Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x19 - Csütörtök 12 óra, Virág (4)

2014. november 21. 10:00 - Zsoofka

Előző csütörtök itt

Volt eddig gyerek, ezen a csütörtökön kapunk kutyát is. András és Annamari ugyanis egy kutya kíséretében kirándulnak. A férfi csodálja, hogy nő milyen jól bánik a jószággal: kedvesen, de határozottan. Az idill azonban törékeny, Annamari máris puskaporos témát feszeget: András apját emlegeti, ráadásul pozitív kontextusban, tőle tanulta ugyanis a kutyatartás alapjait… A férfi szerint nem szép dolog egy kutyát túl szigorúan nevelni, természetes ösztöneit kiírtani. Annamari védelmébe veszi az idősebb Dargaytól ellesett módszereket, szó szót követ. Végül kiböki, Dargay-papával András tudta nélkül is tartotta a kapcsolatot…

Nem tudunk meg e témáról többet, nem derül ki, hogy mikor, milyen körülmények között kokettáltak ezek ketten, a következő kép már a nappaliból mutat pillanatfelvételt: Dargay szorongva és kissé szomorúan mered a kanapéra, talán egyedül van?

2.png

De nem, ott ül Virág is, aki persze nem telefonált múlt heti jelenése óta… Nem volt semmi mondanivalója. Értsd: nem vallott Anyukának (sem). Anyukának túl jókedve volt, mondja, nem akarta elrontani. Egyszer az onkológiára is majdnem bement, az épület maga nem volt túl szörnyű, de rengeteg ijedt szemű embert látott… Végül elindult haza, hogy személyesen valljon a családnak, de megint eltérítődött. Most olyasmiről mesél Virág, amit még nem hallottunk sem erről a kanapéról, sem a tavalyiról: a szülei jóságáról, a normális családi életükről, amely ritka, mint a fehér holló még a baráti társaságában is, nemhogy úgy általában, a nagyvilágban. A szülei szerették, szeretik, sehol egy molesztáló nagybácsi vagy egy részeges családfő. „Ne gondolja, hogy mindig mindenért a szülők a hibásak.” Dargay nem gondolja (?). Bár a szülői házból hozott örökség nagyban befolyásolja a kialakuló személyiséget, nem csak az határozza meg milyen emberek leszünk. DE: valami csak megakadályozta Virágot abban, hogy nem mer/akar a szülei elé állni a hírrel. (Egyébként mi van Balázzsal? Értem én, hogy ő csak egy ex, de ha már egyszer ez a szegény lány neki legalább vallott, miért nem lehetne őt felhasználni a további nyitáshoz? Miért elhanyagolható a szerepe? Valamiért vele őszinte volt Virág. Az oké, hogy bepöccent rá, amikor az „árulkodott”, de azért lehetne erőltetni ezt a szálat is… Nem?)

3.png

Virág végül beállított a szülői házhoz, de megint csak nem beszélt. A család ugyanis épp Ricsit ünnepelte. A fiú állapota javulást mutat az eddigiekhez képest, köszönhetően az új napközi otthonnak és egy ott alkalmazott, új terápiának. Az új terápia lényege, hogy a beszélni nem tudó beteget leültetik a számítógép elé, kezét a klaviatúra felé tartják és segítenek neki lenyomni azt a billentyűt, amit úgy éreznek, hogy a beteg le akar nyomni. Értitek? Nem? Nem baj, én sem. Sok orvos sem, humbugnak tartják. (Én onnan nem értem, hogy ez a módszer azt feltételezi, hogy a néma betegek a betűk jelentésével tisztában vannak. Vagy maga a szöveg is egy sajátos nyelven íródik, és külön iparág működik a megfejtésére? Amúgy ilyen tényleg van? És csak én vagyok földhözragadt hitetlen? Vagy az, akinek van egy ilyen fokú sérült gyereke az minden ilyesmiben hinni akar és azért ezért megpróbálja ezt, hátha? )

Ma Virág anyja is ellátogat a napközibe, ahol kiképezik a módszer alkalmazására. A csaj a kanapén ülve a telefonját szorongatja: várja, hogy Anyuka hívja az okítás után.

4.png

Dargay korholó: ez eddig oké és örvendetes, mondja, de mi van a limfómával? Virág a szokásos mantrát sorolja: nem tehette meg a családjával, hogy éppen most közli velük ezt a rettenetes hírt… A férfi közben arról beszél, hogy vajon hogyan lehetséges, hogy – bár már a lány ismerősei is látják Virág sápadt bőrét, nagymértékű fogyását – Anyuka nem vette észre, hogy beteg? Mintha egy néma játékot játszanának: Virág úgy tesz, mintha tökéletes lenne, Anyuka úgy tesz, mintha Virág tökéletes lenne….

