Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Forever 1x18 - Dead Men Tell Long Tales

2015. április 01. 11:00 - AaannnaaA

Vén tengeri medve (nem, nem Onedin kapitány) egy parti kocsmában szól társaihoz arról, hogy megszerezték a kincset, de erről tartsák a szájukat, nehogy baj legyen az információáramlásból. Mikor aztán lakhelyén egyedül marad, mélyebben a pohár – mit pohár, az üveg – fenekére néz, ám az italozást gyilkosának érkezése zavarja meg: az elkövető morbidan stílusos, egy szigonnyal döfi keresztbe. Aztamurva!

Másnap reggel Abe új térképeit örömködi körbe, amelyek jó vételt jelentenek, és remélhetőleg hamarosan még jobb eladást. Az érkező Henry ennek tiszteletére kiselőadásba kezdene a térképészet történetéről, de az öreg leállítja: majdnem 70 éve vagyok a fiad, nem tudsz új sztorit előadni. Hősünk ezen némileg megsértődik, mire Abe teszteli: oké, akkor mondj évszámot én meg sorolom mondjuk a halálaidat. Maradjunk annyiban, hogy nem hangzik el olyan évszám, amire ne lenne meg azonnal a válasz. A halálokok pedig? Van itt a lavinától a szifiliszig (jaja!) minden. Mikor Henry konstatálná, hogy ezek szerint kezd unalmas lenni betoppan Jo – szerencsére a különleges ügy, amiről hírt hozott minden lesz, csak nem unalmas.

1.jpg

A tegnap este ledöfött tengerészünket látjuk viszont ismét, Rick Rasmussennek hívták, és mint sejtettük régi kincsek felkutatása volt a „szakterülete”. De legalább a gyilkos fegyveren nem kell sokat agyalni, lévén keresztben áll a testében. Dokink már mondja is a szigonyról a tudnivalókat, mire Mike megjegyzi Lucasnak, hogy már nem újdonság számára, miszerint társa mindent tud az (ilyen) eszköz(ök)ről (is). Lucas persze a „társ” szónál lemarad nem kis vigyorral az arcán, rögtön sorolni kezdi az ismert tévés nyomozó társakat, úgy mint Riggs és Murtaugh, de meg sem lepődünk Henry értetlen arcán; kétlem, hogy bármit nézne tv-ben.

A boncolás után bővebb információval tudnak szolgálni az elhunytról, a férfi ugyanis keszonbetegség jeleit mutatja, azaz nemrég nagy mélységbe merült. Gyaníthatóan kincs után kutatott, és talált is, merthogy a fogain arany nyomára bukkantak, mintha beleharapott volna, hogy valódi-e. Ezt már Lucas adja elő, de olyan drámaisággal, hogy hősünknek kétszer rá kell szólnia, hogy hagyja a színpadiasságot máskorra. Nagyon vigyorgok.

2_1.jpg

2_2.jpg

Nyomozóink és Henry ezért ellátogatnak az elhunyt cégének raktárába, ahol a talált cuccokat tárolta, meg is találják a legutóbbi zsákmányt, de arany nincs közte. Ám amit találnak hősünk számára aranyat ér, ugyanis rájön, hogy a leletek az „Empress of Africa” nevű rabszolga-kereskedő hajóról származnak, amin ugye őt először megölték.

Erről már a fiával beszél a boltban. Azt viszont nem érti, hogyan kerülhetett oda a hajó, ahol Rasmussen kapitány fellelte, az ő tudomása szerint ugyanis sokkal messzebb süllyedt el – vagy ezer mérfölddel távolabb a lelőhelyétől. Első halála az, amiről részleteket nem mondott fiának sohasem, de most enged, gondolatban visszatér 1814-be, így mi is megismerhetjük az eddigieknél részletesebben halhatatlan történetének kezdetét.

3.jpg

Családja hajóján tartózkodik tehát, nyilván nem sokkal azután, hogy rájött mivel foglalkozik édesapja. Lemegy a raktérbe a megláncolt foglyokhoz, és elkezd beszélni egyikükhöz, akiről tudja, hogy érti az angolt. Elmondja, hogy van egy kulcs, ami nyitja a láncaikat és a rácsaikat, megígéri, hogy megszerzi, és arra kéri, szabadítsák ki magukat, és szólítsák magukhoz a fegyvereket. A rabszolga bólint.

