Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 5x02 - Secret Services (Titkos szolgálatok)

2014. november 12. 13:00 - Gabba

Állandó rohanás és világmegmentés helyett ezúttal egy viszonylag helybenülős részt kapunk, a klasszikus egy epizód – egy ereklye sémára húzva. Külön szórakozási faktort jelent Pete bubifrizurája, amin egyszerűen nem tudok napirendre térni, most komolyan, a sminkeseknél mindenki vaksi? Vagy csak simán ki akartak cseszni vele, mert akkor sikerült. A panzióban kezdünk, Jinksy és Claudia a lány szüleinek balesetéről beszélget, kedvenc vörösünknek meggyőződése, hogy valami raktáros ügy volt a háttérben, mert a jelentés szerint a szülők kocsija álló helyzetből csapódott neki a fának. Belép Artie, Claudia gyorsan témát vált: Új a szemöldökzseléd?, kérdezi, de a szakállas átlát a szitán és kijelenti, ha a lány ennyire akarja, elviszi a húgához.

ware5 01

Az étkezőben Mrs. Frederic beszélget Mykával, tervez-e gyereket, ha már a műtét ilyen szerencsésen sikerült, Myka zavart mosollyal közli, nem igazán, őt teljes mértékben leköti a munkája, meg ahhoz különben is bele kellene szeretnie valakibe. Végszóra belép Pete (fején az új Haj!) és kijelenti, ő szívesen vállalná az apaságot, és ahhoz nem is kellene szexelni, van más megoldás is. Látja, nekem már van gyerekem, mondja Myka Mrs. F-nek. Pete tovább erősködik, mi lenne, ha újragondolnák ezt a dolgot mondjuk 10 év múlva, és ha akkor sem lesz egyiküknek se párja, akkor… Myka panaszos arccal fordulna Mrs. F-hez, de a félelmetes arcberendezésű főnéni időközben eltűnt, ahogy szokott. Bár én is megtehetném ezt, fakad ki a fohász Mykából.

ware5 02

Váltunk Washingtonba, két férfi fallabdázás után beszélget, egyikük azonban váratlanul vizet kezd felköhögni, a földre zuhan és másodperceken belül megfullad. Vízbefúlás szárazföldön, ez természetesen a titkosszolgálat figyelmét is felkelti, így mire Myka és Pete a helyszínre ér, két ügynök már ott sertepertél, Ted Simkins és Elise Meyer, Mykáék volt kollégái. Megjátszott harsány jókedvvel köszöntik egymást, minden pillanata fülsértő, le is veszem kicsit a hangot. Az elhúzódó jópofizás végeztével azért a lényegre is sor kerül: az áldozat, Gavin Tager, ismert gáz- és olajlobbista volt, a titkosszolgák szerint gyanúsítottként számos csoport jöhet szóba: környezetvédők, ellenlobbisták, vagy biokémiai fegyvert alkalmazó terroristák. Az áldozat által felköhögött vízben homokot is találtak, ez még érdekes.

ware5 03

Ezalatt a panzióban Artie előszedi azt az ereklyét, amit már láttunk a 3x09-ben: egy pár kisbaba cipőt ábrázoló bronz kisplasztikát, aminek révén vissza lehet térni valaki emlékeibe. Most az enyémbe megyünk és akkor megérted, miért tettem, amit tettem, mondja Artie Claudiának. Steve tartja az ereklyét, a másik kettő megfogja a cipőket és már ott is vannak Claire iskolájában. Az osztályterem üres, csak a rémült tanár fekszik az asztal alatt, miközben Claire kifordult szemmel áll a terem közepén, és energiahullámok segítségével mindenféle tárgyat hajigál a termen keresztül. Főcím.

ware5 04

A négy ügynök átvizsgálja Tager irodáját, persze Pete nem bír magával és randizni hívja Elise-t munka után. A nő rövid úton lepattintja, sajnos dolga van, nem fog ráérni, és gyorsan le is lép. Hamarosan Ted is követi, Pete meg elpanaszolja a kudarcát Mykának. Azért a plátói szerelmem áll, nyugtatja meg társát Pete, de Mykán látszik, hogy ő inkább platóit szeretne. Ennél jobb volt, amikor a cickóimat sasoltad, mondja Myka, mire Pete: Az továbbra is megy. A frivol beszélgetésről egy mélygarázsba váltunk, ahol John Wilton szenátor az egyik női választójával telefonál és megígéri neki, hogy másnap reggel első dolga lesz átnézni a nő által küldött javaslatot. Persze közben apró darabokra tépkedi a szóban forgó levelet, ennyit a betartott politikusi ígéretekről. Wiltonra hirtelen köhögési roham tör rá és ő is vizet kezd hányni, majd pár másodpercen belül megfullad.

