Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x35 - Péntek, Ágnes (7) - ÉVADZÁRÓ

2014. december 15. 10:00 - Zsoofka

 Előző péntek eseményei itt

Péntek van, az Etikai Bizottság ülésnapja. Dargay a fiával (!) várakozik, hogy bebocsátást nyerjen a sok okos elé és kimondasson végre, követett-e el etikai vétséget Abonyi Máté ügyében. Még akár az is előfordulhat, hogy eltiltják hivatásától. Szóval izgulunk ezerrel. Bálint is itt van, kedvesen int a terapeutának, itt az idő, járuljon a színük elé. A kisfiú közben kinn marad, a folyosón várja apját. Bence nem túl jó várakozó, meg valljuk meg, nem is igazán a 10 éves gyereknek való ez a hely, szóval nem bír megülni a seggén. Egészen az bizottsági irodáig merészkedik, sőt rajta is kapják, hogy leselkedik. Hogy mi zajlik a gittegylet ülésén, sem mi, sem a gyerek nem hallja. Nemsokára véget ér az egész, Dargay pókerarccal fagyizni hívja a gyereket….1.png

Az intro után már Dargay lakásánál vagyunk, délután negyed 5 van, Ágnes ébreszti fel a meglehetősen kótyagos tekintetű férfit. András elaludt, amihez gondolom köze van annak a félüveg hiányzó vörösbornak ott az asztalon. A férfi zuhanyozni indul, közben kéri a nőt, várja meg amíg magához tér, mert bizony sietni kell valahová. Míg András zuhanyzik, Ágnes szétnéz a lakásban. Szinte hallom, hogy azon kattog – ez vajon azért ivott, mert győzött vagy mert kirúgták a picsába… Feltűnő azonban, hogy egy pohár áll csak az asztalon, bármi történt is, sem Judit, sem Annamari nem volt számára társaság a mai napra…

3.png

Végül Ágnes nem bírja tovább, túlkiabálja a zuhanyt… „Legalább azt áruld el, hogy ment!” Felmentettek, mondja a férfi. „Miért? Nem bíztál benne?”

A következő pillanatban már a kocsiban ülnek, a felmentettek-nembíztálbennem-deigen című játék ott folytatódik tovább. Amúgy nagyon kellene sietni, legalábbis Dargay nagyon siet valahová. Egy meccsre. Nyilván egyenlíteni akar: délelőtt Bence kísérte el őt, most ő akar nagyon odaérni a fiú teniszmeccsére. Veszekszenek egy sort azon, merre is kellene menni, Ágnes egy darabig erősködik a saját verziójáért, de rájön, hamarabb szabadul, ha enged. Legfeljebb arra kerülnek dugóba, amerre a férfi akar menni, itt neki maximum egyetérteni van joga. Mindenképp oda kell érni, mondja a férfi, életbevágó. Ágnes nem érti miért olyan fontos ez a meccs, nem egy sportlédi, köztünk szólva.

4.png

5.png

A városban lépésben haladtak, a rakparton, ahová Dargay kikönyörögte magukat, már úgy sem. Baleset történt, áll az egész kocsisor. IJ. Miután egyértelműen kiderül, hogy sehova sem fognak már odaérni, András nagy kínlódva felhívja a vótfeleségét és kéri, mentse ki Bencénél… Amikor a pár perces beszélgetés közben kiderül, hogy nem ma este 5kor, hanem szombaton lesz az a kurva meccs, Dargay sűrűn bocsánatot kér előbb Judittól, majd Ágnestől a hisztiért. Addigra talán kikeverednek a dugóból.

Most, hogy végre ezt tisztázták, a két pszichológus tovább agonizálhat az ülésen történteken. Ágnes nyit: hál istennek vége az etikai ügynek, lehet megnyugodni, faszság volt az egész, de arra nagyon is jó volt, hogy megzakkanjon Dargay erre a röpke 2 hónapra. De miért nem látja a férfin, hogy az elégedett lenne? Mintha semmit sem jelentene ez az ítélet a férfi számára. Ágnes jó pszichológus, tényleg nem sokat számít a dolog Andrásnak. Egyrészt, mert vicc volt az egész. Ő egy megböcsült tagja a pszichológus társadalomnak, aminek a legfőbb ismérve, hogy nem vájják ki egymás szemét, nem fogják kicsukni maguk közül, hiszen egy közülük. Tök mindegy mit követett el, megdugta Laurát vagy sem, lefolytatták az eljárásukat rutinból, és felmentették. Mintha még azt is sugallta volna az ülésen egyikük-másikuk, hogy egy-egy páciens megdugása csak izgisebbé teszi a terápiát, nem kell rajta fennakadni. Szóval az, hogy ezek, a számára nem épp releváns pöcsök felmentették, nem helyettesíti azt, hogy felmenti e saját magát. Ez pedig még mindig nem dőlt el.

