Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x29 - Csütörtök, Virág (6)

2014. december 05. 10:00 - Zsoofka

Előző hét csütörtök itt

Csütörtök van, Virág napja. A kezdő képsorok azonban egy hóbortos professzort mutatnak, aki a saját szentélyében épp narancsot eszik. Az onkológián vagyunk, ide érkezik meg Dargay András. Virág miatt hívták be, rosszul van szegény. Na annyira azért ne, hogy ne menjen neki a hazudozás, pszichológusunkat adta meg legközelebbi hozzátartozónak, nagybácsi címszó alatt...

1.png

Az intro után már a kertben ücsörgünk Virággal, egy padon. Itt talál rá Dargay. A lány épp akasztófa-humoránál van, azon elmélkedik, mi lett volna, ha eldugja a cuccait és saját magát - mit gondolt volna a férfi... András szerint ez nem vicces, kicsit se. De Virág tovább szövi a szürreális képet: saját temetésén mereng, amit szeretne kívülről látni. Mert "az az utolsó alkalom, amikor még bárkit is érdekel az ember". Drága kislány: lehet, hogy te most is sok mindenkit érdekelnél, de esélyt sem adsz az embereknek.

2.png

Dargay közeben felhomályosítja a csajt: felesleges volt nagybácsinak hazudnia őt, nem muszáj ilyenkor családtagot megnevezni az ápoltaknak... De Virágot ez nem nagyon izgatja. Még mindig duzzog a múltkori miatt. Tudjátok, amikor Dargay nem volt hajlandó önként jelentkezni kísérőnek. A férfi most is azt mondja: jött volna, ha nincs más megoldás, de nagyon szeretné, ha végre lenne más verzió, azaz beavatnák a családot. Ugyanazokat a köröket futják, amiket már hetek óta. De igen, de nem...

3.png

Mellesleg Virág rosszul lett a legutóbbi kontrollon, a pincéig esett a fehérvérsejt száma. Ez még "csak" a kemo mellékhatása, hogy mi a helyzet a limfomákra gyakorolt hatásával, az a jövő héten fog kiderülni. Benn kellett most maradnia, a saját érdekében. Az epizód elején felbukkanó prof. mellesleg baromi pipa rá. Kerek perec közölte vele, döntse el, akar-e élni. Ha nem, akkor tessen felmenni a tetőre és leugrani, ne rabolják egymás idejét. Ha meg igen, akkor tessék mindent megtenni a cél érdekében. Jöhet az alternatív gyógymód is, természetgyógyszastól mindenestől, csak a kemót nem szabad abbahagyni. Fontos, hogy Virág lelkileg is megerősödjön, ebben mindkét doki egyet ért. Már csak az a kérdés, hogy ha vall a családnak, akkor attól erősebb lesz-e lelkileg vagy a tudattól, hogy "gondot" okozott a szeretteinek, még lejjebb süllyed. Virág eltökélt: az ő élete, neki van joga dönteni a kemóról, meg az esetleges vallomásokról is. De Dargay ismét határozottan kitart verziója mellett: minél később lesz őszinte Anyukáékhoz, annál rosszabb lesz mindenkinek.

Miért olyan biztos ebben? Szerintem igen is joga van a csajnak eldönteni kit akar maga mellett látni. Most már (és lehet, hogy túl későn) jó helyen van, nem elég ez?

4.png

5.png

 A következő képsorok már a szentélyben játszódnak. Dargay egy kupac papír között ücsörög a kanapén, vele szemben egy állat. Nem, nem a következő pácienst becézem így, egy teknőc figyel az asztalon. Íme:

7.png

Dargay Apukától örökölte a kicsikét és egy cseppet sem örül neki. Mi a fenét csináljon vele? Judit érkezik közben a konyhából, teával kínálja a morgós terapeutát. Felajánlja, hogy vigyáz az állatra, befogadja ő. "Bencének biztos tetszene." Nos, ha így van, akkor már Dargaynak is kell, elvégre Bence az ő fia is, itt is lakik, nemcsak anyukánál. Judit ráhagyja.