ware5 05

A helyszínre érve Mykának feltűnik, hogy a szélvédőre fröccsent víz sós, de erről nem szól Tednek. A kolléga kocsijában parkolási bírságcédulát vesz észre, de amikor rákérdez, hogy ezt hol kapta Ted, a titkosügynök csak kamuzik valamit. A szenátor irodájában kikérdezik annak személyzeti főnökét, Dianne Hewlettet. A nő szerint Wiltonnak és Tagernek közös érdeklődési területe volt a földgáz, illetve a rétegrepesztéses kitermelési mód, bármit is jelentsen ez. Elise és Ted pár perc után lelép, mert valami elintézendő ügyük van, Myka ekkor elárulja Pete-nek a sós vizes felfedezését, úgy néz ki tehát, hogy a keresett ereklye sós vízbe fojtja az áldozatokat. Mi jöhet számításba, agyalnak az ügynökök, a Titanic zenekarának egyik hegedűje? A Vörös-tengerben talált szekér darabja? (gondolom Mózes idejéből) Ted Kennedy kocsijának indexe? (Ez utóbbiról azt sikerült kiderítenem, hogy Pete valószínűleg a Chappaquiddick-szigeten történt balesetre utalt.)

ware5 06

Visszamennek Dianne irodájába, akitől megtudják, hogy elege lett a politikából, az itteni állását felmondja és valami másba kezd. Pete-ék szerint a következő áldozat is a szenátor köréből kerülhet ki, ezért elkérik a nőtől azon politikusok nevét, akik támogatták Wilton elképzeléseit. Tíz nevet kapnak, és mivel minél előbb ki kell hallgatni őket, felhívják Tedet és Elise-t, hogy segítsenek be. Azonban mindkét titkosszolga mobilja ki van kapcsolva, na de miért tesznek ilyet, hiszen őket éjjel-nappal el kell tudni érni! Gyanús ez vagy nem? Úgy döntenek, gyanús, elvégre ügynökként bármikor az áldozatok közelébe férkőzhettek, ráadásul ott van Ted titokzatos bírságcédulája is. Myka fotografikus agyával felidézi, hogy a cédula a bíróság épülete előtti területről való, gyerünk oda!

ware5 07

A bíróság előtt észre is veszik az ügynökök kocsiját, Ted és Elise éppen most jön ki az épületből. Mykáék fegyvert szegezve letámadják őket, de lyukra futnak: a két ügynök éppen most kötött házasságot, azért voltak kikapcsolva. Az esküvőt meg azért akarták titokban tartani, mert a titkosszolgálatnál nem szeretik, ha az ügynökök összebútoroznak. Aha, tehát ezért nem akartál velem randizni, vonja le Pete éles elmével a következtetést. Becsörög Ted mobilja, új áldozat van, a négyes együtt indul a helyszínre.

ware5 08

Nézzünk vissza Artie-ékra, a következő emlékkép az, amikor Claire szülei az iskola igazgatójával beszélnek. Feltűnik Artie régi énje, a folyosón beszélget Mrs. Frederickel, szemmel kell tartani Claire-t, ebben állapodnak meg. A főnéni nem csak, hogy ugyan úgy néz ki, mint a jelenben, de a ruhája is az a világos színű borzalom, amiben mindig látjuk. Kicsivel később a Donovan háznál vagyunk, a szülők arra akarják rávenni Claire-t, szálljon be a kocsiba és menjen el velük orvoshoz, nem lesz semmi baj, vele lesznek. A lány ellenkezik, végül annyira bedühödik, hogy a szeme ismét kifordul, és az ismeretlen energiahullám segítségével többször is a fához vágja az autót a benne ülő szüleivel együtt, akik ezt nyilván nem élik túl. A felnőtt Claudia döbbenten figyel, gyakorló szülőként én is meglehetősen kényelmetlenül kezdem érezni magam. A múltban Artie belép a házba és a kis Claudiával beszél, aki szerint a nővére attól a zenedoboztól lett ilyen, ami most a kandallóban hever összetörve és félig elégve.

