolás, mert nehezen tudom elképzelni a főgenya erkölcsi normákat múzeumban sem látó Ramsayről, hogy bármivel is manipulálni lehessen. Szögesdrót és korbács. Azokból ért. Még a pinavarázs sem hat rajta, mert ott van neki a szintén gyerekszoba nélkül felnőtt Miranda.

Cérnahuszár 2015.05.13. 18:30:12

@NAR: kisujj már nyíltabban is játszhat, amióta elvette és kilökte a holdkapun robert anyját, már van saját birtoka, övé lett az Arryn vár. Eddig csak bordélya volt nem?

vastyúk is .. 2015.05.13. 18:43:53

@Cérnahuszár: Harrenhall is az övé, azt még tollvonással elvehetné tőle Cersei. A völggyel meg az a helyzet, hogy elég halványan az ővé, mert bár elvette Lysa Arrynt, de attól még az örökös Robin, és Jon Arryn további örökösei. Szóval azért annyira nem biztos ott a helyzete, csak addig van ideje ügyeskedni, amíg Robin nagykorú nem lesz.

Cérnahuszár 2015.05.13. 18:51:19

Aha, Harrenhall mekkora? Francos térkép előszedem.
Simán kinyírja majd Robint, ha most tenné meg nagyon bűzlene a dolog.

Cérnahuszár 2015.05.13. 18:55:34

Harrenhall biztos hogy az övé? Az a Tullyk, területén van, nem Catlyn Stark apjáé?

vastyúk is .. 2015.05.13. 19:03:45

@Cérnahuszár: Nope. Harrenhalt Joffrey adományozta neki, mert nyélbeütötte a szövetséget a Tyrellekkel. Elég nagy, de állítólag "elátkozott". Persze Zuglóban most Walder Frey ül, nem a Tullyk, így könnyű osztogatni a várakat. :D

Veder1 2015.05.13. 19:17:54

@vastyúk is ..: Harrenhall amolyan kutya vacsorája. Csak a neve nagy, igazából nem sokat ér (a második évadban ott volt Arya Tywin pohárnoka). Valaha a legnagyobb vár volt egész Westeroson, amíg a királyát Gőgös Argilacot és egész nemzettségét a várral együtt fel nem égette a sárkányával Aegon az első Targaryen király. Azóta nincs ott semmi, csak a cím maradt meg.

Veder1 2015.05.13. 19:21:24

(Bocs rosszul írtam, szóval Gőgös Argilacé Viharvég volt (most a Baratheonoké), Harrenhall meg Fekete Harrené volt. A többi stimmel.)

Dekatlon 2015.05.13. 19:47:37

Szerintem egész jó rész volt. Sajnálom Sir Friendzone-t, ezzel a betegséggel már végképp kizárta magát Dany lábai közül. :(

vastyúk is .. 2015.05.13. 19:48:36

@Vödör: igen-igen, de szerintem Kisujjnak fontos, hogy "úr" lehessen, mégha csak egy rom is adja a nevét.

vastyúk is .. 2015.05.13. 19:53:19

@Dekatlon: hihihihihi. Hát nem tudom, szerintem bizarr lenne, ha ez a "szerelem" beteljesülne, de tény, így már nem fog. De ki tudja, lehet, hogy a sárkánytűz ezt is gyógyítja.. bár attól még nem lenne boldogabb Jorah, csak Dany, hogy megmentette a várost egy esetleges járványtól.
Az is eszembe jutott, hogy Jorah suttyó lesz és eltitkolja, bosszúból megfertőzi Danyt, aki bosszúból megfertőzi Westerost, és a végső csatát a jeges zombik és a kőemberek nyomják egymás ellen. A mérleg nyelve az a néhány tűz zombi lesz, akiket a vörös papok/papnők támasztottak fel, mert ők a kőemberek mellé állnak :D.

Cérnahuszár 2015.05.13. 20:10:58

@vastyúk is ..: lehet hogy ez veszi rá danyt hogy elinduljon végre westerosba, mert a városa kipusztul, nincs mit tovább tenni
Jorahot nagyon kiírják, de valakik kellenek mellé tanácsadónak, mégis egyre kevesebb van neki azokból akik képben vannak a westerosi ügymenettel
Mondjuk Varys meg Tyrion átveheti barrsitan meg Jorah szerepét

Göndör 2015.05.13. 20:21:30

Szerintem még az is érdekes lesz, hogy a következő részben kb Stannis is meg Brienne is valahol a Deres környékén fog leledzeni, Brianne, meg ugye eléggé ki akarja nyírni Stannist Renly miatt...