11.png

Csalódottságot érzett, vezekelni akart vélt vagy valós bűneiért. Az elmúlt héten, minden nap, gondolatban elbúcsúzott pácienseitől - és most majdnem hogy csalódott, amiért folytatnia kell eddigi életét. Mert jó volt eljátszani a gondolattal, hogy az esetleges eltiltás lehetőséget biztosít számára egy teljesen új élet megkezdésére – immár nemcsak magánéleti vonalon (válás után, egyedül egy legénylakásban), hanem szakmai téren is. Lehetne favágó, bohóc, vadász, tehenész, feltaláló vagy sarkkutató. Elvégre van még 15-20 jó éve. De Ágnes hamar leoltja: az ilyen újéletkezdéshez nem túl jó ómen, hogy valami elől menekül (pszicho-szakma) és nem valami felé… Ha neki, Dargay Andrásnak gyerekkori álma lett volna sark-kutatni és eddig, mert volt egy kis ideje – illetve mert nem volt más választása, pszichológuskodott volna – most meg nekiindul megvalósítani vágyát – az úgy egész másképp festene. Nem lehet csak azért hajánál fogva előrángatni egy új életcélt, mert a régi épp problémás. Ebből semmi jó nem sülhet ki. Tessék a régit javítgatni, nem pedig eldobni. Dargay most fárasztónak látja hivatását: nehéz dolog „más átláthatatlan életében kutakodni, utakat keresni” - miközben a sajátja is elég kesze-kusza – teszem hozzá én. (Apropó! Mi a helyzet Annamarival? Nyilván nincsenek együtt, hisz akkor a kritikus helyzetben, a Bizottsági ülésen feltűnt volna, de nem is igen zakkant bele Dargay az esetleges szakításba, hisz még csak meg sem említette… )

Szegény Andrásnak komplett ember-undora van, sokkal vonzóbbak számára a fahasábok, mint a Ferencek és a Petrák. Asszem meg tudom érteni. De akkor is: nem lehet eldobni egy emberöltőnyi munkát, tapasztalatot egy-egy nehezebb 2 hónap után.

"Te most komolyan azt hiszed, hogy a te szakmád tévedés volt és valami helyett csináltad? Nem hiszem el!”

Csak akkor szabad feladni a régit, ha valami új ellenállhatatlanul vonz, nem pedig azért, mert rossz passzban vagyunk és menekülünk valami elől. Tessék elmenni szabadságra, úszni, futni, hegyetmászni és úgy igazán kikapcsolódni. Felöltődni. Ágnest tényleg komolyan idegesíteni kezdi a férfi hisztije, nem bír tovább a kocsiban várni. Félreáll az autóval és így lehetőségük van kiszállni egy kicsit.

12.png

13.png

A rakparton ücsörögve András végre elkezdi az Annamaris sztori fejleményeit taglalni: szakított a nővel, mondja. Amikor az a múlt hét péntekén nem volt hajlandó találkozni vele, sejtette, hogy baj van. Azért csak kivett egy szobát egy 8 csillagos hotelben, de amikor meglátta a megérkező nő arckifejezését, rögtön tudta, hogy itt szakítás lesz, nem lyánykérés. Ez egyszer nem hagyta cserben a pszicho-vénája, kimondta ő a búcsúszót a nő helyett, vagyis legalább a totális lebőgéstől megmenekült. Mindketten, ő is, Annamari is tudták, hogy a nő akarta a szakítást, de ez így volt egyszerűbb. Még így is kínos volt a férfinak, mert látta Annamari szemében a szánakozást.