5.png

Közben megcsörren a telefon. Nekem nem világos, hogy miért kell a Ricsi-kezelés témát ilyen sürgősen megbeszélniük, de a csaj (akiről ugye tudjuk, hogy krónikus telefon-nem-felvevő) úgy csimpaszkodik bele a telefonba, mintha az élete múlna rajta…. Hosszasan beszélgetnek, Anyuka jó híreket mond, Virág még nevet is örömében. Ricsi reagál a módszerre, még az aznapi vacsi-kívánság nevét is legépeli: mákos… Terelés ezerrel.

Dargay fészkelődik. Látom a fején, hogy legszívesebben kitépné a csaj kezéből a telefont és beleordítaná Virág diagnózisát. Végül a lány leteszi telefont és indul haza, a szülői házba. A terapeuta próbálja visszarángatni a földre, felhomályosítani, mit is kellene tenni. Nem élhet ennyire álomvilágban, ez a betegség nő benne és nemsokára már késő lesz… Vagy lehet, hogy már most is az? Ahogy feláll a lány, úgy csuklik össze, elszédül.

6.png

Pár másodperc után magához tér, hiszi is meg nem is az ájulást. Újra indulna. Dargay most már kurvaideges, még a hangját is felemeli, visszaülteti a csajt. Dehogy engedi ő sehová. A végén még előáll a szakértőnk által említett eshetőség - a közvetlen életveszély - amikor is joga van a pszichológusnak orvost hívnia….

A csaj igyekszik elbagatellizálni rosszullétét. Dargay tényleg ki van akadva: teljesen hülyének tetszik lenni, mondja neki, sőt kiabálja. Ne engem tessék nyugtatgatni, meg Ricsi kétes sikereit ünnepelgetni, hanem magával törődni és elhúzni egy kórházba. De Virág sem kezdő ám: lebassza a férfit, hogy annak az imént előadott kiabálása pont az a pánik-jelenség, amit nem akar látni senki arcán a környezetében, főként nem az anyján. Pont ez az, ami miatt nem hajlandó beavatni senkit. Dargay meglepődik. Lehuppan a csaj mellé, a kanapéra és bevallja: igen, pánikolt.

8.png

Virág teljesen átveszi a hatalmat a szobában: pont azért van itt, mert azt várja el a terapeutától, hogy elviselje az ilyen helyzeteket, pánik nélkül. Mert lehet, hogy egyre többet fog elájulni itt a kanapén és lehet, hogy úgy dönt, hogy senki mást nem avat be. És akkor Dargaynak egyedül kell megbirkóznia ezzel. Mert neki, Virágnak, joga van senkinek el nem mondania nyomorát. Létezik, hogy valaki 24 évesen ilyen ferdén, de mégis ilyen tisztán lássa az életét (haldoklását) kívülről? Nekem alig hihető.

Maga a monológ, amit itt Virág előad, leírhatatlan. Nézni kell, de nagyon nehéz nézni. Tessék nézni.

A lány fél attól, hogy az egyetlen segítsége ez a férfi lesz, aki most is itt ül mellette. De vajon nem fog-e elmenekülni, ha majd közeleg a vég? El tudja-e viselni a rá váró megpróbáltatásokat a férfi? A lány szenvedésének folyamatát, a lány haragját, amit az az egészségesekkel szemben érez? Dargay közben lehiggad: türelmesen magyarázza a csajnak, hogy már az első ülés óta tisztában van a rá váró feladatokkal ebben az ügyben, ne tessen aggódni, nem fog meghátrálni. Az pedig hogy mit kaphat az emberektől, ha mesél a betegségéről, azt nem tudhassa, csak, ha meglépi és vall. Mindannyian tudjuk, hogy itt és most elsősorban Anyukára gondolnak.