Hogy pontosan mi volt ezzel Henry célja azt nem tudjuk meg, mert a jelenben már azt meséli fiának, hogy nem sikerült átadnia a kulcsot, és ezért 300 ember meghalt, ami miatt felelősnek érzi magát. Abe ellenkezik, hiszen a történet végét nem ismerik, fogalmuk sincs hogy került a hajó a közeli partokhoz, inkább ezt kellene kideríteni, mielőtt pálcát tör saját maga felett. Az őrsön Jo és Mike tájékoztatja Reece hadnagyot az esetről azzal, hogy este megemlékezés lesz az elhunyt törzskocsmájában, ezért felettesük oda irányítja őket némi kérdezősködésre.

4_1.jpg

4_2.jpg

Így is történik, a két nyomozó Henryvel kiegészítve megjelenik a helyen – először az áldozat korábbi társát, George-ot kérdezik ki. Pontosabban csak kérdeznék, a tag ugyanis nem hajlandó rendőrökkel beszélni. Mike ugyanezt a választ gyűjtötte be másoktól is, ám dokink szerint kár az orr-lógatásért, azt szavak nélkül is meg tudják állapítani, ki lehetett ott a kincskereső hajón Rasmussennel. Például a bárpultnál ücsörgő fiatalember, akinek a kapitányéhoz hasonló friss medúzacsípések vannak a kezén. Megszólítja némi információ reményében, de Davey (így hívják) szintén nem mond semmi használhatót, inkább faképnél hagyja kérdezőjét.

Henry nem csügged, mert felfigyelt rá, hogy az ajtónál áll egy melák, aki nagyon szúrósan nézett a beszélgetőkre, és mivel Davey az ő irányába távozott, nyilván köze lehet a bandához. Jo nyugtázza az infót, társával együtt elindulnak a feltételezett gyanúsítottak után, Henry pedig rendel magának egy italt a bárpultnál. Aztán észreveszi, hogy a csapos lány sem éppen egy átlagos darab, lévén különböző színűek a szemei, és nem mellesleg búvár, mert rajta is látszik a keszonbetegség, bár inkább csak enyhe tünetekkel. A csaj válaszadás helyett egyszerűen lelép.

5.jpg

Ezután Dr. Morgan is távozik a bárból, és az épület mögé megy, ahol – mint arra láthatóan számított – három alak vitázik. Nyugodt arccal hozzájuk lép, és csak ennyit kérdez: bocsi, melyikük ölte meg Rick Rasmussent? Behalok! Mielőtt bármit mondanának, megjönnek a nyomozók is, akik letartóztatják a három vitatkozót.

Az őrsön közösen konstatálják, hogy megvan Rasmussen kapitány utolsó merülésének eddig ismeretlen legénysége a letartóztatottak személyében: a kocsmában látott melák, azaz Chappy, „rendőrökkel nem beszélek” Davey és a pultoslány, Margo. Vszg egyikük a talált aranytól elvakulva ölte meg a kapitányt. Reece utasítja rendőreinket a kihallgatás megkezdésére, és Henry kérésére engedélyezi, hogy ő is ott lehessen és kérdezhessen.

6.jpg

Chappy megszorongatásával indítanak, ám a melák tagad: nem lett volna értelme megölni Rasmussent, ő tudta egyedül hol az arany, amit találtak, most meg fogalmuk sincs, merre lehet (szar ügy). Henry itt veti közbe a teljesen idevágó és logikus kérdést: hogyan találták meg az Empresst? Nem kap választ, Rick ugyanis nem mondta el, honnan tudta hol a hajó. Ezután Davey következik, de ő sem tesz beismerést, Henry kérdésére pedig szintén nem tud válaszolni, fogalma sincs mitől süllyedt el a hajó, amit felfedeztek. Margo kikérdezése sem jár több eredménnyel, de legalább hősünk gazdagabb lesz egy információmorzsával: Rasmussennek térképe volt a hajó lelőhelyéről, még ha társainak csak említette is, de sosem mutatta.

A kihallgatások utáni megbeszélésen dokink kicsit túltolja a lelkesedést, egyenesen azt javasolja, hogy a roncs és a térkép után kellene kutakodniuk, ám Reece nem vevő az ötletre, konkrétan hazazavarja őt.

Otthon aztán alaposan kimorogja magát fiának, amiért nem folytathatja a kutatást, akinek viszont támad egy mentő ötlete: ott a raktár, egyszerűen menjünk be és nézzünk körül. Úgy érted törjünk be? – jön a riposzt. Aham. Nos, hősünket nem kell kétszer biztatni, rááll a dologra. Késő este tehát elemlámpával felszerelve besétálnak a raktárba, és kutatni kezdenek. Találnak egy nehéz, tömör fa ládát, amit felnyitva konstatálják, hogy igazából koporsó, és egy fejbe lőtt ember csontvázát rejti. A koponyát – pontosabban annak fogait – vizsgálva hősünk arra jut, hogy az elhunyt akár lehetett az a rabszolga is, akinek ő a kulcsot ígérte anno 1814-ben a hajón.