Ágnes vigasztalni próbálja: tessék a szépre emlékezni, jó epizód volt ez a férfi számára. Nem az volt megírva a sors könyvében, hogy ő és Annamari holtodiglan, de azért jó volt neki a nővel, egy kicsit szeretve érezni magát nagy magányában… Ahogy Ágnes kimondja Annamari férjének a nevét, András számára egyértelművé válik, hogy a pszichológusnő jobban ismeri Annamari körülményeit, mint azt ő hitte… Talán a csaj szakítási szándékáról is tudott? Naná. De nem mondhatta, mert hát ugye azok a fránya szabályok. Ágnes teljes lénye azt a megkönnyebbülést sugározza, amit a nő most érezhet, mert végül is minden a lehető legjobban alakult. Lám, bekövetkezett a szakítás, de András képes a helyén kezelni a dógokat. Azért a férfi fejére kíváncsi lennék, amikor megtudná Annamari érveit és érzéseit, akár a 30 évvel korábbi, akár a jelenkor eseményeit illetően…. András is úgy érzi, kínos lenne a kapcsolatukat Annamari szemszögéből látni, inkább hallani sem akarja, ugorgyunk.

16.png

De András még tudja emelni a tétet: miután ilyen szépen megszabadultak egymástól Annamarival, felment a hotelszobába, egyedül. Eléggé maga alatt lehetett, még az öngyilkosság is megfordult a fejében. Na nem konkrétan az, hogy neki most onnan, a Körszálló tetejéről le kellene ugrani, hanem csak úgy általában „ilyenkor szoktak öngyilkosok lenni az emberek”. Annyira azért nem lehetett azonban zaklatott, mert nagy magányában szépen csendben elnyomta az álom… Ezen aztán jó kacag a két pszichomókus. Amíg a saját nyomorunkon ez ilyen szívből megy, addig nincs nagy baj – tartja a népi hiedelem.

András be is vallja: az Annamaris csalódás kb. a gittegylet felmentő ítéletével képvisel hasonló súlyt. Megkönnyebbülés hogy túl van rajtuk, lezárhatja őket.

18.png

Ennél sokkal fontosabb dolog bántja: a fiával való kapcsolata. Elmeséli Ágnesnek, hogy családilag, Bencével és Judittal mentek el a bizottsági ülésre (Judit ragaszkodott a család támogató jelenlétéhez). Aztán, ahogy az az egészségügyben dógozóknál lenni szokott, Juditot behívták a kórházban, a legrosszabbkor. Judit tehát elviharzott, Bence meg ott maradt. Dargay szembesült a fia aggódásával, valahol nagyon jó esett neki.

De ez a dolog még inkább kiélesíti saját lelkiismeret-furdalását, amit a fiával szemben érez. Mert úgy érzi, folyamatosan kudarcot vall, mint apa. Nem teniszmeccsre siettek ma, focimeccsre. A gyerek hetek óta csak alibiből cipeli magával a teniszütőt Apához, de már jó rég óta focizni jár és nem a királyi teniszre. Csak Apának nem merte ezt bevallani… Mert egyszer Dargay kinyilvánította, hogy a foci az agyhalottak játéka, bezzeg a tenisz… Nos: milyen apa ő, hogy ilyesmit nem mer neki elmondani az a gyerek? Ezért akart/akar mindenképp jelen lenni azon a meccsen. Mert ő nem akar ILYEN apa lenni. És mert ez fontos, fontosabb, mint Annamari és a gittegyelet, meg az egész pszichoszakma együttvéve. Ezért szeretem Dargay Andrást. Mert a végén mindig sikerül jól látnia a dolgokat és jól dönteni. 

„A saját fiam nem mer előttem önmaga lenni." "De hát végül elmondta, nem?”

20.png

Hamar eljutnak a Dargay apák bűneihez. András nem akar olyan lenni, mint a legidősebb Dargay volt. És főleg nem akarja, hogy a fia olyan kapcsolatban legyen vele, mint ahogy ő volt Apukával. De Ágnes fölmenti:

„Próbálkozol, ez a lényeg. Még nem dőlt el semmi.”

 

Köszönöm egész évadnyi figyelmeteket. Drukkoljunk együtt a harmadik évadért. Viszlát.

Címkék: terápia
21 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylerolam 2014.12.15. 14:00:12

Köszönöm az egész évados hogyvoltot! Mindig elolvastam, mert hozzáadott az élményhez. Nagyon jó lenne még legalább egy évad, sztm úgy fejezték be, hogy van rá lehetőség.

zorja 2014.12.15. 20:06:58

Én is köszönöm, jó volt olvasni!

mosca.della.frutta 2014.12.15. 21:29:25

és én is köszönöm, hihetetlenül jó volt az egész - persze a sori is, nagyon szeretem, és megmondom őszintén, annyira magával ragadott az egész, hogy elkerülte a figyelmem a tény, miszerint már a záró epizódnál tartunk - sőt, valójában észre sem vettem, hogy az egyes szálak lezáródtak volna...