A hangulat amúgy elég bensőséges közöttük. Mintha ez a lakás mindkettejük otthona lenne. Judit lehuppan Dargay székébe, most már tényleg olyan, mintha terápián lennénk, csak épp akasztják a hóhért. Sőt. Dargay épp vall valamit a vótfeleségének: Elmeséli a múlt pénteki katarzisát, amikor Ágnes jelenlétében megvilágosodott és rájött, okvetlenül ok nélkül  haragudott Apukára hosszú évtizedeken át. Most azért durkál idősebb Dargay papírjai és hagyatéka között, mert azt remélte talál ott valami személyeset. Esetleg egy neki szóló levelet, amit Apuka neki hagyott itt, amikor elindult a hosszú útjára. Egy levelet, amiben Apuka megmagyarázza az elmúlt éveket, a motivációit, bocsánatot kér a hibáiért. Szóval valamit, amivel üzen a síron túlról. De nem talált semmit.

Judit próbál kreatív lenni: mi van, ha maga a teknőc Apuka üzenete? Dargay szkeptikus. Jól látszik, hogy mennyire bántja a lelkiismeret, amiért ő volt az a bizonyos duzzogós nyuszika a fűnyírós létrás viccből. Lám túl sokára ismerte fel azt, hogy miféle játszmát játszottak ők ketten.

Hogy ezt ellensúlyozza, a gyerekeiről kérdez. Judit szerint mindketten jól vannak, nincs ok az aggodalomra. Bence zombis vonzódása még mindig bassza a férfi csőrét, de Judit nyugtatgatja. Tényleg felcserélődtek a szerepek: Dargay kérdezi az asszonyt, hogy vajon miért érzi ő magát ilyen szarul ezen a kanapén. Talán a helyzet fonáksága? Vagy Judit hozza ki belőle? De az asszony kíméletlenül őszinte: sajnos a volt férje már jóideje ezt játsza vele, "csak az ilyen helyzeteidbe engedsz be". Az asszony szerint az is furcsa, hogy őt kérdezgeti a gyerekek hogylétéről, meg elméleteket gyárt, ahelyett, hogy egyszerűen megkérdezné tőlük, hogy vannak, mit miért csinálnak. Pszichológus-betegség.

10.png

Judit közben kilép a konyhába mosogatni, ott folytatódik a csevegés. Dargay Erikről (az asszony szeretője - 1. évad) kérdezi a nőt, aki elmeséli, hogy már nem dúl a love, a férfi visszament a családjához. Sose volt több köztük, mint jó szex, az együttélés nem ment. "Nem sok közünk volt egymáshoz."

Judit kérdésére András is beszámol saját szexuális életéről, mesél Annamariról. Az asszony tényleg őszintén örül a hírnek, sok sikert kíván a régi-új szerelemhez. Mert ez ugye az? Dargay csak hebeg ("szerelem vagy nosztalgia ?"), végül is a "kedvelem" kifejezésben állapodnak meg. Judit kedvesen figyelmeztet: ne várja, hogy Annamari ezt kitalálja, valljon neki szerelmet! Ő szereti azt Andrásban, mondja, hogy az mindig tudja mit érez (?) és a végén mindig jól dönt (?). Erre jó példa Laura esete, akinek a szelleme lám megérintette a férfit, de végül mégis jól döntött, hisz nincsenek együtt. Nem igaz?

Ahogy András elgondolkodva igazat ad Juditnak azon gondolkodom van e még ennek a két embernek esélye együtt. És nem tudom, vajon nem épp ezen mereng-e András is.

13.png

Judit közben búcsúzik. A jelenet nagyon megkapó, csaknem csókban végződik. Végül egy-egy simogatást és arcpuszit kapunk. Talán a teknőc is maradhat, főleg, hogy télire nem sok gond lesz vele, lehet hibernálni. Dargay morózusan megjegyzi: ez utóbbi lehetőségnek ő is örülne - saját maga számára... Judit pikírten megjegyzi: "imádja" a férfi önsajnálatának ilyen mértékű kimaxolását, de szerencsére ezzel már nem neki kell foglalkoznia...

És még mindig nincs vége. Dargay autóba ül és egy vidék házhoz hajt. Virág anyjához csenget be, beszéde van vele. Úgy látszik eddig bírta a nembeleavatkozást. Nyilván nem tehetné meg, amire készül, de vajon megteszi?