Hirtelen megzavarják őket, még valaki érkezik a raktárba. Elbújnak, végülis ugyanúgy illegálisan vannak itt, mint a behatoló, de Henry nem bír magával, előugrik, és elkiáltja magát, hogy „állj!”, mire a tag menekülőre fogja. Odakint azonban valódi rendőrök – kedvenc nyomozópárosunk – állja a behatolók útját, kezdődhet a magyarázkodás.

8.jpg

Jo igazán rendes, mert felettese felé azt kamuzza, hogy Henry velük volt, Abe-t meg egyszerűen "kifelejti" a jelentésből. De persze nem hagyja ennyiben a témát, és tudni akarja hősünket miért érdekli a szokásosnál is megszállottabban ez az ügy? Mert az a hajó 300 emberrel süllyedt el, ez is egy kinyomozandó bűneset. Igen, a múltból, jön a riposzt, nekünk pedig a jelenben történtet kell megoldanunk – a vita ezzel lezárul.

Megkezdődik az elfogott behatoló, méghozzá az áldozat korábbi társának, George-nak a kihallgatása. A férfi a betörést elismeri, a gyilkosságot nem. Arról beszél, hogy az áldozattal korábban már megpróbáltak lemerülni az Empress-hez, ám nem voltak megfelelő eszközeik, egy búvár pedig meghalt, amiért ő Rasmussent okolta, aki válaszul kirakta a csapatából. Az, hogy az áldozat később mégis le tudott merülni vszg úgy történhetett, hogy talált egy gazdag befektetőt, aki finanszírozta az egészet (nyilván részesedésért cserébe).

9.jpg

Ezalatt Henry és Lucas elkezdik vizsgálni az előbbi által a raktárbetörés során talált fa koporsót és a benne lévő csontvázat. Ahogy korábban már megállapította, rabszolga lehetett a hajón, de akkor vajon miért van normális koporsóban?

Dr. Morgan gondolatban visszatér a múltba, mi pedig folytatjuk az emlékeiben mozizást. Ott tartunk a történetben, hogy megszerezte a kulcsot, épp a rácson keresztül készül a rabszolgáknak adni, mikor a betoppanó kapitány felelősségre vonja, miszerint eltűnt a kulcs, ugyan tud-e róla valamit? Ő persze kikéri magának, ám a férfi megfenyegeti: tesz rá, hogy a tulaj fia, ha faszságot csinál annak következménye lesz. Mielőtt komolyabban bajszot akaszthatnának megjelenik egy matróz és jelenti, hogy az egyik rabszolga lázas, a doktorra van szükségük – ezzel Henry a dolgára indul.

10.jpg

A jelenben Jo érkezik a hírrel, miszerint George egy újabb gyanúsított felé terelte őket. A hajó felszerelése – mint már említette – egy valag lóvéba kerülhetett, konkrétan 1,7 millerbe, amit egy vagyonos befektető, Isaac Monroe finanszírozott. A tagot még ma este elérhetik, beszédet tart ugyanis egy rangos rendezvényen a Felfedezők Klubjában, amitől Henry rögtön szivárványszínűt pisil örömében, lévén odáig van a helyért, meg vissza. Oda indulnak, ám előtte díszmagyarba vágná magát, amit nyomozónőnk nem enged, hiszen nem mulatni, hanem nyomozni mennek. Nos, ha egy morcos társat akart magának, ezzel a hozzáállással megkapta.

11.jpg

Amint odaérnek megtalálják az emlegetett pénzes muksót, Isaac Monroe-t (Cuba Gooding Jr., helló), ám hiába hadarja el Jo, hogy miért jöttek, az arrogáns férfi odáig sem ereszkedik le, hogy válaszoljon nekik, mondván beszéde lesz. És valóban, kiáll a pulpitusra, és elmondja az elegáns, ámuldozó közönségnek, hogy 7 millió dollár értékű aranyat hoztak fel az „Empress” fedélzetéről (le is rántja róla a leplet, fel van tornyozva kisebb halomba a cucc), amit ezennel eljótékonykodik (te jó ég, hálát adok az égnek, hogy sosem néztem CGJ egyetlen filmjét sem eredeti nyelven, mert a legdrámaibb alkotást is végigröhögtem volna rettenetes nyávogó hangját hallva). A bejelentés után a pulpitusról Jo felé fordul, és rákacsint, jelentsen ez bármit.