persze Annamari és András kapcsolatánál igen, de a többiek..? egyik sem került lezárásra olyan egyértelmű véglegességgel, mint az első évad mindegyik szála, és nem is volt benne sem akkora ütés, sem akkora katarzis mint Abonyi Máté halála volt, vagy az édesapja megjelenése, vagy a Laura-szál kimenetele, ill. lezárása...

erős hiányérzetem van, és nagyon várom a harmadik évadot - remélem, lesz! / persze, gondolom, új történetekkel jönne majd a következő évad, de itt én még rengeteg lehetőséget látok a folytatásra, nem bánnám, ha minden szál elvarrásra kerülne, pl. András házassága véglegesen befejeződne (mert most ezt még nem érzem), vagy akár ha helyreállna a status quo, nekem mindegy, csak kerüljön sínre valahogyan....

vagy Virág családi háttere.... annyira azt éreztem, amit ti is írtatok, hogy valaminek kell ott még lennie a szülői házban, amit nem meséltek el nekünk... és a kissrác a rendezetlen családi háttérrel..? az rendben van már, hátradőlhetünk, biztonságban van? mert nekem vannak kétségeim... akkora ott a zűrzavar a szülői fejekben, hogy nem tudom elhinni, hogy a kisfiú sorsa jó kezekben lenne már... tényleg jó lenne, ha születne folytatás, mert itt most nagyon helyénvalónak érzem.

Zsoofka 2014.12.16. 08:15:36

@sylerolam: @zorja: @mosca.della.frutta:
Szívesen :) Örülök, hogy olvastatok és "együtt" néztük :)

sweeney todd 2014.12.16. 10:28:56

csak szerintem lett gyengébb ez az évad, mint az előző?

Zsoofka 2014.12.16. 10:39:10

@sweeney todd:
Nem gondolom, hogy gyengébb lett, csak megszoktuk a jót :) Az, ami az első évadban a meglepetés erejével hatott (pl: az áthallások az esetek és a terapeuta életében, az apró,de később jelentőséggel bíró részletek), az a másodikban már "elvárt volt". Kiismertük a formátumot.
De a színészi játék és az esetek többsége is nagyszerű volt, el volt találva. Egy-két esetben túl sok fordulatot akartak beletenni, pont a fentiek miatt, hogy elérjék a megemelkedett ingerküszöbünket, de szerintem ezek nem voltak jók (pl: Annamari esetében pont elég lett volna, hogy összejön Andrással, aztán marad a férjével - ez így simán hihető - de ez a bosszúból elcsábítom majd dobom dolog nekem nagyon szappanoperás ízt adott ennek a szállnak. De pl. a lezárás, hogy Dargay nem csinált magából bolondot és simán csak szakítottak, az nekem nagyon bejött, jóváírta az "előző hibákat")
Bocs. Már megint a grafomániám :)
Szóval azt viszont sajnálom, hogy itt nem alakultak ki olyan jó eszmecserék, mint az első évad esetében. De szerintem ez meg azért volt, mert kb. azonosakat gondoltunk a dolgokról (nagyképű vagyok?). Nem úgy, mint az első évadban a JUdit- András konfliktusban - hogy vajon ki a hibás a házasság szétverésében... Mert azt nagyon nem egyformán láttuk :)
Abbahagytam. :)

sweeney todd 2014.12.16. 10:53:19

@mokamini: hát, nem tudom, több terápia fannal is értekeztem ezügyben, mindenkinek jobban tetszett az első évad. nekem túl semmilyen volt, az első évadban több volt a feszültség is. a második évad szájbarágósabb és sablonosabbak, kevésbé árnyaltak a karakterek.

sweeney todd 2014.12.16. 10:54:28

az utolsó néhány részt már kifejezetten untam, kivéve az Annamari szálat. ilyet az első évadban sosem éreztem. az utolsó rész meg olyan semmilyenre sikerült.

Zsoofka 2014.12.16. 10:58:33

@sweeney todd:
Ez meglep, az utolsó szerintem kifejezetten jó volt. Árnyalt, nem erőltetett. Te hogyan zártad volna le, hogy ne legyen hiányérzeted?

sweeney todd 2014.12.16. 11:09:36

@mokamini: fogalmam sincs, ezen nem gondolkoztam. talán egy Annamaris/Ágneses résszel felesben. azok után, ahogy felvezették ezt a szálat, igazán lehetett volna jobban kifejtős, nem három mondat a nőről. olyan nesze semmi, fogd meg jól érzésem volt utána.