 

Címkék: terápia
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézescsók 2014.12.05. 11:00:40

Utólag visszagondolva, talán sokszor nem voltam magamban igazságos Virággal a sorozat nézése közben. Mert tulajdonképpen mi is az ábra: Virágnak van egy titka (halálos beteg), ez a titok más is érint (szülei), akik viszont nem tudnak róla. Rájuk tartozik, a gyerekükről van szó, aki nem akarja beavatni őket. Nem haragból, gyűlöletből, hanem kíméletből, és szeretetből is, mert szenvedtek már amúgy is eleget. Egyszer persze mindenképpen meg fogják tudni, ha kezelteti magát, akkor azért (tudom, volt a családunkban rákos beteg és ápoltam is, ezt segítség nélkül végigcsinálni nem lehet), de hogy "jobb " (elviselhetőbb, feldolgozhatóbb?) a csapás: ha felkészül rá az ember, vagy ha villámütésként éli meg? A másik oldal: biztos, hogy Virág akar élni? Vagy úgy akar-e élni, hogy esetleg sikeres kezelés esetén is, állandóan a feje felett lebeg, hogy kiújulhat. Milyen élet az ilyen? Tudom, a remény, meg hogy sosem szabad feladni, persze. Azért nagyon el tudom képzelni, hogy nem mindenki erős a tragédiák elviselésére, nem mindenki tud mindig felállni, nem mindenki tudja előről kezdeni. És talán nem is akarja. Damoklész kardjával a feje felett pláne nem.
De nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy nemcsak azért nem akarja beavatni a szüleit, mert elég baj azoknak az öccse, ami egy életre szólóan gondot és problémát fog okozni. A szülei, akik nyilván nagyon szeretik a testvérét és sosem kívánnák halálát - nem hiszem el, hogy néha nem fáradnak bele, hogy nem szeretnének teljesebb és normálisabb életet élni, és akik mindezek ellenére, minden terhet vállalva (berakhatnák a srácot egy otthonba, aztán időnként megnéznék, eleinte gyakrabban, aztán...) - nem akarja növelni a terheit. Annyit szenvedtek már.
Olyan könnyen írtam le múltkor, hogy ezt a lány magától kellene megmenteni. Az ő helyében talán én sem akarnám, hogy megmentsenek. Irgalmatlanul nehéz döntések előtt áll.

Zsoofka 2014.12.05. 11:06:27

Itt miért nem látom a kommentedet?

Zsoofka 2014.12.05. 11:07:41

Oké. Most már látom. K.be blogmotor.

Zsoofka 2014.12.05. 11:08:34

Nekem most az a tippem, hogy lesz itt még meglepi, valami nem stimmel otthon, Virágéknál - és Dargay nem mondja el titkot.

sosemvolt királylány 2014.12.06. 14:57:36

@mokamini: Nekem is ugyanez jutott az eszembe, hogy valami még kiderül ott, abban a házban.

Zsoozsy 2014.12.09. 19:44:15

A durkál az amúgy turkál..?
Amúgy rájöttem (tán még múlt héten), h én egyébként bírom Virágot... vagy Kurta Nikét... bírom a stílusát... :)

Viszont Judit búcsú: hát számomra határozott wtf volt... Az igenis több volt egy exes búcsúnál, egy gyermekeim anyja búcsúnál, az ott egy határozottan valami volt... Már az arcsimi is, oda-vissza... Túlfűtött valami... És én sem tudom, h mit szólnék hozzá... Ahogy azt sem tudom eldönteni, hogy mi a véleményem Juditról úgy összességében... Néha irritál ez a túlzott minden a legnagyobb rendben attitűdje... Csak engem zavar?

Zsoofka 2014.12.09. 19:49:07

Virágról majd az utolsó része után, még nem láttam ... :)
Judit: nem tudom eldönteni, hogy a színésznő nem természetes-e vagy a szerepe, de nekem is van benne valami zavaró. Annak őszintén örültem, hogy nem kezdett el féltékenykedni Annamari miatt, hanem tényleg őszintének tűnően örült. A búcsú meg... én tényleg reménykedtem benne, hogy ha nem is jönnek össze, D. rájön miatta, hogy Annamarival valahogy nem az igazi. Kételyt ébreszt benne legalább. Nemtom mi lesz a vége, még reménykedem...
süti beállítások módosítása