Sőt aztán Virág már hangosan is édesanyjáról kezd el elmélkedni: Bármennyire is szereti beteg gyermekét, bevallva, bevallatlanul nagyon nagy teher a számára. A keresztje, ami miatt élete világfájdalommal teli. Meg halk és hangosabb sóhajokkal… Ezek a „bárcsakricsinevolnabeteg” sóhajok. Virág lassan bevallja, ezek a „speciális levegővételek” nagyon fájnak neki. Anyuka sóhajai még most is élete részei, köszönhetően annak a 2-3 telefonbeszélgetésnek, amit napi szinten lefolytatnak. Na és miről beszélgetnek? Virág már hangosan sikítozik: meg ne kérdezzék tőle megint, hogy miért nem a betegségéről! Időjárás, lóverseny, a tevék szexuális élete. Nem, még sem. Ricsi, Ricsi, Ricsi. És Ricsivel általában mindig valami probléma, valami baj van. És Anyuka ezt elmeséli. És Virág – ha mást nem is tehet értük – meghallgatja. Mint most. Anyuka megint csörög, miért nem indult már el a lánya? És Virág indul.

999.png

Dargay egy utolsó támadást indít: Ha lenne idejük, megtanítaná Virágnak, hogyan mondja el Anyukának a bajt. De idejük nincs. Mit tehetne még? Mi az, ami miatt a múlt ülést azzal zárta Virág, hogy itt, a rendelőben minden olyan világosnak látszik, mikor kilép innen, minden összekavarodik? Mi az, ami itt megvan, máshol meg nincs? Nos, hangzik a logikus válasz: maga Dargay.

És mit mond erre a mi terapeutánk: tessen vele rendelkezni! Ha kell, ő maga viszi el a zavarodott lányt az onkológiára…. Ekkor Virág beleegyezőleg bólint, oké, majd egyszer elmegy vele. De Dargay már rutinos, tudja mit jelent a csajnál a „majd egyszer”… Úgyhogy veszi a táskáját, és elindul. Nem egyszer. Most. Virág meglepődik, de elindul utána. Remélem ezúttal célhoz érnek.

Címkék: terápia
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézescsók 2014.11.21. 10:18:13

Döbbenetes rész volt.
A hv. nagyszerű, kösz.
Miért akar meghalni ez a lány?
Dargay nem orvos, Rá hárítható-e, hogy asszisztáljon a haláltusához? Felvállalhatja egyáltalán?
Lehet, hogy Virágnak pont erre volt szüksége. Hogy valaki kimondja: MOST.

Zsoofka 2014.11.21. 10:38:11

@mézescsók:
Köszi a dicséretet, jól esik, hogy olvassátok, írtok :)

Nemtom, nem értem a lányt, még mindig azt várom, hogy van valami extra (nem mintha ez nem lenne elég extra) a háttérben....

mézescsók 2014.11.21. 11:04:56

@mokamini: Azt el tudom képzelni, hogy pokolian belefáradt, hogy mindig a tökéleteset mutassa a családja felé, hogy ne tetézze még ezzel is anyuka terheit. Ez még indokolná is, hogy miért titkolózik. De a halál nem megoldás senkinek sem (na, jó, van, akinek talán igen), de egy 24 évesnek semmiképpen sem. Az anyjának Ricsivel kapcsolatos gondjaiban kétféleképpen tud segíteni (ha akar, persze): egyrészt úgy, ha rátesz még egy terhet, az Ő betegségét és hogy segítségre szorul. Az anyák többet bírnak el, mint az a kölykök képzelik. A mamának az újabb harc szerintem pluszenergiát adna és terelné Ricsiről a figyelmét, mert abba belebolondul lassan gondolom. Másrészt úgy, hogy meggyógyul, megrázzák magukat anyukával és együtt, megteszik mindazt, ami még a gyerekért (aki nem is annyira gyerek, hiszen bátyja (?) Virágnak - valamiért így emlékszem) tehető.
Egyébként anyuka valamilyen félreértelmezett szeretetből rokkant bele az autista fiú nevelésébe, gondozásába. Nem tudom, hogy miért nem kért korábban segítséget, biztosan kapott volna.
Egy volt kolléganőm gyereke autista, igaz nem a legsúlyosabb állapotban van (a közlekedési táblák, különösen a behajtani tilos a dilije - az előtt mindig órákat kell ácsorogni és nézni). Mivel helyben szakintézet nem volt, ezért a közeli városba költöztek, ahol van. Feladtak itt mindent, az intézethez közel vásároltak lakást (csak mellékesen jegyzem meg, hogy mindig vöröset látok, ha valaki a devizahiteleseket szidja, mert nem mindenki luxusra vette fel a pénzt, ők pl. a saját anyagiakat egészítették ki). Napközben a srác az intézetben van, a család dolgozni tud, délután mennek érte. Nem dobták el, nem pakolták be egy végképp vigasztalan intézetbe és a maga módján részt vesz a család életében. És fejlődik. A nyár végén találkoztam velük a postánál, a gyerek idegenként nézegetett, holott látott már előtte. Amikor mondtam az anyjának, hogy valami ajánlott levelet kaptam, be kell mennem érte, a srác befutott az épületbe, majd kijött és azt mondta nekem, az IDEGENNEK, hogy elég sokan vannak, várni kell. Majdnem lehátaltam a meglepetéstől és a gyönyörűségtől. Bocs a magánsztoriért, csak azért meséltem el, hogy alátámasszam, az otthoni ápolás nem mindig hatásosabb. Annak ellenére nem az, hogy tudom, az autizmusnak is vannak fokozatai.Ja, és még valami: az én 13 éves ismerősömnek is van testvére, egy húga, aki egészséges kislány és egyrészt ragaszkodnak egymáshoz, másrészt segítenek egymáson. Virág elmenekült otthonról, inkább emiatt lehetne lelkiismeret furdalása.