Tillike 2014.12.16. 12:25:08

@mokamini: Koszi a hogyvoltokat, mindig jo volt olvasni!
nagyszeru sorozathoz kituno hogyvoltok :)

Zsoozsy 2014.12.16. 19:41:42

@mokamini: @sweeney todd: szerintem is, és egy kollegám szerint is gyengébb lett ez az évad, és szerintem nem azért, mert mi raktuk magasra a lécet a megszokásaink miatt... Szerintem olcsó fordulatokkal (vagy hogy is mondtátok, filléres vagy mi trükkökkel) ledegradálták az egészet (pl. Orsolya "ja, mégis megszültem" meg Annamari "bosszúból belémszerettetem és majd dobom", no meg András terve Annamari kezének megkéréséről, stb.), és bár ahhoz képest tényleg volt némi egyenlítés a végében, de akkor is béna, lapos, szinte uncsi maradt...

Én is nagyon köszönöm a hogyvoltokat, már csak azért is, mert meglepő módon (tán pont az uncsisága miatt) sokszor azt vettem észre hogyvoltot olvasva, hogy nahát, ez nekem kimaradt, biztos belealudtam vagy elment a fülem mellett, szóval érdekes, és tényleg sokat adott és jó volt mások véleményét is olvasni :) , úgyhogy köszönöm mindenkinek, de főleg a sorozat készítőinek, no meg mokamininek! :)

Zsoofka 2014.12.16. 19:47:12

@Tillike: @Zsoozsy:
:) Köszönöm, hogy hozzászólásaitokkal aktívan részt vállaltatok a blog-ban!
Reméljük lesz folytatás!

Lac1 2014.12.16. 20:41:11

Virág vonalát én nagyon lezáratlannak érzem. Oké, hogy megoldódott, hogy nem fog meghalni (valószínűleg), de igazából semmit nem tudtunk meg abból, hogy mi okozta nála azt a törést, amiért képtelen volt értelmesen kommunikálni egy ilyen szintű traumát a környezete felé. Igen, ott a strandos sztori, a villamosos, meg a végén a titkolózós, de ez még mindig olyan kevésnek tűnik nekem, hogy ennyire megnyomorítsa lelkileg a lányt.

Mindenesetre azért tetszett ez az évad is, és köszi a beszámolókat róla.

sylerolam 2014.12.17. 09:52:50

@Lac1: De, választ kaptunk: az autista öccse pont elég teher a szüleinek, az ő problémái elenyészőek ahhoz képest és nem akarta terhelni őket. Mint ahogy a sikereivel sem szeretett volna kérkedni, ezért talált mindig vkit vagy vmit, aki vagy ami helyette kommunikál.

Tillike 2014.12.17. 11:14:32

Szerintem nagyon jo volt ez az evad is, voltak szalak amik jobban tetszettek, volt ami kevesbe, es kulon orulok hogy nem volt benne Laura es Andras szenvedese :)

szepi79 2014.12.17. 12:40:26

@mosca.della.frutta: "sőt, valójában észre sem vettem, hogy az egyes szálak lezáródtak volna... "

én nagyon is. számomra fájdalmasan nyilvánvaló volt, hogy a forgatókönyvírók nagyon igyekeztek, hogy a legtöbb szálat elvarrják. a politikusnál nem, de az összes többinél igen.

- az ügyvédnő az utolsó két rész alatt akkorát fejlődött, mint más egy év alatt se, és anya lesz. (elvégre nagymenő ügyvéd, tuti megtalálja a kiskapukat)
- a kissrác elmegy apuval. nem jönnek össze a szülők, ez világos abból, hogy mégiscsak otthagyták anyut bőgve, pedig korábban látszott, hogy közelednének egymás felé
- a beteg jány terápiája befejeződött, ezek után már csak másik terapeutával lehet folytatni
- a románcnak és az etikai bizottságnak is vége

és ez mind eheti történés. nem sok felvezetése volt.

a hogyvoltok meg persze szuperek voltak :)

2014.12.17. 16:35:04

@Zsoozsy: egyetértek.
Leginkább a Dargay-Annamari sztori ilyen összecsapott befejezése dühít.

P1sty 2015.05.03. 14:42:51

@mokamini: Ez nagyszerű hír!

„Próbálkozol, ez a lényeg. Még nem dőlt el semmi.”

Fantasztikus utolsó rész volt. Nem tudtam nem Az ember tragédiája utolsó mondatára asszociálni:

"Mondottam, ember: Küzdj, és bízva bízzál!"
süti beállítások módosítása