Később azért vált pár szót hőseinkkel az ügyről, de jelzi, hogy elég hihetetlen, hogy megölte volna Rasmussent a kincsért, csak hogy utána elajándékozza azt. Főleg mert a szerződésük szerint a kincs őt illette.

12.jpg

Hőseinknek épp elkezdenék megemészteni a hallottakat, mikor Henryt telefonhoz szólítják egy külön szobába. Jo kettesben marad nagyképű gazdagemberünkkel, aki nem tököl sokáig, flörtölni kezd, majd arccal előre randira hívja a nőt. Le is esik az álla menten (na jó, alapból lenn van), és élből visszautasítja.

Mikor Henry felveszi a készüléket, a vonal végén Adam szólal meg. De nem, nem a világ vagy a város túlfeléről telefonál, itt áll a szoba sarkában félrehúzódva, csak azért folyamodott a trükkhöz, hogy magukban beszélgethessenek. Azzal kezdi, hogy közli, ő is tudja, Henry egykor az elsüllyedt hajón volt, és sejti, hogy ez volt az első halála. A doki bólint. Adam ekkor mutat neki valamit: a hajó kapitányának pisztolyát, mellyel megölték. Igen, ezt is felhozták a tenger mélyéről. Adam szerint hatalmas értékkel bír, de a miértet már nincs ideje közölni, mert belép Jo, és megzavarja a beszélgetést. Az idősebbik halhatatlan csendben eloldalog, dokink megrendülten marad hátra.

13.jpg

Másnap hatalmas csokor vörös rózsa várja Jo-t az őrsön, Mike zrikálja miatta egy kicsit, de arra biztatja, hogy fogadja el a randimeghívást. Amúgy Isaac alibije stimmel, tutira nem gyanúsított többé az ügyben.

Henryhez az irodájába Lucas trappol be azzal, hogy csomagot kapott – régies dobozban a tegnap este tárgyalt fegyver érkezett a mellé csatolt üzenettel: „A pisztolyod – Adam”. Lucas rá is csodálkozik menten, de dokink hárít: a Felfedezők Klubjától kapta (pff). Nos, nem mond újat, társa tud a darabról, mert az szerepelt az újságban. És ha már erre jár tart egy kis előadást a pisztolyokról is (bár Henry szívesebben látná az irodáján kívül, hogy egyedül elmélkedhessen a történteken). Aztán újra előhozza, hogy ők jó páros, mint Sherlock és Watson, és úgy tűnik ez jobb hasonlat, mint amit a rész elején használt, mert a doki végre megérti, hogy miről hadovál. De bárhogy gondolja Lucas, jelen helyzetben egyértelműen Henryre illik Sherlock szerepe, főleg mert kiszúrja, hogy az említett újságban szerepel a Rasmussen kapitány csapatából korábban elhunyt búvár fényképe, és a tagnak bizony eltérő színűek a szemei – láttunk ilyet nem olyan régen, gyanítom ez közelebb visz a gyilkosság megoldásához.

14_1.jpg

14_2.jpg

Dr. Morgan további beszélgetés helyett egyszerűen elrohan, hogy megvitassa a dolgot Jo-val, ám ő épp a randijára érkezett meg. Igen, a férfi lakásába, merthogy az s.k. főzi otthon a hamit – csábításszagot érzek a levegőben, én mondom. Isaac nem kicsit gazdag, és hasonlóan rámenős, így pillanatok alatt komolyabbra fordulna a dolog, ha nyomozónk nem húzná be gyorsan a kéziféket, és menekülne a mosdóba kicsit összekapni magát.

Henry jelenti az őrsön amire rájött: úgy gondolja a halott búvár és Margo testvérek voltak, a lány nyilván Rasmussent hibáztatta fivére haláláért, ezért ölte meg. Reece kiadja az utasítást, hogy keressék meg és tartóztassák le. Nos, mi már most láthatjuk a lányt, és nem leszünk boldogak a látványtól: eljött ugyanis Isaac lakásába – gondolom a pénzeszsákot ugyanúgy felelőssé teszi szerette haláláért, és kiterítve szeretné látni. Ajaj!

15.jpg

Mike és Henry útra kel, hogy megkeresse a lányt, méghozzá a mobilját bemérve, és ijedten jönnek rá, hogy a cím, ahol tartózkodik, bizony Isaac lakása, ahol Jo is van. Hívják a nőt, de a mobilja ki van kapcsolva. Miközben az a mosdóban kuruttyol nem veszi észre Margo érkezését; arra lép ki, hogy újdonsült udvarlója kiterülve fekszik a nappali padlóján – támadója épp a nyakát készül átvágni egy jókora malacpengével, baszki.