Cérnahuszár 2015.05.13. 20:28:42

Brienne megkapta a star wars 7 egyik szerepét, hát remélem nem írják ki, abban a kariban van még lehetőség

Dekatlon 2015.05.13. 20:56:37

@Cérnahuszár: képesek kinyírni, ezektől minden kitellik. Viszont neki csak van annyi esze, hogy nem dog egy sorozatot egy filmért.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.13. 21:01:33

@vastyúk is ..: "a végső csatát a jeges zombik és a kőemberek nyomják egymás ellen"
Remekbe szabott elmélet! Köszönöm, így már mindent értek! :D

Dekatlon 2015.05.13. 21:03:29

@Göndör: Az lesz még külön jó, ha Stannis épp menti Sansát. Brienn meg lefagy system error-al, mert a hűségpocesszora kiakad.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.05.13. 21:04:07

@Cérnahuszár: Másoknak is sikerült már összeegyeztetni sorozat közben egy-két filmet. Még ebből a sorozatból is.
Ha kinyírják, az nálam úgy minősül, mintha Tyriont nyírnák ki. Ld. feljebb.

vastyúk is .. 2015.05.13. 21:13:58

@Littlewood: ugye :D hihihihihihihihihihi

@Dekatlon: A trónok harca a nagy elkerülések története, nem hiszem, hogy hárman egy helyre keverednének, de azért szurkolnék a szitunak. Valami ilyen arcot vágnék:
i.imgur.com/IEVaULq.png?1

fosch9 (törölt) 2015.05.13. 23:18:20

@XocoLatte: tyriont :)

zolij 2015.05.13. 23:21:29

"Viszont mi van, ha elengedlek, te leszel a Vadak királya, mert téged követnek, megnyitom a kapukat, és mehettek északra, ahol sok falu áll üresen, van föld bőven, lehet művelni, letelepedni, satöbbi."
Azok a falvak pont hogy a Faltól délre vannak (Adomány vagy hogy hívják). Északon ugye nem lennének túlzottan biztonságban, mert jönnek a white walkerek, aztán megzombulnak.

Bicepsz Elek77 2015.05.14. 02:32:39

Na vegre javul a sorozat!!!

Bicepsz Elek77 2015.05.14. 02:45:17

Igy kicsit "koltseghatekonyabb" lett a sorozat, azert tobb Frey szerepelhetne.
Azon meg rohogtem, amikor Davos Seaworth disznolabat faragott!!!

XocoLatte 2015.05.14. 06:27:59

@Cérnahuszár: és bár kardozni egyik sem tud, észben tízszeres a túlerejük...

Cérnahuszár 2015.05.14. 09:34:12

@XocoLatte: jaja, sztem a sárkányos csajnak épp erre van szüksége, az utóbbi időben kicsit hülye döntéseket hozott, mert nem tudja hogy hátráljon ki a helyzetekből tekintélyvesztés nélkül. Kardforgatója van elég a makulátlanokból

Cérnahuszár 2015.05.14. 09:39:09

@Dekatlon: XDDD
Mekkora lenne már, megnézném mit hoznának ki ebből, elhagyná az érzelmi kérdést a helyzetekből Brienne, tényleg lovaggá válna, elhagyná a maradék női motivációját is? Lenne belőle egy női véreb?

pocokman 2015.05.14. 11:27:29

Namost, jól értem, hogy Mormont megfertőződött, aztán KIHÚZTA Tyriont a vízből, majd eloldozta a köteleit? Azaz jól megfertőzte őt is?