ware5 09

Artie szerint ez Frances Farmer színésznő és tévés műsorvezető zenedoboza, ez okozta Claire tudatának elváltozását, a nagy baj viszont az, hogy mivel tönkrement, nem lehetett a szokásos módon semlegesíteni, ezért a negatív hatása is megmaradt. Claudia attól tart, hogy ő dobta a tűzbe a dobozt, ezért úgy döntenek, visszatérnek a jelenbe és utána belépnek Clau emlékeibe. A jelenben viszont Jinksy kijelenti, hogy az újabb útra ő megy Claudiával, mert Artie esetleg tudattalanul is gátolhatja az emlékek szabad áramlását, ő (mármint Jinks) viszont egyáltalán nem érintett a közös múlt eseményeiben. Előtte azonban Claudia kiköveteli, hogy Artie vigye el az ereklyekómában lévő nővéréhez. Így is lesz, Claire egy eddig soha nem látott teremben fekszik Joseph Pilates-féle elasztikus szalagokra felfüggesztve, Artie szerint ez volt a leghumánusabb megoldás, mert így a vérkeringése folyamatosan biztosított és az izmok nem sorvadnak. A komatózus állapot fenntartását Oliver Sacks neurológus lemezjátszója biztosítja.

ware5 10

Steve és Clau visszatér Claudia gyerekkori emlékeibe, és látjuk, hogy Claire valami kirakodóvásáron vette meg a zenélő dobozt, amit a kis Claudia kezdettől rossz dolognak tartott. De Claire leinti és felhúzza a ketyerét, ezzel öntudatlanul aktiválta is. A Donovan házban látjuk, amint Claire tiltakozik mindenféle orvosi vizsgálat ellen mondván, ő jól van, a kis Claudia viszont azt kiabálja a szülőknek, hogy a zenedoboz tette ilyenné. Erre Claire az energiahullámmal tűzbe vágja a dobozt, Claudia tehát megnyugodhat, nem ő tette tönkre az ereklyét.

ware5 11

Washingtonban a négy ügynök lenyomozza a legutolsó áldozatot, Freddy Olin ingatlanügynököt. Egy évvel ezelőttig csaposként dolgozott a Palladium Hotelben, akkor azt mondta, hogy a nénikéjétől csinos összeget örökölt és belevágott a luxusingatlan bizniszbe. Ted és Pete persze nagyobb hangsúlyt fektet a medence körül sétálgató bikinis csajok stírölésére, mint a nyomozásra, ezt később Elise sérelmezi is, Ted hasztalan próbál védekezni. Milyen jó, hogy mi csak hivatalos formában vagyunk társak, a magánéletben nem, mondja Myka Pete-nek, hozzátéve: De azért reggelente összefoghatnád a köntösödet. Most miért, minden férfi így ébred, vág vissza a baltaarcú. Elise-nek beugrik egy múlt évi botrány, amikor a sajtó kinyomozta, hogy Dean Kelton szenátor itt a hotelben partizott egyik gyakornokával, Julia Helmsworth-szel. A botrány miatt a szenátor elvesztette a választást, a felesége is elvált tőle, emiatt öngyilkos lett. Az ügynökök szerint Freddy adhatta a tippet a sajtónak, és ezért komoly összeget kapott. Beszélni kell Nancy Maloy-jal, azzal az újságírónővel, aki a botrányt kirobbantotta. És még egy dolog: a választáson Keltont az a Wilton győzte le, aki előző nap a garázsban megfulladt. Úgy néz ki, Kelton halálának megbosszulása érdekében valaki egyenként vadássza le ennek a botrányos ügynek a résztvevőit.

ware5 12

ware5 12

Nancy nem meglepő módon nem sokat hajlandó mondani az ügyről, volt egy jó téma, oszt jónapot, minden újságíró ezt csinálja, különben is a sztori igaz volt. Ekkor váratlanul ő is vizet kezd felköhögni és a földre zuhan, a mindenre felkészült Mykánál viszont ott van a Föld talán legszárazabb területéről, az Atacama-sivatag bányáiból származó ezüst nyaklánc. Ráhelyezi Nancy mellkasára és a nő ettől lassacskán rendbejön. Kiérkeznek a mentők és amíg ellátják, Pete és Myka azon agyal, mi válthatta ki az áldozatoknál a fulladást és rá is jönnek: közvetlenül előtte hazudtak valamit. Ezzel az infóval gyorsan szembesítik a hordágyon fekvő Nancyt, aki most már bevallja, hogy Dianne Hewlett, Wilton kabinetfőnöke fizetett neki az ügy kirobbantásáért.