Zsoofka 2014.11.21. 11:26:28

@mézescsók:
Nagyon nehéz lehet a mamának (is).
Viszont az tuti, hogy valamilyen szinten bele van ebbe a helyzetbe zakkanva, különben nem "rendelné" haza Virágot ilyen türelmetlenül, hogy még utána is telefonál újra és újra.
Otthonápolás: igen, szerintem is igazad van. Ami példát leírtál, az nagyon pozitív esete az otthon és az intézmény lehetőségeinek optimalizálására.... nem jó a mindenároni "majomszeretet".

mézescsók 2014.11.21. 12:37:35

@mokamini: Tudom, hogy nem egyformák a körülmények. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a mama nagyon magára volt hagyva Ricsi minden problémájával és Virág inkább ezen elmélkedjen, de a tökéletességet keresgesse. Főleg magában ne, mert ott aztán nyomokban sem találja. Az anya persze, hogy belezakkant, ki nem járt volna ugyanígy? Valamilyen megoldást biztosan lehetett volna találni a beteg gyerek számára anélkül, hogy elhagyták volna. Kintről persze könnyű okosnak lenni.

isabel417 2014.11.21. 21:09:06

Azt hiszem, Virágnak arra van szüksége, hogy egy szülő vagy valaki, kézbe vegye a dolgokat. Mint most Dargay. Más átlagos családokban egy influenza miatt is a szülő azt mondja, hogy gyere kislányom, most pedig megyünk az orvoshoz... Virág esetében meg mindenki úgy tett, mintha minden rendben lenne. Virág talán úgy érezte, nem is érdemel extra gondoskodást, nincs joga tovább terhelnie az anyját.
Virág azt nem fogta még fel, hogy ha nem mondja el senkinek, a betegség még létezik és halad. És legkésőbb amikor meghal pár hónap múlva, a szülei akkor fognak kikészülni. És utána nem lesz senki, akit anyukája napközben felhívhat telefonon. :(

Tillike 2014.11.23. 18:22:01

Andras olyan kedves, megerto, nagyszeru mikor terapeuta es olyan lehetetlenul viselkedik mikor onmagat hozza...

sylerolam 2014.11.24. 09:21:05

Köszönöm a remek hogyvoltot.
Azt már leírtátok, hogy miért nem mondja el anyunak (nem akarja ezzel terhelni). Szerintem két dolog miatt nem ment el még az onkológiára: - fél attól, hogy rosszat fognak mondani, így "végleges" lesz az állapota, - akkor már hivatalos lesz és anyu biztosan megtudja...
A volt pasit meg azért nem élesíti, mert senkit nem akar a problémájával terhelni. Max a pszichológusát.

Zsoozsy 2014.11.28. 10:55:48

Tőlem is nagy kösz a hogyvolthoz, pláne, hogy mostanában az online nézhetőségem is késik, no meg nekem is alig van időm, mind nézni, mind utána olvasni meg kommentelni, így legalább be is tölti a hogyvolt az eredeti szerepét, hogy homlokomra csaphassak, hogy ja, tényleg, hogy is volt... És ennél a résznél én végig azon csodálkoztam, hogy mennyire kb. nem történik semmi, miközben mégis milyen iszonyatos feszültség és pörgés és izgalom, pedig szinte csak ülnek és nézik egymást... Olyan tapintható volt a feszültség, hogy asszem még majdnem sírtam is hozzá... :) Tök érdekes... Nagy kaland ám ez, még ha csak egy kanapé meg egy fotel egymással szemben mozdulatlanul is... Avagy a szavak iszonyat hatása, amire csak az ember képes... :)
süti beállítások módosítása