A fiúk közben megérkeztek, odakint toporognak a lakás előtt, a catfight hangjai nem jutnak át az ajtón (elég hangosan szól a zene). Egymást biztatják, hogy melyikük legyen a hunyó, aki megzavarja az affért, miközben odabent a csajok keményen küzdenek egymással. Végül némi dulakodásra utaló zaj mégiscsak kihallatszik, a fiúk betörik az ajtót, miközben Jo fegyvert ránt, és leszereli Margot. Igen, tényleg stukit hozott a randira.

16_1.jpg

16_2.jpg

Másnap az őrsön Reece, Jo, Mike és Isaac beszéli meg az esetet, átgondolják, hogy mik lehettek a gyilok indítékai, majd főnéni átlátva a helyzetet kitereli a szobából Hansont. A kettesben maradt „majdnem párocska” enyeleg kicsit, majd a férfi belógatja egy újabb randi ígéretét.

Távozóban a liftnél összefut Henryvel, és beszélgetnek egy kedélyeset. Hősünk tőle is az őt érdeklő témáról kérdez, azaz az elsüllyedt hajóról. Arra már rájött, hogy az nem Rasmussen mániája volt, hanem Isaac-é, ő találhatta a térképet és szorgalmazta a hajó megkeresését. A férfi elismeri, hogy így volt, és kiegészíti a történetet. A rabszolgát (a saját hazájában még tanító volt), akit Henry is ismert Ejiro-nak hívták, ő rajzolta kézzel a térképet. A történet többi részét is ismeri: a legénység egyik tagját lelőtte a kapitány (ez volt dokink), és amikor haldokolva a fedélzetre vitték, hogy kihajítsák a tengerbe, az addig a kezében szorongatott kulcs leesett, azt a rabszolgák fel tudták csípni és kiszabadították magukat. Fellázadtak, átvették a hajót, ami sajnos addigra már nagyon megsérült, de még annyit kibírt, hogy elértek vele a szárazföldre, el tudtak menekülni, és szabad emberként élni. (Gondolom a reszelt fogú is eközben esett el, még a hajón és került társai keze által a díszes fakoporsóba). Egy leszármazottjuk pedig (ez lenne Isaac) végül megtalálta a hajót és felszínre hozta azt a történetükkel együtt.

17_1.jpg

17_2.jpg

A meghatott és rendkívül boldog Henry az új ismeretek fényében kedélyesen borozhat otthon fiával, mikoris hirtelen megszólal a telefon, és igen, Adam van a túlvégen. Elmondja végre az információt, melynek átadása közben korábban megzavarták őket: azért küldte a pisztolyt Henrynek, mert úgy gondolja, hogy ők az által a fegyver által képesek végleg meghalni, ami először ölte meg őket. Sajnos ő túl gyáva volt az elmélete kipróbálásához, majd elvesztette a kardot, amely először a halálát okozta (nyilván erről kérdezett hősünktől korábban, csak akkor nem mondta miért keres egy római kori tőrt). Dr. Morgan szíveskedjék nála jelentkezni, ha odáig jut, hogy alávetné magát ennek az elméletnek…

Címkék: Forever
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2015.04.01. 17:21:37

Sajnálom, ha vége lesz, nagyon gondosan építgetik a kapcsolatot Henry jelene és múltja között és nem is húzzák a végtelenségig. (Bár lehet, hogy az első 13 rész után ők sem számítottak újabb évadra és inkább felhordtak mindent a konyhából.)

Sajnos CGJ és Jo között még annyi kémiát sem érzek, mint Henry-vel, de határozottan érdekes lenne az a felállás, hogy ő talál egy párt magának, viszont megtudja Henry titkát. (Henry-nek meg hozzák vissza ágymelegítőnek Molly-t.) Sokkal több lehetőséget rejtene, mint az unalomig ismert WTWT felállás.

Apropó: voltatok sörözni?

tinipuma 2015.04.01. 20:06:15

Köszi a hogyvoltot, remek, mint mindig :)
A szifiliszben való meghalás kifejezetten tetszett.
Nem tudom mi a baj CGJ-al, én nagyon kedvelem, tessék csak megnézni a Lesz ez még így se című darabot :)
@Neoprimitív: én is sajnálnám, de még reménykedek...
viszkivel ne próbálkozz, reménytelen....

Neoprimitív 2015.04.01. 20:26:14

@tinipuma: Az nagyon jó film volt, de én a Jerry McGuire-ban is kedveltem.

A viszki-t nem értem, de lehet, hogy az elfogyasztott sörök miatt :)
süti beállítások módosítása