ware5 13

Pete beszél Dianne-nel, aki bevallja a dolgot, hozzátéve, hogy ez csak szokásos politikai húzás volt, senki nem számított rá, hogy emiatt Kelton öngyi lesz. Az ügy miatt döntöttel, hogy felhagy a politikai pályával és más foglalkozás után néz, azt viszont nem tudja, Julia Helmsworth hol lehet és arra sincs tippje, ki lehet a gyilkos. Dianne cuccai között van egy díszes kardmarkolat, éppen azt veszi elő a fiókjából, amikor Ted odalép hozzá és vált vele pár szót. A nő a markolatról visszatükröződő fénnyel Ted szemébe világít, majd elteszi a táskájába. Ted visszamegy Elise-hez, aki ismét a csajok stírölésén kezd vele pörögni, Ted védekezik: Nem is bámultam meg senkit a medencénél! Ez persze hiba volt, a hazugság miatt ő is vizet kezd köhögni, Myka ismét használhatja az ezüst nyakláncot. A felfordulást kihasználva Dianne elmenekül, és amíg Elise a mentőket hívja, Myka és Pete ismét agyalni kezd. A brainstorming eredménye: a kardmarkolat Alfred Dreyfusé volt, akit 1895-ben hamis vádakkal elítéltek és az Ördög-szigetre száműztek. Dianne fiókjában megtalálják Kelton lejáratásának teljes dossziéját, többek közt a Julia Helmsworth nevére kiállított csekkek másolatát is, rajta a lány címével.

ware5 14

Dianne megérkezik Julia házához, az ablakon kitekintő lányt a markolattal elvakítja, majd kedélyes beszélgetésbe kezd vele, aminek lényege, hogy a lány veszélyben van, csak Dianne-ben bízhat, stb. Ebben a pillanatban beront Myka és Pete, Dianne bemenekül a garázsba és elvakítja magát. Az ügynökök utána, én nem ártottam senkinek, közli Dianne, ami persze nettó hazugság, köhögni is kezdi a vizet felfele, mint a margitszigeti zenélő szökőkút. Pete-ék bedobják a markolatot a semlegesítő tasakba, így a szökőkút programja leáll, pedig már vártam, hogy felhangzik az Aidából a bevonulási induló.

ware5 15

Újra a raktárban, Myka és Steve elhelyezi a polcon a kardmarkolatot, Pete valami légiós sisakkal a fején ácsorog, bammeg, nem elég a hülyegyerek séró, most még ez is, vinnyogok magamban. Pete némi zavarban megismétli, hogy bármikor készen áll a baba dolog megbeszélésére, majd Myka tekintete elől gyorsan lelép. Claudia visszamegy Claire-hez és halkan közli: Nem hagylak így élni, a nővérem vagy.

ware5 16

Címkék: warehouse 13
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.11.12. 21:07:47

Köszönöm a hv-ot, szokás szerint remek lett, ráadásul olyan hirtelen érkezett, hogy gyorsan bele kellett húznom a nézésbe, hogy olvashassam:) Amikor megláttam Pete frizuráját, az volt az első gondolatom, hogy ugrottunk valamerre az időben, csak nem esett le nekem. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ebben az évadban Pete-re neheztel a jelek szerint a stylist vagy a fodrász.
Jó ez a hazugságra reagáló ereklye, én látok benne lehetőségeket (egy sor ismertebb embert sikerült vízköpővé válva magam elé vizionálnom )

"gyakorló szülőként én is meglehetősen kényelmetlenül kezdem érezni magam." Ez aranyos volt :)

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit forgat Claudia a fejében a nővérével kapcsolatban.

Külön hála a sok-sok linkért, ismét volt mit olvasnom :) "Pete-ék bedobják a markolatot a semlegesítő tasakba, így a szökőkút programja leáll, pedig már vártam, hogy felhangzik az Aidából a bevonulási induló." Ez nagyon :)

Gabba 2014.11.12. 22:31:05

@nughop: mikor először megláttam, én is azt hittem, Pete gyerekkorába ugrottunk :)
süti beállítások módosítása