Cérnahuszár 2015.05.14. 13:39:40

lehet hogy csak kifejlett kőállapotban fertőz, meg kellene kérdezni egy biokémikust XD
valahogy stannis lánya is megúszta meg a környezete
ha kiírják Tyriont megyek Sixxel

pocokman 2015.05.14. 14:19:37

Stannis lánya egész jó kis orvosi kezelést kapott a fater révén, Mormontnak erre nem sok lehetősége van.

vastyúk is .. 2015.05.14. 15:18:36

@pocokman: jó kérdés, bár kimagyarázható azzal, hogy esetleg a testének csak az a része fertőz, ahol a bőrelváltozás van, mint pl a herpesz. Azért pech, ha az embert egy ilyen kőember megérinti, mert nekik már az egész testük el van változva. Erre a kontaktusos fertőzésre utal az is, hogy Shereen esetében is az arca lett olyan, amihez mindig hozzászorította a fertőző textilt. Szóval ha Jorah nem kötözi be a karját rendesen, és meg-meg dörzsölgeti Tyriont álmában az alkarjával, még Tyrion is lehet fertőzött.

Dekatlon 2015.05.14. 18:33:58

@vastyúk is ..: Lehet sárkánylánggal leégetik aztán jói is van, mehetnek Jamie-vel kézenfogva.

nota19 2015.05.14. 20:38:51

@Cérnahuszár: kizártnak tartom, hogy kinyírják Tyriont. Legalábbis még nem. Nem azért, mert piszok jó karakter és színész, nem is azért mert szeretjük, ezek a tulajdonságok itt inkább a vesztét okoznák. : ) Inkább azért nem, mert ő túl fontos ahhoz, hogy máris távozzon. Szerintem az egyik kulcsfigura, úgy mint Dany és Jon.

vastyúk is .. 2015.05.15. 01:08:43

@Dekatlon: hihihihihi, csak vigyázni kell, mert hát ezek a sárkányok nem számítanak túl precíznek, így sajnos Joraht a baráti tűz csókolgatná Dany helyett, és akkor hol van még Jamie és az aranyos keze. :D

Alkibiadesz 2015.05.15. 11:53:28

A "legfertőzöttebb betegség" meg mi fán terem?

nota19 2015.05.15. 14:48:35

A fakó kanca valószínűleg kimarad, nem is bánom igazán, e helyett jön be a szürkehám, de hogyan azt nem tudom. De hol van Yunkaz? Enzo Cilentit castingolták a szerepre, de eddig még híre hamva sincs. Jorah pedig a trailer szerint harcolni fog a küzdőveremben, tehát addig a betegségét vagy elleplezi, vagy szándékosan ezért küldik harcolni.

nota19 2015.05.15. 14:56:10

Bocsi: Yezzan a neve. (de annyiból eltaláltam, hogy Yunkaiból való)

2015.05.16. 01:48:32

Ez egy szar évad lesz. D. B. Weiss-ék elbaszták.

Kár volt eltérni az eredeti regénytől, de kurvára.

Idióták.

Dekatlon 2015.05.16. 06:41:43

@Lion K:
1. lépés: tömören, de vulgárisan megmondani a tutit. Véletlenül sem indokolni.
2 lépés: rámutatni egy vélt hibára, sejtetve mélyebb témaismeretünket. Továbbra sem indokolni.

(részletek a "Hogyan legyünk seggfejek pár lépésben?" c. önfejlesztő könyvből)

nota19 2015.05.17. 08:39:49

@Lion K: és mi lett volna, ha nem térnek el a regénytől? Tíz rész vontatott, semmilyen történet, egy csomó új szereplővel, akit az átlagnéző nem tud hova tenni. Arról nem is beszélve, hogy egy évadba nem is fért volna bele. Elképzelem, ahogy részeken keresztül nézzük Brienne vándorlását, Jaime lelki válságát, Dany hülyeségeit (az összes különböző színű Kegyekkel). Nagyon is jó, hogy ezt nem kell látnunk szerintem. Az pedig, hogy a változtatások bejönnek-e vagy sem, majd kiderül. Nekem eddig a legtöbb bejött, bár igaz, hogy nem mindegyik. Én nagyon szeretem a könyveket, még a Varjakat is, de el kell ismerni, hogy nem filmre való alapanyag. Sajnos ebből egyszerűen nem lehetett többet kihozni. De ez persze csak az én véleményem.

2015.05.23. 05:46:05

@nota19: És neked tetszik az idei évad? Nekem nem.

(A regények továbbra is kurva jók, kár volt szétbaszni.)
süti beállítások módosítása